(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, tak dobrá, když pan Kolovratník takto, tak já na něj taky tak! Ono to bylo také v jiné souvislosti, je potřeba si říci, ale má pravdu. Hlasovali jsme tak, jak jsme hlasovali. Nicméně já bych tady připomněl starou větu. Ono když zasedá parlament, tak se dějou věci. Člověk si není jist ani životem, ani majetkem. A to říkali staří Britové. A já si myslím, že ano, my jsme si uvědomovali, že toto je velmi ostrá záležitost. A byla tam záležitost ostřejší, která byla potřeba vyřešit. Tak to prostě bylo! V současné době máme tady ale spoustu připomínek od těch neuvolněných komunálních zastupitelů, neuvolněných starostů, že pokud budou podávat majetková přiznání v tomto duchu, že prostě do politiky nepůjdou, že končí. Řada stávajících starostů na malých obcích to avizuje, že takhle dál už nechce. Nebo ti, kteří by chtěli, jsou majetní, tak se odkrývat nechtějí. Sám jsem to zažil u sebe v radě města, kdy jeden ze zastupitelů řekl, že okamžitě končí v radě, protože nebude odhalovat svůj majetek, který získal někde úplně jinde. Lidská závist je nekonečná.

Já si myslím skutečně, že... Já osobně si myslím, že tento zákon je nadbytečný, ale nechci tady vyvolávat polemiku, protože řada lidí si myslí, že není. Na druhou stranu když se podíváte na četnost podívání se do těch registrů, tak budete opravdu překvapeni, že to není tak velká četnost. Když se podíváte ale strukturálně, jak je ta četnost složená, tzn. kdo se tam ptá, tak trvám na svém, co jsem tady řekl. Musím říct, že to tak je. A rozhodně máme spoustu dalších aparátů na to, abychom pochopili, zda ten komunální politik se ve své funkci chová standardně, nebo nestandardně, jestli si pomáhá malou domů, nebo nepomáhá.

Ale na druhou strnu říkám, oni to nakonec stejně zhodnotí voliči. A my tady trošku z voličů děláme blbce. Protože volič přece má svoji hlavu a volič zvolí toho, o kom je přesvědčen, že tu práci bude dělat dobře, že má nějaké morální zásady, má prostě na to, aby tu funkci vykonával. Nebudu tady připomínat, že i někdy, přestože padnou některá trestní oznámení (upozornění na čas), nakonec volič se stejně rozhodne, že to je taková prkotina, že mu to nestojí za to. Znovu říkám, nejsem zastánce tohoto návrhu zákona, ale zlehčení podporuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl reagovat na vystoupení Martina Kolovratníka. On to neřekl celé. To, co řekl, sedí. Tak já se zeptám, je to řečnická otázka, pana poslance Kolovratníka, jestli si pamatuje, kolik poslanců z hnutí ANO vystoupilo v rozpravě. Nebudu ho zkoušet - dva. Oba mluvili o tom, jak je to proti Andreji Babišovi. O ničem jiném.

Důležitá otázka je, kdo ty paragrafy napsal a předložil do Poslanecké sněmovny. Vláda! Podívejte se na pozměňující návrhy, které jsme podávali tehdy, které měly chránit komunální politiky. Podívejte se, kdo pro ně hlasoval a kdo je odmítl v hlasování. Klidně se k tomu vraťme, i když to nemá žádný smysl. Ta debata byla mnohem lepší, kdybyste například podpořili naše pozměňovací návrhy, tak jsme si mnoho problémů ušetřili. A to je celé.

Takže říct: Vy jste byli pro! Ano, to ví každý. Na sjetině. Není důvod. Já jsem taky hlasoval pro, ale předtím jsme dali pozměňovací návrhy, které bohužel neprošly. Varovali jsme proti centralizaci toho registru. Říkali jsme: Nechme to, jak to je. Nesahejme do povinností, které mají komunální politici. V zásadě to funguje. Nikdo nebyl schopen říct, v čem to nefunguje, proč to bude lepší. A to navrhla vaše vláda, pane poslanče Kolovratníku prostřednictvím pana místopředsedy. Tak musíme podat tu informaci úplně celou. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Paní poslankyně Oborná, potom pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslankyně Monika Oborná: Hezký den, vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně. Já už tady hodinu poslouchám debatu o novele střetu zájmů a dovolím si navázat na kolegu Kolovratníka. Já jsem tady sice ve Sněmovně nováčkem, ale prošla jsem si tehdejší debatu a prosím pěkně, nebyl v ní snad jediný příspěvek, který by se netýkal Andreje Babiše. Problematice ochrany soukromí členů samospráv se nevěnoval nikdo. Podotýkám nikdo! Nebyl předložen ani jediný pozměňovací návrh v této věci. Takže dámy a pánové, vy jste v rámci antibabišovského tažení schválili zákon, který ohrožuje soukromí nad rozumnou mírou a odrazuje slušné lidi od komunální politiky. Nyní to napravujeme a hodinu o tom debatujeme. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Ferjenčíka, potom pan poslanec Válek a další.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já bych to chtěl jenom shrnout za náš klub. My jsme také souhlasili s tím, že ten zákon má být nějakým způsobem proporční a že se nemá týkat nejmenších obcí. Bohužel, sněmovní většina se rozhodla pro širší kompromis. Proto my jsme náš návrh stáhli, protože bychom ještě dál posílili vykostění toho zákona. Jinak s tím, aby tam nebyly malé obce, jsme my neměli problém, sami jsme to navrhli, bohužel ústavněprávní výbor to vyhodnotil jinak. Myslíme si, že se ten pozměňovací návrh jde, zavádí nadbytečnou byrokracii a nebude fungovat, jak je zamýšleno. Ostatně kdokoli si může udělat server, kde zplnomocní ostatní občany, aby si jeho jménem dávali ty žádosti. A to bude zcela legální, jak o tom mluvil pan Stanjura, že nebude. V tomto případě to bude zcela legální. Díky.

Budu rád, když zamítnete déčko, jestli projde áčko. Myslím, že to celkem odráží vůli této Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Válka. Potom pan poslanec Plzák.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Dámy a pánové, já bych ústy pana předsedajícího chtěl říct, že jako poslanec za TOP 09 jsem tady v minulém období nebyl, paní poslankyni Oborné, a tím pádem jsem pro to nehlasoval. A nesouhlasím s ní, že za to, že se ten zákon přijal, může pan premiér v demisi Babiš. Nemá pravdu, podle mě je zbytečné takto na něho útočit. On za to nemůže. Já se ho tedy i jako poslanec TOP 09 musím zastat, protože si myslím, že musíme jednat férově, a on určitě ten zákon neprosadil.

A chtěl bych poděkovat Pirátům, že tleskali, a moc jim za to děkuju, když tady zaznělo, že teď chceme napravit, ty strany, byť někteří poslanci jsme v nich nově, tu chybu, která se stala, ten zákon vrátit. A děkuju za to, že tleskali, a tím pádem ho podpořili. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Plzák, po něm pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo. Tady se mluví o sprostých podezřelých a já si jako poslanec také můžu připadat jako sprostý podezřelý. Ale o tom jsem mluvit nechtěl. Já jsem chtěl reagovat na svého kolegu Ivana Adamce, který tady předestřel takovou nějakou situaci. Starostové začnou skládat funkce, nebude chtít nikdo kandidovat a co se stane? Kdo bude řídit obce? Přijde úředník z Ministerstva vnitra a na něj se vztahují taky tato omezení? On se také bude svlékat? Je zmíněn v tom zákoně? Já se omlouvám za neznalost, já jsem se tím zákonem, přiznám se, tolik nezabýval - ale je tam tento člověk zmíněn? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Bláhu.

 

Poslanec Jiří Bláha: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já jsem nechtěl vystupovat, ale když to tady slyším, tak si říkám: To máme tady zase blábolů! Tak já jenom připomenu. Proč ten zákon vznikl? To byl vzkaz tradičních politiků těm, kteří něco v životě dokázali, udělali: Nelezte sem! Protože jinak si na vás posvítíme a svlíkneme vás do naha! A taky to tak dneska dopadá. Ti, kteří něco umějí, tak nechtějí vůbec do té politiky vstoupit. Nechtějí pomáhat. A právě oni by mohli něco změnit na těch vesnicích. Takže to je to, co nám ten zákon přinesl a co jsme schopni kontrolovat.

Takže vám to řeknu: Nejste schopni zkontrolovat díky těm hlášením vůbec nic! Protože pokud byste chtěli něco zkontrolovat, tak by tam musely být odpisy, muselo by tam být vyřazení majetku, abyste vůbec došli k tomu, co ten dotyčný účtoval a co nabyl a co pozbyl. Tím, co se tam uvádí, vlastně uvádíte jenom zmatek. Víc nic. Je to k ničemu a nikomu to neposlouží. Jenom to odradí ty slušné a pracovité, aby pro nás všechny chtěli něco dělat. Díky! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP