Pátek 1. února 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomáš Hanzel)

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb.,
o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 203/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme v obecné rozpravě přerušili v pátek 7. prosince 2018 na 24. schůzi. Připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu a dále byl tisk přikázán zahraničnímu výboru a hospodářskému výboru. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 203/1 až 7. Zpravodajové výboru s usneseními Poslaneckou sněmovnu již seznámili.

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a zpravodaj garančního výboru, výboru pro bezpečnost, poslanec Radovan Vích. Budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. A než budeme pokračovat, já bych poprosil opět Poslaneckou sněmovnu, aby snížila svou míru hluku na únosnou mez.

V obecné rozpravě je přihlášen pan poslanec Kopřiva. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré dopoledne vážené kolegyně, vážení kolegové. Já jsem do systému nahrál ještě dva další pozměňovací návrhy. Ten první se týká studentů, kde podle mě došlo v předložené novele k nějakému nedorozumění, neboli jde o to, že v novelizačním bodě v článku 1 v bodě číslo 28 zavádí pro cizince studenty povinnost prokázání úhrnného měsíčního příjmu. Tato nová možnost je vhodná, zlepšuje postavení studentů, kteří nemají vysokou finanční hotovost, ale prokazatelně si vydělají například formou částečného pracovního úvazku nebo dostávají pravidelně finanční příspěvek od rodičů. Novelizací ovšem dochází zároveň ke zrušení dosavadní možnosti prokázání zajištění prostředků formou podle § 13, tedy skrze dostatečnou finanční částku na bankovním účtu. Děje se tak přesto, že zřejmě nešlo o záměr.

V odůvodnění k bodům 27 až 29 je uvedeno, že nově navržená speciální úprava umožňuje zohlednit všechny zdroje, které by mohly přicházet v úvahu. Novelizace by ovšem zřejmě neúmyslně odstranila možnost prokazovat částkou na bankovním účtu. Tu totiž nelze označit jako úhrnný měsíční příjem, jak ostatně vyplývá i ze současné praxe odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. (Velký hluk v sále.) Původní požadavek směrnice, ze kterého Ministerstvo vnitra vycházelo, tedy nutnost posuzování finančních prostředků studentů, by nebyl naplněn.

To je první pozměňovací návrh, co se týče studentů.

Pak jsem nahrál do systému další, který je reakcí na pozměňovací návrh poslance Radka Kotena a dalších poslanců, který byl přijat, bohužel podle mě skandálně, výborem pro bezpečnost na jeho schůzi 22. listopadu loňského roku. Cílem návrhu poslance Kotena a dalších je zrušit možnost soudního přezkumu rozhodnutí o správním vyhoštění cizince. Takový návrh je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky, konkrétně s článkem 36 Listiny, který zaručuje právo na spravedlivý proces včetně možnosti každého domáhat se svého práva u nezávislého a nestranného soudu. Již v roce 2007 konstatoval neústavnost zrušení soudní přezkoumatelnosti správního vyhoštění v § 171 zákona o pobytu cizinců Ústavní soud České republiky, je to nález Ústavního soudu 26/07, a předmětné ustanovení zákona zrušil. Návrh je v rozporu i s mezinárodními závazky České republiky, konkrétně s návratovou směrnicí v platném a účinném znění.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pardon, pane poslanče. Já vás přeruším, abych poprosil všechny poslankyně a poslance znovu o to, abychom se ztišili, protože když už nic, tak paní zapisovatelky mají velký problém vůbec zaznamenat to, o čem se tady bavíme. Děkuji. Teď máte slovo. Prosím.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji, pane předsedající. Takže kromě toho, že ten návrh výboru pro bezpečnost je v rozporu se současným zněním té návratové směrnice, tak je v rozporu také s připravovaným návrhem přepracovaného znění, konkrétně s článkem 16 odstavce 1, který výslovně vyžaduje, aby opravný prostředek proti rozhodnutí o návratu měl povahu soudního přezkumu.

Oproti tvrzení uvedenému v odůvodnění naprostá většina osob využívajících právní pomoc v rámci projektu návratového poradenství Ministerstva vnitra tak činí z důvodů, které se nijak netýkají utajovaných skutečností. Na výboru pro bezpečnost neústavnost návrhu konstatoval i ministr vnitra Jan Hamáček. Stanovisko Ministerstva vnitra k návrhu je proto negativní. Z uvedených důvodů je nezbytné, aby Poslanecká sněmovna při hlasování předmětné návrhy poslance Kotena zamítla.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jsou tady faktické poznámky: pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych chtěl říct, že opravdu netuším, protože nejsem ústavní právník, nakolik pan Kopřiva má nebo nemá pravdu. Co bych chtěl říct, je, že tahle snaha představitelů pirátské strany i zřejmě představitelů České strany sociálně demokratické je klasickou ukázkou toho, kam jsme se dostali v rámci naší evropské i národní legislativy. Dostali jsme se tak daleko jako v Itálii, kde člověka, který spoluzachránil s panem Orbánem Evropu tím, že uzavřel italské přístavy a zabránil vlně dalších uprchlíků, lidé, jako je pan Kopřiva nebo pan Hamáček, kriminalizují, trestně stíhají a pokoušejí se ho dostat do vězení.

Takže já si myslím, že tady je poměrně důležité uvědomit si, že ta legislativa, naše zákony i evropské zákony jsou možná v souladu s nějakou doktrínou islamizace a afrikanizace Evropy a naší země, ale nejsou v souladu s národními zájmy České republiky, nejsou v souladu se zájmy našeho obyvatelstva a národa, a proto bychom měli veřejně o tom diskutovat a snažit se i tyto zákony měnit. Protože potom se dostaneme do situace, v jaké jsou v Německu, ve Francii, v Anglii, v Holandsku, v Itálii, že člověk, který se k nám dostane, nebude prakticky vypověditelný nebo navrátitelný, protože lidé jako pan Kopřiva nebo pan Hamáček mu poskytnou veškerou možnou právní ochranu k tomu, aby tady prostě zůstali na věky věků amen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Radek Koten a připraví se pan ministr Jan Hamáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Je to velice úsměvné, protože jsme skutečně zjistili, že buď neziskové organizace velice dobře připravily straně pirátské, konkrétně prostřednictvím pana předsedajícího panu Kopřivovi, naprosto perfektní pozměňovací návrhy, které v podstatě ruší naprosto všechno, co v minulém volebním období jsme byli schopni do zákonů dostat, abychom vůbec byli schopni kohokoliv, kdo tady nemá co dělat, vyhostit. Takže to pouze k tomu. A předpokládám, že nikdo z nás tady není ústavní právník a odborník na ústavní právo, takže já bych si velice rád počkal na to, až tedy rozhodne Ústavní soud. A do té doby si myslím, že je to v pořádku, že budeme mít nástroj na to, abychom byli schopni vůbec lidi, kteří tady nemají co dělat, jsou tu ilegálně, tak abychom je mohli dostat z naší republiky. Takže to je asi tak všechno, co bych k tomu řekl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr Hamáček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já samozřejmě nechci předjímat hlasování ve třetím čtení. O tom rozhodne Poslanecká sněmovna, jak tedy se vypořádá s jednotlivými návrhy. Ale musím reagovat na vystoupení pana poslance Volného.

Já jsem se tady dozvěděl, že chystám pravděpodobně zatčení svého italského kolegy, protože jste, předpokládám, mluvil o ministrovi vnitra Salvinim. A to si myslím, že je věc, která by neměla zůstat bez odezvy. Já bych vás chtěl požádat, abyste tedy uvedl, co tedy chystám, jestli panu ministrovi Salvinimu něco hrozí z mojí strany, že ho strčím do vězení, nebo abyste se omluvil. Protože já si myslím, že takovéto věci by na půdě české Poslanecké sněmovny neměly zaznívat. A bylo by škoda, kdyby pan ministr Salvini se bál přijet do České republiky proto, že by mu z mojí strany hrozilo nějaké uvěznění.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Dalším s faktickou poznámkou je pan poslanec Kopřiva a připraví se pan poslanec Lipavský, pan poslanec Ondráček a pan poslanec Volný Lubomír. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom chtěl vyvrátit tu lež, která tady zazněla, že by snad můj pozměňovací návrh reagující na ten neústavní návrh pana poslance Kotena byl z pera nějakých nevládních organizací. Je pravda, že já i my Piráti konzultujeme své návrhy s akademiky a s vládními i nevládními organizacemi. Nicméně tento můj pozměňovací návrh pochází čistě a pouze ode mě. Koneckonců může si to každý dohledat v našem transparentním registru kontaktů a schůzek.

Možná bych ještě jenom dodal to, že opravdu Listina základních práv a svobod a Ústava České republiky je pro mě tak trochu doktrína. Já jsem totiž tady sliboval, že budu dodržovat Ústavu. Takže já hodlám tu Ústavu zachovávat a bránit ji před útoky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Než dám slovo panu poslanci Janu Lipavskému, přečtu omluvu. Pan poslanec Marek Výborný se omlouvá dnes od 9.30 do 10 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pan poslanec Lipavský s faktickou poznámkou a poprosím Poslaneckou sněmovnu opět - opět poprosím o klid. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Tak já budu velice stručný. Naším úkolem zde v Poslanecké sněmovně je ochraňovat ústavní pořádek a součástí ústavního pořádku je i Listina základních práv a svobod. A pokud jsou zde takové návrhy, které ji porušují, tak naší povinností je ty návrhy odmítnout. Toliko k projevu pana Volného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou další v pořadí je pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, možná se divíte, protože vůbec nevíte, o čem kolegové Piráti hovoří, protože jsou trošku mimo. (Smích z levé části jednacího sálu.) Chtěl bych říci: jsme ve druhém čtení. My načítáme pozměňovací návrhy a kolegové se vyjadřují k jednomu z pozměňovacích návrhů, který byl projednáván a přijat výborem pro bezpečnost. Chtěl bych říci, že já ten materiál tady mám i s hlasováním, takže ano, padlo tam, že by mohl být určitý problém s Ústavním soudem. A poslanci, kteří jsou členy výboru pro bezpečnost, a není to ani pan ministr vnitra, ale ani nikdo z těch Pirátů, kteří zde teď vystupují, tak hlasovali sedm pro, dva proti, dva se zdrželi. To abychom měli informaci, o čem tady hovoříme.

Takže nereagujme na Piráty, pojďme dál pokračovat v načítání pozměňovacích návrhů. Od toho je totiž druhé čtení. A toto si vyslechneme ve třetím čtení, až budeme rozhodovat. Stejně nic jiného nepřijde, než že budeme rozhodovat hlasováním jako plénum. A chtěl bych i potvrdit, to, že pan ministr vnitra takto nikdy nevystupoval, protože on o tomto materiálu vůbec na výboru pro bezpečnost nehovořil.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Koten, pan poslanec Holík a pan poslanec Lipavský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Prostřednictvím pana předsedajícího pane kolego Hamáčku, já si zkontroluji své vystoupení, až přijde ze stenoprotokolu. Pochopitelně pokud jsem udělal nějakou rétorickou chybu a obvinil jsem přímo vás, že přímo chystáte něco zločinného na pana Salviniho, tak se vám tady veřejně omluvím. To není žádný problém.

To, co jsem chtěl sdělit já, ta myšlenka je taková, a to je věc, za kterou si naprosto stojím, opět prostřednictvím pana předsedajícího, že lidé, jako jste vy, pane Hamáčku, a lidé, jako je pan Kopřiva, se snažíte systematicky i ve svém volebním programu i svým jednotlivým chováním a jednáním při různých legislativních návrzích vytvořit systém, který v České republice efektivně znemožní stejně, jako to znemožnil už v Německu, Francii, Anglii, Švédsku, Finsku, Itálii, vypořádat se s návratovou politikou. Protože právě s podporou těch neziskových organizací, se kterými Piráti, jak pan Kopřiva říkal, tak hrdě a rádi spolupracují, vytvářejí lidé, jako jste vy, po celé Evropě systém, kdy s právní pomocí, kterou platím i já proti své vůli, ze státního rozpočtu, prostřednictvím těchto neziskových organizací tady zůstávají v Evropě ne tisíce, ne desetitisíce, ale minimálně statisíce lidí, možná už i miliony, které tady v Evropě prostě nemají být. Takže já si myslím, že je načase zahájit veřejnou diskusi o tom, že bychom měli změnit zákony, které toto uvažují. A ano, i já jsem přísahal na Ústavu, ale i my tady víme, že máme možnost Ústavu měnit. Takže v rámci obrany naší vlasti, v rámci obrany našich národních zájmů možná přijde jednou čas na to, abychom se dohodli na změnách Ústavy tak, abychom se nestali Afrikou nebo Blízkým východem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou další přihlášený poslanec Radek Koten. Připraví se poslanec Jaroslav Holík. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Ještě jednou. Opravdu bych to tady nechtěl zdržovat a rád bych se posunul podle toho, jak to říkal Zdeněk Ondráček prostřednictvím pana předsedajícího. V podstatě se jedná o jednu věc. Já jsem byl zvolen občany České republiky, a proto hájím zájmy České republiky. Jestli chce někdo hájit zájmy občanů jiné země, tak ať se vzdá mandátu, jde tam kandidovat, nechá se zvolit a potom může hájit jejich zájmy. To je všechno, co jsem chtěl sdělit. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Jaroslav Holík s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nedodržím výzvu pana Ondráčka, abychom tady na výstupy kolegů pirátů nereagovali, a dovolím si, pane místopředsedo, reagovat na kolegy Kopřivu a Lipavského. Ano, v této Sněmovně bychom měli opravdu hájit zájmy občanů. Ale tato Sněmovna je česká a měli bychom hájit převážně zájmy českých občanů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Jan Lipavský, připraví se poslanec Dominik Feri. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji. Také jsem byl zvolen občany České republiky a také hájím jejich zájmy. A chtěl bych se jenom vymezit vůči poslanci Ondráčkovi prostřednictvím pana předsedajícího, aby nás tady nepoučoval o tom, co můžeme a nemůžeme říkat ve druhém čtení, kdy se podávají pozměňovací návrhy. Samozřejmě je naprosto legitimní tyto pozměňovací návrhy zde debatovat, vyjadřovat se k nim a tak dále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Dominik Feri. Připraví se poslanec Jaroslav Bžoch. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za něj, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, nevím, jak pracujete v jiných výborech, ale u nás v ústavněprávním výboru, když nastane nějaká důvodná obava, že by nějaký návrh mohl být ústavně nekonformní, tak si vyžádáme stanovisko minimálně kateder ústavního práva právnických fakult. To znamená, souhlasím s kolegou Zdeňkem Ondráčkem, že zkrátka rozhodneme o tom hlasováním. Nicméně pro to hlasování bychom měli mít náležité podklady.

Souhlasím také s kolegy z SPD, byť je to paradoxní, že hájíme a měli bychom hájit zájmy českých občanů. Jenže v zájmu českých občanů je také to, abychom přijímali legislativu, která nebude smetena Ústavním soudem. Čili bych poprosil navrhovatele předmětného pozměňovacího návrhu, aby si ta stanoviska do třetího čtení vyžádal a pak nám je tady přednesl. To je asi to nejvěcnější, co se s tím dá dělat. Díky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Jaroslav Bžoch s faktickou poznámkou. Připraví se poslanec Kopřiva. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tady zaznělo něco, jako že Česká republika nebo vláda České republiky se systematicky snaží zabránit tomu, abychom tvořili návratovou politiku. To je největší nesmysl, který tady mohl zaznít.

Já s Ministerstvem vnitra spolupracuji, spolupracoval jsem i na svých pozměňovacích návrzích. A to, co my děláme, je právě ta návratová politika. My se to snažíme vyřešit, ale musíme postupovat v rámci zákonů a Ústavy. Nelze ohýbat Ústavu podle toho, jak zrovna potřebujeme. Musíme postupovat v rámci zákonů Evropské unie a v rámci našich zákonů. A naší prioritou je právě návratová politika. Ne, my tady nechceme mít nikoho, kdo je tady nelegálně. Ne, nechceme. Ale musíme postupovat v rámci zákonů a v rámci Ústavy. A my se o to snažíme. Priorita naší vlády to je a na ministerstvu se tomu plně věnují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Faktické poznámky. Mám jich v tuto chvíli pět. Poslanec Kopřiva, připraví se poslankyně Černochová, dále v pořadí poslanec Bartošek, poslanec Lubomír Volný a poslanec Václav Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo. Já bych navázal na kolegu Feriho, s kterým souhlasím. Rád bych připomněl prostřednictvím pana předsedajícího panu kolegovi Kotenovi, když jsme to probírali tady na plénu naposledy, tak jsem ho vyzval, aby doložil nějakou analýzu nebo nějaký posudek, když všichni odborníci říkají, že to je protiústavní, tak aby on doložil nějakou odbornou analýzu, že to není protiústavní. Nic jsem zatím nedostal. To jen tak na okraj.

A potom bych chtěl ještě podotknout, že skutečně jsme tady, abychom hájili zájmy České republiky. To znamená i Ústavu České republiky. A jak se tady někteří kolegové tak jako pohrdavě vyjadřují o Blízkém východě a o Africe, tak já bych to skutečně taky nerad dotáhl do bodu, že tady budeme třeba zpochybňovat rozhodnutí Ústavního soudu. Jenomže jak jsem říkal, tak Ústavní soud přesně takový pozměňovací návrh už v minulosti zamítl s tím, že je protiústavní. A my ho teď tady probíráme znova. Někdo ho znova navrhuje. Takže teď se budeme vymezovat proti neziskovým organizacím, a až to Ústavní soud případně smete, tak budeme zpochybňovat i rozhodnutí Ústavního soudu? To je to zachovávání Ústavy? To je to hájení zájmů České republiky? Nevím, nevím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslankyně Jana Černochová s faktickou poznámkou. Připraví se poslanec Jan Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké dopoledne, dámy a pánové. Jsem jedna z mála, která tady dneska vystupuje a je členkou bezpečnostního výboru, seděla na tom bezpečnostním výboru, slyšela tu diskusi, hlasovala. Myslím si, že snad je úplně legitimní dohodnout se na tom, že až budeme hlasovat třetí čtení, tak tento sporný návrh bude vyjmut z toho balíku výboru pro bezpečnost. Bude to jako procedura, že se to bude hlasovat samostatně. Každý z vás, kdo tady vystupuje, se bude moci při tom hlasování realizovat tak, jak uzná za vhodné, a bude klid.

Já se tady chci zastat Ministerstva vnitra a chci se tady zastat i pana ministra Hamáčka, protože na rozdíl od vás, kteří tady vystupujete, jsem v Poslanecké sněmovně snad kromě kolegy Ondráčka od roku 2010. Azylovou politiku jsem sledovala a byla členkou tohoto výboru dávno předtím, než existovala SPD anebo než možná Piráti tušili, že budou zasedat v Poslanecké sněmovně.

A bohužel už ten člověk není mezi námi, ale to, že Česká republika vždycky hájila zájmy občanů České republiky, to je zásluhou pana doktora Haišmana, který dlouhé roky dělal azylovou a migrační politiku na Ministerstvu vnitra. Převzala to jeho nástupkyně, která razí stejnou filozofii.

Takže prosím, kolegové, nedělejte tady z našeho Ministerstva vnitra organizaci, která nehájí zájmy občanů České republiky. Není to pravda. A pan ministr vnitra Hamáček si tuto agendu vzal za svou hned jako jeden z prvních zákonů, který na výbor pro bezpečnost předložil. A ten zákon naopak zpřísňuje podmínky, a víte to všichni, tak tady nepředvádějte tohle divadlo. (Silný potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Jan Bartošek, připraví se poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Já volně navážu na svou předřečnici. Je to přesně tak. Útočit na ministra vnitra je zbytečné a laciné, protože ten zákon jde přesně tím směrem, jak popsala Jana Černochová. Já jsem na tom výboru také byl.

Spíš si kladu otázku. My jsme měli k tomu pozměňovacímu návrhu podklady z Ministerstva vnitra. Věděli jsme, že se v něm píše, že je v rozporu s ústavním pořádkem pozměňovací návrh poslance Kotena. Otázkou zůstává, jak je možné, že tento výbor daný pozměňovací návrh přijal s jasným vědomím toho, že je to v rozporu s ústavním pořádkem. Kdo jiný by měl ctít právo než poslanci Poslanecké sněmovny? Kdo jiný by je měl zohledňovat?

Jestli poslanci SPD chtějí měnit Ústavu, tak ji změňte. Ale nejprve pro ty svoje nápady musíte změnit Ústavu. A já pevně věřím, že nikdy takovou sílu mít nebudete, protože první, co je zásadní, je, že musíme ctít právo a pořádek. To jsou zájmy České republiky, abychom byli právní stát, abychom sami respektovali nejprve zákony, a ne abychom překrucovali Ústavu a zákony, jak se nám hodí podle libosti, nebo popřípadě podle toho, koho nenávidíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Dalším v pořadí je poslanec Lubomír Volný. Připraví se poslanec Václav Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím ke kolegu Bžochovi. Já jsem v žádném ze svých předchozích vystoupeních neříkal, že to dělá celá vláda. Nicméně byl to ministr této vlády a byl to i premiér této vlády, který schválil globální pakt o uprchlictví, čímž otevřel zadní vrátka statisícům a možná milionům nelegálních imigrantů, kteří budou lhát o své skutečné situaci.

Zaznělo tady od kolegy Bžocha taky jedno docela zásadní sdělení. Ano, my musíme být v souladu s evropským právem - ne s evropským, ale s právem EU. A to je zásadní problém. Protože právo EU je v mnohém nadřazeno našemu národnímu právu a my chceme, aby o tom lidé věděli, že spoustu zákonů přijímáme jenom proto, protože je přijímat musíme, protože přišly z Bruselu, protože přišly z Evropské unie. Je naprosto legitimní na toto upozorňovat.

Zpřísňování podmínek pro imigraci, to je taková komická snaha ošálit veřejnost, protože pokud budete zpřísňovat podmínky pro imigraci a zároveň nezajistíte fyzicky, aby sem nikdo nepřišel, a zároveň prostřednictvím neziskových organizací zajistíte, že ti dotyční budou prakticky nevypověditelní, nenavratitelní, přesně jak se to opět opakuje v Německu, ve Francii, v Anglii, v Holandsku, v Itálii a všude po celé Evropě, tak jakékoli zpřísňování jakýchkoli podmínek je komické, protože ti lidé, jakmile se dostanou dovnitř, tak už je prakticky nikdo nedostane ven. Stačí si porovnat čísla nelegálních imigrantů, o kterých se ví, že jsou v Evropě nelegálně, a kolik jich bylo ve skutečnosti vypovězeno, včetně programů, kdy vlády jednotlivých národních států uplácejí nelegální imigranty, aby vůbec nasedli do toho letadla s poměrně značnou hotovostí, se kterou se vrátí do země původu, tam ji použijí na nějaké soukromé účely, a za rok je tady máte zase, aby dostali další balík.

Takže o tom tady vedeme tuto debatu. Vedeme tuto debatu o tom, abychom si to uvědomili, abychom zahájili (předsedající upozorňuje na čas) celospolečenskou debatu, že je třeba některé naše zákony měnit. (Předsedající znovu upozorňuje na čas.) Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Václav Klaus, připraví se pan poslanec Radek Koten.

 

Poslanec Václav Klaus: Já bych se snažil možná trošku jako pedagog objasnit, o čem tady vedeme spor. Já jsem byl včera na pivu s jedním poslancem hnutí ANO. Ten mi vykládal takovou hezkou historku, tak já se vám o tom zmíním.

Já třeba poměrně často kritizuji pana premiéra a školskou politiku vlády. Dělám to tady při interpelacích uvnitř České republiky. Ale v životě bych to neudělal někde v zahraničí jako člen nějaké delegace, protože tam bych se choval jako jednotka dohromady reprezentující Českou republiku. A pan poslanec Peksa, poslanec Pirátů, toto nečinil, a když mu tam kvůli tomu trošku říkali, ať to nedělá, vždyť jsi snad taky Čech, mu říkali, tak on odpověděl - já nejsem Čech, já jsem Evropan. No a o tom to tady je. Tady jsou nějací poslanci, kteří se primárně cítí Evropany, já je nechci jmenovat, aby tady nebylo 56 faktických poznámek, a pak jsou tady poslanci, kteří se primárně cítí Čechy zodpovědnými České republice, která je jenom součástí teď politického projektu Evropské unie. O tom se tady vede spor, o tom se tady hádáme.

To je zhruba všechno a ve třetím čtení se rozhodne v hlasování. Děkuji. (Potlesk z řad ANO a zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Takže mám tady čtyři faktické poznámky. První je pan poslanec Radek Koten, dále v pořadí Zdeněk Ondráček, Jan Lipavský a Roman Onderka. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych ten problém už tady skutečně dalším způsobem asi neeskaloval, protože předpokládám, že Ústavní soud nějakým způsobem rozhodne, ať už o zamítnutí tohoto návrhu, nebo potom třeba se zase najde ten samý precedens, který už tam je u jiných věcí, že je to vyjmuto, a to tady teda kolegové od Pirátů nezmiňují, že tam jsou určité paragrafy, které byly na přezkumu u Ústavního soudu, a Ústavní soud neshledal, že jsou protiústavní. Takže já bych si skutečně velice rád počkal na rozhodnutí Ústavního soudu. A nemyslím si, že by konkrétně tento bod byl v rozporu. A posoudit to skutečně může jenom Ústavní soud, a ne že se tady budeme přehadovat přes mikrofon, jestli to je protiústavní, nebo není. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já ještě jednou a naposledy se vrátím k tomu. Pan kolega Honza Bartošek říkal - Ústavní soud rozhodl, nebo měli jsme informaci. Pokud si pamatuji, v materiálu, který přišel z Ministerstva vnitra, bylo napsáno varování, že by to mohlo býti v rozporu. Mohlo býti neznamená, že je v rozporu. A ministerstvo, myslím, že konstatovalo, že v minulosti bylo něco podobného a Ústavní soud to zrušil - ale něco podobného, není to totožné. Ale stejně to prostě bude tak, že rozhodneme my ve třetím čtení hlasováním.

Takže pojďme načíst ty pozměňovací návrhy, které zde jsou. Možná do té doby, než bude třetí čtení, někdo zpracuje tu analýzu, nebo možná už ji kolegové, kteří to předkládali, mají, a budeme mít materiál. A vy pak, kteří vlastně hlasujete pouze, aniž byste byli úplně doseznámeni s těmi jednotlivými pozměňovacími návrhy, u té dvěstětrojky jich je tam poměrně dost, tak budete mít i podkladové materiály. Ale stejně teď tady ve druhém čtení to, kolegové a kolegyně, nevyřešíme. Tak pojďme se posunout dál, načtěme další pozměňovací návrhy a pojďme se věnovat dalším bodům, i když vím, že EET asi není ten správný bod možná, kvůli kterému to tady teď děláme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Dalším v pořadí pan poslanec Jan Lipavský. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dámy a pánové, prostřednictvím pana předsedajícího. Snad nezkazím panu poslanci Klausovi víkend, když mu sdělím, že i on je Evropan. (Ozývá se smích.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Roman Onderka. Prosím.

 

Poslanec Roman Onderka: Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího kolego Klausi, já chápu, že z Prahy se blbě dívá přes ten skleníkový globus dál do republiky. Ale v tomhle sále sedí také Moraváci, kteří jsou občany České republiky a zároveň členy Evropské unie. (Ozývá se potlesk. Ruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Bartošek. A poprosím o klid v sále. Vím, že tato poznámka vzbudila trošku úsměvy na vašich rtech, ale vraťme se zpátky k meritu věci. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak v tom případě aby nezapadli i naši milí Slezané. (Smích.)

Ale k tomu, co říkal pan předseda Koten, vaším prostřednictvím, a pro všechny ostatní. My jsme na výbor dostali materiál. A ono stačí si ho přečíst. Není potřeba nás mistrovat, co tam bylo, nebylo napsáno. Já to odcituji: K tomuto pozměňujícímu návrhu Ministerstvo vnitra dalo negativní stanovisko - a píše: návrh je v rozporu s ústavním pořádkem. Ne mohl by být, nebo uvidíme, nebo počkáme na přezkum. Ne. Ten návrh je v rozporu s ústavním pořádkem. Dokonce píše, že zákon o pobytu cizinců před deseti lety obsahoval shodné ustanovení, které bylo Ústavním soudem zrušeno. Tady se není o čem bavit. Tady je to jasně definováno.

To, co mi rozum nebere, je to, že vy to víte, víte, že je to v rozporu s ústavním pořádkem, a přesto tento pozměňující návrh podáváte! Jediné, co děláte, je, že zatěžujete ústavní soudy svými nesmysly, přestože víte, že to stanovisko takové je a Ústavní soud jednou rozhodl. Dělejte, co máte, nezatěžujte ústavní soudy a respektujte právníky, kteří v této oblasti mají mnohem větší erudici než vy. Děkuji. (Ozývá se potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslední faktická - no už není poslední. Takže pan poslanec Kopřiva a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. A zároveň i vaším prostřednictvím děkuji kolegu Klausovi za didaktickou vsuvku. Nicméně já si dovolím ji zpochybnit. Tady to není o nějakém sporu evropanství, nebo češství, moraváctví, nebo slezáctví. Tady jde podle mě o obecný princip toho, že se někomu ukrajují práva. V tomhle případě cizincům, kteří nejsou občany České republiky ani občany EU. Dobře, beru. Můžeme mít rozdílné názory na to, jestli mají mít větší, nebo menší práva, nicméně já jsem zastáncem toho, že nějaká elementární práva by měli mít stejná, a to už z důvodu toho, že pokud teď začneme ukrajovat jim, tak potom, pokud tady pan předkladatel tohoto protiústavního pozměňovacího návrhu bude jednou potenciálně u moci, komu ta práva ukrojí dále... Svým odpůrcům třeba. A ti už budou občané České republiky, kteří s ním třeba nebudou souhlasit. To já si prostě nepřeju.

Tahle salámová metoda ukrajování Ústavy a vlastně upírání svobod občanům ze strany státu, stavění státu do role silnějšího, mocnějšího, proti komu nebude vlastně už dovolání. Takový ten kafkovský svět, do toho já se opravdu dostat nechci. A je mi jedno, jestli se v tom ocitne cizinec, který je podezřelý z kriminality, nebo pokud to bude občan České republiky s čistým trestním rejstříkem. Jde zkrátka o nějaký princip odvolatelnosti.

Dneska už vystupovat nebudu. Na závěr bych možná odcitoval... Koukám, že už nemám čas, tak už nic radši citovat nebudu. (Potlesk několika poslanců.) Spíše si půjdu znovu přečíst Ústavu a doufám, že uděláte totéž, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, bylo to těsně na hraně jednacího řádu. Máme před sebou ještě dvě faktické poznámky, ale nejprve mi dovolte, abych přečetl omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny, a to paní ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, a to na celý dnešní den z pracovních důvodů.

Pokračovat budeme tedy faktickou poznámkou Radka Kotena a připraví se Lubomír Volný. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Radek Koten: Dámy a pánové, jenom tady lehounce zareaguji prostřednictvím pana předsedajícího na kolegu Bartoška z bezpečnostního výboru. Ty pozměňovací návrhy jsou celkem dva, abychom si tedy nalili čistého vína. Není to jenom jeden pozměňovací návrh. A stanovisko u jednoho bylo neutrální, aby to tady zaznělo, to pracovníkům Ministerstva vnitra nevadí. A u toho druhého tedy byla možnost a byl tam návrh na zamítnutí s tím, že by mohl být protiústavní. A já rozhodně nejsem ústavní právník, abych to dokázal posoudit. Nicméně bych skutečně nepředbíhal. Nějaká zátěž Ústavního soudu je jedna věc, ale další věc je, že bezpečnostní složky našeho státu potřebují mít nástroj, aby to nedopadalo jako v Německu, že se tam uplácí nelegální migranti, aby opustili stát, a pak se druhou stranou zase opět vrátili pro tučné sociální dávky a aby tam páchali trestnou činnost, popřípadě teroristické útoky. A toho bych se skutečně nerad dožil, abychom zde měli teroristické útoky, jak je to v západní Evropě. A jediným cílem tohoto návrhu je, aby naše bezpečnostní složky státu měly možnost takovéto lidi, kteří zde nemají co dělat a kteří zde mohou páchat trestnou činnost nebo teroristické útoky, tak aby měly vůbec nějaký nástroj pro to, aby je mohly vyloučit a vrátit zpět do země původu. Takže si nemyslím, je to pořád řečnická otázka, zda ano, zda ne. Prostě bezpečnostním složkám státu to chybí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Těch mám nyní ještě šest. Můžeme pokročit, a to panem poslancem Volným, poté pan poslanec Václav Klaus, Jan Bartošek, Jan Hamáček, paní poslankyně Jana Levová a pan poslanec Radim Fiala. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Prostřednictvím pana předsedajícího ke kolegovi Kopřivovi. Kafkovský svět je svět Evropské unie. Svět, kde i občan České republiky je již prakticky bezmocný vůči nařízením Evropské unie. Svět, kdy je občan České republiky prakticky bezmocný proti vůli nikým nevolených orgánů budovaného superstátu, který přivede na tento kontinent totalitu takovou, jakou ještě nikdy v historii nezažil. Protože po totalitě politické, kterou buduje Brusel dneska nad všemi členskými státy Evropské unie, díky technologickým vymoženostem, které již dnes testuje Čína na svých občanech, tady bude vybudovaná taková totalita, že i díky činnosti strany pirátské s podporou neziskových organizací, s podporou veřejnoprávních sdělovacích prostředků, které já musím každý den proti své vůli sponzorovat, jak ty neziskovky, tak ty antiveřejnoprávní sdělovací prostředky, tak s pomocí strany pirátské tady vybudujeme, pokud to nezastavíme, nebo aspoň vy se pokoušíte tady budovat takovou supertotalitu, jakou tento kontinent ještě nezažil, prostřednictvím nedemokratické instituce s nikým nevolenými zástupci, kteří mi můžou, kdykoli se rozhodnou, něco přímo přikázat, nejenom mně jako občanovi, ale každému z vás, jak tady sedíme, každému z nás může Evropská unie dnes (s důrazem:) přikázat, že musíme něco přijmout.

Já jsem občanem České republiky. Nejsem občanem Evropské unie. Jsem součástí Evropské unie, tak jak dneska funguje a tak jak dneska pracuje, nedobrovolně, proti své vůli. A nejsem sám. To si buďte naprosto jistí. Takže pojďme se všichni (upozornění na čas) společně postavit proti tomu, aby tady taková supertotalita vznikla. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní faktická poznámka Václava Klause. Připraví se pan poslanec Jan Bartošek také k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Řekl bych dvě věci. Zaprvé kolegovi panu Lipavskému prostřednictvím pana předsedajícího, že mi rozhodně víkend nezkazil. Já jenom trvám na tom, že jsem Čech, žiji na kontinentě Evropa, ale Evropan nejsem. Když hraje fotbal Argentina s Německem, fandím Argentině. Mám rád všechny ostatní národy světa. Přeji jim mír a dobro. A mám stejně tak rád Kanadu jako Portugalsko a podobně. Čili já se cítím občanem České republiky.

Zadruhé k panu Onderkovi, vaším prostřednictvím. Já bych rád, abyste upustil od těch xenofobních útoků na obyvatele hlavního města Prahy. To je poměrně důležitá věc. Já když říkám, že jsem Čech, tak tím myslím, že jsem občan České republiky, pod kterou patří i Morava a Slezsko, Chodsko a další oblasti. A ještě je to trošku jak Černí baroni - buržoazie je naším společným nepřítelem. Já jsem obyvatel Pece pod Sněžkou. To je horská obec, která je vzdálena více než vaše bydliště. Můžete si to dneska změřit. Takže když na mě útočíte z tohoto směru, tak je to úplně mimo. Pakliže byste tam byl později než já náhodou, pak je to kvůli tomu, že vaše vlády zničily dopravní infrastrukturu včetně dálnice D1. Děkuju. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Bartoška. Připraví se k faktické poznámce ministr vnitra Jan Hamáček. A požádám sněmovnu o klid. Pan kolega Bartošek má slovo k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Nezbývá mi, než že musím vystoupit. Prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Kotene, umíte číst? Když se podíváte do toho materiálu, tam není o tom, že uvidíme, co Ústavní soud, nebo že by mohlo být v rozporu s ústavním pořádkem. Je tam, že to je v rozporu s ústavním pořádkem. Opravdu si ta stanoviska stačí jenom přečíst. To není žádné velké kouzlo.

A ještě nemohu, než zareagovat na pana poslance Volného prostřednictvím pana předsedajícího. Chápu, že ne každý se identifikuje s projektem Evropské unie. Já jsem rád, že jsme členy Evropské unie. Já se považuju za Čecha a za Evropana. A jen tak si říkám, když tak nasazujete na tu Evropu, v jakém světě byste radši chtěl žít. Tam, kde bují byznys s chudobou, kde na tom různí šmejdi vydělávají? Tam, kde se nebojuje s dezinformacemi? To je svět, který se vám líbí? Mně ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana ministra vnitra Jana Hamáčka. Pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Víte, ta debata asi není o tom, kdo je větší Evropan, kdo je větší Čech, Moravan, Slezan atd. Ta debata je o tom, že tady kolegové z SPD, zejména pan kolega Volný a občas to vylepší pan předseda Koten, vystupují a straší lidi. Nejprve jsem se dozvěděl, a stále to nebylo vysvětleno, jak tady s kolegou Kopřivou zavřeme italského ministra do basy. Tak to je první dezinformace, která tady byla. A potom pan kolega Volný tady vymyslel jakési imigrační perpetuum mobile, jak ti migranti přijdou do Evropy, jsou vyhoštěni, dostanou tučný obolus kapesného, odletí do té subsaharské Afriky, tam to utratí, vezmou si bágl a vyrazí zase přes tu Saharu nahoru a riskují život na té Sahaře a potom ještě na tom Středozemním moři, aby se dostali do Evropy a tady by zase zkasírovali peníze a zase se vrátili do té subsaharské Afriky. To je naprostý nesmysl. Akorát to děsí lidi. A pan kolega Koten to vylepšil ještě tím, že řekl, že oni se sem potom vrací ne pro to, aby tady zkasírovali ta eura, ale aby tady páchali teroristické útoky.

Takže já bych ho chtěl upozornit, že poslední člověk, který byl odsouzen za terorismus, byl Čech a konzultoval ten útok na ty dva vlaky s pracovnicí vaší strany, pane kolego! (Delší potlesk napříč sálem.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Jany Levové. Slovo jí udělím, až tady bude klid. Nyní faktická poznámka Jany Levové. Připraví se pan poslanec Radim Fiala. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Levová: Děkuji za slovo. Já se musím vrátit k tomu, co tady řekl pan poslanec Kopřiva a někteří další, ale konkrétně teď budu mluvit k panu poslanci Kopřivovi prostřednictvím pana předsedajícího. Já bych ráda připomněla, když se tady budeme bavit o ukrajování ústavních práv, pane poslanče... Pane poslanče... Mluvil jste tady o ukrajování ústavních práv, a že do budoucna my máme určitou tendenci, nebo se obáváte, že bychom ukrajovali ústavní práva. No já nevím, kdo se zastával, kteří zastupitelé v Praze se zastávali aktivistů z Kliniky. Byli to vaši zastupitelé! Byli to vaši zastupitelé, kteří se postavili za tu Kliniku. Přestože tam bránili užívání stavby.

Další věc. Chtěla bych se vrátit k tomu, co tady bylo řečeno ze strany pana poslance Bartoška prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem dlouho neslyšela a neviděla tolik hostility, jako jste tady předvedl vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Radima Fialy. Připraví se Radek Koten, Lubomír Volný, Ivan Bartoš. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, jenom k tomu návrhu Radka Kotena. Jak říkal pan Bartošek, posoudí to někteří právníci. A přece právníci mají dost znalostí, aby řekli, že je to protiústavní. Takže my když tady něco navrhneme, tak vy to dáte právníkům Ministerstva vnitra, kteří na polovinu ještě pracují pro různé neziskovky, nadnárodní, a ti řeknou, že je to blbost, a vy tady budete argumentovat tím, že je to blbost. To je přece nesmysl! A chtěl bych prostřednictvím pana předsedajícího panu Bartoškovi říct, aby nám neříkal, co máme dělat, co si máme myslet a co máme předkládat. My budem předkládat to, co považujem za správný, a to, proč nás sem voliči zvolili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Radka Kotena, připraví se Lubomír Volný.

 

Poslanec Radek Koten: Já bych jenom doplnil, aby tedy bylo naprosto jasno. Tak v současném znění zákona jsou body a jsou paragrafy, které jsou vyloučeny ze soudního přezkumu. Takže není to ojedinělá věc, ale v tom stávajícím znění zákona už to je. Takže já nevidím absolutně vůbec žádný důvod pro to, aby se tak nemohlo stát i u tohoto nového návrhu zákona, aby to bylo vyloučeno úplně stejným způsobem z toho soudního přezkumu. Skutečně musíme si tady počkat na rozhodnutí Ústavního soudu, a pokud tady někdo předjímá dopředu ta rozhodnutí, například nějaký úředník z Ministerstva vnitra, který mohl podle nějakého názoru převážit, že by to mohlo být protiústavní, tak ano, dobře, ale já si skutečně raději potkám na to rozhodnutí Ústavního soudu. Protože jsou tam i z Ústavního soudu některé paragrafy, které jsou vyloučeny z tohoto přezkumu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní pan poslanec Lubomír Volný, také s faktickou poznámkou. Připraví se kolega Dolínek a Mikuláš Peksa. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Prostřednictvím pana předsedajícího k panu kolegovi. EU - to je obchod s chudobou. EU - to je obchod s bídou. EU - to je obchod s lidským utrpením. EU - to je obchod se smrtí. Protože EU jako taková podporuje nelegální imigraci do Evropy. EU je obchod s chudobou dělníků, kteří pracují u nás v montovnách. EU - to je obchod s chudobou při vyvážení mnoha set miliard korun zisku z naší země, který už se tady v této zemi nikdy neobjeví. EU - to je obchod s chudobou Řecka. EU - to je do budoucna zkáza Evropanů a zkáza Evropy.

A co se týká prvního a prozatím naštěstí jediného odsouzeného teroristy v rámci České republiky, tak toho jste vytvořili vy/ (Smích v sále.) Vy! Vítači! Vy, kteří jste podporovali nelegální migraci. Vy, kteří dnes podporujete legalizaci nelegální migrace! Vy jste vytvořili pana Baldu! Protože jste ho vyděsili (smích napříč sálem), že by tady jednoho dne mohla být situace úplně stejná, jako reálně je v Německu. Ve Francii! V Anglii! Ve Španělsku! V Itálii! To vy jste jej vytvořili! A já vás žádám, abyste s tím přestali! Abyste přestali děsit občany České republiky tou vizí, že by tady jednoho dne mohli žít pod hrozbou útoku kyselinou, pobodáním nožem, znásilňováním, vražděním a teroristických útoků! Přestaňte to dělat! Přestaňte podporovat legalizaci nelegální imigrace! Přestaňte podporovat sebevražednou politiku Evropské unie a vzpamatujte se! Protože lidé jako vy vytvořili Breiviky! Lidé jako vy vytvořili pana Baldu a lidé jako vy jsou bezpečnostním ohrožením této země! (Poslanci napříč sálem nesouhlasně buší do poslaneckých lavic.) Nepodporujte afrikanizaci, islamizaci České republiky a nepodporujte vlastizrádnou tendenci Evropské unie!

Děkuji vám! Děkuji vám! Děkuji vám!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego. Skončil vám čas k faktické poznámce. (Poslanec Birke reaguje z pléna.) Prosím o klid. Zatím každý předsedající včetně mě udělil slovo tomu, kdo se přihlásil do rozpravy. Prosím tedy o debatu, která bude vedena podle jednacího řádu. Pan kolega Dolínek, který je přihlášen k faktické poznámce, dostane slovo hned, jak se sněmovna zklidní. Prosím, usaďte se na svá místa! Pokud nechcete vést debatu k této věci, můžete ji vést v předsálí. Ještě vám neměřím čas, pane poslanče. Já ho začnu měřit, až bude ve sněmovně klid. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Dolínek: Dobré odpoledne, vážení kolegové, vážené kolegyně, měl bych tři poznámky. První poznámka. Pro mě slovo nezisková organizace nebylo, není a v životě nebude sprosté. Jestli vy máte nějaký osobní problém, tak si ho prosím řešte. Ale jsou to lidé, kteří ve svém čase, ve své energii, za poměrně málo peněz dělají spoustu práce a já jim chci poděkovat touto cestou. A ať věří, že ve mně zde budou mít zastání. To je první věc.

Druhá věc. Evropská unie je bezpečnost, demokracie, volný pohyb lidí, zboží, pohyb studentů. Je to budoucnost. Je to budoucnost pro Evropu i v rámci celého světa.

A to poslední. Vážený pane - teď už nevím, jestli možná slovo vážený je namístě - kolego z řad SPD. Víte, prostřednictvím pana předsedajícího, lidé jako vy se snaží legalizovat to nejodpornější v lidech, co v sobě mají - vraždění, zabíjení a snahu zastrašovat, kohokoliv mohu, kolem sebe! Je to hnus! Hnůj! A stydím se za vás! (Potlesk poslanců v levé i pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Mikuláše Peksy. Děkuji těm, kteří se odhlásili z faktických poznámek. Máme ještě dvě. Připraví se kolega Španěl. Pane slovo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Peksa: Chtěl bych vám poděkovat za tuto zajímavou a přínosnou debatu a jmenovitě bych chtěl poděkovat kolegovi Klausovi, že mě označil za Evropana. Z úst Václava Klause, byť mladšího, si toho velice vážím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan Lubomír Španěl. To je poslední přihlášený k faktickým poznámkám. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Španěl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já doufám, že pan Hamáček a piráti prostřednictvím pana předsedajícího jednou vystřízliví, až to někomu bouchne skutečně za zadkem. Průšvih je v tom, že v tom budou namočení čeští občané bez toho, aby toto mohli ovlivnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní přednostní právo pana předsedy klubu, pana Chvojky. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl reagovat ještě na pana kolegu Volného prostřednictvím vás, samozřejmě.

Tak já doporučuji všem týdeník Respekt z minulého pondělí. Je to týdeník, kde občas s těmi články, které tam jsou, souhlasím, občas s nimi nesouhlasím, ale minulý týden v pondělí to číslo bylo velmi výživné a bylo tam šest nebo osm stránek o tom, jak jste panu Baldovi v tom vašem SPD vymyli mozek. To byl celkem normální pán, který 70 let svého života fungoval jako oblíbený člověk ve své obci, hrál na akordeon nebo na harmoniku, neměl nikdy žádný problém. A pak, když vstoupil do SPD, nebo sympatizoval s SPD, tak se z něj stal s prominutím blázen. Protože vy jste mu vymyli mozek. Vy jste mu začali posílat maily o tom, jak tady hrozí islámské nebezpečí. On je potom začal rozesílat a přeposílat svým přátelům a kolegům a tohle vlastně všecko, a je to koneckonců na těch odposleších, kde vaše tajemnice s ním probírá v podstatě věci, které jsou trestního charakteru. Tohleto je přece na kriminál! A koneckonců, pan Balda se do něj bohužel nejspíš dostane díky vám, díky SPD. A mě by zajímalo, jestli těch 200 nebo 300 tisíc, které on bude muset uhradit v rámci samozřejmě náhrady škody, kterou způsobil Českým dráhám nebo Správě dopravní železniční cesty, jestli mu s tím pomůžete. Protože on tohle, co udělal, vlastně způsobil díky vám. A ta vaše argumentace, že jako chtěl upozornit, nebo dokonce někdo říká, že to je snad nový Jan Palach - no to snad nemyslíte vážně! Já jsem snad neslyšel za devět let svého působení tady ve Sněmovně větší drzost, že to je jako jakýsi novodobý Jan Palach, který chtěl upozornit na to, co se tady děje.

A když jste říkal o těch různých kyselinách, to, co se děje, samozřejmě s tím nesouhlasí vůbec nikdo. A tak měl pan Balda upozornit na to, co se děje v různých zemích, že měl polít nějakou ženu například kyselinou, aby jako upozornil na toto nebezpečí. To je přece mimo logiku! Vy jste mu vymyli mozek a takhle dopadl, chudák. Je mně ho líto! A je mně líto i vás! (Potlesk části poslanců zleva a zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Mám tady jedno přednostní právo pana místopředsedy Okamury. Ale jsou tady čtyři faktické poznámky, nejdříve Pavel Růžička, potom kolega Birke, Lubomír Volný a Jaroslav Holík. Nyní pan kolega Pavel Růžička, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Růžička: Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já jsem jeden z těch z výboru pro bezpečnost, který hlasoval pro tento pozměňující návrh pana předsedy Kotena. Musím si tady trošičku posypat popel na hlavu, protože už bych tak neučinil. Neučinil bych tak z toho důvodu, protože ty informace, které nám byly sděleny na výboru pro bezpečnost od předsedy výboru, se nezakládají na pravdě, anebo byly značně zkreslené. On už tady o tom mluvil před chviličkou, jednalo se o tajné služby a nějaké doporučení. Já k tomu chci říct, že návrh, který předložilo Ministerstvo vnitra, je kvalitní návrh. Výbor pro bezpečnost ho schválil těsnou většinou a já jako zpravodaj klubu ANO u tohoto zákona ve třetím čtení budu navrhovat stažení tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Birkeho. Připraví se Lubomír Volný. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuju moc, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím panu poslanci Volnému (Lubomírovi) se velmi omlouvám a poprosím pana poslance Volného, aby se na mě podíval. Děkuji. Abychom se mohli dívat do očí.

Velmi se omlouvám, že jsem na něj pokřikoval z lavice. Ale na druhou stranu, pane poslanče Volný, vaším prostřednictvím, já mám takový pocit, že za 30 let vy jste prolomil něco, co se v této Sněmovně za novodobých dějin nikdy nestalo. Abyste pokřikoval na demokraticky zvoleného poslance Pojď ven! Pojď ven! asi tím způsobem, že si to tam vyřídíme, a vtahoval ho českého parlamentu hlášky z restaurací IV. cenové skupiny, možná i nižší. Víte, já jsem zvyklý úplně na všechno... Může se pan poslanec Volný na mě podívat? Děkuju. Já jsem zvyklý úplně na všechno, já se ničeho nebojím. Ani vás ne, pane poslanče, věřte mi. Ale prosím vás, už nikdy v českém demokratickém parlamentu nepokřikujte na kohokoliv ze 198 vašich kolegů Pojď ven! To je něco nepřijatelného! Ať jste tady řekl cokoliv.

Děkuji vám. (Potlesk z lavic vlevo a vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Birkemu. Pan poslanec Volný s faktickou poznámkou. Připraví se kolega Holík, taky k faktické poznámce. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych se chtěl pana kolegy Birkeho vaším prostřednictvím zeptat - co jste to na mě primitivně vyřvával z té lavice? (Poslanec Birke odpovídá z lavice: Už běž pryč.) Takže až vy, pane kolego Birke, nebudete používat slovník IV. cenové skupiny prostřednictvím pana předsedajícího, tak se vám nedostane úplně stejné odpovědi. Já jsem jenom tomu vašemu primitivismu a agresivitě nastavil zrcadlo. A jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven! A tam si to můžeme vyřešit. A vyřešíme si to způsobem, který začne tím, jak se budete chovat vy. Protože já jsem nezačal. Tuto agresivní situaci jste vyvolal vy svým primitivismem. Tak si to laskavě uvědomte!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení -

 

Poslanec Lubomír Volný: Opět opakuji, opět opakuji, že jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu. Protože vy jste ho vyděsili reálnou možností toho, že tady bude spáchán teroristický útok. List Mladá fronta DNES napsal, že čeští muslimové o Dominikovi, kterého policie viní z přípravy bombového teroristického útoku, věděli, že je radikální. Tyto informace místní muslimové měli už loni v lednu. Nikdo však na to policii neupozornil. Ano, této republice hrozí reálný muslimský teroristický útok. Z této republiky odcestovalo minimálně 11 muslimských teroristů do Sýrie, aby se zapojili do bojů v rámci ISIS, nebo Al- Káida, nebo An-Nusrá. A to je skutečný bezpečnostní problém této země, který vy zamlčujete. Který bagatelizujete. A který, když se k němu realisticky k této reálné informaci dostanou občané této země, je vyděsí natolik, že když mají psychické problémy, tak zkratkovitě jednají a porušují zákony této země.

My v SPD jednoznačně odmítáme násilí jako prostředek k řešení politického boje na rozdíl od Antify, spřátelené -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce! Vážení páni kolegové... Nemůžete mluvit, přihlásil jste se k faktické poznámce, váš čas skončil, pane poslanče! (Poslanec Lubomír Volný od pultíku při vypnutém mikrofonu: Vy jste mě předtím zkrátil! Třicet sekund jsem nemohl mluvit, protože se bouchalo do lavic.) Ne, já jsem vám nezkrátil ani minutu. Ani vteřinu jsem vám nezkrátil! Ani vteřinu jsem vám nezkrátil! (Poslanec Volný namítá mimo mikrofon.)

Vážený pane poslanče, vážení kolegové, kolegyně, jakmile se přihlásíte k faktické poznámce, počítejte s tím, že každý z nás, kdo předsedá schůzi, musí dodržet jednací řád! A my nemůžeme připustit, že někdo bude zneužívat faktickou poznámku k vystoupení, které není faktickou poznámkou. Věřím, že předsedové klubů mi rozumí a že to jinak ani není možné. Jinak by se naše jednání rozpadlo. (V sále je vzrušená atmosféra.)

Požádám kolegy a kolegyně, aby zaujali svá místa, případné debaty, které se netýkají předmětu jednání, vedli mimo sál,

K faktické poznámce je přihlášen pan kolega Jaroslav Holík. A ještě mu neudělím slovo, abych ho nekrátil na čase, protože tady není dostatečný klid. Pane kolego, ještě vyčkejte! Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Dovolte, abych se vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, obrátil na kolegu Chvojku. Pane kolego, já si vás velice vážím. Známe se řadu let, vždycky si vážím vašich názorů. Ale musím říct, že to přirovnání, že naše hnutí někomu vymylo mozek a my jsme vinni, že nějaký pomatený člověk někde házel stromy na trať, považuji to za opravdu hodně slabé. A mohl bych přesně stejným způsobem říct, že např. advokát Altner zemřel jenom proto, že mu ČSSD dluží peníze. Já to neudělám, protože se nechci stavět do této roviny. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Holíkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Veselého, potom paní kolegyně Langšádlová, Marek Výborný, Pavel Žáček, Jan Bartošek. Nyní tedy kolega Ondřej Veselý. A prosím opravdu sněmovnu o klid! Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegové, já mám takový návrh, kterým snad tu situaci vyřešíme, uklidníme. Když je někdo hulvát, tak jediné, jak dosáhnete toho, aby byl oslyšen, je, že ho budeme ignorovat. Pojďme toho hulváta mezi námi ignorovat a ta situace se okamžitě uklidní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Langšádlové, připraví se kolega Výborný. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se domnívám, že ta slova byla tak nevhodná, která tady zazněla, a tak nepřijatelná, že je možné je kvalifikovat jako vyhrožování. A jsem přesvědčena, chtěla bych vyjádřit, že to má projednat mandátový a imunitní výbor.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marek Výborný s faktickou poznámkou, připraví se Pavel Žáček. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegové, kolegyně. Já bych vás chtěl prostřednictvím pana místopředsedy, pane kolego, poprosit, jsme na půdě demokratického parlamentu, přesto si myslím, že není možné, není možné!, abyste tady vyhrožoval! Není možné, abyste tady pokřikoval na kolegy poslance! Není možné, abychom se tady chovali tak, jak za těch 30 let to tento pultík a tato Sněmovna nezažila! Prosím, vezměte to smrtelně vážně a zkusme se vrátit do věcné a slušné diskuze, pokud toho jste schopen! Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Pavla Žáčka, poté pan poslanec Jan Bartošek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já se domnívám, že tato diskuze už je vyústěním stavu naší společnosti, a myslím si, že my bychom jako Poslanecká sněmovna měli zásadně odmítnout vyvolávání těchto totalitních duchů, které navazuje na některé nacistické názory, komunistické názory. Za chvilku tady budeme poslouchat, že za holocaust mohou Židé a za gulagy že mohou ty oběti, které v těch gulazích zůstaly a které tam zemřely. Myslím si, že jako demokraticky zvolená Poslanecká sněmovna bychom toto měli zcela zásadně odmítnout. Bohužel je to stav společnosti, ale nemůžeme k tomu mlčet. Nesouhlasím s tím, že bychom to měli ignorovat, ale naopak zcela zásadně odmítnout. Jsme proti nacismu, neonacismu a jsme proti totalitnímu komunismu! (Dlouhý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Bartošek s faktickou poznámkou. Mám tady ještě šest faktických poznámek včetně kolegy Bartoška a tři přihlášky s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já zde vaším prostřednictvím nemůžu souhlasit s panem poslancem Veselým z jednoho prostého důvodu. Zlo vždycky tlačí tam, kam až je puštěno. Není možné zlu ustupovat a říkat, že se nic neděje a že si necháme všechno líbit. Není možné agresivitě říkat: tak my vám ustoupíme, můžete řádit, jak potřebujete, a my se pak vrátíme. Ne! To je, kolegyně a kolegové, o tom, jak se k sobě budeme chovat, co si k sobě necháme líbit. Mně se to nelíbí.

To, jak se k sobě chováme, do určité míry určuje i kulturu, která se přenáší k lidem. Přeci reprezentujeme určité hodnoty svobodného a demokratického světa. Není možné, přestože máme k sobě mnoho výhrad a nesouhlasů, co se týká různých věcných záměrů zákona, jako způsob komunikace upřednostnit nenávist, urážení, vzájemné ponižování. To přece nejsou hodnoty, na kterých chceme stavět naši společnost. Nebo ano? Znevažování pravdy, znevažování faktů. To jsou hodnoty, na kterých chcete stavět? Propagace lži?

Já osobně jsem bytostný demokrat a jsem přesvědčen, že spolu můžeme svést tisíc bitev o to, jak má tato společnost vypadat, jestli máme víc šetřit, nebo rozdávat, ale můžu vám říct, že v okamžiku, kdy budete chtít stavět společnost na lži a nenávisti, tak k tomu nikdy nebudu mlčet. Věřte, že to jsou hodnoty, kdy nedopustím, aby formovaly českou společnost, protože budoucnost nemůžete stavět na základech, je-li v tom nenávist -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, také vám skončil čas k faktické poznámce. (Posl. Bartošek: Děkuji. - Potlesk zprava.) Nyní paní poslankyně Pekarová, připraví se kolega Kupka, poté Václav Klaus a další. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Byť se možná už zdá, že se ta atmosféra, velmi rozjitřená, uklidňuje, tak já přesto si myslím, že bychom si měli vzít přestávku alespoň v délce 30 minut, aby si jednotliví řečníci mohli uvědomit, co tady způsobili, aby se emoce zklidnily, ale zároveň abychom tedy mohli pak následně doprojednat ten návrh zákona. Protože si myslím, že to, co tady zaznívalo u tohoto pultíku, je naprosto nepřijatelné. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Mám to vnímat tak, že navrhujete přerušení tohoto bodu, paní poslankyně? (Ano.) Ano, přerušení tohoto bodu na 30 minut - procedurální návrh, který, pokud by zazněl od předsedů klubů, tak bych o něm dal hlasovat, ale vnímám to jako návrh, který dám raději odhlasovat, než bych tady řešil přijatelnost nebo nepřijatelnost toho hlasování. Rozhodneme v hlasování 164. Já jsem na to byl upozorněn několikrát. Já to vnímám tak, že to byl návrh, o kterém jsem diskutoval například s kolegou Bartoškem, který tady předtím byl, takže já proto dám... Prosím o klid!

 

V hlasování 164 budeme hlasovat o přerušení tohoto bodu na 30 minut. (Poslanci žádají o odhlášení.) Já vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

A budeme rozhodovat o procedurálním návrhu na přerušení tohoto bodu na 30 minut v hlasování 164, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 164 z přítomných 163 poslanců pro 40, proti 35. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat. Nyní je faktická poznámka pana poslance Václava Klause, poté pan kolega Volný, Vít Rakušan... (Posl. Pekarová se hlásí o slovo.) Já vnímám, že tak jako paní kolegyně Černochová, tak vy máte přednostní právo, ale s přednostním právem vám nemohu dát slovo dříve než faktickým poznámkám. Tak zní jednací řád. Čili i ti, kteří mají přednostní právo, musejí dodržet pořadí a s přednostním právem budete, paní kolegyně Pekarová, jako čtvrtá.

Ještě vám, pane poslanče, nedám slovo, protože je tady přílišný hluk. Počkám, až se to uklidní, abych vám nesebral čas k faktické poznámce. Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Děkuji, pane předsedající. Máte velký pedagogický talent, myslím z těch předsedů, místopředsedů největší, jak to pozoruji.

Řekl bych asi tolik. Přestávka nebyla schválena, přesto bych poprosil všechny kolegy o zklidnění emocí - jak tady ze strany pana Volného, tak těch, co reagují, abychom mohli doprojednat tento bod.

Za druhé chci říci, že ve chvíli, kdy se jiné názory začnou označovat za dezinformace, tak jsme velice blízko totalitě. Takže bych prosil všechny kolegy, aby to nedělali. Všichni tady zastupujeme nějaké voliče, máme různé názory, nechte to takto být!

A za třetí. Já jsem to čistě pozoroval. Já jsem viděl řvát s brunátným výrazem některé poslance: ksindle, šmejde, lháři apod. a na to reagovala replika "pojď ven". Kdybychom byli v hospodě, tak to takto zcela normálně probíhá. Parlament bohužel je odrazem celé společnosti, takže zase nesvatouškujme příliš, protože s brunátným obličejem na někoho řvát šmejde nebo ksindle je poměrně dost agresivní počin, kde osobám mužského pohlaví většinou naskáče adrenalin. (Potlesk značné části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana Lubomíra Volného, připraví se Vít Rakušan. Také ještě vám nebudu měřit čas a počkám, až se sněmovna zklidní. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. A já bych chtěl říct, že opravdu máte velký pedagogický talent. Pan kolega Klaus je také profesionál v oboru, takže já jsem velice vyklidněný. Teď jenom musím zkonstatovat - a ne že bych vás chtěl z něčeho obviňovat, pane předsedo, že to je váš jasný pokyn, že pokud chceme řešit něco, co není na programu jednání Sněmovny, že máme jít ven. Takže pokud chcete se mnou něco řešit, co není na programu Sněmovny, třeba mi vysvětlit přesně to, co tady popisoval pan kolega Klaus, ty vaše vulgární, primitivní urážky v kategorii čtvrté cenové skupiny, pojďme si to vyříkat ven, přesně podle pokynů předsedajícího této schůze.

A k panu kolegovi Bartoškovi vaším prostřednictvím, pane předsedající. Přesně tak, nesmíme žít ve společnosti, která je založena na strachu, na strachu z občanů. Nesmíme žít ve společnosti, která je založena na lži o nějaké velké demokratičnosti této společnosti. Ano, máme zastupitelskou demokracii, ale pro nás a pro naše voliče to není nejvyšší forma demokracie. A vy tou nejvyšší formou demokracie děsíte a strašíte tento národ. Říkáte tomuto národu, že nemá na to, aby si vládl sám, že nemá na to, aby rozhodoval o důležitých věcech státnosti, že jste to jenom vy, ti lepší lidé, kteří mají právo o něčem podobném rozhodovat a vysvětlovat těm deseti milionům dolních občanů, nebo spodních občanů, že vy jste ti lepší, vy jste ti chytřejší, vy jste ti spravedlivější. Vy tady vytváříte zcela jednoznačně podle mého názoru právě takovéto ovzduší obav, strachu, neochotu veřejně vystoupit, protože se na vás vrhne okamžitě celý profesionální neziskový sektor. Celý profesionální sektor lepších lidí - (Upozornění na čas.) Děkuji. Nedělejte to.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Vít Rakušan, připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedající. Byl jsem řádně přihlášen dlouhou dobu do diskuse, tam už to skutečně nechám tedy na ty věcné záležitosti týkající se druhého čtení. Tady jenom krátkou poznámku vaším prostřednictvím k panu předřečníkovi.

Víte, ono kastování lidí právě začíná tím, že nějakou kastu a nějaký pojem, nějaké slovo pro ně vytvořím. A to slovo lepšolidé a horšolidé používáte vy. To nepoužíváme my. My nejsme zvyklí lidi kastovat. My vidíme lidi, kteří jsou pracovití, kteří jsou méně pracovití, kteří jsou samozřejmě nějakým způsobem úspěšní a méně úspěšní, ale rozhodně neříkáme, že my jsme lepší a oni horší. To je váš výklad. To je váš výklad, který prostě realitě neodpovídá.

A potom ještě jednu věc. Vy jste hovořil prostřednictvím pana předsedajícího ve svém příspěvku o totalitě, o té hrozné evropské totalitě. Poukazoval jste na to, co nám tady všechno hrozí. Ale když jsme poslouchali vaše výrazivo, když jste přitom poukazoval na zde přítomného pana ministra, zvyšoval jste hlas, no tak vlastně z těch vašich slov tady do toho sálu všechny ty totalitní praktiky zaznívaly takovým tónem, jako ten sál snad ještě nezažil. Nemluvě o tom, že si něco s někým chcete vyřizovat ven.

Takže prosím, já skutečně mám nějaký zvláštní dojem, že vy tu totalitu si vykládáte asi nějak úplně jinak než my. My ji vidíme jako agresi, jako vydávání jedné té vaší pravdy za cennější, než je pravda jiná, jako nedodržování těch demokratických principů, které prostě do demokratického parlamentu patří. Vy jste předvedl, jak se chová totalitní člověk. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Karla Maříková a připraví se kolega Ivo Pojezný. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na slova paní poslankyně Langšádlové, která by chtěla výrok mého kolegy pana Volného řešit před imunitním a mandátovým výborem. Já bych se určitě nerada dočkala toho, že se budeme bát tady na půdě Poslanecké sněmovny cokoliv říct, abychom jednou nestáli a nevysvětlovali, co jsme vlastně chtěli a co jsme tím mysleli, když jsme tady cokoliv řekli.

A pak bych tady ráda reagovala na pana poslance Birkeho prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem slyšela, co pan poslanec Volný řekl. On vám pouze řekl: Pojďte si to vysvětlit ven. (Rozruch a neklid v sále.) Tam nezaznělo žádné slovo výhrůžky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Pojezný rezignuje na svoji faktickou poznámku. Kolega Birke nyní s faktickou poznámkou. Tak, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane místopředsedo. No tak já to už trošku zjednoduším jenom. Koukám se vaším prostřednictvím na pana Václava Klause mladšího, on není v sále. Tak jenom pro stenozáznam, pro diváky, pro vás pro všechny, pro pana poslance Volného, vaším prostřednictvím. Já jsem nevolal ani šmejde, ani grázle a další slova, která tady říkal pan poslanec Klaus. Já jsem řekl v této Sněmovně, v tomto sále: Už toho nech! To jsem zavolal. Za to jsem se vám v tomto sále omluvil. Omluvil. Protože když člověk udělá chybu, tak se za ni má omluvit.

A na základě toho jste dvakrát zavolal vůči mně: Pojď ven! A já jsem řekl, že jste prolomil za třicet let v demokratickém parlamentu něco, co se tady nikdo nestalo! To je všechno.

Já vás jenom požádám, pojďme už od toho pryč, protože za chvilku zase bude reagovat na mě pan Václav Klaus mladší vaším prostřednictvím, a já už... je to zbytečné. Pojďme se vrátit k tomu zákonu. Myslím, že jsme si tady přeměřili síly. Podle mého názoru všichni si udělali o tom názor a pojďme jednat dál ten zákon. To je všechno.

Jestli tu omluvu přijmete, nebo nepřijmete,- je mi to úplně jedno, vaším prostřednictvím. V tuhletu chvíli já to jenom konstatuji. A opakuji ještě jednou - já se ničeho nebojím (s úsměvem). Věřte tomu. Takže zásadně, ale pojďme jednat to, co máme. Děkuji, to je všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Pekarová s faktickou poznámkou, pan kolega Bartošek, Lipavský, Kohoutek, Volný, Klaus. Tak. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla požádat o přestávku na jednání klubu v délce třiceti minut, abychom si mohli nastudovat, jaké byly konkrétně ty projevy a jestli je to opravdu na podání podnětu na mandátový a imunitní výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podle jednacího řádu tedy vyhlašuji do 11.17 přestávku na poradu klubu TOP-09.

 

(Jednání přerušeno v 10.47 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.17 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v 11 hodin 17 minut skončila přestávka vyhrazená pro jednání poslaneckého klubu TOP 09, budeme pokračovat v našem jednání. Jsme v obecné rozpravě, na řadě jsou faktické poznámky. Jako první s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Pekarová Adamová. Paní poslankyně zde není. Další na řadě s faktickou poznámkou je pan poslanec Lubomír Volný. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji pane předsedající. Já bych tady v tomto mém vystoupení si dovolil tak krátce shrnout k čemu všemu tady došlo. Došlo tady ke klasickému ideovému střetu lidí, kteří se považují za vlastence a příznivce přímé demokracie, s lidmi, kteří se také považují zřejmě - podle mě omylem - za vlastence a příznivce demokracie zastupitelské. My jsme jednoznačně přesvědčeni, že do politické kultury nepatří nálepkování, a zároveň jsme jednoznačně přesvědčeni, že jsou to naši oponenti, kteří začali nálepkovat nás od prvního dne v této Poslanecké sněmovně, a dokonce dlouhou dobu předtím v průběhu volebních kampaní. Jsou to naši oponenti, kteří nálepkovali nás těmi nejhoršími politickými nálepkami. Ani nemám chuť je opakovat. A my jsme jim pouze nastavili zrcadlo. A pokud se tady bavíte o nálepkách, které se týkají vás, jako jsou třeba nálepky "lepší lidé", která je produktem prezidentské kampaně, nedá se nic dělat. Sklízíte ovoce, které jste zaseli. Zaseli jste vítr, sklízíte bouři.

A jak to vím, že ji sklízíte? Vím to tak, že porovnám vaše volební výsledky, vím to tak, že zjistíme, podíváme se do historie, kdo vyhrál prezidentské volby, a víme zcela jednoznačně a jasně, na čí straně je většinový názor této společnosti. Většinový názor této společnosti je na straně stran, které bojují za české národní zájmy. Na straně stran, které projevily ve svých volebních programech příchylnost k přímé demokracii. Není na straně těch stran, které těžce obhajují demokracii zastupitelskou a které kolaborují se zahraniční (upozornění na vypršení času) nadnárodní silou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Další faktická poznámka - pan poslanec Klaus, který není přítomen. Dále je přihlášen k faktické poznámce pan předseda Bartošek, po něm pan místopředseda sněmovny Pikal. A ještě je zde faktická poznámka pana poslance Jurečky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji za slovo pane místopředsedo. V proběhlé přestávce se sešel klub KDU-ČSL a já bych chtěl zde přednést stanovisko klubu KDU-ČSL k proběhlé diskuzi.

Klub KDU-ČSL se distancuje od chování poslance Volného. Odmítáme tento styl politiky, který je založen na lžích a zastrašování, a budeme proti tomu vždy aktivně vystupovat, aby se takové chování nestalo normou při jednání Poslanecké sněmovny. Vyzýváme vedení Poslanecké sněmovny, aby vyvodilo z tohoto chování patřičné závěry a případně celou záležitost postoupilo mandátovému a imunitnímu výboru.

Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal s faktickou poznámkou. Prosím máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já jsem tedy původní debatu nesledoval ze sálu, ale ze své kanceláře, takže jsem viděl jen některé střípky. Například to, jak se tady někteří poslanci hádali s předsedajícím mimo vypnutý mikrofon a podobně. Takže já bych se chtěl obrátit k tomu nejenom, abychom se distancovali od nálepek, ale abychom si je ani nerozdávali, a hlavně bych se chtěl obrátit na kolegy předsedající, abychom nalezli způsob, jak účinněji používat paragraf 19 tak, aby Sněmovna nebyla na hodinu a půl odvedena zcela mimo téma jednání, abychom mohli jednat efektivně a k věci. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane místopředsedo. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jurečka. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, já si dovolím faktickou poznámkou reagovat na poslance SPD Tomio Okamury, Lubomíra Volného. Argumentace, že někdo vyhrál volby, a proto má pravdu, ta se v minulosti ukázala jako mnohokrát mylná. Vidíme tady různé režimy. V Německu Hitler taky vyhrál volby. Měl se svým pojetím vlastenectví, nacionalismu pravdu a bylo to správné? Můžeme se podívat na východ. Bolševici taky vyhráli volby. Bylo to správné? Prosím, neargumentujte tady tímto, že protože někdo teď v České republice má nějakou volební podporu, tak proto že to je správné a je to morální. To není.

A vy, který tady veřejně říkáte, že zastupujete a chráníte práva lidí, obyčejných občanů, že zrovna vy, který děláte aktivně byznys chudobou, si toto dokážete tady osvojit a takto to prodávat? Já se divím, že vás hanba nefackuje! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následují faktické poznámky, paní poslankyně Maříkové a pana poslance Lubomíra Volného. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na své předřečníky. Já nemohu souhlasit s usnesením, které zde bylo řečeno, a to z jednoho prostého důvodu, protože povede k tomu, že poslanci budou zastrašeni při vyjadřování svých výroků. A myslím, že toho zde nechceme vůbec docílit. Tak se nad tím zamysleme, nechme to jít, pojďme projednávat tento bod a už to neřešme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný. Faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Prostřednictvím pana předsedajícího ke kolegovi Jurečkovi. Prosím vás, nešiřte dezinformace. Kdepak jste? Já vás nevidím. Aha. Já si nevzpomínám, že bych ve svém projevu řekl, že kdo vyhrál volby, má pravdu. Až si zkontrolujeme stenozáznam, tak uvidíme, jestli se budu omlouvat já vám nebo vy mně.

Druhá věc. Má nedobrovolná charitativní činnost mě loni vyšla na 300 tisíc korun. Letos zhruba na 400 tisíc korun. A veřejně tady nabízím každému z vás bonus 100 tisíc korun za převzetí hypoték a starostí o šest velkorodin. A zároveň tady veřejně prohlašuji, že jestli ještě jednou tady kdokoliv v této Sněmovně mě osobně nazve obchodníkem s chudobou, tak na základě jeho dezinformace a lži tyto domy uzavřu a ten člověk se bude muset postarat o těch šest velkorodin, protože ho pošlu do jeho nebo její poslanecké kanceláře, aby se o ně postaral. Já už jsem unavený z toho, že platím životní náklady šesti rodin, které si neplní své povinnosti, a ještě abych tady k tomu poslouchal nějaké vaše urážky. Takže první nabídka. Nebuďte pokrytci, převezměte hypotéky, dostanete ode mne dar 100 tisíc a provozujte ty domy.

Zadruhé. Ten, kdo mě tady ještě jednou nazve obchodníkem s chudobou, do jeho poslanecké kanceláře nebo do její poslanecké kanceláře odešlu ty všechny rodiny, které vystěhuji z těch domů, protože jsem unavený. Berte to klidně jako hrozbu. Já to beru jako nabídku nebo upozornění. Protože už jsem unavený z vašich lží a z vašeho pokrytectví. Zejména bych to doporučoval kolegovi Pexovi, který se tak hezky usmívá. Já myslím, že byste péči o šest rodin s kompetencemi k bydlení na úrovni předminulého století mohl ocenit. Děkuji. (Upozornění na uplynutí času.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda Sněmovny Pikal a po něm pan předseda Bartošek. Faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych chtěl jenom reagovat na kolegyni poslankyni, že pokud jsou tu poslanci, kteří se nebojí s imunitou něco prohlásit u tohoto pultíku a pak by se báli se stejnou imunitou to vysvětlovat u mandátového a imunitního výboru, tak je něco špatně.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A pan předseda Bartošek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Abychom si rozuměli. Já jsem zde prezentoval stanovisko poslaneckého klubu KDU-ČSL, nikoliv usnesení, o kterém bychom měli hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. To byla zatím poslední faktická poznámka. Vrátíme se k průběhu rozpravy. Jsou přihlášeni páni poslanci Rakušan a pan ministr Hamáček, který zřejmě neuplatňuje přednostní právo, ale jsou zde přihlášky s přednostním právem v tomto pořadí: pan předseda Okamura, Chvojka, Radim Fiala a paní poslankyně Pekarová Adamová s přednostním právem. Nejprve jde pan předseda Okamura se svým vystoupením. Je na řadě.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já samozřejmě tady nebudu zabředávat do té hádky a do nějaké diskuse na mimořádně nízké úrovni, která mě vůbec nezajímá. Já bych spíš tady věcně rád okomentoval některé věci, které tady padly, takže vy se tady vzájemně klidně hádejte dál, ale já se tady soustředím na práci. Já tady na počítači píšu nový zákon, který má pomoci lidem v dluhových pastech. Připomínkuji zákon, který mně poslala advokátní kancelář, takže to je pro mě důležitější téma než ty vaše neustálé hádky a předhazování, co tady všichni poslanci skrz naskrz politickým spektrem předvádí.

Ale to, co mě zaujalo mezitím, co jsem pracoval na tom zákonu na pomoc lidem v dluhových pastech, tak mě zaujalo, jak tady pan Bartošek z KDU-ČSL poučoval o pravdě. Já bych jenom zrekapituloval lži pana Bartoška, které jsem jenom já na svoji osobu zaznamenal, kterými mě častoval, a dosud se mi neomluvil. Například pan Bartošek mnohokrát v televizi říkal, i tady, že jsem tuneloval hnutí Úsvit. Znova bych chtěl poznamenat, a hrdě to říkám i na mikrofon, že jsem byl přešetřen hloubkově policií, finančně analytickým úřadem, a zjistilo se, že jsem se neobohatil ani o korunu. Stále čekám na omluvu od pana Bartoška za tuto lež. A ostatně tuto lež říkalo dokola mnoho zástupců jiných politických stran včetně Pirátů.

Dále pan Bartošek mě tady obviňoval vloni na jaře, že prý popírám holocaust a že mám být odvolán z místopředsedy Sněmovny. Policie prošetřila asi deset trestních oznámení, všechna odložila. Dokonce i státní zástupci na dvou úrovních to posuzovali a zjistilo se, že jsem nic nepopíral. Takže nevinný člověk měl být odvolán z místopředsedy Sněmovny na základě štvavé kampaně pana Bartoška z KDU-ČSL a kdy se mi omluví tento člověk? Tento lhář a manipulátor? Ale já užívám fakta. To jsou fakta.

Dál pan Bartošek tady něco hovořil o nějakých dalších souvislostech. Ale jako my bychom se nikdy nesetkávali a nejezdili na sjezdy Sudetoněmeckého landsmanšaftu, jehož zakladatelé byli prokazatelně, a všichni si to přečtěte, fašisti a nacisti, a kovaní. Mimochodem na tyto sjezdy jezdili i politici ČSSD a TOP 09. Takže TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL prokazatelně spolupracují a podporují Sudetoněmecký landsmanšaft, jehož zakladatelé byli prokazatelní nacisti a fašisti. Nikdy, nikdy by nikdo z SPD na takový sjezd nejel. A to byste měl vysvětlovat.

Dál. ČSSD, tady pan Dolínek hovořil, chválil neziskovky, politické neziskovky. No tak v pohodě. Někdo má názor takový, někdo makový. Takže mi v této souvislosti dovolte, aby i občané viděli, a ať si na to sami udělají názor. Pražské zastupitelstvo před pár dny schválilo individuální dotaci v hodnotě přes 5,1 milionu korun neziskové politické organizaci Integrační centrum Praha, ICP, která se prý stará o integraci migrantů v Praze. A jaké jsou tam platy šéfů této neziskovky? Je to 79 tisíc korun a 67 tisíc korun měsíčně a 40 tisíc korun tam ještě měsíčně bere učitel arabštiny. Celkem tedy miliony z našich peněz na integraci cizinců pro politickou neziskovku. Ano. A je to pražská koalice Pirátů Ivana Bartoše, uskupení Praha sobě poslance KDU-ČSL Jana Čižinského a Kalouskovy a Pospíšilovy TOP 09. No, je tedy neuvěřitelné, za co tato sluníčkářská vládnoucí koalice Pirátů, TOP 09 a sdružení Praha sobě pana Čižinského, za co utrácí peníze nás všech. A já třeba, my jako SPD si myslíme, že je lepší například pomoci pracujícím rodinám s dětmi, radši je lepší zdvihnout důchody jak starobní, tak invalidní, než dávat peníze na plat ředitele 79 tisíc korun měsíčně a jeho zástupce 67 tisíc korun měsíčně a 40 tisíc měsíčně na učitele arabštiny.

Pojďme se na to podívat ještě dál. To znamená, tyto tři strany, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti, oni preferují, aby se tedy peníze z veřejných prostředků nedávaly českým potřebným občanům, ale aby se dávaly na nějaké tyto politické neziskovky, z mého pohledu parazitující politické neziskovky. A jinak když se podíváme na strukturu té dotace, tak většinu této dotace spolknou platy vedení této neziskovky. Ta pořádá akce jako - cituji: Turecký večer filmu nebo Kurzy sociokulturní orientace. Jen za loňský rok tato neziskovka, které Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 přikleply aktuálně 5,1 milionu, dalších 5,1 milionu, tak jen za loňský rok za mzdy utratila 15 milionů korun, převážně z kapes nás všech. Ředitel této organizace, jak jsem říkal, má plat 79 tisíc korun měsíčně a finanční manažer 67 tisíc korun měsíčně. A zapomněl jsem ještě na koordinátora projektu. Ten má 46 900 korun měsíčně.

Imigrační centrum Praha, tato politická neziskovka, pomáhá migrantům, kteří přijdou do hlavního města a chtějí zde žít. Poskytují například služby tlumočníků, kurzy češtiny a radí cizincům, jak v České republice požádat o povolení k pobytu, jak pobyt prodloužit, pomáhá se slučováním rodin, uzavírání manželství, dokonce pomáhají a nabízejí pomoc při diskriminaci. No, skutečně český potřebný občan by mohl závidět tento servis, protože většině našich potřebných občanů se vůbec takového servisu nedostává. Ale tak Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 mají jiné priority.

A teď další věci, abychom si to uvedli do kontextu, o kolik peněz se za tyto obrovské miliony vůbec tato neziskovka má starat. Má se starat o 380 oslovených cizinců, kterým organizace poskytne 750 služeb za rok. No tak to je tedy brutálně předražená neziskovka, politická neziskovka, pro 380 oslovených cizinců měsíční plat finančního manažera 67 tisíc, ředitele 79 tisíc, učitele arabštiny 46 900 korun a tak dále. Tak tohleto je hospodaření, tak jak předvádí Piráti, TOP 09 a KDU-ČSL, pan Čižinský. No, je tedy pravda, že dalších ještě 20 tisíc korun vyplácí vedení této neziskovky za účetnictví.

Jinak v rozpočtu na letošní rok, který schválili Piráti a tato koalice, se ještě také vyskytuje částka s názvem ostatní nespecifikované náklady s částkou 100 tisíc korun. Takže já bych chtěl poprosit, protože tady pan Bartoš, předseda Pirátů, se chystá možná prostřednictvím pana předsedajícího vystoupit, jestli mají zjištěno, co je těch 100 tisíc korun na ty ostatní nespecifikované náklady. Nás by to celkem zajímalo, co to vlastně je. Ale v každém případě na pouhý základní chod společnosti, to jsou ty platy a tak dále, vyplatila Praha této neziskovce přes 3 miliony korun. A přitom tyto peníze budou spotřebovány v podstatě jen k tomu, aby šéf a další manažeři mohli pobírat své platy. No, a na různé kurzy a poradenství pro cizince tyto prostředky prý využity nebudou, k tomu žádala tato neziskovka ještě další prostředky. Takže - a jenom loňský rok, abychom to zasadili do kontextu, tak tato neziskovka jenom za loňský rok na mzdách spotřebovala neuvěřitelných 15 milionů korun. Takže to je opravdu šílené.

A my říkáme, my za SPD nechceme, aby se tunelovaly takto veřejné peníze, tunelovaly v uvozovkách, tunelovaly veřejné peníze ve prospěch sluníčkářských neziskovek a nějakých cizinců. My chceme, aby byly utráceny především pro naše potřebné občany. No, ale pojďme se vrátit. Takže to je k tomu, co tady říkal pan Dolínek z ČSSD, jak tady obhajoval politické neziskové organizace. No, tak snad se tady můžeme jenom pousmát, že když bylo vedení ČSSD, no tak ta částka podle mých záznamů byla ještě větší, ale tak jako tak - ve vedení hlavního města Prahy. To znamená... tak jako tak, je to prašť jako uhoď.

Ale k tomu, co říkal pan Dolínek a tady další představitelé ČSSD na adresu SPD - tak kdy konečně zaplatíte ty dluhy panu Altnerovi? Kdy konečně zaplatíte dluhy? To znamená, vy jste byli - tam je pravomocný rozsudek, že máte zaplatit dluhy. Každý občan by je musel zaplatit. Vy se z toho snažíte vykroutit. Mezitím už ten, kterému jste měli zaplatit, tak zemřel. A já se ptám, jestli půjdete také příkladem a zaplatíte dluhy, jako musí platit každý občan. Já dluhy žádné nemám. Naše strana také ne. Tak kdy vy konečně zaplatíte dluhy? Takže já si myslím, že tady potřeba je, abyste mluvili nejprve o sobě, kdy splníte, že konečně zaplatíte vaše dluhy, co dlužíte lidem. No, ono je těch vašich problémů víc v ČSSD. Vzpomeňme na OKD. Kdo že podepsal tu privatizaci OKD? No, ministr financí Sobotka. Bohuslav Sobotka ji jako ministr financí podepsal, tu privatizaci OKD. A dneska lidé v Moravskoslezském kraji trpí dodnes. A jakou vyvodil Bohuslav Sobotka z toho nějakou odpovědnost a představitelé ČSSD?

To znamená - další věc je ROP Severozápad, jedna z nejhorších kauz, korupčních kauz, která se šetří dneska. Jedná se, je to podezření na rozkrádání evropských dotačních fondů. No, tak jak víme, tak už svědci řekli u soudu veřejně, že putovaly k exponentům ČSSD, a musím říct, že i ODS tam bylo jmenováno a proběhlo to i veřejně médii, že tam putovaly velké částky směrem k těmto exponentům v rámci tohoto ROP Severozápad. A řekli to v rámci vyšetřování, veřejně tato informace je, řekli to dokonce u soudu, tuším. Takže jak to tedy je s tím vyváděním těch různých peněz jako z těch dotačních fondů, ještě se to šetří, ta trestní oznámení?

Rád bych také řekl, aby ČSSD tedy nám řeklo, jak to, že už pět let vedete Ministerstvo práce a sociálních věcí a Nejvyšší kontrolní úřad tam opakovaně nalézá účetní a finanční nesrovnalosti v hodnotě miliard korun? IT zakázky za jedna a půl miliardy. Teď padla dvě trestní oznámení směrem k Ministerstvu práce a sociálních věcí, že jsou tam opět zpochybňované zakázky za tři čtvrtě miliardy korun. A celou dobu to ministerstvo vede ČSSD. Takže na vašich ministerstvech probíhají podezření z machinací v miliardových částkách, doslova miliardových částkách, jsou to zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, a vy tady ještě odvádíte pozornost jinam a komentujete nějaké jiné politické strany. No, můžete, máte na to právo. Ale mě zajímá, jak to, že pořád na vašem ministerstvu, už pět let ho vedete, Ministerstvo práce a sociálních věcí, jak to, že jsou tam opakovaně nalézány Nejvyšším kontrolním úřadem finanční machinace v miliardách korun. Týká se to IT zakázek.

Tak pane předsedo ČSSD Hamáčku, vysvětlete nám to. Jak to, že u vás, vy už to pět let vedete, byla to paní ministryně Marksová Tominová, teď tam máte ministryni paní Maláčovou, ta je tam ještě relativně krátce. Ale řekněte nám, co se to tam děje. Jestli máte tak neschopné ministry, anebo jestli se tam zase něco šolíchá? Tak nám to prostě vysvětlete, tyhlety věci, jo? A to zajímá zase nás.

Dále. Padá tady jméno pan Balda. Já jsem ho v životě neviděl. My máme 540 tisíc voličů a SPD se od toho jasně distancovalo. Ten člověk nebyl nikdy ani naším členem, ani členem čekatelem, je to jeden... zřejmě, nevím, jestli je to vůbec pravda, že nás volil, ale máme 540 tisíc voličů. A my jsme se distancovali od takového jednání. A distancuji se tady od toho znova. To se může stát každé straně. Myslím, že jsem tady zrekapituloval ty strany, které tady na nás nejvíc útočily, tak jsem zrekapituloval jejich věci.

Třeba tady Piráti bojují proti... já nevím, tady říkají, jak jsou čistí. A zjistíme, že jejich zastupitelka má na sebe insolvence. Já jsem to taky ani nekomentoval veřejně, protože se to prostě může stát. Naši kandidáti třeba podepisují čestné prohlášení, že nemůže za SPD kandidovat nikdo, kdo má exekuce nebo kdo je v nějaké dluhové pasti. My to máme ošetřeno. Vy možná ne. Ale tak jako tak se to stalo. Jste také už jako velká strana, máte hodně kandidátů, máte hodně voličů.

Vzpomínám, že vaše pražská organizace podpořila Kliniku. To byla organizace Pirátů na Praze 3, jestli si vzpomínám. Podpořili nelegální zabírání cizích prostor, otevřeně se k tomu přihlásili. Tak máte tam také takové podivné lidi, kteří jsou pro to, aby se zabíraly cizí prostory. Ale já taky pana Bartoše prostřednictvím pana předsedajícího neobviňuji, že on sám si to myslí. Tak prostě máte takové lidi, my takové nemáme, my v SPD ctíme, my nemáme ani jednoho, kdo by souhlasil se zabíráním cizího vlastnictví. Takhle to prostě u vás je a je to v pořádku, vy se k tomu hlásíte, je to vaše věc.

Druhá věc. Ještě se krátce zastavím u KDU-ČSL a u poslance Čižinského, který vede to hnutí Praha sobě. Naposledy tenhleten lhář rozšiřoval v prosinci ten falešný e-mail o mně, že prý jsem rozesílal z poslaneckého mailu slevy na suši. Když pominu, že nám u nás na obchodě pomohl a obraty se zdvihly díky tomuto podvrhu o statisíce korun, jako jo. Takže původně mi chtěli ublížit a zesměšnit mě, a ještě mi pan Čižinský vydělal peníze, tak zase na druhou stranu v té jeho hlouposti se ukázalo, že to trošku nedomyslel.

Ale pan Čižinský z KDU-ČSL, jak víte, v prosinci rozposlal e-mail, respektive zveřejnil na svém Twitteru, že prý Tomio Okamura z poslaneckého mailu rozesílá slevy na suši do svého obchodu a že prý jsem zneužil poslanecký mail. Já jsem zoufale argumentoval, že jsem nikdy nic takového neposlal, protože bych takovou věc nikdy pochopitelně neudělal. Tuto zprávu šířili i piráti, šířili to i poslanci Pirátů, jak víme. Nechci... Teď si přesně nevzpomínám, kdo to byl, ale tuším, že to byl pan poslanec Ferjenčík. No a pan Čižinský je takový kalibr, že přestože věděl, že je to lež, a i v médiích už proběhlo, že je to lež, už to prošetřila dokonce i policie, zjistili, že je to lež, já už tu zprávu od policie mám. Prošetřoval to i kancléř Sněmovny, na základě toho se aspoň lépe zabezpečily vaše poslanecké maily, jestli si vzpomínáte. Hned k tomu byla přijata opatření, aby i vaše maily byly lépe zabezpečeny. Ale ono to vůbec dokonce nebylo posláno z mého mailu. Byla to nějaká aplikace, která vytváří nějaké stejné maily, jako máte, a bylo to rozposláno. Potvrdila to i policie.

Ale k pointě věci. Omluvil se mi pan Čižinský? (Slabé hlasy z pléna: Ano.) Neomluvil. On napsal jenom na Twitter: Omlouvám se. Jenže omlouvám se za to, že šířil chybnou zprávu, ale že by se omluvil Tomio Okamurovi, že mě chtěl poškodit a že o mně lhal, takový kalibr to není. A to jsme se tady potkali dvakrát i na WC (smích a pobavení v sále) a mohl mi to tady bez problémů říct. To znamená, ta příležitost byla, krátce řečeno.

Takže prostě tohleto je chování poslanců KDU-ČSL. Zalžou, pošpiní, ale aby face to face, skutečně do očí potom řekl: spletl jsem se, pošpinil jsem vás, šířil jsem fake news, jako to udělal pan Čižinský, tak na to odvahu už nesebere.

Samozřejmě, jak jsem říkal, trošku hřejivé na tom bylo, na této podlé a zákeřné věci, že jsem na tom jeho fake news ještě vydělal peníze. Takže to zase bylo v podstatě i celkem finálně příjemné. (Pobavení v sále.) Kdo by chtěl šířit nějakou reklamu na můj obchod, tak prosím, klidně pokračujte, protože se to ukázalo jako dobré. A ono tu reklamu na titulní straně iDNES a Seznamu, ta by nás přišla na hodně peněz. A oni se toho všichni chytli, a to klikání na náš e-shop bylo skutečně fantastické.

Takže já jsem to chtěl takhle trošku shrnout, tuhletu dosavadní diskusi. Jsem rád, že jsme se vzájemně trošku zasmáli, že se zlepšila ta atmosféra ve Sněmovně. Bylo to i mým cílem to malinko odlehčit. Já se těším na spolupráci s vámi všemi. Chtěl jsem jenom říci, že si myslím, že máme před sebou... My jsme si také promluvili na poslaneckém klubu o tom, co tady proběhlo, ne že ne, promluvili jsme si. A za mě platí, že bych rád spolupracoval se všemi, že by ta debata tady měla být skutečně věcná, že bychom si tady měli vzájemně povídat. Měla by to být taková slušná politická soutěž, o kterou, já osobně si myslím, tady ve Sněmovně v tomto volebním období se určitě od začátku snažím, a doufám, že budeme spolu spolupracovat na mnoha zajímavých vašich i našich návrzích, aby ta republika šla trošku nahoru.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na vystoupení pana místopředsedy budou reagovat faktickými poznámkami následující poslanci v tomto pořadí: Peksa, Bartoš, Bartošek, Onderka, Jurečka, Výborný a Válek. Slovo má poslanec Peksa se svou faktickou poznámkou. Pan poslanec stahuje, takže na řadě je pan předseda Bartoš a jeho faktická poznámka.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Děkuji. Dámy a pánové, já jenom bleskově. My se jmenujeme Pirátská strana nebo Česká pirátská strana nebo Piráti na rozdíl od narcisistního SPD Tomia Okamury. My jsme demokratická strana, volíme předsedu v přímých volbách, všichni členové. A když nebudu předseda, tak bude předseda někdo jiný a bude to furt jenom Pirátská strana.

Chtěl bych jenom k těm informacím o tom pražském centru, o té politické neziskovce. Není to imigrační centrum, ale je to Integrační centrum Praha. A je to městská společnost, kterou musí mít každý kraj. Byla založena v roce 2012. Ředitel, který podle mě, za ty peníze, které bere, což není těch 79 tisíc, nebo kolik zaznělo, to je superhrubá mzda, bere 42 tisíc pro bezpečí v Praze a pomoc té skutečné integraci lidí, kteří tady žijí. Podle mě dělá daleko víc práce než řada poslanců některých sdružení za téměř milion 200 tisíc nebo milion 300 tisíc ročně.

Jinak ten učitel arabštiny není samozřejmě žádný učitel, ale je to člověk, který pomáhá těm rodinám, které tady žijí, s integrací. A když to vydělíme počtem lidí, kteří vstupují do těch programů, je jich 380, to znamená, že náklady na práce s jedním cizincem ročně jsou pět tisíc korun. Takže když si vezmete váš plat, tady zaznívají furt ty cifry, jednoho poslance, který si ročně vydělá přes milion, tak toto centrum, které je integrační v Praze, městská společnost, má náklady kompletní, jako je pět platů poslanců za celý rok. A já si myslím, že navážet se do toho je zcela mimo mísu. A je to šíření těch dezinformací a fake news, o kterých se tady bavíme. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka předsedy Bartoška, po něm poslanec Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych vás požádal, abyste příště při podobném příspěvku, jako měl pan místopředseda Okamura, použil jednacího řádu, protože bod, který projednáváme, je novela o pobytu cizinců na území České republiky a EU. Jeho příspěvek s tímto tématem absolutně nesouvisel. Nebyla to faktická poznámka reagující na proběhlou diskusi. A podle mě to bylo v rozporu s jednacím řádem, ten obsah, jak zde vystoupil. To jen tak pro pořádek.

Dále k tomu, co zaznělo na adresu mou. Krátce budu reagovat. Cituji ze zprávy Aktuálně. "Podle Okamury šlo o tunelování peněz z hnutí. Z toho samého ovšem vlastního šéfa obviňují pučisté, v uvozovkách. Těm se nelíbí, že Okamura uzavřel smlouvu sám se sebou anebo že nechal posílat miliony firmám za vlastní propagaci." Tolik z historie.

No, ještě pan místopředseda citoval dvě věci. Já jsem přesvědčen, že co se týká česko-německých vztahů, bychom měli vycházet z Česko-německé deklarace vzájemného usmíření, kde je popsáno všechno. A já jsem přesvědčený, že vzájemné odpuštění a budování budoucnosti je víc než neustále se vracet do minulosti a budovat vztahy na vzájemné nenávisti.

A k tomu, proč jsem chtěl pana místopředsedu odvolat z tak vysoké ústavní funkce? Věc je poměrně jednoduchá. Tehdy jsem říkal a říkám to i dnes, že jsem přesvědčen, že předseda strany, jejíž tajemník tehdy vykřikoval, že homosexuálové a Židi patří do plynu, a dnes je u soudu, stejně tak kdy poslanec Rozner mluví o neexistujícím pseudokoncentráku a dnes se k tomu vrací policie, jsem přesvědčen, že zástupce strany, který reprezentuje tyto názory, nemůže být v tak vysoké ústavní funkci. Tolik pro doplnění, abych vyargumentoval, co zde říkal pan předseda Okamura. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Krátká reakce na postup předsedajícího. Já nebudu zavádět nové pořádky. Pan předseda Okamura využil svého přednostního práva a poslanec s přednostním právem se nemusí držet ani toho bodu, který je projednáván. Takové jsou dosavadní zvyklosti. Pokud bychom je chtěli měnit, tak se na tom domluvme. Kdykoli máte možnost uplatnit námitku proti postupu předsedajícího. Já ale za sebe říkám, že budu respektovat dosavadní zvyklosti této Poslanecké sněmovny, ať se nám zrovna líbí to, co někdo říká, nebo nelíbí.

Dále je na řadě faktická poznámka pana poslance Onderky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, nedá mi, než zareagovat na vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Okamury.

Chci vás prostřednictvím pana předsedajícího upozornit, pane Okamuro, že to, že se nějaký sociální demokrat zúčastní jakéhokoli jednání, konference, jakéhokoli spolku, a to včetně landsmanšaftu, ještě neznamená, že to, že je potom následně v nějaké politické straně, že ta politická strana podporuje tento spolek. Kdyby tomu tak bylo, tak si nepřejte vědět, co by si někteří lidé mysleli o vás a o vašem hnutí.

Co se týče ČSSD, říkám vám prostřednictvím pana předsedajícího, věnujte se sám sobě a svojí rádoby politické straně. Sociální demokracie vždy uhradila své závazky a bude tomu tak i nyní poté, jak skončí záležitost, která se dotýká soudního procesu, a následně samozřejmě také projednání pozůstalosti. Sociální demokracie má finanční prostředky na to, aby uhradila své závazky, a to v plné výši.

Co se týče kauz OKD, ROP severní Čechy apod., tak jestli se dobře pamatuji, OKD se projednává stále v Poslanecké sněmovně a všichni ti, co ze sociální demokracie někdy vstoupili do kauzy v severních Čechách, dnes nejsou členy sociální demokracie. Platí stále to, co říkáme donekonečna, a to je, pokud se někdo dopustil trestného činu, padni komu padni. Já chápu, že začínají volby do Evropského parlamentu a že se potřebujete zviditelnit a také částečně omluvit vystoupení svého kolegy Volného, ale zkuste to dělat jiným (předsedající upozorňuje na čas), inteligentním způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Výborný, po něm pan poslanec Válek, dále v pořadí poslanci Peksa, Benešík, Volný - pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Já musím reagovat, protože tady byl opakovaně napadán kolega poslanec Jan Čižinský, který tady není přítomen. Mě vždycky fascinuje pan místopředseda Okamura, který tady pronese plamenný projev plný polopravd, lží, napadání, útoků a pak odkráčí jako king středem a nemá ani tu slušnost, aby si vyslechl případné reakce.

Tak k Janu Čižinskému a k tomu, co tady zaznělo. Ano, Jan Čižinský reagoval na svém facebookovém profilu komentářem k mailu, který jsme dostali všichni poslanci a byl podepsán jako Tomio Okamura, místopředseda Poslanecké sněmovny. To, že ten mail byl falešný, se ukázalo druhý den a kolega Čižinský se za to obratem na stejném profilu omluvil. Tak to bylo a je to dohledatelné. Čili já bych poprosil, aby tady vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, nešířil tyto lži pan místopředseda Okamura. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Válek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Mnohokrát děkuji, pane předsedající. Já jsem byl upřímně zklamán, že ten mail byl falešný, protože jsem se těšil, že budu mít suši se slevou. To nebudu.

Chtěl bych varovat, ale upřímně, jako lékař, před čímkoli, co si sdělují pánové na záchodech z očí do očí, protože to může mít fatální následky, pokud je to v určité části. A nemyslím si, že se nám podaří v tomto parlamentu dosáhnout toho, co se podařilo římskému senátorovi, když opakoval, že je potřeba zničit Kartágo, a nakonec se to povedlo. Tady si myslím, že opakovaná lež se pravdou nestane. A to by si měli uvědomit všichni, co tu vystupují a snaží se o to.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Peksa, faktická poznámka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Peksa: Já už jsem příliš necítil potřebu se do této debaty zapojovat, ale vzhledem k tomu, že jsem byl jmenován, cítím potřebu prostřednictvím pana předsedajícího reagovat na kolegu Volného a vyjadřuji tímto své osobní přesvědčení, že kolega Volný využívá tíživé sociální situace několika rodin v Moravskoslezském kraji ke svému osobnímu obohacení, čímž splňuje definici obchodníka s chudobou. Děkuji. (Šum v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Benešík s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, nevím, jestli v této sněmovně je jiný poslanec než pan poslanec Okamura, který aktivně, aktivně šířil multikulturalismus v České republice. Je to dohledatelné, je to pravda, sám jsem byl na tyto akce zván. A teď nás tady poučuje.

Rok 2008 byl Evropským rokem multikulturalismu a pan Tomio Okamura byl ambasadorem tohoto roku. Byly to akce placené přes neziskovky Evropskou unií a ze státního rozpočtu! Bylo by dobré, kdyby se k tomu přihlásil. Nevím, jestli je tady nějaký jiný poslanec, který to dělal! Takže napadání z jeho strany je podle mého názoru úplně mimo mísu.

A pokud jsme u Magistrátu hlavního města Prahy, Magistrát hl. m. Prahy několika miliony podpořil akci, která se jmenovala Japonský víkend. Hádejte, kdo ho za těch několik milionů v Praze pořádal. Byla to jistá agentura, která patří panu Tomio Okamurovi. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný, po něm pan předseda Radim Fiala, po něm pan předseda Ivan Bartoš - s faktickými poznámkami. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl ke kolegovi, kterému teď ani nemůžu přijít na jméno, vaším prostřednictvím, z KDU-ČS, vzkázat nebo vás požádat... Pane Benešíku - děkuji, pane ministře (k ministru Hamáčkovi)... Abyste nevydával svoje osobní názory za fakta a netvrdil, že vy víte, co kde kdo řekl nebo co kde kdo udělal, když to neví ani Policie České republiky, ani české soudy a teprve se to řeší. To, co vy tady teďka šíříte, jsou polopravdy, dezinformace, fake news nebo vaše osobní domněnky. Uvědomte si laskavě, že to všechno je v šetření teprve a nikdo neví, co kdo řekl. To je jedna věc...

Bartošek, pardon, omlouvám se. Pane ministře, vy jste mi špatně poradil. (Smích v sále.)

A rád bych tady ke kolegovi, kterému teďka taky nemůžu přijít na jméno, který tady byl přede mnou, a to byl asi pan Benešík, řekl, že je rozdíl mezi multikulturalismem a interkulturalismem. Mezi těmito dvěma pojmy je dost zásadní rozdíl. A třeba já bych řekl, že interkulturalismus (nemohl skoro vyslovit) - sakra, to je skoro jako ta debyrokratizace (řečeno debyrokritizizace), nebudu do toho zabrušovat - je pojem, který je poměrně přijatelný. Ano, různé kultury mohou žít mezi sebou. Multikulturalismus v pojetí, že kultury se smísí, pokud jsou k sobě navzájem nekompatibilní, je prostě neexistující naivistická ideologie. Takže není žádný problém, když přijede nějaký soubor z Japonska, z Ruska, z Polska, z Německa, předvede svou kulturu, někdo se tady třeba zamiluje, zplodí dítě, zůstanou tady, ale většinově se vrátí zpátky domů a tu svou kulturu si odvezou s sebou, pokud je kupř. nekompatibilní s tou naší. To je v pořádku. Ideologie multikulturalismu, která tvrdí, že všechny světové kultury (předsedající upozorňuje na čas) spolu mohou žít v míru, je nesmysl.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Radim Fiala faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak já jsem si udělal jenom pár poznámek. Já pojmenuji pana předsedu Bartoška správně. Byl to pan předseda Bartošek prostřednictvím pana předsedajícího, který tady mluvil o všech prý minulých problémech a starostech hnutí SPD, o panu Roznerovi, Staníkovi, Okamurovi apod. Dovolte mi říct jednu věc. Pan Okamura byl prošetřován policií, státním zastupitelstvím, všechny jeho účty. Podání byla odložena, pan Okamura se neobohatil, pane Bartošku prostřednictvím předsedajícího, ne podle mě ani podle pana Okamury, ale podle policie a podle státního zastupitelství, ani o jednu korunu českou ani o euro, ani o žádnou jinou měnu.

Dál mi dovolte ještě se vyjádřit k případům Rozner, Staník. Ty věci jsou v šetření. My jsme přesvědčeni, že nedošlo k žádnému výroku, který by poškodil někoho nebo nějakou etnickou skupinu obyvatel nebo podobně. A vyčkejme prosím na rozsudek, protože vy už to tady říkáte jako hotovou věc. A teď já naprosto objektivně můžu říct, že tady šíříte dezinformace, které nejsou pravda, z kterých obviňujete nás. Takže prosím, myslím si, že by to mělo platit na všechny strany a pro všechny stejně. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana předsedy Bartoše. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Děkuji vám. Jenom ještě musím zareagovat na to, co tady zaznělo ústy pana místopředsedy Sněmovny Okamury. A já si tedy trochu ohřeji tu polívku, protože mě strašně mrzí, že tady není to projekční plátno, kde by se daly ukázat tyhlety mrňavé fotografie. (Ukazuje na svém mobilu.) Tak pana Baldu jsem nikdy neviděl. Tady je jedna fotka, kde jsou spolu na mítinku. (Listuje v telefonu fotografiemi.) Tady si upřeně hledí do očí a třesou si rukou. Tak si to můžete dohledat na internetu.

A když jsme u toho, jak chceme spolupracovat. Mně zrovna dneska přišla taková hezká vzpomínka z takového plátku, který pan Tomio Okamura distribuoval asi do českých domácností, kde se dovídáme třeba: Agresivita Pirátů roste a stupňuje se, jsou jako divá zvěř. Zápalné láhve, dlažební kostky, ničené billboardy, nadávky a zastrašování.

Tak to je to šíření té lásky, kterou tady slyšíme, ta touha spolupracovat. Mně to přijde až jako absurdní, že to tady vy - my jsme na to zvyklí docela - ale že to tady musíte poslouchat. Takže jenom se podívejte, jak pan Okamura pana Baldu nikdy neviděl, vůbec neví, kdo to je a jaká je ta spolupráce zarámovaná, jakými tiskovinami. Ale takový je svět.

Jenom mě skutečně mrzí, že při projednávání důležitého zákona, kde se bavíme právě o těch zásadních problémech, tady dochází k takovéhle exhibici a vlastně šíření fake news v podání zejména zástupců SPD. (Potlesk za lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěkné poledne. A na faktickou tady mám paní poslankyni Majerovou. A připraví se na faktickou pan poslanec Benešík. Vaše dvě minutky. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Děkuji za slovo. Pouze bych tady chtěla promluvit k váženým pánům. Prosím vás, přestaňte si už poměřovat - vy víte co. Protože my tady už přes dvě hodiny neustále řešíme nějaké vaše osobní spory a animozity místo toho, aby se projednávala ta novela. A celá ta diskuse se týká úplně něčeho jiného. My ženy jsme zvyklé mluvit dlouho, ale tohle bychom měly už dávno vyříkané. Děkuji. (Tleskají ženy ze všech stran v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Dále pan poslanec Benešík a připraví se pan poslanec Jurečka.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pane místopředsedo, doufám, že to nakonec bylo vysvětleno, že já jsem tady nešířil žádné lži a fake news, že jsem se opíral o relevantní informace, doufám, že to tak každý pochopil, že došlo k záměně jména.

To, že pan Okamura tady propagoval japonskou kulturu za peníze hlavního města Prahy řádově v milionech korun, je pravda. Třeba je to fajn. Já to nekritizuji. My bychom to ve Strání nikdy neudělali, nemáme na to. Ale je to tak. A to, že prostě byl ambasadorem roku multikulturalismu v roce 2008, což byl projekt Evropské unie sponzorovaný z rozpočtu Evropské unie a státního rozpočtu přes neziskové organizace, je prostě pravda také. Takže jenom na to bych se chtěl odvolat, že skutečně Benešík není lhář. Doufám, že všichni si umíte dohledat, že mluvil pravdu, že došlo jenom k záměně jmen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou pan poslanec Jurečka. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dovolím si reagovat, pane předsedající, přímo na vás. Když jste tady předtím v tom vašem vystoupení hovořil, tak jste mluvili hodně o Janu Čižinském. Ale kdybyste si stačil dát tu krátkou práci, kdybyste si tu kauzu hodil do Googlu, tak z veřejně dostupných zdrojů, z vícero veřejně dostupných zdrojů, se dočtete, a je to tam i v printscreenech uvedeno, že Jan Čižinský píše: Musím se omluvit. Jde o podvrh. Omlouvám se jak domnělému autorovi, tak všem ostatním. Takže on se opravdu omluvil. Takže prosím pěkně, nešiřte lži a dezinformace. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další dvě minuty pan poslanec Bartošek. Prosím. A pak se připraví pan poslanec Volný, což je zatím poslední faktická. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Fialovi - ČTK 31. 7. 2018 - Soud uznal Staníka kvůli nenávistným výrokům vinným. (Předseda klubu SPD Radim Fiala z lavice: Není pravomocný!) Není pravomocný, ale jednou takto rozhodl. Počkáme si na další rozsudek. Pouze konstatuji to, co v minulosti proběhlo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další pan poslanec Volný. Zatím poslední faktická.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Prostřednictvím pana předsedajícího ke kolegovi Bartoškovi. Všichni víme, že to bylo rozhodnutí samosoudce, vůči kterému byl podán odpor, takže tento rozsudek prakticky neexistuje. Pokud budete tvrdit, že je... (Reakce ze sálu.) Ano, prostě ten pan Staník je jednoznačně v pozici nevinného. Kdo se teď usmál, tak se smál jako hloupý, nevzdělaný člověk.

Jinak si dovolím panu kolegovi Benešíkovi vaším prostřednictvím přečíst přesný název té akce. 2008 Evropský rok mezikulturního dialogu. Není tam nic o podpoře multikulturalismu. Je to mezikulturní dialog, se kterým my v SPD nemáme vůbec žádný problém. Dezinformace. Dovolím si vás upozornit, že předseda našeho hnutí má smíšený japonsko-korejsko-moravský původ. Asistentkou poslanců z Moravskoslezského kraje je dáma velice inteligentní a elegantní arabsko-českého původu. Jeden z našich zastupitelů je původu romského. Já nevím, co vy tady na nás zkoušíte s nějakým rasismem, xenofobií a nenávistí. My jsme lidé, kteří respektují a rozhodují se jenom o tom, jestli ten člověk prostě dodržuje platné zákony České republiky, nebo nedodržuje a jestli má legální právo tady být, nebo nebýt.

Další věc, kterou jsem chtěl říct, na tu jsem zapomněl. Proto teď budu doufat, že už se na toto moje pravdivé vyvracení dezinformací ze stran kolegů poslanců nebude nikdo hlásit a opravdu se budeme moct vrátit ke své původní práci.

A dovolím si pouze podotknout, že veškeré tyto akce začaly vystoupením nejmenovaného poslance Kopřivy z nejmenované strany pirátské, za kterou kandidovali lidé v dluzích, vandalové, kteří ničili fasády soukromých objektů, pornoherečky, lháři, kteří tvrdili, že žijí v Karviné, zatímco žijí v Ostravě (upozornění na čas), a další podobný výkvět společnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktická - paní poslankyně Lucie Šafránková. Připraví se paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím bych chtěla reagovat na pana předsedu Bartoše, který tady ukazoval fotografie pana Baldy s panem naším předsedou Okamurou. Chtěla bych říct, že naše hnutí volilo víc jak půl milionu voličů. A opravdu myslím, že není v našich silách ani nikoho z nás znát všechny tyto lidi, kteří nás volili, nebo naše sympatizanty. A pokud se s kýmkoli z vás někdo vyfotí, tak to přece není důkaz na to, že někdo takový prostě s námi vůbec byl. Pouze se s námi vyfotil. A může se to stát komukoli z vás. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A zatím poslední faktická - paní poslankyně Černochová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane místopředsedo, nevyužiji ani dvě minuty. Říkám - a dost! Jménem klubu ODS navrhuji pauzu v délce trvání dvou hodin, protože tady odmítám poslouchat neustálé urážky pana poslance Volného nás všech. (Potlesk poslanců Pirátů a dalších stran v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Teď jenom jestli to mám brát, že je to jenom návrh, nebo jestli si ji opravdu berete. (Poslankyně Černochová: Beru si ji. To byla žádost o pauzu.) Berete si ji. Takže tím pádem dvě hodiny pauza na poradu klubu ODS a já končím dnešní jednání. Děkuji a přeji vám krásný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 12.09 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP