Středa 27. března 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Vojtěch Pikal)

151.
Kontrola plnění usnesení Poslanecké sněmovny č. 66
ze dne 19. 12. 2017 ve věci zvýšení platů učitelů

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Vznáším námitku k včerejšímu poslednímu hlasování, ve kterém jsem hlasoval zdržel jsem se, a na sjetině bylo ano.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Takže tohle je námitka proti výsledku hlasování. O této námitce budeme hlasovat. Myslím, že jsme všichni přítomni v sále.

Takže já zahajuji hlasování číslo 313. Ptám se, kdo je pro námitku. Kdo je proti námitce?

V hlasování pořadové číslo 313 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 91, proti 75, 5 se zdrželo. Takže námitka byla přijata.

 

Já poprosím pana zpravodaje kolegu Bartoně, aby zaujal své místo u stolku zpravodajů. Pan předseda Stanjura se hlásí s přednostním právem.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych se chtěl zeptat, dokdy můžeme podávat návrhy ke změně programu, protože teď rozhodnutím komunistů, socialistů a hnutí ANO jsme se vrátili do bodu 151. Přitom současně máme projednávat návrhy na změny programu. Takže já bych chtěl upřesnit, v které fázi schůze se nyní nacházíme. Pokud se nacházíme v bodě 151, tak bych chtěl informaci, kdy můžeme podávat návrhy ke změně programu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane předsedo, já děkuji za tu připomínku. Nyní jsme tedy opravdu v bodě 151, kam jsme přeskočili z návrhů na změny pořadu schůze. V projednávání návrhů na změnu pořadu schůze budeme pokračovat hned po ukončení tohoto bodu. Doba běžně vyhrazená pro návrhy na změnu pořadu schůze již uplynula, nicméně já jsem během přestávek avizoval, že hned jak se k tomu dostaneme, tak navrhneme nebo probereme prodloužení této doby tak, aby byla možnost se běžně vyjádřit. Takže předpokládám, že po skončení tohoto bodu ještě bude alespoň půlhodina na to projednávání. (Poslanec Stanjura se hlásí o slovo.) Znovu se hlásíte? K bodu 151 - potom, co se hlasuje po námitce, tak se bezprostředně po námitce hlasuje o tom namítaném předchozím hlasování. Takže já vám nedám příležitost. Tak.

Já bych požádal zpravodaje, jestli by nás mohl seznámit, s čím se budeme namítat, nebo jestli to můžu udělat znovu. Budeme opakovat hlasování o bodu číslo 5.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Tak pokud vím, si dobře pamatuji, jednalo se o zpochybnění hlasování číslo 311. Jednalo se o usnesení, které jsem navrhl já. Znovu ho přečtu. Návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu ke zvýšení platů pedagogů pro dosažení průměrného platu pedagogů 130 % průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020 dle původního usnesení Poslanecké sněmovny číslo 66 ze dne 19. 12. 2017. (Přetrvává hluk a neklid v jednacím sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám děkuji. Věřím, že všichni víme, o čem budeme hlasovat. (Hluk a neklid v jednacím sále.) Pan předseda Stanjura má něco k mému postupu, nebo k současnému... Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Obojí, pane místopředsedo. Za prvé bych chtěl vědět, kde jste v jednacím řádu našel pasáž, že když je přijata námitka, že nemohou vystoupit přednostní práva. To bych docela ocenil i pro budoucnost. Rozumím, že o námitce se hlasovalo bezprostředně, to jsem nijak nenamítal. O námitce jsme rozhodli. Vy jste vyvodil, že už se přednostní práva poté nemohou uplatnit. To mně připadá zvláštní a chtěl bych vědět, z čeho čerpáte, z kterého paragrafu a odstavce jednacího řádu.

A za druhé ta věc je velmi vážná a my se musíme poradit, takže já žádám o přestávku na jednání našeho klubu v délce 47 minut před závěrečným hlasováním. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám děkuji. Já si to musím ověřit. Nicméně mám za to, že existuje usnesení Sněmovny, které říká, že poté, co je hlasováno o námitce, nové hlasování je bezprostředně. Takže jestli chcete, já to dohledám. Určitě nelze připustit pauzu na klub v tuto chvíli. Takže přestávka nebude a budeme hlasovat. (Přetrvává hluk a neklid v jednacím sále.) Pan předseda Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já rozhodně nesouhlasím s tímto postupem předsedajícího. To podle mě není... (Smích a potlesk převážně z levé části jednacího sálu.) Přestože je z mého klubu, tak si myslím, že je zcela namístě, aby se klub mohl poradit o tom, jak chce hlasovat v tomto hlasování, když je tady jiné složení Sněmovny, než tu bylo včera. (Souhlasné výkřiky z pléna.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já se poradím s vedením Sněmovny. (Porada mimo mikrofon.)

Takže já si dovolím seznámit Sněmovnu s jejím usnesením ze třetího volebního období. Jedná se o usnesení číslo 326. Máte ho k dispozici v této knížečce. Poslanecká sněmovna podle § 1 odst. 2 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že vyhoví-li Poslanecká sněmovna námitce proti hlasování, musí se hlasování opakovat. Přerušení jednání v okamžiku před hlasováním... před opakovaným hlasováním vyhlášení přestávky na žádost klubu není možné. To usnesení existuje, pane předsedo. Nepoužívá se často, tomu rozumím. Nicméně zde je a já tedy nemůžu vyhovět vaší žádosti o přestávku na poradu klubu. Měli bychom bezprostředně hlasovat.

Takže zazněla zde námitka proti mému postupu. Námitka je stažena, děkuji. A já budu postupovat dále, takže budeme hlasovat o tom návrhu, který jsem přednesl. Vzhledem k tomu, jaký tady byl zmatek, tak svolám kolegy do sálu. (Gong.) Je zde žádost o odhlášení. Takže prosím, přihlaste se znovu svými kartami.

Pan předseda Farský chce vystoupit s přednostním právem. Dobře, pane předsedo, ale prosím krátce.

 

Poslanec Jan Farský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom vzhledem k tomu, že tady nemohla proběhnout ta přestávka, abychom si všichni mohli připomenout, co přesně hlasujeme, tak je to tak, že včera se podařilo v Poslanecké sněmovně schválit, že příští rok bude naplňován závazek vlády a naše předvolební sliby, všech, kteří jsme vystupovali ve všech debatách, a to, že porostou platy pedagogům na 130 % v průměru. Je to zcela zásadní hlasování v tom, že samozřejmě vzdělání je dálnice k prosperitě této země, a nejen k prosperitě, ale k bezpečnosti.

Vy všichni, kteří mluvíte o tom, že bychom měli mít vyšší platy, že by měly být zajištěny důchody, že by tato země do budoucna měla vzkvétat, byste pro toto usnesení měli hlasovat. Protože to je ta nejefektivnější cesta, jak se k té povedené, dobré budoucnosti dostat, jak dosáhnout toho, aby skutečně bylo líp. A to je to hlasování. Včera se nám podařilo tento návrh schválit. Já doufám, že dnes se mezi vámi ty hlasy najdou také. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Omlouvám se všem dalším, kteří byli přihlášeni s přednostním právem a kvůli vám jsem je přeskočil. Takže pokud si přejí vystoupit, tak pan předseda Bartošek, poté pan předseda Fiala, poté paní místopředsedkyně Valachová. Prosím. (Přetrvává neklid a hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Já si myslím, že kdyby tento proces měl být aspoň trochu fér, tak by bylo správné, aby vystoupil některý z ministrů a otevřel rozpravu, protože by bylo správné, aby se k dané problematice mohli vyjádřit i ostatní poslanci, nikoliv pouze ti, kteří mají přednostní právo.

A druhá věc. Jedná se o to, že jednací řád hovoří o tom, že zpochybnit hlasování je možné bezprostředně. Jestli pro vás je bezprostředně to, že večer něco hlasujeme a ráno se k tomu vrátíme a začneme zpochybňovat, co se dělo včera večer, tak to je velmi zvláštní pojetí času. Mně to trošičku připomíná, když v šedesátém osmém k nám přijely ruské tanky, tak se říkalo, že přijely jenom dočasně. A jaká byla jednotka dočasnosti? Jeden furt. Tak mi to připadá, že vaše pojetí času je podobné. Že bezprostřední hlasování, co se jednalo včera večer, znamená druhý den ráno. Je potřeba říct - to se týká jednacího řádu.

Co se týká obsahu věci, tak je třeba jasně říct, že to vypadá, že se vládní koalice sama sebe lekla, že by mohla naplnit to, co slíbila. A já jsem moc zvědavý na hlasování, jak dopadne, protože v tom případě tady bude jasný vzkaz učitelům, že současná vláda složená z hnutí ANO, komunistů a sociální demokracie na učitele kašle a že kašle na vzdělání. A to si myslím, že je velice špatný vzkaz našim učitelům.

Pevně věřím, že to, co se včera schválilo, bude schváleno i dnes, protože otázka vzdělanosti je naprosto klíčová. To je naprosto zásadní, aby učitelé byli dobře odměněni, aby byli motivováni, aby do školství chodili odborníci. Já pevně věřím, že včerejší hlasování bude dnešním hlasováním potvrzeno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A chtěl bych poprosit všechny, co vystupují s přednostním právem, aby tak činili k možnosti zpochybnění toho hlasování a podobně, nikoliv k věcnosti. Nyní prosím paní předsedkyni... Pan předseda Fiala svoji přihlášku stáhl, za což mu velice děkuji. Poté paní místopředsedkyně Valachová a poté pan předseda Faltýnek. Nebo je zde pan předseda...? Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Sociálně demokratický klub hlasoval v roce 2016 tento cíl v prosinci. Sociálně demokratický klub hlasoval tento cíl v prosinci 2017. A sociálně demokratický klub, a oznamuji pozici sociální demokracie, bude hlasovat toto usnesení i dnes.

A jenom bych chtěla upozornit, co jsme vlastně včera schválili, abychom se toho tolik nebáli. Jenom bych chtěla říct, že to je zcela v souladu s programovým prohlášením vlády. Usnesení Sněmovny, usnesení Sněmovny znělo nejpozději 2020. Takže 1. 9., 1. 10., dokonce i 31. 12. bychom to naplnili.

Takže seznamme se s programovým prohlášením vlády, je to zcela v souladu. Vůbec nechápu tady tuhle hysterii. Kromě toho, že jsme si včera schválili nové usnesení, že budeme schvalovat zvyšování platů od 1. ledna. Já jsem se zdržela, protože jsem přesně věděla, že nastane tahle situace. (Velmi rozčileně.) Takže ukončeme tuhle hysterii, je to nedůstojné! Usnesení, které jsme schválili včera, je v souladu s programovým prohlášením vlády!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím, pan předseda Faltýnek. Když vás vidím, tak vás nemůžu nechat zastoupit.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Ještě jednou hezké dopoledne. Já bych chtěl jenom reagovat vaším prostřednictvím na vystoupení pana kolegy Bartoška po té technické stránce. Nejsem si přesně vědom, jestli seděl na té poradě předsedů klubů? Nebyl. On tam vlastně nebyl. Omlouvám se, pane předsedo. (Předsedající: Mým prostřednictvím.) Byl tam pan Jurečka. Kde bylo řečeno vlastně včerejším předsedajícím schůze, panem místopředsedou Okamurou, že to opravdu ukončil okamžitě a vlastně nebyl prostor na vznesení tady těchto připomínek ke zpochybnění hlasování. Čili to je pouze k té technice. Nic víc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A paní předsedkyně Pekarová se mi hlásila. Poté pan předseda Bartošek.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je až fascinující, že v jednom klubu je shoda na tom, že to včerejší usnesení mělo projít a je v pořádku, že prošlo, a zároveň z toho samého klubu tady máme vznesenu námitku, trávíme tím dneska už hodinu a půl času. Já jsem opravdu překvapená, že tedy nejste schopni ani v tak malém klubu, patnáctičlenném, se dohodnout na tom, co vlastně tedy chcete a s čím jste spokojeni.

Jestli jde opravdu o to, abychom to usnesení tady měli schválené, tak je nejjednodušší, aby byla celá ta námitka schválena, jestli to ještě teď jde. Nejsem tak dobrý znalec jednacího řádu, ale v tuto chvíli opravdu nechápu, proč tady vůbec tedy došlo k této situaci, když jste spokojeni s tím, že to usnesení včera prošlo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, my jsme mimo rozpravu. Kolega Bartošek je připraven s přednostním právem, čili nemohu nikomu jinému udělit slovo. A kolega Bartošek má tedy slovo s přednostním právem.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Krátce prostřednictvím pana předsedajícího k panu předsedovi Faltýnkovi. Samozřejmě že vím, že včera bylo jednání. A také vím, jaký byl navržen postup. A dnešní postup je v plném rozporu s tím, co se tam dohodlo. Já za to nemůžu, že hnutí ANO změnilo strategii přes noc a postupuje v rozporu s tím, jaká byla dohoda. Za to já nemůžu. Proto tady jsme hodinu a půl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kolega Faltýnek není omluven, pane místopředsedo. Já tomu rozumím. Takže nyní pan předseda klubu Starostů.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já mám dvě výhrady. První k jednacímu řádu. Vážené kolegyně, vážení kolegové, abych parafrázoval klasika, tak prostřednictvím pana předsedajícího: Milý Jaroslave, milý Honzo a milý Pavle, to se ti s tou sirkou vymstí. Já bych si teď, být vládní koalicí, začal dávat pozor na každé večerní poslední hlasování, protože jakékoliv tímto precedentem může být ráno zpochybněno. To jste opravdu chtěli? To je jedna věc.

Druhá věc. Ta vlastní věc, to jsou platy učitelů. Zítra je Den učitelů. Toto opravdu přednášíte učitelům této země, že jim říkáte, že sliby, které jste dali, takovýmto způsobem budete dodržovat? To si děláte srandu! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, přikláním se k těm hlasům, které říkají, že té proceduře jsme již věnovali o něco možná více času, než si to zasloužilo, takže pojďme už konečně hlasovat a nebavit se o tom pořád dokola. Mohl bych tady vznášet další nějaké příklady, kdy a kolik bodů poté se bezprostředně v uvozovkách zpochybňovalo. Když se to hodilo, tak se to přijalo, když ne, tak se to nepřijalo.

Takže jenom se omezím na prosbu prostřednictvím vás, pane předsedo: Milý Petře Gazdíku, to by se mi to jinak žilo, kdybych byl součástí vládní koalice, kam jsi mě zařadil. Ale tam nejsem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud jde o naše rozhodnutí, budeme hlasovat tedy o hlasování, které proběhlo včera jako poslední. Při kontrole elektronického zápisu to zpochybnil pan kolega Foldyna. Námitka byla Sněmovnou přijata. O tomto návrhu usnesení budeme hlasovat nyní. Požaduje Poslanecká sněmovna přečíst ten poslední bod, který...? Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který byl hlasován včera, a to v hlasování číslo 314, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. (Zprava poslanci žádají o odhlášení.) Dobře. V tom případě prohlašuji hlasování číslo 314 za zmatečné. Všechny vás odhlásím a požádám o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O tomto návrhu budeme hlasovat v hlasování číslo 315, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 315 z přítomných 168 pro 81 poslanec, proti 30. Návrh byl zamítnut. Čili tato část usnesení nebyla přijata.

 

Ano, zástupce klubu KDU-ČSL Jan Bartošek žádá kontrolu elektronického zápisu o výsledku hlasování. (V sále je rozruch.) Máme tady...

 

Poslanec Ondřej Polanský: S dovolením. Rád bych zpochybnil hlasování. Hlasoval jsem pro, mám zdržel se. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, dobře. Nebudu o tom diskutovat. (Rozruch v sále.)

 

O námitce pana kolegy Polanského rozhodneme v hlasování číslo 316, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 316 z přítomných 171 poslanců pro 152, proti 1. Návrh byl přijat.

Budeme tedy hlasovat znovu o posledním závěrečném bodě usnesení bodu číslo 151, a to v hlasování číslo 317, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 317, z přítomných 171 poslance pro 85, proti 17. Ani teď nebylo usnesení přijato.

 

Zůstávají ty čtyři body usnesení, které byly prohlasovány. Tato část usnesení schválena nebyla.

Tím končím znovuotevřený... (Ze sálu se ozývají protestní hlasy, znovu probíhá kontrola hlasování.) Dobře, pan kolega Bartošek, ještě jedna kontrola hlasování.

Pan kolega Gazdík se hlásí ještě jednou. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura se také hlásí. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já věřím, že třeba to hlasování budeme opakovat a třeba dojdeme k jinému výsledku, protože při prvním hlasování nám čtyři sociální demokraté řekli, že si nepřejí zvýšení platů učitelů od roku 2020. Ve druhém hlasování jsou to dva sociální demokraté, kteří rozhodli o tomto usnesení, že to nemá být od roku 2020. Je to v přímém rozporu s tím, co jste tady říkali, milí kolegové a milé kolegyně ze sociální demokracie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo. Požádám sněmovnu o klid!

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Třeba zklidní atmosféru přítomnost pana ministra, který nám zcela určitě připomene, že ve včerejším usnesení v bodě 2 jsme ten termín schválili. My jsme pro to hlasovali, tudíž jsme jako komunistický klub potvrdili náš program a potvrdili i to, co jsme přijali ve vládním prohlášení. To všechno ostatní považujeme za vlamování se do otevřených dveří. Komunističtí poslanci svoje sliby v žádném případě nezradili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda Stanjura, poté pan ministr Plaga. Opět připomínám, že jsme mimo rozpravu, a mohou tedy hovořit jenom ti, kteří mají přednostní právo. Pane předsedo, ještě chvilku počkejte, ať máte klid na své vystoupení. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Už je chvilka? Děkuji. Tak mě přítomnost pana ministra neuklidnila. On také nehlasuje, takže na výsledku hlasování nic nezmění.

Pan předseda Kováčik říká, že plní své sliby. Já beru vážně, když někdo z mých kolegů a politických konkurentů něco řekne na mikrofon. Tak připomenu panu předsedovi Kováčikovi vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, jeho dnešní slova, když dal námitku proti postupu místopředsedy Pikala a potom podporoval námitku pana poslance Foldyny. On řekl - cituji, možná ne úplně přesně, nemám u sebe stenozáznam: Jde jenom o technikálii a procesní věc. My jsme samozřejmě byli pro a budeme pro.

No, a čtrnáct se zdrželo. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Faltýnek, potom pan předseda Kováčik. Pan ministr Plaga stáhl svoji přihlášku. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já bych možná odlehčil tuto vyhrocenou debatu a položil bych řečnickou otázku třeba vaším prostřednictvím panu předsedovi Stanjurovi: Jaký byl průměrný plat učitele, když ODS byla ve vládě (velký hluk, smích a potlesk) a měla ministra školství, a jaký je dnes? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a poté pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Ano, potvrzuji, skutečně jsem to tak řekl k panu předsedovi Stanjurovi prostřednictvím pana předsedajícího, možná ne dosti úplně jasně a zřetelně. V rámci rozpočtu jsme schválili a v rámci příštího rozpočtu budeme schvalovat. A v rámci druhého bodu včerejšího usnesení jsme také byli pro. To je to, my jsme byli pro, budeme pro. A co se týká toho sporu, ten spor já jsem tady vedl primárně procedurálně, nikoliv obsahově, protože obsahově jsme to alespoň my u nás vyřízené skutečně měli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda Stanjura, poté pan předseda Fiala. (Poslanec Chvojka namítá ze sálu, že se hlásil dříve.) Dobře, po kolegovi Fialovi pan předseda Chvojka. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Panu předsedovi Faltýnkovi - nemohu říci, protože to v tuto chvíli nevím. Možná by mi to hned mohl říci. No tak já mám protiotázku, když se tak zkoušíme z těch historických údajů. Jaké byly dotace firmy Agrofert za vlády ODS a jaké byly loni, pane místopředsedo? (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Fiala, potom pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, my jsme se neúčastnili těch hádek o proceduře. V podstatě jsme čekali, jak ta procedura dopadne. Pro nás bylo nejdůležitější to, že hnutí SPD včera hlasovalo pro zvýšení platů učitelů. Dnes jsme znovu hlasovali všemi přítomnými hlasy pro zvýšení platů učitelů. A ta procedura je až podružná.

Nicméně z toho dnešního hlasování je evidentní, že prostě ten, kdo nechtěl zvýšit platy učitelům, je vláda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda klubu ČSSD Jan Chvojka. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Já mám dvě poznámky, nebo jednu prosbu a jednu poznámku.

Já bych chtěl, aby se opravdu k tomuto vyjádřil pan ministr školství Plaga, protože v různých klubech různí lidé nemají úplně jasno, včetně našeho klubu, to přiznám, a byli bychom rádi, kdybychom věděli, odkdy to zvýšení, které má být, má být, to znamená, jestli od 1. 1. příštího roku, nebo od 1. 1. roku 2021, nebo jak to vlastně vůbec je a jak zní ten politický záměr.

Pak bych se chtěl obrátit prostřednictvím vás, pane místopředsedo, na pana kolegu Gazdíka. Prosím, pane kolego Gazdíku prostřednictvím pana místopředsedy, moc se do nás nemontujte, my se do vás také nemontujeme. Já jsem zažil tady tu koalici v roce 2010 až 2013, když jste byl součástí topky a kdy tady ta různá zpochybňování hlasování a to, že někdo byl proti a chtěl hlasovat pro, nebo naopak, bylo na denním pořádku. To se prostě stane, někdo občas hlasuje jinak, než chtěl. To není žádná zlá vůle, to jsou věci, které se ve Sněmovně stávají jako normálně v každodenním životě. Osočovat poslance ČSSD z toho, že nemají jasno nebo že se spletli nebo hlasovali jinak, než chtěli, to je přece něco úplně normálního, pane předsedo Gazdíku prostřednictvím pana místopředsedy. Děkuji. (V sále je trvale rušno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nikdo další, můžeme pokračovat. Vzhledem k tomu, že nebyly vyčerpány návrhy na případnou změnu programu - bod byl ukončen, pane zpravodaji. Už vystoupení předsedů klubů bylo mimo. Ještě pan ministr Plaga. Připomínám, že pan ministr Plaga mluví mimo bod, čili neotevírá rozpravu. Bod jsem ukončil. Máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, když jsem tady včera byl u toho bodu, tak jsem vám děkoval za to, že se oblast vzdělávání a prostředků na pedagogy... (Odmlka, protože poslanec Stanjura ze sálu protestuje směrem k předsedajícímu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, jestli zpochybňujete, že jsem udělil slovo s přednostním právem ministru školství, tak mě odvolejte z řízení schůze. Podle jednacího řádu jsme mimo bod a ten, kdo má přednostní právo, může hovořit kdykoliv, tedy počínaje prezidentem republiky přes ministry, předsedy klubů a předsedy politických stran. Budete mít slovo po panu ministrovi, pane předsedo klubu.

Máte slovo, pane ministře. Pokračujte.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Ještě jednou děkuji za slovo. Včera jsem vám děkoval za to, že téma vzdělávání, platů učitelů a budoucnosti této země je průřezovým tématem a že vnímám, že bez ohledu na politickou příslušnost se tím tématem zabýváme, a že společným zájmem je - ten tristní stav, který vznikl historicky na našich učitelích a nepedagogických pracovnících, se snažíme společně napravit. Dnes ta debata uhnula úplně někam jinam a z tématu, které je důležité pro tuto zem, učitele, naplnění všech inovačních strategií, se stalo prachsprosté politikum.

Takže zpátky k programovému prohlášení vlády. Tam se říká, že na konci roku 2021 dosáhne průměrný plat pedagoga 150 % výše roku 2017. O tom bylo včerejší usnesení. A já jsem tady deklaroval, že už po úvodních jednáních s ministryní financí o rozpočtu na 2020 a výhledu na 2021, když sečtete střednědobý výdajový rámec 2021 a to, co bude v rozpočtu 2020, tak ta částka bude sedět. Tedy vláda programové prohlášení, a možná poprvé v dějinách, v této oblasti plní beze zbytku a hodlá ho naplnit. Takže veškeré disputace tady a veškerá debata o tom, že neplní a kašle na učitele, není pravdivá.

A proč se z toho stalo politikum? Ve chvíli, kdy někdo vystřelí, že to bude - a součástí usnesení, které jste schválili včera, je, že konečně - a já vám za to děkuji - budeme přidávat systémově od 1. 1. konkrétního daného roku, protože tak je konstruován rozpočet státu, a vše ostatní nemá ten kýžený efekt, tak pak tady vznikne debata o tom, že se vystřelí hausnumero, které navíc není v programovém prohlášení vlády. A když se budu bránit, že to není systémové, že to je nenaplnitelné, tak vy řeknete, že nebojuji za naše učitele. Bojuji, ale systémově a trvale a tak, abychom splnili, co jsme slíbili. To je jádro celé debaty.

Prosím vás všechny, vraťme se na tu racionální úroveň. Neříkejme, kdo jim chce přidat víc, a pak, když to je nereálný slib, tak tvrdíme, že ti druzí to nenaplnili. Vraťme se na tu normální letovou hladinu a přidejme pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům. Kontrolujte mě, jestli to budu mít ve střednědobých výdajových rámcích. Kontrolujte celou vládu, jestli ty peníze tam jsou, jestli jsou skryté díry v rozpočtu školství. To je férová debata. Ne že se tady budeme předhánět v tom, kdo učitelům víc slíbí. Tohle se tady dělalo dvacet let a pak ty sliby nebyly a skončilo to politikem.

Takže ještě jednou prosím, zpátky na racionální letovou hladinu. A věřím, že pro to najdeme soustředěnou podporu v rámci rozpočtu na rok 2020 a rámců na roky 2021 a 2022. Děkuju za slovo. (Velký potlesk poslanců v lavicích ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Plagovi. Nyní pan předseda Stanjura. Upozorňuji, že jsme mimo bod, tedy hovoří jenom ti, kteří mají přednostní právo. Kolega Stanjura nechce. Pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Jenom krátce. Ono se to, pane ministře, velmi dobře poslouchá. Ale jak je možné věřit vašim slovům, když nectíte ani dohodu ze včerejšího večera? Jak je možné věřit vašim slovům, když oproti dohodě předsedů poslaneckých klubů se chováte jinak, a netrvá to ani 24 hodin?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nikoho s přednostním právem nevidím. Budeme se tedy zabývat návrhy, které byly... Dobře, chtěl jsem otevřít debatu o změnách programu, ale ještě předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem si to našel, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana místopředsedy. Tak pro vás a pro vaše kolegy, kteří tak tleskali, jak to v tom roce 2012 to bylo špatné a v roce 2018 je to skvělé.

Tak v roce 2012 byl průměrný plat v České republice 25 101 Kč a průměrný plat učitele 27 914. A průměrný plat v České republice za všechny 25 101. To znamená, když to zaokrouhlím, učitelé měli zhruba o 2 800 více, než byl průměrný plat. V roce 2018, po tom, jak jste to skvěle změnili, je průměrný plat v České republice 31 516 a průměrný plat učitele 31 632, to znamená - to je o celých 120 korun více, než je průměrný plat. O 120 korun. Před šesti lety to bylo o dva tisíce a teď je to o 120 korun. To je odpověď na otázku, kterou mi položil pan předseda Faltýnek. (Velký potlesk v celé pravé části.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se budeme zabývat vzhledem k té ranní přestávce návrhy na změnu programu. Přihlášen je Mikuláš Ferjenčík. Jinou přihlášku ke změně programu nemám. Prosím, pane poslanče, ještě chviličku počkejte. Prosím sněmovnu o klid. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem tuto přihlášku podal ještě před půl desátou, takže nepotřebuji žádné dodatečné hlasování o tom, abychom se jí mohli zabývat.

Chtěl bych navrhnout nový bod, a to Machinace Ministerstva dopravy se stanoviskem k zákonu o zrušení povinného přimíchávání biopaliv. Navrhuji ho zařadit jako bod číslo jedna dnešní schůze ještě před ty další pevně zařazené body.

Jde o to, že v pátek minulý týden dalo Ministerstvo dopravy kladné stanovisko k zrušení povinného přimíchávání biopaliv, které navrhli Piráti spolu se 40 poslanci pěti dalších poslaneckých klubů. Připomínám, že připomínkové řízení k tomu zákonu běželo do pondělí, tedy do 25. března. A nějakým nedopatřením 26. března Ministerstvo dopravy podalo stanovisko nové, a to negativní.

Takže já bych chtěl, aby pan ministr Ťok vysvětlil plénu této Sněmovny, jak je možné, že otočí během pár dnů o 180 stupňů, a navíc, že podává připomínky později, než má vyhrazenou lhůtu. Přijde mi to velmi nestoudné, že Ministerstvo dopravy místo toho, aby podalo připomínky samo za sebe, tak si poté po termínu přečte připomínky ostatních a v uvozovkách se k nim připojí, přestože ještě v pátek zrušení povinného přimíchávání biopaliv podporovalo.

Děkuji předem za podporu tohoto návrhu. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Námitku proti zařazení nového bodu nemám, takže budeme hlasovat o tomto návrhu na rozšíření programu schůze. Všechny vás odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Rozhodneme o zařazení nového bodu, který přednesl pan poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Zahájil jsem hlasování číslo 318 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 ze 172 přítomných pro 74, proti 68. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy postupovat podle schváleného pořadu schůze. Bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP