Čtvrtek 8. září 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

182.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová smlouva mezi Českou republikou
a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické
záchranné služby podepsaná ve Znojmě dne 21. ledna 2016
/sněmovní tisk 729/ - druhé čtení

Jde o sněmovní tisk 729 a žádám ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby za vládu to uvedl.

 

Ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi představit vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsaná dne 21. ledna 2016 ve Znojmě. Dosud byla přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem, která zahrnuje i zdravotnickou záchrannou službu jako součást IZS, upravena pouze pro případ pomoci při katastrofách a mimořádných událostech. Základním motivem pro navázání přeshraniční spolupráce v této oblasti je časové hledisko dostupnosti zdravotnické záchranné služby v příhraničním území. Přeshraniční spolupráce se na české straně bude dotýkat Jihočeského kraje, kraje Vysočina a Jihomoravského kraje a v Rakousku spolkových zemí Horní Rakousko a Dolní Rakousko.

S ohledem na vnitrostátní rozdělení kompetencí v oblasti zdravotnické záchranné služby v obou státech, kdy v České republice mají zákonnou odpovědnost za její zajištění kraje a v Rakousku jsou odpovědné spolkové země, je předkládaná mezinárodní smlouva koncipovaná jako rámcová. Při vyjednávání o textu sloužila za vzor rámcová smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo.

Rámcová smlouva vymezuje základní právní rámec pro přeshraniční spolupráci, umožňuje výjimky ze stávající vnitrostátní právní úpravy a ponechává prostor pro konkretizaci pravidel a podmínek této spolupráce v jednotlivých příhraničních oblastech na domluvu oprávněných subjektů, to je v České republice dotčených krajů a v Rakousku spolkových zemí. Využití a faktické naplnění přeshraniční spolupráce tak bude na rozhodnutí krajů a předpokládá uzavření samostatných ujednání o přeshraniční spolupráci.

Vládní návrh byl dne 5. dubna 2016 projednán ve výborech Senátu Parlamentu ČR, a to ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a ve výboru pro zahraniční věci, v plénu Poslanecké sněmovny Parlamentu byl v 1. čtení projednán dne 12. dubna 2016. Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu projednal vládní návrh dne 28. dubna 2016 a zahraniční výbor Poslanecké sněmovny dne 26. května 2016. Senát Parlamentu vyslovil dne 25. května 2016 souhlas s ratifikací.

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, žádám vás tímto o vyslovení souhlasu s ratifikací této mezinárodní smlouvy a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a konstatuji, že usnesení zahraničního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 729/2, usnesení výboru pro zdravotnictví bylo doručeno jako sněmovní tisk 729/1. Máme jednoho jediného zpravodaje za oba výbory, to je zpravodaj zahraničního výboru i zpravodaj výboru pro zdravotnictví poslanec Pavel Holík. Požádám ho, aby přednesl obě zpravodajské zprávy. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Holík: Dobrý den, pane předsedající, děkuji za slovo. Dovolte mi, abych přednesl usnesení zahraničního výboru, který projednal daný návrh smlouvy, a to z 25. schůze ze dne 26. května 2016, k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová smlouva mezi Českou republiku a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, podepsaná ve Znojmě 21. ledna 2016.

Po odůvodnění náměstkyně ministra zdravotnictví Mgr. Lenky Taie Kolaříkové, zpravodajské zprávě posl. Pavla Holíka a po rozpravě zahraniční výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Rámcové smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsané ve Znojmě dne 21. ledna 2016;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji vám za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Vzhledem k tomu, že usnesení jsou shodná, můžeme se jimi zabývat. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Nikdo se nehlásí.

 

Zbývá nám tedy hlasovat o předloženém návrhu usnesení. Rozhodneme hlasováním číslo 125. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na usnesení, které přednesl pan zpravodaj Holík za výbor. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 125, z přítomných 121 poslanců hlasovalo pro 93, proti nikdo. Návrh byl schválen. Usnesení bylo schváleno a vyslovili jsme souhlas s ratifikací této rámcové úmluvy.

 

Po skončení bodu č. 182 na upozornění z pléna vás všechny odhlásím a žádám o novou registraci. Přihlaste se prosím svými identifikačními kartami.

 

Budeme pokračovat bodem č. 185 a půjde o

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP