(14.20 hodin)
(pokračuje Okamura)

Další návrh podal pan poslanec, předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Navrhuje na středu, zítra odpoledne po pevně zařazených bodech, zařadit nový bod s názvem Projednání postupu Evropské komise a Evropského parlamentu proti Maďarské republice.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno 167 poslanců, pro 47, proti 59, zdrželo se 61. Návrh byl zamítnut.

 

K faktické poznámce se přihlásila paní poslankyně Babišová. Já vás odmažu, protože to byl omyl, předpokládám.

 

Třetí návrh podal pan poslanec Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Na středu 3. 10. - jedná se o variabilní týden - na odpoledne jako první bod navrhuje zařadit bod s názvem zajišťovací příkazy. Víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku.

Hlasování číslo 101, přihlášeno 168 poslanců, pro 68, proti 47, zdrželo se 53. Návrh byl zamítnut.

 

Jako poslední návrh máme návrh předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL poslance Bartoška. Je to opět na variabilní týden, na úterý 2. 10. si přeje zařadit tři body týkající se České národní banky. Je to sněmovní tisk 158, 160, 162. Víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku.

Hlasování číslo 102, přihlášeno 167 poslanců, pro 147, proti 1. Tento návrh byl přijat, tyto body budou zařazeny.

 

Vyčerpali jsme návrhy na změny schůze Poslanecké sněmovny. Předám řízení schůze a otevřeme první bod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dobré odpoledne všem. Nyní otevíráme bod

 

6.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách
získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických
povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských
zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 105/ - druhé čtení

Vidím, že místa u stolku zpravodajů už zaujala paní senátorka Alena Dernerová, kterou zvu, a prosím, aby se ujala slova.

 

Senátorka Alena Dernerová: Dobrý den, vážený pane předsedající, páni ministři, vážené paní poslankyně, páni poslanci, přicházím před vás ve druhém čtení s návrhem senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb. Tento návrh tady už prošel prvním čtením s vaším pozitivním souhlasem a byl projednán i zdravotním výborem parlamentu.

Je to jednoduchý návrh zákona, týká se vlastně toho, aby tradiční čínská medicína, která byla omylem vřazena do zdravotního zákona, vlastně tento zákon opustila a aby se stala součástí připravovaného zákona o léčitelích. Myslím, že to je smysluplný a velmi jednoduchý a logický zákon. Nikdo neříkáme: rušíme tradiční čínskou medicínu. Říkáme, že to není medicína v pravém slova smyslu, a proto by měla být mimo zákon zdravotnický. Má podporu kromě zdravotního výboru parlamentu i všech děkanů lékařských fakult, vědecké rady lékařské komory a vlastně odborné veřejnosti. (V sále je rušno.)

V prvém čtení jsem vás seznámila, myslím, dosti podrobně s touto -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní senátorko, já vás přeruším a požádám kolegy ve sněmovně o větší klid, aby ti, kteří nás nechtějí poslouchat, nechtějí se zúčastnit tohoto jednání, odcházeli tiše. Myslím, že už máme klid. Můžete pokračovat.

 

Senátorka Alena Dernerová: V prvém čtení jsem vás seznámila podrobně s tímto návrhem, takže myslím, že by to stačilo. Eventuálně ještě vystoupím, abych něco dodala.

Děkuji. Prosím o podporu ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 105/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro zdravotnictví poslankyně Jana Pastuchová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Přečtu vám usnesení výboru pro zdravotnictví jako výboru garančního z 21. schůze ze dne 12. července 2018 k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 105.

Po úvodním slovu a zpravodajské zprávě poslankyně Mgr. Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 105.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Dana Balcarová. Předtím se mi hlásil s přednostním právem pan předseda Stanjura. (Poslanec Stanjura dává přednost poslankyni Pastuchové.) Dobře. Prosím paní poslankyni Pastuchovou.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já bych vás velmi krátce ráda seznámila s pozměňovacím návrhem, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě.

Ráda bych zmínila, že jsem k diskutovanému senátnímu návrhu novely o nelékařských zdravotnických povoláních připravila tento pozměňovací návrh, který upravuje podmínky vzdělávání u několika konkrétních profesí. Navrhuji v něm, aby všeobecné zdravotní sestry -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vás přeruším a požádám poslance, aby se usadili ve svých lavicích, pokud by to bylo možné, nebo ať svoji diskusi přenesou mimo sál do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Navrhuji v něm, aby všeobecné zdravotní sestry v případě, že budou chtít vykonávat povolání zdravotně sociálního pracovníka, nemusely absolvovat akreditovaný kvalifikační kurz zdravotně sociální pracovník, který se zaměřuje na minimální zdravotnické vzdělání. Takový kurz je vhodný pro absolventy v zákoně vyjmenovaných humanitních oborů. Všeobecné zdravotní sestry již takovou odbornou způsobilost mají, není tedy třeba, aby tento kurz absolvovaly.

Dále navrhuji úpravu v oblasti vzdělávání zdravotnických záchranářů, kteří nově musí absolvovat roční praxi v nemocnicích ve formě poskytování akutní lůžkové péče a v urgentním příjmu. Můj pozměňovací návrh tuto podmínku ruší pro řidiče vozidel zdravotnické záchranné služby, kteří na záchranné službě vykonávali toto povolání nejméně po dobu pěti let v posledních sedmi letech předtím, než si dodělali vzdělání zdravotnického záchranáře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP