Úterý 22. ledna 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

226.
Informace vlády České republiky k řešení krizové situace na dálnici D1

Mohli bychom postupovat tak, že nejprve promluví pověřený zástupce vlády, ale na základě dohody dám nyní slovo navrhovateli, to je pan poslanec Vít Kaňkovský, který tento bod uvede. Po něm vystoupí pan ministr dopravy Ťok. Předpokládám, že pan poslanec Kaňkovský bude následně ochoten stát se zpravodajem tohoto bodu. Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové. O zařazení mimořádného bodu k projednání krizové situace na dálnici D1 jsme požádali už na prosincové schůzi. Bylo to v bezprostřední návaznosti na krizovou situaci, která nastala v období od 10. prosince minulého roku. Jak dobře víte, tak bod zařazen na schůzi byl, nicméně k jeho projednání už následně nedošlo. Chci zdůraznit, že ambice, proč stále trváme na tom, že by se měl tento bod projednat, nereflektuje pouze onu krizovou situaci, která nastala v tom zmíněném týdnu od 10. prosince, ale přiznávám, že to byla taková poslední kapka, která vedla k tomu, že jsme přesvědčeni o tom, že bychom měli o této krizové situaci a i o všech souvislostech hovořit zde na půdě Poslanecké sněmovny.

Podle mého názoru je potřeba si na začátek říci, jakou hodnotou je pro nás lidské zdraví a jakou hodnotou je pro nás lidský život. Já jsem přesvědčený o tom, a pevně v to doufám, že pro každého poslance a pro každého zákonodárce je lidský život a lidské zdraví tou nejvyšší hodnotou. Anebo minimálně jednou z těch nejvyšších hodnot. A pokud dochází k hazardu, kterým skutečně ta kalamitní situace na dálnici D1 v tom uvedeném období byla, tak jsem přesvědčený o tom, že skutečně je potřeba se nad tím zamyslet, otevřeně a věcně to diskutovat a hledat řešení k tomu, aby k podobné situaci už nedošlo, nebo abychom alespoň minimalizovali rizika, aby k takové situaci dojít nemohlo. Také chci říci, že ambicí poslaneckého klubu KDU-ČSL není usilovat o hlavu, a teď to myslím obrazně, pana ministra Ťoka, ta je v rukou pana premiéra, ale skutečně chceme diskutovat o tom, co se na dálnici D1 v posledních měsících a letech děje. To znamená, chceme diskutovat aspekty rozsáhlé rekonstrukce dálnice D1 se vším, co s tím souvisí.

Jak už jsem zmínil, poslední kapkou k tomu, abychom žádali o projednání bodu, byla zmíněná situace mezi 10. a 13. prosincem minulého roku. Na začátku stálo rozhodnutí Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic, že uzavírka, o které na dálnicích rozhoduje a tím správním orgánem je Ministerstvo dopravy, bude povolena až do zimního období, tedy původně do 16. prosince minulého roku. Chci říci, že už v průběhu léta a podzimu, jak mám zprávy od Policie České republiky i od Hasičského záchranného sboru a od odborníků, bylo jak Ředitelství silnic a dálnic, tak Ministerstvo dopravy upozorňováno na to, že to je rizikové, a že pokud dojde k tomu, že firma nestihne do začátku zimního období tu opravu, tak že tam v tom klimaticky nejsložitějším úseku dálnice D1 nastanou problémy.

Je potřeba si také uvědomit, že ten úsek, který tam byl naplánován, měl 14 kilometrů v té původní verzi. Bylo to mezi 91. a 105. kilometrem v obou směrech dálnice. Na začátku se v té první fázi začal opravovat středový koridor, kdy se odstranila středová svodidla a začala vybraná firma rekonstruovat sítě. A v obou směrech, jak ve směru na Brno, tak ve směru na Prahu, došlo ke zúžení na dva neplnohodnotné jízdní pruhy. Já osobně považuji to rozhodnutí už jenom z toho ohledu, že šlo o tak dlouhý úsek, za rizikové. Nechci teď tady polemizovat o tom, jestli to šlo, nebo nešlo. Známe ze zahraničí, že tam někdy opravují i delší úseky. Ale co považuji za podcenění situace, je, že na tom poměrně dlouhém úseku chyběly záchytné odstavné plochy i řešení možného přístupu integrovaného záchranného systému. A toto bylo problémem nejenom v tom zimním období, ale tento problém v tom úseku byl už dávno před nástupem zimy.

Teď bych krátce časově shrnul. Vy víte dobře, že ta rekonstrukce začala už v průběhu roku 2018. Vybraná firma podle některých - a o tom samozřejmě můžeme diskutovat a vím, že složitost výběrových řízení zasahuje i do dopravních staveb, a tady musím říct, že to panu ministrovi vůbec nezávidím, ale reference na tu firmu nebyly zrovna z nejlepších. Proto už v průběhu časného podzimu existovaly vážné pochybnosti o tom, že bude ta rekonstrukce do nástupu zimního období natolik zvládnutá, že bude možné, tak jak bývá zvykem, na zimní období zprůjezdnit v obou směrech dálnici bez omezení.

Jak už jsem říkal, na ten problém upozorňovali odborníci, upozorňovala na ně Policie České republiky, upozorňoval na ně Hasičský záchranný sbor. A tady je potřeba se ptát, zda Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic skutečně ten problém takto vnímaly. A zase musím říct, že chápu, že pan ministr a Ředitelství silnic a dálnic byli vázáni platnou smlouvou. To je samozřejmě zásadní věc. Nicméně, a opět to tady musím zdůraznit - co je výše? Cena lidského života, anebo platná smlouva a možné problémy, které by nastaly, pokud by se z ní stát předčasně vyvázal? To je potřeba si tady v té diskusi také říci.

Co nastalo v týdnu od 10. do 13., ono to bylo ještě vlastně déle, ale v těch třech dnech od 10. do 13. prosince? Ta situace začala v pondělí, kdy se začaly měnit klimatické podmínky. A tady si neodpustím, a doufám, že to nebude pan ministr brát nějak extrémně šťouravě, ale říci, že jsme neočekávali v období prosince sníh a že ten sníh, který přišel, nebyl obyčejný sníh, ale byl to kalamitní sníh, tak to se obávám, že skutečně veřejnost takovou argumentaci nepřijme. Já jsem z Vysočiny, takže znám klimatické podmínky na Vysočině. My jsme se sněhovou kalamitou ne zas až tak úplně let nazad bojovali už koncem října. To znamená, prostě ten sníh na Vysočině přijde. A pokud si uvědomujete, v jakém úseku se skutečně ta omezená část nachází, tak tam např. v roce 2008 byla taky kalamitní situace. To znamená, to skutečně je klimaticky velmi nevýhodné území, kde se velmi často mění počasí. Velmi často tam dochází k náhlým klimatickým změnám. A proto zdůrazňuji, že to bylo neuvážené rozhodnutí Ministerstva dopravy, že povolilo omezení provozu i do zimního období.

A je potřeba si také na rovinu říci, že to povolení bylo do 16. prosince. Dnes ráno jsem na tom úseku jel. Ministerstvo dopravy po kritice, která se na něj snesla, i Ředitelství silnic a dálnic skutečně přistoupily k řadě opatření, já za to panu ministrovi děkuj. Ale v žádném případě to nelze hodnotit tak, že už máme vlastně vystaráno a že už se v tuto chvíli tam nemůže nic stát. Jaká je ta situace dnes? Během období ještě před Vánocemi začaly práce na tom, aby se alespoň zkrátil onen úsek, tzn. v tuto chvíli to není 14 kilometrů, ale pouze 10. Ale to pouze říkám velmi v uvozovkách. Na tom zbylém úseku 10 kilometrů došlo k posunu středových betonových svodidel zhruba o 30, 40 centimetrů. Ano, zlepšila se ta situace. Přece jenom se v tuto chvíli jedná už o plnohodnotné, nebo ne úplně plnohodnotné, ale rozhodně širší pruhy. Je to rozhodně méně složité pro obsluhu údržby dálnice. Nicméně z hlediska těch rizik ve chvíli, kdy dojde ke změně povětrnostní situace anebo kdy dojde k nějaké havárii na tomto úseku, tak toto opatření ta rizika zmírnila pouze velmi nepatrně.

Znovu musím zdůraznit, v tomto úseku neexistují odstavná parkoviště nebo odstavné plochy. Dneska bychom mohli říci, že tam nějaké existují, protože jsou tam v těch betonových svodidlech proluky, kde v případě havárie tam někdo může na chvíli to auto odstavit, nicméně pro zásah integrovaného záchranného systému tam ty bezpečnostní zóny prostě nejsou.

A je potřeba říci, že zima nám nekončí, jsme v polovině nebo kousek za polovinou ledna a do konce zimy nás může čekat ještě několik klimatických změn. Z toho důvodu chci vyzvat Ministerstvo dopravy - a já pevně doufám, že ve svém příspěvku nás pan ministr seznámí s tím, jaké kroky dál na tomto úseku plánuje, a apeluji na to, aby skutečně ta situace byla řešena urgentně. Zase jsem se mohl dnes přesvědčit o tom, že se tam pracuje, na celém tom úseku se pracuje, jsou tam různé kroky v tuto chvíli prováděny, ale do toho stavu, kdy by ten úsek byl zprůjezdněn kompletně, si myslím, že je ještě daleko. Možná pan ministr má nějakou informaci o tom, jak dlouho to ještě bude trvat. Nicméně apeluji na to, aby se ta situace vyřešila co nejdříve, protože jinak se opět můžeme s tou kalamitní situací setkat, klimatická změna může přijít dneska v noci, za týden, skutečně to nelze odhadovat.

Takže na úvod tohoto bodu bych chtěl požádat pana ministra o to, aby nás seznámil s tím, proč došlo k této situaci, proč přes upozorňování odborníků byla uzávěra v tom rozsahu, tzn. v té 14kilometrové délce a na období až do 16. prosince s tím výhledem, že to stejně nebude stiženo, proč k tomu Ministerstvo dopravy jako správní orgán dalo svoje souhlasné stanovisko. To bych bral jako otázku číslo jedna.

Pak bych se chtěl zeptat, jaké dopady a jaké vývody z toho Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic udělá, a to jak ty krátkodobé, tzn. co udělá teď v tuto chvíli, aby ta situace se na tom úseku co nejrychleji vyřešila, ale jaká opatření přijme i směrem do budoucnosti, aby se na dalších rekonstruovaných úsecích nejenom dálnice D1, ale i dalších páteřních sítí v naší republice minimalizovala rizika, která se na tomto úseku projevila. A tady se můžeme bavit o tom, co dělat s neuváženým a často nekorektním chováním dopravců - a tady mám na mysli zejména kamionovou dopravu. Je potřeba se ptát, zda si jsme schopni vzít příklad ze zahraničí a skutečně plánovat ty rekonstrukce tak, aby tam po krátkých úsecích byly ty odstavné plochy a minimalizovali jsme riziko, že když dojde k havárii, zastaví se celá dálnice. A hlavně abychom měli vždycky na paměti možnost příjezdu integrovaného záchranného systému, protože samozřejmě ve dne tam někdy někde je schopen přistát vrtulník, ale v noci a v zimě to často možné není.

A jenom abychom ještě přiblížili tu noc toho 13. prosince. Toho 13. prosince se tam během několika hodin vytvořily kolony, které čítaly v obou směrech více než 30 kilometrů. Mrzlo. V těch kolonách byly jednak zástupy osobních automobilů, ale byla tam celá řada zájezdových i linkových autobusů. Mně volali dva lidé, kteří jsou od nás z regionu, pak jsem dostal ještě několik textových zpráv. A mimo jiné se jeden z těch lidí zastával autobusu, ve kterém bylo 56 dětí. Ty děti tam byly šest hodin, ty děti neměly tekutiny, neměly jídlo. Ano, autobus topil, to bylo asi to jediné, co pro ty děti v tu chvíli mohli udělat. Samozřejmě děti komunikovaly se svými rodiči, kteří říkali: no tak vás odsud nějak dostanou... Ale jak? Ony byly zhruba v polovině té kolony. A já jsem se, musím říci, spojil jednak s panem ministrem, ale opakovaně taky s panem hejtmanem Běhounkem, a až poté, co jsme se spojili s vedením krajského hasičského záchranného sboru, tak se po dvou hodinách byli schopni k nim hasiči dostat a alespoň jim dovézt tekutiny a nějaké jídlo. A zhruba po další asi 1,5 hodině se ten autobus dostal na sjezd u Humpolce a děti pokračovaly domů. Celkově tam strávily asi 11 hodin. A těch autobusů tam bylo mnohem více.

Zkusme se vžít do situace jednak těch lidí, kteří na té dálnici byli. To jsme asi každý z nás někdy zažili i na neopravovaném úseku. Je to vždycky velmi nepříjemné a nikdy za to nikdo nemůže. Ale tady jsme skutečně ta rizika podcenili. A můžeme být rádi, že tam nedošlo k žádnému závažnému zdravotnímu postižení a že tam nikdo nezemřel. To je potřeba říci. A je potřeba také říci, že těch lidí, kteří tam byli - byli tam senioři, pak jsme zjistili, že autobusy s dětmi tam byly ještě minimálně dva, to znamená, skutečně ta situace byla velmi, velmi komplikovaná, velmi vyhrocená. A jestliže my se tímto nebudeme zabývat a nebudeme to chtít slyšet, tak se nám tahle situace může opakovat když ne na D1, tak na některé jiné páteřní komunikaci.

To znamená, tady bych chtěl, aby se nad tím pan ministr skutečně zamyslel a aby nám představil nějaký plán jak legislativních, či nelegislativních kroků k tomu, aby budoucí rekonstrukce páteřních sítí probíhaly jiným způsobem, aby skutečně ta rizika zejména z hlediska možné bezpečnosti byla minimalizována.

Vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, určitě bychom tady mohli diskutovat ještě o všech možných dalších aspektech, které provázejí neutěšenou situaci z hlediska rekonstrukce našich páteřních sítí. Myslím si, že je to asi nad rámec tohoto dnešního večera, takže já bych v tuto chvíli už nechal slovo panu ministrovi, aby nás seznámil se svým pohledem na tuto situaci. Pevně věřím, že kromě té retrospektivy nám představí i opatření, která je připravený udělat směrem do budoucna. Pevně věřím, že také uklidní občany, kteří skutečně byli rozlíceni tou situací. A musím říci, že ještě okolo vánočních svátků celá řada lidí tohle řešila, protože ony tam těch lidí skutečně byly tisíce, kteří tam v tu noc byli.

A na závěr potom, až proběhne diskuse, jsme připravili usnesení, které vám bude rozdáno do jednotlivých poslaneckých klubů. Je to samozřejmě usnesení k diskusi. Byl bych rád, a chci o to potom požádat, abychom to usnesení hlasovali po bodech, aby se každý mohl svobodně rozhodnout, pro kterou část usnesení je ochoten zvednout ruku. A hlavně výstupem této diskuse by neměla být politická šarvátka, ale reálné naplánování legislativních i nelegislativních kroků, které předejdou hazardu na českých silnicích a dálnicích právě z hlediska rekonstrukcí a dalších prací, které na nich jsou prováděny.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Před otevřením všeobecné rozpravy vystoupí pověřený zástupce vlády, kterým je v tomto případě logicky pan ministr dopravy Dan Ťok. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se pokusím celou tu situaci trošku klidně a věcně rozebrat. Vnímám to, co tady říkal pan poslanec Kaňkovský prostřednictvím pana předsedajícího. Já bych jenom chtěl na začátek říct dvě věci. Prosím vás, nevytvářejme pocit ve veřejnosti, že jízda na dálnici D1 je nějaký hazard nebo situace, která se nedá přežít. Protože z těch emotivních vyjádření, která jsem mnohdy slyšel, to vypadá, jako že tady máme něco naprosto šíleného, co nikde ve světě nebylo. Já chci jenom říct, že dálnice D1 je opravována nebo modernizována takovým způsobem, jakým modernizovali takzvanou Hitlerovu dálnici Němci z Drážďan do Berlína. Dělali to v podstatě stejně a my jsme to od nich víceméně okopírovali.

Takže se zkusím vrátit k celému tomu tématu. Velmi si vážím toho, že je zde příležitost k tomu, abychom si vyjasnili některé otázky okolo modernizace dálnice D1 včetně toho, co se stalo v půlce prosince minulého roku na modernizovaném úseku číslo 12. Okolo kalamity z 12. na 13. prosince se vyrojila spousta mýtů a polopravd šířených buď z neznalosti, nebo záměrně s cílem situaci politicky využít. Rozumím tomu, že se jedná o dobrou příležitost. Řidiče to naštvalo, mnozí tam uvízli na mnoho hodin. A mě to samozřejmě upřímně mrzí a všem těm, kteří tam zažili nepříjemné chvilky, se omlouvám. Kromě politických proklamací bychom této příležitosti ale měli také využít k tomu, abychom si okolnosti modernizace dálnice D1 blíže vysvětlili, objasnili si, k čemu skutečně došlo na modernizovaném úseku číslo 12 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, koneckonců i to, co je možné udělat, abychom se podobným situacím napříště vyhnuli.

Modernizace dálnice D1 začala 9. května roku 2013. Tehdy se stavební firmy pustily do prvních dvou úseků Větrný Jeníkov - Jihlava a Lhotka - Velká Bíteš. Do mého příchodu na ministerstvo probíhaly tyto práce velmi pomalu. Po roce a čtvrt v létě roku 2014 nebyl hotový ani jeden úsek. Když jsem přišel na ministerstvo, mým cílem bylo zásadně modernizaci D1 urychlit, a to i za cenu toho, že omezení pro řidiče bude více, ale dálnice bude dříve hotova. Z dvaceti modernizovaných úseků o celkové délce 161 km mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna je v současné době již zprovozněno třináct, což je 90 km nové dálnice, a ve výstavbě je 21 km. Řidiče to omezuje a trápí. A chápu je. Ale probíhá tam výstavba nové dálnice za provozu, mimochodem dálnice, která už je více než deset let za životností a už měla být dávno zmodernizována.

Kromě toho, že modernizace dálnice D1 začala s obrovským zpožděním v době, kdy už se prakticky začala rozpadat a na řadě míst nebyla průjezdná bez omezení, je rovněž nutné konstatovat, že kapacita této dálnice není zdaleka ideální a mnohdy nestačí náporu kamionové dopravy. Již dlouhá léta zde platí rovnice: zhoršení klimatických podmínek plus nehoda nebo porucha rovná se dopravní chaos nebo kolaps na dlouhé hodiny. V žádném případě není pravda, že problémy na D1 začaly s modernizací, nebo dokonce s ministrem Ťokem.

Již dlouhá léta také víme, že jediný způsob, jak D1 odlehčit, je doplnit ji paralelní trasou dálnice D35. Sice to víme, ale nikdo pro to nic moc neudělal. Stavět jsme ji začali prakticky až nyní a na jaře letošního roku bude rozestavěno 27 km této dálnice D35. Další výstavbě jistě pomůže i změna zákonů, především zákona č. 416 o urychlení výstavby. Jedna novela už byla schválena. Druhou máme nachystánu v meziresortu. I když ta první byla schválena jako poslanecká iniciativa, dovolím si některým poslancům, kteří ji označují jako vlastní, připomenout, že i ta byla nachystaná na Ministerstvu dopravy.

Další možností k odlehčení D1 by bylo její rozšíření o jeden pruh v každém směru. Ministr Šimonovský z KDU takové rozšíření sliboval, mimochodem v reakci na velké dopravní kalamity, už v roce 2005. Se stavbou se podle něj mělo začít v roce 2007 a dokončení sliboval na rok 2010. Kdyby tehdy ministr Šimonovský alespoň začal s výkupem pozemků, mohla se dálnice skutečně začít modernizovat na šestipruhovou. Bohužel zůstalo jen u prázdných slibů, stejně jako v případě tisíce nových parkovacích míst pro kamiony, která byla slibována do roku 2007. Absence vykoupených pozemků je důvodem, proč se dálnice D1 začala v roce 2013 modernizovat s rozšířením o 75 cm v každém směru. A byl to kolega Stanjura, který takto zahájil - a já ho vůbec nekritizuji, zaplať bůh alespoň za to, protože jinak reálně hrozilo, že tam dáme zákaz vjezdu a nebude se na dálnici jezdit. Ale nechme minulost minulostí.

Podívejme se nyní na modernizaci úseku 12 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde ve veřejné zakázce zvítězilo italsko-česko-kazašské konsorcium tvořené firmami Toto Costruzioni Generali, Geosan a SP Sine Midas Stroy. Na tomto místě musím opravit jeden velmi populární a často opakovaný mýtus. Není pravda, že už při výběru tohoto konsorcia došlo k chybě, neboť rozhodovala výhradně cena. Zákon o veřejných zakázkách účinný v době, kdy byla tato zakázka vypsána, skutečně kladl velký důraz na cenu. Samozřejmě ale bylo nutné splnit i další kritéria. A ŘSD, a je to možné vyhledat v tehdejších článcích, v médiích, nejprve dlouho prověřovalo, zda konsorcium neudělalo v nabídce chybu nebo zda nejsou některé položky v rozpočtu příliš nízké. Tady bych rád řekl, že to vyhodnocování trvalo osm měsíců. Celkově příprava nabídky byla čtyřměsíční, takže osm měsíců se vyhodnocovala tato soutěž, než se udělala zakázka. Faktem je, že nabídka byla nejnižší, ale zase ne o tolik, aby se jednalo o mimořádně nízkou nabídkovou cenu, za kterou by bylo možné ze soutěže podle zákona toto konsorcium vyloučit. Já bych tady jenom řekl, že první tři ceny, nebo první tři uchazeči byli v rozmezí deseti procent a rozdíl mezi prvním a druhým byl méně než pět procent. Takže nebyl to určitě nejlevnější úsek, který jsme vysoutěžili a který jsme realizovali.

Za modernizaci 14 km dlouhého úseku sdružení požadovalo 1,748 miliardy korun, což bylo o 300 milionů korun méně, než byla odhadovaná cena. V té době nebylo nic výjimečného, když firmy dávaly nabídky ještě mnohem výhodnější. Ostatně i podle nálezu NKÚ, ten se podivoval nad tím, proč se v první etapě modernizace od roku 2013 stavělo levněji než právě v roce 2016. Jednoduše řečeno, postupovali jsme podle tehdy platného zákona a ten nám nedával žádnou možnost zakázku na modernizaci úseku 12 nedat vítěznému konsorciu. V této souvislosti je rovněž dobré připomenout, že veřejná zakázka se i nadále řídí zákonem, podle kterého byla vysoutěžena, i když ten se mezitím změnil. Máme nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Je docela možné, že podle něj by už toto konsorcium zakázku nedostalo. Ale to jsou jen kdyby, která nemají žádný praktický dopad.

Všichni už asi vědí, že modernizace úseku 12, kterou konsorcium zahájilo v roce 2018, se začala dostávat do skluzu. To ale není nic mimořádného. Počáteční zpoždění provázelo zahájení a rozjezd prací na více modernizovaných úsecích. ŘSD provádí pravidelně monitoring těchto staveb a v případě prodlení okamžitě vstupuje se zhotovitelem v jednání s cílem dosáhnout nápravy. A ono to v drtivé většině funguje. Všichni zhotovitelé dokázali zpoždění dohnat, kromě jednoho.

Pan poslanec Jurečka mi opakovaně radí, že se k tomu mám postavit chlapsky jako třeba on ke zkáze našich lesů a přiznat se, že jsme o problémech věděli a nijak je neřešili, například legislativně, což je občas obzvlášť zajímavé. Jedna věc totiž je, že jsme o problémech věděli, a úplně jiná věc je, jaký další postup nám zákon a smlouva umožňovaly. K vypovězení smlouvy s dodavatelem nelze přistoupit, když máme nějaký pocit nebo názor, ale teprve v okamžiku, kdy nesplní termín nějakého smluvně daného milníku stavby. Tím byla v tomto případě zimní technologická přestávka. Ze smlouvy jsme byli rovněž povinni zhotoviteli tento termín jednou prodloužit, k čemuž také došlo. K ukončení prací mělo dojít nejpozději k 17. prosinci loňského roku s tím, že dálnice bude v modernizovaném úseku plně zprovozněna. Chci rovněž zmínit, že když jsme tento prodloužený termín dávali, měli jsme nejen příslib zhotovitele, že to stihne, ale i stanovisko odborníků, kteří potvrdili, že se to stihnout dá. Teprve v okamžiku, kdy zhotovitel nesplnil ani náhradní termín, na který měl smluvní nárok, mohli jsme smlouvu vypovědět bez rizika, že budeme neschopnému dodavateli, který se mezitím rozpadl, platit vysoké penále za jednostranné porušení smlouvy. Opět tedy musím zdůraznit, že jakkoli se stát dostal do nevýhodné pozice, musel dodržet zákon a platně uzavřenou smlouvu.

Ponechme nyní stranou nepravdivá tvrzení Geosanu, že od smlouvy odstoupil sám, neboť toto mu smlouva vůbec neumožňuje. Podstatné je, že smlouva byla 18. prosince ukončena a prakticky okamžitě jsme začali provádět nápravná opatření. Již 19. prosince jsme mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem posunuli blíže ke středu svodidla, abychom tento úsek lépe zpřístupnili zimní údržbě. Jinými slovy, ten úsek byl opravdu rozšířen na dva plnohodnotné pruhy.

Čtvrtého ledna jsme nechali demontovat provizorní svodidla mezi 90. a 94. kilometrem, tak aby dálnice byla znovu plně průjezdná. Od 10. ledna jsme zahájili injektáž oněch kaveren, které vznikly neodbornou prací na středové kanalizaci a zasahují až po vozovku, kam zatím nelze pustit provoz. V závislosti na klimatických podmínkách předpokládáme dokončení injektáže kaveren 25. 1. a zhruba v polovině února, pokud nám dovolí počasí, dokončení všech prací, které je nutné před plným zprovozněním té dálnice a zahájení demontáže dočasných svodidel a zhruba 18. 2. zprovoznění dálnice bez omezení rychlosti. Průběžně pak podle počasí budou po dobu zhruba dvou až tří týdnů realizovány opravy části vozovky, které byly pojížděním během omezení provozu, a to v obou jízdních pásech, porušeny.

Samozřejmě ale nenapravujeme jen chyby způsobené zhotovitelem. V rámci novelizace obchodních podmínek v souladu s novým zákonem o zadávání veřejných zakázek upravíme v dalších smlouvách podmínky odstoupení od smlouvy, zefektivníme možnosti správce stavby ovlivňovat postup zhotovitele, pokud nepostupuje v souladu s předpokládaným harmonogramem, a rozšíříme smluvní sankce vázané na nerespektování pokynů správce stavby a umožníme ukončení smlouvy před zahájením realizace vlastního díla z důvodu zjevné neschopnosti zhotovitele toto dílo provést.

Ještě bych chtěl říci, že chceme rovněž využít možnosti, které nám dává nový zákon ohledně dávání takových firem, které nás zklamou dlouhodobě, na blacklist. To podle nového zákona o veřejných zakázkách jde, nicméně je tam ustanovení, že když ta firma udělá reorganizaci anebo vymění šéfa divize nebo něčeho takového, tak se samozřejmě může znovu hlásit do zakázek a ten blacklist nemá dlouhého působení, to znamená, kdybychom je z tohoto důvodu vyloučili a oni ta nápravná opatření a účinnou lítost udělali, tak je nám ÚOHS zase do té soutěže vrátí, a tam je možná věc, kterou bych ještě chtěl s paní ministryní Dostálovou probrat.

Zcela zásadní je ovšem ustanovení o vyhrazené změně dodavatele, které umožní změnu dodavatele v průběhu plnění veřejné zakázky. V současné době je již toto ustanovení aplikováno do zadávacích dokumentací i připravovaných smluv. Bohužel ale nebylo možné jej aplikovat na modernizaci úseku 12, neboť tehdy platný zákon o veřejných zakázkách tento institut neobsahoval. A jak jsem již řekl, zakázku zahájenou dle předchozí právní úpravy, tedy zákona č. 137/2006 Sb., je podle něj nutné dokončit.

Co chci říci závěrem. Říká se, že problém Ministerstva dopravy je časté střídání ministrů. Samozřejmě mohu být kýmkoli vystřídán, ale neodpustím si říci, že praktickým projevem tohoto střídání bylo odkládání a sunutí problému do budoucna. Mí předchůdci si nejspíš vždycky řekli: budu tady rok a půl, tak co bych si pálil prsty rozhodnutím, které lze odložit, a tak se odkládalo kde co. Modernizace D1, příprava staveb, příprava soutěže na mýto a bůhví co ještě. A ono to celkem fungovalo, protože kdo nic nedělá, nic nepokazí, a dokonce ani nemá problémy s realizací. Nemít potíže je program na rok a já se rozhodl mít větší ambice, a proto také dnes mohu říci, že jsme za mého působení nejen vyřešili řadu nakupených problémů, ale také zahájili výstavbu 131 km nových dálnic, a zdůrazňuji, že bez D1, bez modernizované D1, těch bylo dalších 75 km. V letošním roce je nachystáno k zahájení dalších 80 km nových dálnic, které dotyčný ministr poprvé viděl, až když je přišel otevřít. Je totiž smutnou realitou naší země, že poslední nové dálnice byly zahajovány v roce 2010 a pak se zastavila nejen výstavba, ale i příprava staveb. Kromě takových lahůdek, jako byla sesuvem postižená část dálnice D8, která se stavěla devět let, jsem tedy ani nic otevírat nemohl, jedině stavby, které jsme sami zahájili.

Zaznamenal jsem, že někteří poslanci si od dnešního jednání slibují, že zde zazní řešení toho, jak podobným kalamitám, jako byla ta prosincová, do budoucna zabránit. Nikterak nezastírám, že ono zúžení mělo svůj vliv a určitě přispělo k situaci, která se tam stala, ale ke kalamitám z důvodů, které jsem již zmínil, bude zřejmě docházet i bez něj. Ono je jistě líbivé vyprávět v televizi, že by na té dálnici měl panovat polovojenský režim, ale v České republice naštěstí žádný polovojenský režim nevládne a nemůže vládnout ani na D1. Ten, kdo by tam měl ale vládnout více než doposud, je dopravní policie.

Možná bude pro některé z vás překvapením, ale dozor nad provozem na dálnicích nemá Ministerstvo dopravy. Byl jsem proto velmi potěšen slovy ministra Hamáčka, že by policie měla být na silnici víc vidět. Do inkriminovaného úseku na D1 jsme již dali značky se zákazem jízdy kamionů v levém pruhu a můžeme zvažovat i další možnosti, jak proti neukázněným řidičům kamionů zasáhnout. Faktem ale je, že pokud nebude policie více tlačit na dodržování pravidel, těžko s tím něco zmůžeme. A pokud to platí za normálního provozu, za krizové situace, kdy policie např. může odklánět dopravu z ucpané dálnice, je to pravda dvojnásob.

Jenom bych tady řekl dvě věci. Tam poté na tomto úseku byla další nehoda a další kalamita s hustým sněžením, a naštěstí, a tady bych chtěl pochválit policii, kdy policie začala odklánět kamiony, ta kolona se rozjela mnohem rychleji. Prostě v této první kritické, kalamitní situaci na dálnici se tam bohužel dostalo těch kamionů mnoho a je to pravda.

Ještě krátce bych ještě chtěl zareagovat na to, co tady říkal pan poslanec Kaňkovský o tom, že odborníci policie varovali před tím, že to je riskantní. My jsme to samozřejmě věděli všichni, že to je riskantní. Chtěl bych upozornit, že jak policie, tak hasičský sbor je součástí tzv. uzavírkové komise, která povoluje každou uzavírku. Oni jsou povinným připomínkovým místem a vždycky se k tomu vyjadřují, ale v této situaci, ve které jsme byli, ve které jsme neměli jinou šanci, než té firmě poskytnout čas na to, že tu dálnici dá do pořádku a bude průjezdná, v té situaci s tím všichni souhlasili. Takže neoháněl bych se tady některými odborníky, kteří říkali, že to je všechno špatně. Sám za sebe se přiznám, že jsem byl docela překvapen, že ta firma takto zkrachovala. Když se podíváte, a já bych tady rád odcitoval z kvalifikačních předpokladů, tak ty kvalifikační předpoklady jsou docela zajímavé a impozantní, protože když se podíváte, že požadavky na referenční zakázky byla třeba jedna dopravní stavba o finančním objemu větším než 750 mil., tak to toto konsorcium dokládalo vybudováním silniční sítě městského typu připojení na dálnici A24 Řím - L´Aquila-Teramo anebo Autostrada A1 Milán - Neapol, což jsou věci, kdy ty dálnice opravdu vypadají velmi dobře.

Nechci tady číst všechny ty věci, ale ještě bych chtěl zdůraznit, pokud bychom se bavili o tom, jaké jsou možnosti vypovězení takové smlouvy, a opravdu tu smlouvu bez toho, že bychom dali bianko šek firmě, které bychom ji vypověděli neoprávněně, která by dostala všechny peníze zpátky, tak si myslím, že by bylo nerozumné tento krok udělat. Nehledě k tomu, že máme jednu zkušenost, měli jsme firmu, která dělala modernizaci úseku před Jihlavou, což je také v oblasti Vysočiny, a těm také bohužel ten opravovaný termín překmitl až do zimního období a myslím, že tu silnici zprovoznili až v polovině ledna.

Ale ty smluvní podmínky, které jsou mezinárodně uznávané smluvní podmínky podle FIDIC, tak kdy může objednatel odstoupit od smlouvy je: nedoložením bankovní záruky - tu dodavatel doložil; zhotovitel opustí staveniště - oni sice postupovali pomaleji, ale ze staveniště neodešli; zadá realizaci celého díla někomu jinému - to se nestalo; bankrot zhotovitele - to nestalo; nabídne přímo nebo nepřímo úplatek - to se také nestalo; a pak zhotovitel nepostupuje a neplní podle výzev k nápravě - a to se prokázalo jednoznačně až ve dvanáctém měsíci roku 2018. Takže teď říci, že tady někdo hazardoval s někým, že nereagoval, kdy měl - já si myslím, že s takovýmito kategorickými vyjádřeními bychom měli trošku šetřit a měli bychom si ty informace nejdříve zjistit.

Takže když to shrnu, abych odpověděl, Ředitelství silnic a dálnic v současné době primárně chce situaci napravit, nebo musíme tu situaci napravit. V současné době tam probíhá injektáž kaveren, která už je k dnešnímu dni dokončena. Musí dojít k zasypání toho vykopaného výkopu. Musí se odstranit samozřejmě sníh, ty práce se mohou dělat do minus 7 stupňů. To znamená, když nás odsud počasí vyžene, tak samozřejmě s tím nic nenaděláme. Ale naším cílem je, abychom do nějakého 18. února odstranili provizorní svodidla a dálnici zprovoznili. Další snahou je, aby od začátku další sezony tam nastoupil nový dodavatel, který bude schopen pokračovat ve stavebních pracích, aby se ten úsek dal dohromady.

Můžeme se klidně vrátit k tomu, zdali není ten plán příliš ambiciózní, ale já bych tady chtěl opravdu říct to B. Pokud by se ta dálnice intenzivně neopravovala a nemodernizovala, tak bychom neměli po čem jezdit. Problém je, že to všichni tak dlouho odsouvali, že nám už nezbylo nic jiného, než se do toho opravdu pustit velmi intenzivně. Je potřeba říct, že to není nějaký hazard České republiky, řekl bych, dvě dálnice, které byly velmi podobným, téměř podobným způsobem, i co se týče délkou těch úseků modernizovány, je třeba dálnice mezi Lincem a Salcburkem v Rakousku, která takto byla opravována myslím sedm let. Mnozí z nás tam jezdili, já si pamatuji, když jsme jeli na hory, tak se tímto úsekem jezdilo 60 až 80. A totéž se dělo na dálnici mezi Drážďany a Berlínem, kde v podstatě je to copy-paste, co děláme na dálnici D1.

Ještě závěrem. Já rozumím tomu, že jsou řidiči omezováni, že jsou rozhořčeni, ale chtěl bych říct, více než polovina dálnice je už v novém stavu a jezdí se po ní úplně jinak. A ten zbytek - je otázka, jestli máme dělat pomalu, nebo rychle. Já jsem stále přesvědčen, že je lepší to trápení mít rychle za sebou než to rozkládat na mnohem delší dobu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan ministr. Já tím pádem zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám přihlášenu řadu poslanců. Takže jako prvního vyzývám pana poslance Víta Kaňkovského. Připraví se pan poslanec Polanský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer. Já už budu jenom krátce reagovat na pana ministra. Děkuji mu za jeho věcné shrnutí té problematiky. Určitě se ve všech závěrech nepotkáme, nicméně vážím si toho, že to probral bod po bodu. Možná se některým věcem částečně vyhnul, ale nemyslím si, že to bylo účelové. Takže vezmu to po bodech.

Pokud se týká problematiky odstoupení od smlouvy, oba víme, že je to velmi složitá záležitost. Nicméně pokud nelze odstoupit od smlouvy, tak zcela jistě je možné s tím zhotovitelem jednat o postupu prací a například i o tom, že by došlo alespoň k posunu svodidel. To si myslím, že možné bylo. Můžeme si to samozřejmě ještě v rámci této diskuse vzájemně říci. Podle mého názoru ve chvíli, kdy se skutečně blížilo to nejkritičtější zimní období, tak alespoň některé preventivní kroky v tomto úseku měly být provedeny, a to i stávající firmou, která to nakonec nedodělala a v tuto chvíli už na tom zmíněném úseku není.

Pokud se týká povolování uzavírky, ano, situace, kdy už to bylo tak, jak to bylo, tak asi vám skutečně toho moc nezbývalo. Ale tak jak jsem řekl v tom předchozím bodu, alespoň některé minimální kroky podle mého názoru bylo možné udělat dřív než za situace, kdy už tam k té kalamitě došlo.

Pokud se týká jízdy kamionů, to je další preventivní opatření. Jestliže se blížila zima a věděli jsme, že tam je jeden plnohodnotný a jeden neplnohodnotný pruh, tak dopravní značení ve smyslu zákazu jízdy kamionů v levém jízdním pruhu, to tam mohlo od začátku zimy prostě být. A začátek zimy na Vysočině je od začátku listopadu. Ten není až v prosinci.

Pokud se týká intenzity těch oprav, tady bych vás, pane ministře, spíš pochválil. A není to o tom - já si skutečně myslím, že ta D1 za dané situace je jedna z těch nejfrekventovanějších, nebo je to v tuto chvíli asi nejfrekventovanější páteřní komunikace v České republice. To znamená, to, že jste zintenzivnil rychlost těch oprav, za to vás rozhodně nekritizuji. Za to bych vás pochválil. Ano, přináší to s sebou negativní vjemy, samozřejmě zejména pro řidiče, a asi nejvíc to dožírá, nebo se to dotýká řidičů osobních automobilů, protože dneska je z Brna do Prahy na nějaký čas v zimě, v létě - prostě nikdy nevíte, jak to dopadne.

A tady bych zdůraznil to, co jsme už avizovali v prosinci, kdy bych vás chtěl vyzvat, abyste společně ve vládě uvažovali o tom, po dobu rekonstrukce, která ještě na dálnici D1 čeká, abyste udělali legislativní či nelegislativní opatření toho typu, aby vozidla s tonáží do 3,5 tuny byla osvobozena od dálničního poplatku v úseku Brno-Praha a Praha-Brno. Protože jestliže teď po většinu sezony ta dálnice je ze 30 až 40 % omezena, v omezeném stavu, tak si myslím, že není solidní, aby řidiči, kteří očekávají nějakou službu, a oni tu službu nemají ani z poloviny, tak jak očekávají, navíc tam zažívají stresové situace, tak si myslím, že by to skutečně té situaci pomohlo. A možná by pak ti řidiči už nebyli tak napružení, když tam dojde k nějaké kalamitní situaci.

A pak se nemůžu nezmínit o tom, co už jste opakoval i v médiích a zopakoval jste to i tady, to je záležitost pana ministra Šimonovského, který - a nevím, jestli to všichni poslanci vědí, a většina z nich asi ano - vládl v křeslu ministra dopravy v letech 2002 až 2006, tedy 12 až 16 let před situací, ve které stojíme dnes. Já nechci v tuto chvíli hodnotit, jestli udělal všechno, co měl udělat. Myslím si, že zcela jistě se tam našly pozitivní kroky a možná některé negativní. Ale svádět danou situaci teď na něj si myslím, že sem skutečně nepatří. Já už jsem tady říkal ten příklad, když si někdo zlomí kotník na neupraveném chodníku a starosta mu řekne "to já ne, to ten starosta, který tady byl před 15 roky", tak si myslím, že to je podobné. Tohle skutečně takhle nelze a já bych vás chtěl velmi poprosit, abychom tady podobnou argumentaci už neříkali, protože já skutečně chci s vámi hovořit věcně a myslím si, že teď je potřeba se bavit o tom... Vy jako hnutí ANO sedíte na Ministerstvu dopravy pět let a je potřeba teď říct, co se za těch pět let stalo. Vy jste tady řadu těch kroků řekl. Já rozhodně netvrdím, že to je všechno kritické. Skutečně jste nepřebíral ten resort v úplně ideálním stavu. Skutečně tady byl problém s výkupy pozemků. Byl tady problém s tím, jak byly ty stavby naplánovány. To znamená, to není žádná sžíravá kritika vás. Ale bavme se o tom, co v tuto chvíli tím problémem je. A hlavně se bavme o tom, jak to udělat do budoucna lépe. To znamená, jak skutečně minimalizovat rizika těch situací, které nastaly.

Já jsem říkal, to se netýká jenom toho zimního období. Vy jste říkal, že jste se inspiroval v zahraničí. Já do Rakouska a Itálie jezdím také. Tam jsou skutečně někdy uzavřeny třeba dvacetikilometrové úseky, to je pravda, ani oni nejsou schopni to zvládnout za měsíc. Ale dávají si velmi dobrý pozor na to, aby tam měli, já nevím, po kilometru a půl, po třech kilometrech, jak v kterých úsecích, ty bezpečnostní zóny, kam lze havarované vozidlo nějakým způsobem v uvozovkách uklidit. Dávají si velmi dobrý pozor, aby tam měl přístup integrovaný záchranný systém. A to jsou opatření, nad kterými bychom se měli zamýšlet právě při plánování dalších rekonstrukcí a modernizací našich páteřních sítí. A o tom by měla ta diskuse dneska být. To znamená ano, dívejme se, co se stalo, ale dívejme se, co se může stát, abychom tady nemuseli stát za rok s podobným problémem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní pan ministr - s faktickou, nebo přednostním? Můžete si vybrat. S přednostním nemáte limit, protože stejně nikdo jiný s přednostním právem není přihlášen. Takže s přednostním, dobře.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Já bych chtěl jenom velmi krátce reagovat na to, co tady bylo řečeno. Víte, tady bylo řečeno, že jsme mohli určitě něco udělat a mohli jsme ten úsek zúžit. Nemohli! Nebo rozšířit. Nemohli! Prostě tam ta firma zanechala výkop. A nejenom že tam zanechala výkop, ale všichni, co znají stavební práce - když děláte výkop, tak ho normálně pažíte.

Oni ho nepažili, takže všechen materiál, který byl vlastně pod tou betonovou vozovkou, se prostě svezl dovnitř a udělaly se tam kaverny. Pokud byste na ty kaverny pustili auta, tak to by byl teprve hazard na té dálnici D1. To jsme prostě udělat nemohli. A my jsme to velmi zvažovali. Já jsem tlačil na ŘSD, ať je tam plnohodnotný profil, ale takové riziko, že nám tam propadne kamion nebo se tam něco stane, to bylo riziko, které bylo neúnosné.

Co se týče toho úseku 12 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, tam ten zákaz jízdy kamionů v levém pruhu je od začátku rekonstrukce, jenom je potřeba ho vymáhat. Ty kamiony to samozřejmě nedodržují, protože když cítí, že tam je silnější pruh, a mají chuť předjíždět nebo mají pocit, že mají předjíždět, tak předjíždějí. To je otázka toho, že tam musí být nějaký dohled, aby se tyto věci nestávaly nebo aby nebyly tolerovány. Já nechci nikoho kritizovat, ale pojďme se tedy bavit o všech opatřeních a ta opatření jsou komplexní a nejsou to jenom opatření, která může dělat Ministerstvo dopravy.

A třetí věc. Já jsem se nenavážel do pana ministra Šimonovského a nemyslel jsem to ani zle, ale četl jsem si staré noviny, ve kterých jsou prostě nějaká tvrzení, a jenom můžu říct jednu věc, že kdybychom ty věci připravovali opravdu už v roce 2005, kdy se o nich psalo, tak jsme třeba neměli tento problém a nerozšiřovali jsme dálnici jenom o 75 centimetrů, to znamená na dva plnohodnotné pruhy v jednom směru, ale měli jsme možnost tam třeba ten třetí pruh začít dělat, což v podstatě nešlo, protože pokud jsme nechtěli nechat tu dálnici opravdu rozpadnout, tak to nebylo možné.

Takže jenom chci říct jednu věc. Já beru každou kritiku a věci, které jsme mohli udělat lépe, a pojďme se o tom bavit. Pojďme se i bavit o tom, jestli se tam ty zálivy někde nemohou udělat. Ale říct, že jsme mohli reagovat jinak? Já bych velmi rád, jenom bych potřeboval poradit, jak to udělat v rámci zákona o veřejných zakázkách a v rámci smlouvy, která je podepsána. Jsou to prostě dokumenty a v této věci, všichni to většinou dobře znáte, kdo něco stavíte anebo stavíte v obcích nebo ve veřejné sféře, prostě vy jste veřejná správa anebo jste stát, kdy musíte dodržovat zákony, kdežto ten dodavatel už na tom tak drsně není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan ministr a s faktickou pan poslanec Vít Kaňkovský. Připraví se následně pan poslanec Polanský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Už jenom krátce. Já jsem měl na mysli ta opatření, ke kterým došlo právě po té kalamitě. To znamená, já chápu, že oslabený terén právě u středových koridorů, kde ta firma skutečně to nepažila a ty kaverny tam sice ne na celém úseku, ale na části toho úseku jsou, tak tam samozřejmě to nešlo rozšířit na ty úplně plnohodnotné pruhy, ale ta opatření, která jste tam udělali následně, to znamená rozšíření o 30, 40, 50 centimetrů, to podle mého názoru udělat na většině toho úseku šlo už preventivně právě před nástupem zimy. A to jsem měl na mysli. Jinak souhlasím s tím, že prostě některé věci udělat nešly. Já vás tady opravdu, pane ministře, nechci nějak sžíravě kritizovat, ale ta opatření, pokud šla udělat po 16. prosinci a šla udělat i v těch místech, kde ty kaverny jsou, tak šla udělat podle mého názoru preventivně i dřív. Ale skutečně pojďme se bavit o těch následných opatřeních, a hlavně, ať mají možnost i další kolegové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji i za dodržení času a nyní pan poslanec Polanský. Prosím, máte slovo. Jenom upozorňuji, že zatím mám tu dohodu, že v 19 hodin se bude končit. Je nějaká jiná? Protože já jsem byl mimo. Pokračuje se? (Posl. Faltýnek: Není to zákon, můžeme pokračovat.) Může se. Dobře.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Vážený pane předsedající, členové vlády, poslankyně, poslanci, tématem dnešního večera je situace na dálnici D1. Jsem přesvědčen ale, že pokud budeme řešit problematiku nedávného zimního kolapsu na D1 izolovaně, nedojdeme k žádnému smysluplnému závěru ani řešení. (Odmlka pro velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pardon, já se omlouvám. Prosím, můžete, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Případ D1 je totiž jen pomyslná špička ledovce. Jde o projev daleko větších a hlavně dlouholetých strukturálních problémů, které, a to je potřeba objektivně říct, nezpůsobil ministr Ťok. Za celou dobu svého působení na MD nicméně ani nepřispěl k jejich řešení. Nediskutujeme dnes pouze o neutěšeném stavu dálnice D1, ale ve skutečnosti o tristním stavu investiční výstavby dopravních staveb v ČR.

Kritická situace, která kulminovala v ranních hodinách ve čtvrtek 13. 12. 2018, kdy řidiči zůstali na dálnici, resp. v té chvíli spíše parkovišti D1, uvězněni i na 14 hodin, byla důsledkem kombinace chronicky neřešených problémů. Jejich společným jmenovatelem je manažerská neschopnost či neochota zlepšovat se tam, kde selháváme. Stát se během výstavby dopravní infrastruktury totiž potýká s problémy ve všech fázích projektového řízení. Chybí zejména pečlivá a důkladná příprava projektové dokumentace včetně oponentury, tu bychom určitě ocenili nejméně na Prackovické estakádě na D8, a opravdu funkční systém stavebního dozoru. Zadavatel na začátku projektu musí investovat do skutečně robustní a neprůstřelné projektové přípravy a její oponentury včetně jasně daných mechanismů kontroly průběhu a plnění stavby. To, co ministerstvo dělá dnes, by se dalo charakterizovat slovy: chceme jezdit levně a rychle, ať to stojí, co to stojí, a ať to trvá jakkoliv dlouho.

Problémy však nemáme zdaleka jen v oblasti výstavby dopravní infrastruktury. Vzpomeňte, kolik veřejných soutěží bylo úspěšně napadeno, kolik projektů skončilo fiaskem kvůli hloupým procesním chybám. Výkonnost státu při realizaci investičních záměrů je katastrofálně nízká, a to nejen kvůli neschopnosti takové projekty realizovat, ale co je snad ještě horší, neochotě se to učit. To bohužel platí i pro tuto vládu. Z Ministerstva dopravy za těch 1 510 dní, kdy je ve vedení Dan Ťok, nevzešla iniciativa, která by skutečně mohla vést ke zlepšení situace v této oblasti. Plácáme se pořád dokola v novelách novel a dílčích úpravách. To, co přichází z Ministerstva dopravy, neřeší příčiny této chronické nemoci, ale pouze její symptomy. Někdy ani to ne. Slevy na jízdném strukturální problémy investiční výstavby nevyřeší. Nový mýtný systém, podaří-li se jej někdy vysoutěžit, strukturální problémy investiční výstavby nevyřeší.

Mimochodem v médiích je neustále prezentováno, například panem premiérem v jeho posledních Otázkách Václava Moravce, že nový mýtný systém ušetří na provozu miliardu korun ročně. Budiž. Ponechejme stranou, že zadávací podmínky poptávají výrazně zredukovaný objem služeb oproti současnosti, takže o úspoře nemůže být příliš řeč, a zaměřme se na to, kolik lidského úsilí a financí Ministerstvo dopravy muselo na tuto soutěž vynaložit, kolik měsíců již úředníci na Ministerstvu dopravy tráví komunikací se zadavateli, Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, neustále si píší o tom, kdo co na jaký flash disk nahrál. Úžasně produktivně vynaložené zdroje, není-liž pravda! Nebýt těchto nesmyslů, mohlo ministerstvo například věnovat úsilí tvorbě zákona o liniových stavbách. Ano, toho zákona, který mělo vládní hnutí ANO v programu. Za jeden rok v úřadě bývalý ministr dopravy za ANO Prachař dokonce zadal zpracování věcného záměru k tomuto zákonu. K realizaci se ale již nedostal. Po nástupu současného ministra šla celá tato iniciativa k ledu a kromě pěkného věcného záměru nemáme téměř nic.

Tím téměř nic myslím loňskou novelu zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní a jiné infrastruktury. Už když jsme v prosinci 2017 přicházeli k jednacímu stolu, bylo nám ministrem přislíbeno, že to, co zde dnes řešíme, je náplast na nejbolavější místa, jak se říká v IT, tzv. hot fix, a že pořádné systémové řešení v podobě zákona o liniových stavbách přijde vzápětí. Jsme o více jak rok dál a liniový zákon nikde. Místo toho chystáme vyměnit jednu náplast za druhou. Další, tentokrát vládní novela čtyřistašestnáctky je už na světě a brzy doteče do Sněmovny. Pro ty, kteří chtějí tvrdit, že čtyřistašestnáctka je plnohodnotnou náhradou za zákon o liniových stavbách, mám špatnou zprávu. Není. Například sousední Německo přijalo svůj zákon o liniových stavbách v roce 1958 a od té doby jej kontinuálně vylepšují. To se opravdu nedá srovnat s tím, jak horkou jehlou jsme zde před rokem šili tuto naši záplatu.

Že ZOVy nejsou, čím se zdají být, můžeme ilustrovat na jednoduchém příkladu. Oba zákony, jak německý liniový, tak česká čtyřistašestnáctka, obsahují přílohu, která uvádí seznam prioritních staveb, pro které lze uplatnit některá ustanovení zákona, např. agresivnější způsob vyvlastňování. Takzvaná předběžná držba v Německu, v Česku nazvána mezitímní rozhodnutí. Na první pohled všechno v pořádku. Na druhý pohled zjistíme, že zatímco Němci mají pečlivě vypracovaný postup, který... zcela jasně stanovena kritéria při rozhodování, která stavba na privilegovaný seznam půjde a která ne, u nás jsme seznam dávali dohromady asi jako když, s prominutím, hokynář licituje o ceně bedny vepřového. Nesledovali jsme jediné pravidlo nebo nějaký ukazatel. Na seznam prostě šlo všechno, u čeho měla většina poslanců pocit, že je důležité.

Podívejme se nyní na zmíněnou další chystanou novelu té tzv. čtyřistašestnáctky. Ze své, přiznám, že prozatím jen letmé analýzy mohu říct, že ani tato novela bohužel nemíří správným směrem. Stát zde dostává do rukou nové nástroje, občanům zase ubude trocha jejich práv, ale jak tyto nové nástroje vyřeší skutečnost, že podle Nejvyššího kontrolního úřadu devatenáct z jednadvaceti případů zpoždění silničních staveb bylo způsobeno nedostatky v přípravě na straně Ředitelství silnic a dálnic?

Zůstaňme ještě u dálnice D1. Jak jsem již dříve zdůraznil, samostatnou kapitolou v celém komplexním problému při výstavbě dopravní infrastruktury je kontrola staveb, tedy supervize. Položme si nyní základní otázku: Používá stát dostatečné kontrolní nástroje? Již v roce 2013 byl na Ředitelství silnic a dálnic zaveden systém elektronické kontroly stavby modernizace D1 na prvních úsecích, tzv. systém EMAN. Technický dozor měl v tabletech nahraný program a výkresy celé stavby a prováděl zasílání všech informací ze stavby - fotografie, zápisy, kopie stavebních deníků - průběžně na specializovaný server Ředitelství silnic a dálnic. Byla tak zajištěna průběžná kontrola stavby. Bylo zřejmé, kde se nepracuje, a byl tak naplněn požadavek přímých dokumentů z průběhu stavby, které bylo možno průkazně použít v případě soudních sporů.

Proč byl tento systém zrušen a nahrazen jiným, zjednodušeným, který tuto funkcionalitu neposkytuje? Je vám jasné, že pokud by ke zrušení EMAN nedošlo, měl by investor, tedy stát, tedy my všichni perfektní informace v reálném čase o tom, na čem se kdy pracovalo, jaký důvod měla jaká prodleva, zda se objevují nějaké komplikace, popřípadě který den, kolik dělníků pracovalo na jakých dílčích úkolech. Všechny signály o problémech jste mohli mít na stole průběžně od počátku každý den. Výzvy k nápravě mohly přijít daleko dříve ze strany ministerstva, resp. ŘSD.

Opět se potvrzuje staré známé pravidlo, že co neumím měřit, nemohu řídit.

Rád bych závěrem na tomto místě připomněl usnesení, které tato Sněmovna přijala na své poslední schůzi před Vánoci během schvalování rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. To usnesení zní: Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby věnovala maximální úsilí při zkvalitňování systému kontrolní činnosti dopravních staveb na Ministerstvu dopravy, Státním fondu dopravní infrastruktury a Ředitelství silnic a dálnic včetně jejich projektové přípravy, zejména tvorbou nových legislativních kontrolních nástrojů, dostatečným personálním zajištěním, odborné kontroly a jejím odpovídajícím finančním ohodnocením.

Jaké by tyto legislativní kontrolní nástroje měly být? Určitě to není např. zpoplatnění odvolání proti stavebnímu povolení infrastrukturální stavby, kde bude každý muset složit kauci ve výši (nesrozumitelné) tisíc korun jako paušál a dalších 10 tisíc korun za každé závazné stanovisko, které napadá, jak zní jeden z návrhů současné novely 416. Existuje ale obrovský prostor v elektronizaci jak stavebního řízení, tak navázaných procesů, kde rezervy při zrychlování výstavby dopravní infrastruktury zcela jasně jsou.

Ale zpět k D1. Je pravděpodobné, že celá situace okolo rekonstrukce kritického úseku D1, na kterém došlo v prosinci k oné kalamitě, bude mít soudní dohru. Považujeme za nutné zjistit, jakou roli v celé zakázce sehrál stát v roli investora zastupovaného ŘSD. Proto předložím v podrobné rozpravě Sněmovně následující návrh doprovodného usnesení: Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby zpracoval nezávislý audit postupu Ředitelství silnic a dálnic při plánování, realizaci a supervizi zakázky D1 modernizace úsek 12 - exit 90 - Humpolec až exit 104 - Větrný Jeníkov.

Vzhledem k bezradnosti vlády v oblasti nastartování investiční výstavby dopravní infrastruktury jsme my piráti připraveni tu vhozenou rukavici zvednout a začít po celý ekosystém okolo výstavby dopravní infrastruktury legislativně zlepšovat, a to tam, kde jsou skutečné problémy, a ne tam, kde je zrychlování nejjednodušší. (V sále je hlučno.)

Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kolovratník a připraví se s přednostním právem pan poslanec Gazdík. Tak prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Nedá mi to a musím reagovat na Ondru Polanského, mého jinak milého kolegu, místopředsedu dopravního podvýboru. Chtěl bych panu kolegovi vzkázat - nevím, jestli chtěl nebo nechtěl vidět a znát informace on, nebo ten, kdo mu ten jeho proslov připravoval, ale když jsem slyšel kritiku, slova jako tristní stav investorské přípravy, tak to si myslím, že jsou velmi nefér argumenty. A musím ve faktické poznámce jménem rezorty dopravy a mých kolegů hned reagovat.

Ondra Polanský určitě ví o tom, že zavádíme progresivní metody, jako je BIM - Building Information Management. Ví, že provádíme evelovou akci toho vzdělávání toho dialogu mezi investorem a dodavatelem. Ví, že postupně digitalizujeme celý proces. Zavádí se využití žlutého FIDIC, nebo testuje se žlutý FIDIC, tzv. Design-Build. Sami jsme slyšeli na podvýboru pro dopravu prezentaci poměrně ambiciózního přístupu k PPP na D4, tedy k prvnímu pilotnímu projektu formou soukromého a veřejného financování.

Co se týká metody BEST VALUE, vícekriteriálního hodnocení zakázek, tak jak ŘSD kritizované, tak SŽDC už mají první pilotní projekty, kde právě podle toho vícekriteriálního hodnocení ty zakázky hodnotí. Shodou okolností na SŽDC to jsou studie proveditelnosti z Brna na Přerov a na Ostravu, tedy ten pilotní projekt vysokorychlostních tratí.

Takže chápu tu politickou argumentaci, tu oponenturu, ale myslím si, že slova jako tristní stav přípravy jsou opravdu nefér. A jasně, vždycky je co zlepšovat a určitě můžeme nabrat vyšší tempo. A tady bych se chtěl jménem svým i svých kolegů vůči takové argumentaci ohradit. A myslím si, že od kolegů pirátů tohle určitě není fér. A mohl bych si vzpomenout na projednávání té loňské novely zákona 416, kdy byla učiněna dohoda třeba o plavebních stupních, a pak kolega Ferjenčík i přes tu dohodu (upozornění na čas) ji sporoval a nedodržel ty dohody. Takže prosím, takovouto argumentaci (upozornění na čas) si myslím, že byste si mohli odpustit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy... Mám tady ještě jednu faktickou, omlouvám se. Takže pan poslanec Ferjenčík a následně tedy s přednostním právem pan poslanec Gazdík. Prosím. Vaše dvě minutky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já musím reagovat. Já jsem žádnou dohodu o plavebních stupních neuzavřel, tak jsem ji nemohl ani porušit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy s přednostním právem pan poslanec Gazdík. Prosím. A připraví se na faktickou pan poslanec Polanský.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezký dobrý večer, kolegyně, kolegové. Já se musím zastat kolegy Polanského. Tristní stav přípravy je něco, co bohužel jako uživatel zažívám denně. Jsem ten, kdo minimálně dvakrát týdně jezdí tam a zpátky, většinou třikrát až čtyřikrát týdně, po D1.

A já bych se chtěl pana ministra zeptat. Pan ministr měl hezký projev. Hezky mu ho napsali. Všechna čest. Ale já si myslím, že soudný investor a soudný ministr dopravy musel vědět už někdy od září, že D1 je neproveditelná v daném termínu. A já se proto ptám pana ministra. Pane ministře, kdy jste se dozvěděl, že akce na D1 kolem Humpolce - pominu uzavření 14 km - se nestihne? Kdy jste se to dozvěděl? Kdy jste zjistil, že to je neproveditelné? Co jste udělal pro to, aby tam řidiči pak třeba ve sněhu nestáli a sníh vás nepřekvapil? To je něco, co je neuvěřitelné! Od července tam jezdím, a v těch čtrnácti kilometrech jsem někdy napočítal i šest dělníků. To je něco, co tento stát platí, co my všichni platíme. Co jste udělal pro to, aby se to stihlo v daném termínu? Proto se vás ptám, pane ministře. Prosím, odpovězte mně, kdy jste zjistil, že se daná věc nestihne, a co jste udělal pro to, aby se nestalo to, co se stalo v prosinci. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou pan poslanec Polanský. Jenom vás požádám, jak jste načítal ta usnesení, abyste se k nim přihlásil ještě v podrobné rozpravě. Už je nemusíte číst znova.

A ještě přečtu dvě omluvy, abych to nezůstal dlužen. Pan poslanec Radek Holomčík se omlouvá z dnešního jednání od 19 hodin do konce jednání z pracovních důvodů a pan poslanec dr. Jaroslav Dvořák se omlouvá od 19 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji. Bude to velmi krátké. Jenom odpovím Martinu Kolovratníkovi. O všech metodách a nových postupech, které se připravují, samozřejmě vím. Na podvýbor chodím, jednání se účastním. Ale o čem jsem mluvil, byla ta minulost, těch posledních 15 let a 10 dní v úřadě. Ani jedna z těch metod, které poslanec Kolovratník jmenoval prostřednictvím předsedajícího, v podstatě není používána v reálném provozu. Všechno je to v přípravě. Očekával bych dva čtyři pět let, kdy držela moje strana Ministerstvo dopravy, trochu rychlejší postup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní se vrátíme do obecné rozpravy a mám tady pana poslance Mariana Jurečku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý večer milé kolegyně, vážení kolegové, pane předsedající, členové vlády, dovolte mi, abych reagoval na některé věci, které tady pan ministr dopravy objasňoval. Začnu tím, že asi kdyby takovéto vystoupení věcné, byť tam bylo pár zbytečných popíchnutí, pan ministr Ťok tady přednesl v prosinci, kdy jsme o to žádali, tak jsme měli ten bod asi za hodinu a půl vyřešený, emoce by se v mnoha ohledech uklidnily a mohlo to být odehráno zcela jinak. My jsme mezitím poslouchali zhruba měsíc různé výroky, kdy pan premiér říkal, že to jinak dopadnout nemohlo, protože se musí soutěžit jenom na cenu. Tady to budu rozporovat. Budu rozporovat i to, co jste říkal, pane ministře, vy, protože ani u minulého zákona o zadávání veřejných zakázek nebylo nutné soutěžit na cenu. Bylo to o odvaze zadavatele, jaká kritéria k předmětu zakázky byl schopen do té zakázky dát. A ptal jsem se, potom jsem si to ještě ověřoval u legislativců po dobu, co jste mluvil, nebylo to nutné a zdaleka ne všichni zadavatelé v té době, o které mluvíme, kdy byla tato zakázka zadána, soutěžili na cenu. Tolik pro korektnost, abychom nemátli veřejnost. Mně osobně vadí, když potom pan premiér říká, že není možné jinak, než soutěžit na cenu.

To stejné, když jste vy obhajoval některé věci a říkal jste, že tady napadl sníh, kalamitní sníh a podobně. Já jsem studoval bioklimatologii a v těchto nadmořských výškách v tomto období 10 až 15 centimetrů za den není kalamitní stav srážky sněhu. To bychom se museli bavit o tom, že napadne 40, 50 centimetrů sněhu. To potom můžeme ohlašovat opravdu za kalamitu s přihlédnutím k tomu, že ostatní komunikace v rámci Kraje Vysočina v inkriminovaném období byly průjezdné a sjízdné. Takže tolik pro korektnost. Ano, vysvětluji, kdyby tehdy od vás jasně zaznělo, že se tady Sněmovně postavíte čelem, zodpovíte ty otázky, které my jsme kladli ve veřejném prostoru, vy jste říkal, že nechcete odpovídat, mezitím vaši poslanci zamítli tu možnost tehdy na jednání schůze před Vánocemi o tom hovořit, tak bychom se posunuli věcně úplně někam jinam.

Nicméně byly tady zmiňovány některé věci ve vztahu k panu ministru Šimonovskému. Přiznám se, mě nikdy nenapadlo, abych se jako ministr odvolával třeba na pana ministra Zgarbu nebo na pana ministra Mládka nebo na pana ministra Fencla, že něco na resortu nejde a podobně. Nicméně vy jste sám argumentoval, i pan premiér, že jste říkali, že doba přípravy stavby trvá u nás 10 až 12 let. To, když se na to podívám, řekli jste ty výroky v roce 2018, tak víceméně se dostáváme do období mandátu pana ministra Šimonovského, a zase když se podívám na jeho kilometry zahájených dálnic, tak on dokázal zahájit nějakých 112 kilometrů faktické nové výstavby. Samozřejmě dělal v tu dobu i na přípravě budoucích projektů. A on třeba byl jedním z těch, který zahajoval komunikaci s Pardubickým, Olomouckým krajem, aby se v rámci zásah územního rozvoje kraje řešila trasa R35. Je to i to memorandum, které ministr Šimonovský podepsal s tehdejším hejtmanem Rabasem a které vy jste a naše vláda jsme na něm postavili dohodu, která následně byla uzavřena mezi vámi, zástupcem vlády a Pardubickým krajem ohledně strategické podpory pro výstavbu R35. Tolik jenom pro korektnost těch diskusí.

Nicméně vrátím se k tomu, o čem tady hovořil i kolega Kaňkovský. Já bych hrozně rád chtěl slyšet to, že když se budou v příštím roce plánovat úseky, že tam bude jasně definováno, že tam vzniknou odpočívadla. Ta by měla vzniknout na provizorních okrajových pozemcích, které třeba i Ředitelství silnic a dálnic si pronajme, jak to dělá u některých přeložek, třeba u kategorie silnic prvních a druhých tříd, kde to třeba dělají i krajské úřady. Protože si myslím, že to je nutné řešení. Když jsme se bavili s členy integrovaného záchranného systému, tak ti říkali, je to problematické na 14 kilometrech nemít tady tato odpočinková místa, nemít možnost garantovat, že projedeme, že bude třeba udělat nutný zásah, je to ohrožování a hazardování a prostě tito lidé říkají, že takto by to nemělo být plánováno a měly by tam být ty zálivy pro odstavení vozidel. Já jsem strávil minulý týden šest hodin na cestě ze Štrasburku do Prahy. Musím říct, že jsme projížděli uzavírkami na německých dálnicích, a mohu říct, že tam přeložky na úplně nové pozemky budovali a víceméně ty zúžené pruhy byly v garanci standardních dvou jízdních pruhů, jaké máme dnes. Dokázali to Němci rozšířit. Bylo vidět, že to bylo i v lokalitách, kde provizorně přemostili vodní toky, a ten silniční provoz byl plynulý.

Vy jste tady zmínili a někteří poslanci i podepsali návrh, který údajně má řešit situaci na D1 tím, že se zakáže plošně předjíždění vozidlům nad 3,5 tuny v týdnu od 6 do 10 hodin. Prosím, nedělejme toto paušální řešení, protože si myslím, že kdyby se tady, a vy jste to, pane ministře, naznačil, opravdu dobře provedla komunikace mezi kolegy z Ředitelství silnic a dálnic a dopravní policií a využívalo se více proměnlivého značení, které může třeba klidně i přibýt, tak si myslím, že jít cestou reagovat operativně na vývoj dopravy a na vývoj počasí tím, že se začne omezovat rychlost, začne se omezovat předjíždění, auta se budou dříve stahovat z dálnice před těmi inkriminovanými úseky, je to daleko lepší, systematičtější řešení než říkat, že plošně zavedeme zákaz předjíždění na 3,5 tuny. Opravdu myslím, že to není řešení, které by od nás veřejnost, laičtí řidiči, ale především i profesionální, kterých se to týká, očekávali. Je dokonce i studie Centra dopravního výzkumu, doporučuji, seznamte se s ní, která ukazuje, že když modelovali, tento dopad byl už v roce 2008, jak by dopadl na praktickou dopravu, tak z toho nevyšlo, že by to přispělo k řešení dopravní situace. I oni zmiňují, že má smysl bavit se o tom ve vytipovaných úsecích lokálně takovéto opatření zavést.

Dále jste se dotkl pichlavě mé osoby. Já tady hovořím k této problematice z pozice člena hospodářského výboru a člena podvýboru. Já nemám ambici být tady nějakým způsobem neracionální. Já jsem opakovaně veřejně řekl, že když ten problém popíšete, řeknete, jaké vám chybí nástroje, že jsme připraveni jako opozice pomoci těm řešením tak, abychom ty věci posunuli kupředu, aby se třeba řeklo dobře, pro odlehčení D1 je klíčová D35, potřebujeme ještě nějakou další legislativní podporu nebo rozpočtovou podporu nebo jakoukoliv jinou. Rádi jako opozice pomůžeme. Nikdo z nás, a všichni tady auty jezdíme a velká část i na Moravu, nemá radost z vývoje na D1 a rádi tomu jakýmkoliv způsobem pomůžeme. Ale nechceme slyšet, že za to může zákon o veřejných zakázkách a soutěžení na cenu a že za to může v zimě kalamitní sníh. Takové argumenty já úplně nepovažuji za korektní.

Vy jste tady také trošku ťukl na adresu kůrovce. Já to tady nemohu neopomenout nezmínit, byť tuto debatu tímto směrem nemám ambici košatit dnes večer, ale chci říci, že já jsem opakovaně předkládal na vládu materiál, několik materiálů, které ukazovaly na ten stav, který je. Popisoval jsem, co se děje, jaké máme možnosti, jaké způsoby řešení volíme, a nikdo z členů vlády, kteří mě i potom, co jsem odešel, kritizovali, tehdy neřekl, že s tím nesouhlasí, že mu to přijde málo nebo že by navrhoval něco významně lepšího. Udělal jsem tehdy bezprecedentní kroky jako vy. Možnost vypovězení smluv, udělal jsem opatření obecné povahy, za které jsem byl tehdy výrazně kritizován. Žádal jsem tehdy o vyvolání a zavedení krizového stavu. To mně tehdy bylo odmítnuto ze strany Ministerstva vnitra i ze strany premiéra. Snažil jsem se dělat maximum toho, co chci.

A když se vrátím zpátky k D1, tak opravdu bych byl rád, kdybychom zůstali v té věcné korektní rovině. Zmíním ještě jednu věc. Vy jste popisoval, že tehdy ministr Šimonovský mohl rozhodnout o tom, aby se ta rekonstrukce odehrála i v duchu rozšíření o další, třetí pruh. Myslím si, že i vy dneska máte v rukou to, že jsou tady ještě úseky, které nejsou vysoutěženy, které lze prostě vrátit v nějaké fázi projektové přípravy a říci, chceme to rozšířit, a už tam ten třetí pruh přidat. Stejně ho jednou za deset patnáct let nějaký váš nástupce bude dělat. Takže pokud říkáme, že ministr Šimonovský před dvanácti třinácti lety něco neudělal, dneska pořád na některých úsecích, na které přijde řada až třeba v závěru postupně rekonstrukce, tak klidně se o tom můžeme bavit. Myslím si, že by to bylo k věci.

Dokonce ministr Šimonovský tehdy plánoval a navrhoval rozšíření na šest pruhů v úseku Holubice-Brno. Můžete si dohledat z veřejných zdrojů, že když o tom mluvil a chtěl tuto podporu získat, bylo mu to odmítnuto z důvodů rozpočtových. On byl také v podstatně jiné situaci. Dneska jste v situaci, kdy de facto ŘSD mělo v minulých letech i problém všechny finanční prostředky proinvestovat.

Takže tolik jenom pro korektnost té diskuse. A budu hrozně rád, když se prosím pěkně ještě vyjádříte k těm uzavírkám v příštím roce, k těm zálivům, tak aby ta auta tam mohla mít větší šanci být odstavena v okamžiku, kdy se tam stane problém, a k té spolupráci mezi policií, k té otázce proměnlivého značení, nikoliv plošného zákazu pro vozidla nad 3,5 tuny v celé České republice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Dobrý večer všem. Nyní se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Zlesák. Než dorazí k mikrofonu - pan místopředseda Okamura se nám omlouvá od 19.15 hodin z pracovních důvodů. Prosím.

 

Poslanec Radek Zlesák: Dobrý večer, vážení kolegové, vážený pane předsedající. Já tedy musím krátce reagovat na slova kolegy Jurečky. Já si myslím, že když vyzývá ke korektní diskusi, sám by se korektní diskuse měl držet. Já jsem v ten inkriminovaný čas v té koloně stál a sjížděl jsem na Velkém Beranově. Jsem z Vysočiny, žiju na Žďársku a tu situaci znám velice dobře. Ne jenom D1 byla neprůjezdná, ale i všechny okolní silnice byly neprůjezdné, jak silnice první třídy, tak i silnice druhé třídy. Já si myslím, že korektní diskuse by měla být dodržována ze všech stran. Tvrzení, že příčinou této kolony nebo vzniku této kolony byly pouze klimatické podmínky, popřípadě zúžení, je velmi krátkozraké. Na D1 jsem strávil již mnoho času v kolonách, a to jak v teplých letních měsících, tak i v mrazivých zimních. A tou základní příčinou je nekázeň některých řidičů. A pokud já stojím v koloně a nevidím dopravní policii, která se tomu věnuje a umožňuje plynulý provoz jak ostatních účastníků, tak i vozů údržby, tak ta kolona vždycky při sněžení vznikne. To je jeden z aspektů řešení, že dopravní policie v těchto situacích musí být na dálnici vidět. Nezapomeňme, že D1 se opravuje a je to stavba a projíždíme stavbou. Bohužel na stavbu - a nikdo ještě nic nepostavil, žádnou aplikací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já děkuji. Ještě se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já bych řekl kolegovi předřečníkovi prostřednictvím pana předsedajícího: Pane kolego, já jsem také v inkriminované době projížděl a na rozdíl od vás jsem těmi okolními silnicemi první a druhé třídy prostě projel. Uznávám, že mám vůz 4x4, což se ve sněhu hodí. Na druhou stranu chápu, že hájíte svého pana ministra. Ale to, co se děje v úseku kolem Humpolce, je především neschopností ministra dopravy, a tím, že nebyl schopen odhadnout, jak dlouho bude vypadat oprava, a to, že v září ještě nevěděl, že se to do prosince nestihne, nebo že na to prostě dlabal.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan ministr se hlásí s přednostním právem, takže prosím.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Tak já jsem chtěl reagovat až na konec, ale dvojité vystoupení pana poslance Gazdíka mě vyprovokovalo k tomu, abych reagoval.

Víte, tahleta emotivní prohlášení, co jsem měl vědět a co jsem měl udělat, jsou moc pěkná. Já jsem si mohl myslet cokoliv. Ale jestli jste stavěl něco většího, než je s odpuštěním šopka, tak víte, že zhotovitel na takovéto stavbě, pokud má rozestavěný výkop v délce osmi kilometrů a slibuje vám, že něco udělá nebo neudělá, tak i v době, kdybych se tehdy rozhodl, že ho vyměním, k čemuž jsem neměl žádný podklad a žádné právo, no tak tam neexistovala varianta, že tam naženu někoho, zmobilizuji někoho jiného, který to do té doby udělá. Prostě každý, kdo něco stavěl, ví, že nejefektivnější cesta je snažit se toho dodavatele dotlačit k tomu, aby tu práci udělal. A já se vám bez mučení přiznám k tomu, že mě ani nenapadlo, že ten zhotovitel prostě dělá výkop bez toho, že ho zapaží, a že tam vyrobí problém, který se musí řešit tímto způsobem.

Takže jako rozčilovat se tady a dělat z toho scénu, že tady ministr nevěděl, že má někoho vyhodit, je tedy laciný populismus a má od pravdy a reality hodně, hodně daleko. Takže vaše otázka, že jsme to mohli vědět a měli jsme dávno dělat a že to je manažerské selhání, já bych tedy rád viděl, jak byste tu situaci v rámci zákona vyřešil bryskně vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Chtěl bych poprosit, jestli bychom tu debatu případně trošku uklidnili.

Mám tady tři faktické poznámky. Jako první pan poslanec Gazdík. A než dojde k mikrofonu, tak zde mám tři omluvenky. Pan poslanec Třešňák se nám omlouvá od 19.30 hodin do konce jednacího dne, paní poslankyně Langšádlová se nám omlouvá od 19.20 do 23.45 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Bláha se nám omlouvá od 19.30 do 21 hodin z důvodu jednání ve volebním kraji. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: pane ministře, budete se divit, ale postavil jsem jako starosta obce mnohem víc než šopu a vím, co je to stavební dozor. A nejsem schopen pochopit, jak to, že na více než osmi kilometrech, pokud není pažení, tak jak jste sám přiznal, nefunguje stavební dozor, a vy to nejste schopen odhalit včas. Ta zakázka nezačala v prosinci, ta začala mnohem dříve.

A já se znovu ptám, kdy jste zjistil, že ta firma to nestihne a že to není v pořádku. A co jste činil? Na to jste mně neodpověděl. Promiňte, postavil jsem toho víc než šopu, a promiňte, myslím si o vás, že jste neschopný ministr. Prosím přesvědčte mě o tom, že to není pravda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A v tuto chvíli nemám dalších faktických poznámek, takže budeme pokračovat v rozpravě. Prosím pana poslance Dolínka, připraví se pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Petr Dolínek: Dobrý večer. Stalo se zařazením toho bodu přesně to, co jsem si myslel, že se stane. Padesát pět minut jsme tady sledovali expozé lokálního poslance z Vysočiny, který tady diskutoval s ministrem na téma jedné opravy na Vysočině. Při vší úctě k těm, kteří tam v té zácpě byli, při vší úctě k tomu, jak to bylo nepříjemné, ale aby si nějaký poslanec bral seniory a děti do úst, jejich nelehkou situaci a tady sedmkrát zopakoval ty nešťastníky, jak na tom byli, mně to přijde až nemorální. Je to hrozné samozřejmě, že se to stalo. Já sám jsem několikrát dál na dálnici někde stál: v Čechách, v Rakousku, v Německu, dvě stě metrů přede mnou se stala havárie, kde stál autobus, a viděli jsme, jak musel přiletět vrtulník, všechno, byli tam mrtví, hrozně nepříjemné věci. Tohle bylo ještě horší než ten vrtulník, samozřejmě ne po stránce lidských životů, ale toho, co tam museli zažívat ti ostatní. Ale v životě bych si to zde nevzal do úst. Přijde mi to špatné.

Máme zde podvýbor pro dopravu. Já bych se tady zeptal klidně předsedy podvýboru, kolikrát ten podvýbor byl obsazen všemi 18 členy toho podvýboru, kolikrát tam přišli. Kolikrát tam někdo zvedl ruku a řekl, že chce řešit tento úsek dálnice D1. Tipnu si, že ani jednou tam nebyl řešen. Já si vážím toho podvýboru, protože měl víc než, tuším, jedenáct zasedání. Ta témata nejsou jednoduchá. Je to skutečně od železnice až po PPP projekty. Je to velmi obšírné, co tam musí řešit. Ale nemyslím si, že se tomu věnoval ten podvýbor. A já bych uvítal, kdybychom příště tato témata nejprve řešili tam. Stejně jako vítám, že nejprve podvýbor pro justici bude řešit to, co se děje v justici, a až následně, pakliže budou nějaká zjištění, se případně půjde sem na plénum. Také bychom mohli chtít řešit obchvat Náchoda zde na plénu. Také bych se mohl chtít ptát, jestli vyjádření pirátů jsou dostatečně transparentní a podpůrná pro to, aby Pražský okruh stál co nejrychleji, a že to chci jako téma tady, a budu tady o tom vyprávět hodiny a hodiny a budu tady řešit ty problematiky. Ale to je přece špatně.

Co se zde dá pochválit, je určitě to, že hejtman v dané hodině nelenil, nepřemýšlel, jak bude ve Sněmovně lovit body, ale hejtman ve spolupráci s policií a ministerstvem koordinoval s ŘSD kroky tak, aby v ty hodiny začaly zasahovat jednotky IZS. A myslím, že napříč celým politickým spektrem - a děkuji, že pan poslanec zjevně také někam volal v ty hodiny - IZS zafungovalo. Ty chlapi, ženský prostě v té práci dělali to nejlepší a v koordinaci s hejtmanstvím a se všemi, co tam pracují, odvedli nejlepší práci. Za to velké díky.

To, že ŘSD není v nejlepší kondici, to asi víme. Na druhou stranu v situaci, kdy si stavební firmy mohou dovolit zaplatit násobně více ty nejlepší, je vždycky složité, aby stát měl ty nejlepší ve svých službách. Podařilo se v některých městských státních firmách rozvolnit odměňování zaměstnanců. ŘSD na tom tak ještě není. Zde bych dal na zváženou, aby ŘSD opravdu zvažovalo více posun k manažerským platům, ale i k manažerské odpovědnosti.

To, co bych uvítal, je jasné prohlášení, že ten, kdo koordinoval v ŘSD tento úsek, nebo ti, co ho koordinovali, budou přesunuti jinam. Ti, co to měli na starosti, by neměli dělat D1. Nechci, aby skončili v práci, ale ŘSD má řadu územních pracovišť a asi by měli jít na jiné úseky jiných komunikací. Myslím si, že tento tým, byť se do té situace dostal v nelehké situaci, ale měl by odejít, neměl by dále řídit nic. Ta důvěra určitě byla ztracena.

Ale byť můžu mít řadu výhrad k panu ministrovi, tak v oblasti D1 vím, že ty práce probíhají, ta snaha tam je. V zákonných limitech, které jsou, tam ta práce probíhá. A samozřejmě pakliže zde tato Sněmovna vytvořila v minulosti zákon, který říká, že se vyhrává na cenu a na další věci, tak to prostě problém je. A to, že může někdo někoho vyhazovat ze stavby - ano může. Ale v jednu chvíli je tam nějaká odvaha. A není to odvaha ministra, ale ředitelství ŘSD, zda v jednu chvíli odstaví dodavatele. A to asi kolegové velmi dobře vědí, obzvláště ti, co byli ministry jinde, že v lesích také nerozhoduje ministr. Ale ten ředitel lesů musí v jednu chvíli odhadnout, zda - i když ta smlouva by pořád teoreticky mohla běžet - zda odstaví toho dodavatele a riskuje soudy, nebo ne. Někdy se to vyplatí a někdy ne. Někdy se vyhrává, někdy prohrává.

Jestli se nepletu, když České dráhy odmítly převzít od Škodovky vlaky, respektive zaplatit jim, nakonec zaplatily po soudech víc, než kdyby v danou chvíli zaplatily. Jinde, když Praha odmítla platit za Blanku, tak zatím všechny arbitráže v miliardách ustála. Je to vždycky věc, která je na zváženou. Ale já bych ocenil, pojďme se bavit o dálniční síti jako celku. Myslím si, že daleko větší problém, byť zase je to nepříjemné, co se na té Vysočině stalo - asi také pan ministr mohl určitě zvažovat některá vyjádření jinak, ale v těch emocích je to vždycky složitější. Ale tady vidím alespoň, že se dějí opravy, opraví se to, opravené to bude.

Mě třeba velmi výrazně trápí, a nejsem z toho regionu, stav této dálnice, dálniční sítě na severní Moravě. Poté, co se stalo u Ostravy s tou dálnicí, doteď tam není jasné světlo na konci toho tunelu - ale nebudu zde řešit ty dílčí věci. Pojďme se prosím bavit o tom, jak pomůžeme rozvoji dálniční sítě, pojďme se bavit o tom, kdo to zafinancuje. Pojďme si prosím říct, že jsme schopni dálniční a železniční síť platit bez ohledu na to, jestli Evropská unie na to přispěje v příštím programovém období, nebo ne. Že je to prostě finanční priorita státu a je jedno, jak to zazdrojujeme. A je to pro mě více než tady dělat tuto estrádu na téma "jsem poslanec z jednoho kraje a potřebuju to vzkázat do kraje".

Ale nabízím samozřejmě veškerou pomoc panu poslanci v tom, že budu rád jedním z těch, kdo na ŘSD budou volat i mimo zasedání Sněmovny, a bude jim říkat něco vám nejde. Ono jim to prostě občas jde. Myslím, že třeba oprava, byť byla nepříjemná, silnice a dálnice Benešov na Budějovice. Tam se ukázalo, že nakonec byla efektivní, zrychlila tam tu dopravu, jsou tam ty pruhy dva v místech, kde to předtím nebylo přehledné. Je to bezpečnější, tam se to povedlo. A je holt úsek, kde se to nepovedlo. A říkám, potrestejme ty koordinátory té stavby, ale netrestejme ministra. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Chtěl bych poprosit poslance, aby se obraceli na poslance mým prostřednictvím. A nyní dvě faktické poznámky. Pan poslanec Jurečka, poté pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Marian Jurečka: Budu stručný. Já chci reagovat na vystoupení teď kolegy pana poslance Dolínka. Myslím si, že zhruba 16 minut projevu pana poslance Kaňkovského bylo opravdu velice seriózně, korektně pojatých, nebylo to žádné barvité líčení. A říct tady, že tady líčí nějaké dojemné historky, si myslím, že není korektní k tomu, co jsme slyšeli. Nebylo to útočné, bylo to faktické a bylo to tak, aby se hledalo řešení propříště. Mimochodem když jsem poslouchal vašeho stranického kolegu, experta na dopravu, pana kolegu Birkeho v neděli v Otázkách Václava Moravce včetně Martina Kolovratníka, vy jste tam všichni tři mluvili v poměrně podobném duchu. Tak teď jsem docela překvapen z vašeho vyjádření.

A vypovídat smlouvy lze. Já jsem ten krok udělal. Není to jenom o tom řediteli dané organizace. Pokud ministr jako zakladatel dá ten příkaz, například i z posvěcení vlády, což jsem taky udělal v případě kůrovcové kalamity, je to možné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A prosím pana poslance Kaňkovského s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer ještě jednou. Chtěl bych prostřednictvím pana předsedajícího reagovat na výstup pana kolegy Dolínka. Musím říct, že si ho vážím za spoustu jeho racionálních výstupů tady ve Sněmovně, ale musím říci, že mě dneska opravdu překvapil. Jsem lokální poslanec Vysočiny. Já se za to vůbec nestydím. Vy jste poslanec z Prahy, já nebudu říkat lokální, prostě jste poslanec z Prahy a já si vás vážím. Jestli se tady budeme častovat těmito podle mě naprosto iracionálními označeními - 500 tisíc obyvatel Vysočiny je nějakých méněcenných? Já si osobně myslím, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, že byste měl vážit slova.

A pak je potřeba si uvědomit jednu zásadní věc. V té koloně nestáli lidi z Vysočiny, těch tam stála jenom malá část. Ale tam stáli lidi z poloviny Moravy. A stáli 30 kilometrů tam a 30 kilometrů zpět. Nebo respektive pak někteří, kteří se vraceli zase třeba do Prahy. Senioři a děti, ti tam skutečně byli. To není žádný výmysl. A já jsem lékař a navíc traumatolog. Takže se setkávám s těmi lidmi, které tam potom z těch havárek ošetřujeme. A také jsem dělal několik let ředitele nemocnice. A v každé takovéhle organizaci musíte velmi dobře nastavovat bezpečnostní opatření. Protože pokud je nenastavíte, tak se jednou stanete tím, na koho bude podané trestní oznámení, že jste ty bezpečností procesy nastavené neměl. To znamená, my máme rezignovat na minimalizaci rizik na dálnicích? To přece nemůžete myslet vážně! A já jsem se také v tom svém projevu zmínil o tom - dopředně, bavme se o tom, co uděláme pro to, abychom v budoucnosti podobné situace nezažívali.

Takže já bych vás chtěl velmi a teď jenom velmi zdvořile požádat, zkuste příště přemýšlet o tom, jakým způsobem budete útočit. Tohle skutečně nebylo věcné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za přesné dodržení času. A nyní prosím pana poslance Dolínka, který bude reagovat s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Dolínek: Prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem se nechtěl pana poslance dotknout. Co se týká jeho profesní kariéry, je úctyhodná. A co se týká zastupování, tak si myslím, že Vysočina stejně jako zbylých 13 krajů a Praha mají to štěstí, že zde mají poslance, kteří v prvé řadě myslí na svůj kraj, ale také naštěstí myslí na republiku. Proto říkám, mělo by to téma být širší než jenom jedna situace. Obzvláště když už jsme měsíc a půl od toho, co, jak jste zde řekl na začátku, bylo velmi špatné pro toho, koho se to dotklo.

Víte, já tady musím říct jednu věc, proč jsem možná takhle trošku roztrpčen. A kolegové z poslaneckého klubu to mohou potvrdit, že jsem to dneska poněkolikáté zmiňoval u nás na klubu. Jsem tady teprve rok a čtvrt, tak proto jsem si na to možná nezvykl. Mě ale roztrpčuje, že máme v tuto chvíli dvacetistránkový program před sebou, kde je 230 bodů, které se dotýkají celé republiky. (Ukazuje do pléna program.) Jsou to často věci nejen o této republice, ale jsou to smlouvy, které mají hájit zájmy našich občanů v zahraničí. A jsou to věci, které se neustále díky takovémuto zařazování bodů - já nezlehčuji vaši snahu, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího - a takovéto body, které se sem ad hoc dávají, je pořád odsouvají. Jednou je to Fakultní nemocnice v Ostravě, jednou je to tato politováníhodná situace, jednou je to zase něco jiného, co nás roztrpčí. Jednou vezmeme Istanbul, pak vezmeme, já nevím, Maroko, příště nás třeba někdo naštve v OSN, pak nás třeba něco nepotěší v Indii.

My jsme prostě schopni od Šumavy k Tatrám tady řešit, co nás aktuálně napadne. Ale proboha, od toho máme výbory a podvýbory! Od toho jsme schopni dělat určitě i kulaté poslanecké stoly. Pojďme se věnovat tomu, co tady je. A pakliže vzejde z podvýboru bod týkající se dálniční sítě, i pan kolega pakliže ho bude chtít zpravodajovat, já budu první nadšený, který řekne ano. Jestliže to bude série usnesení, která k něčemu povede, která možná podpoří i pravomoci ministra, a může z toho být i polovojenský, v uvozovkách samozřejmě, režim na té dálnici, jsem všema deseti pro. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ale mějme to s výstupy, které jsou použitelné pro celou republiku. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana ministra Ťoka s přednostním právem. Pardon, je tady faktická poznámka pana poslance Benešíka nejdřív.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, ona D1 a stavba dálnic je celorepublikový problém. Já jsem poslanec ze Zlínska a jsem na to hrdý. A lidí ze Zlínska se to dotýká také. A to, že se máme skutečně věcně a odborně bavit o tom, jak situaci pomoci ve výborech, v podvýborech a potom přicházet s konkrétními návrhy, to je pravda. Ale ta situace nás nenapadla. Ona prostě nastala, a nastala proto, že situace na D1 byla prostě špatně zmenežovaná. V tu dobu na Vysočině prostě to omezení nemělo být. A kdyby tam náhodou bylo z vážných důvodů, a ty vážné důvody podle mého názoru nebyly a mělo být odstraněno, tak na to měly být příslušné úřady, které spadají pod Ministerstvo dopravy, nachystány. Prostě pluhy nemůžou být širší, než je to omezení! To přece dá rozum! Takže pokud ŘSD pravidelně to dělalo, a ŘSD je zřizované Ministerstvem dopravy, pravidelně spoléhalo na to, že prostě nenasněží, a pravidelně prodlužovalo ty lhůty, a jedenkrát nasněžilo, a já jsem to už jedenkrát tady i říkal - já jsem si myslel, že existuje nějaký plán, plán B, že. Dneska jsem komentoval brexit, tak řekněme plán B. A on žádný plán B nebyl. Ono se prostě spoléhalo, že nenasněží. A my chceme slyšet, co se stane, když nasněží příště. Jestli tam ty tisíce lidí, kteří jsou i z mého Zlínského kraje, budou trpět, nebo nebudou. Je to naše odpovědnost a je to především odpovědnost Ministerstva dopravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní prosím pana ministra. Ještě přečtu nějaké omluvenky. Omlouvá se nám pan poslanec Jelínek do 20.30 z pracovních důvodů, omlouvá se nám pan poslanec Bělobrádek od 19.30 do konce jednání z pracovních důvodů, omlouvá se nám paní poslankyně Golasowská od 19.30 do konce jednání. A omlouvá se nám paní poslankyně Maříková od 19.30 do konce jednání.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Tak jenom velmi krátce. Já bych rád zareagoval na pár věcí, co tady byly řečeny.

Za prvé panu Benešíkovi: ŘSD má, a na tento úsek má radlice a pluhy, které tam vlezly. To znamená, říct, že bylo překvapeno, že sněží, je prostě... Jestli tady chceme vést tento typ debaty, tak to právě není ten věcný, o kterém se bavíte, že jste tady chtěli debatovat věcně.

A ještě bych se vrátil k tomu, co říkal tady pan Gazdík. Za prvé, že má čtyřkolku, to jsme hrozně rádi, že to víme. A že čtyřkolka projede tudy, kudy neprojede kamion po těch jedničkách, to taky všichni víme. Takže říct, že on projel, takže není pravda, že tam byla kalamita. Pane poslanče, byla. Ať budete říkat cokoliv, tak byla. To, že 40 centimetrů nenapadlo za celý den, tam o tom okamžiku taky svědčí povětrnostní podmínky. Já nejsem člověk, který studoval klimatologii, ale jestli vám z plus dvou stupňů to klesne na minus sedm během 20 minut a začne sněžit, tak tam prostě ta situace nastane.

A k tomu vašemu hodnocení. Víte, já nemám potřebu říkat, co si myslím o vás. Zrovna ne na mikrofon. Vy možná v rámci toho, jak jste tady v té Poslanecké sněmovně už poměrně věčnost, tak víte, jak někoho provokovat. Mě to vaše hodnocení až tolik nebolí. Trošku bych řekl, že znaje situace v Suché Lozi a toho, jaké stavby se tam udělaly, tak já bych se teda tady tolik nechlubil, jako se chlubíte vy. Ale minimálně bych řekl, že z mého pohledu vám trošku chybí slušné vychování. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana poslance Luzara.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi pronést taky v tento pozdní večer pár slov k situaci, která už byla. Ale zeptám se, možná hypoteticky, řečnicky: Zažili jsme za novou dobu, novodobou historii České republiky, ministra dopravy, který by byl pro nás takový, kterému jsme tleskali, kolik otevřel nových dálnic, že by zvládl všechny zimy a že by auta jezdila plynule, že by nedocházelo k haváriím a podobně? Odpovězme si, a teď bez politické příslušnosti, kolik takových ministrů dopravy známe. Já si na žádného nevzpomínám. I ten tolik citovaný ministr Šimonovský šel pěšky, protože sliboval, že tam bude vést dálnice, a ona tam prostě nebyla! A řekněme si, proč tam nebyla. Ten aspoň měl tu čest, že teda šel pěšky.

Co se týče situace, která nastala, já bych se velice rád jednou zabýval situací, že když nasněží, tak všechno bude v pořádku, nebude žádná havárie a žádná auta nebudou stát. To prostě je osud dopravy, která momentálně funguje v tom hustém provozu, který je.

Dne 14. ledna jsem dostal mail od občanů, kteří uvízli v Německu. Tam nebylo zúžení, tam prostě boural kamion, protože sněžilo. A nesněžilo, že by tam byla kalamita, která později byla, prostě nasněžilo, kamion se naboural, pět hodin tam stáli. Pět hodin stáli bez jakékoliv pomoci, že by tam někdo jezdil, policisté rozdávali pití, starali se o to. Ne, pět hodin tam stáli, prostě zablokováni, nehnulo se to. To je Německo, vzor dopravy, vzor situace, která je.

Prostě přiznejme si, že základní problém českých dálnic je hustota provozu. Přiznejme si, že základní problém zimního období českých dálnic je nedodržování rychlosti a bezpečné vzdálenosti z toho pohledu dopravního! Dneska je výjimka vidět, že auta dodržují bezpečnou vzdálenost od sebe a jsou schopna na nepříznivé klimatické podmínky reagovat tak, jak by měla reagovat, tzn. zastavit. A když to nejsou schopni řidiči dělat, ptejme se, kdo to vymáhá, aby ti řidiči tohle měli dělat.

Teď se soustřeďujeme v debatě pouze na Ministerstvo dopravy, popř. Ředitelství silnic a dálnic. A já si myslím, že tady do toho vstupuje podstatně více prvků. A ona tady bylo hodně zmiňována koordinace. Ale já se ptám - jak byli koordinováni správci silnic? Jak byli koordinováni policisté, dopravní policisté? Jak je koordinován systém IZS, když dochází k těmto pravidelným ročním výpadkům na dálnici, když začne sněžit? A bohužel dálnice vede přes Vysočinu. Tu tunelem asi nepovedeme a elektrické vyhřívání komunikací je v nedohlednu, to si taky řekněme. Jak to tam funguje, když začne sněžit a my všichni víme, že ti kamioňáci prostě jezdí na těch letních gumách? Jak dopravní policisté, když začnou tyto klimatické podmínky hrozit, kontrolují, jestli nedochází k porušování dopravních předpisů? Jak kontrolují, když silničáři jim nahlásí "nestíháme uklízet cestu"? Jak policisté kontrolují, aby tam ty kamiony nevjížděly? Zesilují dopravní hlídky? Fungují, že odstavují ty kamiony, které nejsou schopny provozu v těchto klimatických podmínkách? Nebo je tam klidně pouštějí a čekají, že se to nějak samo projede, že prostě tam nic nenastane, co by zabránilo tomu provozu?

Jak funguje údržba komunikace? Mě by zajímala třeba jenom statistika střediska správy a údržby dálnic, Velký Beranov a Bernartice, kolik mají techniky za poslední roky. Když to vezmeme nevím, od roku 1988, kolik měli techniky na tento úsek a kolik mají v postupných letech. Já bych se divil, vsadil bych se dokonce, že ta technika je stejná v počtech kusů na ten úsek. Ale už vůbec nereflektuje, že mezitím doprava zhoustla natolik, že prostě je potřeba modernizovat, zlepšovat údržbu té komunikace. A ptejme se také, jestli to jsou schopni zajišťovat, nebo ne.

Bavme se o tom, jak budeme koordinovat tyto postupy, aby ta dálnice opravdu fungovala. A ptám se, a to už je teď konkrétní otázka, která by možná mohla zaznít, a tady to bylo hodně zmiňováno: proč je neustále už 30 let Česká republika v područí toho, že tam, kde smrdí peníze, jde zájem občanů bokem. A to si můžeme tady přiznat, že ty velké firmy, které se účastní soutěží, neustále se objevují, jsou na blacklistech, potom z nich vypadnou, zase se ucházejí o zakázky, vždycky najdou nějakou cestičku, jak ty zakázky získat. Byla tady docela výrazná stavební krize, která teprve v poslední době polevuje. A v té stavební krizi tyto firmy začaly podrážet ceny, aby ty zakázky získaly. Ty důsledky, které jsou dneska, ty stavby, které máme problematické, a padla do toho i ostravská dálnice, padly do toho i tyto výstavby, rekonstrukce dálnice D1 a další, jsou důsledkem toho, že tyto firmy podrážely ceny, aby ty zakázky získaly, protože měly málo práce.

Ano, stát zanedbal možná stavební dozor, možná měl na to více dbát a upravit si smlouvy. Ale není to také o tom, že tady funguje nějaká agresivní obchodní politika, na kterou stát neumí reagovat, a my jsme tiše přihlíželi k tomu, jak tyto firmy fungují na českém stavebním trhu? Jak fungují ty stavební komory a všichni, na které se rádi odvoláváme jako na ty odborníky, kteří by tady měli být, a my jsme přece jenom ti hloupí politici a ti odborníci by měli fungovat? Jak tyto orgány, které mají různé ty komory a další, fungovaly v té době a upozorňovaly na to, že dochází k porušování, že nedodržují stavební postupy a další věci? Jak je možné, že ty firmy, které se už jednou objevily v problematických stavebních zakázkách, a teď můžu zamířit, byť to tady už zaznělo, že to je nepopulární se hlásit ke svému regionu, ale v Moravskoslezském kraji na likvidaci lagun Ostramo, jak je možné, že firma, která tam zklamala, dostává znovu zakázky a funguje v rámci divize stavební bez větších problémů na zakázkách? Jak je možné, že firma - řeknu to jméno - Geosan, která je jedním z těch postižených v tom konsorciu tří firem, tyto zakázky dostává a v rámci stavby, která je sledovaná, úsek Nebory, který by měl napojit na frýdeckou dálnici třineckou dálnici nebo komunikaci dálničního typu a výpadovku směrem na Slovensko, jak je možné, že ty firmy odstupují od těch zakázek? Jak je možné, že my dovolujeme těmto firmám s tím státem manipulovat?

Tady vnímám jeden drobný problém a možná to souvisí s povahovými rysy nebo s vystupováním ministra dopravy. On pochází z jedné z těch firem, stavebních firem. Nevím, jak dalece, možná je v té hraně, z té druhé strany, že vnímá tady tyto postupy. A to by mě možná zajímalo a možná je to na soukromý rozhovor někdy si popovídat, prostě jak je možné, že tyto firmy takhle se státem manipulují, že odejdou ze zakázky a nechají stát? Vyhrály tu zakázku a prostě s ní rezignují, a my ji dělat nebudem, protože ta cena, kterou jsme vysoutěžili, my za ty peníze to prostě dělat nebudem... Jak je možné, že tyhle firmy takhle můžou se státem manipulovat?

Prostě za posledních třicet let v této zemi svoboda podnikání překročila únosné meze toho, co ten stát je schopen tolerovat. A tady musí nastat restrikce státu. A docela přísná restrikce státu vůči těm, kteří tady z tohoto docela dobře tyli. A je úkolem státu a je úkolem politiků, aby nastavili parametry, aby to mohlo fungovat. A možná že toto je ten příklad, ale není to příklad zodpovědnosti Ředitelství silnic a dálnic konkrétní, protože každou zimu tam ty problémy jsou. A když kolega je z Vysočiny, tak to moc dobře ví, že každou zimu tam ta auta bourají a kamiony tam stojí a že to možná není šest hodin, ale jenom tři hodiny. Ale vždyť je to vcelku jedno, jestli tam jsem tři hodiny, nebo čtyři hodiny. Ten problém tam prostě je. Jak to, že ještě nebyl řešen a my ho chceme teď rychle, okamžitě vyřešit? Prostě bavme se o tom, že jsme něco zanedbali a kde je ten problém.

A vrátím se k tomu konkrétu, co jsou návrhy k řešení toho problému, jak tady zaznělo. Jsou tady návrhy usnesení, které nám předkládají iniciátoři dnešní schůze. Když se podívám na první návrh - usnesení kolegů pirátů. Je tady někdo, kdo si myslí, že ta firma, která tu práci dělala, ji dělala dobře? Je tu někdo, kdo si myslí, že je v právu ta firma? Ale my té firmě dáme argumenty usnesením pirátů, pokud je v tomto duchu přijmeme, že si sami na sebe necháme zpracovat analýzu, audit, co jsme my udělali špatně, aby to oni potom u toho soudu, které v tom usnesení je, že to stejně dojde asi k soudu, používali proti státu. Myslíte to opravdu vážně, kolegové piráti, že poškodíme stát vůči tomu, se kterým bychom měli v debatě dojít k nějakému cíli, že prostě on to zavinil? Nebo opravdu si myslíme, že oni jsou bez viny?

Další návrh, který máme tady jako usnesení. Opravdu vnímáme to, že tady zaznělo - teď pardon, ono to není v usnesení, ale ten nápad s dálničními známkami. V úseku, ve kterém se opravuje, nebude poplatek za dálnice. Tak by mě zajímalo, jak já jako Ostravák toto využiji, že tam nebudu muset platit. To mi zkuste, navrhovatelé, vysvětlit. Když je roční známka a desetidenní, jak na tom já vydělám nebo jak se mi vrátí ty peníze. No já se bojím, že vůbec ne, že jste o tom vůbec neuvažovali a že to je prostě pouze gesto, možná maximálně k těm, co tam bydlí a že to využívají, ten úsek 14kilometrový, možná 20kilometrový. Ale všichni ostatní, kteří tam musí cestovat a jedou tam vícekrát za rok, prostě nemají jinou šanci, než si tu roční koupit. A když už ji mají, tak říct, že v období tří měsíců je úsek zadarmo, tak to mi pomůže, když jsem z Ostravy a ta dálnice je někde u Jihlavy. To teda nevím, jakou výhodu to bude mít pro ty občany. To bych rád slyšel od předkladatelů tohoto návrhu.

Co se týče jízdy kamionů. Padl tady návrh plošného zákazu. Samozřejmě je to jedna z variant a ČESMAD se určitě bude zlobit, protože už jednou tady byl ten návrh a tyto lobbistické organizace zastupující řidiče vystupovaly, že to je nemožné, že se zastaví doprava, pojedou v jednom kole, zůstanou stát, ten nejpomalejší bude brzdit všechny ostatní. Ale v těch řešeních, která zaznívala, bylo také, že začnou apelovat na řidiče, aby dodržovali předpisy, a že tyto profesní organizace zastupující zájmy řidičů, zastupující zájmy dopravců a autodopravců budou spolupracovat a budou také určitou osvětu na tyto řidiče dělat. Dodrželi to slovo? Máte pocit, když jezdíte po dálnicích, že by řidiči kamionů jezdili nějak lépe a brali ohled na ostatní řidiče a ostatní dopravu? Já se bojím, že ne. Čili podléhat těm tlakům a říci "vlastně ono se nic nestalo, k ničemu nedošlo" prostě nejde. A my s tím návrhem omezit dopravu kamionů, když je období, kdy ty kamiony opravdu můžou způsobit vážné problémy na komunikaci, přicházíme a jako KSČM to budeme podporovat, protože to řešení v současné situaci jiné není, pokud není tříproudá dálnice, kde by ty kamiony mohly mít vlastní pás a pouze při předjíždění by mohly vybočit, ale zůstal neustále jeden zachován pro rychlou dopravu. Nebo máte jiné řešení?

Ale potom pokud bychom systémové řešení měli hledat, tak vedle dálnice vybudujme nákladní železnici a donuťme tranzit přestoupit na železnici. To by bylo řešení, ekologické, a hlasoval bych oběma rukama pro, aby něco takového vzniklo. Ale bohužel toto jsou všechno sny, které třicet let slýchám od každého ministra dopravy, který připravuje a předkládá návrhy, co by se mělo v této zemi v rámci dopravy zlepšit, ale zatím se to nikomu nepovedlo. Nevím, jestli se to stávajícímu ministru dopravy povede. Já mu budu držet palce, ať se mu to povede, ale držel jsem ty palce všem ministrům před ním a bohužel byl jsem zklamán. A možná ty palce zůstanou v těch pěstech, když mu je držím. Ale snad se jednou dočkáme toho, že opravdu ty dálnice budou jezdit a budou fungovat tak, jak by si občané České republiky zasloužili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A než dostane prostor pan poslanec Válek, tak zde mám tři faktické poznámky. Jako první je pan poslanec Benešík, který tu ovšem není, tedy jeho přihláška propadá. A prosím pana poslance Gazdíka, připraví se pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já se cítím být vyzván slovy pana ministra, a proto mám několik poznámek.

Pane ministře, mezi námi je zásadní rozdíl. Zatímco moje stavby v Suché Lozi nikoho neohrožují, tak vaše činnost, či nečinnost na vašich stavbách na D1 ohrožuje mě na životě i tisíce občanů. To je zásadní rozdíl.

Druhá věc. Pokud mluvíte o slušnosti, tak prosím, abyste byl také aktivním účastníkem slušnosti. Já jsem se vás už dvakrát v této diskusi ptal na otázku, a zopakuji ji potřetí: Kdy jste se dozvěděl, že daná firma nestihne v daném termínu, a co jste s tím v té chvíli dělal? Prosím o vaši odpověď, když tady vyzýváte k slušnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji a prosím pana poslance Kaňkovského s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já budu krátce fakticky reagovat na kolegu Luzara prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem to řekl myslím poměrně jasně a ještě to zopakuji. Ten návrh KDU-ČSL se týká úseku dálnice D1 v rozsahu Praha-Brno a Brno-Praha, tzn. 200 km dálnice v obou směrech po dobu rekonstrukce, tzn. někdy do toho roku 2021, pokud to skončí.

Jsme přesvědčeni o tom, že jestli tam je v průběhu roku sedm, osm či devět úseků v omezeném provozu, tak že řidič skutečně nedostává tu službu, kterou si platí. A samozřejmě je to na zvážení. Pokud ten člověk využívá i jiné dálnice v České republice anebo pokračuje někam dál, tak by se ho to samozřejmě netýkalo. Ale je celá řada lidí, kteří skutečně dojíždějí za prací jenom po těchto dvou stech kilometrech. A netýká se to čtrnácti kilometrů na Vysočině.

Takže jenom to na dovysvětlení. My jsme to říkali i na tiskové konferenci. A vyzývám pana ministra, aby se tímto návrhem zabýval. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy prosím s faktickou poznámkou pana poslance Benešíka. Předtím než dojde k mikrofonu, pan poslanec Jáč se nám omlouvá od 20 hodin do konce jednání z pracovních důvodů. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych ještě stručně reagovat. Já nevyčítám panu ministrovi, že sněží. To prostě všichni víme. To se dá pochopit. Ty situace nastávají skutečně i v tom Německu a Rakousku. Co my mu vyčítáme, je to, že tam byla povolena stavba v zimním období a spoléhalo se na to, že k takové situaci nedojde. A to byla manažerská chyba. Možná manažerská chyba ŘSD, ale ŘSD spadá pod Ministerstvo dopravy. A lidé v těch regionech, i v tom Zlínském kraji, se ptají poslanců, co pro to budete dělat. To je moje povinnost tady vystoupit. Já na nikoho neútočím. Já to nechci vést konfrontačně.

My za KDU-ČSL jsme jasně řekli, že jsme připraveni k diskusi a chceme vědět a chceme také přispět k tomu, aby takovéto záležitosti, takovéto situace byly minimalizovány. Myslím si, že to snad každý pochopí.

A potom mockrát tady zaznělo jména Milana Šimonovského, bylo tady řečeno, kolik zahájil staveb on. Takže vlastně podle pana premiéra, pokud tedy budeme brát to měřítko zahájených staveb, tak je asi nejúspěšnější ministr dopravy on. Pokud bychom to brali tak, kdo začal vyřizovat stavební povolení, tak také. Protože jak jsem se dozvěděl od odborníků z hnutí ANO i od pana premiéra, průměrná délka vyřízení takového stavebního povolení je dvanáct až třináct let. Takže když si promítnete, které stavby musel zahajovat pan ministr Ťok, tak jsou to ty stavby, které začal řešit Milan Šimonovský. Ale já se na něho nebudu odvolávat. Já jsem tady neseděl v té Sněmovně. KDU-ČSL měla dokonce přestávku v této Sněmovně. A já nebudu vyvolávat staré duchy. Prostě se bavme o tom, co je. A to odvolávání se na Šimonovského, kdo za co může v minulosti před patnácti dvaceti lety, nebo před dvanácti... Doufám, že nám nezačnete vytýkat železniční síť (upozornění na čas), protože za první republiky byl ministrem železnic předseda KDU, nebo resp. tehdy ČSL, Šrámek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Prosím nyní pana poslance Válka, který je řádně přihlášen do rozpravy.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedo. Hezký večer, dámy a pánové. Člověk vždycky zírá, kam se až z té D1 v té debatě dostaneme. Lehce jsem znervózněl, protože jsem zjistil, že v devět se údajně má končit, takže už mám jenom hodinu, což není mnoho, když člověk chce říct něco důležitého.

Když jsem teď tak rekapituloval, tak jsem zjistil, že ne ženy, zpěv a víno, ale D1 mi sebrala většinu mého života, protože buď po ní jedu, nebo na ní stojím, anebo jsem v koloně. Můj rekord je devět hodin, tedy před sedmi roky, nebylo to letos.

Chtěl bych říct to, co mě trápí. Mě samozřejmě trápí to, že na dálnici jsou opravy, které jsou z mého pohledu ne vždycky dělány dostatečně rychle, dostatečně seriózně. Taky mě trápí to naplánování. A asi by bylo dobré slyšet odpověď, kdy jsme vlastně zjistili, že tu stavbu se nepodaří dokončit. Nicméně úplně nejvíc ze všeho mě trápí něco, co jsem zažil loni, když jsem pak kvůli tomu byl peskován v novinách, protože jsem nestihl tady jedno hlasování, a to bylo to, že po dálnici jel polský kamion, dostal... nevím co, zastavil na dálnici, žádná zásadní nehoda, žádní mrtví, žádné vrtulníky, ale dálnice se zastavila, ono tam bylo taky trochu sněhu, nebyla to žádná klíčová kalamita, bylo to tři kilometry za sjezdem z té dálnice, a my jsme tam čtyři hodiny stáli a čekali, až někdo začne organizovat to, že bychom eventuálně otočili do protisměru a po tom sjezdu sjeli. Už tehdy jsem byl čerstvě zvolený poslanec, tak plný pýchy jsem chtěl jít situaci řešit, jako že zastupuji ty občany, tak jsem tam komunikoval s jedním policistou, který tam byl, a druhý, který seděl v autě, a ti mi řekli, že je jich málo a že čekají na posily. A tak se čekalo a čekalo. Tak my jsme se tam pak navzájem v těch autech domluvili, někteří měli čaj, tak jsme si tak navzájem dávali čaj. Pak tam bylo takových pár tvrdších povah, ti si vzali oranžové vesty a začali to organizovat sami. Já už jsem to pak s nervama nevydržel. A protože přece jenom člověk je lékař, každý z nás, kdo je tady lékař, ví, že máme spoustu známých z různých... tak jsem některé obvolal a finálně tam přijela skupina policajtů, začala to organizovat, dostali jsme se do protisměru, sjeli jsme z toho přejezdu.

Proč toto říkám? Ty osobní zkušenosti jsou často nesmyslné takhle říkat. Ale já to říkám pro to, že mě překvapuje, a doufám, že tady se dozvím tu odpověď, ne dneska, ale dozvím se to v tom parlamentu, že my pravidelně cvičíme ve všech zařízeních, v nemocnicích, pravděpodobně je to všude, na katastrofy typu požár. Pravidelně cvičíme, a záchranáři, kteří tady sedí, vědí, na různé kalamity. Chystáme se na to, že spadne letadlo, narazí do vlaku, kolem pojede autobus a současně tam půjde nějaká výprava, a jak ty lidi všechny zachráníme, odvezeme do nemocnic. Připravujeme se na velmi nestandardní, nečekané situace, které, pevně věříme, že nikdy nenastanou. A mě by zajímalo, jak probíhá vlastně trénink těch týmů, které by měly nastoupit na tu D1, když dojde k takovéhle situaci, že se začne tvořit kolona. Protože to, co bych já chtěl - ty kolony se tam budou vždycky tvořit, neexistuje podle mě žádný ministr, žádná síla, která by tomu neporučila. Bohužel tím, že byla v roce 1989 revoluce a přestali jsme poroučet větru a dešti, tak se ani nepodaří zabránit sněžení. Tak z mého pohledu jediná možnost je mít po té dálnici, která zas tak dlouhá není, podél ní je řada velkých měst, několik týmů, které v případě jakékoli katastrofické, kalamitní situace nebo takovéhle situace nastoupí a začnou velmi rychle, racionálně a profesionálně řešit. To by mělo být z mého pohledu natrénované. Já nevím, kdo to má na starosti. Já jsem v opozici. Co já jsem? Já jsem nic. Prostý opoziční poslanec. Co já můžu? Ale čekal bych teď tedy, že se tým ministrů, nevím koho, na to postaví, nebo posadí, nebo já nevím klekne a začne se domlouvat, jak toto vyřešit. Protože tady já vidím zásadní problém.

Každý z vás pravděpodobně jezdíte po té dálnici, jenom po té D1 zažil tu deziluzi v té koloně, když tam stojíte, čekáte, hodinu čekáte, čekáte dvě, čekáte tři, čekáte čtyři. A nevíte, proč čekáte. Nevíte, co se děje. Nemáte žádné informace. Nic se neděje. No tak v mobilu víte, že čekáte. Ale dojedete k místu, kde je ta katastrofa, a tam nic. A já bych čekal, že tam nastoupí na tu dálnici, a na tu D1 prioritně, tým, který začne organizovat to, aby se ta kolona začala co nejrychleji rozpouštět, aby se ta auta, která mohou, začala vracet na nejbližší sjezdy atd., aby prostě docházelo k co nejrychlejšímu zprůjezdnění té kolony a aby netrvalo tolik hodin to, že se řeší ta havárie a řeší se ten problém na té dálnici. To osobně považuji za největší problém já.

Nemyslím si, že má smysl peskovat pravidelně ministry dopravy. A neudělám to za to, že v době, kdy nasněží velké množství sněhu a je zúžený úsek, tak se vytvoří kolona. To se prostě stane. Vadí mi, že opravy nejsou plánované tak, aby v době, kdy se dá očekávat zhoršená dopravní situace, tak aby tyto opravy nebyly jaksi ukončené, nebo přerušené. To za chybu považuji. Nicméně za zásadní chybu považuji to, že takovéhle situace se stávají opakovaně, stávají se prakticky každý rok několikrát. A nedaří se je rychle vyřešit. A tak bych chtěl, abychom se na toto začali soustředit. Proto jsem nesmírně rád, na rozdíl od některých kolegů poslanců, že se dneska tento problém řeší, že se dostal před ty ostatní body, protože se netýká pár lidí, co jezdí po dálnici D1, ale týká se prakticky celé republiky. Ta D1 je páteřní tepna, která propojuje republiku, a týká se i občanů z jiných států, kteří přes ni jezdí. Koneckonců je to modelový problém. Moje kalamita tehdy nenastala kupodivu na dálnici mezi Prahou a Brnem, ale mezi Olomoucí a Brnem. Takže ono je to jedno. Prostě měli bychom se bavit o tom, jak systematicky tuto situaci řešit. Měli bychom ji řešit rychle. Měli bychom ji řešit racionálně a považovat za prioritní to, když nastane kolaps na některé dálnici, když nastane havárie a začne se tvořit kolona, jak rychle nastoupí krizový tým, který začne tuto situaci opravdu řešit, a bude to pro něj priorita. A pokud se nám toto podaří, tak si myslím, že prospějeme občanům naší republiky opravdu hodně. A to bych byl velmi rád. Považoval bych to za úspěch.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Nyní se hlásí pan ministr s faktickou. Prosím. Vaše dvě minuty, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Nechci zdržovat všechny přihlášené, ale jenom velmi krátká reakce. Souhlasím s vámi. Pídil jsem se dvakrát po tom, jak se cvičí taková situace na dálnici, když třeba modelově tam praskne kamionu kolo. Jakým způsobem se v zúženích ty věci řeší. Narazil jsem na jeden problém, a nechci se vymlouvat na policii, ale ten dálniční úsek má dvě vozidla. Většinou ta dvě vozidla na tom čtyřicetikilometrovém úseku stihnou taktak vyřešit nehody, které se tam stanou, to znamená, že by dělaly nějakou prevenci, to nedělají. Tady je jeden systémový problém.

Druhý problém je, a s tím chci přijít do Poslanecké sněmovny, pořád máme v našem zákonu prolobbováno, že odtah vozidla není v gesci provozovatele komunikace, takže když tam je člověk a přijede policista a řekne "odtáhneme vám auto, rychle pryč", tak on řekne "už mám odvoz domluven". A ten policista má strach mu ho nařídit, protože kdyby mu to nařídil, tak to platí ze svého. Je potřeba tady legislativně pomoci. Tyto kroky je třeba udělat a opravdu natlačit na to, aby policie tam byla.

A abych se nevymlouval, myslím si, že jsem na tu otázku odpověděl v té úvodní řeči, nicméně já se k tomu vrátím. Výtka, že jsme měli vědět a neměli jsme to nechat jet přes zimu, to jsme samozřejmě všichni věděli. Dělali jsme všechno pro to, aby to přes zimu nebylo rozestavěno. Já tady musím říci, že oficiálně, že to ta firma nestihne, jsem se dozvěděl někdy začátkem prosince, kdy už se s tím fakt nedalo nic udělat. A já jsem tady vysvětloval, že na základě dojmu jsem reagovat prostě nemohl. Dojmy a pocity patří do jiných kategorií než fakta.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana poslance Skopečka.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Dobrý večer. Nepřišel jsem grilovat pana ministra. Nebudu v té řadě, která tady debatovala o tom, kdo za to může, proč se to stalo, jakým způsobem to vyřešit, byť tu debatu považuji za legitimní, D1 je veřejný statek, silnice jsou financovány z daní od našich spoluobčanů, a proto myslím, že když je takový problém, tak to patří na půdu Poslanecké sněmovny. Nicméně chtěl jsem využít tu debatu k tomu, o čem jsem tady chtěl hovořit ve chvíli, kdy ten problém na D1 byl, v zimě a na konci předchozího volebního období i v létě, protože je potřeba si přiznat, že kolony na D1 nevznikají jenom s prvním sněhem nebo s kalamitou, ale spoustu hodin v kolonách na D1 stráví řidiči v průběhu celého roku, ať už je to způsobeno autonehodou nebo v letních měsících nějakým cestováním našich spoluobčanů na dovolenou. Ten problém není jenom zimní problém, ten problém je systémový, a kdo se skutečně musí potýkat s tím, že po dálnici D1 jezdí za prací častěji, skutečně je to ruleta a musí plánovat velmi dopředu a nechávat si velmi dlouhou časovou rezervu.

Chtěl jsem v této souvislosti nabídnout Poslanecké sněmovně debatu o tom, že na základě těchto dlouhodobých problémů bychom měli debat o tom, jestli je adekvátní, že Česká republika vedle toho, že naši motoristé platí spotřební daň z benzinu, DPH z benzínu, naši podnikatelé platí silniční daň, což jsou poměrně velké částky, které plní státní rozpočet, tak jestli vedle toho při vědomí kvality naší páteřní infrastruktury, při vědomí toho, že skutečně nevíme dny a hodiny, kdy D1 bude neprůjezdná, jestli je adekvátní, aby stát vedle toho, že vybírá spotřební daň z benzinu a nafty a DPH a silniční daň od podnikatelů, ještě vybíral od našich motoristů každoročně 1 500 Kč za dálniční známku nebo dálniční kupon, jak se tomu říká.

Myslím si, že to zkrátka adekvátní není a že jistou omluvou našim motoristům za to, co zažívají jenom na D1, by bylo zrušení dálniční známky do doby, než naše dálniční síť bude vybudována v odpovídající kvalitě, v odpovídajícím rozsahu, tak jak ho známe nejenom už ze západní Evropy, ale i od našich dalších sousedů. Kdo má zkušenosti z Polska, tak ví, jakým způsobem dokázali Poláci vybudovat poměrně rychle velmi kvalitní infrastrukturu. Má diskuse byla zavetována v předchozím volebním období, to byli kolegové ze sociální demokracie a z hnutí ANO. Před Vánocemi to zavetoval poslanecký klub hnutí ANO.

Chci tedy využít této příležitosti a chci navrhnout usnesení, které poté zopakuji v podrobné rozpravě, a sice že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ukládá ministru dopravy připravit na rok 2020 zlevnění dálničních kuponů pro motoristy, reflektující nedostatečnou kvalitu a průjezdnost klíčových částí silniční infrastruktury. Já si prostě myslím, že když stát nedokáže poskytovat veřejný statek v kvalitě odpovídající 21. století a odpovídající tomu, co známe ze zahraničí, že nemá nárok vedle daní vybírat ještě další poplatek.

Abych argumentoval a vyhnul se výtkám, že peníze, které stát vybírá za dálniční známky, jdou do silnic a dobudování silnic a že by to de facto mohlo způsobit jejich další zhoršení, tak jenom chci ctěným kolegům říci, že z celkového rozpočtu 54 mld. Kč, které má Státní fond dopravní infrastruktury ročně k dispozici, tak dálniční částka přispívá do tohoto rozpočtu 5 mld. Kč. Připomenu, že největší část získává Státní fond dopravní infrastruktury ze státního rozpočtu jako dotaci, což je 25 mld. Kč, z mýtného 9 mld. Kč, ze spotřebních daní 8 mld. Kč, ze silniční daně od podnikatelů 6 mld. Kč. Čili dálniční známka je tam skutečně velmi minoritní součást rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, a i kdyby byla zrušena a stát vybíral nulovou cenu za dálniční kupon, s tímto fondem se zas tak nic dramatického nestane. Stát tam může případné miliardy doplnit tím, že navýší tu svou státní dotaci.

Také se chci vyhnout výtce za to, že kritizujeme obědy zdarma, jízdné zdarma, se kterým stávající vláda přišla, a u dálnic to máme jinak, že bychom je chtěli poskytovat zdarma. Není to pravda. Chci jenom říci, že výnos ze spotřební daně na benzin a na naftu v roce 2017 byl kolem 90 mld. Kč. Když k tomu připočteme DPH, které platíme u našich čerpacích stanic, když čepujeme benzin, a sečetli bychom to, tak tato částka, kterou motoristé ročně zaplatí, dalece přesahuje 100 mld. Kč. Myslím si, že to je obrovská cena, kterou naši spotřebitelé za to, že využívají veřejné statky, jako jsou silnice a dálnice, že je to obrovská částka a že nelze hovořit o tom, že pokud bychom zrušili, nebo zlevnili dálniční známku, že bychom mohli hovořit o tom, že naši motoristé jezdí na dálnicích zadarmo. Nejezdí, motoristé jsou velmi významnými přispěvateli do státního rozpočtu. Když spočítáme jen spotřební daň a DPH, tak je to více než 100 mld. Kč ročně.

Proto si myslím, že bychom měli přistoupit k tomu, že tu nedobrou situaci, nedobrou kvalitu naší páteřní silniční sítě budeme kompenzovat motoristům v tom, že minimálně dálniční známku zlevníme. Já schválně v tom usnesení nepřicházím s žádným číslem, konkrétní částkou. Chci dát vládě, chci dát ministrovi dopravy prostor pro to, aby dospěl k nějaké relevantní částce. Myslím si, že jistou významnou úlevou by byla alespoň třetinová úleva, tzn. jestli se dneska platí za známku 1 500 Kč, tak pokud bychom ji na rok 2020 zlevnili na tisícikorunu, tak si myslím, že je to věc, která by se motoristům za to, co na našich silnicích a dálnicích musí zažívat, že by to byla adekvátní náhrada.

Pan ministr Ťok už na tento návrh reagoval v médiích, označil ho za populistický. Musím se přiznat, že mě od ministra hnutí ANO, které tady schválilo obědy zdarma, jízdné zdarma, tento komentář velmi překvapil. Jestli pan ministr nepovažuje za populistické to, že chceme zlevnit dálniční známku ve chvíli, kdy skutečně kvalita toho veřejného statku je bídná, a zároveň je schopný za nepopulistické považovat jízdné zdarma, obědy zdarma, v uvozovkách, protože to samozřejmě daňoví poplatníci zaplatí jinak, tak úplně nerozumím té argumentaci a té logice.

Ale to je asi ke všemu. Říkám, nepřišel jsem pana ministra grilovat, chci tady přednést návrh, který by mohl na rok 2020 vést ke zlevnění dálniční známky, které si podle mého názoru naši řidiči zaslouží.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní nás čekají dvě faktické poznámky. Jako první pan poslanec Benešík. Než dorazí k mikrofonu, tak paní poslankyně Helena Válková se nám omlouvá od osmi hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že ta diskuse se dostala do věcné roviny, že není konfrontační. Jsem rád za to, že jsem se dozvěděl informace, které jsem předtím neměl, o systémových nedopatřeních, systémových chybách, problémech, které zřejmě, alespoň některé, budeme muset napravit v legislativě. Takže já jsem velmi rád, že ti řečníci i třeba z hnutí ANO tím, že toto prezentují, včetně pana ministra, říkají, že ta dnešní diskuse není zbytečná. To byl náš cíl, abychom si prostě řekli, co je špatně a jak to napravit. Všimněte si, z úst KDU-ČSL nikdy nezaznělo, že chceme odvolávat ministra. To je věc premiéra, my tuto vládu nepodporujeme, a je to jeho věc. Ale my tuto situaci chceme řešit. A jsem opravdu velmi rád za KDU-ČSL, že diskuse je v současné době věcná a že dostáváme informace, které jsme potřebovali slyšet. Děkuji za to.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní prosím pana poslance Vondráka. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dámy a pánové, já budu konstruktivní. Mám pro vás řešení. Máme veřejný statek, to je superpočítač v České republice, kde evidujeme pohyb 150 tisíc aut online a sestavujeme naprosto věrný a přesný obraz o tom, jak jezdí naše cesty. Takže si vezměte do levé ruky telefon, počítač, otevřete si prohlížeč a já vám to nadiktuji. Adresa je rodos.vsb.cz a najdete tam aktuální stav na D1 od exitu k exitu, jak to tam jede rychle, jak se tam bude dlouho stát, proč to tam stojí, všechno to máte k dispozici. Není to navigační systém, ale využívá to Česká televize, Český rozhlas a všechny ostatní navigační systémy včetně Sygic. Takže prosím, využijte těchto možností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní se posuneme - v obecné rozpravě je přihlášen pan poslanec Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Rychle jsem se na RODOS podíval, vypadá opravdu zajímavě. A já vlastně ve své řeči jsem také některé webové služby chtěl zmínit. Na začátku svého vystoupení ale budu reagovat na pana poslance Skopečka s těmi čísly, s kterými pracoval, těch 54 miliard, tuším, že hovořil o národních zdrojích, ono je to něco přes 84 miliardy celkem včetně evropského financování.

Prostřednictvím pana předsedajícího chci vzkázat, ona to je hezká myšlenka, s kterou už ODS jednou nebo několikrát přišla, ale já chci říci, těch 5 miliard, to podle mě, pane kolego, vůbec není zanedbatelná částka. Ale třeba 4 miliardy, to jsou ty finance, které vláda každým rokem dává krajům na dvojky a trojky. Kdybychom krajům řekli, že je tam nepošleme, protože jsme zrušili nebo zlevnili dálniční známky, s jakou bychom se potázali? Nezlobte se, ale myslím si, a byl jsem několik let předsedou dozorčí rady SFDI, že 5 miliard je sakra velká částka, o kterou bychom neměli přicházet, kterou bychom naopak do té infrastruktury měli dávat.

Ale to, co jsem tady chtěl říct, kolegyně a kolegové, k té dnešní debatě, vlastně navážu na to, co jsem zmiňoval ve své faktické poznámce. My rozumíme kritice a je dobré tu kritiku diskutovat, otevřít, ale prosím, buďme fér, sami jste to ve svých debatách zmiňovali, co se stalo díky sněhu také v Německu, v Rakousku apod. Tady došlo k jedné jednodenní situaci u nás, v České republice. Můžeme debatovat, jestli a jak byla mediálně zvládnuta, ale určitě to nebyla až tak extrémní situace, byť mám s plným respektem pochopení, protože jako opozice si můžete jakýkoliv bod vyžádat a diskutovat o něm. Ale pokud stále používáte ta slova o tristní přípravě, tristní situaci, tak já jsem si během té debaty udělal několik málo poznámek za těch posledních pár let hnutí ANO v resortu dopravy: Zákon 416 jsme dvakrát novelizovali, finální verze je tedy ta, která platí od loňského září, a vám všem patří dík za tu spolupráci, kde jsme se, všech devět klubů, na ní dohodli. Hovořil jsem o moderních metodách zadávání zakázek, už se k tomu nebudu vracet. Moc dobře víte, že vysokorychlostní tratě, ten projekt už není v teoretické rovině, ale běží. Pan ministr byl nedávno v Německu. Je dohoda s Německem na přesném trasování i technickém provedení toho ramene Praha-Drážďany a tunelu pod Krušnými horami. Máme připraveny tři piloty vysokorychlostních tratí, které jsme schopni v řádu jednotek let začít stavět na hlavních koridorech. Rozpočet SFDI je přes 84 miliard, jenom na nové akce je investiční zásobník zhruba ve výši 17 miliard. A teď prosím, nechci tu také ukazovat různé a různě pojaté grafy a hádat se, co je a co není nový kilometr. Reálná a tvrdá fakta jsou, že v tomto roce je připraveno ke stavbě, respektive už začíná stavba přes 360 km dálnic a silnic první třídy.

Ono se říká, že všechno zlé je pro něco dobré. Sami se dobře díváte na to, jak ŘSD od zimy, nebo od Vánoc komunikuje, je velmi aktivní na twitteru, na facebooku, podává záběry z kamer, spravuje velmi dobře web s názvem nová D1 nebo dopravní info.cz, to, o čem mluvil kolega Vondrák, experimentální web s vysokou školou ostravskou. Takže ty informace určitě lze získat. I tohle si myslím, že té situaci nebo řešení, předcházení problémů velmi dobře pomáhá.

Já přidám prosbu, o které tu hovořil tuším pan poslanec Dolínek jako předseda podvýboru pro dopravu, opravdu, přihlásilo se tam, já to teď nemám přesně spočítané, asi 18 členů Sněmovny, běžně se nás tam schází čtyři, pět. Často nejsme usnášeníschopní. A probíráme opravdu tak závažné projekty, jako je právě PPP na D4. A je někdy smutné, že tam přijde opravdu velmi zajímavá sešlost hostů a bohužel účast poslanců je, jaká je.

Hlásím se k restu, který jsem slíbil a který chci dotáhnout v tomto týdnu, že vyhlásíme termíny, pevné termíny toho podvýboru na příští pololetí v souladu s harmonogramem Sněmovny, abyste o něm věděli. Budu rád, když tam takové problémy budeme řešit a budeme se na nich domlouvat.

Takže sečteno a podtrženo, já myslím, že pracujeme, pracujeme dobře, chceme pracovat, bereme kritiku, bereme otevřenou, konstruktivní a fér kritiku. Ale prosím, nedělejme z toho politické divadlo a nehoňme body na úkor něčeho, co si to nezaslouží. Za sebe a věřím, že i za kolegy můžu říct, že jsme na tu spolupráci v hnutí ANO připraveni a těšíme se na ni. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Mám tu jednu faktickou poznámku pana poslance Skopečka. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji. Také zareaguji na svého předřečníka. Já jsem v žádném případě, a chtěl bych se ohradit, neřekl, že 5 miliard korun považuji za malou částku nebo za částku, která by neprospěla našim silnicím ať už krajským nebo celostátním. To určitě ne. Já jsem chtěl jenom ukázat, že z celého rozpočtu fondu je to částka minoritní, že daleko více do tohoto fondu plyne z dotací ze státního rozpočtu. A jenom bych chtěl panu kolegovi prostřednictvím pana předsedajícího připomenout, že jenom daňové inkaso vzrostlo, když srovnáme rok 2018 a 2017, o více než 130 miliard korun. Takže to, co byste získali díky ekonomickému růstu navíc v hodnotě 130 miliard korun, a srovnáme to s 5 miliardami korun, které bychom mohli vrátit našim řidičům za to, že nejezdí a stojí v kolonách, si myslím, že je částka, kterou stát zvládne, pokud byste těch 130 miliard vynakládali na rozumné věci a ne na takové hlouposti, jako je jízdné zdarma nebo obědy zdarma, jak se chystáte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Hájka.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, také jsem si dovolil vystoupit, protože dneska tady byl traktorista, mluvil tady učitel, mluvil tady lékař. Já jsem horník a také jsem řídil asi sedm let ražení, takže jsem vyrazil nějakých 150 kilometrů důlních chodeb. To jsou tunely jak v metru, kdo nebyl na dole. Takže si myslím, že také můžu přispět troškou do mlýna.

Já jsem tady druhé volební období a my jsme v tom prvním volebním období řešili v prosinci, jestli si dobře pamatuji, roku 2014 kolaps Českých drah, respektive kolejové dopravy, kdy v zimě začalo tenkrát mrznout, mrholit, zmrzly troleje a přestaly jezdit vlaky. A někteří poslanci - myslím, že tenkrát to byl kolega Luzar, který tady není, chudák nedojel do Prahy. Skončil v Olomouci pod dekou na nádraží v nevytopené čekárně a řešili jsme to tady asi osm hodin. Osm hodin jsme řešili tenkrát ten kolaps dopravy. Zjistilo se v rámci toho, že máme málo dieselových lokomotiv, protože elektrické lokomotivy přestaly jezdit díky tomu, že ty troleje nejely a nemělo se to, jak odtáhnout.

Tady vznikl nějaký problém na D1, který já nezlehčuji, určitě ne, ale samozřejmě opozice má cíl bušit a hledat jakoukoliv skulinku, aby zaútočila na vládnoucí koalici, v tomto případě na našeho pana ministra. Na rozdíl tedy od - nevím, kolik poslanců je odborníků na dopravu, možná tady pan Kolovratník, ale pan ministr je odborník, který byl generální ředitel velké firmy, já jsem zapomněl to jméno, ale to je jedno, vy si to vygooglujete, takže prostě to není amatér. Je to člověk, který, si myslím, jestli já rozumím hornictví, a to není pochlebování, ale myslím, že tomu rozumím za těch 33 let, tak si myslím, že pan ministr rozumí stavebnictví. To prostě mu nemůže nikdo vkládat do úst, že tomu nerozumí. Samozřejmě nastala určitá složitá situace a vy jako manažer, a já toho ministra beru jako manažera, ten se v určitých situacích rozhoduje manažersky a někdy jde do nějakého rizika. Manažer řeší situaci. Ano, mám nějaký termín, kdy potřebuji tu dálnici opravit, spravit, a druhý termín, že hrozí, že může dojít k nějakému problému. A samozřejmě každý manažer to zvažuje. Šel tady do určitého rizika, které se ukázalo, že nebylo úplně optimální, ale po bitvě je každý generál! Kdo z vás řídil nějakou firmu, kdo z vás řídil nějakou výrobu, tak každý z vás jako manažer jste šel do rizik. Z těch rizik vám možná 80-90 % vyšlo, 10 % nevyšlo, ale prostě bylo vždycky nutné vědět, zdali ten člověk šel do toho srdcem, měl pádné argumenty k tomu, aby do toho rizika šel, že do toho rizika nešel bezhlavě, ale šel do toho rizika s určitými argumenty, o kterých si myslel, že budou relevantní.

Zaplať pánbůh, klepu tady na dřevo, já tady nechci vytahovat - mám tady, kdy to stálo, kdy to nestálo za Řebíčka, kdy to stálo za Šimonovského, nebo nejezdilo, to bychom si tady mohli hrát ten ping-pong. Ale každopádně je třeba tady říci, že se situace, co se týče rezortu dopravy, tady mění. A my v letošním roce slavíme 30. výročí od revoluce. Třicáté výročí! Jak to, že tady nemáme dálnice, celou dálniční síť? Tady na to se neptal nikdo. Jak to, že tady nemáme po 30 letech dálniční síť? Kdo za to může? Kde je pan Stanjura, aby tady reprezentoval ODS? Má to v paži, tady dnešní diskuzi! A já ho beru jako odborníka, který rozumí dopravě. Já jí tolik nerozumím. Ale 30 let! Co jsme dělali 15 let? Nejsem komunistický poslanec, ale 15 let od roku 1989 jsme privatizovali, to znamená, furt jsme hledali, jak to tady prodat, jak to tam zpeněžit. Já jsem pamětník privatizace OKD. Ještě dneska pořád, už rok a půl chodím do vyšetřovací komise OKD, furt to tady řešíme, už stovky svědků, je to taková složitá situace, to tady nepatří, ale prostě 15 let se tady privatizoval majetek a nic se neinvestovalo. Potom jsme vstoupili do EU, tak se to vyřizovalo - a vyřídili jsme co? Místo toho, abychom ty prachy dali do sítí, do železnic, do silnic, tak jsme udělali regionální operační programy. Dodneška ještě někteří politici, kteří v těch - mluvím konkrétně, Severozápad - se to tam jako dneska mele. A spočítejte, kolik máme rozhleden, kolik máme cyklostezek a my, kurník šopa, nemáme dálnice! Máme jednu, která - ten černý Petr spadl tady na pana ministra, všichni to odkládali, toho černého Petra, jestli Šimonovský, to tam bude, my to naplánujeme v tom roce 2005, pak to nějak nevyšlo, potom přišel Bárta, uděláme tam PPP, budeme to tam monitorovat, zjišťovat, analyzovat. Uběhly zase nějaké roky, až přišlo ANO, a já si pamatuji slova tenkrát pana premiéra, který říkal, víte, v tom roce 2013, ta Česká republika je jak zaoceánská loď. Ona 24 let jede do, on to řekl expresivně, já to řeknu nesprávným směrem. A na nás teď je, abychom tím kormidlem otočili Českou republiku tím správným směrem. A to je otázka i tady té dopravy. Akorát v tom roce 2013 jsme točili to kormidlo 47 hlasy. Dneska nás je 78, ale jsme v menšinové vládě. To znamená, nejsme ještě schopni otočit tím kormidlem pořádně, ať to otočíme a zvrátíme tak, abychom prostě to udělali, a bude tady, budou ty cesty takové makové!

Pan ministr tady dává tu naději nám všem, kteří tomu věříme, a já si myslím, že dneska, co je důležité, a říkal to pan Špidla, zdroje jsou, ty zdroje jsou, a já si myslím, že pan ministr bude mít naši důvěru, bude mít důvěru i Poslanecké sněmovny, a jsem rád, že tady opoziční poslanci jsou připraveni k tomu, aby legislativně dali pomocnou ruku panu ministrovi, abychom skutečně ČR v infrastruktuře, která je potřebná, dotáhli tak, abychom se nestyděli jezdit do Polska, protože já jsem z regionu, který je blízko Polska. Já jsem prezes grupy bilateralnej česko-polské. Já tam jezdím 30 let a já se dneska stydím, když jedu do Polska, protože já vyjedu z Bohumína a jedu do Varšavy po dálnici. Kdysi tam nebýt Hitlera, s odpuštěním, já se omlouvám, tak byla jediná dálnice za bývalého režimu do Opole po té betonové dálnici. Dneska skutečně je to díky samozřejmě možná i tenkrát evropskému šampionátu v roce 2012, kdy opravdu to Slezsko, ty dálnice tam jsou, a já si přeju, abychom dneska dohnali to Polsko. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Jako první pan poslanec Benešík, připraví se pan poslanec Munzar. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Jenom řečnická otázka. Já jsem skutečně myslel, že už nebudu vystupovat, ale pokud by ten humbuk tehdy nebyl před Vánoci, myslíte si, je to řečnická otázka, odpovězme si sami, myslíte si, že by to omezení bylo zprůjezdněno, zrušeno, firma vykázána ze stavby? Já si myslím osobně, že ne. Takže ten humbuk asi k něčemu byl.

A druhá věc. Ano, my jsme tady - já tedy u kormidla nejsem, u kormidla jsou teď jiní, kteří chtějí otáčet tím kormidlem. Já si nevzpomínám, já jsem tady pátý rok, nebo vlastně už šestý dokonce, já jsem byl v předešlém volebním období tady také, ale já si nevzpomínám, že by někdo ve vládě nebo ve Sněmovně držel ruce ministrům hnutí ANO, kteří jsou tady už šestý rok na klíčových pozicích, aby s tím něco dělali. Doprava, životní prostředí, místní rozvoj. Prostě tak to je! Šestý rok je to tak. Takže vymlouvat se na to, co bylo dřív, můžete a můžeme všichni. Vzpomínejte na to, co bylo za první republiky a za komunistů a kdy bylo lépe, nebo nebylo. Ale prostě už je to dost dávno, co to, kolegové z hnutí ANO, máte pevně v rukou, a ten progres není rozhodně takový, jak jste lidem slíbili.

A už doufám, že nebudu muset vystupovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Poznámek přibývá. Pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Dobrý podvečer, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím zareagovat na poslance Hájka. Já jsem původně nechtěl vystupovat, ale když tady říkal, co se stalo za těch 30 let, tak jenom si připomeňme, že pět let, resp. už šest, má rezort dopravy v rukou hnutí ANO, a podívejme se na zprávy NKÚ. V roce 2017 bylo zprovozněno 17 kilometrů dálnic, v roce 2016 16 kilometrů dálnic. Pokud bychom chtěli mít dálniční síť do roku 2050, tak by to chtělo 25 kilometrů dálnic zprovoznit. K tomu jsme se bohužel nedopracovali. A já bych jenom chtěl připomenout, my si tady všichni stěžujeme, včetně zástupců hnutí ANO, zcela oprávněně, že tady trvá strašně dlouho příprava takové stavby, ale vzpomeňme na konec roku 2014, na minulé volební období, na to, kdy předchozí Sněmovna na návrh ministrů za hnutí ANO odsouhlasila novelu zákona o EIA, která způsobila to, že u desítek dopravních staveb se musel tento proces opakovat, a tím se prodloužila u některých staveb o rok, u některých o dva příprava takovýchto dálnic.

Takže se pojďme bavit o tom, jak to zrychlit, a já prosím, abychom byli věcní. Ono to vystoupení bylo emotivní, já to chápu, ale pojďme se bavit věcně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana poslance Dolínka, připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Já jenom velmi krátce na pana poslance musím zareagovat prostřednictvím pana předsedajícího. Tak já za prvé doufám, že nikdy nebude doba, kdy bude hnutí ANO samo ve vládě.

A za druhé. Já si myslím, že nejen vaši ministři, ale naši hejtmani i všichni další jsou plně připraveni jakýkoliv návrh a zákon podpořit. Ale teď si rýpnu do těch koaličních řad - je to potřeba na tu vládu donést.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana poslance Jurečku, připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já tady také s dovolením na pana poslance Hájka. Víte, já si pamatuji, když pan poslanec Prachař přišel po pěti měsících ve vládě a říkal: Klíčové, co pro mě je, potřebuji při budování dopravní infrastruktury zrychlit výkupy pozemků. Umožněte mně legislativní změnou zosmi- a zešestnáctinásobit ceny za výkup pozemků. My jsme mu tehdy říkali, že si myslíme, že to není úplně systémové řešení, že to fungovat nebude, ale řekli jsme, chce-li to ministr dopravy, vyjdeme mu vstříc. A koaliční partneři KDU-ČSL, ČSSD mu toto umožnili. Vedlo to k něčemu? Nevedlo. Všichni čekali a zůstal ten šestnáctinásobek. Takže já jenom chci říct, že prostě tady byly momenty, kdy váš ministr, ne současný a předchůdci, přišel, řekl "chci s tím pohnout", my jsme to umožnili.

Co mně vadí a co jsem kritizoval i veřejně, že nepovažuji za správný a manažerský přístup, protože jsme to tady měli od pana poslance Hájka přednášku z krizového managementu a ze strategického řízení, za což děkuji, ale mně vadí to, že prostě klíčová legislativa se tady podává poslaneckými návrhy. Prostě já si nepamatuji za čtyři roky jako ministr, že bych podal nějaký návrh rezortní přes poslance. Obcházet ta mezirezortní připomínková řízení, obcházet RIA, prostě není to správné. I když ty podklady vykřešou legislativci na Ministerstvu dopravy. Já bych byl rád, kdyby pan ministr Ťok řekl prostě: Potřebuji ty a ty věci a do čtvrt roku, do půl roku je tady máte, přijdu na hospodářský výbor. Chci s vámi tyto záměry prodiskutovat, aby tam byla podpora maximální. My to rádi budeme podporovat.

Ale mně vadí to, že prostě tady se tyto věci, kdy ten barák je plný lidí, látají touhle cestou. Tady to poslanci máte, nějak to dopracujte. Pan poslanec Kolovratník vás oběhne, my mu rádi, protože ho máme rádi, tak mu rádi v tomhle vyhovíme. Ale prostě toto nepovažuji za systémový manažerský přístup, pokud mám popsaný problém a chci ho řešit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. A nyní prosím pana poslance Kalouska s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Já chápu rozhořčení pana ministra. Nicméně on je v té pozici už pět let. Před ním se střídalo spousta ministrů během několika měsíců. Ať už to byl pan Bárta, ať už to byl pan Prachař, ať už to byl pan Šimonovský, ať už to byl kdokoliv. (V sále je hlučno.)

A jedna jediná věc, která tady zůstává nezodpovězena. Prostě ta vize tady není... (Odmlka.) Není možné svádět všechno na své předchůdce, zvlášť na ty, kteří už dnes tady neexistují.

Prostě pane ministře, přihlaste se ke své odpovědnosti a řekněte, že bez ohledu na to, co dělali vaši předchůdci, vy nejste schopen zajistit základní dopravní infrastrukturu v téhle zemi. Promiňte, nic jiného k tomu v tuhle chvíli nedokážu říct.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. To jsou v tuto chvíli všechny faktické poznámky. A stejně tak jsme vyčerpali písemné přihlášky do rozpravy. Pan předseda se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Já nemohu nereagovat na pana kolegu Hájka vaším prostřednictvím. Když tady tak krásně točil tím kormidlem, tak jsem si říkal, ten termín je nám přece známý. Historie zná jednoho velkého kormidelníka, Mao Ce-tung. A jak to dopadlo, když se tím kormidlem točilo, tak o tom bychom si mohli vyprávět.

Je potřeba, přestože vám preference rostou, zachovávat respekt vůči kolegům v Poslanecké sněmovně, protože nikdy nevíte, koho budete pro vzájemnou spolupráci potřebovat. No a když tedy jste se tady tak hájil tím, jak pan ministr je odborník, ono to téma dopravy je mnohem složitější. Mě například zajímá, z čeho bude refinancován dluh Českých drah v březnu nebo v létě za osm miliard. To jsou taková ta drobná manažerská selhání nebo otázníky, které já osobně mám.

A zajímá mě, jestliže tedy pan ministr se dozvěděl až v prosinci, že tam ta situace je taková, jak je možné, že z toho nebyly vyvozeny důsledky k někomu jinému, kdo to měl pohlídat mnohem dřív, abychom nebyli v prosinci překvapeni sněhem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Opět opakuji, že to je v tuto chvíli vše, veškerá rozprava. Vypadá to, že se nikdo další nehlásí, takže já rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova k podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Milé kolegyně, vážení kolegové, já jenom krátce shrnu jako zpravodaj dnešní diskusi. Navzdory tomu, že to téma bylo tady některými kolegy zpochybňováno, zejména panem poslancem Dolínkem, tak se ukázalo už jenom z toho, kolik se přihlásilo do diskuse diskutujících, že to téma skutečně zajímá více než Kraj Vysočina a možná některé kraje okolo. Takže já vám chci poděkovat za to, že jste to tady vydrželi tady a že jste skutečně diskutovali.

Chci poděkovat panu ministrovi za to, že nám tady shrnul svůj pohled. Za sebe mohu říci, že mě ne ve všem uspokojil, myslím z hlediska odpovědí. Nicméně vážím si toho, že se držel ve věcné rovině.

Shrnu tu diskusi jenom krátce za sebe. Samozřejmě, můžete na to mít trošičku jiný pohled. Ta diskuse nebyla vedena pouze tou kalamitní situací mezi 10. až 13. prosincem. To jsem řekl na začátku a na tom si trvám. Ta diskuse - já jsem řekl hned v tom úvodním slovu, že to byla poslední kapka.

Problematika rekonstrukce D1 je mnohem širší. Ukázalo se tady - a tady v jednom budu souhlasit s panem ministrem. Netýká se to samozřejmě jenom Ministerstva dopravy, jak on řekl, je to součinnost s dalšími rezorty. A také se ten bod nejmenoval Informace Ministerstva dopravy, ale Informace vlády ČR k řešení krizové situaci na D1. To znamená, já věřím, že pan ministr na jednání vlády toto téma otevře a že bude také diskutovat právě svou činnost s policií, s dopravní policií, s Hasičským záchranným sborem a i s dalšími složkami IZT.

Takže to jenom k tomu, že ta diskuse skutečně neměla být jenom pouze o těch třech dnech kalamitní situace v prosinci loňského roku, jak už jsem řekl také v úvodním slovu. Tím výstupem by měla být některá řešení směrem do budoucnosti, aby se minimalizovalo riziko podobných situací. A také jsem řekl, že se to netýká pouze zimního období, že se to týká obecně rekonstrukcí páteřních komunikací a těch problémů, které jsou s tím spojené. Některé návrhy tady zazněly, ať už se to týká zlepšení plánování těch rekonstrukcí, zrychlení v přípravných řízení, přičemž tady zřejmě pan ministr by namítl, že to skutečně je i na legislativní změny. Zmiňovaly se tady záležitosti zákona o veřejných zakázkách. Ten sice jsme už novelizovali několikrát, ale bohužel stále není v podobě, která by vždycky těmto situacím pomohla. Diskutovali jsme tady zlepšení koordinaci prací, zlepšení spolupráce mezi Ministerstvem dopravy, ŘSD a provádějícími firmami.

Také tady zaznělo, že je potřeba zlepšit stavební dozor na těchto zásadních rekonstrukcích. Já už se nechci teď nějak navážet do pana ministra, ale skutečně pokud na tak dlouhém úseku, kdy se opravoval středový koridor a bagrovali tam do 1,5 metru, nebo jednoho metru minimálně, a nebylo tam pažení, tak se skutečně i mně jako dopravnímu a stavebnímu laikovi zdá jako nemožné, že ten stavební dozor tohle neodhalil včas. To musím říci, že považuji za chybu.

Hovořilo se tady o bezpečnostních opatřeních. Ty bezpečnostní zóny skutečně v zahraničí jsou na těch rekonstruovaných úsecích, byť jsou provizorní. A myslím si, že to skutečně vzhledem k bezpečnosti těch řidičů a i zlepšení řešení těch krizových situací, kdy tam dojde k havárii nebo poruše vozidla, může být konkrétním opatřením, které může tu situaci zlepšit.

Byly tady dva návrhy, jak ulevit řidičům, kteří skutečně používají dálnici D1, případně některou další, kde jsou ve větším rozsahu prováděny rekonstrukční práce. My jsme zmiňovali tu možnost osvobodit řidiče na tom úseku Praha-Brno, Brno-Praha a to je možné jenom dopravním značením, jaké známe například v okolí větších aglomerací. Klub ODS zmínil svůj návrh usnesení, aby vláda rozpracovala možnost zlevnění dálničních známek po dobu rekonstrukce, která nás ještě minimálně dva až tři roky čeká.

Takže tolik asi za mě jako shrnutí. Ještě jednou děkuji za diskusi. Já věřím, že i podvýbor, který tady zmiňovali kolegové, se bude touto situací zabývat, a pevně věřím, že se jí bude zabývat i vláda směrem do budoucnosti z hlediska plánování zásadních rekonstrukcí naší dopravní infrastruktury.

Jak už jsem avizoval, v podrobné rozpravě pak přednesu návrh usnesení za klub KDU-ČSL.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Omlouvám se, že jsem možná řekl, že končíme podrobnou rozpravu. Končím všeobecnou rozpravu v tuto chvíli. Hlásil se pan ministr, ale já vás, pane ministře, požádám, že bych nejdřív otevřel podrobnou rozpravu, abychom neotevřeli znovu všeobecnou. (Domluva s ministrem.) Jestli chcete závěrečné slovo? Já bych teď otevřel podrobnou rozpravu a pane ministře, jestli máte zájem o to, vystoupit na začátku podrobné rozpravy, tak prosím. Zahájil jsem podrobnou rozpravu a můžete vystoupit.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Já jsem chtěl jenom na závěr poděkovat za převážně konstruktivní debatu. Chtěl bych slíbit, že se těmi věcmi, které tady jsou, zabývat budeme. (V sále je velký hluk.)

Jenom dvě krátké poznámky. Já na ministerstvu nejsem pět let, jsem tam čtyři léta. ANO to má pět let, s tím souhlasím, a děláme všechno pro to, aby se tam ty věci spravily, a ony se podle mého názoru spravují. Já jsem se nevymlouval na minulost. Jenom bych chtěl tady říct, že jsme zahájili 133 kilometrů nových dálnic bez D1, což je číslo, které je srovnatelné i s panem Šimonovským, který tady byl zmiňován, ale teď ho nezmiňuji v jiném směru, jenom v tom, jaká je statistika.

Jenom jedna poznámka, která tady padla. Budeme se zabývat i tím, jestli můžeme na těch úsecích ty zálivy udělat. Není to jednoduché, ale dám ten úkol okamžitě ŘSD do nových úseků.

A co tady říkal ještě pan kolega Jurečka, že bychom v těch nových úsecích mohli udělat tři pruhy. To bychom měli velký problém. Protože pokud bychom navrhli tři pruhy, tak jdeme do EIA územního rozhodnutí, výkupu pozemků, a v podstatě bychom tu rekonstrukci nebo modernizaci posunuli o nějakých pět let. A to si myslím, že si nemůžeme na D1 dovolit, protože by se ty úseky mezitím rozpadly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní tedy podrobná rozprava. Mám tři přihlášky. Prosím pana poslance Kaňkovského.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer. Jak už jsem avizoval v úvodním slovu, představím vám návrh usnesení za poslanecký klub KDU-ČSL s tím, že vás chci potom požádat, abychom hlasovali usnesení po bodech, aby měl každý možnost se svobodně rozhodnout, který bod z usnesení podpoří.

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k mimořádnému bodu Informace vlády České republiky ke krizové situaci na dálnici D 1.

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic selhalo při zajištění průjezdnosti dálnice D1 v zimním období.

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně zajistila prostřednictvím Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic takové kroky, které povedou k urychlenému obnovení plného provozu v omezeném úseku dálnice D1, toho času se jedná o úsek 94 až 105 v obou směrech, a to tak, aby další uzavírka byla povolena nejdříve od 1. 4. 2019.

3. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 31. března 2019 navrhla takové legislativní i nelegislativní kroky, které omezí rizikové chování řidičů kamionové dopravy.

4. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 30. června 2019 připravila komplexní plán rekonstrukce páteřních komunikací v České republice s důrazem na minimalizaci rizik spojených s omezením provozu v opravovaných úsecích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím, předejte návrh usnesení a shromažďujte další. Prosím pana poslance Polanského.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, členové vlády, poslanci, já zopakuji usnesení, které jsem přečetl již v obecné rozpravě: Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby zpracoval nezávislý audit postupu Ředitelství silnic a dálnic při plánování, realizaci a supervizi zakázky D1, modernizace úsek 12, exit 90 Humpolec až exit 104 Větrný Jeníkov. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a prosím pana poslance Skopečka.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji. Také ještě jednou dobrý večer. Rovněž zopakuji své navržené usnesení, a sice: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ukládá ministru dopravy připravit na rok 2020 zlevnění dálničních kuponů pro motoristy reflektující nedostatečnou kvalitu a průjezdnost klíčových částí silniční infrastruktury.

Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byly všechny přihlášky. Paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já bych poprosila jako místopředsedkyně poslaneckého klubu na přestávku v délce tří minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tří nebo čtyř? Tří. Já vám děkuji. Nicméně myslím, že během jedné minuty poté nemůžeme stihnout ani závěrečná slova, ani hlasování, takže já bych v tuto chvíli ukončil dnešní jednací den, přerušil tento bod a sejdeme se zítra nad navrženým programem.

 

(Jednání skončilo ve 20.57 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP