(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni. Nyní ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dámy a pánové, nechci zdržovat debatu, ale právě proto vystupuji. Myslím si, že ta debata určitě dnes neskončí, a chtěl bych požádat všechny, aby, budou-li mít zájem, přišli na jednání ústavněprávního výboru. My se budeme této věci speciálně věnovat, pozveme samozřejmě zástupce Ministerstva práce, Ministerstva školství, Ministerstva spravedlnosti. Budeme se věnovat určitě tomuto bodu speciálně. Takže budete-li mít zájem, pojďme debatovat ve výboru, abychom dnes byli schopni tento bod doprojednat, protože se blíží konec jednání. Samozřejmě nechci se této debatě bránit, ale nabízím tuto možnost. Určitě se velmi brzy k tomu dostaneme právě na jednání ústavněprávního výboru, kde budeme zaujímat stanoviska k těmto pozměňovacím návrhům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a ptám se, kdo další do obecné rozpravy. Ještě pan kolega Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Je to sice spíš krátká poznámka, ale nechť. Když pan zpravodaj hovořil o tom, jak to bude projednávat ústavněprávní výbor, tak chci upozornit, že se tím bude zabývat ze své vůle i výbor pro sociální politiku, a to 6. 10., tuším od 11 hodin v Konírně. Takže pokud bude zájem z vaší strany, budeme posuzovat právě tyto dva návrhy od kolegyně Válkové a od kolegyně Aulické Jírovcové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Opálkovi. To samozřejmě je možné, postup podle jednacího řádu, ale ve druhém čtení - nebo po skončení podrobné rozpravy ve druhém čtení je rozhodující garanční výbor, to znamená výbor ústavněprávní. Doufám, že dojdeme ke shodným usnesením.

Pokud nikdo další se nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Pane ministře? Není tomu tak. Pane zpravodaji? Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám osm přihlášek. První přihlášenou je, tak jak ohlásila v obecné rozpravě, paní poslankyně Nina Nováková. Připraví se kolegyně Pastuchová, resp. někdo, kdo - ano, kolegyně Maxová, která převzala jistě její návrh. Prosím paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který je již vložen do systému pod číslem 4689. Tento pozměňovací návrh se týká § 907 - společné péče rodičů při výchově dětí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Nině Novákové. Nyní tedy paní poslankyně Radka Maxová za kolegyni Pastuchovou, tak jak byla přihlášena. Respektuji vaší dohodu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Radka Maxová: Děkuji, pane předsedající. Já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Pastuchové, který je evidován pod číslem 4827.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo. Já bych se ráda přiznala ke svému pozměňujícímu návrhu pod číslem 4921. Týká se § 971 odst. 4.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Aulické. Nyní ještě kolegyně Maxová, tentokrát se svým pozměňovacím návrhem. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Radka Maxová: Ano, správně, pane předsedající. Já bych se tímto chtěla přihlásit ke svým dvěma pozměňujícím návrhům. Jeden pozměňující návrh je v systému zaveden pod číslem 4947, a to - konkrétně se přihlašuji k jeho druhé části, k § 921a, neboť ta první část již byla přijata. A podruhé se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4859, rovněž tak k jeho druhé části, to znamená k § 921a. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Radce Maxové. Nyní pan kolega Pavel Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já se také přihlásím k pozměňovacímu návrhu, který již byl dán do systému pod číslem 4686. Týká se § 164 občanského zákoníku, odůvodnění je tam přesně napsáno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Blažkovi. Nyní pan poslanec Karel Fiedler v podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Já už také jenom velmi rychle. Zdůvodnění k pozměňovacímu návrhu jsem přednesl v obecné rozpravě, čili já se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který je ve sněmovním systému evidován pod číslem 4894.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Fiedlerovi. Nyní pan kolega Marek Benda v podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, všichni to panu zpravodajovi nesmírně ulehčují, protože mají všechno založené do systému, což já nejsem, lébrž jsem člověk liknavý, takže to budu muset panu zpravodajovi sdělit tady na mikrofon. Zopakuji návrhy, které jsem podal ve druhém čtení, ve čtení v rámci ústavněprávního výboru, které jsem odůvodňoval tady v té obecné rozpravě.

Variantně k bodu 1 původního vládního návrhu. Bod 1 se vypouští. Pokud by taková vůle nebyla v této Sněmovně, tak jako variantu - bod 1 zní: V § 35 se vypouští odstavec 2. - Zůstávala by tam ona ochrana nezletilého do ukončení základní školní docházky, ale nebylo by to tam, to zvláštní ustanovení, pro možnost výpověď rodičů. To je první návrh.

Druhý návrh - k bodu 13 původního vládního návrhu, vypustit tento bod 13, to je jedna z úprav svěřenských fondů. Já ty ostatní nezpochybňuji, i když si myslím, že hrozí tím, že ze svěřenských fondů vytvoří cosi, co bude nadále neživotaschopné. Přesto určení obmyšleného účinné až okamžikem, kde je zapsán do evidence svěřenských fondů, si myslím, že může výrazně zkomplikovat ty případy svěřenských fondů, které jsou určené pro blíže a předem nespecifikovaný okruh obmyšlených.

Poslední návrh k původnímu vládnímu návrhu je - vypustit bod 16 původního vládního návrhu. To je ona kauce na nájemné a její snížení z možnosti šestinásobku na možnost trojnásobku.

To jsou tři návrhy k původnímu vládnímu návrhu zákona.

Pak jsem prosil o to, aby se, až budeme hlasovat ve druhém čtení o bodu 4 ústavněprávního výboru, to je ona novela, která upravuje předkupní právo ke spoluvlastnictví, hlasovalo zvlášť. Pokud by návrh byl touto Sněmovnou schválen, tak navrhuji, abychom změnili účinnost, článek 9, a to tak, že tento zákon nabývá účinnosti 60. dnem po jeho vyhlášení s výjimkou ustanovení části první článku 1 bodu 19, článku 2 bodu 5, které nabývají účinnosti dnem jeho vyhlášení. A s výjimkou ustanovení části první bodu 9 až 15, článku druhého bodu 2 až 4, článku druhého - článku třetího, části druhé, článku třetího bodu 2 až 4, části páté článku šestého, části šesté článku sedmého bodu 2 a části sedmé článku osmého, které nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2018. Tady by se doplnilo - článku prvního bodů pravděpodobně 8 až 10, protože je tam zatím máme bez čísel, ale týká se to prostě onoho bodu 4 usnesení ústavněprávního výboru. Aby i zrušení zákonného předkupního práva, resp. znovuzavedení zákonného předkupního práva, bylo jasné k 1. 1. 2018.

Já doufám, že je dostatečně jasné, co tady navrhuji v rámci rozpravy, a že to pak případně upřesníme na výboru, až budou jasná i ta čísílka, která zatím v té zprávě výboru samozřejmě být jasná nemohou, protože není jasné, co projde a co neprojde.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP