Středa 13. července 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

155.
Vládní návrh zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře
/sněmovní tisk 609/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr dopravy Dan Ťok i zpravodaj garančního hospodářského výboru pan poslanec Martin Kolovratník. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 609/3, který vám byl doručen dne 31. května tohoto roku. Usnesení garančního výboru pak bylo doručeno jako sněmovní tisk 609/4.

Nyní pan navrhovatel má zájem vystoupit před otevřením dopravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře souvisí se souběžně předloženým a před chvílí schváleným návrhem novely zákona o dráhách a implementuje rovněž právo Evropské unie. Jedná se o rozsahem nevelký návrh, jehož předmětem je zřízení nového ústředního orgánu státní správy, vymezení jeho základní kompetence a organizace. Konkrétní a podrobné vymezení působnosti a pravomoci úřadu se pak nachází v příslušných dopravních zákonech, zejména v zákoně o dráhách.

Nechci tady číst celou tu zprávu, protože si myslím, že jsme zákon ve dvou čteních už podrobně zdůvodnili. Jenom bych rád uvedl, že k vládnímu návrhu zákona byly uplatněny čtyři pozměňovací návrhy. Ministerstvo shodně s garančním hospodářským výborem podporuje pozměňovací návrh pana poslance Kolovratníka a naopak nepodporuje pozměňovací návrhy paní poslankyně Matušovské.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi vás i zde požádat o podporu a přijetí tohoto návrhu zákona, protože přímo souvisí s předchozím zákonem a jeden bez druhého nemohou být. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi. Otvírám rozpravu, do které v tuto chvíli neeviduji žádnou přihlášku. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Není o ně zájem.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, přednášel pozměňovací návrhy a sdělil nám stanovisko svého výboru. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Opět děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, tento související zákon, je to sněmovní tisk 609, je poměrně zásadní, co se týká drážní dopravy jako takové. Pokud se o tu problematiku zajímáte, skutečně vznikne nový úřad, nový státní úřad, který se stane oním regulátorem na železnici. Víte, že proběhla jak tady na plénu, tak v hospodářském výboru řada debat o tom, jakou cestou se vydat. Nakonec jsme došli ke shodě a k souladu.

Co se týká pozměňovacích návrhů, procedura je velmi jednoduchá a krátká. Hospodářský výbor i tento zákon projednal 8. června. Navrhuje hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, poté o pozměňovacích návrzích dohromady B1 a B2. Dále samotné hlasování pro B3 a konečně čtvrté hlasování - budou to tedy pouze čtyři hlasování - o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji. Ptám se, jestli někdo má nějaké výhrady či jiné návrhy k proceduře. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o proceduře.

Zahajuji hlasování o návrhu procedury. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 213, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 155, proti žádný. Návrh procedury byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže můžeme přistoupit k hlasování a prosím první hlasování pod písmenem A. Je to pozměňovací návrh můj. (Stanovisko ministra: Souhlas. Stanovisko garančního výboru: Také doporučující.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o pozměňovacím návrhu pod písmenem A. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 214, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 152, proti žádný. Návrh pod písmenem A byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní prosím hlasování o pozměňovacích návrzích B1 a B2. (Stanovisko ministra: Nedoporučuji. Stanovisko garančního výboru: Také nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahájil jsem hlasování o pozměňovacích návrzích B1 a B2. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 215, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 37, proti 114. Návrh nebyl přijat

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní hlasování o pozměňovacím návrhu B3. (Stanovisko ministra: Nedoporučuji. Stanovisko garančního výboru: Také nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o pozměňovacím návrhu B3. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 216, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 34, proti 115. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. Je to tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj souhlasí.) Budeme tedy hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, podle sněmovního tisku 609, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

(Stanovisko ministra: Doporučuji. Stanovisko garančního výboru: Doporučuje.)

Zahájil jsem hlasování o návrhu zákona jako celku. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 217 přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 93, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP