(14.30 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Promiňte, nechci zbytečně prodlužovat ten ping-pong s panem ministrem zahraničí, když jsme přesvědčeni, že nám jde o to samé. Ale ten příměr s Evropským parlamentem prostě nesedí. Své stanovisko přijala Rada ministrů, na které jste byl, pane ministře. Své stanovisko zcela jistě zaujme i Evropská rada, na které bude pan premiér Babiš. A to jsou instituce, které nejsou v demisi, které mají v rámci té legitimity, kterou poskytuje evropská legislativa, které mají důvěru. My jsme ve zcela jiné situaci. Máme vládu v demisi, vládu navíc ještě s trestně stíhaným premiérem a současně jsme byli obviněni jako země, že jsme byli nápomocni závažnému teroristickému trestnému činu na území našeho spojence. K tomu by se ta instituce, která je legitimní a má tu důvěru, což je Poslanecká sněmovna, přece vyjádřit měla. Vždyť to může trvat jenom dvacet minut. Snad se snadno na takovém stanovisku a na takové rezoluci Poslanecké sněmovny dokážeme dohodnout napříč politickým spektrem. Nebo si tady opravdu někdo myslí, že novičok se vyráběl v České republice?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedo. Ptám se, zda má ještě někdo zájem vystoupit k pořadu schůze. Nikoho nevidím, takže se vypořádáme s jednotlivými návrhy.

Jako první zazněl návrh pana předsedy Kalouska na zařazení nového bodu. Tento však byl vetován a bylo mi předloženo, měl jsem možnost to zkontrolovat, 42 podpisů poslanců, tudíž o tomto návrhu hlasovat nemůžeme.

Jako další byl přednesen návrh paní poslankyně Černochové, která požádala o zařazení nového bodu, který - doufám, že to správně přečtu - Informace a stanovisko vlády České republiky k chemickému útoku na území Velké Británie a vyjádření České republiky... Poprosím, přednést ten bod správně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedo. Informace a stanovisko vlády České republiky k chemickému útoku na území Velké Británie a k nařčení České republiky ze strany Ruské federace, že je možným původcem zneužité chemické látky k teroristickému útoku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Omlouvám se. Nepřečetl jsem "nařčení". Jednak zařazení a pak tady mám na písemném návrhu zařazení na pátek 23. 3. jako první bod.

 

Nejprve budeme hlasovat o zařazení tohoto bodu. Jistě všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Jedná se o hlasování číslo 76, přihlášeno 170 poslanců, pro 64, proti 25. Tento návrh přijat nebyl.

 

Nebudeme tedy už hlasovat o pevné zařazení tohoto bodu. Je žádost o kontrolu hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Omlouvám se, pane předsedající. Mám na listu, že jsem se zdržel, hlasoval jsem ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano. O této námitce budeme bezprostředně rozhodovat hlasováním. Zahajuji - pardon. Všechny jsem vás odhlásil a poprosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Budeme opakovat hlasování o námitce kolegy poslance Svobody.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyhovět námitce. Kdo je proti?

Hlasování číslo 78, přihlášeno 165, pro 156. Námitce bylo vyhověno.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zařazení nového bodu, tak jak jej přednesla paní poslankyně Černochová.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 79, přihlášeno je 168, pro 71, proti 9. Tento návrh nebyl přijat.

 

Teď se všem omlouvám. Já jsem samozřejmě měl začít návrhem z grémia, ale v zápalu diskuse jsem rovnou dal hlasovat o návrzích jednotlivých poslanců. Naštěstí to není na překážku.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích, tak jak byly předneseny z grémia.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, přihlášeno je 169 poslanců, pro 168, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Já vám děkuji.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Čižinského, který navrhuje zařazení nového bodu Pozice vlády České republiky k situaci v syrském Afrínu. Nejprve budeme hlasovat o zařazení tohoto bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 81, přihlášeno je 171 poslanců, pro 62, proti 1. Tento návrh přijat nebyl. Nebudeme tedy hlasovat o jeho pevném zařazení na středu.

 

Jako další budeme hlasovat návrh paní poslankyně Langšádlové, která navrhuje zařazení nového bodu Nedostatečná reakce vlády České republiky na obvinění ruské strany ve věci původu chemické zbraně použité ve Velké Británii.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 82, přihlášeno je 170 poslanců, pro 66, proti 13. Tento návrh nebyl přijat. Nebudeme tedy hlasovat už o jeho pevném zařazení.

 

Posledním návrhem, který tu zazněl, je návrh pana místopředsedy Filipa, zařazení nového bodu s názvem Nezaplacené podniky privatizované vládami ODS, ODA a KDU-ČSL v letech 1992 až 1998.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 83, přihlášeno je 171, pro 105, proti 35. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP