Čtvrtek 9. května 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

180.
Návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017
/sněmovní tisk 164/

Ptáme se, jestli - byla avizována návštěva pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže pokud tady není, tak budeme pokračovat bez něj. Ale konstatuji, že stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu bylo doručeno jako sněmovní tisk 164/1, a připomínám, že prezident úřadu se může zúčastnit schůze Poslanecké sněmovny, pokud jsou projednávány návrhy a stanoviska, která úřad předložil. Požádá-li o slovo, bude mu uděleno, a to ze zákona. Tedy bychom nehlasovali.

Místo u stolku zpravodajů už zaujala paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová, děkuji. A ještě než uvede ten návrh, tak konstatuji, že rozpočtový výbor projednal za účasti zpravodajů usnesení výboru k tomuto materiálu. Usnesení rozpočtového výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 164/3. Stanovisko NKÚ projednal kontrolní výbor a přijal usnesení, které vám doručeno jako sněmovní tisk 164/2. Připravena je paní předsedkyně rozpočtového výboru paní Miloslava Vostrá, která je zpravodajem rozpočtového výboru. Stejně tak je připraven pan poslanec Roman Kubíček jako zpravodaj výboru kontrolního.

Nyní tedy požádám paní místopředsedkyni vlády a ministryni financí Alenu Schillerovou, aby předložený návrh uvedla.

Ještě, než vám dám slovo, paní ministryně, požádám sněmovnu o klid. Pokud budete vést jiné debaty, a to i předsedové klubů, například o pořadu schůze, tak aby tak činili, zásadně v předsálí a nerušili přednes paní místopředsedkyně vlády. Prosím máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dobrý den. Dovolte, abych předložila návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017, který byl zpracován podle zákona o rozpočtových pravidlech, či zákona č. 218/2000 Sb., jehož ustanoveními se řídilo rozpočtové hospodaření v průběhu roku 2017. Podle tohoto zákona také vláda předložila návrh státního závěrečného účtu k projednání Poslanecké sněmovně -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, paní místopředsedkyně, ještě jednou přeruším. Opravdu debaty, které se netýkají státního závěrečného účtu, zásadně v předsálí. Není to věc, která by neměla dopad na veřejné finance. A pokud vás to nezajímá, tak debaty opravdu jinde. Děkuji. Máte slovo, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Návrh státního závěrečného účtu projednala vláda České republiky 23. dubna 2018 a schválila jej usnesením číslo 262 z téhož dne. Rozsáhlý materiál, který vám byl předložen v elektronické podobě, se v úvodní části zabývá ekonomickým vývojem České republiky. Komentovány jsou základní makroekonomické ukazatele za rok 2017 a souhrnné údaje o výsledcích hospodaření veřejných rozpočtů. V dalších částech je pak podrobněji rozvedeno zejména hospodaření státního rozpočtu.

V souladu s rozpočtovými pravidly jsou v samostatných pasážích uvedeny souhrnné informace o výsledcích rozpočtového hospodaření územích samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionů soudržnosti, dále informace o hlavních výsledcích hospodaření státních fondů, zpráva o státních finančních aktivech, pasivech a státních zárukách, zpráva o řízení státního dluhu a přehled o stavech fondů organizačních složek státu. Materiál obsahuje rovněž výsledky hospodaření zdravotních pojišťoven, vyhodnocení souhrnných rozpočtových vztahů k rozpočtu EU a další údaje. Zařazena je také informace o postupu privatizace, o stavu použití prostředků vedených na zvláštních účtech za rok 2017 podle zákona 178/2005 Sb.

Dovolte mi, abych z pověření vlády návrh státního závěrečného účtu za rok 2017 uvedla.

Státní rozpočet na rok 2017 byl schválen zákonem 457/2016 Sb. jako schodkový s deficitem 60 mld. korun. Celkové příjmy byly rozpočtovány ve výši 1 249,3 mld. korun a výdaje v objemu 1 309,3 mld. korun. Schválený rozpočet celkových příjmů a výdajů byl v průběhu roku 2023 rozpočtovými opatřeními souvztažně navýšen u deseti kapitol, celkem o 0,9 mld. korun, a to na základě zmocnění ministra financí podle § 24 odst. 4 zákona o rozpočtových pravidlech. Týká se financování projektů v rámci operačních programů spolufinancovaných z rozpočtu EU.

Rozpočtovým opatřením podle § 2 odst. 2 zákona 457/2016, o státním rozpočtu České republiky na rok 2017 došlo ke zvýšení celkových rozpočtovaných výdajů, a tím i schodku o 52 mil. korun. Rozpočet celkových příjmů po změnách tak dosáhl 1 250,2 mld. korun, celkových výdajů 1 310,3 mld. korun a rozpočtovaný schodek 60, 1 mld. korun. Celkové příjmy ve vztahu k rozpočtu po změnách byly vyšší o 1,9 % a výdaje nebyly dočerpány o 2,3 % rozpočtu. Plnění celkových příjmů na 101,9 % představovalo překročení rozpočtu o 23,4 mld. korun. Meziročně byly celkové příjmy nižší o 8 mld. korun. Překročení rozpočtu bylo ovlivněno překročením daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení o 42,8 mld., to je o 3,8 % rozpočtu, překročením nedaňových příjmů o 8,2 mld. korun - o 53,3 %, překročením kapitálových příjmů o 854 mil. korun a výpadkem přijatých transferů v objemu 28,3 mld. korun, což je o 24,9 %.

Z celkových přijatých transferů tvořily neinvestiční a investiční transfery přijaté od EU, národního fondu a finančních mechanismů 77 mld. korun, v roce 2016 to bylo 159 mld. korun, a jejich rozpočet po změnách nebyl splněn o 21 mld. korun. Daňová kvóta včetně pojistného na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění se meziročně zvýšila o 0,6% bodu na úroveň 32,6 % HDP.

Celkové výdaje státního rozpočtu byly čerpány na 97,7 %, tj. bylo dosaženo úspory rozpočtované částky ve výši 30,5 mld. korun. Meziročně byly výdaje vyšší o 60 mld. korun zejména vlivem vyšších sociálních dávek o 16,8 mld., neinvestičních transferů veřejných rozpočtů územní úrovně o 16,3 mld., výdajů na platy a podobné výdaje včetně pojistného o 10,2 mld. korun, transferů soukromoprávním subjektům o 8,2 mld. korun, příspěvkovým organizacím o 7,9 mld. korun a neinvestičních nákupů a souvisejících výdajů o 4 mld. korun.

Nižší čerpání proti rozpočtu bylo dosaženo především v oblasti kapitálových výdajů. Nedočerpáno bylo 25,7 mld. korun, to je 2,3 % rozpočtu. V menším rozsahu i u běžných výdajů 4,8 mld., to znamená 0,4 %. U kapitálových výdajů na nedočerpání podílely zejména výdaje na společné programy EU, finanční mechanismy a České republiky, které byly proti rozpočtu po změnách nižší o 20,7 mld. korun. K úspoře rozpočtovaných výdajů došlo přesto, že dle rozpočtových pravidel mohou organizační složky státu nárokovat nespotřebované výdaje minulých let v běžném roce, a překročit tak rozpočet výdajů. Ve výdajích je tak zahrnuto čerpání nároků z nespotřebovaných výdajů vykázaných v minulých letech, když v průběhu roku 2017 došlo ke snížení nároku o 132,5 mld. korun.

Stav nároků z nespotřebovaných výdajů v letech 2008 až 2017 k 1. lednu 2018 dosáhl 167,6 mld. a byl o 9,9 mld. korun vyšší než stav k 1. lednu 2017. Jde převážně o výdaje, které jsou nebo mají být kryty ze zdrojů EU. Podíl celkových výdajů státního rozpočtu na HDP v roce 2017 dosáhl -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní místopředsedkyně vlády, tak ještě jednou. Vážení kolegové, vážené kolegyně, nechtějte, abych do protokolu jmenoval ty, kteří ruší výklad paní ministryně financí a místopředsedkyně vlády. Děkuji. Pokračujte.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Výsledný schodek státního rozpočtu na rok 2017 ve výši 6,2 mld. korun byl o 53,9 mld. korun nižší oproti rozpočtem předpokládanému výsledku - schodek 60 mld. - a o 67,9 mld. korun horší než saldo vykázané v roce 2016, kde byl přebytek 61,8 mld. korun. Pozitivně na schodek působilo jak překročení daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení, tak i nedočerpání na výdajové straně rozpočtu.

Předložený návrh státního závěrečného účtu České republiky na rok 2017 vykazuje příjmy státního rozpočtu ve výši 1 273,6 mld. korun, výdaje státního rozpočtu ve výši 1 279,8 mld. korun, schodek státního rozpočtu ve výši 6,2 mld. korun a navrhuje se vypořádání schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2017 takto: vydanými státními dluhopisy ve výši zhruba 7,2 mld. korun, změnou stavu na účtech státních finančních aktiv zvýšením o 1 mld. korun.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni financí a místopředsedkyni vlády Aleně Schillerové. Než dám slovo paní předsedkyni rozpočtového výboru, konstatuji došlou omluvu. Od 11.30 do konce jednacího dne se omlouvá pan místopředseda Tomio Okamura a paní Monika Jarošová od 12 do 14 hodin.

Prosím, paní předsedkyně, máte slovo ke své zpravodajské zprávě.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás seznámila s usnesením rozpočtového výboru z 12. schůze ze dne 26. září 2018 k vládnímu návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017, sněmovní tisk 164.

Po úvodním výkladu zastupujícího náměstka ministryně financí, po vyslechnutí zpravodajských zpráv zpravodajů výborů a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

I. projednal na společné schůzi se zpravodaji výborů usnesení výboru ke státnímu závěrečnému účtu České republiky za rok 2017 /dále státní závěrečný účet/ a konstatuje, že

a) všechny výbory doporučily Poslanecké sněmovně schválit nebo vzít na vědomí přikázané kapitoly, okruhy a finanční vztahy státního rozpočtu ke státním fondům podle usnesení Poslanecké sněmovny číslo 273 ze dne 13. června 2018;

b) petiční výbor dále doporučuje, aby Poslanecká sněmovna přijala následující doprovodné usnesení: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby jí předložila návrh novely zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů /rozpočtová pravidla/, tak, aby součástí § 47 zákona byly legislativně upravené priority užití rozpočtových prostředků;

c) výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dále doporučuje, aby Poslanecká sněmovna v rámci projednávání státního závěrečného účtu schválila i hodnoticí zprávu k hospodaření Státního fondu kultury za rok 2017;

II. rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu proto po projednání všech kapitol vládního návrhu státního závěrečného účtu jako celku, sněmovní tisk 164, včetně vládního návrhu usnesení Poslanecké sněmovny k státnímu závěrečnému účtu doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna

I. bere na vědomí

1. státní závěrečný účet České republiky za rok 2017, který vykazuje příjmy státního rozpočtu 1 273 644 382 Kč, výdaje státního rozpočtu 1 279 795 656 Kč a celkový schodek státního rozpočtu 6 151 274 Kč,

2. výsledky rozpočtového hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v České republice za rok 2017, které vykázalo příjmy 472 596 684 Kč, výdaje 441 646 814 Kč a přebytek 30 949 870 Kč,

3. stav státních finančních aktiv České republiky k 31. prosinci 2017 ve výši 115 104 495 Kč a stav státních finančních pasiv České republiky ve výši 1 696 351 205 Kč,

4. informaci o hlavních výsledcích hospodaření státních fondů České republiky za rok 2017 podle údajů uvedených v sešitu F návrhu státního závěrečného účtu,

5. informaci o stavu a vývoji státních záruk uvedenou v sešitu D návrhu státního závěrečného účtu,

6. informaci o stavech fondů organizačních složek státu uvedenou v sešitu F návrhu státního závěrečného účtu,

7. informaci o postupu privatizace a o stavu a použití prostředků vedených na zvláštních účtech za rok 2017 podle zákona č. 178/2005 Sb. o zrušení Fondu národního majetku, uvedenou v sešitu I návrhu státního závěrečného účtu,

8. hodnoticí zprávu Státního fondu kultury České republiky za rok 2017;

II. konstatuje, že projednala stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017 a bere je na vědomí;

III. zmocňuje předsedkyni výboru, aby s tímto usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedkyni rozpočtového výboru a zpravodajce za přednesení zpravodajské zprávy. Ptám se pana kolegy Romana Kubíčka, jestli má zájem. Nemá zájem o zpravodajskou zprávu kontrolního výboru. Mohu tedy zahájit všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím dvě přihlášky z místa. Slovo má pan kolega Volný, připraví se pan kolega Vojtěch Munzar. Upozorňuji, že v 11 hodin je pevně zařazen bod, takže tento bod budu muset přerušit a budeme se muset dohodnout, do jakého data. Očekávám návrh.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane předsedající, rád bych zde přednesl svůj pozměňovací návrh k návrhu rozpočtového výboru na přijetí usnesení Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017, který je uveden ve sněmovním tisku 164/3.

Do části druhé usnesení rozpočtového výboru se v návrhu usnesení Poslanecké sněmovny vkládá za bod I bod číslo II ve znění: s vypořádáním schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2017 financujícími položkami takto: vydáním státních dluhopisů ve výši 7 171 570 250,69 Kč, změnou stavu na účtech státních finančních aktiv zvýšením o 1 020 296 331,25 Kč.

Dosavadní bod II návrhu usnesení Poslanecké sněmovny se označuje jako bod III.

Odůvodnění. Tento návrh doplňuje usnesení rozpočtového výboru -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane poslanče, já vás musím přerušit. Odůvodnění budete muset provést až po opětovném zahájení rozpravy. Protože mi do 11 hodin zbývá jenom malá minutka, dovolím si tento organizační návrh.

 

Přeruším tento bod do skončení bodu 216, nebo do projednání dnešního dne Informace předsedy vlády o postupu vlády ve věci rozhodnutí Evropského parlamentu, který nás nutí přijmout dvojí kvalitu potravin. Ten je zařazen na 11. hodinu, a já tedy, než ho nechám zahájit, tak bych dal hlasovat o tom, že se tento bod, státní závěrečný účet za rok 2017, přerušuje do projednání tohoto bodu na dnešní schůzi.

Zahájil jsem hlasování číslo 144 a ptám se, kdo je pro to, abychom pokračovali po bodu 216 dál bodem číslo 180. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 154 pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přerušil jsem tedy bod číslo 180, abychom zahájili bod číslo 216, a budeme po jeho projednání pokračovat. Zároveň předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobrý den. Zahajuji projednávání bodu číslo 216. Jde o

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP