Čtvrtek 10. listopadu 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

266.
Informace vlády o letecké záchranné službě od 1. 1. 2017

Strašně se omlouvám. Mám tady napsáno, že prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády. Nevím, který to je. A ono jich tu opravdu moc není. Pan ministr kultury ani zemědělství asi s leteckou záchrannou službou nepomůže.

Takže přeruším jednání na 10 minut, dokud se nedostaví pověřený člen vlády. Pokračovat budeme ve 12.12 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.02 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 12.13 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě vyčkám na výsledek jednání mezi předsedy, respektive zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. Takže do 12.18 přerušuji schůzi.

 

(Jednání bylo přerušeno od 12.13 hodin do 12.18 hodin.)

 

Je 12.18. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat v přerušené schůzi a je před námi bod Informace vlády České republiky o letecké záchranné službě v roce 2017. S přednostním právem nejdřív pan poslanec Marek Černoch. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v úterý se na grémiu hovořilo o tom, že se zařadí Pařížská dohoda. Byla tam dohoda všech, shoda na tom, že to proběhne. Kde je vláda? (V sále jsou přítomni ministr kultury Herman, ministr zemědělství Jurečka a ministr životního prostředí Brabec.) Média říkají, že se dělá nějaká konference, kde mluví premiér Sobotka, kde mluví zástupci vlády. Proč tady nejsou?

To samé - potřetí se zařazoval bod letecká záchranná služba. Jedno z nejdůležitějších. Kde je vláda? (Řečník zvyšuje hlas.) Kde je vláda? Kde jsou ministři? Kde je premiér? Je to holubník?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda klubu sociální demokracie s přednostním právem Roman Sklenák. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego Černochu prostřednictvím předsedajícího, to snad nemyslíte vážně, co jste teď řekl? Přesně. První část vašeho vystoupení byla dohoda, že se v tuto chvíli bude projednávat Pařížská úmluva. Je tady pan ministr Brabec, který ji předkládá. A byla dohoda na tom, že se povede rozprava. Oproti té dohodě tady část poslanců zařadila před hodinou tento bod Informace vlády o letecké záchranné službě. A vy mně teď vyčítáte, že tady ta vláda není připravena tu informaci podat!?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože paní kolegyně Černochová nemá přednostní právo... (Poslankyně Černochová je připravena u stolku zpravodajů: Mám. Pan Stanjura tu není.) Aha, aha. Kolega Stanjura tu není. Omlouvám se. Já tedy nejdřív načtu omluvu pana předsedy Stanjury, který mi ji doručil, když jsem sem přišel. Takže ano, pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura se omlouvá panu předsedovi Poslanecké sněmovny z jednání. V tom případě paní kolegyně Černochová zastupující předsedu klubu ODS má přednostní právo.

Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já musím reagovat na pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD Sklenáka. Mně přijde absurdní, že toto může vypustit z úst předseda politické strany - vládní politické strany - která má premiéra. Přeci povinností ministrů a premiéra je tady sedět, pracovat pro občany České republiky. A to, co jste tady řekl, je naprosto irelevantní! To, že 88 poslanců považuje za zásadní leteckou záchrannou službu, kde jde o životy, a chtějí se o ní bavit, to vy zpochybňujete? Co si to dovolujete, prostřednictvím pana místopředsedy, pane Sklenáku!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda Černoch, potom pan předseda Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, myslel jsem to, pane kolego Sklenáku, zcela vážně! Bod Pařížská úmluva byl přerušen, protože tady nejsou ministři, kteří k tomu mají co říct. To byl ten důvod. Ne protože by si to tady někdo vymyslel a nechtěli bychom se o tom bavit.

O letecké záchranné službě se tady bavíme tři nebo čtyři dny. Paní kolegyně Jana Černochová se snažila to zařadit už dvakrát. Je to velmi důležitý bod. A protože se snažila potřetí a dnes se to povedlo, to zařazení bylo jenom z toho důvodu, že tady k Pařížské úmluvě nejsou ministři. A oni tady nejsou ani k té letecké záchranné službě. Ano, byla dohoda na tom, že se bude projednávat Pařížská úmluva. Byla. Ale kde je vláda? Kde jsou ministři? Mimo samozřejmě kolegů Jurečky nebo pana Hermana nebo pana Brabce. Nikdo jiný tady není. Není tady premiér! A pak je v médiích, že někde vystupují k nějaké globální situaci? To je jejich práce? Dneska ráno pan kolega pan předsedající Filip už ráno říkal: Kde je premiér na interpelacích? Vždyť to je práce! Interpelace jsou od toho, aby odpovídali členové vlády kolegům poslancům na jejich otázky. Nikdo tady nebyl! Byla přerušena schůze. A teď to pokračuje dál!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a potom bychom se mohli věnovat dalším. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jestli jste si, kolegyně a kolegové, všimli, tak se po řadě peripetií a dlouhých a marných snah a interpelačního usilování podařilo zařadit bod, ve kterém jde akutně o lidské životy. Chci poprosit všechny, kdo by chtěli teď ještě řešit otázky vztahové či poměřování se, kdo má větší sílu, pojďme od toho, pojďme projednávat bod Informace vlády o letecké záchranné službě, všechno ostatní i já teď považuji za druhotné. Čili pojďme na ten bod, ať se dostaneme vůbec k projednávání usnesení. Prosím také všechny, aby tentokrát jejich vystoupení byla racionální, jejich vystoupení byla konkrétní a k věci, ať doopravdy stihneme co nejdřív ono usnesení přijmout.

Děkuji, že jste mě bedlivě poslouchali a že také alespoň budete uvažovat o tom, co vám říkám. (Potlesk poslanců KSČM a některých dalších.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Já rád po zahájení tohoto bodu budu pokračovat. Prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády. Pověření od vlády nemám, ale informace z krátké přestávky mám, že tento bod uvede ministr zemědělství Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, já tady vnímám, a musím říct že oprávněnou, kritiku na stranu vlády, svých kolegyň a kolegů. Mně nezbývá než říct, že se za to omlouvám. Budu tlumočit na jednání vlády, ať si tyto věci více hlídáme.

Nicméně teď chci jít k meritu věci k tomu bodu, který tady je, který teď otevírám. Je tady, doufám, napříč dohoda, že ten bod tady chceme konstruktivně a poměrně rychle projednat. Situace je vážná. Je tady návrh usnesení, aby vláda předložila podrobné informace, aby situace byla k 1. lednu vyřešena. Takže to přijměte jako mé úvodní slovo na začátek a prosím pěkně, respektujme to, že chceme tento bod v řádu řekněme této hodiny, kterou před sebou máme, doprojednat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství Marianu Jurečkovi a požádám nyní, aby se slova ujala navrhovatelka tohoto bodu paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. A děkuji moc panu ministrovi zemědělství za to, že díky jeho vystoupení toto téma můžeme otevřít tak, že se nemusíme omezovat pouze na vystoupení v rámci přednostních práv, byť je politická dohoda, že bychom nejpozději za pět minut třináct hodin měli hlasovat usnesení. Snažím se tedy být i já stručná, ale určitě vy, kteří se v tom nepohybujete, byste chtěli slyšet, co tam tedy je za problém.

Budování letecké záchranné služby v ČR trvalo více než 20 let. Podařilo se najít funkční systém, ve kterém se doplňuje armáda, policie i soukromí provozovatelé a který se vyvaroval závažných událostí, k nimž došlo například na Slovensku. Bohužel dnes tedy nastoupila neschopnost ministra zdravotnictví a politikaření a hrozí, že funkční systém se rozpadne, stane se neefektivním a bohužel i riskantním pro pacienty. Všichni dlouho vědí, že k 31. prosinci 2016 končí smlouvy se soukromými provozovateli a že se nebude jednat o triviální výběrové řízení. Ministr Němeček ovšem vše podcenil, navíc do jeho kompetence vstoupil i pan ministr financí Babiš, a došlo tedy mezi nimi k jistému sporu. Výsledkem je tzv. kompromis, který je ale úplně špatný, protože ničí, co funguje, bude dražší a umožní takovou tu, já to slovo nemám ráda, ale říká se tomu netransparentnost, protože skutečně nic průhledného v tom nehledejte.

Za prvé. Výběrové řízení bylo vypsáno až v květnu a od začátku bylo velmi pravděpodobné, že výsledek bude napadán, neboť jde o poměrně komplikované výběrové řízení. To se stalo, jak se předpokládalo, a námitky nyní řeší Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Máme listopad 2016 a od ledna 2017 mají létat na čtyřech stanovištích z deseti noví provozovatelé. Stále nejsou ale uzavřeny všechny smlouvy. Materiál vypracovaný 24. října lékaři ze záchranné služby hovoří jasně o tom, že pro adekvátní, rozumějme pro pacienty bezpečné, převzetí stanovišť a zaběhnutí nových osádek je zapotřebí až osm měsíců. A my na to nemáme ani měsíc a půl, resp. ne my, pan ministr Němeček. Lékaři zde uvádějí, v tom dokumentu, cituji: "Nerespektování navržených přípravných postupů a zkrácení přípravného období by nutně vedlo ke snížení kvality poskytované péče a především k významnému zvýšení bezpečnostních rizik pro pacienty i posádky vrtulníků letecké záchranné služby." Dámy a pánové, to nelze nazvat jinak než jako nevídaný hazard se životy pacientů ze strany ministra zdravotnictví! Mrzí mě, že to tady říkám, a on tady není, ale nic jiného mi nezbývá.

Za druhé. Kompromis, ke kterému dospěla tato koalice, je méně efektivní než současný systém. Proč? Protože letecká záchranná služba provozovaná armádou a policií je dražší, a přesto budou obsluhovat dvě stanoviště navíc. Konkrétně letová hodina vrtulníku Sokol, asi většina z vás ho někdy viděla, vychází přibližně na 160 tisíc korun, zatímco soukromníci to zajistí za 130 tisíc.

Další věcí je, že armáda nebude dle očekávání létat z heliportu v Plané, ale z Bechyně, takže loni otevřený heliport za 60 milionů korun bude úplně k ničemu, pokud někdo něco narychlo nevymyslí, aby se to nějak zamaskovalo.

Těžké vrtulníky nemohou přistávat na střechách nemocnic. Sokol je těžký vrtulník, těžkotonážní. A bohužel tady jsem se dozvěděla, že na novém stanovišti bude sokol vzhledem ke své váze přistávat na poli a vedle pole bude připravena záchranka, pozemní záchranka, a pacienta z vrtulníku, který nemůže přistát na nemocnici, bude transportovat ještě několik minut po zemi. Přijde vám to normální? Mně skutečně ne. Evidentně se bude prodlužovat doba, kdy se pacient dostane k lékaři.

Další věcí je přetěžování armády tam, kde trpí nedostatkem personálu, tedy u pilotů. Součástí kompromisu bylo i vypracování materiálu Návrh řešení zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2020.

Mohli jsme si o něm přečíst v novinách. Má to být ten státní podnik. Odborníci, který jej viděli, kroutí hlavou. A za odborníky považuji i zde přítomné kolegy poslance, kteří ve svém privátním životě buď jsou záchranáři, anebo piloty sami. Evidentně plní zadání, že leteckou záchrannou službu má provozovat státní podnik. Přitom výpočty jsou provedeny tak ledabyle, že je třeba se ptát, jestli by skutečně něco takového i šéf z hnutí ANO pan Babiš nechal projít ve své firmě. Já si myslím, že ne, že jenom byl pan ministr financí Babiš oklamán.

Armáda a policie se mají stáhnout opět na dvě stanoviště po roce 2020. Takže úplně iracionální postup ode zdi ke zdi. Ze čtyř zase na dvě. Takže poté, co si vybudují kapacity, poté, co si vycvičí piloty, poté, co to bude tento stát spoustu peněz, tak se to zase po roce 2020 vrátí na dvě stanoviště místo čtyř.

Založení státního podniku efektivnější nebude, protože opravdu výpočty hovoří o jasných číslech. Vyčíslují totiž náklady na jedno stanoviště provozované státním podnikem na více než 45 mil. korun, přičemž pokud zprůměrujeme nabídky soukromých společností z výběrového řízení, zjistíme, že jsou ochotny jedno stanoviště provozovat za necelých 44 mil. korun.

Nechci zdržovat ekonomickými čísly. Tady skutečně teď nejde až tak na prvním místě o finanční prostředky. Tady teď jde o to, kdo od 1. 1. 2017 bude zachraňovat lidské životy a jakým způsobem to bude probíhat. Z tohoto důvodu vám moc děkuji za to, že jste ten bod zařadili. Děkuji po těch všech možných peripetiích. V podrobné rozpravě načtu usnesení, které vám ale už řeknu teď, abyste věděli, o čem se tady dál budeme bavit.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o předložení podrobné informace o zajištění provozu letecké záchranné služby od 1. 1. 2017 včetně harmonogramu potřebných kroků, které povedou k zabezpečení zdraví a záchrany lidských životů na území České republiky. Termín 29. 11. 2016." Tento termín je nejbližší den, kdy se zase v rámci pléna Poslanecké sněmovny máme sejít.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Janě Černochové. Mám tady dvě faktické poznámky, a to kolegy Mackovíka a kolegy Brázdila. Kolega Kudela se odhlásil z přihlášky do rozpravy. Prosím, nyní tedy k faktické poznámce pan poslanec Stanislav Mackovík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Mackovík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, na toto téma jsem tady vystupoval několikrát. Teď pouze aktuální informace.

Situace je horší, než vypadá. To, co tady zaznělo od předřečnice, je pravda. Upozorňovali jsme na to i na výboru zdravotnictví několikrát. Je to, jako když házíte hrách na zeď. Aktuální informace je taková, že včera zasedala Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR v Jihlavě a přijala jednomyslné usnesení, v němž konstatovala, že v současné době již nelze na třech stanicích letecké záchranné služby, kde dojde ke změně provozovatele, zajistit od 1. ledna 2017 provoz letecké záchranné služby v tom rozsahu a v té kvalitě a bezpečnosti, jako tomu bylo dosud. My jsme v lednu 2016 pouštěli do vlády ministra Němečka s nějakým návrhem, kde bylo garantováno, že se nesníží dostupnost a bezpečnost letecké záchranné služby. Vláda to rozmetala. A teď jsme v situaci, kdy víme, že od ledna to bude fungovat hůře, než tomu bylo doposud. Prosím, probuďte se a začněte něco dělat. Máme na to měsíc a půl a za měsíc a půl se opravdu některá střediska nedají převzít a nedá se zahájit bezpečný provoz.

Navíc zahajujete provoz s provozovatelem, který nemá vrtulník v kategorii A. To znamená, zhoršujete bezpečnost provozu, a navíc je to provozovatel, který za posledních osmnáct let má za sebou patnáct mrtvých. Čtyři katastrofy!

Takže prosím vás, vzpamatujme se. Máme tady vlastní provozovatele, ať státní, nebo soukromé, kteří to dělají prakticky čtvrt stoletím, a fungovalo to prakticky bez ztráty lidského života. Jestli chcete, abychom šli za tři měsíce na pohřeb, pokračujte v tom, co jste začali.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM a některých dalších.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Mackovíkovi i za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Brázdil. Než mu dám slovo, konstatuji omluvu pana poslance Františka Laudáta do 13 hodin. A ruší omluvu paní poslankyně Věra Kovářová.

Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, toto je fakt závažné téma. Mnoho bych mohl vykládat o tom, jak jsem létal u armády, u Slovairu, u Delty, u Alfy, jak jsem na výboru pro obranu říkal, že armáda by to neměla dělat, protože to je proti Evropě, že by se to mělo zlevnit, že by to měla být centrální zdravotnická záchranná služba včetně letecké, která teď mezirezortní expertní vládní komise řekla, ano, bude to fajn. Bude to ale až od roku 2020.

Nikdo neví, jestli to levnější, dražší. Je v tom hodně emocí. Ale emoce jsou pravdivé v tom, že Ministerstvo zdravotnictví to nepřipravilo dobře. Byl jsem členem devítičlenné komise, která měla něco vybrat. Jediným kritériem je cena. Řeknete ano, je to fajn. Cena je nejlepší. Ale tam chybí ta návaznost, jestli to umí. Zda mají vycvičené piloty, jakými stroji se bude létat.

To, že tady někdo zmíní, že slovenská firma opakovaně spadla. Ano, je to ale lidský faktor. Já jsem spadl také a vždycky to byl lidský faktor. (Hovoří velmi naléhavě.)Není to o strojích. Je to jenom o tom, že to mělo být dříve připravené. Mělo to být na (nesrozumitelné). Nemělo by to být něco, co by bylo předmětem dohadování a peněz. A ty peníze jdou z toho obrovské! Firma Alfa, která tady byla, ta se rozpadla, lépe řečeno končí, protože ví, že donekonečna to takto dělat nejde. A to, že ta expertní komise řekla, že od roku 2020 by to měl být stát, tam nejde jen o peníze, ale říká také, že chce, aby se to už neopakovalo. Aby tu nebyl neustále za osm nebo za čtyři roky další nějaký tendr a zase lobby, a zase pacienti, kteří nevědí, jestli budou obslouženi. Mimochodem to, že teď se bude létat z několika málo základen, nesplní se zákon o zdravotnické záchranné službě, protože doletový čas nebude dvacet minut.

Promiňte, informací jsem podal hodně. Jenom to usnesení, informace z vlády by měla přijít. Jak si to představují... (Předsedající. Pane kolego...) Děkuji, promiňte. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, uplynul vám čas pro faktickou poznámku. K faktické poznámce se ještě přihlásil pan poslanec František Vácha. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo, pane předsedající. Přiznám se, jsem z kraje, který je ohrožen. Jsem z Jihočeského kraje, kde toho soukromého provozovatele Alfa-Helicopter má nahradit armáda. Vím, ptal jsem se, interpeloval jsem ministra zdravotnictví na to, jestli vrtulníky mohou přistávat v nemocnici. Jak je zajištěn převoz pacienta od místa přistání do nemocnice. Jaká je doletová vzdálenost mezi Bechyní a Českými Budějovicemi. Protože jsme slyšeli, že v Českých Budějovicích na letišti v Plané armádní vrtulníky přistávat nemohou, přestože tam byl vybudován heliport za 60 milionů. A odpovědí, kromě toho, že mi pan ministr Němeček řekl to, co jsme slyšeli, že od roku 2020 bude létat armáda pouze z Plzně, Ministerstvo vnitra v Praze a v ostatních osmi zbylých základnách budou létat pravděpodobně nějaké soukromé společnosti nebo toho, kdo bude vybrán ve výběrovém řízení, tak odpověď na ostatní otázky byla: "Vzhledem k tomu, že se však jedná o úkol uložený ministru obrany, je nutné se v případě zájmu o podrobnosti obrátit přímo na něj." To si myslím, že je špatná odpověď. Já si myslím, že pan ministr by měl vědět, jak to s tou leteckou záchrannou službou bude vypadat v resortu armády. On by měl být schopen odpovědět na moje otázky a neposílat mě za ministrem obrany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Františku Váchovi. Nyní ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Běhounek, v tuto chvíli poslední přihlášená do rozpravy k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, představitelé vlády, já samozřejmě chápu, že to ve vás vyvolává velké množství emocí. Já jsem u té diskuse od samého začátku. Velmi se mi nelíbí, že tady je osočován pan ministr Němeček, protože jeho pozice je nejsložitější, jaká může být. On nemá co mluvit ministrovi obrany do toho, jestliže vláda rozhodne, že by se na tom měl podílet resort obrany, nemá co mluvit ministrovi vnitra do toho, jestliže vláda rozhodne, že má někde létat Ministerstvo vnitra.

Že je to celé lehce, a možná těžce, spletené, to je naprostá pravda. Ale ať tedy vláda jako celek a ti, kdož původní systém kritizovali a přišli s tím, že je to finančně neúnosné a že musí být hlavním kritériem cena, to dají. My jsme jednoznačně řekli všechny podmínky technické, personální, zajištění provozu v jednotlivých krajích, byli jsme opakovaně dotazováni. A já mám tu smůlu, že jsem seděl i v té skupině, a nebyla to komise meziresortní, byla to pracovní skupina, kterou si vláda přála ustavit pro fungování letecké záchranné služby po roce 2020. A jestli si vzpomenete, tak jsem opakovaně vystupoval na různých úrovních, i když ne veřejně zde, k tomu, abychom neudělali to, že budeme mít problém. Nyní problém máme, ale není to problém jenom pana ministra Němečka. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Kolega Vácha se hlásí ještě jednou? Ne. Dobře. V tom případě končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou, do které se hlásí paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem říkala, možná mě pan kolega předřečník neposlouchal, pan Němeček výběrové řízení vypsal v květnu loňského roku. Jestli vám tohle přijde, pane kolego prostřednictvím pana místopředsedy, normální, že tohle není selhání pana ministra, tak nevím. Myslím, že vy máte z hejtmanství dost zkušeností na to, jak dlouho trvají výběrová řízení, stejně já jako starostka Prahy 2 z radnice. Květen, červen, červenec - jestli si někdo myslí, že za půl roku zprocesuje miliardové výběrové řízení, tak se na mě nezlobte, ale nemá v resortu na pozici ministra co dělat. Nemá co dělat ani na pozici hejtmana, ani na pozici starosty.

Z předřečníků, kteří dnes vystoupili, souhlasím kromě posledního se vším, co tady zaznělo.

Nebudu debatu dál prodlužovat. Přečtu v podrobné rozpravě, resp. v rámci obecné rozpravy zrekapituluji to, že ke konci roku není jasné, od 1. ledna 2017 není jasné, co se bude na některých stanovištích dít. Mezitím mi pípla ČTK, že se to týká jenom Ústeckého kraje, což není pravda, týká se to vícero krajů. Prosím, aby novináři sledovali tuto debatu, protože tady se skutečně jedná o lidské životy.

Všechno to, co tady zaznělo od mých kolegů, mohu potvrdit. Děkuji Standovi Mackovíkovi za upřesnění, nebo za doplnění čerstvé informace, kterou měl od té asociace v Jihlavě.

Já bych si prosím v podrobné rozpravě dovolila načíst usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky o předložení podrobné informace o zajištění provozu letecké záchranné služby od 1. 1. 2017 včetně harmonogramu potřebných kroků, které povedou k zabezpečení zdraví a záchrany lidských životů na území České republiky. Termín 29. 11. 2016."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní v podrobné rozpravě ještě pan kolega Běhounek. Prosím, pane poslanče, jestli máte jiný návrh usnesení.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Já jsem se přihlásil s technickou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě se můžete v rámci podrobné rozpravy přihlásit.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Já jsem jenom chtěl drobnou záležitost, pane předsedající, vaším prostřednictvím paní kolegyni Černochové. Ať si nechá invektivy od cesty, protože já také nekomentuji její výkony z hlediska jejího působení na úrovni starostky. To za prvé.

Za druhé, já jsem tady řekl - a ten, kdo mě neposlouchal, jste byla vy -, že to nebyl pan ministr Němeček, který má ten zásadní problém, protože ten odklad vypsání výběrového řízení byl právě proto, že se vedla asi tři čtvrtě roku diskuse o tom, jakým způsobem se to udělá, na vládě. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byla pouze reakce na vystoupení. Jiný návrh na usnesení není. Má někdo ještě zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Můžeme dát hlasovat. Návrh usnesení všichni znáte, byl přečten. Já vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 340, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro ten návrh usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 340, z přítomných 112 pro 93, proti 2. Návrh usnesení byl schválen.

 

Paní kolegyně Černochová se ještě hlásí.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych chtěla všem kolegyním a kolegům moc poděkovat za to, že jsme tento bod projednali, že jsme přijali usnesení a že snad členové vlády České republiky pochopili, že situace je opravdu natolik závažná, že se tím problémem budou urychleně zabývat.

Jenom taková malá konstatace. Je mi líto pana kolegy, že tady musí být za advokáta pana ministra Němečka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Končím tento bod 266. Mám tady přihlášku pana poslance Böhnische. Prosím.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Velmi děkuji, pane místopředsedo. Protože se dostavil pan ministr Mládek, já bych si dovolil navrhnout, abychom se vrátili do bodu Pařížská dohoda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To můžeme učinit. Já jsem tady v ten moment nebyl, když se ten bod přerušoval. Jestli jsem dobře informován, tak podle stenozáznamu došlo k přerušení projednávání bodu o Pařížské úmluvě do přítomnosti ministra průmyslu a obchodu. Tato podmínka je splněna. Máme ještě třináct minut, můžeme se tedy vrátit k tomuto bodu.

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP