(15.10 hodin)
(pokračuje Kučera)

A já nikde v tomto rozpočtu nevidím nic jiného, než že se budou sypat peníze do sociálních dávek, a my jenom budeme nutit, aby ti lidé na tom gauči seděli déle, než mají. Dneska jsou celé generace, které neviděly vlastní rodiče pracovat! Protože díky sociálním dávkám, které tady zavádí Andrej Babiš a sociální demokracie, nemají důvod! Nemají důvod se zvednout z gauče a jít někam pracovat.

To jsou věci, které mi absolutně chybí v rozpočtu Andreje Babiše. Slyšeli jsme tady mnoho chvály. Já si myslím, že ten rozpočet si zaslouží spíše kritiku. A věřím, že kdokoliv soudný se na ten rozpočet podívá, tak uvidí, že ty peníze projídáme, nikoliv, že je investujeme do budoucnosti. A tento projídací rozpočet a za něj zodpovědný je ministr financí Andrej Babiš. (Potlesk některých poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Prosím s faktickou poznámkou pana poslance Kořenka. Poprosím kolegy, aby nepokřikovali, posadili se pokud možno na svá místa.

 

Poslanec Petr Kořenek: Děkuji. Já jenom poprosím svého předřečníka, vaším prostřednictvím, paní předsedající, aby mně řekl konkrétně, které dávky byly zvýšeny. Protože nejsem si vědom, že by některá z dávek byla zvýšena. Děkuju. (Potlesk některých poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Eviduji tři faktické poznámky v tuto chvíli. S první prosím k mikrofonu pana poslance Fiedlera, poté pan poslanec Ondráček a poté pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Nechtěl jsem k tomuto tématu moc vystupovat, bohužel pan ministr otevřel debatu, čili se debata rozproudila. (Ohlas v sále, potlesk.) Ale musím zareagovat na to, co říkal předřečník poslanec Kučera.

Asi víte, že ne vždy jsem horoval pro věci, které předkládala tato vláda, ale dívejme se na ty věci reálně. Jestliže bylo řečeno, že tady je generace, která neviděla celou dobu, celý svůj život své rodiče pracovat, tak si dovolím říct, pane poslanče, že to není období tří let této vlády, ale že to je období právě celé generace, kdy i vy jste byli u vlády! Dívejme se na věci reálně! Víte, že nejsem obdivovatelem této vlády, ale mám reálný pohled na věc. Tři roky jsou u vlády, ale ty dlouhé generace, které neviděly rodiče pracovat, byly i za vašich vlád! Vy jste to tu položili! Nezlobte se na mě, pane poslanče! (Potlesk některých poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji a prosím, abyste svoje kolegy oslovoval mým prostřednictvím. Děkuji.

Prosím k mikrofonu pana poslance Ondráčka s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Adamec, poté pan poslanec Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, paní předsedající. Já v podstatě asi navážu na to, co řekl můj předřečník, vaším prostřednictvím. Pane poslanče Kučero, kdo ty lidi na ten gauč dostal? Byly to vlády, na kterých jste se podíleli vy. A je úplně jedno, jestli strana TOP 09 tenkrát byla, nebo nebyla. Vy jste se rychle transformovali z jedné strany do druhé. Vy jste přeběhlíci z jednoho do druhého. Prostě vy jste se podíleli na tom, že taková společnost nebo taková skupina lidí tady je, a teď tady nad něčím žehráte.

Hlavně nezapomeňte vystoupit a říct, že za to mohou komunisté! Protože za nás byla příživa trestná. Děkuji. (Potlesk z lavic KSČM a některých poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Adamce s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane ministře, kolegyně, kolegové, vidím, že situace se přiostřila, trošku tu přituhlo ve sněmovně jako vždycky, když je před závěrečným hlasováním. Nebudu tady popichovat ty střety, spíš mě zaujala myšlenka pana ministra financí. A to se přiznám, že jsem netušil - a jestli jsem dobře slyšel, že náš pan předseda Fiala tady mluvil o navyšování počtu úředníků ve státních aparátech a pan ministr tady mluvil o navyšování počtu učitelů. Tak já jsem netušil, jestli je to tak, jestli je mezi tím rovnítko, že učitel je úředník. Takže to bych chtěl prosím vysvětlit, tu myšlenku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Stanjuru. Připraví se pan poslanec Hájek. Všechno faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Takže při nostalgické vzpomínce na časy komunismu tleskají i ti, kteří sami sebe označují za pravicové hnutí. No, to je spíš smutné. To není ani k smíchu, to je fakt k pláči. Jestli vám to příživnictví a zbytek komunismu chybí, můžete tleskat a můžete to s nimi zavádět zpátky. Ale kvůli tomu jsem se nepřihlásil. (Smích některých poslanců v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Poprosím sněmovnu o klid!

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ti, co k rozpočtu nemají co říct, tak se rádi smějí. Tak kdyby něco přišli k tomu rozpočtu říct, nebo aby mlčeli, když už nemají co říct, protože to ani nečetli. Teď tady dělají frajery v hloučku a pokřikují na řečníky.

Ale to tady nebylo tak, že od roku 1992 vládla pravicová vláda a teď tři roky je tady hnutí ANO. Trošku zapomínáte na to, jak dlouho vládli sociální demokraté. A zapomínáte na to, s čím jsme přicházeli v oblasti zneužívání sociálních dávek, a s tím vším jsme narazili hlavou do zdi u levice! My jsme chtěli exekuovat u sociálně zneužívaných i dávky - není možné, jsme proti! My jsme chtěli omezit dávky doplatek na bydlení tisíc korun na lůžko/měsíc - není možné! My když jsme zavedli aspoň, že obec k tomu řekne - ne, není možné! Levicoví ministři to prosazují. Vy si je předcházíte, ty lidi! Vy tam sháníte hlasy! My ne, my říkáme, že je z toho systému chceme dostat. Tak co nám vlastně vyčítáte? Vy si je pěstujete, protože si myslíte, že si koupíte hlasy. My ne! A pokud myslíte vážně boj s těmi, kteří zneužívají sociální dávky, tak podpořte některý z našich návrhů! Například na exekuci, například na to, aby byly majetkové testy, například na to, aby doplatek na bydlení byl mnohem nižší. To ne, to jste proti! A pak jste tady chytří a přijdete: Ale i za pravicových vlád byly zneužívány sociální dávky! No, to je pravda. Ale nikdy jste nepodpořili naše návrhy, aby to tak nebylo. Tak až je podpoříte, tak pak můžete kritizovat. Ale vám se to prostě hodí, tito voliči.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Prosím s faktickou poznámkou pana poslance Hájka. Připraví se pan poslanec Zlatuška. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážená paní předsedající, páni ministři, kolegyně, kolegové, já bych chtěl poděkovat kolegovi Kučerovi za to, že mi připomněl mého dědečka. Ten vždycky když viděl v televizi Husáka, zvedl ruce a řekl: Pane bože, ty to slyšíš! Takže já ti děkuju.

Na druhé straně, my tady mnohdy slyšíme, jak to naše školství upadá. A kolega Kučera je také absolventem Vysoké školy báňské. A má pravdu. (Smích některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Jenom připomínám, abyste se opravdu na svoje kolegy obraceli mým prostřednictvím. Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Zlatušku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Zlatuška: Vážená paní předsedající, nerad zdržuji, ale pan kolega Stanjura ve mně kritizováním toho potlesku vzbudil starou emoci, starou vzpomínku. Když jsem kdysi ještě jako děkan nově založené Fakulty informatiky vyčítal Václavu Klausovi, že převádí finance do provozních prostředků, nikoli do investic, a ptal jsem se ho, proč to dělá, tak trval na tom, že neví, proč to dělá, že je to pravděpodobně parametr, který zdědil po předchozích vládách, tedy z doby komunismu. Když jsem se ho ptal na to, jak se může vymlouvat jako tehdejší předseda ODS a předchozí ministr financí, že se řídí takovým parametrem, tak se na mě tak podíval a prohlásil, že kdyby nám dali víc investic, tak si budeme v říjnu stěžovat, že nemáme za co topit.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. A nyní s přednostním právem paní ministryně Marksová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Děkuji za slovo. Vážené poslankyně a poslanci, tato vláda za dobu svého působení ušetřila na dávkách v hmotné nouzi 2,5 mld. korun. To je jednoznačné číslo. Takže nevím, odkud se berou informace, že se snad sociální dávky zvyšují. Dvě a půl miliardy korun není malé číslo! (Hovoří velmi důrazně.) A ráda bych připomněla, že ta doba, kdy se neuvěřitelně rozjel byznys s chudobou, kdy začaly vznikat ty problematické ubytovny a platily se do toho vysoké, nesmyslně vysoké doplatky na bydlení, tak ta doba byla za vlády ODS a TOP 09! A naopak tato vláda přišla a jednu z prvních věcí, kterou udělala, bylo, že upravila, že novelizovala zákon o hmotné nouzi. A tam se upravily standardy ubytoven a upravilo se to tak, že ty nehorázné peníze na to se přestaly vyplácet. Je to jasně doložitelné číslo. Takže každý, kdo umí číst, kdo je elementárně gramotný, si to přečíst může! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD a hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP