Čtvrtek 9. května 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

207.
Nezaplacené podniky privatizované vládami
ODS, ODA a KDU-ČSL v letech 1992 - 1998

Bod byl přerušen ve čtvrtek 6. 12. 2018 na 24. schůzi. Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve všeobecné rozpravě ve čtvrtek 6. prosince 2018 na 24. schůzi. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali zástupce navrhovatelů Vojtěch Filip a zpravodaj Karel Krejza. Budeme nyní pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě. Hlásí se pan navrhovatel. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já vím, že za chviličku skončíme, bude bod přerušen, protože pravděpodobně do 13 hodin to nejsme schopni dojednat. Tak já připomenu jenom základní věci, a to je návrh usnesení, který jsem připravil pro tento bod, a od toho bychom se odpíchli při té rozpravě.

Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky přijala následující usnesení:

Za prvé. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že v letech 1992 až 1998 došlo při privatizaci majetku státu k velké řadě excesů, chyb i zločinů -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším. Je tu velký hluk. Zároveň si dovolím upozornit, že návrh je potřeba načíst až v podrobné rozpravě. Prosím, pokračujte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já to jako úvodní slovo potřebuji říct, protože ještě do těch 13 hodin určitě stihnu jednu krátkou větu citace z toho jednoho případu, kterým jsem tady uváděl ten bod, když jsme začínali. Opakuji tedy - chyb i zločinů, které způsobily České republice a jejím občanům škody na majetku v řádech stovek miliard korun a které vlády České republiky dosud nedořešily a jejich následky neodstranily.

Za druhé. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky zpracovat a navrhnout účinnou změnu trestněprávních předpisů tak, aby bylo možné takové zločiny způsobené při privatizaci dále stíhat a potrestat, aby nedošlo k jejich promlčení, včetně posouzení, zda nedošlo v určitém období k situaci, kdy promlčecí doba ani nemohla běžet.

Proč ten druhý bod, který jsem neodůvodňoval v tom úvodním slově. Protože jde o to, že například pan Jiří Pospíšil, tehdy poslanec ODS, později ministr spravedlnosti ODS, měl ve své základní organizaci právě ty privatizátory, kteří nikdy ten podnik nezaplatili. A škoda, kterou jsme tady vyčíslili, samozřejmě je zřejmá a ten, který zaplatil alespoň část těch škod, které privatizátoři udělali, psal předsedovi vlády 25. února tohoto roku:

Předseda vlády nezná detaily našich stížností. V mém případě mu byla vypracovaná odpověď na interpelaci, která se sice tváří, jako že ví, ale nezná vůbec obsah a smysl problému. Uvádí, že žádný z orgánů policie, státního zastupitelství neshledal podezření ze spáchání trestného činu. To je lež. Úmyslně byl panu předsedovi vlády zatajen dokument Usnesení vyšetřovatele z 30. 10. 2002, ve kterém je celkem na deseti listech popsána trestná činnost při privatizaci Mototechny. Podání obvinění bylo odloženo, ne však, že se trestný čin nestal, údajně z důvodu promlčení věci. Jenže věc byla promlčena po dvaceti letech a v roce 2002 se jednalo teprve o pět let od spáchání trestných činů.

A navrhovatel píše: Chci vypovídat při výslechu na Policii České republiky a předložím důkazy o tom, co tvrdím a o čem zločinci v policii, státním zastupitelství, úředníci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra nemají ani ponětí, nebo, a to je ještě horší případ, úmyslně věc zatajují a trestnou činnost vědomě legalizují.

To je tedy text dopisu panu premiérovi. A já trvám na tom, abychom tento bod opravdu, až bude čas, který nebude omezen jednacím řádem, mohli dokončit a případné usnesení předložit a projednat s tím, že skutečně potom při tom dořešení věci, které státní zastupitelství při otevření skončené věci projednalo, ten trestný čin se stal a byl prokázán. Ale nebyl, ani tehdy po roce 2012, tedy ještě v době, kdy běžela dvacetiletá promlčecí doba, kdy nebyl promlčen, a mohl být tedy potrestán včetně těch, kteří se na tom podíleli a kryli trestnou činnost z pozice tehdy fungujícího ministra spravedlnosti.

Tolik tedy ode mě a nebudu vás napomínat, pane předsedající, pokud ve 13 hodin přerušíte tento bod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, ano, již jsem se k tomu chystal. Děkuji tedy za úvodní zprávu předkladatele. Konstatuji, že přerušujeme tento bod ve všeobecné rozpravě. Přihlášen je stále pan poslanec Valenta a já tento bod přerušuji, protože je přestávka do 14.30 hodin, kdy budeme pokračovat ústními interpelacemi, nejdříve na předsedu vlády, poté na členy vlády.

Já vám děkuji a přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 14.30, takže začneme. Jako první mi dovolte mezi námi přivítat nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Dále bych vás seznámil s omluvenkami, které mi dorazily před začátkem této části schůze. (Připomínka mimo mikrofon.) Takže... Omlouvám se. Pan ministr Havlíček. Omlouvám se.

Takže omluvenky. Omlouvá se nám pan poslanec Rozvoral do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Ferjenčík od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Kozlová mezi 14.30 a 18.00 z důvodu jednání, pan poslanec Strýček od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan ministr Staněk z dnešního jednání od 9 do 16 hodin z pracovních důvodů, mimo jiné účast na dopoledním jednání podvýboru pro kulturu, pan ministr Brabec z odpoledního jednání od 14.30 do 15 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Bláha mezi 14.30 a 18.00 z pracovních důvodů a pan poslanec Miroslav Rozner od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. To byly omluvenky.

 

A nyní otvírám bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP