(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi. To byl zatím poslední přihlášený do všeobecné rozpravy. Jestli se nikdo nehlásí... (Ministr se hlásí o závěrečné slovo.) Pane ministře, budete mít závěrečné slovo, jestli si přejete, ale já musím prvně říct, že končím rozpravu. Takže končím všeobecnou rozpravu a teď závěrečné slovo pana ministra, případně pana zpravodaje. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych především poděkovat těm projevům, které tu zazněly v kladném slova smyslu, to znamená ve smyslu nějaké podpory, nějakého vědomí souvislostí a pozice, nebo toho návrhu, jak tady byl prezentován, protože jsem hluboce přesvědčený, že to je jednak naše povinnost a jednak je to také to nejlepší, co můžeme udělat v tom širším slova smyslu pro obranu a ochranu našich občanů.

Co se týče časové otázky, která tady zazněla kriticky, nechci... skutečně jsem poslední, kdo by měl nějak sklon poučovat. Ale v tom Iráku je prosím válka. A ta válka eskalovala v posledních dnech, v posledních několika dnech. Dochází tam k obrovité operaci, jejíž výsledek, peripetie, délku nikdo není schopen v tuto chvíli samozřejmě zodpovědně odhadnout, nebo dokonce určit.

Myslím si, že bych naopak rád poděkoval všem těm z vás, kteří umožnili tu relativně rychlou proceduru, a že jsme prokázali schopnost jako stát, jako establishment relativně rychlé reakce. Dovolím si jenom drobnost, že zařazení materiálu na program jednání vlády není v pravomoci ministra obrany. Čili to nebylo projednáno v tom datu, které tady bylo uvedeno. A pak bych chtěl samozřejmě poděkovat za tu rychlou reakci výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. A taky si dovolím poděkovat příslušnému výboru i celému plénu v Senátu, kde ta záležitost byla projednána hladce, korektně, ale zároveň seriózně. Čili nevím, jestli je potřeba si vystavovat jakoby takové negativní vysvědčení v situaci, která naopak prokázala jistou schopnost solidní a rychlé reakce.

Nemáme také myslím, nebo řada z nás, zkušenost s takhle vypjatou bezpečnostní situací a se způsobem reakce na to. Rád bych v tomhle vyzdvihl i podíl armády, která byla schopna na to reagovat, která samozřejmě musela tu věc připravovat, aniž věděla, jestli bude schválena, nebo nebude schválena, protože přípravné práce se nedají realizovat až posléze.

Je v tom i samozřejmě komunikace s tou iráckou stranou. My jsme o to byli požádáni v srpnu, o ten zdravotnický kontingent, a od té doby se tady odehrává čilá korespondence s iráckou vládou, kdy z naší strany dochází opakovaně k urgencím odpovědi irácké strany, která jakkoli to potřebuje a vítá naši pomoc, tak na druhou stranu její pružnost nebo efektivita, dovolím si říci, není úplně švýcarská.

Ještě co se týče toho projednávání včera ve výboru pro obranu Poslanecké sněmovny, chtěl bych za něj poděkovat. Zazněla tam myslím docela podrobná a určitě užitečná rozprava. Chtěl bych na to ještě reagovat, protože tam vznikly nějaké podněty, nebo návrhy. Hned jsme o nich včera seriózně hovořili s panem generálem Bečvářem. A návrhy, které tam padly, ať už se jednalo o možnou participaci psychologa, nebo i podíl řekněme ze strany Vojenského zpravodajství, tak budeme v tomto ohledu schopni tuto věc realizovat. Navíc tam padlo ještě to, že by bylo dobré, abychom průběžně informovali - to, co tady i před chvílí zaznělo - abychom průběžně informovali výbor, jak se ta situace bude vyvíjet, což jak říkám, nikdo není schopen předem úplně přesně určit. Padlo tady taky slovo o tom, že to může mít různé peripetie, fáze, civilní rozměry atd. To je ale, promiňte, ten důvod, proč jsme chtěli ten mandát širší. A děkuji, že to tady bylo i jedním kolegou kvitováno.

Dovolím si ohradit se proti tomu, že lžu. Nelžu! To říkám naprosto kategoricky. A to, že se jedná o zdravotní tým, byla první reakce na tu situaci. To, že potřebujeme flexibilní mandát, protože znovu zdůrazňuji, že se to může proměnit. Zdravotní tým je do konce června prosím. A kdybychom začali někdy v březnu, v dubnu uvažovat, co dál, situace může být v Mosulu už diametrálně odlišná od té současné. V tuto chvíli máme aspoň nějaký objem prostoru, který budeme schopni naplnit tím nejefektivnějším a nejužitečnějším způsobem a nebudeme muset s prominutím i tuto Sněmovnu s tím obtěžovat.

Pokud se týče ženistů, jak tady bylo zmíněno, jedná se o instruktory prosím. Nepředstavujme si, že bychom tam nějakým způsobem participovali v nějaké pozemní operaci.

Co se týče námořnictva armády Spojených států, dovolil bych si jenom poznamenat takovou drobnou poznámku, že působnost této elitní složky armády Spojených států se rozhodně neomezuje na působení na moři, ale bývá nasazována do těch nejtěžších a nejnáročnějších úseků různých konfliktů. Je to zhruba 230 tisíc vojáků a jsou nasazováni tam, kde to obrazně řečeno hoří. Takže v tomhle tom smyslu bych si jejich výkonnost na spolehlivost nedovolil nijak zpochybňovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jenom technická poznámka. Nevím, jestli jsou slabé mikrofony, nebo pan ministr mluvil tak potichu, nebylo to skoro slyšet, ale díky tomu, že už není rozprava, tak zaprvé chci říct, že paní kolegyně Černochová říkala, že nepravdivé tvrzení uvedl pan poslanec Gabal, a ne vy, pane ministře. Netřeba se hájit. Nebyl jste obviněn z toho, že byste lhal. Ta debata a ta kritika směřovala k někomu jinému než k vám. Ale to není podstatné.

Podstatné je, Jana Černochová dlouhodobě upozorňuje, a má podle našeho názoru pravdu, že při takto schvalovaných mandátech balancujeme na hraně Ústavy. Opakovaně jsme vyzývali k tomu, abychom to řešili. A chci říct za nás občanské demokraty, že jsme připraveni to řešit, aby polemika, jestli je to ještě na hraně, nebo za hranou, byla pryč, aby bylo jasné, že to je v rámci platné Ústavy České republiky.

Víte, že my dlouhodobě podporujeme vysílání misí. Ten jeden jediný případ se pak nakonec ukázal, že jsme měli pravdu, když jsme zpochybňovali účelnost vyslání malé jednotky, a pak se ukázalo, že to bylo oprávněné zpochybněné, či oprávněné obavy, že to nebude úspěšné. Ale jinak je to naprosto v pohodě.

Takže bych jenom chtěl, abychom si z té debaty vzali to pozitivní, aby pokud je tam nějaký malý osten kritiky, abychom z toho nedělali hlavní problém debaty. Skutečně se soustřeďme na to, abychom v této oblasti vedli odbornou debatu, jestli potřebujeme změnit Ústavu a jak, aby ty polemiky, jestli je to ještě v pořádku, nebo ne, byly zbytečné, aby bylo jasné, že to je v souladu s Ústavou České republiky, schvalování takových misí, o které budeme za okamžik hlasovat. A jenom připomínám, my budeme hlasovat pro.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi. Přistoupíme k podrobné rozpravě. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Jestli se nikdo nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, případně pana zpravodaje. (Nemají zájem.) Nyní poprosím pana zpravodaje, protože naše usnesení má dva body, aby vždycky ten bod přednesl, a poté o něm dám hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky za prvé vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v Irácké republice v rámci podpory boje proti takzvanému Islámskému státu v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2018 v celkovém počtu do 30 osob." V tomto případě je třeba nastavit kvorum 101. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP