(9.40 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Já jenom tři poznámky. Zaprvé. Skutečně není normální, pokud jsem pracující, chodím do práce, potom onemocním, tak abych z důvodu té nemoci byla odsouzena k tomu, že nezvládnu platit své běžné výdaje, anebo že dokonce upadnu do dluhové pasti. A toto je realita. Toto je realita obrovského množství lidí. Proto také objektivní průzkumy agentury STEM nebo dalších nezávislých institucí ukazují, že třetina, třetina lidí skutečně chodí do práce s chřipkou kvůli výpadkům z příjmů a dvě třetiny Čechů nezůstávají doma na neschopence, 44 % Čechů si nemůže dovolit stonat. Tohle není normální.

A pokud se bavíme o makroekonomice, tak jak prostřednictvím předsedajícího vyzýval kolega Kalousek, tak přece tohle má své dopady, ale do jiného pojistného systému. Do pojistného systému veřejného zdravotního pojištění. Ale má to také vliv na délku dožití. Na to všechno to má vliv. My přece nemůžeme chtít jako politici, aby nemocní lidé úmyslně z důvodu obavy o výpadek příjmu, pracující, nebyli schopni v případě nemoci platit běžné výdaje. A já vám říkám, že toto se v České republice děje. Děje se to v době, kdy máme maximální, nebo rekordní hospodářský růst. A to je špatně. Je to špatně pro nás všechny. Tohle nevyhraje nikdo. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Mezitím vás seznámím s tím, že z pracovních důvodů se v době od 12.40 do 15 hodin omlouvá poslanec Jiří Běhounek a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel se omlouvá v době od 14.30 do 16.30 hodin z pracovních důvodů, a dále s tím, že poslankyně Matušovská hlasuje s náhradní kartou číslo 10.

Faktické poznámky budou pokračovat v pořadí: poslanec Zaorálek, poslankyně Pekarová Adamová, poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, zdálo se mi, že slyším něco, co pravda není, tak mi dovolte, abych na to zareagoval. A bylo to vystoupení pana poslance Kalouska, který tady Sněmovně tvrdil, že máme ze včerejška něco černé na bílém, že Národní rozpočtová rada říká, že systém udržitelný není, a že my na to odmítáme reagovat. Tak mi dovolte, abych tady proti tomu, co řekl pan poslanec, tvrdil, že to pravda není, proto, že Národní rozpočtová rada nám nic takového neříká. Ona nám říká, že systém není udržitelný. Taky jak by nám to mohla říkat, když byl třeba v loňském roce v přebytku? To je vlastně ve sporu s tím, co tady tvrdíte, když říkáte: Třeste se. A strašíte, což je teď taková oblíbená politická metoda, že se lidi straší, tak je strašíte, že to prostě nebude fungovat. Ale opakuji, jak to souvisí s tím, že byl v přebytku loňský rok? Není to naopak tak, že ten systém je funkční? Prostě rozumíte, vždyť přece dneska vidíme, že ten systém vystačí. Parametry jsou tak nastavené, že to v této chvíli funguje. Funguje to a my nemáme problém dneska zajišťovat odpovídající důchody.

To, co ta Národní rozpočtová rada říká, je pouze to, že ty náklady porostou. Samozřejmě. A to my nemůžeme přesně vědět jak, protože neznáme dopředu vývoj ekonomiky. Máme tam dokonce podle zákona pětileté vyhodnocování situace. Právě proto, abychom reagovali na výkon ekonomiky, protože ten systém, tak jak je, a Národní rozpočtová rada nezpochybňuje, že v rámci toho našeho průběžného systému jsme schopni tu situaci zvládat, a když náklady porostou, my na to můžeme reagovat, protože se musíme zabývat přece také příjmy, to znamená změny v daňové oblasti, otázka odchodu do důchodu a podobně, a těmito parametry, aniž bychom dělali ty vaše reformy, které nakonec mají jediný cíl, aby zhoršily postavení zaměstnanců a zlepšily postavení několika finančníků, které do toho pustíte. (Předsedající: Omlouvám se pane poslanče, váš čas vypršel.) Dobře. Tak já říkám, nestrašte.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Poslankyně Pekarová Adamová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Teď musím reagovat na předřečníka prostřednictvím předsedajícího. Samozřejmě že nejde o to, že bychom mohli fungovat třeba následujících deset let z jednoho přebytku. Vy mu také velmi pouštíte žilou, upřímně řečeno. V minulém volebním období jsme schválili další dávky, které jsou z nemocenského pojištění placené. Dám příklad, třeba otcovská dovolená. Takže i když třeba my z opozice předkládáme návrhy, které se tohoto systému týkají, tak nám samo ministerstvo říká, že už nebude do budoucna možné financovat zvýšené náklady právě z toho důvodu, že přibývají nové výdaje, zvýšila se v minulém volebním období dlouhodobá nemocenská. To jsme tady schvalovali. My jsme proto taktéž hlasovali, ale právě s tím, že zůstane karenční doba.

A když se tady dozvídáme od poslankyně Valachové, jakým způsobem se chováme nezodpovědně vůči těm lidem, naopak, my je chceme tímto opatřením vést k zodpovědnosti o vlastní zdraví. To tak bohužel možná na první pohled pro vás nevyznívá, ale ono to tak je. Zdraví je ta nejvyšší hodnota, kterou všichni máme. To se asi shodneme. Všichni si ho přejeme ke všem možným příležitostem. Připíjíme si na něj a tak dál. Ale důležité je také k němu přistupovat sami aktivně a starat se o něj. Takže například taková očkovací látka proti chřipce, když si koupíte, tak stojí necelé tři stovky. Necháte se očkovat, máte nějakou dobu účinek a tak dál. Kolik stojí tři krabičky cigaret? Také tři stovky. Tak si můžete vybrat, co si koupíte. Koupíte si očkovací sérum, anebo si budete ničit zdraví pravidelným kouřením. A takovýmhle způsobem k tomu musí každý sám za sebe přistoupit. Chápu, že se to samozřejmě někomu nelíbí, protože zodpovědnost je věcí, která se nedá úplně vynutit, ale dá se k ní určitě vést. A myslím si, že tady v tomto případě si ještě povíme... Já se hlásím do debaty, takže rozhodně nechci zneužívat faktických poznámek.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, čas vypršel, paní poslankyně. (Pekarová Adamová: Ano, řekl to předsedající.) Děkuji vám. Pan poslanec Ferjenčík s faktickou poznámkou, po něm pan předseda Kalousek také s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Jen stručná faktická poznámka. Mně přijde úplně neuvěřitelné, že lidi, co berou sto tisíc, a když onemocní, berou úplně stejných sto tisíc a odmítají to změnit, tady vykládají něco o zodpovědnosti a říkají lidem, že když onemocní, tak si mají vzít dovolenou. Mně to přijde úplně absurdní. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek, po něm paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jenom stručně na poslance Zaorálka. Asi jsme četli každý trochu jiný text. Já ocituji jenom jednu větu: Přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů jsou české veřejné finance dlouhodobě neudržitelné ve stávajícím systému a parametrech. - Ano, pokud počítáte s tím, že třeba zvednete daně na 50 %, tak to ten stát skutečně unese, jak řekla paní poslankyně Gajdůšková, ale to pravděpodobně není ten cíl dokonce ani levicových stran, některých, tedy asi ne všech.

Takže odpovědné rozpočtování nespočívá jenom v tom, že nám to náhodou vyjde, když se ekonomice výjimečně daří. Odpovědné rozpočtování spočívá v tom, že vám to musí vyjít, i když se výjimečně nedaří. Ve světě narůstají signály ochlazení ekonomiky. Neporosteme věčně tím tempem, kterým rosteme teď. A už jenom při ochlazení, ani nemusí dojít ke krizi, se ty vaše rozpočty při současné rozpočtové politice dostanou pod takový tlak, že to odskáčou právě ti nejchudší a nejslabší, za které se teď v téhle chvíli berete nejvíc.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou bude reagovat paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nezlobte se na mě, musím také reagovat při této hojné diskusi, kde se dozvídáme samé zajímavé věci. Každopádně bych měla reagovat vaším prostřednictvím, pane předsedající, na kolegyni Pekarovou Adamovou, protože, nezlobte se, jedním dechem hájíte zdraví každého člověka a druhým dechem se jim vlastně vysmíváte, protože první tři dny jsou opravdu zásadní v jakékoliv nemoci. A já už jsem to říkala na výboru, že vám asi opravdu nejde o to, abyste měli krátkodobě nemocného zaměstnance, ale abyste si vypěstovali dlouhodobě nemocné zaměstnance. A musím říci, že bych se možná zeptala, komu jste pouštěli žilou za doby Drábkovy reformy? Možná by to bylo zajímavé. (Potlesk zleva.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP