(Jednání zahájeno v 9.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je po deváté hodině a já zahajuji další, pravděpodobně poslední jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Pan poslanec Foldyna? Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dobrý den. Já se omlouvám. Já jsem chtěl poslední hlasování, tuším, že to bylo číslo 311, já jsem hlasoval zdržel jsem se, a na sjetině mám ano, takže zpochybňuji hlasování. Děkuji. (Námitky z lavic.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já musím říct, že tedy jsem poněkud překvapen, protože ten bod jsme již včera ukončili... Já tady mám stenozáznam, ten bod byl ukončen. A já si nejsem jist, jestli toto můžu považovat za bezprostřední podání námitky, takže já ji v tuto chvíli nemohu přijmout. (V jednacím sále je rozruch.)

Pan předseda Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, přeji krásný dobrý den. Ten bod byl včera tak překotně ukončen, že se nikdo ani nestihl přihlásit, dokonce ani zjistit, kdo vlastně to je, který se spletl v hlasování. To znamená, já navrhuji, abychom tento případ považovali za bezprostřední, protože další bod ještě zahájen nebyl. Za bezprostřední oznámení v okamžiku, kdy to zjistil, bezprostředně po hlasování už nemohl, neboť bod byl náhle ukončen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan předseda Gazdík s přednostním právem.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré ráno, milé kolegyně, milí kolegové. Ano, kolega Kováčik to naznačil. Jedná se o slovo bezprostředně. Zda je to bezprostředně, nebo není to bezprostředně pro hlasování, je v tuto chvíli na předsedajícím. A je na vás, pane předsedající, abyste rozhodl, zda o té námitce dáte hlasovat, jestli je to bezprostředně, nebo není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jak jsem již řekl, já mám za to, že ta námitka není bezprostřední v tuto chvíli, takže ji nebudu přijímat.

Pan předseda Faltýnek, potom pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Dobré dopoledne, kolegyně, kolegové. Já bych si dovolil výjimečně nesouhlasit s panem předsedajícím, s panem místopředsedou Pikalem, protože všichni si pamatujeme, jak to včera proběhlo. Proběhlo to tak, že proběhlo hlasování a pan řídící, pan místopředseda Okamura, okamžitě ukončil tento bod a ukončil jednací den a nebyla vůbec možnost, přestože kolega Kubíček a další prostě se vypravili k mikrofonu, kolega Plzák, vůbec nebyla možnost vznést jakoukoliv připomínku. Tak to bylo, přátelé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych navrhoval desetiminutovou pauzu, kdy by pan předseda Sněmovny svolal grémium Poslanecké sněmovny, ať se o tom poradíme. Protože je to nějaký precedent a měli bychom se o tom poradit. Myslím si, že deset minut nás nezabije, když se teď rychle poradíme, nebo pět minut, kdyby to pan předseda svolal do obvyklých prostor, kde zasedá grémium, tak se o tom poradíme, ať sem teď nechodíme jeden za druhým na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za ten návrh. Já bych tedy dokončil zahájení schůze a pak bychom si dali tu pauzu. (Z lavic se ozývá: Ne!) Ne celé! Jenom jednu procedurální záležitost. (Poslanci nesouhlasí s postupem, mají námitky.) Tak v tom případě tedy to přerušíme na pět minut do 9.10. Prosím předsedy klubů a grémium Sněmovny, abychom se poradili.

 

(Jednání přerušeno v 9.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP