Pátek 7. června 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Radek Vondráček)

148.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb.,
o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 205/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili ve středu 5. června tohoto roku. Bod byl přerušen v průběhu hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Poprosím, aby své místo zaujali za navrhovatele paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí, ta už je přítomna, a zpravodaj garančního rozpočtového výboru pan poslanec Jan Volný. Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 205/6 a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 205/7.

Nyní prosím zpravodaje garančního rozpočtového výboru poslance Jana Volného, aby nám zrekapituloval, kam jsme v hlasování o pozměňovacích návrzích ve středu 5. 6. dospěli. Poté bychom pokračovali v hlasování o dalších pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Včera jsme skončili hlasováním bodu N710 a dnes... Pardon. (Poslanec Volný si jde pro hlasovací kartu.) Tak a můžeme začít případně hlasovat bod N711.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jenom vás ještě poprosím, vždycky jak jste říkal, že se to týká toho a toho.

S přednostním právem pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Nejen že jsme skončili u onoho bodu, o kterém pan zpravodaj tady už přede mnou informoval, ale skončili jsme za okolností, které přerušily do té doby slibně se vyvíjející hlasování na těch posledních návrzích pana kolegy Stanjury. A vzpomeňte si, byli jsme vyzýváni, abychom vzhledem k tomu, že jde o sociální služby, změnili svoje dosavadní stanoviska na podporu těchto posledních návrhů. Poslanecký klub KSČM si vzal přestávku, zjistili jsme, jaká je skutečná situace v terénu, protože tam je vždycky nejlepší zjistit, jak to bude doopravdy fungovat, a nyní mi dovolte, abych vás seznámil s krátkým stanoviskem poslaneckého klubu KSČM, který se už při tom minulém projednávání rozhodl přece jenom tyto návrhy nepodpořit, protože jsme tak neučinili ani u dalších podobných oblastí - zdravotnictví, školství a tak podobně. Ale to není to důležité. Důležité je, že je třeba uvést hlavní důvod.

EET se bude týkat pouze poskytovatelů sociálních služeb, kteří jsou obchodní korporací a nespadají do neziskového sektoru, kam se řadí i obecně prospěšné společnosti a příspěvkové organizace. Dopad zavedení EET má tedy zhruba na 2 % poskytovatelů sociálních služeb v České republice, a to na ty, kteří provozují svoji činnost za účelem zisku, a navíc ještě drtivá většina plateb se buď provádí bezhotovostně, anebo je do 600 tisíc, to znamená, že stejně pod režim EET nespadají. Podpora takovéhoto návrhu by byla nadbytečná, protože bychom podporovali něco, co skutečně v reálném světě je velmi, ale velmi mizivé. Proto se budeme držet svého dosavadního stanoviska a dohod. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a s přednostním právem se přihlásila paní ministryně, poté pan předseda Výborný. Připomínám, že v 9.30 budeme mít pak pauzu.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já jsem byla zaskočena tou situací ve středu, neříkám, že ne, takže mě zaujalo v řeči, kdy jsem si říkala, proč po celou dobu připomínkového řízení tenhle problém nikdy nezazněl, a to ani předtím, kdy se zákon poprvé projednával, ani nyní. Já jsem si skutečně nechala předložit detailně připomínkové řízení a řeknu vám analýzu k těmto nejskám (vytvořeno od NACE?), k těm sociálním službám.

Tak za prvé, proč to není problém. U organizačních složek státu a příspěvkových organizací, typicky zdravotnických zařízení, domovů důchodců, pečovatelských domů, tam je absolutní výjimka, jsou osvobozeny všechny tržby těchto subjektů. Co se týče neziskových organizací, pod EET nespadá to, co se týká hlavní činnosti neziskových organizací. Pokud mají vedlejší příjmy a podnikatelskou činnost, tak tam už dnes zákon říká, že tomu nepodléhá příjem z této činnosti do 5 % celkových příjmů a finanční správa má nastaveno ve své metodice do 300 tisíc tržeb, hotovostní. To znamená tady je vlastně taky výjimka a nedělá to v tuto chvíli žádný problém. Řešilo se to už v souvislosti s druhou vlnou.

Co se týká fyzických osob, tak ty všechny spadnou do limitu 600 tisíc, pokud bude hotovostní platba, tam nebude problém. Takže nám zůstává jediná skupina podnikatelských subjektů se sociálními službami, to znamená ti, kteří to dělají soustavně za účelem dosažení zisku, protože jenom podnikatelská činnost podléhá EET, to je potřeba si uvědomit. Pokud by to nebyla podnikatelská činnost, nepodléhá EET. To je základní podmínka vlastně pro uplatňování EET.

Takže já jsem si včera - nezaznělo to nikdy v připomínkovém řízení, nikdy jsme nezaznamenali, že by tady byl problém. Těch podnikatelských subjektů se sociálními službami, rychle jsme to včera ověřovali, je zhruba v republice asi 200. Já bych chtěla varovat před tím - včera jsem se spojila se šéfem Asociace poskytovatelů sociálních služeb, ani on mi nesignalizoval, že by to problém byl, několikrát jsme spolu telefonovali.

A upozorňuji na jednu věc. Pokud uděláme výjimku, tak dopadne v podstatě na všechny, ta výjimka, a dopadne i na takové ty pseudosociální služby. Pozor na to! Viděli jsme v médiích hodně těchto případů, kdy na v péči o seniory chce někdo nekale vydělat, a viděli jsme, co to kolikrát způsobuje. Takže já před tím velmi varuji a nevidím důvod, proč bychom měli prostě tady tu výjimku zavádět. Děkuji vám. (Potlesk v levé polovině sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vaším prostřednictvím k panu předsedovi Kováčikovi. Ta argumentace je úplně stejně nesmyslná jako u kosmických služeb nebo kosmické dopravy, kterou jsme tady taky měli.

A jenom abychom si řekli, jak to skutečně je - nejsou to 2 %, ale je to 6 % těch poskytovatelů a popravdě řečeno, když tady paní ministryně hovořila o tom, že se jedná - kdyby jich bylo dvě stě, kdyby jich bylo sto, tak je to taky o nějaké rovnosti podmínek. A jenom si řekněme, v případě, že tady odhlasujeme, že tam to EET spadá, no tak ti poskytovatelé budou u těch lůžek často lidí umírajících (rozruch a protesty v sále) vytahovat naprosto nedůstojně tu e-kasu a vyjíždět tu účtenku a další věci. Takhle to skutečně bude a pro to budou poslanci KSČM, ANO a další hlasovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Není zde žádné další přednostní právo. Já poprosím pana zpravodaje, když nás bude provázet hlasováním, stihneme tak dvě, myslím. Pan zpravodaj má slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Dobře, já si svůj příspěvek odpustím, i když to, co tady řekl pan Výborný, je naprosto za vlasy přitažené. Já tady jenom zopakuji, my tím nedáváme žádné daňové zatížení, ale evidenci tržeb. (Protesty a bouchání do lavic v pravé části sálu.)

Dobře, prosím vás, takže hlasujeme o pozměňovacím návrhu N711 - sociální péče a zdravotnické zařízení, ústavní péče.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování 841 přihlášeno 191, pro 97, proti 71. Návrh byl přijat. (Potlesk vpravo.) Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Dále pak N712.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás přeruším. Je tady žádost o odhlášení, já jí vyhovím a poprosím o nové přihlášení.

 

Poslanec Jan Volný: Takže dále pak hlasujeme o bodu N712 - sociální péče v zařízení pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osobami závislými na návykových látkách.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování 842 přihlášeno 190, pro 98, proti 74. Návrh byl přijat. (Potlesk vpravo.)

 

A vzhledem k tomu, že je 9.30 a byla zde žádost klubu ČSSD o přestávku, přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 10.00. O omluvu požádal pan poslanec Josef Hájek mezi 13.30 a 14.00 z důvodu návštěvy lékaře.

 

(Jednání přerušeno v 9.31 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat po přestávce, která byla vyhlášena, a budeme se zabývat dalšími body našeho jednání. Ještě jednou vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a jakmile se ustálí počet přihlášených a Sněmovna se zklidní, dám slovo zpravodaji, aby pokračoval na jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Opakuji schválenou proceduru. Stanovisko výboru bylo sděleno na začátku tohoto bloku a stanovisko paní ministryně bude předkládat u každého pozměňovacího návrhu. Zpravodaj tedy jen oznamuje číslo pozměňovacího návrhu a jeho charakteristiku. (V sále je velký hluk.)

Ještě chviličku, pane zpravodaji, až se kolegové a kolegyně usadí. Myslím, že je dostatečný klid. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Pokračujeme pozměňovacím návrhem N713 - sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 843 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové 843 z přítomných 190 pro 90 (na světelné tabuli 98 - potlesk části poslanců), proti 74. Návrh byl přijat.

 

Ještě konstatuji omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny, a to od pana poslance Jana Chvojky od 13 hodin do konce jednacího dne. Další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Volný: N714 - sociální péče v zařízeních pro osoby závislé na návykových látkách.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 844. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 844 ze 192 pro 100, proti 75. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Dále pak N715 - sociální péče v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 845. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 845 192 přítomných, 100 pro, 72 proti. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Další N716 - sociální péče v domovech pro seniory.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 846. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 846 z přítomných 193, 100 pro, proti 71 poslanec. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N717 - sociální péče v domovech pro osoby se zdravotním postižením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 847. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 847 z přítomných 192 pro 100, proti 73. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Dále N718 - ostatní pobytové služby sociální péče.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 848. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 848 z přítomných 192 pro 101, 75 proti. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N719 - ambulantní a terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 849. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 849 z přítomných 192, pro 101, proti 73. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Další je N720 - ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 850. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 850 z přítomných 192, pro 99, proti 72. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N721 - ambulantní nebo terénní sociální služby pro osoby se zdravotním postižením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 851. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 851 z přítomných 192 pro 100, proti 72. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N722 - sociální služby poskytované dětem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 852. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 852 z přítomných 192, pro 102, proti 71. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N723 - ostatní ambulantní nebo terénní sociální služby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 853. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 853 z přítomných 193, pro 96, proti 77. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Dále pan N724 - sociální služby pro uprchlíky a oběti katastrof.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně, stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 854. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 854 z přítomných 193 pro 90, proti 77. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Jan Volný: N725 - sociální prevence.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 855. Kdo je pro? Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování 855 z přítomných 193 pro 88, proti 79. Návrh byl zamítnut.

 

Pardon, pane zpravodaji. Pan poslanec Veselý se hlásí pravděpodobně k zápisu o hlasování. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. K hlasování 853. Já jsem hlasoval pro, ovšem ve sjetině mám zdržel se, takže zpochybňuji hlasování 853.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: U hlasování 853 rozhodneme o nesouladu s vůlí poslance a elektronickým zápisem o hlasování.

Hlasování číslo 856. Kdo souhlasí s námitkou proti zápisu v hlasování? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 856. Ze 194 pro 180, proti nikdo.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu, které proběhlo v hlasování 853. Prosím, pane zpravodaji, vraťte se do tohoto textu.

 

Poslanec Jan Volný: Jestli mám správně své záznamy, tak by se jednalo o pozměňovací návrh N723 - ostatní ambulantní nebo terénní sociální služby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 857. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 857. Z přítomných 193 pro 101, proti 75. Návrh byl přijat.

 

Pardon ještě. Kolega Roman Onderka. Také pravděpodobně se stejnou výhradou.

 

Poslanec Roman Onderka: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Při hlasování 854 jsem hlasoval pro, ve sjetině mám, že jsem se zdržel. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Rozhodneme o námitce proti zápisu hlasování.

Zahájil jsem hlasování 858. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 858. Z přítomných 193 pro 178, proti 3. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy hlasovat znovu o návrhu, který byl pod číslem 854.

 

Poslanec Jan Volný: Jednalo se o pozměňovací návrh N724 - sociální služby pro uprchlíky a oběti katastrof

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování 859. A ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 859. Ze 193 přítomných pro 100, proti 78. Návrh byl přijat.

 

Nyní pan kolega Farský, potom pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. (Posl. Stanjura říká, že má výhradu k hlasování.) Čili to je k hlasování, pane poslanče? Ano, tak potom... nejprve hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Omlouvám se. U hlasování číslo 855 jsem hlasoval pro, na sjetině mám zdržel se. Takže vznáším námitku proti tomuto hlasování. (Předsedající: 857?) 855.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: 855, dobře. Námitka proti zápisu o výsledku hlasování 855 od kolegy Zbyňka Stanjury. Kdo souhlasí s uplatněním námitky?

Zahájil jsem hlasování 860. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 860. Ze 193 přítomných, pro 166, proti 4. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o pozměňovacím návrhu, které bylo v hlasování 855. Prosím, pane zpravodaji, opakujte ten návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Dobře. Jedná se o pozměňovací návrh N725 - sociální prevence.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 861. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 861. Z přítomných 193, pro 101, proti 76. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Volný: N726 - sociální rehabilitace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 862. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 862. Z přítomných 193, pro 101, proti 74. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Volný: Dále tedy N727 - jiné ambulantní nebo terénní sociální služby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 863. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 863. Z přítomných 193, pro 101, proti 73. Návrh byl přijat.

 

Nyní přednostní právo pana předsedy Farského. Pane zpravodaji, prosím. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Farský: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, a teď teda hlavně poslanci hnutí ANO. Nezlobte se, ale dám do souběhu, do souvisu, čtyři usnesení z posledních 14 dnů, která tady zazněla, a jak se hlasovalo.

30. května 2019 mimořádná schůze. Proběhlo tady hlasování o návrhu usnesení, že Poslanecká sněmovna České republiky žádá, aby do 7. června předložila Poslanecké sněmovně návrh k dofinancování sociálních služeb pro rok 2019 ve výši dvě miliardy korun. Poslanci hnutí ANO nepodpořili.

4. června 2019 půldenní jednání o auditu a jednoduché usnesení, kdy Poslanecká sněmovna měla vyzvat vládu, aby zajistila okamžité přerušení vyplácení nenárokových dotací z dotačních programů EU společnostem, které jsou ovládány svěřeneckými fondy, jejichž beneficientem je člen vlády. Opět ANO nepodpořilo.

Když jsme žádali, aby ty zprávy, které k tomu jsou zpracovány, byly co možná projednány objektivním, nestranným a transparentním způsobem, opět hnutí ANO nebylo pro.

A když tady máme uvádět přísnost na to, když někdo poskytuje sociální službu ve velice osobním kontaktu, tak tam jim ty účtenky napálíte.

Nezlobte se, ale ta situace, kdy ve chvíli, kdy se shánějí dvě miliardy pro sociální služby, tak říkáte, že nejsou a že se v rozpočtu najít nemají, když tady půl dne bráníte svého majitele miliardáře a jeho stamilionové příjmy z dotací, tak vám to blbý není? A pak tady napálíte, aby každý, který po korunách má platit EET, tak aby vydával účtenky? Takže bráníte miliardáře, ale nemáte peníze na sociální oblast? Bráníte miliardáře, ale chcete, aby na živnostníky byla přísnost? Je to určitě to, za co jste kandidovali a co jste slibovali? (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Můžeme pokračovat. Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat. Slovo má opět zpravodaj. Pokračujeme na dalším pozměňovacím návrhu.

 

Poslanec Jan Volný: Další pozměňovací návrh N728 - scénické umění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 864. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 864. Z přítomných 194, pro 85, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Volný: Dále N729 - podpůrná činnost pro scénické umění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 865. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 865 ze 194 přítomných pro 88, proti 83. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N730 - umělecká tvorba.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 866. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 866 ze 194 přítomných 87 pro, 80 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N731 - provozování kulturních zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 867. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 867, 194 přítomných, 87 pro, 82 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N732 - činnost knihoven a archivů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 868 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 868, 194 přítomných, 83 pro, 83 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N733 - činnost muzeí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 869. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 869, 194 přítomných, 87 pro, 90 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N734 - provozování kulturních památek, historických staveb a odborných (obdobných) turistických zajímavostí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Hlasování 870. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 870, 194 přítomných, 85 pro, 87 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N735 - činnost botanických, zoologických zahrad, přírodních rezervací a národních parků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 871. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 871, 194 přítomných, 86 pro, 87 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N736 - činnost botanických a zoologických zahrad.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 872. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 872, 194 přítomných, 87 pro, 85 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N737 - činnost přírodních rezervací a národních parků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 873. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 873, 194 přítomných, 87 pro, 87 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N738 - činnost heren, kasin, sázkových kanceláří.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 874. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 874, 194 přítomných, 85 pro, 87 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N739 - provozování sportovních zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 875. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 875, 194 přítomných, 86 pro, 86 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N740 - činnost sportovních klubů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 876. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 876, 194 přítomných, 87 pro, 85 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N741 - činnost fitcenter.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 877. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 877, 194 přítomných, 86 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N742 - ostatní sportovní činnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 878. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 878, 194 přítomných, pro 86, proti 87. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N743 - činnost lunaparků a zábavních parků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 879. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 879, 194 přítomných, 84 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N744 - ostatní zábavní a rekreační činnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 880. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 880, 194 přítomných, 87 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N745 - činnost podnikatelských a zaměstnavatelských organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 881. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 881 z 194 přítomných pro 88, proti 90. Návrh byl zamítnut.

 

Pane zpravodaji, malý moment. Pan kolega Munzar se hlásí. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Dobrý den, kolegyně a kolegové. Mám výhradu, resp. pro stenozáznam chci upozornit, že jsem v hlasování 878 hlasoval pro, ale na sjetině mám proti. Neznamená to, že jsem se tak radikálně vymezil proti této činnosti, ale je to chyba. Nezpochybňuji hlasování. Jenom pro účely stenozáznamu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče. Ve stenozáznamu to bude poznamenáno. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Volný: Dále pak máme N746 - činnost profesních organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 882. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 882, 194 přítomných, 88 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N747 - činnost odborných svazů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 883. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 883 - 194 přítomných, 87 pro, 90 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Jen pro stenozáznam. Došlo k přeřeku. Byla to "činnost odborových svazů".

Děkuji. N748 - činnost náboženských organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování 884. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 884, 194 přítomných, 86 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N749 - činnost politických stran a organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 885. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 885, 194 přítomných, 87 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N750 - činnost ostatních organizací, sdružujících osoby za účelem prosazování společných zájmů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 886. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 886, z přítomných 194, pro 87, proti 85. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N751 - činnost organizací dětí a mládeže.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 887. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 887, 194 přítomných, 87 bylo pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N752 - činnost organizací na podporu kulturní činnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 888. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 888, 194 přítomných, 87 pro, 85 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N753 - činnost organizací na podporu rekreační a zájmové činnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 889. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 889, 194 přítomných, 85 pro, 90 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N754 - činnost spotřebitelských organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 890. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 890, 194 přítomných, 87 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N755 - činnost environmentálních a ekologických hnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 891. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 891, 194 přítomných, 85 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N756 - činnost organizací na ochranu a zlepšení prostředí etnických menšin a jiných specifických skupin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 892. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 892, 194 přítomných, 84 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N757 - činnost občanských iniciativ, protestních hnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 893. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 893, 194 přítomných, 84 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: Tady mě legislativa upozorňuje, že jsem řekl špatně u čísla 756 místo slova "postavení" jsem přečetl "prostředí". Takže jenom upravuji pro stenozáznam.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pro stenozáznam stačí. Dobře. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N758 - činnost ostatních organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 894. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 894, 194 přítomných, 87 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N759 - opravy počítačů a periferních zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 895. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 895, 194 přítomných, 85 pro, 83 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N760 - opravy komunikačních zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 896. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 896, 194 přítomných, 84 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N761 - opravy spotřební elektroniky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 897. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 897, 194 přítomných, 86 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N762 - opravy přístrojů a zařízení převážně pro domácnosti, dům a zahradu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 898. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 898, 194 přítomných, 88 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N763 - opravy obuvi a kožených výrobků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 899. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 899, 194 přítomných, 86 pro, 89 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N764 - opravy nábytku a bytového zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 900. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 900, 194 přítomných, 86 pro, 92 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N765 - opravy hodin, hodinek a klenotnických výrobků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 901. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 901, 194 přítomných, 88 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N766 - opravy ostatních výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 902. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 902, 194 přítomných, 84 pro (na tabuli 85), 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N767 - praní, chemické čištění textilních a kožešinových výrobků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 903. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 903, 194 přítomných, 86 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N768 - kadeřnické, kosmetické a podobné činnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 904. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 904, 194 přítomných, 86 pro, 90 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N769 - pohřební a související činnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 905. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 905, 194 přítomných, 86 pro, 83 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N770 - činnosti pro osobní a fyzickou pohodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 906. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 906, 194 přítomných, 86 pro, 85 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N771 - poskytování ostatních osobních služeb.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 907. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 907, 194 přítomných, 85 pro, 88 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N772 - činnosti domácností jako zaměstnavatelů domácího personálu

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 908. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 908, 194 přítomných, 88 pro, 90 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jan Volný: N773 - činnosti domácností produkujících blíže neurčené výrobky pro vlastní potřebu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 909. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 909, 194 přítomných, 87 pro, 91 proti. Návrh byl zamítnut. Prosím Sněmovnu o klid!

 

Poslanec Jan Volný: N774 - činnost domácností poskytujících blíže neurčené služby pro vlastní potřebu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 910. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 910, 194 přítomných, 88 pro, 86 proti. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím o klid! Pokud někdo diskutuje na jiné téma, než je EET, tak prosím v předsálí! Je tady nesmírný hluk a stenografky nemohou v tomto hluku takhle pracovat. Když si nevážíte vlastní práce a kolegů, tak alespoň těch, kteří musí naši práci sledovat. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslanec Jan Volný: Konečně pak N775 - činnosti exteritoriálních orgánů a organizací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 911. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 911, 194 přítomných, 85 pro, 94 proti. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Jan Volný: Tím jsme ukončili hlasování pozměňovacího návrhu 2646 a zbývá nám hlasování o návrhu zákona jako celku. Já se nejdříve ptám legislativy, jestli bylo vše v pořádku dnes. (Bez námitek.) Takže nám nic nebrání hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Ještě než přečtu návrh usnesení, konstatuji, že se od 11.15 omlouvá z jednání Poslanecké sněmovny ministr dopravy Kremlík, který je tady ještě stále přítomen, ještě máte hodinku, pane ministře.

Nyní jsme tedy vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a přečtu návrh usnesení. Všechny vás odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 205, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 912 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 912, z přítomných 191 poslance pro 100, proti 90. Návrh byl přijat. (Potlesk části poslanců.) Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 148. Děkuji paní ministryni, děkuji zpravodaji.

Ještě jedna omluva. Od 10.50 se omlouvá pan předseda vlády Andrej Babiš z pracovních důvodů.

Ještě eviduji přihlášku pana poslance Zaorálka. Prosím, pane poslanče. (Velký hluk a neklid v sále!)

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro záznam říkám, že jsem hlasoval pro, mám tam ne, ale nezpochybňuji. (Výkřiky smíchu z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To bylo pro stenozáznam. Nyní s přednostním právem pan předseda klubu ODS. (Hluk v sále trvá. Velmi špatná slyšitelnost.)

Pane předsedo, ještě než vám dám slovo, požádám znovu sněmovnu o klid. Jestli dovolíte, tak ještě jeden z kolegů pravděpodobně k výsledku hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Štolpa: Pouze pro stenozáznam. Hlasoval jsem proti, chtěl jsem hlasovat pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. (Obrovský hluk v sále.) Pane předsedo, já vám udělím slovo, až se sněmovna uklidní! Pokud kolegové v pravém rohu mají jiné debaty, než je zákon o evidenci tržeb, tak prosím v předsálí. Já mám času dost. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych požádal o přestávku na jednání klubu občanských demokratů do 11.30. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vyhlašuji přestávku na poradu klubu ODS do 11.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.51 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 11.30 hodin, skončil čas určený na přestávku pro jednání poslaneckého klubu ODS. Budeme pokračovat v našem jednání.

Nejprve prosím jedno upozornění. Byl nalezen zlatý prstýnek. Pokud někdo z vás ten zlatý prstýnek postrádá, tak si ho může vyzvednout tady u dam v předsálí, kde je k dispozici.

 

A přikročíme k projednávání bodu číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP