Neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Filip)

A vy nám tady chcete vytírat zrak a poslat to do politické podoby. Já to do politické podoby poslat nechci. Já chci, abyste říkali pravdu a abyste řekli, jestli to tedy chcete svěřit zahraniční firmě, s tím, že okradete občany České republiky o výnosy, anebo jestli jste schopni alespoň trochu uvažovat, jako uvažoval jeden z dříve nejchudších států Evropy, Norsko, když našli ložiska ropy a plynu a určili, že těžba bude dána vždycky těm firmám, které budou společné se státními podniky, které k tomu zřídili. Dneska využíváme Norské fondy, které jsou po celém světě, a Norsko si může bez své účasti v Evropské unii - promiňte mi - dělat, co chce, protože na to prostě má. Ale bylo to o tom, že ty zásoby nejsou jenom podle ústavy v majetku státu a všech občanů, ale že je také fakticky, právně, v tom majetku ponechali.

A pan ministr zahraničí tady říkal, že se dávala vždycky licence a nákup. Můžete mi říci, jak jste stanovili například při té těžbě lithia cenu za výkup rubidia, které tam je obsaženo? Vždyť to ani nevíte.

A budete tady říkat o tom, že to někdo zpolitizoval. Nejdříve odpovězte poctivě na to, jaký je záměr. Odpovězte poctivě, co s tím chcete dělat. Anebo jestli jste nás chtěli podvést, tak toho už nechte, protože to si občan České republiky nezaslouží, aby měl v politice představitele, kteří mu neustále lžou a vytírají mu zrak tím, že uzavírají s nějakým odštěpným závodem smlouvu-nesmlouvu, o které říkají na jedné straně, že je nezávazná, a na druhé straně že musíme sedm let počkat, než se k tomu zpátky dostaneme.

Tak prosím vás, opravdu nejsem nějaký hlupák, který by si tohle nechal líbit. A se mnou opravdu stovky lidí, kteří mi píší každý den. Myslíte si, že jsem chtěl dnes nejet do Ostravy na předvolební mítink? Chtěl. Chtěl jsem tam jet, ale když jsem viděl, kam to sunete, co s tím chcete udělat, tak jsem si to musel zatraceně rozmyslet a spolu s předsedou klubu vlastně zrušit předvolební akce pro všechny naše poslance, pro všechny kandidáty, a říci jim, že tady prostě budou dneska sedět, protože ten mandát trvá a já si nenechám vyčítat, že jsem s tím nic nedělal.

Slyšel jsem jednu krásnou zkazku, že mi tady vyčtou, jak se komunisté chovali k uranové rudě. Výborný nápad. Já jsem pro, tak si o tom pojďte popovídat. Ano, ale já nejsem ten, kdo tady o tom rozhodoval v minulosti, jako to nejsou ti, kteří tady jsou. A já se ptám, kdo si dneska dovolí při vědomosti toho, co se tady odehrává, hlasovat pro to, že to necháme někomu - s prominutím - způldarma. Vysvětlete, proč se snižoval ten peníz za vytěžený kov. K čemu je to dobré, kam směřujete? Jak je možné, že v srpnu pan šéf poradců Špidla věděl víc, než věděli poslanci ve vašich odpovědích? To znamená, že jste ty odpovědi nechtěli napsat popravdě? Kam jste směřovali?

Víte, byl jsem přesvědčen, že v politice existují věci, které se musí dodržovat, a existují věci, které prostě každá politická strana si nechává pro sebe, aby zvolila nějaký strategický směr. Ale nebyl jsem připraven na to, že ze mě budete chtít udělat blbého školáka, který si to nechá líbit. A já si to opravdu nenechám líbit, protože už jsem dost poučen o tom, co jste slibovali a co jste udělali. Nechtějte mi připomínat vaše předvolební sliby sociálních demokratů, ale ani vy ostatní, jak se s tím vypořádáte. Já jsem slyšel hodně slibů a moc dobře jsem věděl, že některé sliby nebudete chtít splnit, protože jste uzavírali koalice, ve kterých se to nehodilo.

A já si dovolím, abych byl opravdu věcný, reagovat ještě na to, co řekl pan ministr Zaorálek - ne, pardon, pan ministr vnitra. Co na to náš hejtman? Myslíte si, že v zákoně o krajích je něco o tom, že může snad krajské zastupitelstvo změnit surovinovou politiku státu? Myslíte si snad, že to je opravdu v kompetenčním zákoně napsáno tak, že si tady může podepisovat kdo chce co chce a každý si to dělat podle toho, jak se mu zlíbí? Ne, prosím vás, nesnažte se přenést svoji odpovědnost, kterou nesete, na někoho jiného. Jestli ji neumíte unést, tak odstupte. To je jednoduché.

A já jsem přesvědčen, že když budete chtít unést svou odpovědnost, budete vy sami muset prohlásit to memorandum za nulitní, za neplatné od samého počátku.

Za prvé, ten, kdo to podepisoval za tu takzvaně australskou firmu, není oprávněn jednat za držitele licence. A vy jste to neměli projednáno tak, jak máte. Tady na sebe házíte špínu, jestli to bylo věcí více ministra životního prostředí, nebo více ministra průmyslu a obchodu. Já vím moc dobře, možná na rozdíl od některých ve vládě, co je zákon č. 2/1969 Sb., kompetenční zákon. Já jsem si ho dobře prostudoval, já vím, co je vaší povinností a jak odpovídáte. A nemusí mi tady vykládat pan ministr vnitra, jak to chodí u něj na ministerstvu a jestli to tak nechodí na Ministerstvu životního prostředí. Vím dokonce, že pan ministr Drobil podepsal tu první licenci. Musím se ptát, kdo podepsal to prodloužení. Jak jsme se od té takzvané průzkumné licence dostali k tomu, že musí dostat těžební licenci. Nemusí. Nic takového v horním zákoně není. A prosím vás, neříkejte takové věty, kterými tady opravdu znevažujete sami sebe a děláte z veřejnosti hlupáky. Proč si myslíte, že vám to profesoři na univerzitách vezmou jako hotovou věc? Že jste to říkali vy, protože máte zrovna nějakou funkci? To přece nemůžete myslet vážně.

Prosím vás, já bych rád, aby si novináři našli ten chatovací server a vysvětlili vám, co se na tom chatu píše, jak si z vás dělají legraci. Stojí vám to za to, dělat hlupáky před několika manažery cizích těžařských společností a netěžařských společností, které se jen jako těžaři tváří? Stojí vám to za to, stát se obětí těch, kteří chtějí mermomocí dále zadlužit Českou republiku, aby se z dluhů nemohla vyhrabat?

Já jsem si myslel, že to myslíte vážně v roce 2014, když budete chtít oddlužovat republiku. A byl jsem rád, že rozpočty vedly k tomu, že dluh za prvé nerostl tak rychle a že se začal snižovat. Problém byl v čem? Že to bylo na úkor investic. A já jsem se bál toho, že to bude jenom další prohlubování situace, ve které jsme.

Tento stát při svém vzniku v roce 1993 ještě nebyl zadlužen. Jeho dluhy byly minimální. Majetek státu byl přes 2,5 bilionu korun ve výrobních prostředcích. Dnes je prodáno za 2 biliony korun tehdejších cen a náš dluh je více než 1,6 bilionu. Takže vám za těch 3,5 bilionu dluhů, které jste nadělali, opravdu nemohu poděkovat.

Návrh na usnesení přednese předseda poslaneckého klubu. V podrobné rozpravě ho ještě znovu odůvodním.

Jsem přesvědčen, že místo vymlouvání byste opravdu mohli vést věcnou diskusi. Děkuji vám. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane místopředsedo.

Dovolte mi přečíst krátce omluvu. Omlouvá se z osobních důvodů od 14 hodin paní poslankyně Věra Kovářová.

Nyní vystoupí jako další s přednostním právem pan předseda vlády. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP