(10.00 hodin)

 

Poslanec Petr Třešňák: Já jen v rychlosti a zareaguji tím hlavně na kolegu Munzara prostřednictvím pana předsedajícího, kterého si jinak vážím velmi. Ano, je to svým způsobem daň, která nějakým způsobem to ubytování zatěžuje. Na druhou stranu se podívejme na to, když budu mít obec, která má ubytovací kapacitu dejme tomu 7 tisíc lůžek a měla by 7 tisíc obyvatel navíc. Bude to z rozpočtového určení daní dejme tomu částka v řádech desítek až stovek milionů, které jim do toho rozpočtu připlují navíc, zatímco z místního poplatku vyberou v řádech jednotek milionů. Ale infrastrukturu udržují pro stejný počet obyvatel, nebo je náročná úplně stejně, a to se týká jak komunikací, parků a u těch lázeňských měst je to ještě péče o tu vodu a minerální prameny. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Jiránek.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych to s dovolením uzavřel, nicméně neodpustím si jednu poznámku ke kolegyni Černochové. Já nikoho nekádruji, ale skutečně si myslím, že řešit v rámci projednávání zákona o místních poplatcích chodníkový program v hlavním městě Praze, je prostě absurdní. (Ozývá se smích a potlesk z řad Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Jiránek, faktická poznámka, připraví se pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Martin Jiránek: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já bych opravdu poprosil, abychom se přestali bavit o tom, kdo má nebo nemá dostatek peněz na to, aby se ubytoval v centru Prahy, protože to s tím opravdu nesouvisí. Představte si dvě obce, třeba Pec pod Sněžkou nebo Janské Lázně, a jinou obec, která je třeba někde v centru republiky, kde žádný turismus není. Podle RUD dostanou stejné peníze, ale třeba Pec obsluhuje stovky tisíc turistů ročně. Takže opravdu ten příjem z poplatků je pro Pec zásadní. A znovu opakuji a opakují to moji kolegové už několikrát, my neříkáme, že dvě eura si dají všechny obce, i ta malá obec v centru republiky, která nemá turismus, i ta Pec. Ta malá obec v centru republiky, kde není turismus, si může klidně dát pět korun, nebo deset korun, nebo patnáct korun, ne dvě eura. Takže když tam nastavíme limit sto korun, tak já jsem si stoprocentně jistý, že drtivá většina těch turistických center si tu stokorunu ani nedá, protože se prostě dohodnou v rámci zastupitelstva a v rámci turismu v tom daném regionu, že se jim nevyplatí dávat stokorunu, protože by to ten turismus výrazně zatížilo, a dají si tam třeba těch padesát korun. Ale my jenom umožňujeme to, aby ty nejexponovanější destinace si mohly opravdu dát trošičku víc, protože se nějakým způsobem ekonomicky shodnou, že je to pro ně efektivní řešení toho na jedné straně zatížení turisty a na druhé straně získání peněz, aby se o ty turisty mohly lépe starat.

Mám deset sekund. Opravdu bych spíš apeloval na to, abychom se bavili o zákoně o cestovním ruchu tamhle na paní ministryni (k ministryni Dostálové), věřím, že se to podaří v následujících letech. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Michálek, faktická poznámka, poté pan poslanec Votava.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Moje poslední vystoupení k tomuto tématu. Já jsem chtěl prostřednictvím pana předsedajícího ujistit paní poslankyni Černochovou, že my jsme vstřícnost sama, zajímáme se i o podněty městských částí. Paní poslankyně mě vyzvala, abych prostřednictvím předsedajícího apeloval na pražského primátora, takže já jsem skutečně šel za panem předsedajícím a apeloval jsem jeho prostřednictvím na pražského primátora. Věřím, že pan předsedající to pražskému primátorovi vyřídí. (Ozývá se smích zprava.)

Pokud jde o problematiku, kterou teď řešíme - poplatky. Opravdu tím, že zastropujeme poplatky tak, že budou zastropovány i na Praze 1, tak opravdu negarantujeme nikomu ubytování na Praze 1. To je zkrátka ekonomicky nemožné. Řekněme si, že podstatou toho zastropování, co se tady schválí na té padesátce, je to, že z toho budou těžit hoteliéři a turisti a pronajímatelé Airbnb. Rozhodně z toho nebudou těžit rodiny ze Zlínska.

Pokud jde o zkušenosti ze zahraničí. Já jsem byl např. v Miláně na dovolené, tam je ubytovací poplatek 2 eura, což odpovídá tomu, co teď schvalujeme, ale pouze pro hotely nějaké střední kategorie. Pro ty nejdražší hotely je tam poplatek 5 eur, čili nějakých 130 korun, čili odpovídá to tomu, co chceme my, aby i v případě toho nejluxusnějšího ubytování mohly být ty poplatky vyšší. A to je věc, která by zdanila, tak jak jsem o tom mluvil, ty bohatší hoteliéry, turisty, pronajímatele Airbnb, nikoliv rodiny ze Zlínska. Pro ty by to naopak bylo výhodné, protože samozřejmě by se přesunulo daňové břemeno právě na tyto privilegované skupiny.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S panem primátorem mám dojednanou schůzku, já mu to rád vyřídím, až se potkáme.

Pan poslanec Votava, poté pan místopředseda Pikal. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já bych si dovolil jenom opravit paní kolegyni Černochovou. Nikoliv poučovat, chraň bůh. Ona řekla, že má - nebo aspoň to tak vyznělo - zákonodárnou iniciativu hejtman nebo primátor. Není tomu tak. Zákonodárnou iniciativu má zastupitelstvo kraje nebo zastupitelstvo Prahy, která je považována za kraj, nebo je krajem svým způsobem. Nechci vás poučovat, chraň bůh. Omlouvám se.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan místopředseda Pikal, poté se mi hlásila paní ministryně financí s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Pan poslanec Votava už to za mě řekl. Snad s výjimkou některých poslanců, kteří jsou současně hejtmany, žádný hejtman nebo primátor nemá zákonodárnou iniciativu na rozdíl od paní poslankyně Černochové, vaším prostřednictvím, pane předsedající.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak děkuji. Do komunálního okénka jsme vložili edukativní okénko. Paní ministryně financí.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane předsedo. Budu stručná. Dámy a pánové, proč jsme tuto novelu předložili? Mělo to několik důvodů. Zjednodušení, jak řekl pan předseda Stanjura. Zejména jsme chtěli vyřešit platformy. Po Uberu, kde jsem uzavřela memorandum, oni mají dobrovolně EET, předávají Finanční správě informace o účastnících, jsme chtěli řešit Airbnb, což samozřejmě řešíme tím, že sjednotíme ten poplatek. A 50 korun, to jsme si nevycucali z prstu, ale skutečně ta 2 eura odpovídají zhruba i okolním státům. Pokud bychom zvedli sazbu na 100 korun, tu možnost toho zastropování na 100 korun, stáváme se nejdražším poplatkem v Evropě. A bylo to debatováno napříč asociacemi cestovního ruchu, cestovních kanceláří, takže ta debata probíhala napříč resorty. Takže je to promyšlené, proč jsme to takhle předložili. A ta 2 eura skutečně odpovídají normálu.

A ještě si dovolím, aniž bych chtěla vstupovat do toho komunálního okénka, tak přispět do něj ze svého ranku. Praha má na účtech, je to podle účetní závěrky k 31. 3. 2019, 72 miliard. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Luzar, poté pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Já si dovolím reagovat na předřečníky, kteří tady hovořili o tom základním, o tom pohledu mezi Prahou a ostatními obcemi, které mají náklady nebo nemají náklady.

Milí kolegové z Prahy, uvědomte si, že jsou obce, které dokonce dotují příliv turistů a jsou rády, že přijedou, a dělají pro ně za peníze daňových poplatníků pomyšlení, aby přijeli, a ne jak v Praze, že se je snaží pouze omezit tím, že se reguluje finančně. Čili opravdu jsou docela velké rozdíly v republice. Republika není Praha. A tady tyto návrhy rozevírají ještě ty nůžky mezi hlavním městem Prahou a ostatními regiony v republice. Jestliže dneska je Praha v nějakých tabulkách v 130 % průměru Evropské unie, zbytek republiky v 75 %. A tento problém je třeba řešit a snižovat ty rozevřené nůžky mezi hlavním městem a ostatními městy republiky, a ne je tady těmito individuálními potřebami v rámci města Prahy ještě více rozevírat. To je ten problém, který tady vzniká. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP