Úterý 5. března 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

13.
Návrh poslanců Barbory Kořanové, Petra Sadovského a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních
komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 359/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je tedy navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Písemné veto nemám k dispozici. Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 359/1.

Prosím, aby předložený návrh uvedla zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Barbora Kořanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi představit vám důvody, proč bych vás chtěla požádat o podporu novely silničního zákona ve smyslu zákazu jízdy nákladních automobilů v levém jízdním pruhu. Je to navrženo tak, že by tento zákaz platil ve všední dny od 6.00 do 22.00, a to pro všechny nákladní automobily vážící nad 3,5 tuny a o délce převyšující 7 metrů.

Jde zde primárně o to, že jako země ve středu Evropy se dlouhodobě a každodenně potýkáme s problémy s nákladními automobily, které mnohdy silnice blokují, paralyzují právě levý jízdní pruh na dálnicích a také na rychlostních silnicích. Při svých pravidelných návštěvách v regionu slýchám od všech starostů, nebo téměř všech starostů, jak válčí právě s nákladními automobily z hlediska bezpečnosti i z hlediska dopadu jejich rychlosti na stav vozovek, což je ale samozřejmě na jinou diskusi. Nicméně co považuji za velmi důležité, jsou nehody nebo nehodovost nákladních automobilů. Jejich počet meziročně stoupá, a to v průměru o 8 %. Jedná se o dlouhodobý trend. Například počet nehod způsobených řidiči nákladních automobilů vzrostl v roce 2015 v poměru s rokem 2014 o 540 nehod, což je téměř 8,4 %. A v dalších letech jsou ta čísla zhruba stejná a mnohdy ještě o něco vyšší. (V sále je hlučno.)

Cílem je, že kamiony nebudou bez uvážení vjíždět do levého dálničního pruhu, a tím ohrožovat řidiče osobních automobilů tak, jak se to mnohdy opravdu děje. Převezměme tedy v tomto směru inspiraci např. ze zahraničí -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pardon, paní poslankyně. Dámy a pánové, prosím o ztišení. Děkuji vám. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Děkuji. Převezměme tedy v tomto směru inspiraci ze zahraničí, kdy slovenský model, který platí téměř deset let, a dle mého názoru i podle konzultace s odborníky platí a je funkční. Podobná omezení také platí i v sousedních státech.

Přišla jsem s návrhem, kterým chci situaci na dálnicích zlepšit, a to rychle a účinně. Chci průjezdný levý pruh, a věřím, že i pravý pruh tímto bude plynulý, pokud řidiči kamionů budou tedy dodržovat zákon. Vyzývám vás proto, abyste návrh podpořili a usnadnili život milionům řidičů osobních automobilů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji paní poslankyni a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Ondřej Polanský. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych ze své pozice tuto novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích představil. Návrh zákona byl předložen skupinou poslanců dne 20. 12. 2018 a téhož dne byl rozeslán poslancům jako tisk 359. Vládě byl návrh zaslán k vyjádření dne 21. 12. 2018. Vláda se vyjádřila 15. 1. Její stanovisko bylo rozesláno téhož dne poslancům jako tisk 359/1. Stanovisko vlády bylo neutrální, avšak ve zdůvodnění vláda uvádí některé skutečnosti, ke kterým se vrátím za okamžik. (Hluk v sále.)

Návrh je sám o sobě meritorně velmi jednoduchý. Obsahuje jediný novelizační bod zakazující v pracovní dny od šesti do dvaadvaceti hodin na dálnici užití levého jízdního pruhu vozidlům buď těžším než 3,5 tuny, nebo soupravám delším než -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ještě, pane poslanče, prosím počkejte... abychom se slyšeli. Tak prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji. Ještě je třeba říci, že navrhovatel navrhl ve Sněmovně projednávání návrhu zákona tak, aby Sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení, tedy podle § 90.

Nyní již tedy ze stanoviska vlády. Vláda zaujala k tomuto návrhu zákona neutrální stanovisko s tím, že upozorňuje na některé níže uvedené skutečnosti, které doporučuje při dalším projednávání tohoto návrhu zohlednit.

Navrhovaná úprava je zřejmě reakcí na kalamitní situaci na dálnici D1 - citace ze stanoviska vlády - z prosince 2018, k níž došlo za velmi specifických podmínek v průběhu rozsáhlé rekonstrukce předmětného úseku dálnice. Je proto třeba důkladně zvážit, zda by byl plošný zákaz adekvátním opatřením, které by nejen mohlo zabránit případné další obdobné kalamitní situaci, ale které by zároveň nevyvolalo nezamýšlené a nežádoucí důsledky ve zcela běžném provozu na všech dálnicích a silnicích pro motorová vozidla.

Již současná právní úprava § 77 zákona o silničním provozu umožňuje pomocí stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích omezit jízdu u některých kategorií silničních vozidel pouze na vymezené jízdní pruhy, s tím, že na rozdíl od obecné úpravy s plošným dopadem je takové omezení možné přizpůsobit stavu konkrétního úseku pozemní komunikace a aktuální dopravní situaci i klimatickým podmínkám. Kromě toho již současná právní úprava - opět § 12 odst. 4, zákona o silničním provozu - umožňuje vozidlům, jichž se navrhovaná úprava má týkat, na pozemních komunikacích o třech a více jízdních pruzích užít pouze dvou jízdních pruhů nejbližších pravému okraji vozovky, tedy jinými slovy zakazuje jízdu ve třetím a případných dalších jízdních pruzích.

Za třetí. Omezení pro některá vozidla stanovená prostřednictvím dopravního značení oproti obecné úpravě zejména pro řidiče cizí státní příslušnosti je srozumitelnější. Řidič se vždy v konkrétním úseku pozemní komunikace dozví, kde levého jízdního pruhu nesmí užít.

Za čtvrté to je reakce na Slovensko. Česká republika je na rozdíl od Slovenska, jehož úpravou je návrh patrně inspirován, tranzitní zemí s hustým provozem, rozsáhlejší dálniční sítí a odlišným profilem silniční sítě. Lze předpokládat, že plošný zákaz předjíždění nákladních vozidel na dálnici může mít za následek nejen zpomalení pravého jízdního pruhu a vytvoření souvislých kolon, které budou ztěžovat přejezdy do odbočovacího pruhu vozidlům z levého jízdního pruhu a naopak najíždění na dálnici vozidlům z připojovacího jízdního pruhu, ale v konečném důsledku i zpomalení levého jízdního pruhu, neboť i řidiči některých pomaleji jedoucích osobních automobilů se nebudou chtít nebo se budou přímo obávat zařadit se do souvislého proudu kamionů. To vše i v kombinaci s agresivním chováním některých řidičů může nepochybně vyvolávat nežádoucí rizikové situace.

Za páté. Navrhovaný zákaz může dopadnout, zřejmě nezamýšleně, i na jízdní soupravu složenou z motorového vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny s nebrzděným přívěsem o hmotnosti do 750 kilogramů, jehož nejvyšší povolená rychlost může být až 130 km v hodině. Navrhovaná úprava pak dále neobsahuje výjimku pro vozidla s právem přednosti v jízdě a zejména vozidla složek integrovaného záchranného systému.

Za šesté. Pokud jde o odůvodnění návrhu, má jít o odstranění špatné dopravní situace - to je citace z důvodové zprávy -, která dopadá na celou ekonomiku České republiky a všechny její obyvatele. Není z něj však patrné, v čem konkrétně je špatná dopravní situace spatřována a jaké jsou příčiny problémů a jaké jsou varianty jejich řešení. V návrhu také zcela absentuje hodnocení dopadů na podnikatelský sektor a zejména segment kamionové přepravy, jehož by se přijetí návrhu nepochybně podstatně dotklo a v němž by navrhovaná omezení byla nepochybně vnímána velmi negativně i s ohledem na sazby mýtného, které dopravci za použití dálnic platí. V rozporu s § 3 odst. 3 zákona, číslo 309/1999 Sb., o Sbírce mezinárodních smluv, pak není náležité odůvodněno navrhované nabytí účinnosti návrhu zákona dnem jeho vyhlášení.

Tolik tedy vyjádření vlády.

Z výše uvedeného vyplývá, že návrh podle názoru legislativní rady obsahuje nedostatky, a to nejen vady formální a věcné, ale vady vztahující se k meritu novely. O tom nicméně očekávám živou debatu v rámci nadcházející rozpravy.

Děkuji vám za pozornost a panu předsedajícímu se tedy hlásím do obecné rozpravy s přednostním právem. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budete druhý v obecné rozpravě, kterou právě otvírám, protože s přednostním právem se už před vámi přihlásil pan předseda Stanjura. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak jsem optimista a věřím, že tu debatu stihneme ukončit do 19 hodin.

Tak abych nezapomněl, za prvé jménem pěti poslaneckých klubů - ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN - vetujeme projednávání podle § 90. Čili to samo o sobě svědčí o kvalitě toho návrhu. Nechám to na kolezích, kteří budou mít podrobnější vystoupení, kteří určitě navrhnou zamítnutí. Protože tohle se opravit skutečně nedá. A nechal bych to na pana ministra Ťoka, aby se touto problematikou zabýval, jeho ministerstvo, aby to proběhlo řádným připomínkovým řízením, a pak si myslím, že bude smysluplné, abychom to projednávali.

Já se obávám, že efekt toho návrhu, který by byl schválen tak, jak je předložen, by byl přesně opačný. Neměli bychom už ani jeden rychlý pruh. Měli bychom dva, možná tři, pomalé. To znamená, představme si to. Pravý pruh plný kamionů, v čele ten nejpomalejší. Kdo z řidičů osobního vozidla by zajel mezi ty kamiony? No já určitě ne a myslím, že bych nebyl zdaleka jediný. No a pak musíme věřit, že v tom levém pruhu ten první je rychlý, že jede těch 130 a nejede 100 nebo 90. Ale někdo takový se na dálnici najde vždycky a ten by udával tempo i toho levého pruhu. Takže by těch stresových situací neubylo, ale přibylo.

Ale já jsem o tom problému debatoval v jedné televizní debatě s panem ministrem Ťokem a tam jsme se shodli, že bychom potřebovali - ministr vnitra už utekl - statistiku policie. Už dnes jsou úseky, kde je zakázána jízda kamionů v levém pruhu. A podívejte se, jak to vypadá. Jestli Policie České republiky vymáhá, nebo nevymáhá plnění tohoto zákona. No nevymáhá! Nevymáhá. A od toho bychom se měli odrazit.

Já vím, že je mnohem pohodlnější měřit rychlost při vjezdu do obce nebo města, že jel někdo šedesát, pro policii. Ale neplní se, nevymáhá se stávající znění zákona. Myslím, že řešení je poměrně elegantní, a hledejme řešení hodné 21. století, ne plošný zákaz. Potřebujeme proměnlivé značky, které budou reagovat na počasí, na intenzitu provozu, na noční nebo denní dobu. Tohle je přesně řešení. Nemusí to být každý den stejně, nemusí to být každé pondělí stejně, a přesto můžeme pružně reagovat. Ale co je k tomu potřeba? Aby někdo vymáhal plnění, respektive respektování toho zákazu.

Já plně rozumím tomu, naštěstí moc často po dálnici nemusím jezdit - když mám tři pruhy a v pravém je kamion, který jede 80, v prostředním jede kamion 82 a v levém jede kamion 84 a je tam ta zákazová značka - a je tam Policie České republiky? Není. A to je ten problém. Ne plošný zákaz, ale inteligentní dopravní značky a vymáhání dodržování zákona přímo na místě. Měl by tady být ministr vnitra, případně šéf dopravní policie. Mě by zajímala statistika, kolik přestupků zachytili, kolik blokových pokut uložili řidičům kamionů, kteří nedodržovali platné dopravní značky, kdy je zákaz jízdy kamionů vlevo. Já nevím. Já se domnívám, že je to minimum. Ale je předpoklad pro vůbec debatu o takovém návrhu zákona, abychom věděli, co se děje dnes na těch silnicích.

Dejme tomu, že bychom to přijali, měli bychom ten pravý pomalý a levý pomalý - a kde bude ta policie? Bude to jak dneska? Pořád přemýšlí: úsekové měření, jestli na 80 budou měřit, jestli všichni jedou 80, ale klíčová přece není jenom bezpečnost, ale i plynulost dopravy. Ta plynulost je možná důležitější, resp. plynulost přispívá k ekonomice. Mnozí ekonomové počítají, jaké ztráty jsou na národním hospodářství, kolik času prostojí řidiči ve frontách. Ta čísla jsou podle mě složitě dokazatelná, nicméně ty studie existují a jsou to opravdu ohromující cifry.

Měli bychom se zaměřit na kvalitu dopravní sítě. Možná nic proti kolegům na Slovensku, já tam občas jezdím, tam zase těch čtyřpruhů, kde by byla zakázána jízda v levém pruhu, tolik není jak v České republice. Takže ohánět se zkušeností Slovenska mně nepřijde úplně šťastné. Ale tento návrh zákona opravdu není dobře a já myslím, že zpracovatelé to udělali chytře, že je tady reprezentuje paní poslankyně, protože kdyby tady byli někteří jiní, tak ta kritika by byla mnohem silnější. Z respektu k ní ta kritika je poměrně mírná. Proto také volím slovník poměrně mírný, ale to se opravdu opravit nedá.

Sice mi paní předkladatelka říká, že to tak nebylo, a já jsem trošku ironicky dneska na tiskové konferenci říkal, že je poznat, že to psali, když sněžilo. Paní předkladatelka říká, že to tak není, ale pro mě ten návrh zákona tak vypadá, že to psal někdo, který byl rozčilený v tom autě, já bych byl také rozčilený a nemohl bych předjet ty kamiony, tak rychle napsal: já jim to zakážu! Dobrý nápad, ale ty dopady by byly podle mě přesně opačné, než paní předkladatelka řekla, že bude mít plynulou dopravu, a v levém pruhu jak se bude dobře jezdit. Já se obávám, že tudy cesta, a je to příznačné zrovna u novely o provozu na pozemních komunikacích, tudy cesta skutečně nevede.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan předseda Kalousek. Jenom upozorňuji, že v průběhu rozpravy nedisponuje přednostním právem navrhovatel, pokud není člen vlády, takže doporučuji faktickou poznámku. Pan předseda Kalousek je přihlášen k faktické poznámce. Stahuje ji. Ano. Takže s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Kořanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Já jsem nechtěla úplně rozdmýchávat tu debatu, ale pan Stanjura mě k tomu trošku donutil. Takže já budu reagovat na jeho vystoupení, samozřejmě vaším prostřednictvím.

V podstatě můj návrh vznikl v listopadu. Opravdu nelžu, nebylo to v souvislosti s kalamitní situací na Vysočině. Je to způsobeno každodenní zkušeností, kterou prožívám při cestě do Prahy na dálnici D5. Chci tady určitě říci, že pokud jde o tříproudovou dálnici, tak opravdu jde jenom o ten úplně levý jízdní pruh. Takže pokud jde o tříproudovou dálnici, tak kamiony se můžou v těch dvou pravých pruzích předjíždět. To za prvé.

Co se týče vaší zmínky o tom, že bude pravý pruh pomalý, že vepředu pojede nejpomalejší atd., já si to nemyslím, a to z toho důvodu, že předepsaná rychlost kamionů je 80 kilometrů v hodině. Když pojede méně, nemá na dálnici co dělat, protože minimální rychlost na dálnici je 80 kilometrů v hodině. To, že nesjedeme nebo nebudeme mít možnost se zařadit, jak jste zmínil, do pravého jízdního pruhu, to považuji za nesmysl také vzhledem k tomu, že mají nějakou vzdálenost, kterou musí dodržovat, a nedodržují. Já s vámi naprosto souhlasím. To, co jste zmiňoval o dálniční policii, že je nefunkční, a tím si je nechci samozřejmě rozohnit, neboť s nimi spolupracujeme, komunikujeme s nimi ty věci, ale je to opravdu tak. Ty kamiony se drží, lepí se na sebe 20 centimetrů a opravdu je těžké dneska se do toho pravého jízdního pruhu zařadit. Takže to asi za mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktickými poznámkami budou reagovat pan poslanec Bartoň a pan předseda Gazdík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji. Já musím reagovat na svoji před řečnici. To, že minimální rychlost na dálnici je 80 kilometrů, to slyším poprvé. Pouze vozidlo, které dosáhne 80 kilometrů, smí na dálnici, ale na té dálnici může jet rychlostí daleko nižší.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Gazdík s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezký dobrý den, milé kolegyně, milí kolegové. Já tomu začínám rozumět, proč ten zákon je takový paskvil a proč tak vznikl. K paní předkladatelce prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste říkala, že jezdíte po dálnici D5. Já jezdím třikrát týdně po dálnici D1. Kdybyste jezdila po dálnici D1, tak byste věděla, že ten zákon je naprostý nesmysl, protože ministři za ANO už pět let tu dálnici opravují, tak jak ji opravují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Paní navrhovatelka ve své první větě, když na mě reagovala, říkala, že chce vyvrátit, co jsem řekl, a pak se mnou souhlasila. Děkuji pěkně. To není vůbec žádné vyvrácení.

Já fakt chápu dva a tři pruhy. Možná to na první pohled nebylo jasné, chápu rozdíl mezi dvěma a třemi pruhy v jednom směru. Proto jsem říkal, že dneska už platí zákaz zejména tam, kde jsou tři pruhy, a to je naprosto správně. O tom se vůbec nepřeme. Přeme se o tom plošném a o tom, kde jsou ty dva pruhy.

Také když vidím pana hejtmana, když jedeme potom například z Olomouce do Ostravy, tam jsou úseky, kde jsou tři pruhy, tam ten problém reálně nevzniká. Jenom občas jsou tři kamiony vedle sebe, jak jsem popsal. Ale na té nešťastné D1, a já jsem říkal, že vám věřím, že to nevznikalo za toho sněžení, ale že ten zákon tak vypadá. To se nepřu a nemám důvod vám nevěřit. A myslím si, že i rezervovaný přístup, který je dán zejména stranickou loajalitou Ministerstva dopravy, o tom svědčí. Nevšiml jsem si, že Ministerstvo dopravy halasně a veřejně podporuje tento návrh zákona. To, že vláda dala neutrální stanovisko, je dáno tím, kdo je pod tím podepsán, protože vždycky je důležité, když si přečtete nejenom to souhlas - nesouhlas - neutrální, ale to, co je napsáno pod tím. Takže když si přečtete to, co je napsáno pod tím neutrálním stanoviskem, tak se divíte, jak z toho mohlo vyjít neutrální. Já souhlasím s panem zpravodajem.

A nežijeme v ideálním světě. To o minimální rychlosti už vyvrátil jeden z mých předřečníků. To prostě není pravda. Tak jestli budeme dělat ideální počítačové modely a budeme si tam modelovat ty rozestupy mezi kamiony, tak možná někteří, já tedy určitě ne, se tam mezi ně zařadí. Pak už zase nikdy nevyjedou a pojedou za tím kamionem.

Bavme se o skutečně funkčním řešení, které podle mě existuje, problém existuje, jenom to navržené řešení je špatné. Neříkám, že to problém není, ale inteligentní značky, vybrané úseky je přesně ta cesta, kterou bychom měli jít. Pokud pan ministr k tomu potřebuje nějaké peníze do rozpočtu, tak je tam najděme, investujme, a pak se situace zlepší.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Kořanové, potom faktická poznámka pana poslance Vondráka. Máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Doufám, že bude poslední na mého předřečníka prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem souhlasila jenom zčásti s vámi, ale chci říct, že mě velmi překvapuje váš přístup, protože já si velmi dobře pamatuji, že v roce 2006, kdy toto předkládal tehdejší ministr vnitra pan Milan Chovanec, tak jste s tím souhlasil, a dokonce jste takto vystupoval i v médiích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Vondráka. Máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dámy a pánové, já bych uvedl věci na pravou míru. V ČR se nesmí na dálnici pohybovat vozidla, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 kilometrů v hodině. Dle zákona také nařizuje řidičům opustit dálnici na nejbližším výjezdu, pokud vozidlo není schopné jet rychlostí 80 kilometrů a vyšší z důvodu závady či jiných. Takže prosím vás, já jsem žil ve Spojených státech a tam toto platí naprosto běžně. V levém pruhu nesmí jet nákladní automobil a funguje to perfektně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Bartoň s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pro paní navrhovatelku. Není to přesné. Ten návrh, který předkládal ministr Chovanec, já si to pamatuji, říkal jsem vlastně to samé, že jsem pro, ale na vybraných úsecích. To je totiž klíčové. Také jsme jako ODS nikdy nenavrhovali, že má být 150 kilometrů na dálnicích obecně, ale vždycky jsme říkali na vybraných úsecích. Ale komu se to hodí, tak použije jenom tu první větu a tu druhou zapomene. Já se k tomu hlásím, že na vybraných úsecích to tak být nemá, já to podporuji. Navrhl jsem řešení, které podle mě je funkční. Je to to samé, jak s maximální rychlostí, kterou mimochodem tehdy pan ministr odmítal a dneska se už k tomu tváří mnohem příznivěji, ale podle mě také mluví o vybraných úsecích dálnic, kde mluví o stočtyřicítce, a já to tak chápu, že jsou úseky, kde je to bezpečné, klidně těch 150, a pak jsou úseky, kde to prostě není možné kvůli stavu vozovky, výhledu, poloměru atd. O tom si nemusíme říkat.

Tak pokud se citujeme z minulosti, tak se citujme prosím přesně. Ano, souhlasil jsem s tím úplně stejně jako dnes - na vybraných úsecích.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Bartoň. Máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Já musím reagovat na pana poslance Vondráka. Bohužel už opustil místnost. Děkuji, že potvrdil moje slova.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní s přednostním právem zpravodaj, pan poslanec Polanský. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji vám. Jak jsem naznačil již ve své zpravodajské řeči, návrh podle názoru Legislativní rady vlády obsahuje některé nedostatky, a to tedy nejen vady formální a věcné, ale i vady vztahující se k meritu novely. Je proto zajímavé - o tom koneckonců mluvil už můj předřečník - jak i přes tyto výhrady od vlády dostal návrh stanovisko neutrální. Zablokování devadesátky, které také přednesl můj předřečník, je tedy důležitý krok, který otevírá cestu k odstranění části těchto chyb.

Rád bych se teď zmínil o některých aspektech, které považuji za problematické, a to aniž bych se dotkl obsahu té novely.

Za prvé, celá novela nevychází z žádné dlouhodobé potřeby, odborné iniciativy ani diskuse. Před 20. prosincem 2018, kdy byl tento návrh poslancům rozeslán, žádný odborník na dopravu nemluvil o potřebě plošně zakázat kamionům užívat levý jízdní pruh. Po 20. prosinci o tom sice také žádný odborník nemluvil, ale už hrozí, že bude opatření zavedeno. To je v případě tak vážného zásahu nejen do pravidel silničního provozu, ale do celé ekonomiky postup, který bych nazval jako suboptimální. Obávám se dokonce, že ani debata na výborech nevygeneruje dostatečně odborně fundovaný závěr a že bude nezbytné nechat zpracovat nějakou odbornou analýzu dopadu.

Za druhé, chybí analýza dopadu na českou ekonomiku. Jako tranzitní země jsme z velké míry závislí na dopravě. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný odhad dopadu novely na silniční dopravu, dokonce je docela dobře možné to, o čem se tu zmínili moji předřečníci, že zákaz jízdy kamionů v levém pruhu může mít na spolehlivost a plynulost dopravy opačný dopad, nemůžeme nijak odhadnout, jak se taková změna projeví v české ekonomice. V těch kamionech, vážení kolegové, totiž velmi často jede to zboží, které jsme si doma objednali z e-shopu našeho oblíbeného prodejce výpočetní techniky a u kterého očekáváme, že objednám-li je ráno v Ostravě, po obědě už bude z centrálního skladu na druhém konci republiky.

Za třetí, důvodová zpráva obsahuje chyby. Z těch věcných bych jako nejproblematičtější viděl to, že v části věnující se zhodnocení současného stavu zcela chybí informace o tom, že regulace jízdy kamionů v levém pruhu je možná již dnes s pomocí dopravních značek, už jsme se tady o tom dnes bavili, a že by se tedy záměru dalo dosáhnout i bez přijetí nové legislativy, a to dokonce způsobem méně problematickým a flexibilnějším. O tom, že by zákonodárce měl být zpraven o existenci alternativního mechanismu, který naplní stejný cíl, ale nevyžaduje změnu legislativy, asi není sporu.

Na základě výše uvedeného tedy navrhuji vrátit novelu k dopracování. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Zaznamenal jsem návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. O tom budeme hlasovat po skončení obecné rozpravy.

Z dnešního jednání se v době od 18 do 19 hodin ze zdravotních důvodů omlouvá paní poslankyně Markéta Adamová.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Vystoupí ti, kteří se přihlásili písemně. Nejprve paní poslankyně Jarošová, po ní pan poslanec Onderka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vyjádřím se k poslaneckému návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích, tzv. zákon o silničním provozu, k jeho dodatku.

Řidiči nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny a řidiči jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 metrů, je na dálnici zakázána v pracovních dnech od 6 do 22 hodin jízda v levém krajním jízdním pruhu určeném pro rychle jedoucí vozidla. Vláda na své schůzi dne 11. ledna 2019 projednala a posoudila tento návrh zákona a zaujala k němu neutrální stanovisko.

Navrhovaná úprava je zřejmě reakcí na kalamitní situaci na dálnici D1 z prosince 2018, k níž došlo za vydatného sněžení v průběhu rozsáhlé rekonstrukce. To může vypadat i z data podání návrhu dne 20. 12. 2018, tedy čtyři dny po kolapsu na dálnici D1, tak, že tento návrh byl podán asi proto, aby se do budoucna předešlo takovým situacím, kdy je dálnice v obou pruzích blokována kamiony a situace neumožňuje průjezd vozidel údržby dálnice a integrovaného záchranného systému. Z projevů ministra Ťoka v té době vyplývalo, že chce prosadit cokoli, jen aby to bylo. Jenže návrh ve skutečnosti tuto situaci vůbec neřeší a naopak dopadne na ty druhy vozidel, které tuto situaci nezapříčinily.

V důvodové zprávě se uvádí, že tato změna zákona směřuje ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti provozu na dálnicích. Opak je pravdou. Můžeme spíše očekávat i za běžných povětrnostních podmínek vytváření dlouhých kolon nákladních vozidel, které budou neprostupné jak pro vozidla, která z dálnice sjíždějí, tak i pro vozidla, která se na dálnici připojují, a to v celé její délce. V levém jízdním pruhu se pak vytvoří kolona těch vozidel, na která se zákaz nevztahuje, a to jedoucí rychlostí nejpomalejšího vozidla v jejím čele. Nelze očekávat, že by si řidiči pomalu jedoucích osobních automobilů, například 100 km za hodinu, čímž by výrazně snížili rychlost jízdy v levém jízdním pruhu, troufli zařadit mezi blízko za sebou jedoucí nákladní vozidla. Tyto situace budou v řidičích nepochybně vyvolávat agresivní chování a můžou způsobit celou řadu nebezpečných situací, které by se jinak nestaly.

Složité zákony spojené s omezováním rychlosti, nesmyslnými zákazy předjíždění a bodovým systémem utahují stále více pomyslné šrouby s následným výběrem pokut a odebíráním řidičáků. Stanovují se nové normy, které už zasahují do schopnosti člověka mít možnost se rozhodnout. Doporučuji zde jít cestou místní úpravy provozu na pozemních komunikacích beze změny zákona. V případě kalamitních situací lze použít informační světelné tabule nebo úpravu sklopnými značkami, a to buď zákazovou dopravní značkou zákaz předjíždění pro nákladní automobily, nebo značkou omezení v jízdním pruhu, doplněné o symbol dopravní značky zákaz vjezdu nákladních automobilů, které jsou zejména pro řidiče cizí státní příslušnosti srozumitelnější. Řidič se vždy v konkrétním úseku pozemní komunikace dozví, kde levého jízdního pruhu nesmí užít.

Rozhodně jsem proti tomu, aby jakékoliv novely vznikaly pod tlakem náhle vzniklých situací a po zkušenostech s nimi se v praxi tyto paskvily musely opět předělávat. Jedná se podle mě o prvotní snahu se zalíbit voličům s tím, že okamžitě podnikám příslušné kroky a na jejich důsledky nehledím. Celý tento systém totiž především obhajuje státní neschopnost utvořit natolik vyhovující dopravní infrastrukturu, aby vozidla nebyla nepřáteli, ale radostí, a zároveň se vše přizpůsobuje těm, pro které je zisk řidičského oprávnění vrcholem jejich schopností.

Z automobilismu se stal celosvětově masová záležitost, a tím i dojná kráva.

Za sebe rozhodně návrh nepřijmu v této podobě. Naopak je třeba ho projednat ve výborech. Pokud by byl takto přijat, jak je navrhováno, tedy ve zrychleném projednávání, potom by nežádoucí důsledky bylo velmi obtížné odstranit. Rozhodně naslouchám názorům jak zkušených řidičů, tak i odborníků a doporučovala bych vám totéž. V SPD jsme vždy podporovali návrhy rozumné, které ulehčí životy našich občanů, což si o této novele opravdu nemyslím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Onderka, připraví se pan poslanec Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předpokládám, že mnoho z vás si načetlo případnou legislativu k tomuto návrhu, přesto mi to nedá, abych neudělal menší exkurzi do legislativy České republiky, a to konkrétně do zákona č. 361/2000 Sb., zákon o silničním provozu.

V § 12 Jízda v jízdních pruzích, odst. 4 - cituji: "Na pozemní komunikaci o třech nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 metrů, zvláštního motorového vozidla a motocyklu s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km v hodině užít k jízdě výhradně dvou jízdních pruhů nejbližších k pravému okraji vozovky. V ostatních jízdních pruzích smí jet jen tehdy, jestliže je to nutné k objíždění, otáčení nebo odbočování."

A druhý exkurz, taktéž do zákona č. 361/2000 Sb., zákon o silničním provozu, § 77 odst. 1: "Místní a přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích a užití zařízení pro provozní informace stanoví a) na dálnici ministerstvo." V tomtéž paragrafu odst. 5: "Místní a přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích stanoví příslušný správní orgán opatřením obecné povahy, jde-li o světelné signály, příkazové a zákazové dopravní značky, dopravní značky upravující přednost a dodatkové tabulky k nim nebo jiné dopravní značky ukládající účastníku silničního provozu povinnosti odchylné od obecné úpravy provozu na pozemních komunikacích."

Dále chci upozornit, že v České republice existuje zákazová značka kód B22a - zákaz předjíždění pro nákladní automobily.

Tak a teď k návrhu, který jsme dostali, a k některým mým předřečníkům. Legislativa v České republice nám dává možnosti. Možnosti, jakým způsobem upravovat již stávající dopravu na dálničních komunikacích v České republice. Máme zde problém. Ten problém zní špatná infrastruktura. Ten problém, který zní špatná infrastruktura, je svázaný s problémem, který se dotýká předpovědi počasí. Holt asi na Ministerstvu dopravy si budou muset vyměnit rosničku, protože i 15. prosince holt v České republice sněží a mrzne. Když opravujeme komunikace na D1, a nejenom na ní, tak je potřeba si uvědomit, že na zimní období musejí tyto komunikace být upraveny takovým způsobem, aby zde byly plnohodnotné dva pruhy, které umožní průjezd veškerým jednotkám IZS, to znamená policii, záchranářům, hasičům, a také samozřejmě veškerým službám, které zajišťují povrch dálnice, to znamená sypačským autům apod. Z tohoto pohledu je potřeba vnímat danou situaci. Jestli dneska ta situace funguje tak, že práce na dálnicích fungují i v období zimním, to znamená např. 15. prosince, když počasí prostě nepočká na přání Ministerstva dopravy, tak se nám bohužel doprava stane takhle neúnosnou, jak se v nejednom komentáři na sociálních sítích objevilo, že když člověk vyjíždí na D1, konkrétně můj příklad z Brna do Prahy a zpět, tak má dvě možnosti. Buď si vezme jídlo na sedm dnů, k tomu lopatu, anebo objede celkovou trasu přes Svitavy a Hradec Králové. Chci vás upozornit, že celý prosinec do Prahy jsem jezdil právě tímto způsobem. Nebylo to vůbec příjemné, ale byla to jediná možnost.

Příklady ze zahraničí. Když zajedete do Rakouska např. na dálnici A1 k Linci, tak uvidíte brány, myslím tím na dálnici mýtné brány, které mají už dneska instalované proměnlivé značení. To proměnlivé značení, tak jak říkala moje předřečnice prostřednictvím pana předsedajícího, tam funguje a určuje nejen celou komunikaci, ale právě třeba i jednotlivé pruhy. A teď se nebavme o tříproudových částech dálnic v České republice, protože zase, opakuji, legislativa mluví jasně - kamiony můžou předjíždět, ale mohou působit pouze v těch dvou pruzích.

Co se týče policie, předřečník kolega Stanjura prostřednictvím pana předsedajícího. Policie České republiky, ano, měla by vykonávat činnost tak, aby nedocházelo k přestupkům a k porušování zákonů v České republice na těchto komunikacích. Ale bohužel. To bohužel rovná se a) počet příslušníků dálniční policie a b) možnosti příslušníků dálniční policie. Já nevím, kdo z vás jezdí po těchto dálnicích, ale je potřeba si uvědomit, kolik máme dálničních odpočívadel, kolik máme tzv. dálničních odpočívek, a to ať státních, nebo soukromých. No prostě nejsou. Dokážete si představit, že Policie České republiky se bude snažit na dálnici stáhnout do stávajících dálničních odpočívek ty kamiony, které nedodržují vzdálenost nebo předjíždějí tam, kde nemají? No tak ty dálniční odpočívky podle mého odhadu zhruba do dvou hodin budou zaplněny a potom ta policie bude dělat co?

To znamená, co vyplývá z toho, co jsem řekl? Za prvé, že dneska existuje legislativa České republiky, která technicky umí řešit tento problém. Za druhé, je pouze na Ministerstvu dopravy, aby se snažilo řešit tuto situaci proměnlivým značením, to znamená tak, jak jim zákon umožňuje. Do třetice, aby Ministerstvo dopravy, potažmo Ředitelství silnic a dálnic vybudovalo komerční odpočívky na dálnicích v České republice, a to třeba i možností komerčních odpočívek tak, aby kamiony mohly být potom trestány, lépe řečeno řidiči kamionů mohli být trestáni za porušování zákona. Dle mého názoru tohle je cestou.

Velice mě mrzí, že tady není ministr dopravy. Jak ho někde v předsálí uvidím, rád se ho zeptám, jestli už propustil tu rosničku, která mu řekla, že 15. prosince v České republice nemrzne a nesněží.

Chtěl bych vás všechny požádat jako dopravák, abychom zvážili tuto novelu zákona. Chápu, že byla vyvolaná - a je mi jedno, jestli kolegyně ji předkládala v listopadu, nebo v prosinci, protože ona je vyvolaná tím stresem, který zažíváme na těch dálnicích, a je jedno, jestli je to opravdu v tom či onom měsíci, ale abychom zvážili, zda tuto novelu podpořit v průběhu jejího projednávání, protože ten prvotní efekt asi u každého z nás zákonodárců, kdy jsme viděli ty šílené kolony, které byly na Vysočině, těch lidí, kteří tam stáli v tom mrazu, tak byl: tak tohle není možné, tam nemůže nikdo projet, ani policie, ani záchranka, proboha, ty kamiony tady nemají co dělat. Ale ten okamžitý efekt našeho vnímání té situace, kdy jsme to viděli v televizi, anebo někteří z nás, co jezdíme po D1, na vlastní oči, by měl zaniknout. Měl by zaniknout ve prospěch toho systémového řešení v rámci dopravy České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl reagovat na to, co tady zaznělo a, reagovat i na vás, pane kolego prostřednictvím předsedajícího, protože já mám skutečně statisíce kilometrů po dálnici a mám nechci říkat kolik mil po Americe ujetých. To všechno, co tady zaznívá, je dobře. Ano, průchozí brány, které budou mít měnící se značky. Všechno to je pravda, všechno je pravda. Je pravda, že u nás se přestupky nedodržují, a je pravda, že v Americe ten problém není. Ale víte proč? Prostě proto, že to je postihováno. Pokud nezajistíme to, že bude možnost ty chybující řidiče v nějaké podobě odchytit a potrestat, nebude to fungovat.

V Americe, když pojedete a budete předjíždět nedovolenou rychlostí nebo vyjedete z pruhu tak, že někoho omezíte, tak vám ten čertík vyskočí z toho křoví v prostředku a hned vás zkasíruje, respektive odsoudí v nejbližší vesnici. U nás nehrozí vůbec nic. Jestli uděláme proměnné značení na branách, co se stane? Všichni se na to podívají a nestane se nic. Pokud nebudeme trestat, řešit ty přestupky, pak to nebude fungovat. Zácpy nevyřešíme, ty jsou i v Německu. Ale přestupky bychom vyřešit měli.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Plzák bude reagovat faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji. Jenom krátká faktická poznámka. Tak já jsem také v té Americe jezdil. A ono to není tak, jak to říkal tady kolega Svoboda. Tam je to právě, abyste nemohli uplatit toho policistu, tak on naopak vás nezkasíruje. On vám řekne: druhý den se dostavíte tam a tam k soudci a ten vám dá termín, kdy bude ten váš přestupek řešit, a budete mu zdůvodňovat, proč jste rychle jel, jestli jste jel do nemocnice, jestli jste pospíchal a tak dále. Takže není to tak, že by vás zkasíroval hned. Naopak váš pobyt v Americe se může nečekaně prodloužit třeba o čtrnáct dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě pan poslanec Klaus, po něm pan poslanec Vácha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Já bych se také rád vyjádřil k tomuto návrhu zákona. Nejprve mě zaujala řeč pana poslance Onderky vaším prostřednictvím a jeho takové výrazné útoky na Ministerstvo dopravy. Tak to je zajímavá zpráva o stavu koalice a hlavně taková ta kritika, jak není ta infrastruktura. Protože já mám pocit, že od roku 1996, což je tuším 23 let, jste vládli asi tak 15 nebo 16 let, strana sociálně demokratická, takže proč ta infrastruktura není, je celkem nasnadě.

Druhá věc, co chci říci. Já samozřejmě také velice často nerad jedu po dálnici a tam jsou ty závody kamionů, kdy jeden jede osmdesát jedna a druhý osmdesát. To jakoby nemá nikdo rád. Ale nemůžu se zbavit dojmu, když vidím tenhleten návrh zákona, se podívat na historii automobilismu. To začínalo tak, že jelo vozidlo a před ním běžel zřízenec s vlaječkou a s píšťalkou v puse. A já se obávám, že všemi těmito regulacemi, neustálým snižováním výkonu motorů, spalin, regulacemi, omezením rychlosti se zase obloukem vracíme do této doby. A já už ji naštěstí nezažiju, protože už mi bude padesát let, ale lituju svoje děti.

No a k tomuto samotnému zákonu. Už to tady bylo zmíněno, viděl jsem i paní poslankyni Jarošovou, také mám v ruce stanovisko Asociace autoškol České republiky. (Ukazuje plénu desky s dokumentem.) No co na to říct. Zákony, které vznikají na základě nějaké okamžité situace, jsou většinou špatně. Čili někdy 16. prosince zkolabovala D1, nebyla vůbec průjezdná, bylo to hrozný, no a my - 20. prosince je načten zákon o předjíždění kamionů. To tu situaci nezpůsobilo. Způsobilo to dílem počasí, dílem, že ta dálnice byla stále ještě opravovaná, dílem nevím, kdo tam má jaké pneumatiky z těch kamioňáků a podobně. Ale tohleto řešení není. Ta situace skutečně dopadne tak, jak tady několik řečníků říkalo, to znamená, že pravý pruh pojedou kamiony a v levém pruhu se to bude řídit tím nejpomaleji jedoucím vozidlem, což jak všichni víme, spousta lidí jezdí devadesát, sto kilometrů za hodinu po dálnici kvůli spotřebě. To tak prostě je, já to těm lidem nevyčítám, ale prostě jeďte tam. Ta nervozita těch aut, co chtějí trošku rychleji tou stotřicítkou jet, tam bude enormní. Nevím, co tam všechno bude za případy: troubení, svícení, lidi nejsou svatoušci. Jakékoliv omezování plynulosti dopravy většinou dobře není.

A poslední věc. Řidičů osobáků je asi daleko víc, ale také trošku mysleme na řidiče kamionů. Ta práce je velice těžká, takže takováto zase další regulace, co zase nesmějí, kolikrát kde musí stát, kde nesmí stát, kolik hodin mohou jet. Oni také pospíchají domů, chtějí v tom čase těch osmi hodin tam dojet, tak je to prostě velice stresující práce. A teď jim vlastně zakázat i nějaké pomalu objíždění vozidla, které někdo odtahuje, aby ho nemohli předjet a vjet vůbec do levého pruhu, je věc, která moc tomu nepomůže.

Já nenavrhnu zamítnutí tohoto zákona, protože to udělá kolega Adamec, ale celkem s tím dost soucítím a tenhle zákon považuji za zbytečný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Vácha, po něm pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo, pane předsedající. Mě by zajímalo, jestli ti, kteří se podepsali pod návrh toho zákona, vůbec ten zákon znají, protože v tom zákoně tohle už je. Tohle už tam v tom zákoně je.

Kolega Onderka říkal, že pokud máme tři pruhy, tak kamiony nebo ti pomalí nesmí v tom levém pruhu jezdit, to je nějaký paragraf myslím 12. Ale nezmiňoval § 36: řidiči na dálnici je zakázáno - a teď pozor - řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 metrů, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil - slovo omezil je důležité - v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy. V § 2 se definuje omezení a omezení znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu nebylo nijak překáženo.

Takže pokud pojede kamion a bude chtít předjíždět jiné vozidlo a bude tím předjížděním překážet někomu jinému, tak porušuje dopravní předpisy, měla by tam být policie a ta policie by měla konat. Pokud do toho zákona dáme hned za bod čtyři navrhovaný bod pět, tento navrhovaný bod, tak se nic nezmění. Dokud tam ta policie nebude a nebude vyžadovat dodržování zákona, tak se vůbec nic nezmění, protože my už to tam dneska máme.

Podle mého názoru je to úplně, úplně zbytečný zákon. Já nevím, jestli jste si to četli, když jste to psali. Ale je úplně jasné, že dneska kamiony nesmí předjíždět. Pokud to schválíme, tak nebudou smět předjíždět i v době, kdy ta dálnice bude úplně prázdná. Pojedou dva kamiony, jeden pojede sedmdesát, bude moct jet sedmdesát, já jsem přesvědčen, že kolega Bartoň má pravdu, a ten druhý pojede osmdesát pět a nebude ho smět předjet. Úplně prázdná dálnice! Podle mého názoru je to nesmysl. Ve chvíli, kdy bude prázdná dálnice, dovolím tomu kamionu, aby předjel. Říká to ten odstavec čtyři.

A pak mám tu poznámku k té jízdní soupravě. Víte, a už to tu někdo zmiňoval, my když s klukama jezdíme na motorky, tak máme Land Rovera Discovery, který má čtyři metry, 4 970 milimetrů, necelých pět metrů, za tím táhneme káru s motorkami, která má také čtyři metry, takže jsme jízdní souprava převyšující sedm metrů. Ta kára může jet sto třicet. Takže my díky tomu, že schválíme tady ten, jak to říct slušně, tady tu změnu zákona, tak budeme muset jet mezi těmi kamiony, kdy ten první kamion pojede tou sedmdesátkou, i přesto, že bychom mohli jet těch sto třicet, co nám dovoluje zákon.

Takže já považuji tady tu novelu zákona za naprostý nesmysl. Naprostý nesmysl. Je to úplně zbytečná novela. Dneska už to v zákoně máme. Máme to řešeno mnohem lépe. A dokud nebude fungovat Policie České republiky, já nevím, všichni máte řidičák, všichni jezdíte tady, a jsem přesvědčený, že mnoho z vás jezdí i v zahraničí. Nebudu jmenovat, nechci se někoho dotknout, ani sebe, ale kolik pokut jste dostali v České republice a kolik pokut jste dostali v Rakousku za rychlou jízdu, anebo ve Francii za rychlou jízdu, kde vás vyfotí, přijde vám dopis v češtině, že máte zaplatit třicet nebo sto eur, protože jste jeli moc rychle. V cizině ta policie funguje. U nás, bohužel. Já nekritizuji policii za to, že nefunguje. Kritizuji systém, který nedonutí policii, nebo nedá policii takové prostředky, aby mohla fungovat.

Takže to je za mne a za klub TOP 09 všechno. A samozřejmě, já nevím, jestli už někdo navrhl zamítnout, takže bychom se připojili k zamítnutí zákona.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pane poslanče, nikdo nenavrhl zamítnutí. Navrhujete zamítnutí? Dobře. Tak zatím nebylo navrženo, bylo navrženo vrácení návrhu k dopracování, to navrhl pan zpravodaj Polanský.

Nyní budou následovat faktické poznámky v tomto pořadí: paní poslankyně Kořanová, páni poslanci Veselý, Kolovratník a Ventruba. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Já bohužel zase musím na svého předřečníka prostřednictvím pana místopředsedy: povolená rychlost nákladních vozidel nad 3,5 tuny v České republice je 80 kilometrů v hodině. Tečka.

Další věc. Velmi dobře znám § 36 silničního zákona. Ovšem proč není dostačující? Protože za prvé ho vůbec nikdo nedodržuje, což je samozřejmě odpovědnost policie, já s tím naprosto souhlasím. Ale za další - je těžce, velmi těžce vymahatelný. A o to jde. Protože není dostatek kamerových systémů, nemůže se to ohlídat, takže opravdu je to otázka vymahatelnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Veselý s faktickou poznámkou. Po něm pan poslanec Kolovratník. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já taky musím reagovat na kolegu Váchu, byť si ho jinak velmi vážím. Úvaha, že § 36 je funkční a že to vlastně zavádí, je velmi teoretická. Kolegyně Kořanová to řekla tak jako razantně, já to řeknu opravdu jako právník. V podstatě to znamená, že to je naprosto nevymahatelná věc. Zkuste si někdy projít jako policista nebo úředník správním řízením, kdy tomu řidiči budete prokazovat, jestli skutečně omezil, nebo neomezil. Nikdy to do kupy nedáte a při délce přestupkového řízení je to naprosto nemožné. My si musíme říct, jestli chceme, aby ty kamiony zacpaly pruhy, nebo ne. Jestli tohle je nejšťastnější model, nevím. Ale § 36 je opravdu naprosto teoretický a v praxi neprosto nepoužitelný. Věřte mi. Říkám vám to jako právník, tam se nikdy nedostanete k tomu, abyste to tomu řidiči prokázal.

Uvedu jeden konkrétní případ, nějaký, který si teď vymýšlím, ne že bych ho zažil, ale který si vymýšlím. Kamion jede, za zatáčkou koukne do zpětného zrcátka a nevidí tam nikoho. Najede tam a jede těch, jak to známe všichni, on jede 92, ten, koho předjíždí, jede 90. Takže se za nimi utvoří 10kilometrová fronta. Omezil, nebo neomezil? Když řekneme omezil, je to logické, řekneme si omezil, je to v pořádku. Ale on řekne: Jak já jsem mohl vědět, že omezím, když jsem tam nikoho neviděl? Takže bych nesměl předjíždět vůbec. A bylo by to i v noci, i ve dne. A tady je možnost říct vůbec, anebo se na to vykašleme, a potom prostě ta situace bude na silnicích taková, jaká je teď. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobrý podvečer, kolegyně a kolegové. Já jsem přihlášen do řádné rozpravy a za malou chvíli na vás budu apelovat nebo prosit, abyste tomu návrhu dali šanci. A respektuji pozici kolegů z opozice k § 90. Ale věřím, že když se dohodneme na řádném projednání, že můžeme se bavit i o několika variantách těch řešení a třeba najít to, co bude průchozí nebo shodné pro většinu Poslanecké sněmovny. Ale to řeknu za chvíli. Teď jsem chtěl, aby to bylo logické, reagovat na pana poslance Váchu.

Když jsem poslouchal, tak asi trošičku budu opakovat slova kolegyně Barbory Kořanové i pana poslance Ondřeje Veselého. Ona je pravda, že ten zákon - a četli jsme ho, věřte nám, že jsme ho četli velmi pečlivě - to do jisté míry předjímá, že v tom § 36, což je oddíl 2 zákona, tak explicitně říká, že se nesmí předjet, pokud by omezil. A bylo to řečeno, jak budeme posuzovat, jestli omezil, nebo neomezil, z nějakých kamerových záznamů apod. Ale on třeba také § 19 tohoto zákona v odst. 3 říká, že řidič, který předjíždí, omlouvám se, ne, který předjíždí, ale který je zařazen - a to je reakce na Zbyňka Stanjuru, který už teď není přítomen - tak že musí dodržovat bezpečnou vzdálenost, která umožní bezpečné zařazení se. Takže tady bych teď mohl jakoby rozporovat to, že vznikne nějaká nekonečná fronta nebo kolona kamionů, do které není možné se zařadit. Protože zákon už v jiném paragrafu říká, že ta bezpečná vzdálenost pro zařazení se pro jiného předjíždějícího musí být dodržena. Ale opět, uvědomme si a zkusme o tom přemýšlet v reálu, jestli toto vůbec je kontrolovatelné, nebo ne.

To, co tím návrhem chceme říct, aby to bylo jasně exaktně popsáno např. jako na Slovensku - a už mi končí čas, tak já to řeknu poté v řádné přihlášce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas skutečně vypršel. Pan poslanec Ventruba je ještě přihlášen s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Ventruba: Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, dovolte mi, abych zareagoval na své předřečníky. Já taky jsem jezdil ve Spojených státech, taky jsem jezdil v Německu, na Slovensku. Musím říct, že ve Státech se mi jezdilo líp jak u nás, stejně tak v Německu. Každá ta země má svoje zákony. Já bych jenom chtěl říct, že dávám za pravdu tomu, že pokud by v tom pravém pruhu jely kamiony a do levého pruhu se nám dostalo nějaké osobní auto, které pojede 90 kvůli spotřebě, jak bylo řečeno, tak to bude mít problém. Ale chci být objektivní a chtěl bych říct věci, o kterých uvažuji i podle toho, co řekla tady paní kolegyně, co dávala návrh. Zaznělo tady, že máme dobré zákony a že policisté by to mohli vyřešit. A za druhé, že nebudou moci odbočovat doprava. Pokud by byly rozestupy kamionů, jak jsou v některých zemích dané, buď čarami nebo 150 metry, nebo nevím kolika, tak asi by se dalo odbočit.

A druhou věcí, kvůli které dělám svou interpelaci, a pan ministr Ťok tady není, jsem se ho chtěl zeptat: kdyby ten policajt, který teď může ty pokuty dávat, a bylo kritizované, že nebude dávat, protože nemá kde. Já se chci zeptat, proč jsou u nás na dálnici všechna, já jezdím z Prahy do Brna, ta parkovací místa zabráněna, aby tam auta mohla vjet. Takže opravdu ten policajt za stávající situace, kdyby zastavil na dálnici ty kamiony, tak způsobí ještě větší problém.

Takže pan ministr Ťok tady není, tak až přijde, tak se ho zeptám. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě pan poslanec Adamec, připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vážení předkladatelé, dovolte mi, abych tady také řekl něco za sebe k tomuto návrhu zákona. Musím říct, že mě tedy velmi nepříjemně překvapilo, že na programu této schůze jsou návrhy zákonů, a je jich sedm, které jsou navrhovány v devadesátce, ve zkráceném režimu. To mi fakt připadá jako velmi zvláštní. A ta témata nejsou úplně tak beztrestná. A tenhle je opravdu excelentní, protože je to poslanecký návrh vládních poslanců a zase ho máme řešit v devadesátce. My jsme samozřejmě podali veto.

Ale když poslouchám tu rozpravu, tak opravdu tady to někdy hraničí s lidovou tvořivostí a s tím, jak každý máme nějakou zkušenost někde z Ameriky, někde z Evropy apod., a chceme tady řešit docela vážnou věc, kde prostě tady jsou dva názory - jeden říká, že kamiony mají jet v pravém pruhu a že se nic nestane, druhý názor říká, že to je špatně, že by se to mělo dělat jenom někde a že samozřejmě pak, jestli se budete chtít projet po dálnici, tak někdy v noci, kdy ty kamiony předjíždět můžou.

Já chápu, že to je téma, které nás zajímá, že kamiony štvou každého. Na druhou stranu každý chodíme nakupovat, každý chceme něco poslat v e-shopu apod. Tady jsem slyšel takový názory, tak ať si to přeloží na ty dodávky. Tak jako, to je ekonomika, to si nebudeme zase zastírat, asi se to centrálně veze někam a pak se to zase distribuuje. Prostě kamiony jsou součástí běžného života. Že ti kamioňáci jezdí tak, jak jezdí občas na té dálnici, na těch silnicích, taky s tím máme své zkušenosti. Taky to není, že by se nám to líbilo, že by dodržovali předpisy. Oni prostě z pocitu té velikosti, oni mají pořádnou tu boudu, je tam naloženo těch tun, tak mají pocit bezpečí, a že si mohou dovolit všechno. Ale to zas je problém.

Tady se mluvilo o dálniční policii. Tak prosím vás, když říkáte, jak vám chodí pokuty z té Evropy - no tak bezvadný, tam to mají automaticky. Tam to mají automaticky. Ty pokuty jsou většinou dvojí, buď to chodí od státní policie, nebo to chodí z obecních úřadů, na jejichž katastru ta dálnice probíhá, kde si dávají ty radary. Přivydělávají si stejně jako v České republice, speciálně někde, protože de facto ten postih je jenom ekonomický a do bodového systému nezasahuje.

Já tedy musím říct, že opravdu, nezlobte se na mě, tohle řešit v devadesátce, to je taková troufalost sem s tím přijít před Poslaneckou sněmovnu, že bychom všichni jako měli velmi zpozornět. Protože pak říkáme, že jsme tu k ničemu. Když vezmu tu rozpravu, jak tady probíhá už hodinu, možná déle, a ty argumenty, které tady padaly, ty vlastní zkušenosti, tak si myslím, že skutečně to je návrh, který by měla připravit odborně vláda. My tady říkáme prostě, že jsme zažili kalamitu na D1 v zimě. Čtyři hodiny tam čekali, nebo jak dlouho. No já nevím. Já jezdím po Evropě a stalo se mi to mockrát v Německu, ve Francii, prostě že ta dálnice nejela. A když jsem se ptal na statistiku, jak je to v České republice, tak prosím vás, já vám to číslo řeknu. Já jsem si ho zjistil: 98 % času dálnice jedou v České republice. Jsou tam ta dvě procenta. Bohužel se to v zimě koncentrovalo do té jedné události, kdy samozřejmě, ano, chápu to, v rámci politického boje jsme si tady vysvětlovali s panem ministrem své pojmy, dojmy, ale nicméně se nestalo vůbec nic.

Co se týká toho úmyslu. Já tomu rozumím. Všichni si myslíme, že prostě ten náš názor to vyřeší a že ho protlačíme tady, pokud získáme většinu. Ale já si zase říkám, že i cesta do pekel je dlážděná samými dobrými úmysly. A já bych tady ten návrh tohoto zákona, který na první pohled vypadá velmi jasně srozumitelně, zařadil do této kategorie. Já před tím varuji. Na těch výborech, pokud to chcete poslat do výboru, nevyřešíme nic. To je odborná záležitost. Mělo by se tím zabývat ministerstvo. Patřičné instituce, které dělají statistiky a podobné záležitosti. Můžeme si tady říkat, jak je to výborné a jak to funguje v Americe. No, já s dopravní policií mám zkušenosti v České republice takové, že vždycky na mě vyskočili takoví ti maskovaní z křoví v neoznačeném autě. Sebrali mi body, peníze. Nakonec i řidičský průkaz. Ale bohužel, nic jiného jsem od nich zatím neviděl. Pokud neřeší nehodu, kterou pak dají do statistik, že řešili prostě nějaký přestupek, tak nic jiného ta policie dopravní kromě nehod a rychlosti neřeší. Nedělejme si iluze, že budou měřit vzdálenosti kamionů.

Dokonce dneska máte zákazy předjíždění kamionů na dálnici. Oni to naprosto ignorují, jako by ty značky vůbec neznali. A dělají to všichni včetně cizinců. Doma by si to netroufli, ale tady moc dobře vědí, pokud nepřekročí povolenou rychlost, tak se jim na té dálnici, pokud někoho nesestřelí, vůbec nic nestane. Jen tak mimochodem, všichni dojíždíme do Prahy po těch svých dálnicích z těch našich regionů. A když přijíždíme do Prahy, tak přesně nastává ta situace, kdy z obou pruhů dálnice se stávají - kromě D1, kde je třetí pruh, abych byl přesný, na D11 je to jenom v jednom směru bohužel na výjezdu z Prahy, ne na dojezdu z Prahy. Tak se dostáváme do situace, že oba pruhy jsou pomalé pruhy, protože vždycky vpravo jede někdo pomalu, za ním je fronta. Vlevo někdo jede pomalu, za ním se dělá fronta. A posledních deset patnáct kilometrů takhle všichni dojíždíme do Prahy. A jestli to chcete takhle aplikovat na celou délku dálnice, tak si to klidně schvalte.

Já říkám, že je to špatně, že bychom se měli zajímat o plynulost dopravy. Že největším nebezpečím dneska není vyšší rychlost, ale je to nepřiměřená rychlost ať k povaze vozu, ve kterém jedeme, nebo té komunikace. Ale to bohužel je nevyměřitelný faktor. Takže nedělejme si iluze, že policie vyřeší za nás ty problémy, které na těch dálnicích máme.

Jen tak mimochodem, plošné zákazy vždycky špatně dopadly. Ta zkušenost lidstva je v řadě případů. Já to tady nebudu vyjmenovávat. Na řadě činností se to pokoušely některé státy aplikovat. Některé tak významné třeba jako Amerika, Spojené státy americké. Jak to dopadlo, všichni víme. A důležité pro mě je také to, že když něco tady vytvoříme nebo vláda nám to předloží, my to schválíme, upravíme, prodiskutujeme, že to také můžeme na těch občanech vymáhat, že tady bude vymahatelnost práva. Tento návrh zákona to vůbec neřeší.

Já si myslím, že opravdu... A navíc je to chybně napsáno. Já si myslím, že bychom to měli zamítnout v prvním čtení a že by měla vláda a Ministerstvo dopravy a pan ministr se zabývat tím, jak tuto situaci na dálnicích řešit odborně. Prostě tak, bez emocí, abychom prostě tady pak dostali materiál, který můžeme s čistým svědomím schválit. Takže já, dámy a pánové, navrhuji zamítnutí tohoto návrhu zákona v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. S návrhem na zamítnutí se vyrovnáme po ukončení obecné rozpravy. V té budeme pokračovat. Na řadě je pan poslanec Válek, připraví se pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Dobré pozdní odpoledne nebo časný večer, dámy a pánové. Já jsem v Americe nikdy auto neřídil. Jenom omluva na začátek.

A na druhé straně jsem dneska ráno vyrazil z Brna po D1. U Jihlavy jsem si byl jistý, že tento zákon podpořím. Zhruba padesát kilometrů za Jihlavou, když mně udělal třetí kamion myšku, tak jsem si říkal na sto procent v devadesátce. A těsně před Prahou jsem uvažoval o zpřísněních, která bych navrhl jako pozměňovák. (Pobavení v sále, smích.)

Mezitím jsem se uklidnil. Vědec a lékař u mě převážil. Prostě rychlá řešení, jednoduchá řešení, jsou špatná řešení. Já si myslím, že každý z nás, kdo jezdí po dálnici, zažíváme stejné emoce. V podstatě všichni kromě nás jsou úhlavní nepřátelé, kteří nám brání v plynulé jízdě. Na druhé straně v neděli jsem jel z Vídně do Brna. Nastavil jsem si 130 na tachometru. Tempomat to tam držel. Nikdo mě nepředjížděl, nikdo na mě neblikal, nikdo mě nepředháněl. Tak nějak v tom levém pruhu těch 130 všichni jeli. Dneska, když jsem udělal totéž z Brna na Prahu, tak po desíti kilometrech jsem byl úhlavní nepřítel všech osobáků, které jely tu 140, tu 150, tu 160. Nebyl pro mě pruh! Vpravo to bylo moc pomalé, vlevo to bylo moc rychlé. Mých 130 se na dálnici prostě nehodí. Jsem špatný řidič, jsem si toho vědom.

Tak abych se vrátil k tomu, s čím jsem chtěl původně vystoupit. Já si myslím, že je potřeba prostřednictvím pana předsedajícího podpořit to, co řekl můj předřečník. Nám chybí data, nám chybí informace. Mě by strašně zajímala analýza od ministra dopravy, jaká je tedy struktura těch kamionů, co jezdí po dálnici, jak se mění. Já jsem si dělal analýzu spolu se studenty. Snažil jsem se zjistit, jak se vůbec mění struktura kamionů. Jestli přibylo kamionů z některých zemí, co jsou ty typy kamionů, jestli jsme tranzitní nebo jaká jsme země. Tato data bych chtěl, a tím pádem bych o ně tímto chtěl požádat.

Druhá věc, která mi chybí. Jaká je struktura dopravních přestupků na dálnici D1? Předpokládám, že dálniční policie nějakým způsobem nějaké pokuty někomu dává, tak by mě velmi zajímalo, jaké přestupky se za toho posledního půl roku nejčastěji udály. Na které ty přestupky se ta dálniční policie nejvíce zaměřuje. Co je to, co považuje za největší problém současné situace na D1 - předpokládám, že tím pádem se na to zaměřuje. Závěrem bych chtěl říct, co všichni moji předřečníci, nebo drtivá většina z nich řekla, že dálniční policie z různých důvodů, protože to nejde technicky, nebo protože pro to nemá kompetence, nebo z jiných důvodů, v podstatě nevymáhá ani stávající legislativu a není schopna trvat na jejím dodržování a není možné, aby aplikovala pokuty, tak jak v některých zemí západní Evropy je to relativně běžné. Z toho pohledu si myslím, že zavést další omezení, které by mělo být sankcionované, aniž tedy si tady říkáme, by šlo kontrolovat, aniž by šlo nějakým způsobem hlídat a vymáhat, je čirý alibismus. Pokud nevíme, jak budeme takovéto omezení vymáhat, tak nemá smysl se asi o něm bavit.

Já bych se velmi přimlouval o intenzivní odbornou diskusi na toto téma, protože málo platné, prostě žádné rychlé řešení, kterým by se dostavily dálnice a rozšířily o jeden pruh, asi nenajdeme. Žádné rychlé řešení, kde by se během roku postavily nové nějaké speciální brány nebo nějaký systém, který by varoval řidiče, asi nezavedeme. Přesto bychom se měli snažit to prostředí na dálnicích kultivovat tak, aby ta jízda byla co nejméně stresující a aby byla co nejvíce plynulá. A to slovo plynulá si dovolím ještě jednou zopakovat. Protože obrovský problém podle mě jízdy na dálnici D1 a na všech ostatních dálnicích je neplynulost té jízdy v těch dvou pruzích nebo ve třech pruzích, které tam jsou.

To, že se člověku stává, že kamiony jedou ve všech třech pruzích, to, že se stává, že i v levém pruhu, když jsou tři pruhy, jede někdo osmdesátkou, sedmdesátkou - to všechno se může stát, nechť. Ale systematická snaha o plynulost, která by opravdu vycházela z podrobné analýzy dat, týkající se struktury kamionů, nějakých odhadů toho, co nás třeba čeká v příštím půl roce, roce, dvou, pěti letech, co se týká kamionové dopravy v České republice, a analýza přestupků, těch, které jsou nejzásadnější, které brání plynulosti, a informace Ministerstva vnitra, jak se tedy na tyto přestupky zaměří, aby k nim nedocházelo, to je to, co bych chtěl slyšet a co by mi velmi pomohlo v rozhodování, jak k těmto jednotlivým návrhům, tomuto nebo podobným, přistupovat a jak se k nim chovat bez emocí, aby to bylo ku prospěchu všech řidičů, kteří využívají nejenom dálnice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Následovat budou faktické poznámky pana poslance Nachera, pana poslance Vondráka. Mezitím vás seznámím s omluvou pana poslance Mikuláše Peksy, dnes od 18 hodin z pracovních důvodů. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, asi vás nepřekvapím, když řeknu, že jsem k tomuto nechtěl nic říkat. Ale pečlivě jsem v předsálí poslouchal kolegu Adamce, kterého teď nevidím - tamhle je, vidím -, a on říkal, jestli to budu dobře citovat: "že 98 procent dálnice jezdí a je to jenom výjimečně a že vlastně na českých dálnicích kolon moc není". Já bych s ním dokonce souhlasil, že se to koncentrovalo na jednu událost, která se stala. Souhlasím. Pak v tom případě nerozumím, proč jste tady dvakrát grilovali pana ministra Ťoka, jako by se tady stala nějaká událost, za kterou by měl zodpovědnost přímo a zavinil to přímo ministr dopravy. Shodneme-li se, že 98 procent jezdí, a teď to používáme při tomto návrhu, a já s tím souhlasím, tak pak zase nemůže platit to, že tady předtím ne vy, ale třeba někdo jiný griloval ministra dopravy, protože se to zrovna politicky hodilo. Tak buď platí jedno, nebo druhé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezký večer. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Ivo Vondrák a připraví se pan poslanec Ivan Adamec. Vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Už jenom velice stručně. Tady zaznělo, že je to jednoduché řešení. On ten Albert Einstein říkal: "Hledejme věci co nejjednodušší, ale ne jednodušší, než lze." To je jeho citát. A já si myslím, že to platí i pro tento zákon. Já si taky nemyslím, že bychom to měli globálně zakázat. Myslím si, že adaptivní metody, které by se nastavily podle proudu a tak dále, jsou tady k dispozici. Ale prosím vás, ono je dneska problém si vynutit to, že zákon říká, že vás nikdo nesmí omezit. Oni vás dneska ohrožují. Dneska život na dálnici není o tom, kdo jede rychle nebo pomalu. Jde o to, že ten rozdíl v rychlostech začíná být dramatický a začíná být nebezpečný životu.

Takže já bych se spíše přimlouval za to zákon pustit a pobavit se o tom, jak to nastavit, abychom se skutečně vyhnuli těm situacím, které dneska jsou. Já vám řeknu na rovinu, já na té D1 žiju, že je to už fakt velký problém. Je to velký problém. Dneska vám skutečně vjede náklaďák do levého pruhu, i když ví, že tam jste, on vás nejen omezí, on vás ohrozí a je mu to jedno. A dokonce stojí fronta náklaďáků, levý pruh jede, a protože jsou naštvaní, tak vás zastaví, vjedou tam a zabrzdí celý levý pruh. Prosím vás, to jsou věci, které je třeba řešit. Chápu, že návrh zákona je zjednodušující, ale pobavme se o tom, jak ho upravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Ivan Adamec, zatím poslední faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, chtěl bych reagovat na pana kolegu Nachera. Já jsem to tady takhle říkal, že to sloužilo k tomu, že tady bylo grilování pana ministra, protože se to zrovna hodilo. Vzpomínám si i na sebe. Já jsem ho vůbec neinterpeloval v případě D1, protože jsem to dovedl velmi dobře pochopit. Ale tu schůzi si vynucoval někdo jiný a já jsem o tom mluvil. Tak bych prosil, abyste to nepodsouval přímo mně tady, jak to bylo teď, prostřednictvím pana předsedajícího.

Jen tak mimochodem, když slyším, že někdo je pro to, že se to bude dělat proměnlivými značkami, úsekově - někde je to potřeba -, a pak řekne, ať to pustíme do dalšího čtení, tak tomu opravdu trochu nerozumím, protože to jde přímo proti sobě. Tento návrh zákona je prostě nevydiskutovaný, špatný a podle mě se řešení musí najít jiným způsobem, jinou formou, musí to udělat ministerstvo a patřičné orgány a předložit nám to včetně rozboru, jak si představují, že to bude fungovat. Tudy cesta nevede - tímto návrhem! (Důrazně.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Připraví se pan poslanec Vácha. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji. Kolegyně, kolegové, pane místopředsedo, chtěl bych všem poděkovat za debatu, která je konstruktivní. Cílem tohoto návrhu bylo otevřít tuto debatu, protože dodneška jsme o této situaci bohužel nemluvili. A jestli je to cesta poslanecká, nebo ministerská, je mi v tuto chvíli jedno. Já si na rozdíl od kolegy Adamce myslím, že i tudy může vést cesta. Pokud se najde většina, která pustí tento zákon do druhého čtení, tak vše, co tady zaznělo, včetně názorů odborníků - ČESMADu, dopravců, policajtů a tak dále - tam může být zohledněno, aby z toho třeba vyšlo, že zákonem řešíme situaci na dálnicích v České republice, že z toho třeba může vyjít - a teď vůbec nechci předjímat - protože jako většina z vás taky trávím život na D1, ale není to jenom o D1, v tom se všichni shodneme -, že v zimě v některých měsících na některých úsecích, kde jsou třeba jenom dva pruhy, bude značka, která to bude zakazovat. Vím, že mně na to řeknete argument, že už je to dneska možné, ale zákon, který to jasně řekne, má vyšší právní sílu, jednoznačně, a je to nějaký signál, který jsme chtěli vyslat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se tedy spustily přihlášky na faktickou, mám čtyři. Takže jako první vystoupí pan poslanec Vácha, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo. Budu reagovat na kolegu Vondráka. On říkal případ, kdy tam dochází ne k omezení, ale k ohrožení - a tam bych se potom už obrátil na kolegu Veselého, to už je jasný případ toho, kdy ta policie může nějakým způsobem zasáhnout, ale ona nezasáhne. Ale ona nezasáhne, i když budeme mít tento zákon, protože nějaké kamerové záznamy, když řidič pojede a pošle policii, že někde něco natočil, nebo z kamerových záznamů z dálnic, prostě to policie řešit nebude. Dokud nebude policie na dálnici vyžadovat striktně zákon, tak je jedno, jaké tam budeme mít paragrafy. Jsem přesvědčen o tom, že odstavec 4, současné znění, úplně bohatě stačí. Z toho důvodu, koukal jsem, že jako garanční výbor je navržen hospodářský výbor, bych si dovolil navrhnout i výbor pro bezpečnost. Možná bych ho navrhl i jako garanční, protože to není o hospodářství, ale o bezpečnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík, následně v pořadí. Připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl jsem jenom velmi stručně reagovat na kolegu Faltýnka, který říkal, že hnutí ANO chtělo tímto návrhem otevřít tuto diskusi. Pokud chcete otevřít diskusi o nějakém legislativním problému, tak navrhovat zákon podle § 90, který se bez jakékoliv diskuse ve výborech rovnou schvaluje v prvním čtení, není myslím ta vhodná cesta. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím. Zatím poslední faktická.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Budu tady reagovat na pana předsedu Faltýnka. My ten zákon skutečně nepotřebujeme. Mnozí předřečníci říkali, že už to umožňuje stávající zákon. To je pravda. Co možná můžeme zvážit, jestli pan ministr Ťok přinese toho yettiho, ten bodový systém, o kterém mluví už tři roky, že ho přinese, je zvýšit sankce. Například u toho, když kamion je v levém pruhu, tam kde nesmí. To není ale tento zákon. To je v jiném zákoně. Na takovou debatu jsme připraveni, protože to musí působit odstrašujícím dojmem. Ta pokuta prostě musí být razantní, aby to ekonomicky zasáhlo majitele dopravní firmy, ne řidiče, a pak je schopen i u svých zaměstnanců vymáhat dodržování zákona.

Ale vracím se k tomu, co jsem tady říkal asi před hodinou. Kde máme zprávu dopravní policie, jak postupuje už dnes? Když tam nejsou dneska, když máme jenom některé úseky, tak představa, že to bude všude a policie bude zasahovat, je podle mě naivní.

A teď mi dovolte osobní poznámku pro pana poslance Vondráka. Já tomu rozumím. Jsem ze stejného regionu, ale já trávím život ve vlaku, ne po D1. To je správná cesta, jak se D1 vyhnout, protože zrovna je to dobrá trať Ostrava - Praha. Já myslím, že všichni z mého kraje to potvrdí. Ten vlak jede tak co půl hodiny. Můžete si vybrat ze tří dopravců. Nebudu propagovat ani jednoho. A to je nejlepší cesta. A druhá cesta, jak pomoct D1, je udělat D35, protože my jedeme nesmyslně dolů k Brnu, abychom se zase vraceli. Pro kolegy z Prahy vždycky říkám - co u vás na severu, tak říkám, že Praha je severněji než Opava, ale takhle nelogicky ta D1 vede. Pokud chceme ulehčit D1, tak nejlepší cesta je D35. Teď se tam už začal nebo začne stavět úsek. To je správná cesta, jak ulehčit D1. Ale co si v tom druhém čtení, co tím uděláme, co vymyslíme? Nic. Máme jenom dvě možnosti. Buď bude plošný zákaz - a my mnozí říkáme (upozornění na čas), že to je nesmyslné. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní další faktickou nemám, takže v obecné rozpravě pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo. A zatím poslední přihláška.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Avizoval jsem, že ještě povím svoji prosbu nebo apel na vás. Prosbu v tom smyslu, abyste ten zákon propustili do dalšího čtení a zkusili jsme to. Kolegové z ODS říkají, že nevymyslíme nic. Já si myslím, že máme šanci něco vymyslet. A povím ilustračně jeden z možných příkladů, jedno z možných řešení. My jsme si tu analýzu dělali a nějaké materiály, podklady máme. Konkrétně v mém případě ze slovenského Autoklubu, jak funguje ta situace na Slovensku. Tam ten zákaz mají zhruba deset let. Oni šli tou cestou, když zakázali předjíždění, tak zároveň nabídli dopravcům zvýšení té minimální rychlosti. V současné době tam kamiony jezdí devadesátkou a to předjíždění je zakázáno. Je to v jejich zákoně č. 8/2009.

A taková zajímavost. Slováci dodnes mají ten zákon č. 24/7, tedy nonstop, a nyní připravují novelu, kde ho chtějí zmírnit a chtějí ho dát právě od těch šesti, v jejich případě pěti hodin ráno do deseti hodin večer, jak je to navrženo už v tuto chvíli v tom našem návrhu, a zároveň chtějí exaktně říci, že předjíždění ve stoupání se třemi a více pruhy je možné. A ty obavy, které tady zazněly, že bude nějaká dlouhá, nekonečná kolona kamionů a podobně, tak Slováci je mají opět - a to jsem tady už dneska říkal - exaktně pojmenované. Nemají tam jenom obecně řečeno, že se nemá předjíždět, pokud není dostatečná rychlost a podobně. Je to paragraf 35 odstavec 1 toho jejich zákona - říkají, že vozidlo, které jede méně než 80 kilometrů v hodině, je překážkou v silničním provozu a má tu dálnici opustit. A tady dávám v dalším argumentu kolegům za pravdu. Z praxe máme ověřeno - jsou to zprávy ze Slovenska - že slovenská policie to případné vybočení kamionu nebo blokování velmi striktně pokutuje a dává za ně taky mnohem vyšší pokuty, než je v to v našem případě. A tady tedy v tom, co říkáte k dopravní policii, kolegové, máte pravdu.

Já to říkám jako ilustrační příklad, jako jednu z možných cest. Neříkám, že zrovna na ní se nakonec můžeme shodnout, ale chci tím ilustrovat to, že jsem přesvědčen, pokud ten zákon propustíme do výboru, do hospodářského - teď tu mluvím i jako předseda podvýboru pro dopravu, který rád, i na několik kol, mohu svolat, jak se zástupci Ministerstva vnitra, dopravní policie, dopravců - jsem přesvědčen o tom, že to řešení můžeme najít.

Suma sumárum to, o co chci, kolegyně, kolegové, poprosit - dejme tomu návrhu šanci. Propusťme ho do standardního procesu. Pochopitelně nezkracujme lhůty. Můžeme se pobavit naopak o prodloužení těch lhůt, je před námi jaro, léto, do těch zimních kalamit teď máme dlouho. Věřím, že to řešení můžeme najít. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To je zatím poslední přihláška do obecné rozpravy. Ano. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ne, neřekl jsem všechno. Došel mi čas. Byl jsem disciplinovaný, poděkoval jsem za upozornění. Já se k tomu vrátím.

Co tedy v tom druhém čtení můžeme vymyslet? Tak buď plošný zákaz - my jsme proti - anebo inteligentní dopravní značky a ty už můžeme dělat dneska. Můžeme debatovat. Já jsem pro. Udělejme k tomu seminář, ale k tomu nepotřebujeme žádný legislativní paskvil ve druhém čtení. To té debatě nijak neprospěje. Jenom to zbytečně uspíšíme, protože řekneme, že už musíme. A jestli je šedesát nebo osmdesát dnů na podle mne bezvýchodnou debatu nad tímhle návrhem zákona, tak je to skutečně jedno.

Pan ministr mi říkal, že yetti už je v meziresortu - bodový systém. Uvidíme, co z toho přijde a co s tím udělá Poslanecká sněmovna. Já jsem k tomu poměrně skeptický, ale zrovna si myslím, že tohle je přestupek, který by se měl trestat opravdu přísně. Ale to chce - pořád tady není ministr vnitra, nevím, kde zase je - protože mluvím o dopravě a jen tak jeden za druhým tady říkáme vlastní zkušenost a konstatujeme pravdivou věc, že to policie vlastně nevymáhá. A souhlasím s tím, že to jsou velmi nebezpečné situace, že ten velký ohrožuje ty malé. Já myslím, že každý z nás to aspoň jednou zažil, že na dálnici vám někdo, ať už hodí blinkr, nebo nehodí a najednou se před vás nacpe a vy brzdíte jako blázen a jste rádi někdy, že tam máte ještě nějaký prostor mezi svodidly a že jste nějakým způsobem tu situaci přežil. Ale to naše dopravní policie prostě neřeší. Zato je schopna neustále měřit rychlost. To je samozřejmě mnohem jednodušší, takové ty snímky a deset tisíc přestupků za den, a slyšeli jsme tiskovou konferenci, jak měřili tam na těch uzávěrkách. Pan ministr dopravy mi to ještě potvrdí, kolik řidičů jelo více než osmdesát tam, kde je osmdesátka. Ale tohle policie nevymáhá.

První krok by měl být: důsledný tlak ministra vnitra na policii. Nový policejní prezident, jestli jste si všimli, jako jednu z priorit říkal "bezpečnost na silnici", když vstupoval do funkce. Já s tím v zásadě souhlasím, ale potřebuji vidět nějaká fakta, nějakou činnost. A mnohem bezpečnější a mnohem účinnější je ta policie přímo na té silnici. To je největší prevence. Kdo vidí zdálky policejní vůz, už automaticky kontroluje tachometr, sundavá nohu z plynu. Je to mnohem lepší než ty kamery, které jenom produkují fotky. Možná to plní nějaké pokladny, ale k zlepšení bezpečnosti silničního provozu to nijak nevede. A ještě když ten proces je hrozně dlouhý. To znamená - a mám případy z našeho klubu, nebudu jmenovat, v lednu dostane obsílku, že v květnu jel rychle. Tak to jestli má působit preventivně, když si ani člověk nevzpomene, kde v tom květnu jel - tak takhle to prostě nefunguje.

Jestli k něčemu je ta debata dobrá, tak podle mě k tomu, aby ministr vnitra tlačil na policii, aby vymáhali dodržování současně platných zákonů. To je podle mě klíč k tomu. A pak se můžeme bavit, potenciálně se můžeme bavit, když se ukáže, že ten zákon potřebujeme změnit. Já si to nemyslím. Já říkám, ty inteligentní dopravní značky jsou mnohem lepší řešení. A pokud chceme toto trestat, řešení bude ve změnách bodového systému. Nevím, pro strojvůdce, to mě dneska překvapil pan ministr, ale zejména tady v téhle oblasti si myslím, že to je opravdu nebezpečné chování. A ti lidé nepřekračují maximální rychlost. Není problém to, že by jeli 140 s tím kamionem, ale jsou opravdu nebezpeční, a protože jsou velcí, ohrožují nejenom sebe, ale ohrožují další účastníky silničního provozu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Naskočily mi tady faktické poznámky. Tři. Čtyři. Nejdříve paní poslankyně a navrhovatelka Barbora Kořanová a připraví se pan poslanec Leo Luzar. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Děkuji za slovo. Pane předsedo Stanjuro, vaším prostřednictvím, pane předsedající - ono to není, že policie nevymáhá. Ona nemůže vymáhat. A to z toho prostého důvodu - řeknu vám situaci z praxe. Policejní vůz zastaví předjíždějící kamion. Klasická situace. Zeptá se: Pane řidiči - jak já nesnáším to oslovení - paní, nebo slečno řidičko. Tak se zeptá: Kolik jste jel? On řekne: Osmdesát pět. On řekne: Jaká je vaše povolená rychlost? A on řekne: Nevím, asi osmdesát něco. Protože řidiči ani nevědí, kolik mají povolenou rychlost. Dobře. On mu vypíše blokovou pokutu, předá mu to. Říká: Nemám hotovost. Není tady tohle, není tady tohle a už ho nikdy nikdo, pokud je to cizí státní příslušník, nedohledá. Dnes to dálniční policie nebo Policie České republiky řeší kaucemi. Jestli to funguje, nebo nefunguje, nevím. Pokusím se to zjistit, ale není, že nevymáhá. Ona opravdu nemůže vymáhat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, pan poslanec Leo Luzar, připraví se pan poslanec Běhounek. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Pane předsedající, děkuji za slovo. Pokusím se být krátký. Toto není první debata na toto téma. Již jednou tato Sněmovna zažila tuto debatu a tehdy jsme se všichni nechali ukolébat tím, že prostě je to o řidičích, o apelu, o tom, že policisté mají pracovat. A organizace zastupující řidiče říkaly: Neblázněte, vždyť to bude stát a ti řidiči, zkusíme s nimi promluvit a budeme jednat. Nestalo se nic. Kamiony jezdí ještě hůř. Ono to souvisí s tím, že taky dneska povolání řidiče již není to, které bychom oceňovali, a oceňovali, kteří najezdí milion bez nehod a podobně. Ale bereme ty lidi jako: Nechceš náhodou jezdit? Všude máte inzeráty: Pojďte. Taky samozřejmě kvalita těch řidičů prudce klesá. To si řekněme. A to způsobuje taky nějaké problémy.

Z druhé strany jsou dvě možnosti řešení. První, všude osadit značky. Zákaz předjíždění. To tady navrhují kolegové jako odpůrci tady této předlohy - zakažte to značkami. Anebo je tu druhá možnost - zakázat to plošně na dálnicích a dát značky tam, kde je to povoleno. Takovou značku momentálně ještě nemáme, ale je to možnost úvah do druhého čtení. Prostě umožnit tam, kde cítíme, že to bezpečně jde a nebudou brzdit provoz, povolit předjíždění nákladními vozy jiná pomalejší vozidla.

Teď se bavme o tom, co je lepší a co je výhodnější pro dopravu a pro plynulost. Již máme zkušenost, že zakázat předjíždění nefunguje. A můžeme se vymlouvat, jestli policie funguje, nebo nefunguje. Prostě to nefunguje. Tak to zkusme opačně. Ale je to o diskusi. Je to o tom, že bychom to měli ve výboru probrat a hledat tuto cestu. A jestliže nešťastně zvolit devadesátku v projednávání tohoto zákona asi problém byl, ale prostě je to o diskusi nad tímto problémem, který tady máme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, pan poslanec Běhounek. Připraví se paní poslankyně Procházková, dále pan poslanec Válek, pan poslanec Svoboda, pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, ministři, kteří jste přítomni (v sále jsou tři), naprosto věcně. Já si myslím, že zkušenost nějakou mám, tak jsem to s policií řešil. Policie na dálnici nemůže žádný automobil zastavit. Musí ho odvést. Musí ho odvést někam, kde ho může řešit. Kam ho odvede? Na výjezdní místo. To znamená, že ho akorát zablokuje. To je ten problém, který stále omíláme. Pokud nebudou odstavné plochy a nebudou parkoviště pro kamiony a další automobily, aby to tam policie mohla vyřešit, tak se to nevyřeší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, paní poslankyně Procházková. Připraví se pan poslanec Válek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo. Hezké odpoledne. Já vám řeknu příklad z vlastní zkušenosti. Ve Francii jsem překročila rychlost o jeden kilometr. Nedali mi pokoj. Několik měsíců jsem dostávala dopisy, upozornění, pokuty, až jsem to zaplatila. Proč to neděláme tady? Víme dobře, že tyhlety problémy na dálnicích dělají především zahraniční řidiči. Zahraniční! Ti naši to dodržují. Chovají se tady velmi nedobře. Tak proč to nezkusíme? Proč se tam nekoukneme, jak to ti Francouzi dělají? Na dálnici mají kamery, cvaknou vás a pošlou vám to. A posílají vám to tak dlouho, dokud to nezaplatíte.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, pan poslanec Válek. Připraví se pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dovolím si prostřednictvím pana předsedajícího souhlasit s panem poslancem Běhounkem a v podstatě i s paní poslankyní, a to v podstatě z toho důvodu, že opravdu policie nedokáže vymáhat pokutu. Asi to tak je. Tak pak se bavme o tom zákonu, kde je toto ukotveno, a změňme ho tak, aby policie dokázala vymáhat pokutu.

Ano, kamiony, nebo auta, která spáchají přestupek, nemohou policisté zastavit na dálnici. Musí je někam odstavit. Ano, tak tento problém vyřešme a soustřeďme se na to.

Víme, že na dálnici se nějaké přestupky páchají. Tak ještě jednou prosím ministra vnitra, ať nám dá analýzu přestupků, které dálniční policie považuje za prioritní a nejvíce ohrožující provoz na dálnici, jak je řeší a jakým způsobem se k nim staví. Analýzu přestupků. Na co se soustředit na té dálnici.

Ale ať vezmu kterýkoli z těchto tří bodů, tak úplně nevím, jak to vyřeší, když zakážeme - já se nebráním, aby se to posunulo dál - předjíždění kamionů. Stejně je ti policisté nebudou mít kam odstavit. Stejně od nich nebudou moct vymoct tu pokutu. Tak co se prakticky změní? My se uklidníme, že jsme udělali všechno pro to, abychom jaksi zlepšili provoz na dálnici D1. Ale pokud to, co tady moji předřečníci říkali, ať už paní poslankyně, ať už pan poslanec, pokutu z nich nevyrazíme a odstavit ten kamion nebudeme moct, tak co se prakticky změní? Z mého pohledu jako řidiče nic.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, pan poslanec Svoboda. Připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. Dovolte, pane předsedající, abych se vaším jménem obrátil k předkladatelce. Má otázka je velmi jednoduchá. Co se stane, když přijmeme zákon tak, jak ho navrhujete? Jak se změní práce té policie? Jak ty vozy bude odstavovat? Jak bude vymáhat tu pokutu? Jakou máte představu o tom, že tento zákon ten problém vyřeší? Sama říkáte, že ten problém vzniká proto, že nemáme možnost řidiče postihovat, pokutovat. Jak tento zákon to změní, abychom tu možnost měli? To je má jediná zásadní otázka, na kterou když mi odpovíte, nebudu s vámi souhlasit, ale bude to pro mě aspoň pochopitelné, protože v tuto chvíli nechápu, čeho chcete tím zákonem dosáhnout.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku, předseda poslaneckého... Už ne. A nyní tedy pan poslanec Klaus. Prosím. Taky ne.

Takže v tomto okamžiku nemám další přihlášky do obecné rozpravy. Raději se rozhlédnu, abych tam za rohem nepřehlédl pana poslance Pávka třeba. Ne, ne, ne. Dobře. (Pobavení v sále. Předseda Stanjura mává rukou.) Ještě tedy jdete? Takže jste si to rozmyslel. Předseda poslaneckého klubu ODS Stanjura. Ale přečtu omluvu, protože kdybyste náhodou mluvil déle, tak už bych ji nestačil přečíst. Omlouvá se pan ministr Antonín Staněk z dnešního jednání od 18.50 do konce jednacího dne.

Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem zrušil svoji faktickou poznámku, protože jsem chtěl říct to samé, co řekl můj kolega pan poslanec Svoboda. Ale já bych očekával nejdřív odpověď, než budeme hlasovat, protože tady je chyba v logice přístupu předkladatelů. A pregnantně to popsal pan docent Svoboda. Dneska máme zákaz předjíždění na vybraných úsecích a sami předkladatelé říkají, že to nejsme schopni vymáhat. A řešením je, že z toho uděláme plošný zákaz. A logická je otázka, kterou tady řekl pan docent Svoboda, a já bych rád znal odpověď - co se tedy změní kromě toho, teď si vymyslím, že na D1 neumíme vymáhat na 50 kilometrech, tak to příště nebudeme vymáhat na 370 kilometrech? Takže ta odpověď mě fakt zajímá.

Prosím paní předkladatelku nebo někoho z dalších předkladatelů, ať to není jenom na ní, aby odpověděli na tu otázku, kterou vznesl pan docent Svoboda, protože to je důležité pro naše hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se tedy ještě jednou rozhlédnu. (Předseda Faltýnek vykřikuje: Teď hlasovat!) Pane předsedo, neříkejte mi, jak mám řídit schůzi. Já si to uřídím.

Končím obecnou rozpravu. Nyní se tedy táži na závěrečná slova, jestli máte zájem. (Hlásí se pan zpravodaj.) Máte zájem. (Předkladatelka se otáčí na předsedajícího a tvrdí: Nemáme zájem!) Pan zpravodaj má zájem. Pan zpravodaj Polanský. Paní poslankyně, prosím vás. (Ke zpravodaji:) Tak prosím.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Já vás uklidním. Já jenom v rychlosti shrnu, nebudu se tedy vyjadřovat k obsahu, jenom shrnu, že v obecné rozpravě jednak padlo veto na postup podle devadesátky od pěti poslaneckých klubů, padl návrh na vrácení novely k dopracování a bylo navrženo zamítnutí v prvním čtení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy přistoupíme k hlasování. Zagonguji. Ano, mám žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Přihlaste se prosím všichni svými hlasovacími kartami. (Chvíle čekání na příchozí.) Myslím, že už jsme tady přihlášeni v dostatečném počtu. Máme tady dva návrhy - zaprvé pan poslanec Polanský předložil návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, o tom budeme hlasovat jako první, a následně máme návrh na zamítnutí.

 

Ještě jednou přečtu, o čem budeme hlasovat. Nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení k dopracování? Kdo je proti vrácení k dopracování?

Hlasování číslo 41, přihlášeno 163 poslanců, pro 79, proti 70. Návrh na vrácení byl zamítnut.

 

Následně tady mám návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Myslím, že víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí? Kdo je proti zamítnutí?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 163 poslanců, pro 77, proti 74. Návrh na zamítnutí byl zamítnut.

Takže nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Ano, pan poslanec Vácha.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji. Já jsem v rozpravě navrhoval jako garanční výbor pro bezpečnost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Výbor pro bezpečnost. Takže budeme nejprve hlasovat o tomto... Je tady nějaký další návrh? Tak budeme nejprve hlasovat o tomto protinávrhu.

 

Je tady návrh na to, aby garančním výborem byl výbor pro bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 43. Přihlášeno je 164 poslanců, pro 7, proti 87. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu organizačního výboru. (Poslanci vznášejí námitku, že je po 19. hodině, a proto by se už nemělo hlasovat. Předsedající se radí s předsedou Poslanecké sněmovny, jak má postupovat.) Tak, na základě porady vedení Poslanecké sněmovny jsme se usnesli, že je to míněno 19.00. Už je po 19. hodině. Takže přerušuji jednání této schůze. Sejdeme se zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 19.01 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP