(10.20 hodin)

 

Poslanec Herbert Pavera: Hezké a příjemné dopoledne. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jenom reaguji na vystoupení pana premiéra, který se tady neustále odkazuje na bývalé vlády, že se nehospodařilo, nebo že se nezvyšovaly rozpočty atd. a že se teď zvyšují. Já jen ukážu jeden příklad na Ministerstvu zemědělství a na jeho rozpočtu. Ono to vypadá, že pro příští rok se zvyšuje rozpočet Ministerstva zemědělství o 4 mld., ale když se podíváte, kolik je to procent oproti roku 2013, když se podíváte, jaký je podíl výdajů Ministerstva zemědělství na státním rozpočtu v roce 2013, je to 4,08 % a v příštím roce 3,98 %, tak je tam nižší podíl tohoto rozpočtu na státních výdajích. Stejně tak je to i na hrubém domácím produktu, kde je to o dvě desetiny nižší. A investice v zemědělství jsou o 2 mld. nižší než v roce 2013.

Takže politika je jenom hra s čísly a záleží na tom, jak je kdo prezentuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Stanjura. Ten bohužel není přítomen. V tom případě pan poslanec Fiedler s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Já jen krátce navážu na to, co už říkala kolegyně Černochová. Pane premiére prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste uváděl logicky správně argument, že výdaje na obranu je třeba naplánovat, přichystat, že se nestihnou upravit, že by to bylo nelogické, že máte připravený plán postupného navyšování. Ono by to bylo logické, kdybyste už nebyli tři roky u vlády. Vy už tři roky vládnete. Už bude končit volební období. Takže vy jste za vaše volební období nebyli schopni vůbec nic změnit v tomto, když to sám kritizujete?

Pokud se týká toho, jak jste zmiňoval, že klesají výdaje na podporu v hmotné nouzi, příspěvky na bydlení. No bodejť by neklesaly, když nám klesá nezaměstnanost. Ono to asi spolu velmi úzce souvisí, s tím, v jakém jsme ekonomickém cyklu, jakou máme nezaměstnanost. Takže já to vůbec neberu tak, že je to nějaká zásluha této vlády. Je to prostě zásluha ekonomického cyklu a přirozeného jevu poklesu nezaměstnanosti. Jsem zvědavý, jestli to bude klesat, i když nám poroste nezaměstnanost.

A poslední věc. Pokud se týká toho, jak jste se vyjadřoval k těm obnovitelným zdrojům energie, k těm slavným solárům. Také to mělo logiku a věřil bych vám to. Ale nesměl bych být členem této Poslanecké sněmovny v tomto volebním období, abych tady nebyl svědkem toho, kdy člen vašeho poslaneckého klubu, který je členem vládní koalice, navrhoval fiktivní pomyslné rozparcelování solárních elektráren tak, aby jim zachovali vysoké dotace. To naprosto znevěrohodňuje to, co jste říkal.

Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Další faktickou poznámku má pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére. Dovolte mi, pane premiére, pár poznámek k vašemu vystoupení, co se týká právě oné nehorázné podpory, která se vyplácí na solární projekty.

Chci říct, že je to právě vaše strana ČSSD, která na dlouhé období zdiskreditovala obnovitelné zdroje v očích veřejnosti právě nastavením oné nehorázné podpory. Jste za to odpovědní vy. A já bych byl velice rád, kdybyste tuto odpovědnost nepřenášel na ostatní, k ní se tady přihlásil a pokud možno tuto nehoráznou podporu řešil a snažil se napravit v očích veřejnosti obnovitelné zdroje, které jsou dnes nedílnou součástí správného a moderního energetického mixu. Takže odpovědnost je čistě na vás, pane premiére, na vaší straně. A neshazujte to prosím na někoho jiného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktickou poznámku má pan poslanec Urban. Prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, sociální demokracie udělala přesně to, po čem tady pan poslanec Kučera volal, tzn. vytvořila kdysi podmínky k tomu, aby obnovitelné zdroje mohly být určitou součástí energetického mixu. Nic víc, nic méně. Ten mýtus, že nějaký zákon tehdy stanovil, kolik má být dotace za kilowatthodinu... Tak takový zákon neexistuje, prostřednictvím předsedajícího pane poslanče Kučero, příp. ostatní. Ta situace se odvíjela od roku 2006 tak, že byly postupně, bohužel, pro mě z neznámých důvodů, zřejmě z důvodů změny metodiky Energetického regulačního úřadu, dotace na kilowatthodinu z původních nějakých 6,50 Kč na až nějakých 12,50 Kč, přičemž klesaly náklady na investice, tedy náklady na jednotlivé panely, jak tady bylo dnes již několikrát řečeno. Tato situace vygradovala okolo roku 2008, 2009 a 2010, a přestože i podle stávajícího zákona tehdy regulační úřad mohl snižovat - není pravda, že nemohl, mohl! - nesnížil ani o jedno procento. A vlády v té době mohly reagovat a nereagovaly. A teď tady je důsledek. Že to nese státní rozpočet, je proto, aby to nebylo na bedrech občanů a firem v České republice. Protože jsme zastropovali částkou strop na megawatthodinu a zbytek tedy platí státní rozpočet.

Existují cesty. Přečtěte si usnesení hospodářského výboru, který navrhuje, jakým způsobem i v současné situaci příslušné náklady na obnovitelné zdroje snižovat. Ale není to -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas, pane poslanče, omlouvám se. Jste přihlášen s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Milan Urban: Tato vláda ani předchozí vlády sociální demokracie nejsou viníkem této situace. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr obrany Stropnický. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, kolegové, dámy, pánové, vzhledem k tomu, že jsem tím ministrem obrany, tak asi správně předpokládáte, že to budu bránit a že na to nebudu útočit. Já bych rád poděkoval vaším prostřednictvím, pane předsedající, paní poslankyni Černochové za zájem, který vnímám za těmi slovy, která tady přednesla, byť s nimi mohu souhlasit jenom dílčím způsobem. A dovolím si uvést jenom rychle několik čísel nebo faktů.

Při mém nástupu na ministerstvo rozpočet byl zhruba 42 mld. Jak tady bylo řečeno panem premiérem, tak příští rok to bude už 52,5 mld. To je docela výrazný nárůst. Když vezmu ten původní, tak je to nějakých 25 %. Můžeme tady žonglovat s čísly. Stejně to procento z HDP bude vždycky jenom nějakým průměrem, nějakým odhadem, podle toho, jaké jsou v něm výkyvy. Ale budiž. Příští rok to bude 1,08, pokud chceme být přesní, takže to se zaokrouhluje, pokud se nemýlím, jestli si to pamatuju ze školy, směrem nahoru na 1,1. Ale to je opravdu detail.

Co je podstatnější, je, že meziroční nárůsty jsou o 9 až 10 %. To je docela podstatné. Většina poslanců a poslankyň, kteří se tím tématem zabývají, tohle velmi dobře ví. A těch zemí v Evropě, které mají meziroční nárůst rozpočtu v kategorii takového procenta, je, věřte mi, pomálu, dají se spočítat na prstech jedné ruky.

Co se týče toho závazku v roce 2020, já si myslím, stejně jako tady už bylo řečeno panem premiérem, že to není cíl nereálný. My budeme, jak rovněž už bylo sděleno, připravovat ten poslední rozpočet s výhledy na 2019, 2020 a tam se to dá rozložit tak, aby rozpočet byl investičně vstřebatelný a zároveň abychom dodrželi ten slib, který jsme dali.

My k tomu chystáme i jakési dva scénáře na ministerstvu, scénář méně ambiciózní a ambicióznější, protože - a to není žádné vymlouvání se - to opravdu už po té délce, co jsme ve vládě, smysl nemá, ale zase je potřeba být fér. A ty projekty se nějakým způsobem připravují. Ty projekty se nějakým způsobem schvalují. Náš český schvalovací nebo vůbec ten procedurální mechanismus je jedním z nejsložitějších v Evropě. Řada mých kolegů rozhoduje o investicích, které jsou v našich penězích v řádech desítek milionů nebo i stovek milionů sami. A s plnou odpovědností za takové investice. Já musím i s několika málo miliony jít do vlády. Máme další kontrolní mechanismy. Máme státní ověřování jakosti. Máme konkurenční boj na trhu zbrojního průmyslu, který je nesmiřitelný a který bojuje všemi možnými prostředky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP