(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tady mám dvě faktické poznámky. Je to paní poslankyně Alena Gajdůšková, požádám vás o vystoupení, a připraví se paní poslankyně Věra Kovářová. Paní poslankyně, máte své dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jenom rychle na to, co tady pořád slyšíme, že sociální demokracie neudělala nic s reformou důchodového systému, neudělala prý nic s tím, aby se zachovaly důchody do budoucna. Sociální demokracie udělala maximum, protože se postarala a zajistila, že bude zachován průběžný penzijní systém, který jediný skutečně garantuje důchody v dlouhodobých horizontech, protože ty peníze nikde neleží, ale jsou vypláceny lidem. To za prvé.

A za druhé. To, že se změnily valorizační mechanismy, znamená, že dneska i na základě valorizace důchodci budou mít navýšeny penze o pevnou částku, valorizační částku 700 korun, plus příspěvek, který jde ke každému důchodu jako symbol solidarity a dorovnávání cenových hladin atd. Sociální demokracie pro to, aby důchodci v této zemi žili alespoň trošku důstojně, udělala maximum.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Než se dostaví paní poslankyně Kovářová, přečtu jednu omluvu. Je to paní poslankyně Majerová Zahradníková z dnešního jednání od 13.15 hodin z pracovních důvodů.

Paní poslankyně Kovářová, prosím, máte své dvě minuty na faktickou, a připraví se pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, vaše dvě minutky.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Ráda bych reagovala na vystoupení pana poslance Bláhy prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste položil řečnickou otázku, zda se někdo zajímá o to, jaké jsou položky na jednotlivých ministerstvech a zda si je někdo vyžádal. Musím říci, pane poslanče, že to je práce opozice. A myslím, že není jediný opoziční klub, který by si tyto jednotlivé položky nevyžádal, a to také z důvodu, že jsme říkali, jaké ty zdroje jsou právě v jednotlivých položkách na jednotlivých ministerstvech. Opoziční práce, to není jenom to, jak vy máte dojem, že tady poslanci něco vykřikují a podobně. To je stejně tvrdá práce jako práce koaličních poslanců. A jestli o tom nic nevíte, tak myslím, že se klidně můžete na pár týdnů podívat do našeho klubu, jak opoziční poslanci pracují. To je jedna věc.

A druhá věc. Pak bych měla dotaz na paní ministryni. Důchodová komise je komise pro spravedlivé důchody a dneska pan předseda Stanjura na rozpočtovém výboru položil dotaz, co jsou to ty spravedlivé důchody, takže doufám, že komise na to odpoví. To za prvé. A za druhé, skutečně by tato komise a celá vláda a vůbec celá Poslanecká sněmovna neměly zapomínat na to, jak budou důchody vypadat za patnáct let, tak, jak skutečně se říká, že to bude problém. Takže bych očekávala, že druhý úkol kromě těch spravedlivých důchodů a jejich definice bude to, jakým způsobem budou zajištěny důchody pro generace další, protože na ně také nesmíme zapomínat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Kalousek, a jelikož jste na faktickou, ale zároveň máme tady ještě přednostní právo. Buď si vezmete faktickou... tak faktickou, protože vás mám ještě do obecné rozpravy. Kdybyste byl sám, tak by to byla obecná neomezeně, ale skočil vám do toho pan předseda klubu ODS. Prosím, takže faktickou.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jenom zareaguji na své dva předřečníky. Za prvé na hrdé konstatování, že sociální demokracie se zasadila o zachování průběžného pilíře. Dámy a pánové, od roku 1990, co sleduji veřejné rozpočty, nikdo nikdy nenavrhl a nikdo vážně nemyslel zrušení průběžného pilíře. Všechny návrhy všech reformních kroků vždy počítaly s průběžným pilířem jako klíčovým instrumentem penzijního systému. Jenom někteří z nás tvrdí - a já jsem přesvědčen, že mají pravdu - že sám o sobě nestačí a pro zajištění důstojných důchodů za čtyřicet, padesát let musí být modifikován. Ale bít se v prsa, že jsem zachoval první pilíř, je neuvěřitelná manipulace. Nikdo ho nikdy zrušit nechtěl.

Druhá poznámka - k panu poslanci Bláhovi. Mě vždycky dojme, když vládní poslanci říkají, jak opozice nechce spolupracovat, jak chce hrát jenom opoziční roli, ale podívejme se, jak to vypadá ve skutečnosti. My jsme včera, velmi vlídně a ne emotivně, říkali: Pojďme diskutovat o udržitelnosti veřejných rozpočtů. Pojďme diskutovat o tom, jak upravit efektivitu dotací tak, aby nebyli podporováni ti největší na úkor malých a středních. Pojďme se bavit o konkurenceschopnosti státní správy, o které vláda sama ve svých dokumentech říká, že je pod psa. O tom všem jsme mohli včera společně diskutovat a hledat společná východiska. A co jste udělali? Řekli jste ne, my se o tom s vámi bavit nechceme. Tak takhle je to ve skutečnosti.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní s přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, zatím předposlední přihlášený, protože ještě máme do obecné pana poslance Kalouska. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nejdřív poznámku k vystoupení paní poslankyně Gajdůškové. Jako programátor, který má rád logiku a matematiku, chci říct, že mohou platit dva výroky současně. A v této chvíli platí. První výrok - sociální demokracie neudělala nic pro důchodovou reformu - tento výrok platí; a bezesporu platí výrok paní poslankyně Gajdůškové - sociální demokracie v rámci svých možností udělala maximum toho, co umí. Ty výroky se prostě nevylučují. Mohou platit oba a nemusíme se přít, který z nich platí.

A teď k důchodové reformě. Jsem rád, že občas vidím ve Sněmovně paní ministryni. Zaujal mě už název té komise, sám o sobě. Jako pracovní nástroj mít komisi, kde je padesát členů, znamená, že nestojím o žádný výsledek, protože v padesáti se reálně nedá dobrat žádného výsledku. Ale ta komise se jmenuje "pro spravedlivé důchody" a myslím, že abychom případně i v tomto dílčím úkolu mohli uspět, měli bychom se nejdříve shodnout na definici, co je spravedlivý důchod. Když se na ní shodneme, pak můžeme hledat nástroje, kterým ten cíl splníme. A já jsem zatím neslyšel, co je spravedlivý důchod, jak velká má být míra solidarity a jak má být velká míra zásluhovosti. Přece tyto dva parametry určují, jak jsou důchody vnímány, jak je kdo vnímá, zda jsou spravedlivé, nebo ne.

Druhá poznámka. Stát žádné důchody neplatí. Stát žádné důchody neplatí, platí je daňoví poplatníci, především střední třída. Platí je ve svém sociálním pojištění, z nichž část se odvádí na penze, a platí je zaměstnavatelé, sociální pojištění za své zaměstnance, z nichž část, výrazná část, jde na penze. Současně platí, že ti samí zaměstnanci, zaměstnavatelé, ale především střední třída podle výše odvodů, ti také platí 75 procent veřejného zdravotního pojištění. A pak se musíme ptát, jaká bude penze pro tuto střední třídu, když oni odejdou do penze. Když to jsou ti, kteří desítky let nesou na svých bedrech jak do veřejného zdravotního pojištění, tak do penzijního systému. A když se podíváte na ty tabulky - a není čas je tady demonstrovat na plénu Poslanecké sněmovny - vidíte, že od určité příjmové skupiny ten náraz - ten náraz - je příliš velký. Ten náhlý pokles příjmů je příliš velký. A to já považuji za nespravedlivé a bavme se, co s tím můžeme udělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP