(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za přesné dodržení času. Mám tady omluvenku od pana poslance Kupky, ale vzhledem k tomu, že ho tu vidím, tak to zatím načítat nebudu. Prosím pana poslance Ferjenčíka s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl jenom reagovat na pana premiéra, který mě pobavil tím, že jako příklady nezávislých úředníků ve své vládě uvádí poslance této Sněmovny, jako je pan Vojtěch nebo pan Ťok. Uvádět politiky, kteří sedí v Poslanecké sněmovně - pan Ťok dokonce, jestli se nepletu, vedl kandidátku hnutí ANO v jednom kraji do voleb, tak uvádět je jako příklad nestranného úředníka je skutečně absurdní. (Potlesk, pobavení z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Prosím pana poslance Munzara s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych chtěl také zareagovat na pana premiéra. Ono totiž to není úplně tak. Já také souhlasím se svým kolegou Stanjurou, že každý ministr by si měl přivést své náměstky. Považuji to za normální. Ale úplně tak není pravda, že všichni náměstci nejsou třeba členy hnutí ANO. Podívejte se na ministerstva, podívejte se třeba na MŽP. Já to nekritizuji. Jenom se mi nelíbí úplné pokrytectví tady říkat, že členové vlády jsou úředníci a náměstci jsou úředníci. Nebylo tomu tak, není tomu tak ani dnes. Prosím, neříkejte to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A prosím pana poslance Benešíka v tuto chvíli s poslední poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Tak jak včera při projednávání problematiky silniční dopravy, tak zase nesedí počty. KDU-ČSL někde rvalo lidi deset let. My jsme za posledních deset let jedno volební období nebyli vůbec ve Sněmovně a myslím si, že někteří naši bývalí spolustraníci se skutečně pečlivě postarali o to, aby kdokoliv měl nějakou stopu v KDU-ČSL, aby prostě na ministerstvu nebo na ministerstvech skončil. A my jsme byli v jedné jediné vládě za těch deset let. Byla to vláda Bohuslava Sobotky. A už tam rok nejsme. Nebo déle jak rok tam nejsme. Takže nevím, jak jsme mohli deset let rvát své lidi. Já předpokládám, že ten poslední rok nám nikdo nebude tvrdit nebo nikdo nebude věřit tomu, že jsme si někde rvali své lidi. No, a těch dalších zhruba pět let jsme na to neměli absolutně žádný vliv. A nemyslím si, že by stranická knížka KDU-ČSL byla nějaká výhra. Takže prosím, používejme korektní fakta. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní prosím pana poslance Kupku. Prosím, vítejte v rozpravě.

 

Poslanec Martin Kupka: Dobrý večer, vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové. Dostal jsem se konečně na řadu se svojí řádnou přihláškou do obecné rozpravy.

Musím říct, že mě překvapilo, vlastně už skoro nepřekvapilo, jak pozoruhodně pracuje pan premiér s fakty a také politickou terminologií. Tak jsme si zvykli na to, že ve vládě sedí nepolitici. Teď se musíme znovu smířit s tím, že jsou to ještě navíc úředníci. To je posun docela významný pro to, jak se v České republice dělá politika. Já tedy mám za to, že vláda je výsostný politický orgán, že si nedovedu představit kromě Poslanecké sněmovny a Senátu něco ještě více politického, tak předpokládám, že ve skutečnosti to pořád politici jsou a politici to budou.

Také jsme se dozvěděli, že ti, kteří tu byli před hnutím ANO, to zabetonovali. Tak fakta ale říkají něco jiného a i ten současný stav a současná diskuse tomu dává za pravdu. Nejvíc ze všeho zabetonovalo státní správu právě to, co jste přinesli v podobě zákona o státní službě. A zabetonování je tak dokonalé, že teď sami s tím bojujete a musíte to měnit, protože to tak opravdu nefunguje. Jenomže se bohužel odehrává to, co známe pod starou známou větou, že je ode zdi ke zdi, místo toho, abychom našli cestu, jak zákon o státní službě opravit tak, aby to dávalo smysl, abychom opravdu dokázali budovat státní správu, státní službu, která bude pružná, která bude prostupná a otevřená, aby tam mohli chodit lidé prověření praxí, aby tam zároveň mohli chodit lidé, kteří uspějí i v jakémkoliv jiném konkurenčním srovnání, a samozřejmě, aby to zároveň byli lidé, kteří budou fungovat nestranně a kteří budou garantovat to, co Česká republika potřebuje, to jest právní stát. Proto záleží tolik na kvalitě zákona o státní službě, protože dobře fungující státní správa je samozřejmě důležitá opora právního státu, tak aby žádosti lidí a nejrůznější správní řízení byly posuzovány opravdu správně, nestranně a kvalitně.

Takže já volám po tom spolu s občanskými demokraty, abychom, tak jako jsme to dělali i v době, kdy se projednával ten zákon, abychom se poučili tím, co funguje prokazatelně, zákon o úřednících samosprávních územních celků, a co nejvíc z toho přenesli do zákona o státní službě. To, co se ale odehrávalo a odehrává tou novelou, je opravdu vychýlení kyvadla do další úvrati, na opačnou stranu. K extrému, který prostě není zdravý, protože ve výsledku navozuje to, co je teď teprve možné označit za možnost politických čistek, protože to v případě státních tajemníků skutečně to opatření, které se objevilo v té novele, znamená. Proto jsem rád, že se podařilo Senátu alespoň zastavit na nějaký čas.

Pevně doufám, že hlasování, ke kterému snad za malou chvíli dojde, aspoň zabrání tomu většímu zlu v podobě té na poslední chvíli prosazované změny. A pevně doufám, že k té senátní verzi, která toto opravuje, nakonec vy také najdete podporu a nedostaneme se úplně na opačné spektrum nebo do úplně opačné pozice. To bych si moc přál, protože na státní službě záleží proto, aby se opravdu dalo dělat to, co bude chtít v budoucnu každá vláda, to jest naplňovat dobře i svůj program.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám také děkuji, pane poslanče. Chtěl bych se jenom zeptat, jestli tady tu vaši omluvenku mám nyní načíst nebo ji stahujete. Stahujete. Dobře, děkuji.

Tím jsme vyčerpali všechny přihlášky písemné do rozpravy. Takže pokud se nikdo nehlásí z pléna, tak rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. První prosím paní senátorku. Prosím.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Takže ještě jednou, pokud možno pěkný podvečer. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěla poděkovat za tu debatu, která tady zazněla, byť je třeba říci, že se zčásti týkala věcí minulých. A přiznám se, že mně to trošku přišlo, jako když si malí kluci vyčítají, kdo sebral balon a kdo ho kopl kam a který kam jinam. Stejně už se to nedá dešifrovat. Ale o tom to není.

Jeden z vašich kolegů na počátku řekl, že zbytečně silná slova. Nejsou to zbytečně silná slova. V tomhle zákoně jde opravdu o hodně. A můžu říct, že jsem s potěšením tehdy přijala to, že jste před dvěma roky zhruba přijali zákon o státní službě. Opravdu se domníváte, že po dvou letech máme dost zkušeností pro to, abychom zákon novelizovali? Já jsem slyšela od řady státních úředníků, že to je příliš brzo, ale dobrá. V té novele jsou některé dobré věci, a proto jsem v Senátu říkala nezamítnout, ale jen to, co opravdu tam bylo na poslední chvíli, a podle mě ne správně, doplněno, tak to z toho vypustit. (V sále je velmi silný hluk.)

Víte, ta situace, která teď tady je, dokazovala, že před přijetím služebního zákona ten stav opravdu nebyl dobrý. Fajn. Já jsem moc ráda, že byl přijatý služební zákon. Ale teď ty, kteří říkají, my jsme přijali služební zákon, tak po dvou letech a na příkladu jednoho případu, jednoho případu, který tady byl prezentován jedním panem ministrem, tak říkají, no my musíme úplně toho stěžejního člověka, státního tajemníka, totálně, totálně prostě vyblokovat. Pan poslanec Jurečka o tom mluvil. Mluvili o tom další předřečníci, že my mu dáváme samozřejmě úplně - já řeknu obojek, protože my ho odvoláváme, měníme mu hodnocení a odmítáme, aby mohl mít vůbec nějaké možnosti se řádně domoci toho, kromě dlouhého soudního sporu, že byl v právu. Mezitím samozřejmě ministerstvo funguje. Jak dlouho může trvat soudní spor ve věci správní žaloby o odvolání státního tajemníka? No dva roky minimálně! A mezitím se samozřejmě dějí věci. Takže každý státní tajemník, který bude pod touto kuratelou, si to dobře rozmyslí.

A teď ještě k tomu případu toho jednoho státního tajemníka. Já musím říci, že znám tři verze - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP