(Jednání pokračovalo ve 22.08 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené poslankyně, vážení poslanci, přeji hezký pozdní večer, budeme tedy po pauze, kterou si vyžádal poslanecký klub ODS, pokračovat ve schůzi Poslanecké sněmovny. Požádal bych členy vlády, aby zaujali svá místa.

Nyní jako první s faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ve smyslu jednacího řádu reaguji na vystoupení svého kolegy pana předsedy Stanjury, který si vyžádal přestávku na délku 20 minut, aby mohl pan premiér vyjít mezi veřejnost. Podle informací, které máme, pan premiér vykoukl na tu ulici, a když viděl, že mu dav není nakloněn, třeba mi to rozmluví, tak zase jako se vrátil zpátky, aniž by s těmi lidmi mluvil. (Smích v sále.)

Pane premiére, promiňte, takhle se nechová chlap. Chlap se baví i s lidmi, kteří mají jiný názor. Vy utíkáte před lidmi, kteří mají jiný názor, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte, kňouráte, fňukáte. (Bušení do lavic převážně z levé části sálu.) Děláte úplně všechno pro to... Pane předsedající, prosím, abyste mi odečetl čas, zatímco nedisciplinovaní poslanci mlátili do lavic. (Opětovné bušení do lavic.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře, já vám, pane poslanče, vyhovím a nastavím vám čas, abyste dostal prostor na svou faktickou poznámku v délce dvou minut.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pane premiére, děláte všechno, co normální chlap nedělá. Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte. (Bušení do lavic.) Česká republika... (Poslanec Faltýnek z lavice: On je vožralej, nech toho. Smích a potlesk části poslanců.) Česká republika si zaslouží předsedu vlády, který s sebou nese název chlap. To vy nejste a to je také jeden z důvodů, proč vám nelze vyslovit důvěru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan předseda Kalousek. A pan premiér Babiš s přednostním právem, takže čas není omezen. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já bych chtěl poděkovat ODS za tu přestávku. Já jsem šel mezi demonstranty. Já nevím, kolik má promile vožrala Kalousek dneska. Možná stejný promile jak oni venku. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím vás, oslovujte se jenom prostřednictvím předsedajícího, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Jo, je zase vožralej jak obyčejně. Zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet. (Bušení do lavic z pravé části sálu.) Nebudeš mluvit o mojich dětech!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím vás, používejme slušné výrazy a oslovujte se pouze prostřednictvím předsedajícího, nebo budu nucen vám odebrat slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já můžu na ně mluvit přímo, pane předsedající. (Z pléna: Ne!)

Takže já jsem šel ven mezi ty demonstranty a chtěl jsem s nima mluvit. A co jsem jim chtěl ukázat? No todle, nechť to vidí všichni občané! (Ukazuje nějaký papír.) Co to je, todle? (Následně mluví zvýšeným hlasem.) Čtvrtek 24. srpna 2006, 15:43. (Stupňuje důraznost projevu.) Kalousek je pro vládu s ČSSD tolerovanou komunisty, pane! Vy dneska celý den vykládátě o komunistech? (Potlesk.) Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek souhlasil s výzvou šéfa ČSSD Jiřího Paroubka k jednání o společné vládě. Kalouskovi by nevadila ani tolerance takové vlády ze strany KSČM a předsednictvo KDU-ČSL je v tom podpořilo. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by komunisté vznik vlády ČSSD a lidovců zřejmě umožnili. Hovořili jsme o možnosti koaliční spolupráce. Byla by to menšinová vláda, která by hledala podporu napříč politickým spektrem. V případě komunistů předpokládám nějakou formu umožnění vzniku, uvedl Kalousek po jednání s Paroubkem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP