Pátek 26. dubna 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

172.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Prosím, abyste se ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie bude rozdělen do dvou částí, protože fond obsazuje za prvé náhradníka kandidáta za člena, který rezignoval. Byla to paní Zuzana Kopečková, její rezignace byla podána ke 4. dubnu 2019. Takže první skupina nominovaných bude obsazovat v souladu se zákonem o Státním fondu kinematografie pouze jedno místo, které bude uvolněno na rok, do 5. dubna 2020. A z toho důvodu, že dva z kandidátů jsou nominováni nejen na tento rok, ale také na jiné období, a to na období od 2. června 2019 na tři roky, tak dnes provedeme pouze tu první část volby a teprve až, resp. pokud bude úspěšná, může Sněmovna přistoupit k té volbě druhé.

V této věci jste na poslanecké kluby obdrželi životopisy kandidátů včetně jejich koncepce práce.

Volební komise 16. dubna přijala usnesení číslo 116. V té první části na kandidáta za člena, který rezignoval do 5. dubna 2020, jsou navrženi Richard Němec s osmi nominacemi - pardon, omlouvám se. Tyto nominace Sněmovně postupuje dopisem ministr kultury Antonín Staněk.

Na první období jsou navrženi: pan Richard Němec s osmi nominacemi, Pavel Bednařík se šesti, Lubor Dohnal se čtyřmi a pan Vladimír Hendrich se třemi nominacemi.

V usnesení dále konstatujeme návrhy na volbu tří členů Rady na ono druhé období od 2. června 2019 na tři roky. Tato jména zatím nemusím číst, protože dnes z nich ještě vybírat nebudeme.

Tolik v úvodu k této volbě. Ještě jednou opakuji, že volební lístky dnes budou připraveny pouze k volbě jednoho člena na jedno funkční období, a to do 5. dubna 2020 za rezignující paní Zuzanu Kopečkovou.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a také ke způsobu volby. Konstatuji, že zde volební komise navrhuje volbu tajnou a dvoukolovou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, tedy rozpravu končím. Ptám se, jestli máte zájem o závěrečné slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, mám zájem o závěrečné slovo. Prosím, abychom byli v souladu s jednacím řádem, pane předsedající, o přerušení tohoto bodu, ale jestli byste to mohl formulovat, pokud Sněmovna souhlasí, jako přerušení do příští řádné schůze Poslanecké sněmovny, právě proto, že ta volba bude otevřená a budeme v ní pokračovat pak i ve druhé části.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Takže já zde mám návrh na přerušení tohoto bodu do příští schůze. Jaký tedy bude postup hlasování v první části?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Stačí to takto formulovat a poté otevřít další bod, protože tento bod bude hlasován tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Zahajuji hlasování o přerušení tohoto bodu do další schůze. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 130, přihlášeno je 165 poslanců a poslankyň, pro 152, proti nikdo. Návrh na přerušení byl tedy přijat. Přerušuji tento bod.

 

Posuneme se k dalšímu bodu, což je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP