Středa 18. dubna 2018, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Martin Kolovratník)

59.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

A konečně poslední volební bod, Státní fond dopravní infrastruktury. Zde bylo vydáno i odevzdáno shodně 175 hlasů, kvorum nutné pro zvolení je 88. Mohu předestřít, že bylo obsazeno všech pět míst. Volba tedy byla z pohledu volební komise úspěšná.

Výsledky jsou následující. Ivan Fencl získal 112 hlasů a byl zvolen, Pavel Hojda 118 hlasů a byl také zvolen, Martin Kolovratník 105 hlasů a také zvolen, Pavol Kováčik 106 hlasů a také se stává členem tohoto orgánu. Michal Kučera získal 12 hlasů a nebyl zvolen, Stanislav Pfléger 32 hlasů a také nebyl zvolen, Miloslava Pošvářová 76 hlasů a nebyla zvolena, Zbyněk Stanjura 136 hlasů a byl zvolen, Antonín Tesařík 56 a Cyril Zapletal 42 hlasů a zvoleni nebyli.

Takže mohu konstatovat, že Dozorčí rada Státního fondu dopravní infrastruktury bude obsazena v plné sestavě. Ještě jednou tedy noví členové: Ivan Fencl, Pavel Hojda, Martin Kolovratník, Pavol Kováčik a Zbyněk Stanjura. V souladu s usnesením volební komise nové funkční období v SFDI započne té nové dozorčí radě s datem 15. května.

Tolik blok volebních bodů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji panu předsedovi volební komise Martinu Kolovratníkovi. Než přistoupíme ke znovuotevření a projednávání přerušeného bodu 37, tak se s přednostním právem přihlásil pan předseda Kalousek a také pan předseda Bartoš. Pan předseda Kalousek má slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já s dovolením počkám, pane předsedající, než se ta lavice přede mnou... (Poslanci živě diskutují.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím vás o klid pro vytvoření podmínek pro to, abychom mohli pokračovat v jednání Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající a pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi jenom velmi stručný komentář, nebo můj hlasitý povzdech k volebnímu výsledku, zejména v otázce předsedy komise Generální inspekce bezpečnostních sborů. Když byl do čela této komise zvolen pan poslanec Ondráček s minulostí člena pohotovostního pluku SNB z roku 1989, zvedly se obrovské vlny protestů. Myslím si, že zcela oprávněně. My jsme se k nim také připojili a ta diskuze byla velmi živá. Nakonec to skončilo rezignací pana předsedy Ondráčka. No a poté se stalo, že bývalý agent Státní bezpečnosti, trestně stíhaný, ve funkci předsedy vlády sejmul nikoliv předsedu kontrolní komise, ale sejmul šéfa té Generální inspekce bezpečnostních sborů. A poté do čela té kontrolní komise Generální inspekce bezpečnostních sborů, která nebude mít šéfa a bude se hledat šéf nový, je zvolen zaměstnanec politické divize, kterou ten bývalý agent Státní bezpečnosti a trestně stíhaný premiér vlastní.

Myslím si, že to je situace, která je pro budoucnost téhle republiky výrazně nebezpečnější a skandálnější, než bylo zvolení pana předsedy Ondráčka. Myslím si, že tohle hlasování je ostudou Poslanecké sněmovny a ostudou vládnoucí koalice, ať už se k té koalici hlásí kdokoliv. Děkuji vám. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem dále vystoupí pan předseda Bartoš, po něm pan předseda Bartošek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych chtěl ještě tuto předchozí volbu zasadit do jiného rámce a byl to rámec - a často se zde doslýcháme, jak něco bývá zvykem a jak by se mělo dodržovat různé rozdělení funkcí a podobně v rámci Poslanecké sněmovny. Já jsem slyšel argument od pana Faltýnka z hnutí ANO o tom, že ANO nepoptávalo žádné funkce v rámci vedení výborů a komisí a jak vlastně strašně ustoupilo. Nicméně zaznívala tady v té době i jedna důležitá věc, asi stejně důležitá věc, že tyto silové komise v Poslanecké sněmovně by standardně měla kontrolovat, nebo jejich vedení by měla mít v rukou opozice. Tak toto pravidlo, nebo to, co zaznělo z řadu úst tady od tohoto pultíku, evidentně neplatí.

A samozřejmě ten kontext toho, kdy v podstatě jednobarevná vláda ANO má v gesci všechna ministerstva, vnitro i spravedlnost, poslanci tady vykřikují o tom, skoro i do médií, jak Nevtípila vyšetřujícího policistu dostanou do tepláků. Vede se tři měsíce nebo dva měsíce kampaň na šéfa GIBS, který následně po zdravotních problémech s takovým dosti vágním zdůvodněním ukončí, jak jsme se dočetli na stránkách GIBS svoji činnost, protože nechce, aby byla funkce tohoto orgánu zpochybněna, tak další den nato se dovíme, že i ta občanská, resp. ta nepolicejní složka kontroly těchto všech mocí, což je komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti GIBS, bude vedena členem hnutí ANO oproti předchozí rétorice toho, že by to měla kontrolovat opozice.

V tuto chvíli já tedy nevím, jaké jsou plány pana premiéra Babiše. Já už počítám, že do sbírky těch všech důležitých hráčů v kauze Čapí hnízdo chybí snad jen policejní prezident. Tak my budeme tu věc sledovat a pokusíme se minimálně tyto kroky, protože evidentně Sněmovna rozhodla, jak rozhodla, nějakým způsobem komentovat a medializovat, protože vůle tady té Sněmovny zajistit nezávislost vyšetřování, a teď resp. i celý průběh této kauzy evidentně není a mě to mrzí. (Slabý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Po něm s přednostním právem pan předseda Bartošek. Poté vystoupí pan předseda Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Předpokládám - děkuji za slovo, pane místopředsedo - že argument bude ten, že proběhla demokratická volba. Tu já nezpochybňuji. Je potřeba si uvědomit, že trestně stíhaný premiér skutečně svým přístupem vyhnal z vedení GIBS pana Murína. A v současné době hnutí ANO udělalo to, že nezávislost činnosti policie bude opět kontrolovat hnutí ANO. Je potřeba si uvědomit, že v současné době probíhá v podstatě politický převrat v České republice, protože ubíráte právo opozici, možnost kontrolovat to, co děláte. Ubíráte možnost, aby vám bylo viděno na prsty, a v kontextu toho, že váš šéf a premiér je trestně stíhán, to jediné co děláte, zavdáváte prostor pro spekulaci, že neumožníte do budoucna nezávislé vyšetřování celého případu.

Měli jste možnost vybrat si dva zástupce opozice. Měli jste možnost volit. Třetí byl zástupce hnutí ANO. To není opozice. To, co jste udělali, je, že v současné době si skutečně možná myslíte, že jste na té správné vlně, že se vám daří. Ale věřte, že dílo, které jste započali, se do budoucna obrátí proti vám. Upíráte-li prostor opozici, upíráte-li možnost opozici vás kontrolovat, tak každá taková vláda se vždycky zvrhla. Každá taková vláda do budoucna vždycky zdegenerovala. Čím víc budete proti opozici šlapat, čím víc jí budete znemožňovat možnost vás kontrolovat, o to hůř se to pak do budoucna obrátí proti vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kováčik s přednostním právem. Po něm pan předseda Faltýnek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní a pánové. Přeji hezké dobré odpoledne. Dovolte mi, abych krátce reagoval na průběh stávající rozpravy přednostních práv.

Tak za prvé, nikdo z vás určitě nezpochybní, že KSČM byla strana, která je tady nejdéle v opozici. A nevšiml jsem si, že by ti, kteří teď tak ohnivě brání právo opozice, v dřívějších dobách nějak respektovali právo KSČM jako opoziční strany míti některé z těch kontrolních institucí. Neříkám že všech. To v žádném případě. Takovou sílu jsme nikdy neměli. Ale alespoň některých. Takže to jenom, když dva dělají totéž, není to evidentně vždy totéž.

Zrovna tak s oním respektováním demokratické volby. Mám pocit, alespoň u některých, že pokud není demokratická volba provedena přesně po našem, tak vlastně není demokratická. To, že tady evidentně pan Mašek byl zvolen demokratickou volbou, a můžete zpochybňovat, jak chcete - ta volba byla tajná. A jen bych chtěl se obou pánů, a teď myslím i pana Ondráčka i pana Maška, zastat. V okamžiku, kdy panem kolegou Kalouskem tady probíhá jejich nějaké hodnocení, když to řeknu jemně, a oni nemají možnost v té rozpravě přednostních práv se bránit, tak pojďte, otevřeme bod a bavme se o tom v otevřeném bodě, aby i oni mohli vystoupit a říci něco alespoň na svoji obhajobu. Děkuji. (Slabý potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Faltýnek. Po něm je přihlášen pan předseda Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já jsem váhal, jestli vůbec mám vystupovat, ale tady kolegové, kolegyně mě požádali, abych vystoupil. Víte, to, co tady říkal kolega Bartoš... Já uznávám, že my jsme udělali na tom začátku zásadní chybu. Že dneska se ta naše vstřícnost a velkorysost ve vztahu k výsledkům voleb otáčí proti nám. (Potlesk z levé části sálu.) Ale přátelé, nikdy, nikdy není pozdě. Nikdy.

Nicméně zpátky ke konkrétnímu tématu. My jsme jasně řekli na začátku, že kontrolní komise by měli mít zástupci opozice. To je pravda, to jsme řekli a to jsme drželi. A když se podíváte na zastoupení hnutí ANO v orgánech Sněmovny, a někdy bychom si tu rekapitulaci podle výsledku voleb a poměrného zastoupení mohli zopakovat, tak zjistíte, že to naše zastoupení prostě neodpovídá tomu výsledku voleb, tak jak rozhodli občané a voliči.

Já vím, že se to někomu nelíbí, že někdo měl prostě jiné představy o výsledku voleb. Určitě první řečník, pan předseda Kalousek, měl jiné představy, ale já za to fakt nemůžu. Tak to rozhodli prostě lidi. A zkusme si říct, kolik těch možností opozice na obsazení této pozice měla. No, měla jich hodně. A je velká škoda, že se ta opozice nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi. Je to velká škoda. Hnutí ANO má ve Sněmovně 78 hlasů. Já si myslím, že jsme tady dneska ani nebyli všichni. Pan Mašek v tajné volbě dostal 60 % hlasů - 105 ze 175 je 60 %, což je relativně dost v tajné volbě. Mě to celkem překvapilo. (Potlesk z pravé části sálu.)

Nicméně... (se smíchem), nicméně... Ano, děkuji, děkuji. Nicméně byl to už asi, nevím kolikátý, asi pátý pokus, kdy tady minule zněla velká kritika, že vlastně ta komise nepracuje, je paralyzovaná, nemá předsedu a je potřeba začít s tou prací. A my jsme čekali do poslední chvilky, jestli prostě se ta opozice - 122 hlasů ve Sněmovně - bude schopna shodnout na jednom kandidátovi. Ale když jsme viděli, že prostě není schopna se shodnout na jednom kandidátovi a znovu se bude opakovat ta situace, že nebude nikdo zvolen, bude paralyzována činnost této komise, tak jsme postavili svého kandidáta, který svými kvalifikačními předpoklady z těch tří, kteří byli na stole, asi byl nejlepší, si já osobně myslím. Ale to pan Mašek, pokud bude mít možnost, určitě řekne, co ve svém životě dělal.

Takže tolik jenom velmi, velmi stručně glosa z mé strany. Nicméně ještě se prosím podívejme krátce do toho minulého volebního období, kdy tady vystupuje pan předseda Bartošek se svými demagogickými výkřiky. A proč tak nevykřikoval pan místopředseda bývalé Sněmovny Bartošek v tom minulém volebním období, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, kdy sociální demokracie měla premiéra, který řídil GIBS, měla ministra vnitra a měla předsedu komise pro kontrolu GIBS pana Klučku? Tak proč jste, pane Bartošku prostřednictvím pana předsedajícího, tehdy tak nevykřikoval jako dneska? Nerozumím tomu! Opravdu ne! (Potlesk z levé části a z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Kalousek s přednostním právem, po něm pan předseda Farský, pan předseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dovolte, dámy a pánové, abych stručně odpověděl svým předřečníkům. Pan předseda Kováčik se tady odvolával na svoji opoziční roli. Tak v tomto volebním období od voleb 2017 zcela jistě komunistická strana opoziční stranou není a nebude. Bude to možná tvrdit, bude to možná říkat, ale bude to úplně stejně přesvědčivé, jako když ODS v letech 1998 až 2002 říkala, že je opoziční stranou vůči ČSSD. Prostě nebudete opoziční stranou a nejste. Jste součástí vládní koalice. To za prvé.

Za druhé, nikdo nezpochybňuje, že pan poslanec Mašek byl zvolen v demokratických tajných volbách, že ta volba platí a je nenapadnutelná, a všichni to respektujeme. Je to ode dneška pan předseda komise pro kontrolu GIBS Mašek. Tak rozhodla Poslanecká sněmovna. Ale tento fakt nic nemění na tom, že trestně stíhaný bývalý estébák ve funkci premiéra sejmul ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů a poté, co tak učinil, si instaloval do čela kontrolní komise personální segment své vlastní politické divize, kterou jako ředitel Agrofertu a majitel hnutí ANO vlastní. To je prostě objektivní fakt, to se stalo. Na tomto faktu se nic nezmění. A to, že to je ostuda Poslanecké sněmovny, to je prosím můj názor, za kterým si stojím!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Farský, po něm pan předseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové a zvláště poslanci za hnutí ANO, já vám připomenu ještě jeden krátký výlet do historie, který si vy jistě budete pamatovat. Do loňského března, pokud by někdo byl trestně stíhaný, tak nejenže se bude muset vzdát funkce poslance, on dokonce bude muset vystoupit ze samotného hnutí ANO. Ano, viděli jste, překáželo to, tak se změnily prostě vaše vnitřní stanovy, stanovy hnutí ANO. A dneska už trestně stíhaná osoba je pro vás jediným a možným nejlepším kandidátem na premiéra. Dost výrazný posun! OK, skousli jste hodně. Pak bych ale čekal, že se aspoň v zájmu zachování své důstojnosti a toho, že se nestanete pouhým nástrojem výkonu moci jednotlivce a jedné firmy, že si zachováte aspoň trochu té integrity v tom, že se nebudete podílet na tom, jak se tady budou opanovávat jednotlivé bezpečnostní složky státu. Vždyť je to skutečně zoufalé! V lednu za svědectví Pirátů pan Faltýnek říkal, jak dostane vyšetřovatele Čapího hnízda do tepláků. Kdo byl jediný, kdo tomu mohl překážet? Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů. Hm, odchází. (Smích v lavicích ANO.) Dneska, aby vám skutečně nebylo vidět pod prsty, tak ještě si dovolíte takovou hanebnost, že do dozorového orgánu, do komise, vyšlete svého člena. Pak si tady jednu takovou hereckou etudu užijeme v tom, že snad nic jiného nezbývalo, že to je kvůli tomu, aby byla akceschopná tato komise, že vám nezbylo, než tam poslat svého kandidáta. Počítáte z těch 105 hlasů? Celý Demokratický blok má dohromady - pardon, Demokratický blok, abych se nedotknul ani Pirátů, ani demokratické a sociální demokracie - má dohromady 85 hlasů. Vy tady pevně od říjnových voleb vládnete 115 hlasy. Hlasy ANO a extremistů zleva, komunistické strany, a extremistů zprava, SPD. Prostě ta čísla tak vycházejí.

Jestli vám z toho samotným není smutno a ze samých vás samotných zle, mně to je líto. Mně je to minimálně líto, je mi to líto kvůli všem těm, kteří v této republice žijí a budou žít. Protože to, jak v této chvíli pošlapáváte základy právního státu, jak likvidujete důvěru lidí ve spravedlnost, jak tady rozkládáte vůbec spravedlnost, jak v lidech budete likvidovat možnost dopřát si spravedlnost a dostat se ke spravedlnosti jenom kvůli osobním zájmům jednotlivců, pro které vy všichni jste stafáž, jestli vám to ještě nedošlo, tak je mi to líto. Je mi to líto a bohužel to tak je a asi jinak nebude, protože jste se tak rozhodli! (Výkřiky nesouhlasu, poslanci ANO bouchají do lavic, v pravé části sálu potlesk.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím Poslaneckou sněmovnu o klid, zvlášť v průběhu vystoupení jednotlivých řečníků. Každý má právo zde projevit svůj názor a být ostatními vyslechnut.

S přednostním právem nyní vystoupí pan předseda Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny Pikal, pan předseda Kováčik, tak jak jsou v pořadí nahlášeni. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Já bych rád vaším prostřednictvím promluvil k panu předsedovi Faltýnkovi..., který má momentálně asi jiné, důležitější věcí k řešení... Ale dobrá, zareaguji na to.

Vraťme se zpátky do předchozího volebního období. Tato republika neměla trestně stíhaného premiéra. Jestliže se utvářela koalice, bylo jasné, kdo je součástí koalice, kdo je součástí opozice, a když se ustavovaly orgány Sněmovny, probíhalo o tom vyjednávání a jasně bylo vědět, kdo je součástí koalice, kdo je součástí opozice. Vy jste přišli a hrajete s Poslaneckou sněmovnou a s lidmi této země takovou hru na to, že vlastně nevíte, kdo je součástí opozice, a že vlastně nevíte, kdo je součástí koalice, a že ty hlasy od komunistů a od SPD za vámi chodí vlastně samy. Že vy pro to vůbec nic neděláte. (Většina poslanců hnutí ANO opouští jednací sál.) To je jedna velká lež a jeden velký podvod na lidi této republiky!

A je potřeba si uvědomit jednu věc. Bohuslav Sobotka nebyl trestně stíhaný premiér na rozdíl od Andreje Babiše, který je trestně stíhaný, a já jsem přesvědčen, že změny v orgánech GIBS a obsazování kontrolní činnosti GIBS jsou zcela cílené a vědomé kroky ze strany hnutí ANO, protože jestliže je váš šéf trestně stíhaný, vy uděláte v uvozovkách všechno pro to, abyste ho ochránili, demokracie nedemokracie, pravidla slušného chování, nic vám není svaté.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobrý den. Omlouvám se, že přicházím trošku pozdě a neslyšel jsem celou tu plamennou diskusi. Nicméně já jsem vám přinesl něco konstruktivního a pozitivního, protože celá tahle eskapáda ohledně volby GIBS nám ukázala, že v jednacím řádu Poslanecké sněmovny je jistá díra, která vede k tomu, že pokud se nějaká skupina rozhodne nebo pokud tady nejsme schopni dosáhnout nějaké shody na volbě předsedy kontrolní komise, tak Sněmovna není schopna plnit svoje kontrolní úlohy vůči některým tajným službám apod. Prostě lze zablokovat fungování celé té komise, to znamená celé té kontrolní úlohy Poslanecké sněmovny, ze které má vycházet naše parlamentní demokracie v rámci kontroly tajných služeb apod.

Proto jsem připravil návrh změny zákona o jednacím řádu Sněmovny, který zalepí tuto díru do budoucna tak, aby pokud není možno zvolit předsedu komise, protože na něm není shoda nebo prostě tomu brání nějaké jiné důvody, aby i tak ta komise byla schopna se sejít, fungovat a provádět kontrolní činnost za naši Poslaneckou sněmovnu. Takže tímto žádám o podporu tohoto návrhu a je to u mě připraveno k podepsání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane místopředsedo. Pan předseda Kováčik má slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Já chápu pana kolegu předřečníka, nicméně ukázalo se za celá ta léta, co alespoň já pamatuji, že každá taková účelová úprava jednacího řádu, potažmo dalších zákonů, Ústavy a tak podobně, nevedla k tomu toužebně očekávanému cíli, ale vymstila se někde úplně jinde. Takže bych nabádal trošičku k ostražitosti, pokud chceme účelově upravovat např. jednací řád, abychom skutečně v příslušné komisi pro Ústavu a jednací řád velmi pečlivě takovéto návrhy posuzovali i v širším kontextu.

Ale chtěl jsem původně, a to teď řeknu prostřednictvím pana předsedajícího směrem k panu kolegovi Farskému, který nás komunisty označil za extremisty zleva, jestli, pane kolego Farský, vám program obhajoby zájmů České republiky, jejích občanů, program obhajoby zájmů lidí, kteří se živí prací, program obhajoby zájmů důchodců, rodin s dětmi, českého, moravského, slezského školství, průmyslu, zemědělství připadá jako extremistický, pak od vás nálepku extremista docela rád snesu. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jsou někdy věty, kdy mohu nalézt s panem předsedou Kováčikem stejný názor, např. že nemá cenu kvůli jedné - pevně doufám neopakující se - situaci měnit zákon, to se většinou opravdu vymstí a je to účelové.

Nicméně k tomu extremismu zleva, pane předsedo Kováčiku, až budete příště protestovat, já se pro ten případ pečlivě připravím a pronesu tady několik citací a formulací vašeho místopředsedy pana doktora Skály o tom, jak masový vrah Lenin byl tou oslnivou katedrálou ducha, o tom, jak Gottwald s Benešem zatípli tipec nebo usekli žílu u samého pytlíku, já teď nevím jaký... Ale vím, že nějaký komunista tuhle formulaci říkal. To byl Kopecký! Pardon. Váš Skála říkal "zatrhli tipec". Zatrhli tipec Beneš s Gottwaldem kolaborantským elitám. A teď bych mohl pokračovat. Opravdu formulace, které vycházejí z nejvyšších míst KSČM, jsou formulace, které nelze označit za jiné než extremistické. Myslím, že se mnou musíte souhlasit alespoň v hloubi duše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Kováčik s přednostním právem bude reagovat, pan předseda Bartošek se hlásí s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedo Kalousku prostřednictvím pana předsedajícího, my jsme oba teď mluvili každý o něčem jiném, ale dobře, rozumím vám. Také se připravím poněkud lépe a déle, ale teď mě napadla jenom jedna věc. Zase opět - když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Jestli s námi teď hnutí ANO vyjednává o jakési toleranci vzniku vlády, pamatuji si, a byli jsme oba dva u toho, vy i já, když jsme spolu vyjednávali o vzniku vlády - tehdy to byl pan Paroubek, pan Kalousek a já u těch jednání, kdyby KSČM mohla onu vládu tehdy vznikající podporovat, a pamatuji si, že vás to tehdy stálo křeslo předsedy lidovců. (Pobavení v sále, potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S přednostními právy jsou přihlášeni v tomto pořadí pan předseda Bartošek, pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Byť rozumím slovní přestřelce mezi panem předsedou Kováčikem a panem předsedou Kalouskem, není to to téma, které v současné době řešíme. Já bych zde pouze chtěl konstatovat, že tady se odehrává demokratická diskuse o proběhlé volbě. A až na pár těch poslanců a jedné poslankyně, nebo dvou, abych nekřivdil, za hnutí ANO všichni ostatní zbaběle utekli.

To je tak nepříjemné poslouchat, když někdo pojmenovává pravdu, že v čele země stojí čestně... (pobavení v sále) ... trestně stíhaný premiér? Že v čele země stojí člověk, který vyštval šéfa GIBS, protože na něj klekl? Že jste si zařídili i to, že vlastně Generální inspekci bezpečnostních sborů budete sami kontrolovat? Vypadá to, že to, co je nejhorší, je, když se říká pravda a pojmenovává se. Vypadá to, že většina z vás to není schopna ani poslouchat. Nikdo na vás neútočí, nikdo není agresivní, nikdo není vulgární. Pouze tady pojmenováváme věci. Taková je pravda. Taková je realita. A jediné, co jste udělali, že většina zástupců hnutí ANO zbaběle ze sálu odešla.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Promiňte, ne že by to bylo podstatné, ale přece jenom, když to tu zaznělo, prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Kováčiku, teď jste nemluvil pravdu. Já si dobře vzpomínám na své rozhovory s panem předsedou Paroubkem, byl jsem si dobře vědom, co a proč dělám, nestydím se za to do dneška, a ten výsledek byl mimořádně pozitivní. Ale jednal jsem o tom s předsedou Paroubkem, spolu jsme o tom nikdy nejednali. K trojstrannému jednání nikdy nedošlo, tím jsem si naprosto jist.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nikdo další s přednostním právem se nehlásí, takže můžeme přistoupit k projednávání přerušeného bodu č. 37. Než tak učiníme, tak vás seznámím s omluvami, které jsou zde k dispozici. Paní poslankyně Oborná se omlouvá od 17.00 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Langšádlová z dnešního jednacího dne v době od 16.00 do 19.00 hodin z pracovních důvodů. Pan předseda Bartošek se omlouvá od 14.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů v regionu. Pan poslanec Hnilička v době od 14.30 do 16.00 hodin z pracovních důvodů. Z pracovních důvodů se z dnešního jednání v době od 18.00 do 19.00 hodin omlouvá pan poslanec Nacher. V době od 14.30 do 16.00 hodin z důvodu jednání se omlouvá pan poslanec Holomčík. Předseda vlády Andrej Babiš se omlouvá z dnešního jednání od 14.30 hodin do konce jednacího dne.

 

Nyní se v souladu s upraveným pořadem schůze vracíme k přerušenému bodu č. 37, sněmovní tisk 138.

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP