Čtvrtek 8. září 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

194.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovenísouhlasu s ratifikací Úmluva Mezinárodní organizace práce
č. 154 o podpoře kolektivního vyjednávání, přijatá na 67. zasedání
Mezinárodní konference práce v roce 1981
/sněmovní tisk 804/ - prvé čtení
 

Prosím, aby úvodní slovo přednesla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Omlouvám se, kolegové, prosím vás, uvolněte místo u řečniště, aby paní ministryně mohla v klidu přednášet svůj projev. Prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené poslankyně a poslanci, tento návrh obsahuje návrh na ratifikaci této Úmluvy Mezinárodní organizace práce o podpoře kolektivního vyjednávání, které již bylo přijaté v roce 1981. Podnět k ratifikaci této úmluvy vzešel ze strany Českomoravské konfederace odborových svazů, která ve spolupráci s naším ministerstvem kontroluje všechny ratifikované úmluvy, a zjišťujeme, kde se Česká republika ještě k ratifikaci nepřipojila.

Co se týče obsahu, tak tady se věcně vymezuje, co se rozumí pojmem kolektivní vyjednávání, co je jeho předmětem a jaká opatření by měla být na vnitrostátní úrovni přijata pro jeho podporu. A lze konstatovat, že ta úmluva je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. A co se týče našeho vnitrostátního právního řádu, tak lze konstatovat, že závazky z této úmluvy plynoucí již máme v platné naší legislativě obsaženy. To znamená, že nebudeme muset nic upravovat.

Tento materiál byl předmětem jednání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR. Oba výbory hlasovaly o schválení ratifikace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní ministryně. Nyní prosím, aby se ujala slova zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Jana Hnyková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hnyková: Děkuji, pane předsedající. Přeji všem hezké dopoledne. Vážené dámy, jak zde paní ministryně práce a sociálních věcí vás seznámila, já bych si jako zpravodajka dovolila vyjádřit se k tomuto dokumentu.

Česká republika se od 1. 1. 1993 stala členem Mezinárodní organizace práce a aktivně se zapojuje do činnosti nejstarší specializované agentury Organizace spojených národů.

Úmluva č. 154 o podpoře kolektivního vyjednávání v osmi věcných článcích obecně vymezuje, co se rozumí pod pojmem kolektivní vyjednávání, co je předmětem a jaká opatření mají být na úrovni vnitrostátní přijata pro jeho podporu.

Jak už zde bylo řečeno, tuto ratifikaci ke dni 2. 10. 2015 ratifikovalo celkem 46 států, z toho 12 členských států Evropské unie.

Předkládaná úmluva je v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

V otázkách vnitrostátního právního řádu je možné konstatovat, že závazky obsažené v úmluvě jsou již platné a účinné, legislativně upravené, a to prostřednictvím za prvé zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za druhé zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, za třetí zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, a za čtvrté zákona č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, ve znění pozdějších předpisů. A za páté je to zákonem č. 16/1991 Sb., o zprostředkovatelích, rozhodcích a ukládání kolektivních smluv vyššího stupně, ve znění pozdějších předpisů.

Úmluva je v souladu se závazky Evropské sociální charty a Evropského zákoníku sociálního zabezpečení, jakož i se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii.

Předkládaný materiál nemá dopad na státní rozpočet a podnikatelské prostředí a nemá dopad ani na rovnost žen a mužů.

Česká republika splňuje všechny podmínky v zákonech, které jsem vám uvedla v předcházející části, a doporučuji, vážené kolegyně a kolegové, postoupit tento sněmovní tisk k projednání ve výboru pro sociální politiku, kde bychom tuto ratifikaci projednali. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí. Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu. Táži se paní navrhovatelky a zpravodajky, zda si chce vzít závěrečné slovo. Není tomu tak.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Nevidím. V tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Přečtu návrh. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 104, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod a tím je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP