(12.20 hodin)
(pokračuje Benešík)

Skutečně je to mimo jiné taky židovská a křesťanská tradice, římské právo, řecká filozofie. Já věřím tomu, že v této Sněmovně budeme v rámci těchto civilizačních hodnot jednat, například když se bude jednat o zdanění církevních restitucí. A tato šlamastyka je dobrá pro jednu věc, že si dneska snad všichni uvědomujeme, že to není nějaký ten Brusel tam daleko. Jsou to konkrétní lidé, konkrétní politici z konkrétních členských států, kteří rozhodují a kterým my chybně říkáme Brusel. Jsou to konkrétní europoslanci, konkrétní eurokomisaři, konkrétní ministři zasedající na Radách Evropské unie a konkrétní premiéři zasedající na Evropské radě. To je, dámy a pánové, Brusel! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy vyzývám místopředsedu Sněmovny Petra Fialu a následně vystoupí pan poslanec Farský. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené kolegyně, vážení kolegové, my se tady samozřejmě můžeme zaklínat národními zájmy, hádat se, diskutovat ještě dvě hodiny, ale své národní zájmy nebudeme schopni prosadit, pokud nebudeme mít srozumitelnou a koordinovanou zahraniční politiku. A my takovou zahraniční politiku nemáme. Podívejte se, co ukázala tato debata. Tato debata ukázala, že ačkoliv předseda vlády má nějaké zahraničněpolitické stanovisko, jeho vlastní europoslanci mají stanovisko úplně opačné. Tato debata také jasně ukázala, že i když tady místopředseda České strany sociálně demokratické horuje za národní zájmy a proti spuštění procesu vůči Maďarsku, tak ten, kdo za jeho stranu fakticky řídí Ministerstvo zahraničních věcí, pan europoslanec Poche, má stanovisko úplně opačné. Pokud takto budeme pokračovat v prosazování svých zájmů, ve vysílání signálu do Evropy a do zahraničí, tak vás mohu ujistit o jediném: žádné svoje zájmy, žádné zájmy České republiky, žádné zájmy občanů České republiky nebudeme moci účinně hájit. Takovýto zmatek, takováto nekoordinovaná zahraniční politika nemůže vést k ničemu dobrému.

Takže já využívám i této příležitosti, abych znovu vyzval vládu a vládní strany k tomu, aby zaujaly odpovědnější postoj k zahraniční politice, udělaly si pořádek ve vlastních řadách a co nejrychleji jmenovaly plnohodnotného ministra zahraničí, který bude za zahraniční politiku zodpovídat, jak je to běžné v každé demokratické civilizované zemi. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní bych tedy přečetl tři omluvy. Omlouvá se mezi 15. a 20. hodinou z pracovních důvodů pan poslanec Robert Králíček. Dále se od 12.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Aleš Juchelka. Dále se omlouvá pan poslanec Martin Stropnický, od 12 hodin po zbytek dnešního zasedání se nemůže zúčastnit z rodinných důvodů.

Nyní předseda poslaneckého klubu STAN, pan poslanec Farský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych říct, že Evropská unie přece není jenom prostorem, kde se přerozdělují dotace, kde se nastavují rozpočty a vyživují se jednotlivé regiony, ale je předně, a to zcela zásadně, územím, na kterém se ctí společně sdílené hodnoty. A já se tady nebudu distancovat od hlasování našeho europoslance Standy Polčáka. Já si myslím, že hlasoval s rozvahou a hlasoval správně. (Potlesk poslankyně Hyťhové.) Protože je potřeba zvláště tyto hodnoty, které mají větší sílu a dlouhodobější platnost než nějaké přesuny dotací mezi regiony, chránit. A očekával bych, že v těchto chvílích vystoupí předně ti, kteří o národních hodnotách, hodnotách Evropy a jejich křesťanských základech tak často mluví a dávají si to i do programů, staví na hranicích zdi a ploty a brání, aby nikdo, kdo má jiné vyznání, do Evropy vůbec nemohl přijít. A ti dneska kritizují? Vždyť to nedává vůbec smysl.

Hlasovalo 448 poslanců pro, 197 proti a 48 se jich zdrželo. A proč hlasovali pro to, aby byl aktivován článek 7? Záleží samozřejmě na rozhodnutí Evropské komise, jak se k tomu postaví. Protože z jejich pohledu a podle zprávy, která byla zpracována pro Evropský parlament, je v Maďarsku ohrožena nezávislost soudů, ohrožena svoboda médií, ohrožena občanská společnost a zneužívají se dotace. Kdo špatně poslouchal - mluvil jsem o Maďarsku, ne o České republice. (Potlesk z pravé části sálu. Předsedající upozorňuje na čas.)

Je v bytostném zájmu - (Předsedající opět upozorňuje na čas. Poslanec reaguje tím, že vystupoval s přednostním právem.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jestli je to s přednostním právem do obecné, tak nejste ovšem teď, ale před vámi je paní ministryně Schillerová, takže to nejde. A nyní jsou za vámi ještě dva poslanci s faktickými poznámkami.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Omlouvám se, ale hlásil jsem se s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, ale faktické poznámky mají přednost před přihláškami do obecné rozpravy s přednostním právem.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Myslím, že to vyřešíme tím, že nebudu víc jak minutu dlouhý. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To nejde, to by opravdu nešlo. To by byl precedens. Já se strašně omlouvám.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Dobře, vrátím se s chutí zpátky a řeč vám dopovím, abych vám řekl, že hlasování Evropského parlamentu bylo v zájmu České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, prosím, dodržujme jednací řád. Já se moc omlouvám. (Poslanec se odkazuje na svoji přihlášku.) Super, já vaši přihlášku do obecné rozpravy s přednostním právem mám. Takže mi to dovolte zrekapitulovat, aby tady nebyla nervozita. Mám tady dvě přihlášky k faktickým poznámkám - pan poslanec Bžoch vystoupí nyní a následně pan poslanec Jiří Kobza. Pak ihned jdeme do obecné rozpravy, kde mám s přednostním právem jako první paní ministryni Schillerovou a následně tedy pan předseda poslaneckého klubu STAN Farský.

Takže pane poslanče, prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Já vám děkuji, pane předsedající. Budu velmi stručný. Hlasování včera v Evropském parlamentu v našich očích bylo nešťastné, nicméně to neznamená jasnou aktivaci článku 7 a bude na členských státech, které se musí společně dohodnout, všichni, jak budou dále postupovat.

Co se týče toho, jak nás tady všichni neustále okopáváte.

K vám, pane předsedající. Vy jste schopen spojit migraci s nákupem vajíček v obchodě. To už není možné. Vy kdybyste neměl migraci, tak nemáte vůbec nic. To, jak se včera hlasovalo v Evropském parlamentu, jak hlasovali naši europoslanci, nemá s migrací, kterou vy neustále všude zmiňujete, vůbec nic společného.

K vám, pane Bartošku, prostřednictvím pana předsedajícího. Já vůbec nevím, o čem mluvíte. Jakou pravdu chcete slyšet? Já vůbec nechápu, co zmiňujete? Naše zahraniční politika je jasně daná v programovém prohlášení, tak si ji přečtěte. Tam to všechno najdete, všechny informace jsou veřejné, jsou pro všechny. A za tím si stojíme, stojí si za tím náš premiér. Věřím tomu, že za tím stojí i pan ministr zahraničních věcí. Tam jsou jasné věci. Já nevím, jakou pravdu chcete víc slyšet. Přečtěte si to. Děkuji. (Velmi emotivně. Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy vyzývám pana poslance Jiřího Kobzu, zatím poslední přihlášeného s faktickou poznámkou. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Po ideologickém výlevu bych si dovolil vrátit se zpátky k víceletému rámci.

Vážené kolegyně, vážení kolegové napříč politickým spektrem, všichni jsme tady, protože nás zvolili naši občané, abychom hájili jejich zájmy. Zvolili nás občané, kteří mají možná rozdílné názory, ale my je tady reprezentujeme. Diskuse, která tady zazněla a která nějakým způsobem diskutovala politický rozměr tohoto víceletého fiskálního rámce, je naprosto legitimní a podněty, které zde zazněly, nemůžeme brát na lehkou váhu.

Nicméně si dovolím shrnout většinu příspěvků, které jsem slyšel. Je jasné, že víceletý fiskální rámec, jak je předložen, jak je nabízen Evropskou komisí, není v zájmu této země. A já si dovolím vás poprosit, abyste ho nepodpořili. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Ještě mám jednu faktickou přihlášku. Je to pan poslanec Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem nevydržel a chci reagovat na předřečníka z hnutí ANO, který tady hovořil něco o tom, že zahraniční politika České republiky je napsaná v programu hnutí ANO a v programu vlády a že to je jasné. Přátelé, tak to přece není. Zahraniční politiku má řídit ministr zahraničí, který zde dneska není přítomen. Ministerstvo zahraničí řídí člověk, který je v jakési podivné dvojroli, který je zároveň europoslancem, včera nějak hlasuje a premiér vlády se dneska od jeho hlasování vlastně distancuje. To je naprostý chaos. A říci, že se nic neděje a že to máme ve vládním prohlášení, je naprostý alibismus.

Opravdu je potřeba, aby vláda a vládní koalice vyřešila problém, který tady má na Ministerstvu zahraničí, a pak by možná nedocházelo k naprosto chaotické a nesrozumitelné situaci, za kterou bohužel neseme zodpovědnost všichni, a je to výsledek i celkové politické situace zde v České republice. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP