(9.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Váňa se svou faktickou poznámkou.

 

Poslanec Roman Váňa: Vážené dámy, vážení pánové, před chvíli tady kolega poslanec komunistické strany vyjádřil překvapení, že tady poslanci debatují. Já si myslím, dokonce když to nazval slovem šaškárna, že to rozhodně nebylo moc originální. To slovo už jsme tady slyšeli, mám pocit, že naposledy včera v podobné konotaci, zpochybňování parlamentní demokracie. A já vyjadřuji určitou obavu, zda se nám tady nešíří nějaký virus proti demokracii. A rozhodně ho nešíří pan kolega Pilný, prostřednictvím předsedající. Takže bych poprosil, abychom byli velmi opatrní ve zpochybňování práv poslanců vládních či jakýchkoliv jiných stran vystupovat k čemukoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. S další faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Vaše dvě minuty, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já nechci nějak zdržovat, ale vážené paní a pánové, víte, já jsem 18. 6. 2014 předkládal návrh zákona o občanských průkazech. Předkládal jsem ho jako právník, jako advokát, který měl obavu, že tady vytváříme bílé koně tím, že ta občanka neobsahuje zásadní údaje o tom, jestli ten člověk je svéprávný, nebo je omezen na té svéprávnosti. Byl jsem šťastný a vůbec jsem netlačil na nikoho jiného, když se konečně prosadilo po jednání ve výboru, že se bude jednat o elektronickém občanském průkazu a že tam ty údaje budou moci být. Nezlobte se, já jsem opravdu, promiňte mi to, venkovský advokát, nejsem z Prahy a nemám technické vzdělání. Ale za to, jak dopadl tento návrh zákona, nemohu. Já jsem sám ustoupil od termínu projednávání návrhu zákona, kterým jsem chtěl chránit občany České republiky před tím, aby se tady kradlo, a kradlo z vůle státu. A v tomhle ohledu vy mi teď řeknete, v roce 2017, že ten zákon je špatně připraven? To si opravdu ti, kteří to dělali, ze mě dělají legraci?

Teď tomu nerozumím. Pan kolega Pilný je předsedou hospodářského výboru a jistě mohl mít vliv na to, jakým způsobem se bude dělat za prvé ten návrh zákona, za druhé jakým způsobem bude technická příprava na Ministerstvu vnitra. A nezlobte se na mne, mě uráží to, že se na to vzpomene v roce 2017. Takže jsme tady nechali bez toho, aniž by se dokončil návrh zákona, kterým jsem chtěl omezit ty možnosti, abychom vytvářeli bílé koně, jak vypadá občanský průkaz, zeptejte se advokátů, zeptejte se jinde, co to je. A tohleto se mi opravdu nelíbí.

Já jsem chtěl jenom využít technickou připomínku. (Předsedající: Dvě minuty.) Ale ten tisk 234, ten vám tedy nezapomenu. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane místopředsedo. S další faktickou poznámkou pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Hezký, dobrý den. Kolegyně a kolegové, pane předsedající, paní a pánové, račme se vzájemně poslouchat. Pan kolega Klán přece, pane kolego Váňo, prostřednictvím předsedajícího, nenamítal nic proti tomu, že se tady diskutuje. Můžeme se bavit o tom, jestli ve třetím čtení atd., atd., ve smyslu jednacího řádu, se má dít to či ono. Pan kolega Klán se divil nad tím, že ve třetím čtení se vládní poslanci mezi sebou přou o to - vzájemně si zamítají návrhy a tak podobně. A takto pokračuje ta včerejší taškařice, ano, podtrhuji to slovo, co tady ve vládní koalici byla. A tak jenom potvrzujete, že to, co jsme tady v závěru včera řekli, že už se nic neudělá, že to nepřináší nic nového a je třeba se rozpustit, má reálný podklad. A panu kolegu Hájkovi chci poděkovat za to, že připomněl výročí VŘSR. My jsme si sami na to ne úplně troufali, takže jsem rád, že jsme tady v tom případě našli spojence. Děkuji. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Já děkuji, pane předsedo. Další faktickou poznámku - tady mám přihlášeného pana poslance Klána. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. On to už tady předseda Kováčik řekl za mě. Já jsem nezpochybnil žádnou diskusi. Mě jenom prostě udivuje, jak si vládní poslanci zamítají vládní návrhy. Přece jenom byste měli držet při sobě. Ale ono to potvrzuje tu taškařici ze včerejška. Já mám opravdu teď už obavu, že by ten zákon měl vůbec projít. Protože já řeknu na rovinu, že mě to fakt nebaví. A abych za vás tahal nějaké horké kaštany z ohně, že vy si tady něco zamítáte navzájem, to já ani poslanecký klub KSČM dělat nebudeme. Já nemám problém s elektronizací státní správy. A paní zpravodajka to ví. My často o tom spolu diskutujeme, bavíme se o tom i na výboru a prochází cokoliv, co je potřeba. I z dílny Ministerstva vnitra. To, že některé věci neprocházejí, například ICT v Unii, nebo řekněme klidně, jestli pan poslanec Pilný promine, vaším prostřednictvím, v Microsoftu, protože on byl dlouholetým ředitelem, neprocházejí tyto myšlenky, tak to je jejich problém, ne náš. Já tady zastupuji samozřejmě občany České republiky a jde o to, aby oni měli jednodušší komunikaci s úřady. Chápu, že se mohou potom přihlašovat, jak tady už bylo řečeno, například pomocí Moje ID přes smartphony a takové věci. Jenže to je hudba budoucnosti, stále tolik přístrojů tady není. Já chápu, že třeba Austrálie, Česká republika má tento fenomén poměrně propracovaný. Pak tady budu mluvit v rozpravě i možnosti toho velkého bratra, když se budou uchovávat ona big data, velká data, jak budou skartována ta data, jak budou dlouho uchovávána. To mě všechno bude zajímat v té rozpravě. Na to jsme si ještě neodpověděli. A je tady problém, že po dobu čtyř let se něco připravuje, dojde to do nějaké fáze, kdy se to má schválit, a vládní poslanec navrhne zamítnutí. To je opravdu úžasné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Další faktická poznámka - pan poslanec Koníček. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, já bych chtěl upozornit jenom na jednu nepřesnost ve vystoupení pana poslance Pilného. Ono ne každé výpočetní zařízení umí všechno. Ani ty naše notebooky nemají v sobě čtečku nějakého čipu. Ale většina periferních zařízení se k výpočetním systémům připojuje pomocí USB. Ten váš smartphone má micro USB a ta čtečka k němu půjde připojit samozřejmě také, akorát musíte mít kabel, který se jmenuje OTG. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Další byl přihlášen pan poslanec Sklenák, který svou přihlášku stáhl. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Ivan Pilný.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pan poslanec Klán opět nevyužil možnost, a to v zájmu občanů této země, kterými tady hauzíroval, aby mi odpověděl, kam mám zapojit tu čtečku. To, co říkám, není nic proti této krásné zmenšené miniatuře, která obsahuje biometrické údaje. Ta nás bude doprovázet celou řadu let. (Ukazuje.) Ale já se bráním tomu, zatížit občany České republiky stomilionovými náklady, které budou absolutně k ničemu. Nic proti této občance.

A k tomu, co říkal pan předseda Filip. Já jsem se účastnil aktivně dlouhé měsíce diskuse s úředníky Ministerstva vnitra včetně ajťáků a snažil jsem se je přesvědčit, že to je nesmysl. Bohužel se mi to nepodařilo. To znamená, že nejen jako předseda hospodářského výboru, ale jako poslanec Ivan Pilný jsem udělal všechno možné pro to, aby ten zákon byl uveden do podoby, která dává smysl. Snažil jsem se o to tady ve Sněmovně, ale Sněmovna mi vždycky tyto pokusy vrátit to, přepracovat atd., jak si jistě vzpomínáte, zamítla.

Pokud se týká pana poslance Koníčka, tak bych ho rád ujistil, že do přístrojů, které tady ukazoval, opravdu nejde USB zapojit. Takový přístroj má třeba tady můj kolega Kasal, který sedí vedle mě. Neexistuje dokonce ani žádná redukce, která by umožňovala to USB připojit, když mluvíme o technických parametrech. Ta zařízení, která jsem tady ukazoval, umožňují připojení pomocí bezkontaktního čipu, to ano, ale to ten zákon neobsahuje. A těch zařízení, do kterých bude možno zapojit USB, bude drasticky ubývat v období, kdy budou přibývat postupně ty občanky s čipem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji pane poslanče. S další faktickou poznámkou pan poslanec Schwarz. Ne, stáhl, zrušil. V tom případě pan poslanec Bendl s faktickou poznámkou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP