(15.40 hodin)
(pokračuje Pekarová Adamová)

Právě zde vidím ten zásadní rozpor. Ačkoliv vy prohlašujete, že v žádném případě nejste ve střetu zájmů, české úřady, a to i ty, které jsou vedeny vaším hnutím, na to mají evidentně jiný názor. Řídí se při tom dle metodického pokynu finančních toků programů spolufinancovaných z evropských strukturálních fondů, podle kterého jsou v reakci na kontrolní zjištění povinni bezodkladně přijmout dostatečná preventivní opatření za účelem minimalizace rizika. Takže na jedné straně zde mluvíte o pochybnosti a nedůvěryhodnosti auditů a zdůrazňujete, že nejste ve střetu zájmů, a na druhé straně tu české úřady pozastaví dotace. Jak to vnímáte? (Předsedající upozorňuje na čas.) Jak si tento rozpor prosím vysvětlujete vy? (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak slovo má předseda vlády Andrej Babiš. Takže pane premiére, máte opět pět minut na svou odpověď. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Platí to, co jsem řekl. Žádný střet zájmů nemám, protože jsem postupoval podle lex Babiš. Vy všichni tady jste přišli s lex Babiš. Abyste Babiše konečně vytlačili z politiky, tak jste dělali lex Babiš, potom to dopadlo na starosty za rok nebo za dva, bylo to velké pozdvižení, to už jste zase všichni protestovali proti lex Babiš. Takže střet zájmů nemám. Protože jsem postupoval podle lex Babiš, který vy jste prosadili. Ano? Takže to je dobře, tady kolega, že vám našeptal. (Od stolku stenografů není vidět, o koho se jedná.) Tak já teď ukážu, vy jste tady udělali hysterii, že se budou vracet peníze kvůli Babišovi, Agrofertu. No nebudou. A víte, kolik tady ten člověk, co vám našeptal teďka... Ten tam seděl a minimálně 14 mld. připravil daňové poplatníky. Tady máte koláč (ukazuje graf) a demokratické tradiční strany - a já říkám s vysokou a dlouhou korupční historií - připravily, vážení občané, a teďka pozor, vás o 35 mld. korun. A to jsou individuální finanční opravy od roku 2007 do 2013, to je 15,7 mld., a plošně a extrapolované finanční opravy 2007 až 2013 19 mld. Vážení daňoví poplatníci, toto jsou peníze, o které jste definitivně přišli díky - tady sedí jeden z pánů, který se na tom podílel.

A představte si, teďka to máte podle resortů, kde to bylo nejvíc? Nejvíc to bylo v resortu - tady to mám - doprava. 14 mld. definitivně ztracených. Naše daně, vážení. A víte proč? To byly korekce 2012 a 2013. No protože, pamatujete si, jak říkaly ty dopravní firmy, že musí údajně dávat v cashi tradičním demokratickým stranám za kilometr dálnice 4 až 7 % v cashi? A víte, kolik stála dálnice tehdy? 352 mil. kilometr! Teďka stojí půlku. Takže toto je vaše dílo. 35 mld. pryč. A kvůli Babišovi a Agrofertu ani koruna! Ano? A ještě k tomu nám Evropská unie zadržela 17,8 mld. od dubna 2018 za programy na MPO, které byly špatně spravovány.

Takže já nemohu sloužit, protože to, co jste tady řekla, resort zemědělství je samostatný resort, tam jsou nárokové dotace, a nenárokové, a všichni tady, média, říkali - zdrcující audit. Zdrcující audit. A kde je ten zdrcující audit? Žádný není. A kolik je těch peněz údajně pochybných, co ale ministr zemědělství i Státní zemědělský fond odmítá? 63 mil. korun. Jo? Takže nejsou miliardy, jak všichni říkali, že to bude zdrcující. Není to zdrcující. Protože to je nesmysl. A stejné je to o tom prvním auditu, že to je útok. Dneska to ministr Toman řekl, že to je útok na české zemědělství. A u toho prvního auditu, ano, pokud někdo zpochybňuje inovace, tu slavnou toustovou linku, což samozřejmě ten audit zpochybňuje, tak by to dopadlo na firmy, a ještě je tam ta energetika, na české firmy, ve výši 30 mld. korun. Proto říkám, že to je útok na český rozpočet, a my to zásadně odmítáme. Ale je to úředník, on se musí bránit. Úředníci. Oni to poskytovali. Například ten první audit, kde údajně se má něco vracet. Nemá se nic vracet. Protože takové případy tady byly, měli jsme tady Faltýnka 22 mil., že se má vracet. No nic se nevrátilo za rok a půl.

Takže to je všechno jenom navozování atmosféry a hysterie, že se něco bude vracet. Ale díky vám, kvůli vám, přišli daňoví poplatníci o 32 mld. Ano? To je fakt. A já jsem strašně rád, že to Sněmovna takhle schválila, a můžeme se potom o tom velice detailně bavit, co se tady za 15 let čerpání evropských dotací stalo. Zkuste si dohledat - myslím, že to bylo 2007, článek, jak selhal systém kontroly dotací za pana ministra financí Kalouska. To se dá dohledat v monitoringu všechno.

Takže já chápu, že byla nějaká velká očekávání (předsedající upozorňuje na čas), žádný střet zájmů není a já postupuju podle českých zákonů.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji a táži se paní poslankyně Adamové, máte zájem o doplňující otázku? Vaše minuta. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Tak je to klasické, my o voze, vy o koze. Každopádně tady v tomto případě od vás chci slyšet spíše jasné ano, nebo ne. Ve chvíli, kdy se potvrdí, že skutečně tedy jste byl ve střetu zájmů, nebudou propláceny dotace, jste ochoten odstoupit jako premiér této země, který je za to zodpovědný a kterého konkrétně se to týká, protože ve chvíli, kdy vy šermujete tady těmi čísly - a je podle mého názoru jedno, jestli je to jeden, 60 milionů nebo je to nějaký vyšší řád, prostě jsou to peníze daňových poplatníků, ať už našich, nebo z jiných evropských zemí. Tak jste ochoten uznat, že ve chvíli, kdy to už bude opravdu natolik prokázáno a bude to jasný střet zájmů, budeme vracet peníze, tak vy tomu dáváte svoji hlavu na špalek?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji a reagovat bude premiér Andrej Babiš. Máte dvě minuty, takže máte zase slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak pro paní poslankyni není rozdíl mezi 63 mil., které určitě byly poskytnuty v rámci pravidel. A pokud by tam i teoreticky došlo k nějaké chybě, tak za to se musí odpovídat ti, kteří je poskytli. A 35 mld. a 63 mil., no tak já nevím, zkuste si to napsat na papír, kolik je to nul. A já se těším, když naše vláda projedná těch 35 mld. A potom je potřeba se ptát, kdo to zapříčinil a co z toho bylo. Otázka je, jestli ti, kteří byli u toho, jsou ochotni odejít z politiky. Jeden vám teďka našeptával před chvílí. Takže já určitě vylučuju, že by kvůli mně došlo k nějakému poškození zájmů České republiky. A bilance mých bývalých firem je plus 50. Protože Evropská unie poslala 50 mil. za Čapí hnízdo, které mimochodem i pan Kalousek kontroloval, a byl nárok na tu dotaci, a moje bývalá firma to vrátila. Takže plus 50. Vy máte minus 35 mld. Jo? Takže když to bude na stole, můžeme svolat mimořádnou schůzi na to a můžeme sdělit lidem, kdo tady rozkrádal evropské fondy. (Chvíli poté, co se premiér vrátil na své místo, přichází k němu poslanec Kalousek a krátce mu něco říká.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak s další interpelací vystoupí pan poslanec Martin Baxa ve věci "splnění slibu na růst platů učitelů" a připraví se paní poslankyně Olga Richterová ve věci "víte, co obnáší sociální práce a koordinace služeb?". Pane poslanče, máte dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Baxa: Dobré odpoledne, vážený pane premiére, dámy a pánové. Obracím se na vás v rámci své interpelace ohledně otázky, zda opravdu bude splněn slib, který se týká zvýšení platů učitelů.

O tom, jak je podfinancované české školství, všeobecně víme. Do českého školství plyne zhruba o 1,5 procentního bodu méně, než je průměr zemí OECD, jsme daleko i za státy, které jsou obecně považovány za méně rozvinuté než naše země, a alarmující je právě zejména výše platů učitelů. Patříme do té smutné skupiny nejvyspělejších států světa, skupiny OECD, kde jsou platy učitelů nejnižší. A co je především zdrcující, je skutečnost, že čeští učitelé berou průměrně 60 % platu vysokoškoláků v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP