(19.10 hodin)

 

Poslanec Jan Zahradník: Já to ještě přečtu. Ta tisková zpráva je psaná s jakýmsi chmurným tušením, k čemu dneska dojde, a říká se v ní toto: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dnes pravděpodobně přehlasuje veto prezidenta republiky k novele zákona o ochraně přírody a krajiny. K 1. červnu tak bude platit novela zákona, která je špatnou zprávou pro šumavskou přírodu, šumavské obce a jejich obyvatele, zemědělce a návštěvníky národního parku.

Novelu zákona je nutné spatřovat v kontextu s dalšími ustanoveními zákona o ochraně přírody a krajiny, zákona o posuzování vlivu na životní prostředí a judikátu Nejvyššího správního soudu. Ustanovení novely o nerušeném průběhu přírodních jevů na převážné většině území národního parku jednoznačně vymezuje člověka a jakýkoliv jeho vliv mimo toto území. V průběhu legislativního procesu předložil Svaz obcí Národního parku Šumava dostatečné množství konkrétních připomínek a námitek, které nebyly Poslaneckou sněmovnou vyslyšeny. (V sále stále silný hluk.)

Definice hlavního cíle, bezzásahového režimu, na většině území národního parku bez možnosti obnovit původní jedlobukové skladby lesa s příměsí smrku vyvolá v současném smrkovém hospodářském lese opětovné kůrovcové kalamity obřích rozměrů s dopadem na lesy okolních nestátních vlastníků. Tato kalamita a následné těžby ještě více zhorší ekologické a environmentální funkce šumavského lesa, zejména jeho vodohospodářskou funkci, která je již dnes, přes nepravdivé tvrzení zastánců divočiny, velmi poškozena. Návrh šumavských obcí na postupnou obnovu přirozené skladby lesa a postupné vyhlašování bezzásahového území byl zamítnut.

Šumava se více turistům neotevře a vzniklé neatraktivní kalamitní prostředí ještě více ztíží klesající návštěvnost Šumavy.

Novela bude mít negativní dopady na stávající tradiční zemědělské hospodaření, které zachovává pestrost krajinného rázu, který je kulturním odkazem našich předků. (Předsedající zvoní na ztišení hluku.) Novela v přírodní zóně Šumavy nepřipouští objevování a záchranu paleontologických památek, které jsou skutečnými a na Šumavě díky - nebo spíš vinou, opravuji já - železné oponě neprobádanými kořeny naší civilizace.

Vágní ustanovení novely vyvolá destabilizaci institucionálního prostředí a nekonečnou řadu soudních procesů, což významně zatíží státní rozpočet. Už dnes při rozloze bezzásahového území na 20 % rozlohy parku nemá správa šumavského parku dostatek finančních prostředků na svůj provoz. Další zvětšování bezzásahového území bude znamenat další výdaje ze státního rozpočtu. Není tak pravdou, že nepéče nestojí žádné peníze.

Podepsán za Svaz obcí Národního parku Šumava Antonín Šubrt, předseda.

Děkuji vám za pozornost a prosím vás, abyste se při vašem hlasování řídili tímto - já bych klidně řekl zoufalým - apelem Šumaváků a jejich starostů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče. Děkuji všem, že udrželi klid v sále.

S přednostním právem pan předseda Stanjura se hlásí do rozpravy. A ještě jednou poprosím o klid. Já to tak nerad dělám, že vás musím okřikovat, tak proč mi to děláte. (Smích v sále.) Děkuji.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Tak my jsme dneska měli dvě možnosti - buď jsme mohli vyhovět návrhu mého kolegy poslance Zahradila a mohli jste si v klidu - (Hlasy ze sálu: Zahradníka.) Zahradila? Zahradníka? (Veselí v sále.) Omlouvám se Honzovi. A mohli jsme si to v klidu přečíst. To jste odmítli legitimně a teď jste evidentně nervózní z toho, že pan poslanec Zahradník vám z toho cituje, protože on i my považujeme tu debatu za debatu podpořenou fakty, názory, podobně. Není to nálepkování. Taky neříkáme o každém, který to podporuje, že je ekoterorista, jako vy o každém, který tento zákon nepodporuje, říkáte, že je to betonová lobby, developer, má tam pozemek, bůhví co za tím je.

Já vím, že je to velmi jednoduchá argumentace říct: No to nebudeme ho poslouchat, zase ti developeři a chtějí tam golfová hřiště. Vůbec neposloucháte, vy, kteří pro to hlasujete, názor lidí, kteří tam žijí - že, pane ministře? My jsme prostě chytřejší než ti, kteří tam žijí, a my vás uděláme šťastnými, i když se vám to nelíbí. A to je celé. Souhlasím s tím, že to jsou zoufalé dopisy a zoufalé volání o pomoc starostů, dlouholetých starostů. A jaká je odpověď? Ti jsou zlobbovaní, betonová lobby, developer. Nejlépe ten developer. Jako šup, kdo je proti. Zachraňujeme. Nechme si ten kousek přírody.

Pane ministře, kolikrát jste řekl v debatě, že například pan poslanec Zahradník a ostatní hájí zájmy developerů? Mockrát. Mockrát. A kdybych chtěl použít slova vašeho stranického šéfa, tak bych řekl: To je lež. To je pořád opakovaná lež. - Pořád to slyšíme v jiných souvislostech. Zkuste brát názor lidí, kteří tam žijí, vážně. Zkuste brát vážně názor dlouholetého a úspěšného hejtmana. Zkuste brát vážně názor Jihočeského kraje. Tam je vaše hnutí v koalici, ne?, pane ministře. Jaký je názor Zastupitelstva Jihočeského kraje? Jiný než váš, opačný. Takže vy z Ústeckého kraje víte lépe než vaši straničtí kolegové z Jihočeského kraje, co je dobré pro Šumavu, Jihočeský a Plzeňský kraj. Já nevím, asi jste si tam měli zvolit jiné zastupitele, kteří nechápou váš vstřícný osvícený postup k tomuto území.

Jaký je názor Zastupitelstva Plzeňského kraje? Slyšeli jsme to tady od zastupitele Plzeňského kraje. Zase jsme chytřejší. I ti jsou zlobbovaní? A pokud mám přesné informace - když tak kolegové z (nesrozumitelné) mě doplní, tak je to výrazně většinový názor, ne momentální koalice, která je tam po volbách. Byl to názor těchto krajů před volbami, byly volby, změnily se politické reprezentace jak politicky, tak personálně, a ten názor zůstal stejný. Ale to je jak dělal hluchý s hluchými. Vy to prostě slyšet nechcete.

A pokud dobře interpretuji návrh senátní, který jste zamítli, já vím, že o něm dneska nehlasujeme, tak ten vlastně říkal "zachovejme stávající pravomoci měst a obcí". Nedával žádné nové pravomoci. Nijak neměnil stávající stav. Ten stav je tak špatný? Ta samospráva, ať už krajská, nebo obecní, to dělá špatně? Roky? V různém politickém složení na to, abychom my jim řekli v tomto případě z Prahy, i když my jsme každý z jiného koutu republiky, že my víme lépe než ti lidé, kteří tam žijí.

Ano, vy jste tak pyšní, že víte lépe než lidé, kteří tam žijí, co je pro ně dobré.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče. Nevidím, že by se někdo jiný hlásil do rozpravy a rozpravu končím.

Nyní bych využil čas a přečetl některé omluvy. Paní poslankyně Květa Matušovská se omlouvá z osobních důvodů od 18.30 do konce dnešního jednání. Pan poslanec Herbert Pavera se omlouvá mezi 19.00 a 23.59 z osobních důvodů. Pan ministr Daniel Herman se omlouvá od 19.30 z resortních důvodů. Pan poslanec Karel Fiedler se omlouvá od 18.45 do konce jednacího dne z osobních důvodů. Paní poslankyně Zelienková se omlouvá od 19.00 do konce jednacího dne z rodinných důvodů - ale je tady, mává na mne. Pan poslanec Okamura se omlouvá z pracovních důvodů do konce jednacího dne.

Vzhledem k tomu, že jsem ukončil obecnou rozpravu, budeme postupovat dále v tomto bodě. Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Já tedy poprosím, aby bylo nastaveno patřičným způsobem kvorum. Děkuji.

S přednostním právem pan předseda. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Já bych před tímto hlasováním závěrečným požádal o pětiminutovou přestávku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Tomuto návrhu samozřejmě vyhovím, takže budeme pokračovat - přerušuji jednání do 19.24 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP