Pátek 7. června 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

241.
Způsob dofinancování sociálních služeb v České republice v roce 2019

Prosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu, poslanec Marek Výborný, který se, bude-li souhlasit, stává i jeho zpravodajem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, tento bod je pevně zařazen z důvodu, že na své 31. schůzi Poslanecká sněmovna dne 30. května 2019 přijala celou sérii usnesení, kde tím prvním Poslanecká sněmovna uložila prostřednictvím vlády Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu financí, aby v termínu do 7. června 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh dofinancování sociálních služeb pro rok 2019 ve výši 2 mld. Kč. Termín 7. června je právě dnes, a já tedy očekávám, že jak paní ministryně Maláčová, tak paní ministryně Schillerová seznámí tuto Sněmovnu s kroky, které vláda učinila, případně v nejkratším možném čase učiní, tak aby nejpozději do 15. června jednotlivé kraje měly k dispozici finanční prostředky ve výši 2 mld. Kč, které by mohly následně - protože k tomu je samozřejmě potřeba svolat jednání zastupitelstev krajů, následně zastupitelstev měst a obcí, aby se tyto finanční prostředky včas dostaly k poskytovatelům sociálních služeb, protože v opačném případě někdy od konce měsíce srpna resp. začátkem měsíce září tady hrozí to, že poskytovatelé budou nuceni propouštět své zaměstnance, a tím dojde k ohrožení jak klientů v pobytových zařízeních, tak v terénních službách a všude jinde.

Já myslím, že ta nejistota, která tady -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám vaše kolegy, aby svá případná jednání o jiných věcech přesunuli mimo jednací sál nebo aby vám věnovali pozornost, stejně jako ostatním řečníkům. Vím, že máme již odpolední hodinu, ale stále ještě probíhá jednání Poslanecké sněmovny, takže prosím o klid. Pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jenom dokončím větu. Ta nejistota, která tady bohužel tedy panuje už od začátku roku, je opravdu alarmující. Já věřím, že usnesení této Sněmovny vzala vláda i paní ministryně skutečně vážně a že se teď dozvíme konkrétní řešení, na které nečekáme my poslanci, ale na které čekají lidé, ti potřební, kteří jsou upoutáni na lůžko, lidé v domovech pro seniory, hendikepovaní, maminky v azylových domech a další klienti sociálních služeb v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já tedy prosím, abyste se ujal role zpravodaje k tomuto bodu. Dlouhodobě se mi tady hlásí paní ministryně Maláčová, takže prosím. A pak paní ministryně Schillerová.

Omlouvá se nám paní poslankyně Němcová od 13.30 hodin. Nyní tedy prosím paní ministryni Maláčovou. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás informovala. Začnu tím nejdůležitějším. Naše - tato vláda a ta předchozí vláda... (Odmlka kvůli velkému hluku.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní ministryně, já vám rozumím. Já znovu požádám kolegy o klid, aby věnovali pozornost probíhajícímu jednání. Je to úkol, který jsme vládě uložili, tak si myslím, že bychom také měli vyslechnout, jak byl naplněn. Prosím, paní ministryně, pokračujte.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Tato vláda a ta předpředchozí vláda, vedená sociální demokracií, navýšila rozpočet, který jsme poslali krajům do sociálních služeb od roku 2013, o 104 %. Já jsem na letošní rok vyjednala rekordní rozpočet na sociální služby, který tady historicky ještě nebyl, ale protože se nám podařilo vyjednat i vyšší než očekávané navýšení platů pro pracovníky v sociálních službách, protože jsme navýšili takzvaný zvláštní příspěvek pro zdravotní sestřičky, tak rozumím tomu požadavku krajů o dofinancování sociálních služeb v průběhu roku. Koneckonců je to věc, která se řeší každé léto posledních dvacet let.

Já mám radost vám oznámit, že jsme se dnes dohodly s paní ministryní financí a s paní předsedkyní Asociace krajů na dofinancování sociálních služeb pro rok 2019, a to následujícím způsobem. Vláda v nejbližším možném termínu, pravděpodobně na svém zasedání 17. června, schválí dofinancování navýšených požadavků na chybějící 2 % ve výši 380 mil. korun, dále vláda podpoří dofinancování 639 mil. korun na ten takzvaný zvláštní příspěvek. Nad rámec této jedné miliardy se mi podařilo v minulých měsících realokovat 1,5 mld. korun nad rámec očekávání na takzvané individuální projekty, a to z evropských zdrojů. To znamená, že celkově obdrží kraje 2,5 mld. korun.

My jsme se dohodli s Asociací krajů, a už jsme k tomuto kroku přistoupili před několika dny a týdny, že Ministerstvo práce a sociálních věcí složí speciální tým, který maximálně vyjde krajům při přípravě žádostí o takzvané individuální projekty vstříc, tak aby mohly být v nejbližších dnech a týdnech připraveny a tento výpadek z evropských zdrojů aby mohl být pokryt.

Pravděpodobně vás bude zajímat, jak je ta jedna miliarda korun na pokrytí zvláštního příplatku a těch 2 % na platech, které se nám podařilo nad rámec těch 5 % vyjednat, jak bude financován. Dohodli jsme se s paní ministryní financí, že bude financován z polovičky Ministerstvem práce a sociálních věcí a z polovičky Ministerstvem financí.

Další výborná zpráva, a myslím, že obce v to už ani nedoufaly, je to, že se nám podaří v příštích dnech a týdnech dofinancovat 200 mil. na sociální práce na obcích, 166 mil. na ohrožené děti na obcích, a výborná zpráva je, že dofinancujeme také 81 mil. na takzvané nadregionální sociální služby, které jdou zejména za lidmi, kteří jsou postiženi autismem nebo roztroušenou sklerózou. To znamená 81 mil. nadregionální sociální služby, dofinancování 2019, 166 mil. ohrožené děti na obcích pro rok 2019 a 200 mil. sociální práce pro rok 2019.

Já myslím, že to je výborná zpráva, že naše vláda kromě toho, že zvedá důchody, zajistila vyšší rodičovský příspěvek, tak jak jsme to prosadili do programového prohlášení vlády, 300 tis. pro rodiny, které čerpají nebo budou mít nově narozené děti, že se nám kromě důchodů dařilo prosadit také navýšení příspěvku na péči ve třetím a ve čtvrtém stupni, že jsme od 1. července prosadili znovuvyplácení nemocenské v prvních třech dnech. To jsou všechno věci, které děláme pro občany této země. A výborná zpráva je, že se nám daří také navyšovat platy a dokážeme důsledek navyšování těchto platů obcím a krajům dofinancovat.

A poslední dobrá zpráva. My jsme se dneska také s paní ministryní financí dohodly, že spolu pojedeme na dovolenou, tak abychom mohly správně vyjednat rozpočet na příští rok (potlesk části poslanců), aby byly obě dvě strany spokojené. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní je tedy přihlášena paní ministryně Schillerová. Jenom pro vyjasnění, ještě jsme neotevřeli rozpravu, pak je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Okamura, pak bych otevřel rozpravu, do které je jako první přihlášen pan předseda Výborný a poté paní poslankyně Šafránková. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já potvrzuji tato slova a chtěla bych k tomu uvést jednu věc. Ono to tady už bylo, ale já si myslím, že opakování je matka moudrosti a je dobré, a zvlášť to ukazuji do tohoto spektra sálu (ukazuje graf pravé části sálu), kolik - tam máte graf, nemám ho ve větším, já jsem to nestihla, protože jsem toho dneska měla víc. Je tady graf od roku 2007, co začala dotační politika sociálních služeb - kolik šlo peněz od roku 2007. Vidíte to. Dokonce to klesalo v některých letech, letech 2009, 2010, 2011 nejméně, 2012, 2013 a začalo to růst od 2014. Kdoví proč? Kdoví proč? Víme, proč to začalo růst. A 15,7 šlo letošní rok a samozřejmě my jsme na tom pracovali. Já chápu, že motivace k mimořádné schůzi byla dána předvolební rétorikou, ale my víme, co máme dělat, a ta čísla to potvrzují.

Takže to je to jediné, co jsem chtěla říct, a přeji hezký víkend všem. Na shledanou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Teď tedy s přednostním právem pan místopředseda Okamura se mi přihlásil a teď registruji pana předsedu Výborného jako dalšího.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, příčin problémů ve financování sociálních služeb pro naše občany je vícero. V prvé řadě je to problém nejen současné Babišovy vlády, ale také všech předešlých vlád, kde se prostřídaly kromě hnutí ANO také ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jelikož všechny tyto strany nedokázaly vytvořit systém, ve kterém by bylo řešeno koncepčně financování nejen sociálních služeb, ale všech typů sociálních výdajů. Vlády zprava a zleva totiž na skutečně sociálně potřebné a důchodce dlouhodobě kašlou a celý problém pouze odkládají tím, že chudé a potřebné občany jen jednorázově uplácejí před volbami mimořádným navyšováním dávek nebo jednotlivých mimořádných příspěvků. Zčásti si za to mohou i voliči, kteří opakovaně volí ty, kdo je drží v chudobě, a vděčně jim házejí hlasy za to, že jim pak milostivě něco přidají. V tomhle ohledu je absurdní kritika od tzv. stran demagogického bloku, který se stejně jako ta dnešní vláda na neřešení stability v sociální oblasti dlouhodobě podílely a samy žádnou vlastní pozitivní koncepci změn neprosadily.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane místopředsedo, já vás přeruším a požádám poslance v sále o trošku větší klid. I když nás již opouštějí, tak aby tak činili v klidu. Prosím, pokračujte.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. My v SPD v tomto ohledu dlouhodobě navrhujeme řešení, která by v prvé řadě snížila počet sociálně potřebných na minimum tím, že jim zajistíme důstojný příjem, případně že stát nebude zločinnou legislativou a nespravedlností dostávat občany např. do dluhových pastí a bídy.

Pokud jde o samotný konkrétní problém, tedy kde nalézt peníze např. na pracovníky v sociálních službách, předložili jsme vícero návrhů, kde lze vzít ihned peníze. Například by bylo dobré utnout jakékoli veřejné peníze tzv. politickým neziskovkám. To jsou jen nepotřební manipulátoři, kteří v rámci nejrůznějších obludných neziskovek parazitují z veřejných peněz. Lze také stáhnout české vojáky z Afghánistánu a ušetřit tak obrovské peníze, jako to udělal i jiný člen NATO - Francie. Není tedy pravdou, že naší účastí v Afghánistánu musíme plnit závazky vyplývající z členství v NATO.

Panu premiérovi Babišovi jsme také ukázali a doložili, že Česká republika má u německé vlády přes 10 000 mld. korun v rámci reparací, a pan ministr zahraničí Petříček nám oficiálně potvrdil, a to v rámci odpovědi na moji interpelaci, že tento dluh není promlčený a že česká vláda ho neuplatňuje jen z čistě politických důvodů, aby se prý nenarušily vztahy. A já chci říct, že tyhle peníze nepatří politikům, ale celé zemi a jejím občanům. Je to náhrada za zničenou československou ekonomiku. Jsou to peníze, které nám po válce při obnově zničeného státu chyběly, a naopak jsou to naše peníze, které Německo použilo a zúročilo při budování vlastní prosperity. Otázku reparací otevřelo již Polsko a řecká vláda před pár dny oficiálně vyzvala Německo k jednání o reparacích. A je třeba k tomu dodat, že ani Řecko, ani jiná země na světě nemá nárok na reparace od Německa tak krystalicky jasný a bezproblémový jako my, protože nároky České republiky v minulosti žádná německá vláda nezpochybnila. A to, že Německo neplatí, je dané jen tím, že české vlády o splácení dluhu nežádají. Čeští tělesně postižení, důchodci a české ošetřovatelky mají zlomek toho, co v Německu dostávají např. migranti za služby, které jim Německo platí. Pokud by Němci žili v bídě, pak je namístě soucit, ale jestliže si za naše peníze platí migraci islamistů z Asie a Afriky, zatímco my tady nemáme na výplaty pro ty, kteří se starají o bezmocné, pak je vyloženě sprosté tyhle peníze odmítat. Řešíme, jak západní firmy formou dividend tunelují v praxi naši ekonomiku, kdy naši dělníci a technici vydělávají západním firmám na vysoké platy a vysoké důchody a na vysoký standard sociálních služeb. Nezapomeňme na čísla. Každému z českých občanů dluží Německo v rámci reparací přes milion korun. Pokud by tyhle peníze čeští občané dostali, bezesporu by ubylo potřeby sociálních služeb.

Vážené dámy a pánové, pokud chceme cokoli řešit, je potřeba řešit podstatu problému. Tím je bohužel absolutní odtrženost politiků od toho, co lidé chtějí a potřebují. Je to krom jiného i fakt, že stávající nedemokratický systém nutí politiky uplácet voliče jen jednou za čas těsně před volbami, namísto aby je nutilo pracovat kontinuálně a s dlouhodobou vizí. Samozřejmě naším návrhem na změnu systému jsou změny v přímé demokracii. Není to přitom vina jen této vlády, která nesystémově jen lepí díru za dírou, ale je to dané nekvalitou práce politických partají v posledních 30 letech. Věřím, že jediný soudný prostý člověk by nedovolil s veřejnými penězi to, co čeští politici třicet let dovolují. V případě nevymáhání reparací to, aby si Němci za naše peníze zvyšovali životní úroveň sobě či Afričanům, namísto aby ty peníze sloužily těm, kterým patří.

My jako SPD navrhneme také usnesení, o kterém by Poslanecká sněmovna hlasovala, protože jak jsem řekl ve svém projevu, tak je potřeba vládu zaúkolovat, aby pracovala na systémových změnách, ne na jednorázovém zalepování děr, což tady, jak jsem říkal, opakují všechny dosavadní vlády. S usnesením z pera SPD vás seznámí následně ve svém projevu naše místopředsedkyně sociálního výboru poslankyně Lucie Šafránková a já děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vás nejdříve seznámím s omluvenkami. Omlouvá se pan místopředseda Petr Fiala od 14 hodin a pan poslanec Koten od 14 hodin do konce dnešního jednacího dne. A nyní pan předseda Výborný s přednostním právem. Opět musím podotknout, že se mi ještě nepodařilo otevřít rozpravu. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Marek Výborný: Já to dlouho nezdržím, pane místopředsedo. Děkuji za slovo.

Vážené paní ministryně, jedna i druhá, odcházející pan ministr, a vážené kolegyně, vážení kolegové, na prvním místě bych chtěl ne naším jménem, protože tady skutečně nikdy nešlo o nás, a je úplně jedno, jestli sedíme vpravo, vlevo nebo vzadu, ale jménem těch klientů a jménem taky zaměstnanců všech poskytovatelů, a je úplně jedno, jakého mají zřizovatele, ale těch, kteří dennodenně se věnují velmi namáhavé, fyzicky i psychicky, práci s těmi skutečně potřebnými, tak bych chtěl poděkovat za to, že ty finanční prostředky se našly a že velmi pravděpodobně ta situace bude zachráněna.

Já bych chtěl velmi poprosit paní ministryni Maláčovou, aby když tady přede mnou sedí paní kolegyně Vildumetzová Mračková, aby skutečně došlo k co nejrychlejší kooperaci mezi kraji a ministerstvem hlavně u té jedné a půl miliardy. Já mám trochu obavy, aby se skutečně teď narychlo podařilo ten jeden a půl miliardy z evropských fondů na ty kraje dostat, tak věřím, že uděláte maximum pro to, aby skutečně ta nejistota, která tady byla vzbuzována, byla napravena.

Co ale musím říci. Já jsem byl trošku konsternován z vystoupení paní ministryně Maláčové, protože když jsem tolikrát slyšel, jak je všechno výborný, výborný, mně je vcelku jedno, že si berete do úst mé jméno, ale tady to vypadá, že je všechno happy, že byste možná chtěla ještě ohňostroj spolu s vládou, ale já jsem čekal, že přijdete a omluvíte se. Omluvíte se těm poskytovatelům, krajům, obcím, těm klientům za to, že to trvalo tak dlouho. Celou tu šarádu připomenu. Jedna mimořádná schůze, třikrát mimořádný bod a několik hodin, nebo resp. více než deset hodin projednávání této věci, která mohla být vyřešena v lednu tohoto roku. Kdyby se byla vláda schopna dohodnout, kdyby se obě dvě ministryně byly schopné dohodnout, tak jsme si skutečně toto mohli ušetřit a hlavně by tu jistotu měli poskytovatelé a klienti na prvním místě. A místo toho tady opravdu jsme svědky toho, že všechno je tak skvělé a úžasné a vláda vlastně dělá všechno, co může. Tak já si myslím, že jsme tady těch deset dnů, resp. deset hodin a několik dnů mohli věnovat tomu, abychom schvalovali jiné zákony, potřebné zákony pro školství, abychom se věnovali silnicím atd. Podívejte se na ten počet tisků, který tady je, na což často pan premiér upozorňuje, že vlastně tady nic neděláme.

A ještě jedna věc. Ono to všechno není tak růžové, jak se zdá. Já tady mám aktuální informace, a to bych poprosil případně paní ministryni také o reakci, že paní ministryně Maláčová chce snížit dotační titul Rodina o 50 procent ze 100 na 50 milionů pro příští rok. To je další fatální zpráva. Fatální zpráva pro rodinnou politiku v České republice. Pokud to vyvrátíte, já budu jen rád, že tomu tak skutečně není. Jenom připomenu, že se jedná o preventivní aktivity pro podporu rodiny, partnerství a rodičovství a také na podporu práce s dětmi.

Dámy a pánové, na závěr mi dovolte připomenout, že to usnesení z 31. schůze mělo mnoho dalších bodů. A já také očekávám, že Ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda přijdou velmi rychle, a tam byla konkrétní data. Do 25. června 2019 bude výboru pro sociální politiku předložen věcný záměr vládní novely zákona o sociálních službách. A to klíčové je: Já bych se nerad dočkal toho, že podobnou komedii a šarádu a to, že budeme my z opozice muset tady neustále tímto trapným způsobem tlačit vládu k financování sociálních služeb, že to opět zažijeme příští rok na jaře. Takže tu věc je potřeba řešit koncepčně, dlouhodobě. My nezpochybňujeme to vícezdrojové financování, ale je to zodpovědnost vlády a tím dneškem to skutečně nekončí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Pan ministr Vojtěch Adam se omlouvá od 13.49 do konce jednacího dne.

Nyní asi udělám nejdříve to, že paní ministryně Maláčové se mi znovu hlásila s přednostním právem. Já se omlouvám těm, co čekají se svými faktickými poznámkami, nicméně potom bych otevřel skutečně rozpravu.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Já jenom velmi stručně v reakci na pana poslance Výborného prostřednictvím pana předsedajícího. Ta poznámka k národnímu dotačnímu Rodina je správná až na jedno slovo, které je tam špatně. O 50 % ne snížit, ale zvýšit, tak jak je to v souladu s koncepcí rodinné politiky. Včera jsem na to v interpelaci odpovídala i vaší paní poslankyni Golasowské. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a v tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, nebo všeobecnou rozpravu, do které je jaké první písemně přihlášen pan předseda Výborný. Nevím, jestli to v tuto chvíli chce využít. Nechce. V tom případě vás seznámím s omluvenkou paní poslankyně Balaštíkové, která se omlouvá od 13.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní asi vezmeme faktické poznámky, které tady již nějakou dobu čekají. Již je otevřena rozprava. Já jsem otevřel rozpravu. Pan předseda Výborný nevyužil svého slova, to znamená, že nyní je paní poslankyně Šafránková.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mnoho důležitých věcí k problematice financování sociálních služeb zde dnes i minulý týden zaznělo. Stejně tak jsme slyšeli spoustu oprávněně kritických a relevantních argumentů buď k činnosti, nebo spíše vůči nečinnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. To, že vláda tuto situaci promptně vyřeší a fungování sociálních služeb a jejích klientů nebude v České republice byť na jedinou minutu narušeno, by mělo být samozřejmostí. Ovšem zásadní je, aby se tato nedůstojná situace neopakovala každý další rok. (Velký hluk v sále.) Aby se ministři či spíše ministryně této vlády veřejně nedohadovali, kdo za vzniklý tristní stav může, kdo má najít finanční rezervy, kdo co splnil, co nesplnil, kdo je jak schopný či neschopný, jakkoliv je dnes pověstný černý Petr mnohem spíše na straně Ministerstva práce a sociálních věcí. Proto bychom se měli společně více zaměřit na příčiny celé této krize a hledat její kořeny a současně se pokusit o funkční definici jejího systémového řešení do budoucna tak, abychom tu za pár měsíců nestáli a neseděli znovu a nebyli znovu svědky vzájemného vnitrokoaličního sebeobviňování a abychom hlavně znovu trestuhodně nevystavovali poskytovatele sociálních služeb, sociální pracovníky a zejména koncové adresáty sociální péče a pomoci opětovné nejistotě.

Proto bychom měli jednoznačně definovat minimální a celorepublikově závazné obsahové standardy sociálních služeb. Není únosné a možné, aby zde existovalo 14 krajských mikrosystémů závislých na příjmech a schopnostech příslušných kompetentních politiků a manažerů a aby tam, kde tyto finanční prostředky a schopnosti jsou na nízké úrovni, měli klienti sociálních služeb smůlu. Ruku v ruce s definicí těchto standardů musí jít i jasné zákonné stanovení odpovědnosti za jejich naplňování a vymáhání. To je věc spíše střednědobá a dlouhodobá, jakkoliv se na ní musí začít pracovat už nyní. Ale ještě předtím bychom každopádně měli co nejdříve znát podrobné, zejména ekonomické důvody a příčiny toho, že poskytovatelé sociálních služeb hlásí prakticky na konci první třetiny kalendářního roku, že jsou finančně tzv. na nule.

Proto považujeme za nutné, aby Ministerstvo práce ve spolupráci s kraji a obcemi předložilo detailní analýzu veškerých nákladů na sociální služby v letošním roce, zejména tam, kde jsou tyto služby delegovány na nestátní privátní subjekty, aby se ukázalo, nakolik je zvýšení těchto nákladů a s tím související vyčerpání přidělených finančních prostředků oprávněné, resp. nakolik je spojeno pouze s přímými vyššími cenami sociálních služeb a nakolik se v něm odráží zbytné náklady související například právě s provozem a ziskem nestátních poskytovatelů.

Proto za klub SPD navrhuji následující usnesení Poslanecké sněmovny, které zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k přípravě legislativního nastavení minimálních celostátních standardů v oblasti sociálních služeb platných na území celé České republiky;

II. vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k přípravě legislativní úpravy, která by opětovně definovala zákonem stanovenou odpovědnost za poskytování sociálních služeb;

III. vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k předložení podrobného auditu financování sociálních služeb z veřejných rozpočtů za rok 2019, zejména tam, kde bylo poskytování těchto služeb smluvně delegováno orgány veřejné správy na privátní subjekty včetně neziskových organizací.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Mám zde opět nějaké omluvenky. Omlouvá se nám paní poslankyně Majerová, pan poslanec Elfmark a pan poslanec Kott od 14 hodin.

Nyní tedy faktické poznámky, což znamená pan poslanec Pávek, paní poslankyně Aulická a pan poslanec Bauer. Upozorňuji, že jelikož je zvykem, že v pátek končíme ve dvě hodiny, toto není zákon, takže budeme pokračovat dál, dokud tady bude alespoň taková atmosféra, aby to bylo možné, nebo dokud nedostanu nějakou jinou dohodu předsedů klubů. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, kolegové, vážená vládo, vážený pane předsedající, já bych chtěl pouze krátce reagovat na to vystoupení paní ministryně financí Schillerové, která tady ukazovala graf stoupajících nákladů na výdaje za sociální služby od roku 2007. Nezlobím se na ni, rozumím tomu, hlídá finance, vnímá to pouze jako čísla. Ale my, kteří máme k sociální oblasti blízko, víme, jak reálně každoročně roste počet potřebných v těch zařízeních sociálních služeb. To znamená, my víme, jak zejména domovy se zvláštním režimem, domovy pro seniory, jak roste ta řada těch, kteří stojí frontu na umístění, jak se zhoršuje jejich zdravotní stav, jak se zvyšuje jejich potřebnost o péči. A to kontruje právě těm číslům, které tady paní ministryně uváděla. Takže to jsem chtěl jenom uvést na pravou míru, aby si veřejnost udělala svůj obrázek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní paní poslankyně Aulická s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Bauer. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Já prosím vaše kolegy o klid.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem nejdřív chtěla vystupovat v klasické rozpravě, ale myslím, že za ty dvě minuty to stačím.

Musím říci, že jsem velice zklamána tím, co tady bylo řečeno z úst paní ministryně Maláčové, že se přidá vlastně jenom jedna miliarda. Nebo se respektive našly peníze jenom v podobě jedné miliardy a zbytek se bude financovat jenom z pozice jeden a půl miliardy z individuálních projektů. Protože situace je taková, že individuální projekty, a mám zde i podklady ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí, trvají vyhodnotit, celý ten proces, čtyři až pět měsíců. Ale ty kraje potřebují ty peníze okamžitě. To znamená, že bych byla ráda, kdyby paní Ministryně Maláčová nám zde řekla harmonogram, jak chce stihnout minimálně do dvou měsíců pomoct krajům tak, aby nezkolabovaly ty sociální služby, které tam jsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Bauera. Než dorazí k mikrofonu, omlouvá se nám pan ministr Brabec z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já opravdu jenom krátce. Přestože tady dnes zazněla částečná pozitivní informace, že nějaké peníze na financování sociálních služeb se pravděpodobně ve státním rozpočtu najdou, tak musím říci, že je to pro mě velké zklamání, že ta cesta a ta forma, jakou se ty peníze shánějí, je pro mě naprosto nepřijatelná a nedůstojná jak pro poskytovatele sociálních služeb, tak i pro jiné, například pro ty lidi, kteří dnes řeší rodičovský příspěvek. Proto mě to velice mrzí. Já jsem místo samochvály očekával spíše omluvu. A ta tady nezazněla.

Také tady nezazněla pro mě opravdu velmi důležitá informace. Slyšeli jsme všichni, že paní ministryně Maláčová společně s paní ministryní financí Schillerovou plánují nějakou společnou dovolenou, což je nesporně dobrá informace, protože předpokládám, že obě dvě dámy, které vykonávají náročnou funkci, si tu dovolenou zaslouží. Určitě poletí někam za sluníčkem do nějaké dobré destinace. A já bych se chtěl touto cestou zeptat prostřednictvím pana předsedajícího paní ministryně Maláčové, jestli také uvažujete o tom, že si budete kupovat zpáteční letenku. (Smích a potlesk na pravé straně sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kaňkovský. Jenom bych vám rád sdělil, že pan ministr Brabec se nám omlouvá z pracovních důvodů, pokud jsem to již neříkal. A mám dohodu předsedů klubů, že budeme končit ve 14.30. Tak prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Já jsem zvyklý, když se něco podaří, poděkovat. Jsem rád za klienty sociálních služeb, že se najdou dvě miliardy na to, aby péče o zdravotně hendikepované a seniory nebyla nějakým způsobem utlumena. Nicméně musím říct, že jsem konsternován tím, jakým způsobem nám to zde obě ministryně sdělily. Protože jestliže máme dneska 7. června, tak si myslím, že na nějakou euforii, nadšení, možná fanfáry a ohňostroje opravdu v tuto chvíli není místo. A myslím si, že to je nepatřičné.

Já děkuji za to, že ty peníze najdete. Souhlasím s kolegyní Aulickou, že část těch peněz bude velmi těžké k těm krajům dostat. A myslím si, že nad tím se tady rozplývat, kolik jste dali miliard navíc... Už jsem to tady říkal několikrát: Podívejme se, jak vzrostla průměrná mzda v této zemi od roku 2013. Jakým způsobem se navýšily platy i v jiných segmentech rozpočtové sféry. Takže argumentovat tím, že vy jste dali nějakých mnoho miliard navíc, to si myslím, že je úplně špatně. Takže buďme tedy rádi, že se nebudou muset sociální služby utlumovat, ale opravdu na ohňostroje a fanfáry, si myslím, že to tady není.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Pekarová. To je v tuto chvíli poslední faktická poznámka. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Také jenom velice stručně, nechci zdržovat debatu. Chci reagovat na tu doposud proběhlou diskuzi. Mě tam zaujala informace od paní ministryně Maláčové i Schillerové ohledně evropských peněz, které se na to mají využít. Zajímalo by mě, na co byly tedy původně určeny. Kde se vlastně může stát to, že máme nějaké peníze takovéto k dispozici. Je to možná jako moje nějaká neznalost toho, jak v tomto případě se s těmi peněžními prostředky nakládá, ale přijde mi to zajímavý point v rámci této debaty. Chci se tedy doptat, jak to s těmito konkrétními prostředky má být a jak tedy moc rychle je můžeme vlastně alokovat právě na tyto potřebné služby. Protože se nedomnívám, že je to tak strašně jednoduché, jak to tady právě z toho úvodního slova paní ministryně Maláčové zaznělo.

Samozřejmě je dobře, že ty prostředky nakonec pro kraje budou. Je dobře, že k tomu dofinancování dochází. Jsme rádi, že ten tlak vedl k dobrému výsledku. Mě jenom velice mrzí, že když jsme si tady v minulém týdnu na mimořádné schůzi schválili v rámci usnesení, že tu informaci chceme slyšet už v úterý, tak pak nebyla vůle zařadit bod. Ale to už je takový postesk, který vlastně dneska nemá možná takovou váhu. Jenom je to možná upozornění do budoucna, že když už tedy Sněmovna přijme nějaké usnesení, většinově se na něm shodne, tak bychom sami k sobě měli mít natolik úcty, že pak následně budeme schopni takový bod zařadit a naplnit to usnesení. Jinak k jeho naplnění vůbec nemohlo v takovém případě samozřejmě ani dojít. A to si myslím, že by se tedy stávat rozhodně nemělo.

Takže děkuji předem za zodpovězení té otázky paní ministryni. A samozřejmě budeme dále bedlivě sledovat, jestli ty termíny budou skutečně naplněny. Já si totiž myslím, že by se klidně kvůli tomu vláda mohla sejít mimořádně, když se to příští týden v pondělí nestihne. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní se s přednostním právem přihlásila paní ministryně Maláčová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Velmi stručně. Jsou to finanční prostředky z operačního programu Zaměstnanost a jsou realokovány zejména z prioritní osy na podporu rovných příležitostí a pak také na podporu zaměstnanosti. Protože v současné naprosto výjimečné situaci na trhu práce jsme se rozhodli právě tyto finanční prostředky přesunout a investovat právě do sociálních služeb.

Co se týká prostřednictvím pana předsedajícího toho dotazu na to, jak rychle vlastně zkrátíme tu administraci, ano, podle metodik a postupů by příprava těch individuálních projektů včetně hodnocení měla trvat pět měsíců. Nicméně jak jsem zmiňovala ve svém úvodním slovu, tak jsme vytvořili speciální tým, kde se budeme snažit ty lhůty zkrátit na minimum, a v tuto chvíli počítáme s dvěma měsíci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže nyní zpět do rozpravy. Paní poslankyně Richterová se konečně dočkala. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Dobrý den, vážené paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové. Mnozí tady děkovali. Já chci poděkovat někomu jinému. Já chci poděkovat všem těm poskytovatelům, a to zejména neziskovým organizacím a těm, co poskytují terénní služby, že to v takovéhle zemi vydrží. Že ty služby stále poskytují. Ti si zaslouží náš dík. Kdyby jich nebylo, tak se tady vůbec nemáme o čem bavit. Ty peníze bylo nezbytné najít. Máme skoro polovinu června a prostě to není úspěch. Bylo to nezbytné. A my jako opozice jsme museli sehrát svou roli v tom, co mně připomínalo koňský trh. Mně to připadá nedůstojné. Rozpočet na sociální služby a sociální práce byl od začátku nerealistický. Vy jste jako vláda vůbec nevzali v potaz žádné z mnoha pozměňovacích návrhů. A teď budou zastupitelstva po celé zemi nucena co nejrychleji zprocesovat to, co se mohlo v klidu zvládnout dávno.

Ještě jednou opakuji, že ti, co každý rok vydrží pracovat v takovémhle stresu a v takovéhle nejistotě, jsou ti, co by si zasloužili náš potlesk a náš dík.

A už aby tu byl návrh stabilního, předvídatelného financování. Z včerejší interpelace, z rozpravy s paní ministryní vyplynulo, že se ministerstvo přiklání k tomu návrhu, který jsem tady představovala minule v debatě, že ten pevný podíl kofinancování ze strany obcí a krajů by byla ta cesta. Za to jsem ráda. Standardy služeb jsou také slíbené. Takže v příštích letech, pevně doufám, se toto už nebude opakovat. (Neklid v sále, mnoho poslanců se už balí a postupně odcházejí ze sálu.)

Ale skutečně děkujme těm, kdo ty služby v takovémto prostředí jsou ochotni poskytovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní je v rozpravě přihlášena paní poslankyně Aulická, ale to vypadá, že již vystoupila a nemá zájem znovu vystupovat. Tím pádem paní poslankyně Gajdůšková s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážené paní ministryně, vážené poslankyně, vážení poslanci, chci jenom velmi rychle připomenout, že sociální demokracie na začátku jednání o státním rozpočtu požadovala v podstatě částku, která odpovídá tomu, na kolik se dostalo financování sociálních služeb s dnešními, tedy nalezenými a směřovanými 2,5 miliardy do sociálních služeb. Také jsme říkali, že budeme usilovat o to, aby k dofinancování sociálních služeb došlo. Takže sociální demokracie o to usilovala od počátku. Ministryně práce a sociálních věcí samozřejmě pracovala. A já sice vnímám potřebu státní kasy, ale jsem ráda, že dneska, tedy konečně a definitivně, k té dohodě došlo a sociální služby budou dofinancovány. To zaprvé.

Zadruhé, sociální demokracie bude usilovat o to, aby skutečně pro příští rok a následující v tom střednědobém výhledu sociální služby byly zaneseny jako mandatorní výdaj alespoň do určité míry a abychom neopakovali ty každoroční hrátky. To říkám jako předsedkyně odborné komise pro sociální práci České strany sociálně demokratické. A z této pozice také skutečně oceňuji a hluboce se skláním před všemi, kteří v sociálních službách pracují, a děkuji za pacienty, kterým tu práci poskytují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Poprosím kolegy ještě trochu o klid. Možná se blížíme k závěru. Pokud se nikdo další nehlásí do všeobecné rozpravy, tak všeobecnou rozpravu končím. Ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo ke všeobecné rozpravě v tuto chvíli. Nemá. V tom případě otevírám rozpravu podrobnou a tam je jako první přihlášen pan předseda Výborný. Ne? Stahujete? Dobře. V tom případě paní poslankyně Šafránková.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Jak už jsem říkala v obecné rozpravě, ráda bych se přihlásila k našemu usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže to je jedno usnesení, které v tuto chvíli máme. A ptám se tedy, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy, aby načetl nějaké usnesení. Není tomu tak. V tom případě končím podrobnou rozpravu. Ptám se na závěrečné slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Jen velmi stručně, už jsem to tady říkal. Na straně jedné je to dobrá zpráva pro klienty, pro poskytovatele, na druhé straně to, co se tady odehrálo, doufám, že skutečně bylo na půdě této Poslanecké sněmovny naposledy, protože my bychom se spíše všem, jak tady zaznělo, měli za to omluvit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Na žádost jsem vás všechny odhlásil, takže prosím, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Prosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním o usneseních. Podle mě máme jenom to usnesení paní poslankyně Šafránkové.

 

Poslanec Marek Výborný: Dovolil bych si navrhnout, abychom hlasovali jednotlivá usnesení jednotlivě. První zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k přípravě legislativního nastavení minimálních celostátních standardů v oblasti sociálních služeb platných na území celé České republiky."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ujistím se, že nikdo tedy není proti tomuto postupu, protože jsme nepostupovali úplně perfektně. (Předsedající konzultuje postup mimo mikrofon.) V tom případě máme jenom jedno usnesení, takže postupujeme dobře. Všichni si pamatují ten bod jedna.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 929 je přihlášeno 101 poslanců a poslankyň, pro 32, proti nikdo. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Marek Výborný: Druhý návrh zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k přípravě legislativní úpravy, která by opětovně definovala zákonem stanovenou odpovědnost za poskytování sociálních služeb."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 930 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 27, proti nikdo. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Marek Výborný: To je poslední. "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby pověřila Ministerstvo práce a sociálních věcí k předložení podrobného auditu financování sociálních služeb z veřejných rozpočtů za rok 2019 zejména tam, kde bylo poskytování těchto služeb smluvně delegováno orgány veřejné správy na privátní subjekty včetně neziskových organizací."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji vám. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 931 je přihlášeno 103 poslanců a poslankyň, pro 37, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali, pokud vím, všechny návrhy.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji vám a přeju pěkný víkend.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji vám, pane zpravodaji. Tím končí tento bod.

Ještě vás seznámím s omluvenkami. Pan poslanec Bojko, paní poslankyně Nevludová, pan poslanec Volný se nám omlouvají od 14 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů a pan poslanec Kasal se nám omlouvá od 14 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Tento jednací den končí a tato schůze bude pokračovat ve variabilním týdnu v úterý ve 14 hodin, což by mělo být 18. června. Dnes už nemůžeme pokračovat, protože další na pořadu by byla třetí čtení, ale čas pro jejich projednávání již uplynul. Takže vám přeji příjemný víkend a příjemný výborový týden a na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 14.19 hodin.)

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP