(17.00 hodin)
(pokračuje Pojezný)

Dneska vím, že to přímé financování, jde tam už asi 33 % do mládeže, tak se přece jenom něco zlepšilo. Dalších já nevím 25-30 % jde do sportovních center mládeže, do bývalých vrcholových středisek sportu zaměřených právě na děti a mládež. Takže pokud jde 70 % už dneska přímo koordinovaně na sport mladých lidí, ať už na té bázi dejme tomu výkonnostní, ale taky té vrcholové bázi, ale nikoli profesionální, tak je to jenom dobře.

Slova, která jsem tady slyšel od pana senátora, mi trošku vadí. Oni říkají, kde co je špatně. Přišli jste s nějakým řešením? Nepřišli jste s ničím. Říkali jste: zrušte tu agenturu a pracujte nad něčím novým. A to mě mrzí nejvíc. Vy nejste žádná produktivní organizace. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM a ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobré odpoledne. S faktickou poznámkou pan poslanec Bláha. Připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Kolegové, kolegyně, budu rychlý. Jenom tady zazněla řada věcí, jako že TA ČR, GA ČR je zárukou něčeho. Běžte se zeptat na všechny vysoké školy a výzkumníků, jestli ty peníze, které dostávají, jdou cíleně na to, co by oni potřebovali. Nic. Dozvíte se to, že by potřebovali úplně všechno jinak. Takže to, že jsme tady vytvořili nějaké zákony, že bychom měli něco podporovat a že něco budeme podporovat a že na něco dáváme peníze a že ty peníze jdou správným směrem a že hlavně jsme schopni dokontrolovat, kam jdou a na co se využívají a jak je s nimi hospodárně zacházeno, tak v žádném případě. Všichni výzkumníci, se kterými jsem se bavil, vždycky říkali: problém, problém, problém, problém. Takže asi takhle následovně.

A to samé je tady. Jestliže tady máme Ministerstvo kultury, tak doprčic na něj zatlačme, ať teda kulturu podporuje, ať rozvíjí děti po kulturní stránce. Máme tady Ministerstvo školství, tak zase na něj zatlačme, ať rozvíjí výzkumnou oblast nebo rozvoj dětí v tom, aby se vzdělávaly, aby šly dopředu v uvažování atd., atd. Ale my tady nemáme Ministerstvo sportu. A ta agentura, to je právě projekt toho, aby ty peníze nemizely tam, kde mizí stále do dneška. A myslím si, že si nemusíme nalhávat, že řadě lidí právě dneska se to nelíbí, protože se jim uzavřou ty kohoutky. A ty kohoutky možná že končí u těch největších křiklounů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Válek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já rozhodně nenapadám, i když to tak možná vypadá. Něco, s čím v podstatě souhlasím, je neférové rozdělování peněz do sportu. Určitě je to správné. A znovu opakuji, a rád to opakuji, že si prostřednictvím pana předsedajícího pana poslance vážím, a věřím tomu, že to myslí upřímně a opravdu chce podporovat mládež.

Nicméně fascinuje mě, že jsme prostřednictvím pana předsedajícího s panem poslancem Pojezdným, oba vysokoškolsky vzdělaní, četli ten stejný materiál a každý jsme v něm četli něco jiného. Já jsem v něm četl podporu sportu a žádné rozdělení amatérský, profesionální, vrcholový jsem tam neviděl, ale jenom podporu sportu. A dokonce i v obhajobě a v tom, co tady bylo jako úvodní slovo, jasně zaznělo o národním fotbalovém stadionu. Já si úplně nemyslím, že tam na tom národním fotbalovém stadionu budou ti kluci, kteří amatérsky kopou, do fotbalu běhat. A já nevidím problém v tom, aby se podporoval vrcholový sport. Ano, klidně ať je tady stadion pro rychlobruslaře a další. Já v tom vůbec nevidím problém. Ani to nepovažuji za nic legitimního. Klidně ať z toho dostane peníze Sparta, nebo já nevím který fotbalový klub, a vyhraje Pohár mistrů evropských zemí. Ale rozhodně tam nic nebylo o tom, že je to pro amatérský sport.

A prostřednictvím pana předsedajícího k panu poslanci Bláhovi. Asi znáte víc výzkumníků než já. Na rozdíl od vás já jsem ten výzkum dělal a musím říct, GA ČR a TA ČR, fakt dobrý, a férovější a čestnější a lépe peníze rozdělující organizace neznám. A já bych v životě, v životě tady nepoužil formulaci: všichni pekaři, které znám, nadávají na ty rohlíky, které se prodávají já nevím kde, a všichni víme, jak ty rohlíky za něco stojí. Nerozumím tomu, tak se do toho nepletu! (Tleskají poslanci Pirátů a poslanci TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jurečka s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Bělobrádek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já se tedy musím také ohradit v rámci technické vůči tomu, co zaznělo z úst pana poslance Bláhy, byť si myslím, že ve svém oboru je to rozhodně člověk, který je úspěšný, předpokládám, že je poctivý. Ale paušalizovat to a říkat, že vlastně ve vědě a výzkumu se tady všechno prakticky rozkrádá, jde to někam do černé díry, a říkat to stejné o sportu, kde tady jsou stovky a tisíce čestných sportovních nadšenců, funkcionářů, ať to zní jakkoli, kteří žádnou korunu v životě neukradli, to mi přijde jako těžce nefér. To, že se v každé oblasti, někdy více, někdy méně, některé věci nedaří a občas se stane to, co se tady stalo před dvěma lety, to bohužel je otázka někdy systémových chyb, a pak je potřeba si položit otázku: je to víc systém, anebo to bylo lidské pochybení? Tu si tady možná v rámci analýzy toho, proč se tak tehdy stalo, nikdo nepoložil.

A jinak trošku bych řekl, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, střílíte do vlastních řad. Protože když se podívám, kdo je předsedou Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace, tak je to předseda vlády, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Když se podívám, kdo je místopředsedou, tak je to vicepremiér vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. A můžu pokračovat dál. Takže jestli máte problém s tím, jak fungují GA ČR a TA ČR, tak si to asi běžte primárně vyřídit s těmito lidmi a nemusíte nás tady tím obohacovat v rámci tohoto jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Bělobrádek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, také bych si dovolil vaším prostřednictvím, pane předsedající, reagovat na pana kolegu Bláhu. Nevím, že by se za ty čtyři roky, kdy jsem měl na starosti vědu a výzkum, něco ukradlo. Pokud vy takové znalosti máte, tak je vaší oznamovací povinností na to upozornit. Za nás se spoustu věcí zefektivnilo. A taky se spoustu věcí ušetřilo. Neznám žádnou jinou oblast veřejné správy, kdy jsme se dokázali vymanit z oblasti nevhodných, nevýhodných smluv, co se týká IT systému. Postavili jsme nový informační systém, který je provozován za polovinu ceny než předtím, a ještě jsme ušetřili desítky milionů korun za to, že jsme nepokračovali v té nevýhodné smlouvě.

Stejně tak jsem přesvědčen, že pokud mluvíte o Karlu Havlíčkovi, tak chci jen upozornit, že ten byl zvolen do Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace na můj návrh, když jsem byl jejím předsedou. Takže jen tolik k jeho osobě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budeme pokračovat vystoupením těch, kteří jsou přihlášeni do obecné rozpravy. Jako první vystoupí pan poslanec Bartoň. (Premiér se hlásí o slovo.) Neslyším vás. Hlásíte se s přednostním právem? (Ano.) Ano, tak dáme samozřejmě přednost držiteli přednostního práva panu premiéru Babišovi. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, nechtěl jsem zdržovat, ale přece jenom řeknu nějaká fakta. Věda a výzkum - prosím vás, to není jen GA ČR a TA ČR, takže nemůžeme porovnávat tady... pan kolega Válek mluvil myslím 6 miliard, nebo kolik. Je to 37 miliard - věda a výzkum. A ten nárůst za posledních pět nebo šest let je 10 miliard. A nevím, kde pan kolega Bláha chodí na ty informace, a myslím, že peníze na vědu a výzkum jsou velice transparentní a fungují skvěle.

Chtěl bych se vrátit k tomu sportu. Když jsem se stal ministrem financí, tak rozpočet byl 3,6 miliardy. A měli jsme tady Český olympijský výbor, který měl de facto daňovou asignaci z hazardu. A proč ji měl? Protože nejlepší ministr financí, a ten už tu není, nevidím ho, jim zkrátka ty peníze nedal. A proto každý rok s nárůstem hazardu Český olympijský výbor dostával stále více peněz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP