Úterý 4. června 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

239.
Projednání rizika možných finančních ztrát České republiky
v souvislosti s předběžnou zprávou Evropské komise
o šetření střetu zájmů předsedy vlády České republiky

Požádám tedy, aby úvodní slovo přednesl navrhovatel tohoto bodu, když mám přihlášky - už mám čtyři - první přihlášky s přednostním právem a požádám prvního přihlášeného do rozpravy pana Ivana Bartoše, aby se potom ujal role zpravodaje. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. Ještě než začnete mluvit, požádám Sněmovnu o klid a případné debaty nad jiným tématem, než bylo schváleno jako první bod dnešního jednání, přeneste do předsálí, aby tady byl potřebný klid na jednání. Ještě, než začnete hovořit, sdělím pořadí přihlášených - Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Petr Fiala, Radim Fiala. To je tedy pořadí přihlášených. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, scházíme se tu nad návrhem zprávy Evropské komise o konfliktu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jde o další díl nekonečného seriálu, řekl bych dokonce divadla, kdy část politiků udržuje českou společnost v permanentní politické válce proti výsledku voleb, přičemž se tito rádoby demokratičtí politici snaží permanentně zpochybňovat také hlasy voličů SPD. To je pro SPD zcela nepřijatelné.

To první, co by tu mělo zaznít, je, že celé dnešní divadlo se odehrává nad návrhem zprávy, k níž se teprve budou dotčené subjekty a český stát vyjadřovat. A zcela nepochybně ji budou korigovat.

Já osobně a také SPD jsme zcela jasně proti jakýmkoliv dotacím, které křiví trh. Považujeme za absolutně nemorální a zhoubné, pokud stát či Brusel z peněz všech daňových poplatníků, tedy i českých, podporuje jen některé vybrané firmy. To, že je SPD velmi kritické k politice Evropské unie, je všeobecně známo. Z minulosti víme, že s dotacemi kšeftovaly snad všechny partaje, které na ně měly nějaký vliv - obzvláště ODS a ČSSD, které dotacemi uplácely své politiky, a jejich zločiny stále šetří policie a soudí soudy. Dotace pobírali miliardáři jako pan Schwarzenberg z TOP 09, a pokud se mu tam vloudila chyba, tak pan Kalousek jako tehdejší ministr financí zařídil odpustky, aby se dotace vracet nemusely. Na tuto kauzu si všichni pamatujeme. Tahle zrůdnost kolem dotací není ovšem náš vynález. A faktem je, že zvlášť v zemědělství je to zásadní problém, protože západní země masivně své zemědělce financují a zvýhodňují je tak oproti našim. Samozřejmě, nejjednodušší řešení této situace by byl czexit a clo na dovoz dotovaného zboží.

Mělo by tu také zaznít - ano, pan premiér je fakticky ve střetu zájmů, ale tak jako každý politik, který mohl nebo může ovlivnit dotace. A nás by mělo zajímat, zda dotace do Agrofertu šly za stejných podmínek, jako chodí do jiných zemědělských a potravinářských subjektů. Zde je klíčové, zda docházelo či nedocházelo ke zvýhodňování firmy Agrofert. Nebo byly dotace použity na něco jiného? Dostal Andrej Babiš něco navíc či jinak byl zvýhodněn než ostatní? Nic takového se v tuto chvíli oficiálně neuvádí. Jen to, že jeho firmy dotace dostávaly. Po pravdě řečeno, pravidla musí být přece stejná pro všechny. A pokud už tedy dotační titul pro zemědělce existuje, uniká mi, z jaké logiky má být nějaká firma diskriminována. Schwanzenberg (zapsáno tak, jak vysloveno) ano a Babiš ne? Buď oba ano, anebo ani jeden.

A jak jsem již říkal, SPD v principu nesouhlasí s tímto systémem dotací. My v SPD se snažíme být spravedliví a nestraníme ani jedné straně sporu. Rád bych měl v ruce konečně finální, oficiální závěrečnou zprávu. Hnutí SPD bude následně podle toho postupovat. A do té doby není možno udělat závěry, protože tu finální zprávu prostě zatím nikdo z nás nemá.

Samozřejmě, podstata je jinde. Účelové zveřejnění nástřelu auditu, který není ukončen, je pokus o nátlak na Babiše, ale to si zavinil Andrej Babiš sám svým jednáním. Jeho europoslanci v Evropském parlamentu vytrvale při hlasování podporují migraci a politiku diktátu nařízení z Bruselu. Ale premiér v rámci předvolebního divadla začal polemizovat s promigrantskou a protinárodní politikou své bruselské frakce ALDE, a tím znejistil své partnery. Takže by samozřejmě bylo pro pana premiéra lepší, kdyby přiznal barvu, nehrál divadýlko a prostě uznal, že hlasování jeho europoslanců, kdy hlasujou pro migraci, je zcela v souladu s tím, co prosazuje on i jeho evropská frakce ALDE. Tedy, že jsou promigrační a protinárodní.

Jediná frakce, která hájí národní zájmy evropských zemí, je naše frakce Evropa národů a svobody ENF v čele s Marine Le Pen a Matteem Salvinim. A kdyby to pan Babiš myslel vážně, tak by jeho europoslanci seděli mezi námi, nikoliv mezi multikulturalistickými, proimigračními, neomarxistickými liberály z ALDE, kteří podporují současnou politiku Evropské unie. V tomto ohledu mi nevadí předběžný návrh nějaké zprávy, jelikož si počkáme na finální verzi, ale vadí mi programový podvod na voličích, kterého se hnutí ANO dopustilo. Voliči ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL nebo STAN věděli, že volí promigrační, promuslimskou, protinárodní politiku, ale rozhodně to často netušil volič ANO.

Vážené dámy a pánové, probíhá permanentní pokus o státní převrat, kdy dokonce veřejnoprávní Česká televize zve na protivládní demonstrace pořádané profesionálními manipulátory, což hned vysvětlím. Podívejme se podrobněji na jednu z těchto demonstrací. Na pozvání iniciativy Milion chvilek na Staroměstském náměstí v Praze demonstrují lidé za - v uvozovkách - pravdu a lásku proti Babišovi a Zemanovi. A na pódiu tam za potlesku zúčastněných občanů přitom řeční poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Kalouskovy TOP 09, kteří mají hlavní podíl na privatizačních zločinech, na současném stavu kolem exekucí, zdravotnictví či šíleně nízkých důchodech. Navíc právě ČSSD a KDU-ČSL jsou a byly s Babišem ve vládě a dosadily ho k moci, a přitom tam proti tomu lidé protestují a tleskají těmto politikům a na pódiu je ještě doplňuje poslanec Pirátů. Přitom díky hlasům Babišových poslanců mají Piráti i ODS pozice místopředsedů Sněmovny. A na nedávném pochodu za legalizaci drog v Praze pod záštitou pirátského primátora Hřiba policie potrestala více než sto lidí v souvislosti s držením a distribucí drog včetně pervitinu a extáze. A tomu všemu lidé na těchto demonstracích těmto lidem tleskají. A do toho všeho mi jen za poslední dny přišlo od sluníčkářů zase několik rasistických a xenofobních výhrůžek včetně výhrůžek fyzickým násilím. Čert aby se v tom vyznal.

A nejlepší nakonec. Prý na těchto demonstracích zároveň mnozí nadávají na Okamuru a SPD, přitom já ani SPD jsme se nikdy nepodíleli na vládě. Nikdy jsme nehlasovali ani pro důvěru této ani jiné vlády, především z důvodu, že je tam ČSSD, a nemáme tedy za sebou ani žádné privatizační zločiny, ani rozkrádání veřejných peněz, ani jiné kriminální kauzy, ani účelové zákony. A navíc jako jediné prosazuje SPD referendum, jsme jedinou stranou, která prosazuje referendum a přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich přímou hmotnou odpovědnost. A právě výše uvedené strany tomu brání, a přitom chtějí odvolávat Babiše a Zemana a přitom kritizují ty, kteří tu odvolatelnost navrhují, a tleskají stranám, které té odvolatelnosti brání. Z výše uvedeného je zcela zřejmé, že se jedná o cílenou manipulaci.

Ještě bych dodal, že mě trošku zamrzelo, když jsem viděl, jak tam tleskají ti zoufalí lidé v seniorském věku a tleskají ODS, ČSSD, KDU-ČSL a těmto stranám, jejichž vláda zapříčinila to, že jsou tak nízké důchody. Mimochodem, byl to jeden z mnoha důvodů, proč jsem vstupoval do politiky, abychom tuto situaci napravili. Takže je to opravdu podivný galimatyáš, který tam v podstatě nějakým způsobem režíruje tyto akce, a v podstatě to nedává žádnou pořádnou logiku.

My v SPD máme obrovské výhrady k této vládě s ČSSD. Jsme kritičtí ke značné části kroků, k panu premiérovi. Ale tato vláda byla sestavena na základě výsledků voleb. A jakkoli bychom třeba raději vládli my, tak výsledek volby občanů my v SPD demokraticky respektujeme.

Jinak k těm demonstracím jsem chtěl ještě dodat, že samozřejmě každý má právo demonstrovat, my také pořádáme demonstrace. Takže já v žádném případě nezpochybňuji právo lidí demonstrovat. Ale zamyslel jsem se nad složením těch účinkujících, které je opravdu velice zvláštní.

To, že některé politické síly rozehrávají permanentní boj proti výsledku voleb a že je to za podpory fakticky státní televize, to je víc než alarmující. To, že část elit s pomocí manipulací vyvolává tlak elit proti výsledkům voleb, je skutečně snaha o politický protidemokratický puč. Připomenu v této souvislosti, abych vysvětlil svá slova, puč v roce 1948. Vládu získali komunisté, kteří volby tehdy vyhráli, za souhlasu prezidenta. A historie je nazývá pučisty. Jak tedy nazvat ty, kdo svrhávají legálně zvolenou vládu, která vládne s demokratickou podporou demokratických stran demokraticky zvolených do parlamentu? Vadí mi jakékoli kšefty s dotacemi. Ale stejně tak mi vadí, když se bývalý premiér Sobotka svým podpisem přímo a osobně, bývalý premiér Sobotka z ČSSD, podílel se svým kumpánem Bakalou, sponzorem ODS a TOP 09, na v uvozovkách privatizaci OKD. To nebyl střet zájmů?

A my, SPD, místo abychom zpochybňovali - my nebudeme nikdy zpochybňovat demokratický výsledek voleb, jako se tady snaží některé strany, my naopak vyzýváme všechny občany České republiky: Přijďte k volbám. Přijďte k volbám a rozdejte v demokratických volbách politické karty. A podle toho se my v SPD budeme řídit.

Podle webové aplikace Dotační parazit podporuje Česká republika systematicky na rozdíl od evropského trendu velké podniky a holdingy s pouze jedním konečným vlastníkem, který je ovládá. Dotace dostávají společnosti, jejichž konečnými vlastníky jsou nejbohatší čeští občané podle žebříčku Forbes. A z databáze této webové stránky Dotační parazit vyplývá, že jde o Petra Kellnera, Andreje Babiše, Daniela Křetínského, Karla Komárka a Jaroslava Strnada. Stát masivně podporuje velké firmy, aby dál rostly a likvidovaly malé podniky a malé živnostníky. To je problém. Ten dotační systém, který likviduje střední třídu a konkurenci a nahrává oligarchům. Tohle, vážení přátelé, řešme, protože to je skutečný problém.

A na závěr bych rád navrhl jménem hnutí SPD usnesení, o kterém bychom byli rádi, aby se hlasovalo, a bude se o něm hlasovat: "Sněmovna Parlamentu ČR vyzývá Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s předběžnou zprávou Evropské komise o šetření střetu zájmů předsedy vlády k důslednému hájení zájmů České republiky. V případě finanční škody způsobené České republice porušením českých zákonů žádáme vyvození odpovědnosti viníků."

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tomiu Okamurovi. Dovolte mi, abych konstatoval omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny, a to pana ministra Antonína Staňka od 16.30 do konce jednacího dne.

Nyní s přednostním právem pan poslanec Ivan Bartoš. Faktickou poznámku panu předsedovi Kalouskovi (přicházejícímu k řečnickému pultu) mohu dát až v průběhu rozpravy podle § 60, takže po kolegovi Bartošovi, který je první přihlášen do rozpravy. Pak nastane průběh rozpravy, pana kolegu Bartoše určíme zpravodajem a budeme pokračovat. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážené dámy, vážení pánové, pane předsedající, zástupci vlády - ještě zde nějací jsou. Já jenom jsem myslel, že ten schválený bod se netýkal nabídky k výměně ČSSD za SPD ve vládě, ale pak to pan předseda Okamura tím závěrečným návrhem usnesení trochu vrátil zpátky do toho režimu, o čem se tady chceme bavit a pro co hlasovali i zástupci demokratických stran, aby se zde probralo.

Já bych chtěl možná i nepřímo reagovat na některé věci, které tady zazněly, od pana premiéra zaznívají i v médiích. A já jsem rád, že se pan premiér může obracet na Piráty s nějakými spíše posměšky a s bagatelizací naší práce, že nám to jako nemůže natírat za ty tradiční politické strany, které tady byly u moci v době, kdy on budoval svoje impérium založené na vztahu s těmito politiky tradičních stran.

Česká pirátská strana, když vznikala, tak kromě toho, že jsme strana, která je pro digitalizaci, rozumí internetu a chápe společenské změny, tak jedna z věcí, kterou jsme řešili velmi aktivně i jako strana nesněmovní od začátku, bylo vlastně prolínání a nárůst propojování ekonomické a politické moci. Na ně jsme upozorňovali od samotného vzniku, nehledě na to, jaká v té době byla vláda, nehledě na to, o jaké kauzy se jednalo, zda to byla sKarta, zda to byl pan Drábek, zda to byl pan Šiška, zda to byly kauzy Topolánkovy vlády. Takže není to nic, co bychom selektivně teď řešili ve vztahu k panu premiérovi Babišovi. Myslím si, že je důležité, aby zákony v České republice platily pro všechny, aby se dodržovaly, aby nikdo neměl protekci.

Tady zaznívalo pár věcí. Mně se líbí, občas kolega Ferjenčík ukáže nějakou grafiku. A dneska jsem četl na internetu, že obrázek je lepší tisíce slov. Tak toto je graf, který končí v roce 2017 (ukazuje), teď máme rok 2019. Toto není žádný výmysl, jak mě jednou pan premiér myslím v České televizi označil, co to máte za výmysly. To je z oficiálních dat společnosti Agrofert. Tento graf ilustruje strmý nárůst dotací vůči holdingu Agrofert po vstupu Andreje Babiše do politiky. Kdybych byl škarohlíd, tak bych si dokonce zkusil ten graf vykládat tak, jestli pan Babiš ve vedení Agrofertu nebyl tak trochu žába na prameni, protože evidentně se Agrofertu dařilo výrazně hůře než po tom, co s hnutím ANO vstoupil do politiky, stal se ministrem financí. A tady ta data pak už nejsou nad rok 2017, takže nemůžeme vlastně ten kvalitativní nárůst teď moc zkontrolovat, protože ta data tam ještě nejsou. Tak já doufám, že pozice premiéra či ministra financí s tímto ještě jednou nárůstem nemá ale vůbec, vůbec nic společného.

Tak. Já bohužel mám plný e-mail taky různých věcí od různých lidí a někdy těm lidem třeba zkouším zavolat, to tam nikdo pak nebere, je to zvláštní. Mám tam hodně informací o tom, že jsem udavač, že jsem bonzák, že Piráti bojují proti blahu České republiky. A i ústy premiéra zde několikrát zaznělo, že on už příliš nedělá rozdíl mezi tím - já mám problém, Česká republika má problém. Mě skutečně zarazilo, že pan premiér v jedné větě dokáže říct "my nic vracet nebudem, to je zcela jasné, my té Evropě teda ukážem" a v druhé větě následně hovořit o tom, že budeme mít naprosto nezávislou analýzu a vznikne ta odpověď. To tady mimo jiné zmínil i ve své řeči před schválením schůze pan Kalousek.

Já bych se teď obrátil jenom historicky na to - a souvisí to velmi s tím auditem - co se v České republice z pohledu aktivit Pirátské strany, kde vždy byl primárním zájmem dialog mezi jednotlivými resorty a ministerstvy a tou naší kritikou, která skutečně není cílená na jednu osobu. Ostatně problém s evropským finančním nařízením, které tady bylo už předtím, jenom se zde výrazně zpřísnilo, skutečně mají i další členové vlády. My jsme od začátku třeba hovořili o tom, že problematickou může být i účast pana ministra Tomana.

Ale jenom chronologicky. My jsme již v červenci 2018 prezentovali analýzu, nezávislou analýzu, která hovořila o problémech premiéra vzhledem k českému zákonu proti střetu zájmů. Bylo to období, kdy zároveň mělo vstoupit v platnost finanční nařízení Evropské unie proti střetu zájmů. Protože náš dialog se SZIF a ministerstvy - a já nevěřím tomu, že každý ministr nemá od svého aparátu svodku, že se něco aktivně řeší, že někoho něco zajímá, nebo že interpelace zapomíná v momentě, kdy opouští sál této Sněmovny a nějakým způsobem se s nimi vypořádal - takže my jsme se snažili zjistit od ministerstev a jednotlivých orgánů, jakým způsobem se zachovají poté, co evropské finanční nařízení vstoupí v platnost. Dozvěděli jsme se, že je vše v pořádku.

My jsme se proto s dotazem obrátili na tři evropské komisaře a obsahem tohoto dotazu skutečně bylo, že v České republice nejsou pravděpodobně ministerstva připravena na to, že začínají platit nová pravidla, a zda by mohla být ministerstvům poskytnuta metodologie k tomu, jak toto implementovat. Protože z našich údajů a z údajů ze slovenského rejstříku konečných vlastníků, z analýzy, kterou jsme měli od skandinávských právníků, jakou roli hraje osoba obmyšlená, jsme měli důvodné podezření, že v budoucnu může hrozit riziko, že Česká republika vyplatí peníze v rámci dotačních programů a tyto nebudou Evropskou unií České republice uhrazeny, popřípadě budou muset být vráceny a ty peníze zaplatí český daňový poplatník. My jsme v září a v listopadu 2018, zdůrazňuji, komunikovali s úřady - s MMR, s Ministerstvem financí - ohledně dodržování českých i evropských předpisů ke střetu zájmu. Opět nám bylo sděleno, že vše je v pořádku. Já jsem se tady dokonce setkal při návštěvě s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretu, která byla hostem výboru pro evropské záležitosti, a opět jsem se jí na postup v této věci dotazoval.

Já bych teď mohl jít chronologicky, jak dlouho je tento problém na stole. My jsme nakonec odeslali čtyři výzvy úřadům pod třemi ministerstvy - Ministerstvo financí, Ministerstvo pro místní rozvoj -, aby začaly dodržovat evropské a české předpisy ke střetu zájmu potom, co se v médiích objevilo právní stanovisko Evropské komise ke střetu zájmu. To je prosinec rok 2018. To už probíhal audit Evropské komise, který se zaměřil na specifická období. A ano, řeší jak český zákon o střetu zájmů, který byl od začátku používán jako beranidlo ministry vlády Andreje Babiše za účelem zatemnění toho, že se od začátku hovoří i o této zpřísněné legislativě pocházející z Evropské unie. Evropská komise nebyla příliš aktivní. My jsme tady tedy vlastně rok poslouchali, že to je různá kampaň, ať je to vánoční kampaň, kampaň k 17. listopadu, předvolební kampaň. Nicméně i poté, co z Evropské komise šly informace, že výsledky auditu budou do České republiky zaslány v lednu, pak v květnu, vyjádřil se tak i komisař Oettinger, tak se tak nestalo, a v pátek tedy cestou, která zde byla označena jako nestandardní, nicméně bych chtěl upozornit, že nikdo z vystupujících ministrů autentičnost či pravost toho dokumentu nezpochybnil, takže jestli jsme tady viděli takové trochu i divadlo pro případné diváky, tak ano, zaznělo tady, že dokument byl doručen českým ministerstvům, má ho třeba i nějakou cestou Magistrát hlavního města Prahy, tak nikdo nezpochybnil autenticitu tohoto dokumentu, který vypracovala Evropská komise, vypracovali ho auditoři. A to právní stanovisko, které se opět dostalo do médií v prosinci, vypracovalo právní oddělení Evropské komise, což jsou špičkoví právníci, kteří řeší evropské právo pro jednotlivé země Evropské unie.

K tomu auditu - je to 75 stran. Já jsem rád, že tady z něj bylo citováno, to znamená, že minimálně k odpovědím na otázky třeba i poslanců vládních stran, ale i opozičních, samozřejmě ministři nějaký překlad mají, zda právní překlad, to nevím, každopádně zde bylo citováno z této zprávy, takže s jejím obsahem jsou seznámeny jednotlivé rezorty. A požadavek auditu byl, základním požadavkem bylo zjištění, zdali řídicí a kontrolní systémy jsou v souladu s právním rámcem, který by měl vést k zamezení střetu zájmů. Ten rozsah auditu byl za prvé ověření souladu řízení a kontrolního systému s platnými předpisy a jejich efektivním fungováním vedoucím k zamezení střetu zájmů, ověření systému a procedur v souvislosti s alokovanými fondy v roce 2007 až 2013 a 2014 až 2020, detailní analýza vybraných projektů, revize práce auditních úřadů včetně auditních systémů. Ve stručnosti lze říci, že audit v souvislosti se střetem zájmu prověřoval systém řízení a kontrolní systém a prověřoval jednotlivé projekty v rámci přerozdělování dotací.

Auditní zpráva, i když obsahuje často pouze ukazatele na to, co bylo zjištěno, a skutečně finální verze bude až na základě komunikace českých ministerstev, respektive úředních aparátů, s Evropskou komisí, tak hlavní body, které v ní zazněly, odpovídají tomu, co jsme my v prvotní fázi, to znamená v červenci 2018, na základě analýz, které v té době byly k dispozici a které potvrdil prosincový nález evropského legislativního orgánu pod Evropskou komisí, tak potvrdil, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a společnosti Agrofertu čerpaly v některých případech dotace neoprávněně. Z tohoto důvodu by měla být stanovena finanční korekce. Tady už zaznělo několikrát od mých předřečníků i od jednotlivých ministrů, že finální částka se může lišit, nicméně tato zpráva, která přišla do České republiky v pátek, hovoří o velkých číslech, a že by ty korekce byly z těchto čísel staženy na nulu, tudíž na 0 %, a závěry, že vše je v pořádku, v tuto chvíli snad nikdo neočekává.

Zpráva také velice ostře popisuje selhání kontrolního mechanismu a státní správy, což není moc v souladu s tím, co zde zaznívalo prostřednictvím vystoupení paní ministryně Dostálové. Proto je skutečně na pováženou, zda by vláda neměla udělat patřičné kroky, a můžeme v tuto chvíli sledovat, proběhlo to médii, že české financování projektů dále probíhá. SZIF nyní je připraven k podepsání smlouvy na zhruba 40 milionů v dotacích, a pokud tedy nyní máme v ruce takto závažné zjištění, nehledě na to, jak dlouho bude probíhat komunikace Evropské komise s Českou republikou, tak rozhodně v tuto chvíli není žádoucí, aby dotační programy na nenárokové dotace firmám, které jsou zaparkovány ve svěřeneckém fondu člena vlády, aby tyto peníze byly uvolňovány.

Já možná ještě vystoupím v debatě později, pokud se budeme probírat jednotlivými částmi auditu. My jsme spolu se stranami v Poslanecké sněmovně formulovali, nikoliv pouze se stranami, které lze označit za opoziční, základní teze již minulý pátek. Já bych chtěl poděkovat, že i když v trochu netradiční formě a bodu Sněmovna umožnila schválení tohoto bodu, zařazení tohoto bodu, a doufám, že společnými silami dojdeme i k uspokojivému stanovisku, které pak Sněmovna schválí vůči vládě, protože situace je vážná. V tuto chvíli se jedná o peníze našich občanů a já doufám, že pan premiér Babiš bude postupovat v této věci razantně, pokud se ta zjištění potvrdí, a bude od firem, nebo od své bývalé firmy potom dle svého volebního hesla "do Evropského parlamentu tvrdě a nekompromisně" vyžadovat náhrady, které v tuto chvíli padají na bedra občanů České republiky. Děkuji. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Ivanu Bartošovi. Táži se ho, jestli podle § 57 odst. 3 souhlasí, aby byl zpravodajem tohoto bodu programu. Souhlasí. Ptám se, jestli o tom chce Sněmovna hlasovat. Není to potřeba, vyžaduje se jenom souhlas poslance. Souhlasí, takže pokud netrváte na hlasování, Ivan Bartoš bude zpravodajem tohoto tisku.

Protože jsem otevřel rozpravu, mohu pozvat pana poslance Miroslava Kalouska k faktické poznámce a druhým vystupujícím je Vít Rakušan, mám dalších šest přihlášených s přednostním právem a dva řádně přihlášené. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl jsem jen vaším prostřednictvím tlumočit prosbu panu předsedovi Okamurovi. On tady ve své dlouhé řeči zmínil čestného předsedu mé strany a hovořil o něm jako o panu Schwanzenbergovi. Chtěl jsem ho požádat jako člena vedení Poslanecké sněmovny, jestli by si nemohl zapamatovat, že nejstarší člen z nás se jmenuje Schwarzenberg. Pro vaši informaci, pane místopředsedo Okamuro prostřednictvím pana předsedajícího, schwarz je německy černý, zatímco schwanz se překládá jako ocas. (Veselost v sále.)

Já chápu, že vzhledem k naší mentalitě, výchově a vzdělání každý tíhneme k nějakým pojmům. Nicméně přes to přese všechno bych si vás dovolil poprosit, jestli byste našeho čestného předsedu nemohl nazývat jeho pravým jménem. Děkuji za pochopení. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Kalouskovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Vít Rakušan. Přihlásil se pan předseda Petr Fiala.

 

Poslanec Vít Rakušan: Pane předsedající, děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtě nechtě se prostě musím vrátit k tomu, jakým způsobem tady na plénu Poslanecké sněmovny hovořil předseda vlády České republiky pan Andrej Babiš.

Jednu poznámku na začátek. Chtěl bych tady v této Sněmovně opravdu jednou zažít - jsem přeci jenom začátečníkem - že tady bude stát premiér, který se stejným zápalem, stejnou vehemencí, stejnou razancí bude hovořit o zásadních problémech České republiky, bude tady rozebírat problémy naší vzdělávací soustavy, bude se bavit o naší konkurenceschopnosti v globálním světě, bude se bavit o problémech sucha, bude řešit environmentální výzvy.

My tady ovšem zažíváme, a jenom a jenom z důvodu, že náš pan premiér má dlouhodobý problém, který je nazýván střetem zájmů, tak tady zažíváme situaci zcela jinou. Máme tady premiéra, který mluví zvláštně, který mluví velmi razantně, který umí svým politickým oponentům vynadat, který umí poukázat na veškeré křivdy, které se mu v životě staly, který umí ukázat, jak úspěšným člověkem je, přičemž svůj úspěch poměřuje pouze vydělávanými penězi, ale mluví stále jenom o sobě a mluví stále jenom a jenom o svém problému. Dneska nám tady řekl, že celý audit, celá ta auditní zpráva je útokem na Českou republiku. To nám dokládá jediné - mentalita pana premiéra Babiše je taková: Česká republika jsem já. Agrofert je Česká republika.

My tady slyšíme od premiéra hnutí, které se ještě nedávno formulovalo jako hnutí proevropské, věty o tom, že Evropská unie teď útočí prostřednictvím útoku na něj a na firmu Agrofert, která už vlastně není jeho - tak proč on se jí tak zastává? -, útočí na celou Českou republiku. Jedním z argumentů bylo, co si to vlastně ti kontroloři tady dovolují. Tak Evropská unie, která poskytuje evropské peníze, jistě bude kontrolovat, zda jsou dodržovány evropské normy a dodržována evropská pravidla při tom, jak se dotace v České republice čerpají.

Zároveň Andrej Babiš neváhá poukazovat na všechny ostatní, že jsou těmi, kteří nic nedokázali. Říká: vy jste nepostavili, přátelé, ani psí boudu, vy nevíte, co to je byznys. Tady je pár obrázků (ukazuje), které ukazují projekty dotované z fondů Evropské unie. Jsou to projekty, které prošly řádnou kontrolou, a nebylo shledáno na nich nic závadného. Ty projekty vystavěli starostové ve svých městech a obcích, dodržovali veškerá pravidla v čerpání fondů z Evropské unie. A od těch starostů jsem na výzvu "ukažte nám, že jste postavili více než psí boudu", během týdne obdržel asi 300 velmi zajímavých obrázků.

Pan premiér čerpá dotace na nové výrobní linky ve své chlebárně. Pan premiér čerpá dotace do svých velkých agropodniků. A samozřejmě že on je tím člověkem, který spoluurčuje pravidla čerpání. On jako premiér má být dokonce zodpovědný i za to, abychom pravidla pro čerpání v příštím období měli nastavena tak, jak bude České republice vyhovovat. Lze ještě v této chvíli věřit, s tak velkým podezřením ze střetu zájmů tomu, že Andrej Babiš skutečně bude bojovat za zájmy České republiky a že Andrej Babiš skutečně bude vyjednávat pravidla pro čerpání dotací v dalším období tak, aby to bylo ku prospěchu občanů naší země?

My tady od Andreje Babiše slyšíme jednu větu stále dokola: "Udělal jsem obrovskou hloupost, že jsem šel do politiky, byla to moje chyba, neměl jsem ji dělat." Ona je to možná jedna z mála vět, kde se s ním jako opozice shodneme. Ale ono to má ještě jeden rozměr. Vždyť Andrej Babiš svůj problém může vyřešit okamžitě, vyřešit to jednoznačně a vyřešit to nastálo - rozhodnout se, zda je politikem, nebo byznysmenem. Proto vyzýváme Andreje Babiše k tomu, aby se rozhodl, a velmi mu doporučujeme, aby dal přednost byznysu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dalším přihlášeným s přednostním právem jsem já, proto bych poprosil pana místopředsedu Pikala, aby mě na chvíli vystřídal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, přebírám předsedání. Máte slovo, pane místopředsedo. Prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v poslední době jsme si tady v České republice zvykli na to, že považujeme za normální věci, které vůbec normální nejsou, ale myslím, že je potřeba připomínat to, co je v politice normální a co už překračuje ty hranice, které vždycky platily a které by demokracie překračovat neměla. Pokusím se ty věci znovu a jasně připomenout.

Jsem rád, že se podařilo, byť v takové zvláštní podobě, prosadit tento bod na pořad dnešní schůze, ale musím současně říct, že důvody pro tento bod dnešní schůze by zřejmě nemohly nastat ani jinde v Evropě a určitě by nemohly nastat ani v jiné době v České republice, bohužel s výjimkou současného období. Kdyby se v této situaci, ve které je dnes Andrej Babiš, ocitl jakýkoli předseda vlády před pěti nebo patnácti lety, tak by nemohl zůstat ani 24 hodin. Bylo by to nemyslitelné. A já jsem přesvědčen, že za dalších pět let to zase nemyslitelné bude. Bylo by to nemyslitelné mimo jiné proto, že by tu nebyla taková vládní většina, která by to tolerovala. A jsem přesvědčen, že dlouho po této většině, která je tu teď, tu taková většina ani nebude. Bylo by to nemyslitelné, protože dosud Česká republika neměla, a věřím, že ani v budoucnu mít nebude, předsedu vlády, který by byl podezřelý z pochybných transakcí podporujících jeho podnikatelské impérium z neoprávněných dotací a výhod, které běžný český podnikatel nemá, a který by si troufal tvrdit, že obvinění a podání obžaloby proti němu českými orgány a zjištění orgánů Evropské komise jsou mezinárodním a domácím spiknutím proti jeho osobě.

Tady je zjevné, že buďto pan premiér ztratil schopnost vnímat realitu, anebo zcela vědomě klame veřejnost. A aby byl takový předseda vlády ve funkci byť jen 24 hodin, by bylo dřív v České republice nemyslitelné i proto, že by se tu nenašel novinář a komentátor, kterému by se zdálo normální a přípustné, aby orgány našeho státu vyšetřovaly, obvinily, a dokonce posuzovaly obžalobu na předsedu vlády a jeho rodinu a evropské orgány konstatovaly zásadní střet zájmů ve prospěch jeho firmy, a on by nadále zůstal ve funkci předsedy vlády. Bylo by to nemyslitelné, protože dříve by se v České republice nenašel politicky soudný člověk v této Sněmovně nebo mimo ni, který by si zcela vážně myslel, že Evropská komise, její auditoři jsou součástí nějakého obrovského mezinárodního spiknutí proti osobě předsedy vlády České republiky, spiknutí, které je řízeno ze zahraničí, z České republiky, nebo nevím odkud. A bylo by to především nemyslitelné, dámy a pánové, proto, že kdyby to náhodou nepochopil v minulosti premiér sám, tak by to pochopila jeho vlastní strana. Jeho vlastní strana by pochopila rozsah osobního problému a až do vyřešení celé situace by nominovala na tuto pozici někoho jiného a vládla by dál.

Ano, dámy a pánové, tak tomu bylo v minulosti a takto funguje demokracie, které předseda vlády opovržlivě říká standardní, nebo tradiční, nebo jaké označení používá. Takto fungují, dámy a pánové, politické strany, které tady předseda vlády označuje v jeho pojetí opovržlivě za tradiční nebo standardní.

Naším problémem, a to je potřeba říct a to je potřeba pojmenovat a to je potřeba si přiznat, totiž není jenom to, že předseda vlády má problémy, to se prostě stává a nestalo se to poprvé. Naším problémem je, že předseda vlády ztratil zdravý úsudek, nebo vědomě neříká pravdu a jeho hnutí ANO se tváří, že žádný problém neexistuje. Jenže on existuje a mohu vás ujistit, že dlouhodobě před ním nikdo nestrčí hlavu do písku.

Veřejná politická debata v České republice kolem osobních problémů předsedy vlády se často stočí k procentům popularity, k politickému marketingu atp. My jsme tu ale Parlament ČR, Poslanecká sněmovna, my se nemůžeme vymlouvat na procenta podpory tomu nebo onomu politikovi nebo politické straně. My tady máme dělat rozhodnutí, která obstojí před požadavky na kvalitu demokracie, politickou morálku, ano, která obstojí i před zdravým rozumem.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, loni na podzim jsme v této Sněmovně byli nuceni navrhnout vyslovení nedůvěry předsedovi vlády. Ukázalo se tehdy, že předseda vlády nedisponuje osobně většinovou podporou v této Sněmovně, ale ani se nenašlo dost hlasů pro jeho odvolání. Ústavně tedy tehdy předseda vlády obhájil svou pozici, ale nezískal osobní politickou podporu. Jsem přesvědčen, Občanská demokratická strana je přesvědčena, že nastal čas, aby předseda vlády požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru a aby při tomto vyslovování nebo nevyslovování důvěry si každý poslanec musel sám před sebou a před svými voliči odpovědět na otázky, zda předseda vlády skutečně čelí mezinárodnímu spiknutí, anebo si přiznáme, že předseda vlády je podezřelý z obcházení českých zákonů a závazných evropských legislativních pravidel; na otázky, zda si přejeme, aby český daňový poplatník dotoval podnikání a zisky předsedy vlády; na otázku, jestli si myslíme, že předseda vlády silně podezřelý z neoprávněného čerpání evropských dotací může za této situace také silně hájit české národní zájmy. Ano, na tyto otázky by měl každý poslanec při hlasování o důvěře odpovědět sám sobě a odpovědět na ně i svým voličům. A já jsem přesvědčen, že si to vlastně nikdo z lidí v této Poslanecké sněmovně opravdu nemyslí. Ale nejsem přesvědčen, a to přiznávám, nejsem přesvědčen, že to každý v této Sněmovně dokáže potvrdit i hlasováním.

Je to politicky patová situace, známe ji z minulého podzimu. Jenomže dnes máme oproti tomu podzimu ještě jeden problém navíc a ten problém má dva rozměry. Jeden rozměr je stamilionový, zatím, a může být i miliardový, víme to všichni. A ten druhý rozměr je stejně vážný. Totiž i kdyby se ukázalo, že pan Babiš a jeho firma formálně zaparkovaná v tzv. svěřeneckém fondu dokáže vyvrátit některé formální postupy při přidělování dotací, tak určitě nedokáže vyvrátit silné, jasné, dalo by se říct tvrdé a nekompromisní argumenty o tom, že celý svěřenecký fond je ve skutečnosti jedna bezvýznamná formalita, což všichni, jak tu sedíme, vlastně víme; že se zde přijal zákon, který měl politicky zdůvodnit setrvání Andreje Babiše v exekutivě, ale ve skutečnosti se nakonec nezměnilo nic. Majitelem je reálně Andrej Babiš a je pochopitelné - je pochopitelné, pokud jedná ve prospěch svého podnikání a jeho podnikání zase koná v jeho prospěch.

Já jsem, dámy a pánové, tady na podzim řekl, že je lidsky pochopitelné, že předseda vlády nedokáže oddělit své osobní zájmy a osobní problémy od výkonu funkce předsedy vlády, a proto nemá vykonávat funkci předsedy vlády, že i kdyby chtěl, tak se musí snažit o vyvinění před zákonem, a že to je i jeho ústavní právo občana, a jistě se bude snažit v tomto případě zase, aby neutrpělo jeho podnikatelské impérium. Je to vcelku přirozený instinkt. Je vcelku přirozené a pochopitelné, že své osobní zájmy a zájmy své rodiny bude chránit tvrdě a nekompromisně. Je to pochopitelné. Ale právě proto, právě z těchto důvodů nemá být předsedou vlády a právě z těchto důvodů je potřeba, aby požádal Poslaneckou sněmovnu znovu o důvěru. A jestliže bude předseda vlády tvrdě a nekompromisně hájit své osobní zájmy a zájmy své rodiny, tak my jsme tady proto, abychom tvrdě a nekompromisně chránili zájmy občanů a zájmy českých daňových poplatníků. Proto pokud předseda vlády nepožádá o důvěru, je naší povinností tvrdě a nekompromisně chránit zájmy lidí před zájmy předsedy vlády a chránit české zájmy před osobními zájmy předsedy vlády! Dámy a pánové, a podle toho bude Občanská demokratická strana také postupovat! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji panu místopředsedovi a nyní prosím pana předsedu klubu SPD Radima Fialu, který je další s přednostním právem. Pak zde mám ještě dvě přednostní práva. Připraví se pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, k případu zprávy Evropské komise je třeba přistupovat věcně a s jasným cílem chránit zájmy České republiky. To proto jsme i tento bod tímto způsobem nazvali. Je nutné podtrhnout, že naše hnutí SPD nebude nikdy podporovat porušování našich zákonů a vždy budeme trvat na náhradě škod, pokud této zemi z porušení zákona vzniknou.

Nyní k celému případu. Dovolte mi pár poznámek.

Za prvé. Případ není došetřen a zde jednáme na základě neoficiálních úniků informací do médií. Přesto je důležité si říct, že to neznamená neexistenci rizika pro Českou republiku. V tuto chvíli je nutné, aby především Ministerstvo financí se ke zprávě odpovědně vyjádřilo a řeklo, jaké kroky může učinit a učiní k eliminaci možných rizik. My je rozhodně vůbec nepodceňujeme. Ministerstvo financí nás musí seznámit se svým hodnocením obsahu zprávy a musí nám říct, zda mohlo dojít k porušení zákona.

Za druhé. Nejde jinak, než znovu opakovat, že systém evropských dotací je neefektivním socialistickým nástrojem ekonomického řízení, který ničí tržní prostředí. Do podnikatelského prostředí systémově nepatří. Vytváří zde korupční prostředí. Prostředí ke zneužívání vlivu vlivných, ale také prostředí k nátlaku na příjemce pomocí byrokracie a subjektivních kontrol. Tisíce příjemců dotací mají zkušenosti z kontrolních závěrů, řešení námitek a dobře vědí, že je podstatné vyčkat na definitivní uzavření případu. Dnes jsme tady už slyšeli, kolik starostů postavilo různé potřebné věci z těchto dotací, já to chápu, ale také mnoho z nich se potýkalo právě s těmi subjektivními kontrolami a s problémy, které museli řešit tak, že do těch dotací v poslední době už ani nejdou.

Za třetí. Naše hnutí není součástí této vlády a tuto vládu jsme nikdy nepodporovali. Pokud by se prokázalo porušování zákona v souvislosti se získáváním evropských dotací pro skupinu Agrofert, šlo by o megapodraz na podnikatelské prostředí v České republice a politika této vlády by byla redukována na soukromý obchodní případ, kde ztráty hradí daňoví poplatník. Byl by to také zásadní podraz na voliče této země. V takovém případě platí to, co jsem v úvodu zdůraznil - zájmy naší země jsou na prvním místě.

Za čtvrté. Je třeba říct, že dnes je evidentní snaha využít této kauzy ke krokům, které se snaží popřít výsledek voleb. Úniky informací, horečná aktivita politických aktivistů, organizačně informační zpravodajství České televize, to vše zapadá do mozaiky organizace Majdan. Není pochyb, kdo za tím stojí. Na konci této nitky jsou globalistické elity z Bruselu. A teď, pane premiére, hnutí ANO si musí konečně uvědomit, že to, co plně neřídí globalisté z Bruselu, to ničí.

Hnutí SPD dělá a bude dělat politiku bránící zájmy této země. Chceme ji svobodnou a demokratickou. O vládě musí rozhodovat volič ve volbách a výsledek voleb ctíme. Ctíme Ústavu této země a dnes nejde o nic menšího než právě o tyto hodnoty.

Dovolte mi, vážené kolegyně, kolegové, ještě na závěr se podělit s vámi o názor mého politického kolegy - našeho politického partnera, místopředsedy italské vlády Mattea Salviniho. Já jenom volně cituji: Doba, kdy jsme se děsili toho, co nám pošle Evropská komise, je dávno pryč. Přestaňme se tedy dopředu podělávat z toho, co je obsahem zpráv Evropské komise. Na druhé straně, nechme věcně pracovat naše orgány - v tomhle případě tedy především Ministerstvo financí -, a potom podle toho konejme. Také samozřejmě podle hesla padni komu padni.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Dále vystoupí pan předseda Výborný, připraví se pan předseda Michálek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, musím říct, že dnešní čas by tato Sněmovna určitě dokázala využít lépe, než se věnovat problémům, osobním problémům, byznysovým problémům předsedy této vlády. Stačilo jediné. A já to chci říct naprosto klidně a racionálně. V pátek, když se objevila informace o auditní zprávě, o předběžné auditní zprávě, tak poslanecký klub KDU-ČSL společně s dalšími kluby - ODS, Piráti, STAN, TOP 09 a další, nakonec se k tomu přihlásila i vládní sociální demokracie - jasně vyzval pana premiéra k několika málo stručným vyjádřením.

Kdyby pan premiér už v pátek vystoupil a řekl "zprávu jsem nečetl, seznámím se s ní, samozřejmě že vláda vypracuje objektivním, transparentním způsobem, seznámíme s ní vás, Poslaneckou sněmovnu, odpověď Evropské komisi a v případě, že následně skutečně bude ze strany Evropské komise Česká republika postižena jakoukoliv finanční restrikcí, tak ať se to bude týkat kohokoliv, padni komu padni, budou tyto dotace, které byly vyplaceny protiprávně, tam, kde tedy Evropská komise skutečně shledá pochybení, tak budou vráceny", tak jsme dneska mohli se věnovat tomu, co je potřeba. Mohli jsme se bavit o financování sportu, mohli jsme se bavit o střetu zájmů, mohli jsme se bavit o dalších tiscích, tak jak bylo na programu.

Místo toho jsme se dočkali jediného, a to je obviňování pana premiéra úplně všech a úplně ze všeho. Slyšeli jsme tady absurdní slova o tom, že za rostoucí schodek státního rozpočtu České republiky může Evropská komise, tak to mi tedy přijde skutečně už naprosto absurdní. Slyšeli jsme tady o tom, že všechno je lež, všechno je kampaň, všechno je nesmysl, všechno je účelovka. Slyšeli jsme tady litanie z úst dalších členů vlády, že si Evropská komise, evropští úředníci vykládají všechno po svém, že nerespektují, nebo resp. že pohrdají českými zákony atd.

Já musím říct, že jsem marně, marně vzpomínal, kdy tady ministři vlády, této vlády, tak urputně a se zaujetím hájili zájmy jedné, jedné firmy, jedné společnosti, jednoho holdingu. Skutečně vystupovat s takovým zaujetím ve prospěch někoho, kdo tady je v této republice druhým nejbohatším Čechem, mi přijde tedy velmi, velmi pozoruhodné a velmi zvláštní. Možná že kdyby to byl kdokoliv jiný, tak na něj spíše zaklekne Finanční správa, a víme, jak ty věci dopadají, jak ty věci dopadají dál.

Dámy a pánové, mnohé tady už zaznělo. A já myslím, že je znova potřeba připomenout - pan premiér si musí vybrat, čemu se chce primárně věnovat. Pokud to je jeho soukromý byznys, anebo pokud to je politika a správa této země. Ten střet zájmů, který tady je naprosto zjevný a naprosto evidentní, tak nemůže nadále být problémem a koulí u nohy. Koulí u nohy nejenom této vlády, ale celé České republiky.

Ta věc má ještě další rozměr a to je pověst České republiky v zahraničí. KDU-ČSL jasně říká, že není možné, není možné, aby Česká republika byla i nadále tímto bezprecedentním způsobem poškozována a byly poškozovány národní zájmy České republiky v zahraničí. Není možné, aby osobní problémy premiéra, jednoho člena vlády, byť premiéra, zastínily další nutné kroky rozhodnutí a úkoly, které tato vláda a tato Poslanecká sněmovna musí činit. Máme tady řadu klíčových věcí. Máme se bavit o zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, máme se bavit o problémech státního rozpočtu, máme se bavit o financování sociálních služeb. A není možné, aby tady jedno téma tímto způsobem vše ostatní zastínilo.

KDU-ČSL, a to tady dnes zcela ještě jasně nezaznělo, a já to tím chci zdůraznit - KDU-ČSL vyzývá, už jsme to učinili v pátek spolu s dalšími, vládu, aby s okamžitou platností zastavila čerpání nebo vyplácení nenárokových dotací z dotačních programů Evropské unie společnostem, které jsou ovládány svěřenskými fondy, protože vláda i nadále z našich národních zdrojů tyto dotace vyplácí. Tím hrozí v případě, že skutečně bude Evropskou komisí následně ta zpráva verifikována, že ten problém, dotační problém pro Českou republiku, se bude i nadále prohlubovat.

Ono to totiž je tak, že pan premiér má v jedné věci pravdu. Česká republika skutečně nebude Evropské unii nic vracet. Ale Česká republika bude krácena o dotační prostředky u dalších programů právě na základě rozhodnutí Evropské komise. Prakticky to znamená, že ten problém dopadne na další žadatele, na malé drobné zemědělce, případně na školy a další instituce, obce, města, které žádají o evropské dotační prostředky. Proto opravdu vyzýváme vládu - a nezaznělo to tady z úst ani jednoho ministra, ani pana premiéra, pokud jsem dobře poslouchal - aby bylo okamžitě přerušeno vyplácení nenárokových dotací společnostem z holdingu Agrofert.

A další věc a to je také velmi důležité. Může tady pan premiér mluvit tři hodiny, čtyři hodiny, může tady mluvit o lži, o nesmyslech, o tom, že nebudeme vracet ani korunu, ale já jsem přesvědčen, že pan premiér moc dobře ví, moc dobře ví, že pokud se tato předběžná auditní zpráva potvrdí, tak pak nezbude České republice nic jiného, než skutečně tyto prostředky vrátit, resp. bude Česká republika o tyto prostředky zkrácena. Je potřeba, aby odpověď byla vypracována vládou objektivním způsobem, transparentně. A potom je nutné, aby s touto odpovědí byla také předtím seznámena Poslanecká sněmovna. A bylo by vhodné také zvážit, zda by tuto odpověď neměl supervizovat Nejvyšší kontrolní úřad, protože nakonec i to patří k jeho úkolům a povinnostem, protože když se podíváte do zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, tak § 3 odst. 1 písm. d) hovoří jasně, Nejvyšší kontrolní úřad vykonává dohled nad hospodařením s prostředky i prostředky poskytnutými České republice ze zahraničí. Čili jednoznačně i zde je kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Na základě toho skutečně bude jistota, že ta odpověď je vypracovaná objektivním transparentním způsobem a následně musíme vyčkat, jakým způsobem se k tomu postaví Evropská komise.

Vyzýváme tedy pana premiéra, aby se postavil k té věci čelem a nikoli jako ten, kdo kolem sebe bude jenom kopat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Paní poslankyně Markéta Adamová se omlouvá z dnešního jednání mezi 18. a 19. hodinou z důvodu návštěvy lékaře.

Na řadě je vystoupení pana předsedy Michálka, připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, je naprosto nepřijatelné, aby premiérovy soukromé projekty platili čeští daňoví poplatníci. Teď jsme byli svědky toho, že 161 milionů korun se vyplatilo z českého národního rozpočtu na projekty, které jsou ve prospěch společnosti Agrofert, a Evropská unie nám je teď nechce proplatit. Toto je útok na Českou republiku. Toto je útok na Českou republiku, nikoliv to, že sem přišla auditní zpráva z Bruselu.

Mě překvapuje, kromě toho, že pan premiér tady není, že tady není ministryně financí, když Poslanecká sněmovna jedná o finančních ztrátách, že tady není ministr zemědělství, tak mě překvapuje, že ten projev pana premiéra nebyl příliš věcný, ale že pan premiér se věnoval zejména kopání do řady i renomovaných organizací.

Začnu s Transparency International, kterou pan premiér označil za zkorumpovanou organizaci. Chtěl bych se zeptat, prostřednictvím pana předsedajícího, pane nepřítomný premiére, proč jste tedy jmenoval ředitelku zkorumpované organizace Transparency International pražskou primátorkou? Proč vedla kandidátku ANO do voleb, když vedla, jak vy říkáte, zkorumpovanou organizaci Transparency International? Chtěl bych se zeptat, proč jste mluvil o tom, že jmenujete pana Ondračku ministrem vnitra, dalšího ředitele této zkorumpované organizace. Takže domnívám se, že jste poněkud nekonzistentní. A můžeme pokračovat. Vy jste tady dával jako příklad dobré praxe audity, které probíhaly v ROP Severozápad a následně jste pana Wagenknechta, který vám dělal náměstka a který dělal také tyto audity, které jste prohlásil za příklad dobré praxe, tak jste o něm prohlásil, že je to psychopatický udavač, abyste mu následně nabídl post politického náměstka. Opět velmi těžko pochopitelné jednání ze strany předsedy vlády.

Pokud jde o Evropskou komisi, do které jste rovněž kopal, myslím si, že i když se podíváme na ty požadavky, které je nutné splnit, aby se člověk stal úředníkem Evropské komise, které jsou velmi přísné, tak s prominutím Evropská komise není banda blbců, která by se nechala oklamat tím, že do firmy dosadíte místo sebe svoji manželku, svoje děti, pana Bílka, pana Průšu a pana Knotka, což jsou právníci Agrofertu, a budete to vydávat za nezávislou entitu. Nespolkli to v kauze Čapí hnízdo a pravděpodobně nám to nesežerou ani tentokrát.

Poslední věc, kde bych chtěl ilustrovat váš boj proti korupci, je vaše tvrzení, že se tady ukradlo 35 miliard korun na těch dotacích. Proto se vás chci zeptat, pane nepřítomný premiére, jakým způsobem postupovalo Ministerstvo financí při vymáhání těchto nároků - protože Ministerstvo financí samozřejmě má významné postavení -, když vy jste byl ministrem financí. Zajímalo by mě, kolik z těch 35 miliard korun jste vymohli. To si myslím, že si poslanci a Poslanecká sněmovna zaslouží vědět.

Nyní se vrátíme vlastně k tomu étosu boje proti korupci, kdy vy jste říkal, že tady je protikorupční hnutí ANO. Já jsem se teď díval na vaše působení na Brno-střed, kde pan Švachula za hnutí ANO vybíral 10 %. Takže jestli jste tady kritizoval ODS, že vybírala 3 až 7 % z ceny zakázek, tak vy jste je dokonce o 3 % překonal. To musím tedy pogratulovat! (Potlesk z lavic Pirátů.) Podotýkám, že jde o stavební zakázky, čili ty zakázky, které jsou nejdražší.

To, co tady sledujeme, totiž není nějaká drobná korupce nějakých drobných zakázek někde v Brně-střed. Co tady sledujeme, tak je systematický fenomén, kterému se říká převzetí státu, a je to to poslední stadium korupce, kdy se všechno děje organizovaně v rámci státu a děje se to naprosto legálně. Začíná to tím, že ten, kdo ten stát přebírá, v tomto případě Agrofert, Andrej Babiš, nastavuje tatáž pravidla, podle kterých se vyplácejí dotace, podle kterých se nastavují kontrolní mechanismy a podobně. To jsme tady viděli například, když Andrej Babiš, respektive jeho hnutí prosazovalo zájmy Agrofertu k tomu, aby se zastropovaly dotace, a toto se promítlo i do pozice České republiky, do vyjednávání na úrovni Evropské unie.

Ta druhá část je to, že Babišovi lidé o ty dotace sami žádají. To znamená v rámci Agrofertu. (Poslanec si přinesl k řečnickému pultu papírovou tašku s názvem PENAM, pokládá ji na řečnický pult, vytahuje z ní toustový chléb, na jehož obalu je velká cenovka 100 000 000.) To je samozřejmě ta známá kauza Penamu, když Penam dostal dotaci 100 milionů korun. Všichni se samozřejmě logicky ptáme, proč má dostat soukromý projekt pana Babiše 100milionovou dotaci. Tady jsem to přinesl, aby to viděl i pan Faltýnek, 100 milionů na tousty z peněz daňových poplatníků, které si váš holding, holding pana Babiše, vyplatil. Myslím si, že to je naprosto neadekvátní, že to je do nebe volající a že v tom skutečně nemůžeme pokračovat.

Těch dotací je tam samozřejmě víc. Pan premiér mluvil o párcích, tak zase ptám se, proč firma pana premiéra dostala 4,2 milionu korun na to, aby zadotovala - abychom zadotovali z peněz daňových poplatníků Kostelecké uzeniny, komplexní projekt úspor energie v Kostelci. Ať si pan premiér pochutnává na párcích, já vůbec nemám nic proti tomu, ale ať si kupuje ty věci za své. To je jednoduchá zpráva. V okamžiku, kdy je premiér a rozděluje ty dotace, tak jeho lidi o ně zároveň nemůžou žádat.

Ten systém převzetí státu pokračuje v části rozhodování o těch dotacích, o kterém jsme si už povídali, a Evropská unie to kritizovala, že jsou špatně nastaveny kontrolní mechanismy. V podstatě do těch kontrolních mechanismů se dostávají lidi, kteří jsou nominováni přímo vládnoucí stranou premiéra, a pokračuje to bohužel v České republice i ve vztahu k ovládnutí médií, kdy předseda vlády vlastní přibližně třetinu mediálního trhu v oblasti tiskovin, je to Mladá fronta, iDnes a podobně, a dokonce se paralelně snaží ovládnout ta veřejnoprávní média; to, co nás čeká v podstatě zítra, tak je ovládnutí Rady ČTK, tak aby tam ANO a SPD měly většinu. To je organizace, která dosud měla velmi dobrou reputaci a která dodává zpravodajství do 90 % onlinových médií. Takže teď nám tady v podstatě pokračuje proces ovládnutí státu. A co my jako opozice, kteří jsme byli třetí ve volbách? Tak my nemůžeme nominovat ani jednoho zástupce, my jsme nedostali ani jedno místo ve všech těch různých nenárokových dozorčích radách, v kontrolních orgánech. Takže takovýmto způsobem jsou v České republice nastaveny kontrolní mechanismy.

Já bych chtěl poprosit pana premiéra, který teď není přítomen, aby zvážil, zda si nechce ten chleba a ty párky, jestli si to nechce platit z vlastního a jestli nechce konečně přestat s tím, že bude atakovat státní pokladnu. A aby nebyl takový nenajedený, tak jsem se mu rozhodl jeden ten balík toustů věnovat, a to včetně té cenovky, kterou musí platit čeští daňoví poplatníci z národního rozpočtu. (Pokládá balení toustů na místo určené premiérovi. Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Jurečka, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, členky vlády... Ano, členky vlády, paní kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych také reagoval k tomuto bodu. Já si dovolím říci, že co si myslím, že není dobré, a co nevrhá dobré světlo na celou záležitost, která není příjemná pro nikoho z nás, pro Českou republiku, pro občany, pro podnikatele, pro nás, kteří jsme někdy měli co do činění s administrativou a čerpáním evropských fondů, je mimo jiné to, jakým způsobem pan premiér a někteří členové vlády k tomu přistupují. Myslím si, že kdyby tady v pátek zaznělo naprosto věcně, v klidu "ano, jsem premiérem vlády, obdrželi jsme takovéto zprávy, jak to bude možné, tak je zveřejníme, budu maximálně v součinnosti spolupracovat s auditními orgány, případně s orgány činnými v trestním řízení, cítím se nevinen, nemám žádný pocit, že bych něco nepravého spáchal", tak si myslím, že by to vrhalo úplně jiné světlo a my bychom měli úplně jiný pocit z celé této záležitosti.

Pokud tady zaznívají již předem jasné silné deklarace o tom, jak je to kampaň, jak je to účelovka, že jsou tady zlá média a jak celá ta auditní zpráva je špatně, jak ji tady české úřady rozcupují atd., tak to není rozhodně nic, co by tady napovídalo, že hnutí, které vzniklo na základě těch silných témat, jako že to bude hnutí transparentní, protikorupční a podobně, tak tím bohužel pan premiér neříká, že by měl úplně čisté svědomí a že by si v této záležitosti tak věřil.

Já jsem také zažil ty nepříjemné záležitosti, kdy týden před volbami v roce 2017 na titulních stránkách některých deníků bylo psáno, že bylo na moji osobu podáno trestní oznámení. Zažil jsem, že celý rok a půl orgány činné v trestním řízení to řešily, až ten případ nakonec odložily. Ale v době, kdy to přišlo, a týden před volbami to není příjemná záležitost a nepřeji to žádnému politikovi. Tak mám v tomto, pane premiére, i rozumím, že člověk v ten okamžik je, řekněme, naštván a někdy má ten pocit, že v něm buchnou saze. Ale tehdy jsem říkal: Já jsem nevinen, já jsem připraven spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, jsem připraven, aby mě Sněmovna, pokud o to bude požádána, vydala. A neměl jsem nejmenší problém. Když před několika týdny byla diskutována kalamitní situace v lesích a možné pochybení ministerstva za dobu mého působení a mých lidí, kteří pode mnou pracovali, tak sám jsem se ozval orgánům činným v trestním řízení a řekl jsem: já chci dobrovolně přijít jako politik podat vysvětlení. To je normální férový přístup, nevyhnout se zodpovědnosti, na nikoho zbytečně nestřílet, neútočit, a pokud mám čisté svědomí, tak jdu a ty věci vysvětlím a ozřejmím.

Co mě tady trošku v pátek i dnes zarazilo, byla, pane premiére, vaše argumentace. Vy jste tady jako jeden z hlavních argumentačních bodů použil to, že v roce 2017 Evropská komise vyjádřila, že je tady podezření na střet zájmů tří členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, pány Faltýnka, Volného a Kudelu, tři poslance, tehdejší poslance Sněmovny, kteří byli Sněmovnou vysláni do této dozorčí rady. A tehdy i já jsem říkal, že si myslím, že Evropská komise nemá pravdu, a byl jsem ten ministr, pod kterým se připravovaly ty odpovědi a vyvracely se ty argumenty, a dokonce jsem o tom i osobně tehdy jednal s představiteli DG Agri, abych jim řekl, jaké kompetence má dozorčí rada. Ano, trvalo to dlouho, ale vyvrátili jsme ty argumenty. A vy tady tímto příběhem říkáte, že všechno, z čeho dnes Komise vás teoreticky může vinit, je kampaň.

Ale já bych tady především nejen pro kolegy a kolegyně, ale pro veřejnost řekl jednu důležitou věc, a to je bod 2. srpen 2018, kdy od tohoto srpna platí nové evropské nařízení, které řeší možný střet zájmů politiků při čerpání veřejných peněz. A podle tohoto nařízení je v konfliktu i ten, kdo má na čerpání dotací ekonomický zájem a kdo se současně podílí na plnění rozpočtu. To potvrzuje také zpráva právní služby Evropské komise, podle které se Andrej Babiš v konfliktu zájmů nachází. Dokument uvádí, že má premiér zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. A to si myslím, že je klíčová změna celé situace. A vaše vláda a ministr zemědělství Toman o tom, o této změně legislativy, věděli, dokonce pan ministr na jednání první Rady ministrů zemědělství, na které byl přítomen, tak vlastně tato rada tuto úpravu legislativy schválila. A to si myslím, že když si soudný člověk přečte tuto definici, která od 2. srpna 2018 platí, tak těžko se mu vysvětluje, že vy ve střetu zájmů nejste.

Já si to troufnu vztáhnout na sebe osobně. Kdybych já byl po 2. srpnu 2018 ministrem zemědělství, tak si troufnu říci, že bych byl také ve střetu zájmů. Protože když jsem nastoupil na ministerstvo, tak tehdy podle platného zákona jsem musel do třiceti dnů ukončit svoji samostatně výdělečnou činnost soukromě hospodařícího zemědělce. Podle platných zákonů vy jste v té době mohl vlastnit Agrofert dál, ale já jsem to do třiceti dnů musel ukončit. Já jsem tuto malou rodinnou farmu, zhruba 25 hektarů, převedl na svoji manželku. Ale chci říci, od roku 2002, kdy soukromě hospodařím doteď, ta farma, nikdy jsme žádné investiční dotace ani nežádali, ani jsme to nezkoušeli a nikdy od doby, kdy jsem byl v politice, nikdy jsme nežádali ani o vratku tzv. zelené nafty. To je podstatný rozdíl, protože já jsem si byl vědom toho, že jako politik by člověk měl k některým věcem přistupovat s principem předběžné opatrnosti a v okamžiku, kdy to ani nemuselo být nutné ze zákona, ale kdy bych v rámci diskusí mohl ohrožovat to, jestli jsem, nebo nejsem ve střetu zájmů, tak jsem ty věci prostě nedělal a nedělám.

Pak jste také říkal a vysmíval jste se nám tady jako opozici, jako KDU-ČSL, že nemáme témata. Co bychom bez těchto záležitostí dělali. Nemáme vůbec radost z toho, že toto tady musíme v Poslanecké sněmovně řešit. Témata máme. Předložili jsme spoustu zákonů i novel. Zvýšení slev na děti pro pracující rodiče, snížení několika sazeb DPH, dokonce snížení DPH na teplo, které se týká přes více než 4,2 milionu lidí v této republice, prošlo touto Sněmovnou. Opakovaně jsme navrhovali a navrhujeme upravit důchody, zvýšení důchodů pro maminky, které měly děti, zvýšení vdovských důchodů, dřívější odchody do důchodu pro rodiče, kteří vychovali děti. Navrhovali jsme příspěvek, zvýšení, na péči, úprava platů učitelů, řešíme financování sociálních služeb. Předložil jsem návrh zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury, pomohli jsme vám jako hnutí ANO tady prosadit a schválit zahraniční mise. A mohl bych pokračovat. Je to poměrně hodně, co tady my jako poslanci za KDU-ČSL i v tomto volebním období děláme a prosazujeme. Ano, to se nám daří.

Už se blížím do svého závěru. Myslím si, že i vaším zájmem by mělo být, aby odpověď na tento, byť předběžný, nález této auditorské komise byla co nejvíce transparentní nejenom vůči nám, ale vůči veřejnosti a vůči orgánům v Bruselu. Chtěl bych vás požádat a prostřednictvím tímto a také osobním, což učiním dopisem pro pana předsedu Nejvyššího kontrolního úřadu Kalu, aby i Nejvyšší kontrolní úřad vydal stanovisko k těm sdělením, která Evropská komise České republice sděluje.

A dovolím si ještě poslední záležitost, o které dnes asi mnoho nebylo mluveno, ale nepovažuji za normální, aby firma, která spadá do holdingu Agrofert, zneužívala drobných živnostníků k tomu, že podává dotaci v rámci operačního programu Zaměstnanost na vzdělávání svých pracovníků takovou formou, že tito živnostníci ani o tom nevědí. Myslím si, že to je hodně velký přešlap, velký faul, a myslím si, že byste se měl od toho jasně distancovat a měl byste také vyvodit z toho, nebo váš svěřenecký fond, personální důsledky. Protože byť to nebylo čerpáno, tak to byl pokus o podvod. A já chci požádat orgány činné v trestním řízení, aby prověřily všechny žádosti, i ty neúspěšné, (nesroz.) takovýchto případů i bez vědomí jiné osoby byl využit podnikatelský subjekt malého a středního podnikání pro to, aby se vůbec pokoušel o nějakou dotaci, kterou by jinak ta velká firma z logických podmínek nastavení operačního programu nemohla získat. Prosím pěkně, neberme to na lehkou váhu.

Já tady nechci, a řekl jsem to ve svém projevu, že nechci nikoho soudit, ani vás jsem tady neodsuzoval, jenom jsem žádal o to, aby tady dopředu nebyly dávány nálepky, že je tady někdo, kdo to dělá jako účelovku, kdo jde proti vám a podobně, ale postavte se k tomu nejenom jako chlap, ale jako zodpovědný premiér tohoto státu a ukažte, že máte zájem na tom, aby tyto věci byly opravdu férově, transparentně vysvětleny, aby se neopakovaly, protože bohužel už i teď tyto kauzy budou mít negativní dopady na podnikatele v České republice. Tak jako po kauzách ROP Severozápad a podobně se dramaticky v tomto období zpřísnily podmínky pro žadatele a někdy je s tím spojena i nesmyslná administrativa, tak i tato kauza, která teď běží, bude bohužel mít v budoucnu v příštím programovém období negativní dopad na další nárůst administrativy pro všechny ostatní, troufnu si říct, většinu z nich poctivě žádajících subjektů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Seznámím vás nyní s omluvami. Předseda vlády Andrej Babiš se omlouvá dnes od 16.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan ministr dopravy Kremlík se omlouvá od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a paní poslankyně Jana Černochová se omlouvá od 18.10 do konce jednacího dne z důvodů pracovních povinností.

Na řadě je ve všeobecné rozpravě pan poslanec Adamec jako zatím poslední přihlášený. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já se pokusím být stručný, nad věcí, a okomentovat i průběh dnešního jednání.

Je evidentně jasné, že odluka státu od Agrofertu se nám nedaří. Nepodařil se prostě lexba, když evidentně podle předběžné zprávy auditu Evropské komise nefunguje, je potřeba si to přiznat. Mimochodem u církve nám to trvalo desetiletí, než se nám to podařilo, a ještě jsme to na závěr zfabulovali, takže se nám to vrátí. Takže to je potřeba si říct úvodem.

A teď mi dovolte zareagovat na některé ty věci, které tady proběhly. Pan premiér, předseda vlády, zareagoval na začátku dnešního jednání útokem. Evidentně útokem, protože to je staré heslo, že nejlepší obrana je vždycky útok. A samozřejmě nechybělo poplivání pravé strany, dokonce ukazování. Já už jsem mu kdysi říkal, když ukazuje, tak ať ukazuje na konkrétní obličeje. Ať řekne konkrétní jména, kdo tady něco ukradl, ať řekne konkrétní jména, kdo byl odsouzen v dotačních kauzách, ať je konkrétní a neříká to tady - vy zločinci napravo, vy jste všechno způsobili.

Jen tak mimochodem, když se bavíme o tradičních stranách, to mě taky pobavilo. Kromě Pirátů, kteří jsou nová strana, jsou mladí, tak když se podívám tady nalevo od sebe a možná i trošku do středu, tak tady vidím hodně tváří původních tradičních stran. Tak na co si to tady hrajeme? Copak tady jsou nějací noví lidé? Když se podívám za sebe - už tady není teda v tuto chvíli, ale tam kolegyně ministryně je - no tak to jsou také tváře tradičních stran. To, že tam dneska nejsou, neznamená, že tady nebyli v době, o které mluví pan premiér. To je potřeba si říct. Abychom věděli, na koho bude příště plivat. Je to i na vás.

A teď se vraťme k těm dotacím. Já jsem tady dneska teda slyšel spoustu informací, o dotacích, které mě docela pobavily. Já si myslím, že dotace byly v České republice i před vstupem do Evropské unie. Sám jsem to považoval, že to není dobře. Ale možná v některých případech, jako jsou vyrovnávací poplatky zanedbaným regionům, se to dá vnímat pozitivně.

Když se podíváte na evropské dotace, tak to nejsou nějaké peníze, které jsou ve vzduchu. To jsou vlastně peníze, které posílají členské státy do Evropy a v okamžiku přijetí Evropou se stávají evropskými penězi. A samozřejmě Evropa jiný způsob než vyrovnávání dotacemi prostě v tuto chvíli nezná a platí to, že pokud chceme být členy Evropské unie, tak si nemůžeme vybírat jenom to, co se nám líbí a co se nám nelíbí a poukazovat na to, že ty dotace jsou strašný a že by to mělo být jinak a podobně.

Mimochodem za dobu poskytování evropských dotací se změnila pravidla pro přidělování a pro kontrolu. Nakonec si vzpomeňte, tady jsme odhlasovali spoustu zákonů, které přitvrzují kontrolu a zacházení s evropskými penězi. Kolegové starostové, kteří tady jsou, mi dají za pravdu, že pokud došli ke kontaktu s evropskými penězi, tak to rozhodně nebylo setkání příjemné. Protože to, co následovalo po čerpání, pokud se to všechno povedlo, tak někdy vypadalo jako námět povídky ze science fiction. Prostě tak to bylo.

A na druhou stranu tady pan premiér dneska bagatelizuje prostě tu zprávu, tu auditní zprávu Evropské komise, předběžnou, říkám. Říká, že to není podepsáno. Pak vicepremiér řekne - no ale šlo to těmi správnými cestami, my jsme si to ověřovali. No tak tomu nerozumím. Jsme členy Evropské unie, my jsme se dobrovolně stali členy, dobrovolně jsme se podřídili tomuto systému. A paradoxně řada lidí, která kritizuje ty dotace, tak je ochotně bere, na druhou stranu. To si také řekněme na rovinu. (Poslanci sedící v lavicích před řečníkem hlasitě diskutují.)

Já bych poprosil, pane předsedající, kdyby se tady uklidnili přede mnou. Já mám času dost, já to klidně zopakuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, pane poslanče. Dámy a pánové, prosím o klid. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já děkuji. Takže s těmi dotacemi je to opravdu těžké. Ale na druhou stranu když se podíváte po světě, nejenom v Evropě, tak kdo jste byl třeba v Americe, ve Spojených státech amerických, kdo jste byl v Kanadě, tak zjistíte, že i oni mají určitou formu dotací, speciálně do zemědělství. Protože všichni víme, že zemědělství kromě těch intenzivních oblastí prostě v té konkurence není schopné přežít v těch jednotlivých státech. A pokud chceme trošku být soběstační, tak ten problém tady v tuto chvíli je.

Co se týká dotací soukromým podnikatelům, no tak tady samozřejmě je to problém. Protože to jsou peníze daňových poplatníků, které vybere stát od lidí, kteří jsou ekonomicky činní. Část z nich pošle do Bruselu a tam se ty dotace prostě přerozdělují nějakým mechanismem, který je složitý - paní ministryně to tady popisovala - a dostanou se k příjemci, který je soukromý podnikatel. Staví se za to tady hotely, případně některé další aktivity, co si budeme říkat. A kdyby se nejednalo o politicky činné aktivisty, nebo o aktivní lidi v politice, jako je pan premiér, tak o tom to víme. O těch ostatních to moc nevíme, to si můžeme jenom někde nalistovat potom, co bylo přiděleno. A podle mě tohle je špatně. Je potřeba říct, že ty dotace byly - pokud budou, tak by měly být do zemědělství, protože jsme v Evropské unii. A pak měly být do veřejného sektoru. Někde třeba sloužit na vyrovnávání sociálně problematických regionů.

Mělo by se s těmi dotacemi zacházet podstatně opatrněji. A znovu říkám, že porušení té dotační kázně dneska se dá lehce překvalifikovat na trestný čin. Řada politiků už si to vyzkoušela na vlastní kůži. Dokonce jsem zažil případ, kdy to bylo výběrové řízení, kde se nakonec nevybralo, a následnou kontrolou zjistili, že došlo k podsunutí údajů politikem, které nebyly validní, a ten člověk dostal čtyři a půl roku natvrdo. A nic se nestalo. Jenom prostě porušil pravidla Evropské unie, Evropské komise.

Nedávno jsme se tady bavili o investičních pobídkách. Také to kritizujeme. Říkat, že ODS podporuje dotace. No tak já tedy nevím. Já si myslím, že moc ne, že naopak bychom byli rádi, kdyby se ty peníze rozdělovaly v rámci rozpočtového určení daní a vlastně každé to zastupitelstvo se rozhodovalo. Protože ty dotace, ono to tady správně padá, že to je korupční záležitost. Je to tak. A nemusí to být jenom ekonomická korupční záležitost, jak to tady také padlo. Ona je to sociální korupční záležitost. Protože... Co se děje? (Poslanci se dohadují mezi sebou.) Tak kolegové, jestli budeme hrát piškvorky...

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Ivan Adamec: Je to sociální korupce, protože dostáváte kolikrát ty dotace přidělené na to, že se pohybujete v tom prostředí, znáte ty lidi, kteří jsou u přerozdělování těch věcí. Takže ano, je to nástroj, který je velmi ošemetný. Většina z nás si přeje, aby ty dotace byly co nejmenší anebo jich bylo co nejméně. Ale tak to prostě je a z toho vyplývají ty problémy, které se dostaly dnes až na jednání Poslanecké sněmovny. Jak jsem říkal v úvodu, prostě nedaří se odloučit Agrofert, potažmo pana premiéra Babiše, od státu. Prostě to nejde, protože jak jsme slyšeli, stát je on.

Víte, dřív to bylo tak, že samozřejmě politici komunikovali s byznysem, s podnikateli, ale bylo to tak, že tady na jedné straně byli politici, byli tady lobbisti, byli tady podnikatelé. Pak někteří podnikatelé přišli na to, že bude nejlepší, když oni budou politici a zbaví se dvou článků. Je to pro ně levnější, rychlejší, samozřejmě výhodné. A já musím tady položit otázku. Je to výhodné pro politickou scénu? Je to výhodné pro politickou kulturu v české zemi? Já tvrdím, že ne. A vy, kdo si myslíte něco jiného, tak se s tím musíte srovnat sami.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Ve všeobecné rozpravě nyní vystoupí pan předseda Stanjura, po něm pan předseda Faltýnek. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak ministři, premiér si tady řekli svoje, než ten bod byl vůbec zařazen, a pak se odvážně - slyšíte ty uvozovky? - odvážně vytratili, aby nemohli poslouchat argumenty.

Řekněme si otevřeně, proč tady vlastně dneska sedíme. Proč o tom debatujeme? Odpověď je velmi jednoduchá. Protože Agrofert žije z dotací. Ta situace měla jednoduché řešení. Absolutně jednoduché řešení. Kdyby Agrofert nechodil pro dotace, tak nikdo - slovy Andreje Babiše - nemusí organizovat mezinárodní spiknutí, které z České republiky už proniklo do Bruselu, minimálně. Až to napíšou nějaké americké noviny, tak bude spiknutí i ve Spojených státech. Když to napíšou v Japonsku, tak se k světovému spiknutí přidají i Japonci. Tak jednoduché to je.

Slyšíme tady, a to jsou fakta, o firmě, která má roční obrat desítky miliard, která má roční zisk jednotky miliard, a přesto si chodí pořád pro ty dotace. Vám to přijde normální? Dotace kdysi vznikly jako pomoc malým nebo znevýhodněným. Dnes je z toho regulérní průmysl, dotační průmysl. Starosta je hodnocený podle toho, kolik sežene dotací. Hejtmani jsou hodnocení podle toho, kolik seženou dotací. A to jsme pořád ve veřejném sektoru. A najednou tady máme nejbohatší české firmy, a není to jenom Agrofert, nejbohatší české firmy, které si chodí pro dotace. A nám to přijde normální? No, nám v ODS to nepřijde normální. A to je ten klíčový problém. A můžou tady úředníci definovat, jak teď to bude nezávislé, expertní, když ministři mají jasno. Nepřišlo to mailem. Špatně. Spiknutí. Naše skvělá státní správa bude 71 (stran) textu z angličtiny překládat měsíc. Měsíc! Ale ministři už mají samé vážné výhrady. Tak ti už to přeložili. Tak když to neumí státní správa, tak ať jim to přeloží někdo z členů vlády a nemusíme čekat měsíc.

Andrej Babiš tady velmi rád říká, když odmítá kritiku, vždycky říká: Ten mě kritizuje a nepostavil ani psí boudu. Já myslím, že by to měl modifikovat: Ten mě kritizuje a nepostavil ani dotovanou psí boudu. Protože jestli je někdo v České republice, kdo je schopen sehnat dotaci na stavbu psí boudy, tak je to Andrej Babiš a Agrofert. A to je ten základní problém.

Když se podíváte do té zprávy - pomiňme celou část o střetu zájmů. Pomiňme ji v této chvíli. Ne že by byla nedůležitá. Podívejme se do té druhé části: finty, triky, nepravdivé údaje. Dokonce firma z Agrofertu je tak velkorysá, že připravovala projekt, kde se chtěla postarat o školení malých firem, aniž by to konkrétní malé firmě sdělila. Takoví jsou hodní, tak oni myslí na ty malé podnikatele, že jejich jménem chtějí žádat o dotace. A celé to zděšení hnutí ANO, jak je to spiknutí, je jenom o tom, a odpovězte si sami, ne na mikrofon, já vím, že to nejde, kdyby Agrofert nechodil pro peníze, pro dotační peníze, seděli bychom tady dneska? Vznikl by nějaký audit, předběžný, finální? Kolik času to zabírá úředníkům jak v České republice, tak i v Evropské komisi jenom proto, že ten nenasytný Agrofert bere úplně všechno! Tady deset tisíc, tady padesát tisíc, tady sto tisíc, tady sto milionů. (Obrací se k vládní lavici na ministryni Schillerovou.)

Bojovník proti dvojí kvalitě potravin vyrábí v Německu kvalitní chleba, aby až s odstupem mnoha let za peníze českých dotačních poplatníků vyráběl ten samý chleba v České republice. A to je boj proti dvojí kvalitě potravin v praxi.

Takže celý problém zní: dotace, dotace, dotace. A dokud Agrofert bude pobírat dotace, bude se do toho hlásit, do té doby ten problém prostě neodstraníme. A to je celé. A můžou tady defilovat ministři jak na orloji a říkat: já si myslím, že tady v tom bodě na straně 63 odstavec a) je slovo může, a přitom tam musí být musí. Ano, poslanci hnutí ANO se tváří, že to je zase vymyšlené. Tak mi řekněte, kdo to vlastně organizuje v tom Bruselu. Jak říká Andrej Babiš, má tam samé přátele. První premiér, který se domluví, nebo po dlouhé době první premiér, který se domluví. Ale nějak jim to vysvětlit prostě neumí. Takže zkuste zařídit, aby Agrofert nechodil pro dotace, a problém je vyřešen. Ušetříme, nemusíme dát dvě miliardy na sociální služby nebo jiné, mnohem důležitější výdaje.

Mně z toho vystoupení pana premiéra zaujalo, jak říkal: my jsme dostali - jak on si vždycky stěžuje - my jsme dostali jenom 3,3 miliardy korun. Říkejte to těm živnostníkům, zítra, až budeme hlasovat o EET, že tak bohatá firma dostala jenom 3,3 miliardy korun. No není to křivda? Není! Měli dostat nula. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Pan předseda Faltýnek je nyní na řadě ve všeobecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych v reakci vlastně na některá vystoupení ctěných kolegů navrhl také nějaké usnesení, a sice následující. Ještě než přečtu ten návrh toho usnesení, tak přece jenom mi dovolte kratičkou reakci na vystoupení pana kolegy Stanjury.

Já jsem se potkal asi před rokem, byl u toho, mám pocit, pan ministr, teď už nevím, jestli Jurečka, nebo Toman, ale to není podstatné, oba dva byli ministři zemědělství, nebo Milek, s panem eurokomisařem Hoganem, kde jsem ho prosil, žádal, jestli by nestálo za to, aby v rámci celé Evropské unie byly zrušeny dotace do zemědělství. Dotace do zemědělství představují zhruba necelých 40 procent rozpočtu Evropské unie a byla by spousta peněz na prostě infrastrukturu a to, o čem tady Zbyněk Stanjura mluvil. A pan komisař Hogan se na mě tak jako chvilku díval a já jsem měl pocit, že se mě chce zeptat, jestli buď jsem normální, nebo jsem nemocný, a pak mně řekl, že to je prostě v rámci Evropské unie nesmysl, neprosaditelné, nereálné a tak dále.

Takže bychom mohli třeba jako naše Poslanecká sněmovna České republiky přijmout usnesení, kde bychom vyzvali Evropskou unii, Evropskou komisi, DG Agri, aby byly dotace do zemědělství zrušeny. Ušetřili bychom 40 procent rozpočtu Unie. To si myslím, že na tom bychom se dokázali jako Sněmovna shodnout, a současně bychom mohli zavázat našich 21 europoslanců, aby tady tuto věc prosazovali.

Nicméně teď k tomu konkrétnímu návrhu na usnesení: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby předložila v termínu do 31. 8. 2019 za prvé zprávu obsahující informace o všech korekcích dotací ze strany Evropské komise vůči žadatelům České republiky, a to od vstupu do EU - myšleno vstupu České republiky do EU. A za druhé, Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby v termínu do 31. 8. 2019 předložila zprávu, jaké kroky učinily české orgány vůči osobám, které tyto korekce zavinily. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Kupka. Jenom připomínám, jsme ve všeobecné rozpravě. Proto poprosím, aby potom v podrobné se buďto znovu načetly návrhy usnesení, nebo jste se k nim přihlásili. Pane, poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené členky, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové, já jsem pozorně poslouchal dnešní obhajobu pana premiéra. A platí přece to, že způsob, jak vedeme obranu, o nás také velmi dobře vypovídá.

Co jsme slyšeli v obvyklé obraně pana premiéra? Tak především relativizaci a zpochybnění toho auditu, relativizaci a zpochybnění autorů toho auditu, relativizaci a zpochybnění evropských institucí. Potom jsme také slyšeli celou řadu útoků na všechny kolem. To je obvyklý a oblíbený nástroj pana premiéra včetně toho, že s velkým gustem útočí na všechna média bez rozdílu. Pak následovalo to, co známe z jeho úst a z jeho projevů také notoricky, trochu pláč, litování sebe sama a potom také výsměch všem oponentům, výsměch všem, kteří mají jiný názor nebo si mu dovolí vzdorovat, oponovat, prostě přinášet jiný názor. Co tam samozřejmě bylo také, a je to obvyklé, schopnost se pochválit, osočit všechny ostatní tradiční a vynést sám sebe do nebe. A pak také nechyběla další obvyklá munice pana premiéra. Slyšeli jsme, že přece on je ten, kdo stojí proti imigrantům, a správně také rozezněl struny populistického nacionalismu ve vztahu k Evropské unii. To všechno pan premiér použil. Ale aby nám řekl, jak on to opravdu má se střetem zájmů, jak to opravdu je s jeho postojem vůči té zprávě, to jsme se vlastně téměř nedozvěděli.

Přitom to, jak je to se střetem zájmů, zaznívá to často jako trochu floskule, už to v Poslanecké sněmovně v několika posledních letech bylo možná jedním z nejužívanějších slovních obratů, tak přece dokazuje i spor, který se odehrál v koalici o to, kdo vlastně bude odpovídat na tu zprávu auditu. Jestli to tedy mají být ti, kteří nejsou s hnutím ANO spojeni a jsou členy vlády, nebo úředníci. To přece není normální, že se v České republice musí řešit, kdo vůbec bude na tu zprávu odpovídat. Přirozené by přece bylo, aby odpovídali ti ministři, jichž se to týká, jejichž resortů se to dotýká. Vůbec diskuse, reálná diskuse i v samotné koalici, kdo vlastně bude odpovídat, přece ilustruje velmi dobře nenormální stav, ve kterém se Česká republika ocitla.

Také zaznělo, že dotace není přece nějaký abstraktní pojem, něco, co prostě padá z nebe. To jsou přece peníze daňových poplatníků, které se pak rozdělují. Já bych chtěl odkouzlit ještě jednu silnou větu pana premiéra, který říkal, že on přece má tolik, že nepotřebuje krást, že nepotřebuje loupit, že nepotřebuje dělat zlé věci. A potom pozorujeme, že společnostem Agrofert není zatěžko jít pro dotaci stomilionovou, padesátimilionovou, ale třeba jít i pro dotaci desetittisícovou. Jak se dneska ukázalo, objevilo v některých výstupech, využít - nebo spíš zneužít - k vlastním záměrům, k možnosti čerpat třeba jen malou dotaci, drobného zámečníka, který o tom vlastně ani neví. Tak pokud se tohle ukáže jako pravdivé, tak je to další důkaz toho, že takové nakládání s dotačními prostředky je nezdravé, a máme stát proti němu a hledat způsob, jak se z toho vyvinit.

Ano, je tady další významný pojem. Opakovaně tady zaznívalo, že by nebylo problému, kdyby si přece Agrofert pro tyto peníze daňových poplatníků nechodil. Nepochybně by se neprojevil střet zájmů. Ale střet zájmů se bohužel v tomto případě projevuje a budeme tady o něm diskutovat stále, kdykoliv se ukáže ona rostoucí křivka čerpání dotací společností Agrofert. Věc neoddiskutovatelná, jasná a nepochybně oprávněně předmět diskusí v Poslanecké sněmovně, ale také předmět diskusí i u veřejnosti.

Já jsem zaznamenal, že pan ministr Brabec říkal, že je naštvaný. Neberu mu nijak jeho právo cítit se naštvaný, ale zároveň řeknu, že jsem také naštvaný. Jsem naštvaný na to, jaké nástroje, jaké polopravdy, jaké manipulace používá pan premiér, když se brání, protože to deklasuje nejenom jeho, ale deklasuje to i Českou republiku. A jsem naštvaný, že se znovu Česká republika stává ostudou, ostudným státem Evropské unie, protože si prostě nejsme schopni poradit se střetem zájmů, ve kterém se ocitá premiér této země.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. To byla zatím poslední přihláška. Nebyla. Pan poslanec Skopeček. Stále jsme ve všeobecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já to určitě nebudu zdržovat. Jsem rád, že se ta debata posunula i o patro výš na debatu o dotacích. Myslím, že bychom se skutečně všichni měli zamyslet. A ten příklad dotace na toastových chléb je krásně ilustrativní a měl by nám otevřít oči, že už dávno nežijeme v tržní ekonomice, ale že žijeme v dotačním socialismu, a konečně bychom s tím něco měli začít dělat. Měli bychom přestat pouze soutěžit v tom, do jaké míry vyčerpáme peníze z Evropské unie, i když je to samozřejmě národním zájmem vyčerpat co nejvíce peněz, které jsme tam předtím poslali, ale konečně by měl být zájem a priorita politiků i přemýšlet o tom, na co dotace budou směřovat.

Já obecně považuji dotace za zlo, pokud se nebavíme například o dotacích na infrastrukturu pro malé vesnice. Chápu, že ze standardního rozpočtu malé obce není možné rekonstruovat například kanalizaci, ale to už v České republice dávno neplatí. Dneska jsme se posunuli z dotací na infrastrukturu, z dotací pro malé obce na dotování největších a nejbohatších podnikatelů v České republice a to zkrátka normální není. Jak může být spravedlivá, férová konkurenční soutěž, když - vezmeme-li ten příklad pekárny - jedna pekárna dotaci dostane, druhá pekárna dotaci nedostane? Jak může ta, co má v tom byrokratickém procesu žádání o dotacích, jak má férově konkurovat a jak má soutěžit o zákazníka, když tu stát, veřejné rozpočty, ať už Evropské unie, nebo národní, vytvořily takovouto konkurenční výhodu jednomu ze subjektů? A to ještě tomu jednomu z největších?

Žijeme v absurdní době, kdy, jak říkám, o úspěchu podnikatele nerozhoduje to, jestli dokáže uspokojit svého zákazníka co možná nejnižší cenou a nejlepšími službami, ale o úspěchu v podnikání rozhoduje to, zda ten člověk dokáže sepsat bezvadně žádost o evropskou dotaci nebo má nějaké kámoše, kteří mu ji sepíší a na úřadě protlačí. To už nemá nic společného s tržní ekonomikou, kde skutečně rozhoduje podnikavost a to, jestli jsem schopen nabídnout zákazníkovi lepší zboží za nižší cenu než konkurence.

Proto bych vás velmi chtěl vyzvat, abychom se zamysleli, že skutečně není normální, aby tu malí a střední podnikatelé platili daně, abychom tu na ně uvalovali elektronickou evidenci tržeb a trestali malé a střední podnikatele za to, že nezaúčtují dobře prodej tictacu, aby následně tento daňový výnos od malých a středních podnikatelů směřoval k největším podnikatelským subjektům a nejbohatším Čechům v zemi. To je absurdní, pokřivené prostředí. To nemá s tržní ekonomikou, s normálním standardním podnikáním nic společného. To je cesta, jak tu vytvářet rovnější mezi rovnými. To je cesta, jak tu vytvářet monopoly, jak tu vytvářet subjekty podnikatelské, které budou podnikat v tom, kolik dokážou vysát ze státního rozpočtu peněz a kolik dokážou vysát od svých konkurentů, malých a středních podnikatelů.

Prosím, zamysleme se nad tím na všech úrovních, na všech úrovních přemýšlejme a usilujme o to, aby pokud mají dotace existovat, aby existovaly dotace pouze pro veřejný sektor, pro infrastrukturu, pro vybavení škol, pro vybavení nemocnic, a odmítněme a zrušme dotace pro podnikání, protože dotace na soukromé podnikání je to největší zlo, které plodí korupci, které plodí nefér soutěž a které nás dostává stále více k tomu dotačnímu socialismu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Jen drobnou poznámku k návrhu usnesení, které přednesl tady pan předseda Faltýnek. Já si to dovolím přeložit do češtiny, kdyžtak ať mě koriguje.

On nám tady vlastně říká: No ano, on pan předseda Babiš, on byl takový vykuk, který vysával ty dotace mimo zákon, a já jsem mu v tom jako významný člen vedení Agrofertu pomáhal. Ale prosím vás, dámy a pánové, takových vykuků tady bylo a nikdo je neřeší. Tak já bych tedy chtěl - říká pan předseda Faltýnek, kdyžtak ať mě koriguje - abychom slyšeli o všech těch vykucích, chcete-li podvodnících, a ptali se, jak je ten zákon řešil.

Možná že z jeho pohledu je to celkem logická žádost. Má jednu základní slabinu. Já nepochybuji o tom, že takových vykuků, chcete-li podvodníků, jako pan předseda Babiš, je skutečně celá řada v České republice a že podobným způsobem nakládali s fondy Evropské unie, uváděli nepravdivé informace, podváděli a kradli, až se prášilo. Ale mezi nimi a panem předsedou Babišem je jeden zásadní rozdíl - nikdo z nich se nestal předsedou vlády České republiky. Jenom ten jeden podvodník se stal předsedou vlády České republiky. A to nás samozřejmě jako Poslaneckou sněmovnu musí zásadním způsobem zajímat, protože ten člověk nás reprezentuje po celém světě. A dělá nám ostudu tím, co je dnes o něm známo. Ti ostatní podvodníci, kterých byla jistě celá řada, dělají ostudu sami sobě. A pevně doufám, že spravedlnost je dostihne. Ale tenhle jeden podvodník dělá ostudu České republice, české vládě a Poslanecké sněmovně. A proto se tím Poslanecká sněmovna musí zabývat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Všeobecnou rozpravu končím. Zeptám se ještě, zda je zájem o závěrečné slovo. Není. S přednostním právem se hlásí pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dovoluji si požádat o přestávku v délce trvání 30 minut na poradu klubu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, rozumím. Vyhlašuji tedy přestávku na poradu klubu Pirátů. Sejdeme se v 18.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 18.20 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 18.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené poslankyně, vážení poslanci, takže pauza uběhla a přistoupíme tedy k rozpravě podrobné, do které jsem se já přihlásil jako první a pan předseda Bartoš jako druhý. Tak jestli mě vystřídáte? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, pane místopředsedo. Poprosím o klid v sále. Přestávka již uběhla. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak jak jsem avizoval už ve svém odpoledním projevu, tak my navrhujeme usnesení v tomto znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyzývá Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s předběžnou zprávou Evropské komise o šetření střetu zájmů předsedy vlády k důslednému hájení zájmů České republiky." A druhá věta: "V případě finanční škody způsobené České republice porušením českých zákonů žádáme vyvození odpovědnosti viníků." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a v souladu s jednacím řádem, prosím o předání písemné podoby, jednou zpravodaji a jednou sem na předsednický pult. A nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Bartoš jako zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobrý den. Já bych chtěl přednést společný návrh usnesení za ODS, Piráty, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k předběžnému návrhu auditu Evropské komise ke střetu zájmů člena vlády. Usnesení má pět bodů.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

1. vyzývá vládu, aby zajistila okamžité přerušení vyplácení nenárokových dotací z dotačních programů EU společnostem, které jsou ovládány svěřeneckými fondy, jejichž beneficientem je člen vlády;

2. vyzývá vládu, aby zajistila vypořádání připomínek k předběžné auditní zprávě Evropské komise ve věci střetu zájmů ze dne 29. 5. 2019, audit číslo REGC414CZ0133, a následnou komunikaci s orgány EU objektivním, nestranným a transparentním způsobem;

3. žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně přehled všech dotací veřejné podpory, veřejných zakázek a investičních pobídek ve prospěch společností uvedených v bodě 1 tohoto usnesení, udělených od 9. 2. 2017, a to do termínu 18. června 2019;

4. žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně informaci o plnění bodu číslo 1" - což je to zastavení neadresných dávek - "tohoto usnesení do 18. června 2019;

5. žádá vládu, aby předložila odpověď České republiky k předběžnému návrhu auditu Evropské komise také výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k projednání před jejím odesláním."

Takže toto je návrh, společný návrh usnesení ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, jenom se vás ještě zeptám, přejete si, abychom hlasovali... Rozumím tomu tak, že o celém usnesení dohromady, jedním hlasováním, všech pět bodů.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Hlasování budeme po bodech prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Po bodech, dobře. To chápu. Budeme hlasovat po jednotlivých bodech. Tak, táži se jestli... Potom tady máme ještě jeden návrh usnesení. Takže já požádám předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Pane předsedo, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já jsem to usnesení přečetl, předal jsem ho panu předsedovi Bartošovi. Čili jenom bych se přihlásil k tomu svému návrhu usnesení, kde Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby v termínu do 31. 8. 2019 předložila ty dva konkrétní body, které jsem tady načetl.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Takže to rozumím. Rozhlédnu se po sále, zdali je ještě nějaká další přihláška do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku tady nevidím. Takže já končím podrobnou rozpravu a přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích usnesení. Já vás odhlásím. Přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

Já vás požádám, pane zpravodaji, zdali byste mohl vést hlasování. Takže předpokládám, že jako první budeme hlasovat o mém návrhu, jménem hnutí SPD. Ale prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Zazněly zde tři návrhy usnesení. První návrh usnesení předkládal pan předseda Tomio Okamura. Já nevím, jestli musím znova načítat tento návrh.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Myslím, že není potřeba. (Zpravodaj poslanec Bartoš: Není potřeba.) Takže všichni víme, o čem budeme hlasovat.

 

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 442, přihlášeno 177 poslanců, pro 107, proti 5. Návrh tohoto usnesení byl schválen. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Nyní to bude návrh usnesení předkládaný společně ODS, Piráty, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Tam bychom tedy hlasovali po jednotlivých bodech: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR - bod 1 - vyzývá vládu, aby zajistila okamžité přerušení vyplácení nenárokových dotací z dotačních programů EU společnostem, které jsou ovládány svěřeneckými fondy, jejichž beneficientem je člen vlády.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 443, přihlášeno 178 poslanců, pro 61, proti 3. Návrh usnesení byl zamítnut. Nebyl schválen. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Druhý bod: Vyzývá vládu, aby zajistila vypořádání připomínek k předběžné auditní zprávě Evropské komise ve (věci) střetu zájmů ze dne 29. 5. 2019, číslo auditu, a následnou komunikaci s orgány EU objektivním, nestranným a transparentním způsobem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 444, přihlášeno 178 poslanců, pro 69, proti žádný. Návrh usnesení nebyl schválen. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Třetí hlasování: Žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně přehled všech dotací veřejné podpory, veřejných zakázek a investičních pobídek ve prospěch společností uvedených v bodě 1 tohoto usnesení, udělených od 9. 2. 2017, a to v termínu do 18. června 2019.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 445, přihlášeno 178 poslanců, pro 62, proti 1. Návrh usnesení nebyl schválen.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych se chtěl nyní zeptat pana předsedajícího vzhledem k tomu, že čtvrtý bod má být informace Poslanecké sněmovně k bodu 1, a vláda by tedy, pokud nesvévolně toto neučiní, což by bylo samozřejmě super (se smíchem), tak jestli bod 4 máme hlasovat, nebo ne.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já už jsem u třetího bodu trošku váhal, ale poradil jsem se, ten také odkazoval na bod 1, který nebyl schválen, ale bylo to hlasovatelné. A tu čtyřku si myslím, že hlasovat nebudeme.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Bod 3 s bodem 1 nesouvisel, ale dobře. Tudíž budeme hlasovat o posledním bodu: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o předložení odpovědi České republiky k předběžnému návrhu auditu Evropské komise výboru pro evropské záležitosti Parlamentu České republiky k projednání před jejím odesláním.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 446 přihlášeno 178 poslanců, pro 80, proti 1. Návrh usnesení nebyl schválen. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Nyní je zde poslední návrh usnesení, který předkládá pan předseda klubu ANO Faltýnek. On má dva body, nicméně si myslím, že zde bychom nemuseli hlasovat o jednotlivých bodech zvlášť.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Mám tady přání, já už jsem to konzultoval, resp. pan předseda mě informoval, že si přeje hlasovat všechno dohromady.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Návrh usnesení je: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby předložila v termínu do 31. 8. 2019 - za prvé - zprávu obsahující informace o všech korekcích, dotacích ze strany Evropské komise vůči žadatelům z ČR, a to od vstupu České republiky do EU; za druhé zprávu, jaké kroky učinily české orgány vůči osobám, které zavinily korekce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 447 přihlášeno 166 poslanců, pro 150, proti 1. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu zpravodajovi. Ano, já nejdřív přečtu omluvy. Paní poslankyně Pekarová Adamová ruší svoji omluvu, protože měla omluvu do 19 hodin. Je zde přítomna. Pan poslanec Jiří Běhounek se omlouvá od 19.15 do konce jednacího dne.

Nyní s přednostním právem pan předseda Pirátů Ivan Bartoš. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já jsem doufal, že alespoň některý z těch bodů bude schválen třeba i stranami, které buď podporují vládu, nebo to dohromady nějakým způsobem dáme spolu s SPD. Že ale nebyl schválen bod, který hovoří o tom, že Česká republika se vypořádá s tou zprávou objektivně, nestranně a transparentně, to si myslím, že je úplně v rozporu s tím, co jsme tady v té plejádě ministrů v úvodním začátku této schůze slyšeli. Takže Sněmovna si nepřeje, aby to bylo objektivní, tedy hlasy poslanců, kteří hlasovali proti nebo nehlasovali pro schválení tohoto jednotlivého bodu, aby to bylo objektivní, nestranné a transparentní. To mi přijde skoro až - je to minimálně úsměvné, ale je to tedy zpráva o tom, jak to ve skutečnosti bude probíhat.

A já asi věřím v to, že ta média budou, opět ta zde premiérem hanobená média, budou aktivní, a když my to nebudeme moci evidentně dozorovat, tak to budou po svých kanálech dozorovat, takže nějaký ten whistleblower se v tu danou chvíli najde a o ty informace se s poslanci, kteří mají kontrolovat vládu, jak jedná, jak nakládá s našimi prostředky, že se o to s poslanci podělí. Je to ostuda.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a připraví se předseda poslaneckého... Tady byla taková změť rukou. To znamená, první tedy předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, druhý předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a třetí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Výsledek hlasování mě nepřekvapil. Myslím si, že ta neformální koalice, to znamená podpora hnutí SPD hnutí ANO, vždycky v tom nejtěžším okamžiku přijde vhod. To už je věc kolegů vlevo... Ukazuje na - ano máme 60 hlasů, jak říká pan poslanec Vondrák. Já tady nekecám, pane poslanče prostřednictvím pana místopředsedy. Já vám tady slibuji, že se vám to nepovede ani s komunisty, ani s Tomiem, ani se socialisty schovat pod koberec. To se vám nepovede. Můžete si blahopřát, můžete (nesrozumitelné) koalici, můžete se nám smát, ale to neznamená, že ten problém vyřešíte, že se toho problému zbavíte. A já se docela těším, až se budete jednou vy všichni vymlouvat z toho, jak jste dneska hlasovali, a budete říkat no, my jsme neměli úplné informace. My jsme tam dali informace naprosto přesné!

A to, že neprošlo usnesení Sněmovny, aby Česká republika nestranně posoudila ten audit, je přece jasné. Vždyť už víme od včerejška, od neděle, premiér už řekl, jak to dopadne. Ministři řekli, jak to dopadne. Tak vy jste jenom hlasovali v souladu s realitou. To je všechno. Já myslím, že to není žádné překvapení.

Je třeba říct, a zejména těm, kteří to poslouchají, a veřejnosti, která je s tím stavem znepokojená, že pro to, aby peníze českých daňových poplatníků nadále proudily na konto Agrofertu, byli poslanci hnutí ANO, hnutí SPD, komunisté a částečně i sociální demokraté, protože jejich síla v koalici je limitně rovná nule!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a připraví se předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím k panu předsedovi klubu ODS. Pane předsedo, lžete! Protože my jsme tady přece říkali od začátku, že chceme, aby české orgány, hlavně Ministerstvo financí, posoudily celou situaci, že samozřejmě si uvědomujeme, že můžou existovat rizika, aby Ministerstvo financí posoudilo ta rizika, jestli může dojít k zpronevěře peněz českých daňových poplatníků. A jestliže ano, aby Ministerstvo financí a české orgány navrhly, jak tuto věc řešit.

Já bych si ještě jednou dovolil - a jmenoval se tak i celý bod, abychom prověřili ta rizika. Já bych si ještě jednou dovolil přečíst to usnesení, které jsme schválili, to naše. A je to proto. Proto jsme neschválili, prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Pirátů Bartoši, vaše návrhy usnesení, protože máme svůj návrh usnesení, který jasně říká to, co chceme, to, co od této situace čekáme, a to, aby České republice nevznikla žádná škoda: "Sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s předběžnou zprávou Evropské komise o šetření střetu zájmů předsedy vlády k důslednému hájení zájmů České republiky. V případě finanční škody způsobené České republice porušením českých zákonů žádáme vyvození odpovědnosti viníků." Já myslím, že je to evidentní, že pokud se něco takového prokáže a prokážou to české orgány, tak samozřejmě zvedneme ruku pro to, abychom potrestali viníky, aby českému státu nevznikla žádná škoda. Proto jsme tento bod dnes navrhovali a já si myslím, že to je jediná možnost. To, co říkáte vy, jsou politické spekulace.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já nyní přečtu jednu omluvu. Pan poslanec Václav Klaus se omlouvá od 19.05 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik, připraví se předseda pan poslanec Kalousek a předseda pan poslanec Výborný. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, přeji hezký dobrý večer. Do této chvíle komunističtí poslanci a poslankyně nepovažovali za nutné, aby v diskusi vystupovali a částečně tady mlátili pouze takzvaně prázdnou slámu, neboť zpráva je předběžná, bůhví jak unikla, bůhví jakými cestami doputovaná do médií a kamkoliv jinam. A dokonce jsme ani nenavrhovali, protože jsme to považovali za předčasné, zvláštní usnesení. Připadá nám absurdní, když se tady někteří z nás rozplývají - pardon, zlobí nad tím, že neprošel návrh, požadavek vyšetřit věci objektivně, nestranně a nezávisle. Jako kdyby všechny vlády dosud pracovaly neobjektivně, stranně a závisle a až teď, jakýmsi osvícením, se má teď konečně postupovat objektivně, nestranně a nezávisle.

Já osobně jsem přesvědčen o tom, a také jsme to vyjádřili podporou některých bodů usnesení, že když už, tak padni, komu padni, to znamená, od našeho vstupu do Evropské unie. A když už, tak objektivně, nestranně a nezávisle bude možno postupovat až v okamžiku, kdy na patřičná místa, do patřičných výborů, do vlády, na ministerstva doputuje to plné oficiální znění v ověřeném českém překladu. Do té doby jde pouze o spekulace a do té doby jde také pouze, a to je patrné z celé té diskuse, převážně o politickou hru než o to, aby se objektivně, nestranně a nezávisle ověřily věci, které tady létají vzduchem jakoby zpochybněné. Možná to tak bude, možná ne, ale až přijde ten čas, až přijde ta oficiální, ta plná verze, až přijde oficiální český překlad, který je ověřený. Do té doby si tady jenom hrajeme politicky.

Paní a pánové, poslanecký klub KSČM podpořil ty části návrhu usnesení, které teď v této chvíli jsme považovali za aktuální, a já moc děkuji, že ta diskuse dovedla alespoň k tomuto konci. Protože za čas, až to bude možné vyšetřit objektivně, nestranně a nezávisle, ten materiál doputuje i sem, případně do kontrolního výboru, nebo ta odpověď doputuje do kontrolního výboru, případně na NKÚ, a případně i sem, a budeme se moci vyjádřit. Ale já bych rád, aby do té doby tady byly doopravdy ty informace od našeho vstupu do Evropské unie, abychom celou tu situaci mohli zasadit do kontextu. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní jenom zrekapituluji, takže mám čtyři přihlášky - pan předseda Kalousek, pan předseda Výborný, pan předseda Filip a pan předseda Chvojka. Takže předseda klubu TOP 09 pan poslanec Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, politické složení Poslanecké sněmovny je, jaké je, a my zcela respektujeme jeho závěr i usnesení, která byla přijata. Jenom bych rád zdůraznil, že pro historii je potřeba strukturovat postoje jednotlivých politických klubů a že jsem ten poslední, kdo by z čehokoliv vinil například poslanecký klub SPD, protože prostě nevědomost hříchu nečiní a já opravdu věřím tomu, že si, kolegové, v tuhle chvíli příliš neuvědomujete, o co jde.

Ale na druhou stranu nemohu mít tuhle shovívavost vůči profesionálům, kteří tady sedí. Nemohu mít tuhle shovívavost vůči profesionálům v řadě vlády s úřednickou minulostí, kteří přesně vědí, o co jde, ať už jsou to ministryně Dostálová, Schillerová, Maláčová, nemohu mít tuto shovívavost k plně kvalifikovaným poslancům ČSSD. Ti, kterých se to týká, vědí, jak to dopadne. Nemůže to dopadnout jinak. A já to teď říkám na zvukový záznam, protože vím, že oni také vědí, že to nemůže dopadnout jinak. A až přijde to rozhodnutí, tak sem zase přijdu, odvolám se na tento zvukový záznam a řeknu: Vy jste spolupachatelé, vy jste prodlužovali tu neskutečnou ostudu České republiky, i když jste dobře věděli, jak na tom jsme a jak to dopadne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu dvě omluvy. Pan poslanec Martin Kupka se omlouvá z našeho jednání do konce jednacího dne od 19 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Jan Kubík se omlouvá mezi 19.10 s 21 hodin z pracovních důvodů. Nyní máme čtyři přihlášené, takže pan předseda Marek Výborný, připraví se pan místopředseda Sněmovny Filip. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se musím ohradit proti tomu, co tady zaznělo o nějakých lžích. Já myslím, že tady žádné lži nezazněly. Pokud jste dobře poslouchali, ta usnesení vlastně všechna mířila na totéž. Tady se jenom ukázalo, že ta koalice, která tady je - ANO, SPD, KSČM a ČSSD - drží pohromadě. A řekněme si jasně, prostě jste odmítli zastavení čerpání nenárokových dotací do společností druhého nejbohatšího Čecha, vašeho předsedy, premiéra této vlády. Tak to prostě je a potenciální škoda tady bude nadále prohlubována. Stejně tak jako jste se postavili zády k tomu, aby to podezření, které tady evidentně je, a to podezření na základě předběžné auditní zprávy, bylo prošetřeno objektivně, nestranně, transparentně. No tak nechť to tedy veřejnost slyší, nechť lidé této země slyší, jakým způsobem se stavíte k tomu, jakým způsobem se má měřit všem stejným metrem. Tak to prostě je!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já přečtu další omluvu. Pan poslanec Petr Pávek se omlouvá odteď do konce jednacího dne z osobních důvodů.

Další - požádám místopředsedu Sněmovny pana poslance Vojtěcha Filipa, připraví se předseda klubu ČSSD pan poslanec Chvojka. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já si dovolím namítnout proti těm, řekl bych, trochu nemístným připomínkám k tomu, kdo pro co hlasuje, zákonem o jednacím řádu. Paragraf 57 našeho zákona o jednacím řádu říká, že projednávání bodu pořadu, k němuž má sloužit jako podklad sněmovní tisk, se zahájí, byl-li všem poslancům takový podklad včas doručen. Sněmovní tisk, nejde-li o návrh zákona, se poslanci doručí nejméně 24 hodin před jeho projednáváním. Nebyla-li tato lhůta dodržena, může poslanec navrhnout odročení jednání toho bodu.

Jak zněl návrh Pirátů? Aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení k textu, který nebyl doručen. Myslíte si, že jsme mohli pro takový bod vůbec hlasovat? Nemohli! Nemohli! Mohli jsme samozřejmě jednat o ústní zprávě vlády k této věci, mohli jsme jednat o jiných návrzích, které tady padly, pokud jsme se shodli na tom, že je potřeba takové informace pro Poslaneckou sněmovnu. Takže pokud si někdo stěžuje na to, že se tady nehlasovalo pro transparentní projednání této věci, tak si stěžuje zcela nemístně. Já budu pro to, aby se všechno transparentně projednalo, aby existovaly nějaké vývody, to všechno ano, ale až budu mít ten konkrétní text a budu moci posoudit, co v tom textu je. Nezlobte se na mě, já bych musel vrátit diplom, kdybych komentoval něco, co jsem nečetl, a měl bych z toho vyvodit nějaký právní, případně politický závěr. Prostě to nejde!

(S důrazem:) Jestliže jste se rozhodli pro politickou manipulaci veřejnosti, tak si to přiznejte! Tak to řekněte nahlas, že chcete manipulovat českou veřejností, hodí se vám cokoliv. A myslíte si, že vám na to naskočíme? Tak hloupí nejsme! (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem předseda klubu ČSSD pan poslanec Chvojka, připraví se pan poslanec Bartoš, předseda klubu Pirátů. Prosím vás, nehlaste se na ty faktické poznámky, mám tady tři přihlášky, které mi naskočily, nejsme v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Hezký večer, kolegyně a kolegové, děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl jenom rekapitulovat to, jak jsme hlasovali a pro co jsme hlasovali, protože některé připomínky, zejména tradičně, prostřednictvím pana místopředsedy na pana předsedu Kalouska a Stanjuru, já myslím, že jsme hlasovali plně v souladu s tím, co jsme říkali od pátku. Já bych jenom krátce přečetl, pro co jsme hlasovali jako ČSSD, a mrzí mě, že daná usnesení neprošla, protože s čistým, klidným svědomím a srdcem je klidně mohlo podpořit i hnutí ANO či jiné strany, které pro ně nehlasovaly.

My jsme hlasovali pro to, že Sněmovna vyzývá vládu, aby zajistila vypořádání připomínek k předběžné auditní zprávě Evropské komise ve věci střetu zájmů ze dne 29. května 2019, audit číslo REGC414CZ0133, a následnou komunikaci s orgány Evropské unie objektivním, nestranným a transparentním způsobem. To je první z těch usnesení, pro které jsme hlasovali, a nijak se za to nestydíme, naopak.

A to druhé usnesení, pro které jsme hlasovali, tak to je toto: Sněmovna žádá vládu, aby předložila odpověď České republiky k předběžnému návrhu auditu Evropské komise výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k projednání před jejím odesláním.

O tom jednom usnesení z pěti se nehlasovalo, o jednom z těch čtyř, o kterých se hlasovalo, jsme měli pochybnosti, jestli je to vůbec hlasovatelné.

Tudíž my jsme jednali v souladu s naším slibem. Tak jak jsme řekli v pátek, jsme pro maximální transparentnost a otevřenost v této věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zatím poslední přihláška - předseda pirátské strany poslanec Ivan Bartoš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych si dovolil reagovat na dvě věci. První by bylo takové upozornění, že ze schváleného návrhu, který navrhl pan předseda SPD Okamura, samozřejmě úplně vypadlo to, že se jedná i o evropském finančním nařízení, které samozřejmě je platné pro členské země Evropské unie, které vstoupilo v platnost minulý rok. A česká vláda neudělala žádný krok na to, jak by ho reflektovala, kromě alibistického odchodu pana premiéra Babiše z vedení, nebo respektive z poradního orgánu, čímž je ESIF, který stejně nemá ta finální rozhodování, ta leží na vládě.

Druhá věc, na kterou bych chtěl upozornit - a já bych prosil pana místopředsedu sněmovny pana Filipa, aby tady nevykřikoval urážky o nějaké manipulaci. Kdybych si bral to, co říká § 57, tak se jedná o - podklad má být sněmovní tisk, kdyby se aplikoval tento paragraf, který má být poslancům doručen. Toto není sněmovní tisk. Pokud v našem případě tedy platí, že pro návrh, který nebyl pirátský návrh, ale byl zde za několik klubů předložen, tak o čem by se teda hlasovalo v návrhu pana Tomia Okamury? Co je ta věc, která se dnes celé dopoledne diskutovala?

Na páteční schůzi, kde jsme se sešli zástupci poslaneckých klubů a předsedové poslaneckých klubů, kde byli i zástupci KSČM, jsme tu věc debatovali. Od pana Kováčika nezaznělo nic, že by to nebylo platné, že by neexistovala platforma, o které se bavíme, že by ta zpráva byla nějaká virtuální. Nic takového nezaznělo. Dnes byla schůzka ještě jednou, kde jsme se měli bavit o těch usneseních. Řešili jsme i možnosti, kdo se tím může zabývat v této fázi. Já jsem zval i pana Kováčika. Ten pak napsal, že přijde předseda. Za KSČM u té schůzky nikdo nebyl. Tyto věci jsme si mohli vyjasnit.

Nicméně § 57 hovoří o sněmovním tisku a samozřejmě není podmínkou, že musíte mít za 24 hodin doručeno cokoliv, o čem se ve Sněmovně jedná. Zrovna tak bychom nemohli mít nějaká stanoviska, která se třeba týkají nějaké aktuální situace, o níž Sněmovna běžně hlasuje.

Jinak tato zpráva má své číslo, které jsem již citoval, REGC414CZ0133. Je to dokument, který už mají ministerstva. Je to dokument, který má magistrát, je ve veřejném prostoru. Takže i seznámení se s těmi hlavními závěry tohoto návrhu výsledku auditu Evropské komise - měli samozřejmě poslanci možnost se s ním seznámit. Ostatně z něj citovali i členové vlády.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já přečtu dvě omluvy. Paní poslankyně Dana Balcarová se omlouvá od 19.20 z osobních důvodů až do konce jednacího dne. A pan poslanec Radek Koten se omlouvá do konce jednacího dne dnes z pracovních důvodů. Jelikož jsem nezaznamenal žádnou další dohodu, tak budeme pokračovat ještě tím jedním bodem, protože jednací den je do 21 hodin.

 

Takže zahajuji bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP