(12.40 hodin)
(pokračuje Kolovratník)

Po dohodě na volební komisi jsme do usnesení 61, které máte k dispozici, navrhli, že to funkční období v případě zvolení započne až dnem 15. května, tak aby práce těch orgánů, nebo nově zvoleného orgánu plynule navázala po ukončení funkčního období v tom předchozím obsazení. To vše je obsaženo v usnesení číslo 61 volební komise z 28. března.

V souladu s usnesením vás seznámím ještě s navrženými kandidáty v abecedním pořadí. Jsou to pan Ivan Fencl, navržen SPD, Pavel Hojda, KSČM, Martin Kolovratník - to jsem já osobně - za ANO, pan Pavol Kováčik, také hnutí ANO - tady chci zopakovat, je to shoda jmen, není to pan kolega poslanec Pavel Kováčik, ale je to jiná osoba, jak jste mohli vidět ze životopisu a podkladů, které poslanecké kluby obdržely - pan Michal Kučera, navržen TOP 09, Stanislav Pfléger hnutím ANO, Miloslava Pošvářová, Piráti, ODS navrhuje Zbyňka Stanjuru, KDU-ČSL pana Antonína Tesaříka a sociální demokracie Cyrila Zapletala. Za druhé, v usnesení tak jako vždy konstatujeme, že zvláštní zákon nestanoví způsob volby a volební komise vám navrhuje volbu tajnou. A teď už opakuji, zvoleným členům započne jejich čtyřleté funkční období dnem 15. května.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy k navrženým kandidátům a také ke způsobu volby a poté bychom opět hlasováním rozhodli o způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, ale hlásí se pan předseda volební komise Martin Kolovratník. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já se, kolegyně, kolegové, do té rozpravy dovolím přihlásit, protože jsem předmětem volby, tak aby vše proběhlo čistě a v pořádku, tak až nyní vyhlásím lhůtu na provedení volby, tak už jsme domluveni, a poprosím dnes paní místopředsedkyni volební komise, paní poslankyni Jarošovou, aby ona řídila průběh volby, otevření uren i sčítání lístků, aby nedošlo k případnému střetu zájmů. A avizuji, že nebudu přítomen fyzicky u vyhodnocování výsledků, abych je případně nemohl ovlivnit. Tolik informace v rozpravě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím. Rozpravu končím.

 

Rozhodneme o způsobu volby v hlasování číslo 90, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro volbu tajnou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 90, z přítomných 175 pro 139, proti 12. Návrh byl přijat. I tato volba bude tajná.

 

Pane předsedo, ptám se - přerušuji bod 59, stejně jako byly přerušeny body 58, 57 a 56 pro provedení tajné volby - jak dlouhý čas potřebujete k vydávání lístků.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Stanovím na vydávání lístků 18 minut, takže volební místnost bude otevřena do 13.00 a výsledek volby standardně vyhlásíme ve 14.30 při odpoledním začátku schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny na provedení tajných voleb a svolávám organizační výbor na 12.50. Mezitím by členové organizačního výboru mohli odvolit a my bychom mohli ve 12.50 jednat na organizačním výboru. Pokračujeme 14.30 podle změněného pořadu schůze body 37, 38, poté školským zákonem.

 

(Jednání přerušeno ve 12.43 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP