Úterý 11. září 2018, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

166.
Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny
č. 58 ze 4. schůze dne 12. prosince 2017 ke zřízení
vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k OKD

Otevírám tento bod a prosím navrhovatele tohoto bodu pana poslance Lukáše Černohorského, aby předložený návrh uvedl.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Dobrý den. Dovoluji si vás požádat o prodloužení lhůty k předložení zjištění vyšetřovací komise, tak jak je indikováno v návrhu na změnu usnesení číslo 58 ze dne 12. prosince 2017. Vyšetřovací komise k OKD vznikla, aby prošetřila veškeré aspekty privatizace této společnosti a její cesty k insolvenci. Cíl komise je náročný jak z hlediska časového období, které má vyšetřovat, tak i z hlediska rozsahu materiálu, který musí prostudovat. Jedná se o období počínaje rokem 1990 a konče insolvencí OKD. Materiály zahrnují tisíce stran spisu, které komise a její pracovníci studují.

Osobně se domnívám, že vyšetřovací komise OKD patří v historii Poslanecké sněmovny k těm nejnáročnějším z hlediska časového i odborného, neboť se jedná o složitou problematiku z oblasti obchodního práva až po evropské právo. Vyšetřovací komise spolupracuje s mnoha orgány veřejné správy, se státním zastupitelstvím i soudy. Časově náročné není pouze zkoumání písemných materiálů, ale také výslechy svědků. Prozatím bylo vyslechnuto 22 svědků a zhruba podobný počet nám ještě zbývá vyslechnout. Jak asi více, tak vyšetřovací komise pracovala i během parlamentních prázdnin a i přes intenzivní činnost i zapojení veškerých zdrojů včetně zdrojů Kanceláře Poslanecké sněmovny nebylo možné dosáhnout cíle v tak krátké době, která byla původním usnesením stanovena.

Domnívám se, že komise i přes relativně krátkou dobu své činnosti dospěla k některým závažným zjištěním, která dosud nebyla známa. K naplnění cílů stanovených Poslaneckou sněmovnou v usnesení číslo 58 však potřebuje vyslechnout svědky, které nebylo možné ještě vyslechnout, a zpracovat zbývající materiály. Své zjištění by komise měla předložit v případě, že bude schválena změna usnesení do 12. dubna 2019. Z těchto důvodů vás, vážení kolegové a kolegyně, žádám, abyste hlasovali pro navrženou změnu usnesení a umožnili vyšetřovací komisi dále fungovat.

Dovolím si tedy načíst změnu usnesení, ke kterému se poté v podrobné rozpravě přihlásím.

Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny číslo 58 ze 4. schůze dne 12. prosince 2017 ke zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k OKD: "Poslanecká sněmovna mění usnesení Poslanecké sněmovny číslo 58 ze 4. schůze dne 12. prosince 2017 ke zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k OKD takto: Článek 3 zní: 3. Stanoví lhůtu do 12. dubna 2019, v níž je vyšetřovací komise povinna předložit své zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně."

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení ve všeobecné rozpravě k tomuto bodu. Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova. Přistoupíme k rozpravě podrobné, kterou otevírám. Pan poslanec Černohorský chce zopakovat, nebo odkázat k usnesení.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Já bych se chtěl tedy přihlásit k návrhu toho usnesení, které jsem tady v obecné rozpravě přednesl. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, podstatné bylo datum 12. 4. 2019. Ještě někdo má zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak je přednesl navrhovatel pan poslanec Lukáš Černohorský.

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno je 177, pro 157, proti nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod a tím je bod číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP