(17.50 hodin)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si tlumočit stanovisko poslaneckého klubu Pirátů. My jsme vetovali zrychlení projednávání, protože si myslíme, že je potřeba využít příležitost, že Sněmovna má vůli se tímhle problémem zabývat a udělat to důkladněji.

Kolegové už tady zmiňovali tu nesmírnou nepřehlednost současného stavu. Člověk teď reálně neví, který svátek bude otevřeno a kdy nebude, což je naprosto nepraktické. Ani ty svátky, tak jak jsou vybrané, nejsou vybrané nějak srozumitelně. Třeba že by byly křesťanské svátky, kdy se nenakupuje, nebo něco takového. Prostě to byl zase kompromis, který ale nemá žádnou vnitřní logiku, takže je to naprosto matoucí. To je jeden aspekt toho problému. (Silný hluk v sále.)

Druhý aspekt je samozřejmě zlepšení podmínek zaměstnancům. To byl, předpokládám, jeden z hlavních motivů toho zákona, když vznikal. A to zlepšení podmínek zaměstnanců především velkých řetězců. Piráti obecně nemají rádi zákazy. Radši mají měkčí opatření. Například povinné zvýšení mezd ve svátky. Bohužel na co narážíme v tomto konkrétním případě, že celá řada pracovníků v těch supermarketech jsou vlastně agenturní pseudoživnostníci, na které se potom nevztahuje ten bonus pro svátek. Takže se nedaří vynutit to podle nás lepší pravidlo, kdy by člověk, co jde ve svátek do práce, dostal třeba dvojnásobek nebo trojnásobek a byl tímto způsobem odškodněn -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já se omlouvám, pane poslanče. Opět poprosím kolegyně a kolegy, tentokrát především v levé části jednacího sálu, o klid a o to, abyste měl prostor přednést svoje argumenty. Prosím pokračujte.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji, pane předsedající. Takže místo toho, aby se nám skutečně dařilo vynutit ten záměr, aby svátky a práce v nich byla lépe honorovaná, tak se to často nedaří skrz nějaké kličky. Stejně tak ten záměr, aby ti pracovníci nemuseli do práce, se často nedaří naplnit kvůli tomu, že například zaměstnavatel udělá velkou inventarizaci a další kroky. Takže není vůbec naplněný cíl toho zákona. Takže část lidí třeba přijde o příplatek, nebo část lidí stejně nemůže trávit ten svátek s rodinou a akorát třeba přesouvá zboží a dělá další věci. Je dokonce možné, že část zaměstnavatelů a těch velkých řetězců zákon podporovala z tohoto důvodu. Že jim vlastně vznikají nějaké dny, kdy si můžou zařídit inventuru a nemusí se strachovat, že jim konkurence přebere zákazníky. Což může mít samozřejmě nějakou logiku, ale zase to zhoršuje komfort lidí obecně.

Takže si myslím, že Sněmovna by měla ten zákon projednat podrobně, zabývat se především tím problémem přehlednosti pro lidi, vymahatelnosti zlepšených podmínek zaměstnanců, a v případě, že se nám podaří najít nějaký kompromis, který řeší ty problémy, které jsem zmínil, tak bychom to mohli nějak komplexně upravit ideálně tak, aby tam byla shoda zprava i zleva a nezabývali jsme se tím každé dva roky, jako se to děje teď. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Předseda vlády Andrej Babiš se omlouvá z dalšího jednání Poslanecké sněmovny z pracovních důvodů.

Nyní bude s faktickou poznámkou reagovat pan poslanec Bláha. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážení kolegové, kolegyně, já jsem tady už opravdu naposled. Před chvílí jsem stáhnul faktickou, protože jsem zapomněl téma. Já bych vám chtěl jenom říct, že... (Poznámky z pravé strany sálu na adresu řečníka.) Každý nemá na to, aby byl okamžitě řečník, můžete se tomu smát. Ano, budeme se navzájem posmívat, vždyť to je hezký. To je v pohodě. To je ta demokracie, která tady mezi námi je.

Já bych vás chtěl jenom poprosit, opravdu, jestli se chcete o tom problému víc dozvědět, jsem ochoten s vámi o tom mluvit. A já se na vás nezlobím, že nejste orientovaní v tomto segmentu. Nezlobím se na vás za to a jsem připraven vám tyto otázky zodpovědět. Ale tady to přece nebudeme rozebírat.

A co se týče podnákladových cen, je to opravdu jinak. Umožnili jsme sem dovoz, například v letošním roce, masa už zabitých prasat, napůlených, za 25 korun kilo. Díky tomu všichni naši zemědělci, kteří chovají prasata, měsíčně prodělávají miliony. Tak jim běžte říct, že vám o to vůbec nejde, že to je ta tržní ekonomika. Když v ostatních státech mají národní dotace. Běžte jim to říct, že přišli o miliony. Jak se k tomu mají postavit? Že si celý roky piplají ten chov od toho nejmenšího, aby měli návratnost, vychovají si ta malá selátka a jdou dál a dál. Tak běžte za nimi, co vám na to řeknou. Jeďte za nimi, že nechcete řešit podnákladové ceny a dovoz podnákladových přebytkových výrobků do České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následovat budou faktické poznámky pana předsedy Stanjury a pánů poslanců Skopečka a Klause. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak první poznámka k řečníkovi. Pět let je vaše hnutí ve vládě. Vystupuji jako opoziční řečník. Vy jste měli ministra zemědělství, ne? Po volbách. Tam se ptejte, co s tím udělal. Ale když poslouchám pana poslance Bláhu, jako bych slyšel některé západoevropské politiky, francouzské, německé, nizozemské. O dumpingu z východu, jak máme dumpingové mzdy, jak je nefér, aby české výrobky byly umisťovány na jejich trh. Nikdy jste to neslyšel? Já jsem to slyšel. Zeptejte se dopravců, jak aplikují minimální mzdu ve své zemi na naše zaměstnance. To je cesta do pekel. To je cesta cel, obchodních bariér, zvyšování cen, snižování konkurence. Možná se vám to líbí. Měl byste pak sedět o čtyři lavice vlevo - z mého pohledu. To by tam programově sedělo. Protože odpovídat na celní obchodní bariéru tím, že dám ještě větší celní nebo obchodní bariéru, není v zájmu České republiky. Jsme exportně orientovaná ekonomika a podle toho máme postupovat. A pokud máme 80 nebo 81 % vývozu naší produkce, nebo našeho exportu do zemí Evropské unie, tak nenahrávejme těm hlasům, které chtějí právě z těchto důvodů stavět nové obchodní bariéry pro umístnění zboží a služeb poskytovaných z České republiky.

Jako bych to slyšel. To jsou ty debaty o jednotných sociálních dávkách. O tom jste už také mohl slyšet, pane poslanče Bláho prostřednictvím pana předsedajícího. To jsou velmi nebezpečné věci a my bychom se k tomu neměli přidávat a naopak se snažit o odbourávání obchodních bariér. To je v zájmu České republiky, to je v zájmu našich podnikatelů a to je taky v zájmu zaměstnanců našich podnikatelů. (Upozornění na čas.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktická poznámka pana poslance Skopečka. Po něm s faktickou poznámkou pan poslanec Klaus. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Pan poslanec se tam na nás obrátil a zeptal se, jestli se nám zdá férové, že je sem dováženo to levné maso. Já bych mu odpověděl otázkou. Zdá se vám férové, že vyvážíme ty levné škodovky do Německa a konkurujeme tak těm drahým Audi a Porsche? Jak je to férové vůči těm zaměstnancům v automobilce Audi, Porsche, že si dovolujeme dovážet levné škodovky do Německa? Jak k tomu přijdou ti zaměstnavatelé? Jak jim mají konkurovat? Jak mají přesvědčit ty německé spotřebitele, aby nekupovali české škodovky, ale koupili si německé dražší Audi? Takže to je tak asi zhruba ten argument. Myslím, že řada z nás volný trh a volný mezinárodní obchod podporujeme. Vy evidentně ne.

Co se týče toho levného masa, tak bych vám doporučil se zaměřit na podstatu toho problému. Máte ministerstva, jste ve vládě, jezdíte na jednání evropských rad. Ten problém tkví v socialistické zemědělské politice Evropské unie, která tvoří nadprodukci, dotuje. Tam jsou ty problémy s nízkými cenami masa. Pokud tohle zrušíme a nastavíme i volný obchod bez dotací, bez regulací, jako je tomu v jiných segmentech ekonomiky, tak přestane být i problém s tím levným dotovaným masem.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následuje faktická poznámka pana poslance Klause. Po něm vystoupí s faktickými poznámkami v tomto pořadí páni poslanci Juříček, Bláha a Holík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Jsem rád, že debata získala trošku takový rozměr kulturní vložky, protože jsem už byl maličko takovej unavenej, jak jsem tam seděl. Tak bych chtěl taky jenom říct, že se na pana poslance Bláhu nezlobím.

A ještě bych možná rád požádal, když projednáváme bod, který se týká otevírací doby obchodů, jestli by to šlo, ale netrvám na tom, že bychom z toho vynechali ta prasátka a další nějaké ty věci, které s tím nesouvisí, a třeba se skutečně bavili o tom, že bychom ty lidi nechali, ať si otevřou, kdy chtějí, a nemuseli jsme tu debatu ohýbat jinam. Ale možná že už to vydržím až do těch sedmi v tomhle stylu. Tak děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP