(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazeným bodům 195 až 197, 183, 184, 204 a 205, sněmovní tisky 878, 897, 896, 722, 656, 887 a 894. Poté bychom projednali body z bloku Zprávy, návrhy a další, dále případně neprojednané body z bloku Smlouvy. Odpoledne projednáme bod 260, což jsou Ústní interpelace.

Ještě než dám slovo předsedovi poslaneckého klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi, přečtu omluvy. Pan poslanec Marek Ženíšek se omlouvá dnes z osobních důvodů. Pan poslanec Bohuslav Chalupa se omlouvá dnes z pracovních důvodů. Pan poslanec Martin Sedlář se omlouvá dnes mezi 11.30 a 18. hodinou z pracovních důvodů. Pan poslanec Pavel Halíř se omlouvá z dnešního jednání od 11.00 do 13.00 z pracovních důvodů. Pan poslanec Jan Farský se omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Pan poslanec Radek Vondráček má náhradní kartu č. 26.

Dále paní poslankyně Marta Semelová se omlouvá dnes od 9.00 hodin z pracovních důvodů. Pan poslanec Josef Zahradníček se omlouvá dnes na celý jednací den z osobních důvodů. Paní poslankyně Radka Maxová se omlouvá dnes od 11.00 do konce jednacího dne z osobních důvodů. Pan poslanec Adámek se omlouvá z dnešního jednacího dne od 11.00 hodin do konce jednacího dne. Pan poslanec Jaroslav Holík se omlouvá dnes od 11.00 do 13.00 hodin z pracovních důvodů. Pan ministr Marian Jurečka se omlouvá z dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Jana Lorencová se omlouvá - už ne, už je přítomna. Pan poslanec Vít Kaňkovský se omlouvá od 9.00 do 13.00 hodin z osobních důvodů. Pan poslanec Pavel Šrámek - je přítomen, takže se neomlouvá. Pan předseda Jan Hamáček se omlouvá dnes a zítra z důvodu zahraniční cesty.

A nyní předávám slovo předsedovi poslaneckého klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji pane místopředsedo. Hezké dopoledne, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové. Já bych si dovolil navrhnout změnu pořadu schůze na zítřejší den a konkrétně pevně zařadit následující body. Za pevně zařazený bod č. 69 zařadit následující body: bod č. 15 - tisk 839, novela zákona o spotřebních daních, pak bod č. 32 - tisk 712, vinařský zákon, potom bod č. 21 - tisk 642, novela občanského zákoníku, potom bod č. 80 - tisk 886, novela trestního zákoníku, potom bod 67 - tisk 854, novela zákona o sociální podpoře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ptám se, kdo další se hlásí k programu schůze. Pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Zítra máme poslední jednací den této schůze Poslanecké sněmovny. My jsme neuzavřeli bod 257, to je ta debata o migraci a vztazích Evropské unie a Turecka. Tak já navrhuji - zítra nejsou žádná třetí čtení -, abychom to zařadili po již pevně zařazených bodech. Myslím, že tam máme už několik pevně zařazených bodů. Po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Takže bod 257 - debata o migraci - po pevně zařazených bodech, v případě, že budou schváleny návrhy pana předsedy Faltýnka a stanou se z nich pevně zařazené body, tak po nich, jestli to dobře chápu.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ne, ne, ne, po již pevně zařazených bodech, to znamená, které už tam jsou dneska.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Po současně pevně zařazených bodech.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: A u toho návrhu pana předsedy Faltýnka bych prosil, abychom hlasovali o každém zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Dobře. Takže bod 257 podle vašeho návrhu má jít za bod 69. Děkuji.

Ještě někdo se hlásí k programu schůze? Pan předseda Černoch. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych si dovolil také navrhnout zařazení na zítřek po již pevně zařazených bodech, a pokud projde i návrh pana kolegy Stanjury, tak po tomto bodu, to je informace vlády k privatizaci OKD. Bod, který byl zařazen na úterý, ale nedostalo se na něj. Tak bych požádal jménem klubu Úsvit a KSČM o zařazení na zítřek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Nevíte náhodou číslo bodu - ale je to informace vlády o privatizaci OKD.

Prosím, pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Ano, já potvrzuji, paní a pánové, to, co teď řekl kolega Marek Černoch, že chceme projednat situaci kolem OKD jako řádný bod s tím, že platí nadále to, že pokud se to nepodaří projednat, pořád je živý onen seznam podpisů na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, to za prvé.

A za druhé chci požádat ovšem o podporu návrhů, které zde přednesl pan kolega Faltýnek, protože jde o věci týkající se - což se možná někomu nemusí líbit, ale někomu zase naopak - našich zemědělců a jejich podpory zelené nafty i pro živočišnou výrobu. A ta tragická, krizová situace, ve které živočišná výroba je, potřebuje - zejména výroba mléka - rázného, rychlého zásahu, rázné, rychlé pomoci. Proto se tady zcela výjimečně jako opoziční poslanec přimlouvám za návrhy, které zde přednesl předseda vládního koaličního klubu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Chápu to dobře, pane předsedo, že nic nenavrhujete, jenom radostně voláte k našim zemědělcům. Děkuji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Není to tak, pane předsedající. Já jsem tady potvrzoval, že klub KSČM spolu s klubem Úsvit stojí o to, aby se projednala otázka OKD a dalších záležitostí, které tam jsou v tom bodu. Čili jsem se připojoval k tomu, co zde jménem našich dvou klubů řekl pan kolega Černoch.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ano, děkuji za tuto informaci. Prosím, pan kolega Opálka. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji pane místopředsedo. Dámy a pánové, aby nedošlo v budoucnu k nějakému sporu, já bych navrhoval, aby jako první bod dnešního jednání byl znovu otevřen bod 256. My jsme včera projednávali 256 a 258 ve společné rozpravě, ale před hlasováním se měla ta rozprava ukončit a pak jsme měli projednat jeden bod a potom druhý bod. A protože ten jeden bod vlastně - a to je teď sporné, který, protože na tabuli visel myslím bod 258 - byl usnesením uzavřen, tak je třeba ještě uzavřít, aspoň formálně, ten bod 256. Jinak ho máme rozjednaný a pořád otevřený. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ano, děkuji. Takže bod 256 znovu otevřít. Ještě někdo další k programu schůze? Není tomu tak.

Přivolám naše kolegy z předsálí a budeme hlasovat. Nejprve o návrhu pana předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který navrhuje zítra, 16. 6. (správně 16. 9.), za již pevně zařazený bod 69 zařadit body 15, 32, 21, 80 a 67, jsou to body z bloku ministra zemědělství. (Námitky. Hlasy: Hlasovat zvlášť.) Zvlášť. Pardon.

 

Takže nejprve budeme hlasovat - za bod 69 zařadit bod 15, je to tisk 839.

Zahajuji hlasování o zařazení bodu 15 za bod 69. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 205, přihlášeno je 124 poslankyň a poslanců, pro 89, proti 25. Návrh byl přijat, tudíž bod 15 byl zařazen za bod 69.

 

Budeme dále hlasovat o zařazení bodu 32 za bod 15.

Zahajuji hlasování o zařazení bodu 32 za bod 15. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 206, přihlášeno 125 poslankyň a poslanců, pro 89, proti 25. I tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP