(17.00 hodin)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Ale právě my ten automat máme, my se o těch svých platech vůbec nemusíme dohadovat, kdybychom nechali ten automat běžet. A ten automat prostě funguje na základě průměrné mzdy v České republice. Můžeme se bavit o tom, jestli je to špatně, nebo je to dobře, ale tato diskuze byla vyvolána uměle. Prostě ty platy rostly o tolik, že to způsobuje těch 20 %. Někomu se to zdá moc, někomu málo. Ale právě na pana poslance Bláhu prostřednictvím pana předsedajícího, o tom to je, že my jsme si tu diskuzi sami uměle vyvolali, a teď jsme do ní zabředli. Je to tak.

Ale já znovu vyzývám ty z vás, kteří to podpoří a berou ze státních nebo z veřejných prostředků dva nebo tři platy, nemusíte znovu čekat na žádný zákon, nechejte se zneuvolnit, pobírejte jenom jeden, zůstanou vám kompetence, zůstanou vám pravomoci, zůstane vám vliv, nezklamete své voliče, jenom prostě budete odměněni z veřejných peněz jenom jednou! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktická poznámka pana poslance Jelínka, připraví se pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Dobrý večer, vážený pane předsedající, kolegové -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím, máte slovo. Počkejte malý okamžik, než se podaří zprovoznit stopky. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení kolegové, členové vlády, já bych chtěl reagovat na poznámku kolegy Bláhy a velice mu poděkovat, protože on v podstatě jinými slovy přetlumočil náš návrh na zmražení platů ústavních činitelů na toto období, a já jenom doufám, že potom bude pro náš pozměňovací návrh hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek a jeho faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já jenom zdvořilou odpověď vaším prostřednictvím panu poslanci Ferjenčíkovi. Toto je přesně ten systémový pohled na tu věc, který jste, pane kolego, tlumočil: nám to přišlo moc, protože nikde jindy ty platy tolik nerostou. Ono nikde jinde tolik nerostou, protože také nikde jinde nikdo nesebral 20 %! Tady byl nastaven nějaký automat, teď do toho vývoje přišla ta distorze v době krize, kdy to o těch 20 % sletělo, a po uvolnění to postupně dorůstá. A vám to přišlo moc. No, mým kolegům, když jsem jim tenkrát sebral těch 20 %, tak jim to také přišlo moc. (Pobavení.) A já si myslím, že do toho prostě už zasahovat nemáme a máme to nechat běžet tím automatem.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Sklenák, po něm pan poslanec Ferjenčík, také s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Dámy a pánové, já jsem v Poslanecké sněmovně už osmým rokem a debatu o platech ústavních činitelů a představitelů státní moci jsem zažil několikrát. Řekl bych, že úroveň té debaty je rok od roku horší. Vždycky si říkáme, že musíme nastavit nějaký automat, abychom se k tomu už nikdy nemuseli vracet, pak se nám, máme ten pocit, podaří takový automat nalézt, ale další rok opět někdo přijde s tím, že je potřeba udělat novou úpravu. A v podstatě je to skutečně způsobeno tím, že kdysi došlo k zamražení platů, a vždycky když má nastat ten okamžik, že se ty platy rozmrazí, tak mně to přijde, že ještě, ještě ne, ještě to musíme posunout. A my jsme ostatně tohle udělali i to minulé volební období, a ještě právě abychom nebyli osočeni z toho, že si to rozmražujeme pro sebe, tak jsme řekli, to velké rozmražení, ať přijde až pro naše nástupce, až v příštím volebním období. A z té minulé Sněmovny nás tady přece není většina. Takže teď přišli naši nástupci, ano někteří jsme tady i z toho minulého volebního období, a přichází jak vláda, tak poslanci s tím, že je potřeba nepřipustit toto rozmražení.

Ale víte, co mně nejvíc vadí? Ta argumentace! Skutečně v důvodové zprávě vlády i v tom, co zaznívá, poslouchám tu debatu poctivě, tak je to spíš o dojmech, že to je moc. Jak říkal kolega Ferjenčík minule - jak já se budu cítit v té hospodě, když tam přijdu s tímto platem? Přece takhle nemůžeme tyto věci posuzovat. My jsme se v minulém období alespoň snažili k tomu přistoupit poměrně zodpovědně, my jsme požádali i Parlamentní institut, aby nám udělal nějaké srovnání s platy v dalších evropských státech, posuzovali jsme věcně, jestli třeba je správně, že náměstek má víc než ministr, že premiér, když jedná s představiteli státních podniků - (Místopředseda Fiala: Pane poslanče, váš čas vypršel!) - a tak dále. Takže prosím, pokud se o tom bavíme, zkusme alespoň věcně. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Ferjenčík, kterého jsem ohlásil, se mezitím odhlásil s faktickou poznámkou, takže nyní je na řadě pan předseda Stanjura přihlášený do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak já zkusím věcně komentovat jak samotný návrh zákona, tak některá vystoupení předřečníků a budu také něco připomínat. Kolegům, kteří si to budou pamatovat a nebude se to líbit, tak se omlouvám, ale fakta si připomínat snad můžeme.

Za prvé chci říci, že to je vládní návrh, ale vládní návrh vlády, která nikdy nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. To za prvé.

Za druhé. Sedí tady ministryně z České strany sociálně demokratické, která to tady obhajuje, i když vím, že nebyla... Tak připomeňme si roli této politické strany v této otázce. V minulém volebním období došlo k politické dohodě všech politických klubů, jak tuto otázku řešit. Nebylo to jednoduché, dohoda byla uzavřena. Potom tehdejší pan premiér z Ameriky pod dojmem svých poradců, proslulý svou politickou odvahou, která ho provázela celou politickou kariéru, tuto dohodu rozbil. Rozbil! Jinak to bylo vyřešeno v minulém volebním období a dneska bychom se k tomu nevraceli. Pro ty, kteří si myslí, jak na tom návrhu zákona vydělají politicky, připomeňte si jak politický osud Bohuslava Sobotky, tak výsledek České strany sociálně demokratické v minulých volbách. Neříkám, že to byl důvod, ale bezesporu jim to nepomohlo.

Načež poté, co to Bohuslav Sobotka zbořil, vznikla většina, my jsme nebyli součástí té většiny, která prosadila automat, a já se nebojím říct Hamáčkův automat, nový předseda České strany sociálně demokratické, aby dneska ministryně za tuto stranu řekla, že je to nepřijatelně vysoko. Neslyšel jsem paní ministryni, že by kritizovala svého předsedu Jana Hamáčka za tento návrh, který on přednesl a získal pro něj většinovou podporu. To je třeba říct. Takže je to buď sociálně demokratický automat, nebo Hamáčkův automat. Vyberte si!

A nebylo to, a v tom se liším se svým předřečníkem, ctěným kolegou Romanem Sklenákem, prostřednictvím pana předsedy Fialy, to nebylo tak, že ti, kteří to prosadili, to dělali pro ty příští. To opět byl nedostatek politické odvahy, proto se to v minulém volebním období zvedalo o pět setin a v prvním povolebním roce o dvacet pět setin nebo o čtvrt procentního bodu, jak chcete. Já jsem to hodnotil jako nedostatek politické odvahy, někdo to hodnotí, že to nebylo pro stávající poslance, ale pro příští. To už je ale interpretace.

Pak přijde menšinová vláda bez důvěry, která sáhne do toho zákona a říká: to jsme překvapeni. Jak si myslíte, že hlasovalo hnutí ANO u návrhu Hamáčkova automatu? Z hlavy to nevím, nedíval jsem se, ale aby to prošlo, tak museli být pro. Neříkám, že všichni, ale bezesporu výraznou většinou museli být pro. I oni jsou překvapeni, co vlastně schválili, tak hodně. Sociální demokraté to vymysleli, s hnutím ANO to prosadili a teď jsou překvapeni a budou nám tady vykládat o tom, jak je to moc. To jste nevěděli, že dvacet pět setin je pět krát víc než pět setin? To je matematika základní školy! Proto souhlasím s jedním z předřečníků, že to je pokrytectví těch, kteří to prosadili a dneska jsou překvapeni, jak je to hodně.

A teď v té debatě směšujeme několik věcí dohromady. Já osobně podporuji návrh, aby se ta základna počítala z platů v celé české ekonomice. Je to rozumné, je to systémové, a kdyby ten návrh šel k tomu, že se změní výpočet, že to nebude jenom z platů, když to řeknu zjednodušeně, v nepodnikatelské sféře, ale v celé ekonomice, tak jsem si jist, že ten návrh prošel velmi hladce, přestože by to mohlo znamenat nějaké jisté snížení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP