(12.00 hodin)
(pokračuje Fiala)

Dál mi dovolte ještě se vyjádřit k případům Rozner, Staník. Ty věci jsou v šetření. My jsme přesvědčeni, že nedošlo k žádnému výroku, který by poškodil někoho nebo nějakou etnickou skupinu obyvatel nebo podobně. A vyčkejme prosím na rozsudek, protože vy už to tady říkáte jako hotovou věc. A teď já naprosto objektivně můžu říct, že tady šíříte dezinformace, které nejsou pravda, z kterých obviňujete nás. Takže prosím, myslím si, že by to mělo platit na všechny strany a pro všechny stejně. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana předsedy Bartoše. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Děkuji vám. Jenom ještě musím zareagovat na to, co tady zaznělo ústy pana místopředsedy Sněmovny Okamury. A já si tedy trochu ohřeji tu polívku, protože mě strašně mrzí, že tady není to projekční plátno, kde by se daly ukázat tyhlety mrňavé fotografie. (Ukazuje na svém mobilu.) Tak pana Baldu jsem nikdy neviděl. Tady je jedna fotka, kde jsou spolu na mítinku. (Listuje v telefonu fotografiemi.) Tady si upřeně hledí do očí a třesou si rukou. Tak si to můžete dohledat na internetu.

A když jsme u toho, jak chceme spolupracovat. Mně zrovna dneska přišla taková hezká vzpomínka z takového plátku, který pan Tomio Okamura distribuoval asi do českých domácností, kde se dovídáme třeba: Agresivita Pirátů roste a stupňuje se, jsou jako divá zvěř. Zápalné láhve, dlažební kostky, ničené billboardy, nadávky a zastrašování.

Tak to je to šíření té lásky, kterou tady slyšíme, ta touha spolupracovat. Mně to přijde až jako absurdní, že to tady vy - my jsme na to zvyklí docela - ale že to tady musíte poslouchat. Takže jenom se podívejte, jak pan Okamura pana Baldu nikdy neviděl, vůbec neví, kdo to je a jaká je ta spolupráce zarámovaná, jakými tiskovinami. Ale takový je svět.

Jenom mě skutečně mrzí, že při projednávání důležitého zákona, kde se bavíme právě o těch zásadních problémech, tady dochází k takovéhle exhibici a vlastně šíření fake news v podání zejména zástupců SPD. (Potlesk za lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěkné poledne. A na faktickou tady mám paní poslankyni Majerovou. A připraví se na faktickou pan poslanec Benešík. Vaše dvě minutky. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Děkuji za slovo. Pouze bych tady chtěla promluvit k váženým pánům. Prosím vás, přestaňte si už poměřovat - vy víte co. Protože my tady už přes dvě hodiny neustále řešíme nějaké vaše osobní spory a animozity místo toho, aby se projednávala ta novela. A celá ta diskuse se týká úplně něčeho jiného. My ženy jsme zvyklé mluvit dlouho, ale tohle bychom měly už dávno vyříkané. Děkuji. (Tleskají ženy ze všech stran v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Dále pan poslanec Benešík a připraví se pan poslanec Jurečka.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pane místopředsedo, doufám, že to nakonec bylo vysvětleno, že já jsem tady nešířil žádné lži a fake news, že jsem se opíral o relevantní informace, doufám, že to tak každý pochopil, že došlo k záměně jména.

To, že pan Okamura tady propagoval japonskou kulturu za peníze hlavního města Prahy řádově v milionech korun, je pravda. Třeba je to fajn. Já to nekritizuji. My bychom to ve Strání nikdy neudělali, nemáme na to. Ale je to tak. A to, že prostě byl ambasadorem roku multikulturalismu v roce 2008, což byl projekt Evropské unie sponzorovaný z rozpočtu Evropské unie a státního rozpočtu přes neziskové organizace, je prostě pravda také. Takže jenom na to bych se chtěl odvolat, že skutečně Benešík není lhář. Doufám, že všichni si umíte dohledat, že mluvil pravdu, že došlo jenom k záměně jmen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou pan poslanec Jurečka. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dovolím si reagovat, pane předsedající, přímo na vás. Když jste tady předtím v tom vašem vystoupení hovořil, tak jste mluvili hodně o Janu Čižinském. Ale kdybyste si stačil dát tu krátkou práci, kdybyste si tu kauzu hodil do Googlu, tak z veřejně dostupných zdrojů, z vícero veřejně dostupných zdrojů, se dočtete, a je to tam i v printscreenech uvedeno, že Jan Čižinský píše: Musím se omluvit. Jde o podvrh. Omlouvám se jak domnělému autorovi, tak všem ostatním. Takže on se opravdu omluvil. Takže prosím pěkně, nešiřte lži a dezinformace. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další dvě minuty pan poslanec Bartošek. Prosím. A pak se připraví pan poslanec Volný, což je zatím poslední faktická. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Fialovi - ČTK 31. 7. 2018 - Soud uznal Staníka kvůli nenávistným výrokům vinným. (Předseda klubu SPD Radim Fiala z lavice: Není pravomocný!) Není pravomocný, ale jednou takto rozhodl. Počkáme si na další rozsudek. Pouze konstatuji to, co v minulosti proběhlo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další pan poslanec Volný. Zatím poslední faktická.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Prostřednictvím pana předsedajícího ke kolegovi Bartoškovi. Všichni víme, že to bylo rozhodnutí samosoudce, vůči kterému byl podán odpor, takže tento rozsudek prakticky neexistuje. Pokud budete tvrdit, že je... (Reakce ze sálu.) Ano, prostě ten pan Staník je jednoznačně v pozici nevinného. Kdo se teď usmál, tak se smál jako hloupý, nevzdělaný člověk.

Jinak si dovolím panu kolegovi Benešíkovi vaším prostřednictvím přečíst přesný název té akce. 2008 Evropský rok mezikulturního dialogu. Není tam nic o podpoře multikulturalismu. Je to mezikulturní dialog, se kterým my v SPD nemáme vůbec žádný problém. Dezinformace. Dovolím si vás upozornit, že předseda našeho hnutí má smíšený japonsko-korejsko-moravský původ. Asistentkou poslanců z Moravskoslezského kraje je dáma velice inteligentní a elegantní arabsko-českého původu. Jeden z našich zastupitelů je původu romského. Já nevím, co vy tady na nás zkoušíte s nějakým rasismem, xenofobií a nenávistí. My jsme lidé, kteří respektují a rozhodují se jenom o tom, jestli ten člověk prostě dodržuje platné zákony České republiky, nebo nedodržuje a jestli má legální právo tady být, nebo nebýt.

Další věc, kterou jsem chtěl říct, na tu jsem zapomněl. Proto teď budu doufat, že už se na toto moje pravdivé vyvracení dezinformací ze stran kolegů poslanců nebude nikdo hlásit a opravdu se budeme moct vrátit ke své původní práci.

A dovolím si pouze podotknout, že veškeré tyto akce začaly vystoupením nejmenovaného poslance Kopřivy z nejmenované strany pirátské, za kterou kandidovali lidé v dluzích, vandalové, kteří ničili fasády soukromých objektů, pornoherečky, lháři, kteří tvrdili, že žijí v Karviné, zatímco žijí v Ostravě (upozornění na čas), a další podobný výkvět společnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktická - paní poslankyně Lucie Šafránková. Připraví se paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím bych chtěla reagovat na pana předsedu Bartoše, který tady ukazoval fotografie pana Baldy s panem naším předsedou Okamurou. Chtěla bych říct, že naše hnutí volilo víc jak půl milionu voličů. A opravdu myslím, že není v našich silách ani nikoho z nás znát všechny tyto lidi, kteří nás volili, nebo naše sympatizanty. A pokud se s kýmkoli z vás někdo vyfotí, tak to přece není důkaz na to, že někdo takový prostě s námi vůbec byl. Pouze se s námi vyfotil. A může se to stát komukoli z vás. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A zatím poslední faktická - paní poslankyně Černochová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane místopředsedo, nevyužiji ani dvě minuty. Říkám - a dost! Jménem klubu ODS navrhuji pauzu v délce trvání dvou hodin, protože tady odmítám poslouchat neustálé urážky pana poslance Volného nás všech. (Potlesk poslanců Pirátů a dalších stran v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Teď jenom jestli to mám brát, že je to jenom návrh, nebo jestli si ji opravdu berete. (Poslankyně Černochová: Beru si ji. To byla žádost o pauzu.) Berete si ji. Takže tím pádem dvě hodiny pauza na poradu klubu ODS a já končím dnešní jednání. Děkuji a přeji vám krásný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 12.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP