(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Pan poslanec má doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Plíšek: Kouzlo je v detailu. Položím konkrétní otázku. Víte, že když nějaký bod nezařadíme pevně na program dané schůze, tak zpravidla na konci té schůze je vyřazen a je ve frontě těch stovek neprojednaných návrhů. Takže se vás chci, pane premiére, zeptat, zda podpoříte pevné zařazení druhého čtení tohoto návrhu na příští schůzi a třetí čtení tohoto návrhu řekněme buď na příští, nebo nejpozději na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Myslím, že jsou dvě věci. Za prvé myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby ten zákon byl doprojednán do léta, protože už teď je ve fázi, kdy se čeká na druhé čtení. Po druhém čtení jsou tady nějaké zákonné lhůty a pak se můžeme dostat ke třetímu čtení. Podle mého názoru nic nebrání tomu, aby ten zákon byl do léta projednán.

A pokud jde o konkrétní hlasování, tak já se tady těžko mohu vyjadřovat k hlasování v situaci, kdy nevím, jak budou zařazeny jednotlivé zákony a jak budou postaveny priority z hlediska toho, co budeme potřebovat jako vládní koalice projednat. To znamená, budeme hlasovat tak, abychom umožnili projednání toho návrhu zákona, ale pokud jde o jednotlivé priority, tak o těch ještě samozřejmě budeme v koalici mluvit. A nemyslím si, že bychom se měli bránit tomu, aby ten zákon byl pevně zařazen v rámci příští schůze Poslanecké sněmovny. Nevidím pro to důvod. Ale může se stát, že bude pevně zařazen, ale před ním ještě budou zařazeny i jiné body, které bude vláda pokládat za prioritní a za důležité.

Chci připomenout třeba téma, o kterém jsme tady dnes mluvili, to je otázka EIA. Asi víte, a já doufám, že ministři dopravy a životního prostředí měli možnost vás informovat o tom, že vláda chce novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, chtěli bychom ji projednat rychle a budeme usilovat o to, aby byla prioritně zařazena na jednání parlamentu, protože jde o to, abychom co nejdříve mohli pokračovat v důležitých stavbách, kterých se tato novela bude týkat. Takže určitě tady budou i jiné priority, než je zákon o střetu zájmů. Ale nemyslím si, že by ten zákon měl čekat déle než do léta a že bychom ho do léta mohli klidně projednat.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu premiérovi za jeho odpověď. Dostáváme se k desáté interpelaci. Paní poslankyně Pavlína Nytrová bude pana premiéra interpelovat ve věci valorizace důchodů 2017. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Pavlína Nytrová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vláda odstranila nespravedlivě legislativně nastavený systém valorizace penzí. V roce 2012 došlo k zásadní změně pravidel pro zvyšování důchodů přijetím zákona č. 220/2011 Sb. - pravidelný termín leden a mimořádný termín. Nově byl definován způsob stanovení zvýšení důchodů na základě statistických údajů o vývoji cen a mezd bez ponechání možnosti ovlivnit zvýšení důchodů rozhodnutím vlády. Nyní Poslanecká sněmovna vrátila vládě pravomoc, aby mohla zvyšovat důchody nad rámec stanovený současnou legislativou. Byl schválen zvýšený limit zmocnění vlády z 1,7 % na 2,7 % průměrného starobního důchodu. Důchody tak mohou být valorizovány až o 300 korun. Nicméně v situaci, kdy je inflace na nízké úrovni, je i podle stávající úrovně valorizace zvyšování důchodů velmi nízké. Právě projednávaný návrh novely zákona o důchodovém pojištění, kterou schválila vláda, má za cíl zamezit nominálně velmi nízkému zvýšení důchodů.

Vážený pane premiére, dodržíte svůj závazek, aby zvyšování podle novelizovaného zákona bylo již nominálně významné? Chystá vláda nějaká opatření, která pomohou dnešním, ale především budoucím důchodcům naspořit prostředky v takové výši, která jim bude stačit, aby žili v důchodě důstojně? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, chci především potvrdit, že vláda v oblasti valorizace penzí postupuje systematicky. A postupujeme systematicky tak, abychom zlepšili životní podmínky seniorů. Když jsme přišli do vlády, tak situace byla taková, že tady existoval zákon, který prakticky zmrazil růst důchodů, protože on říkal, že se budou důchody valorizovat, ale budou se valorizovat pouze způsobem, který byl omezený oproti tomu předcházejícímu systému, to znamená, že se plně nezohledňovala inflace, ale zohledňovala se pouze zčásti. To vedlo k nízkým valorizacím penzí. My jsme to schéma změnili. A ukázalo se, že i přes přetrvávající nízkou inflaci ani ten obnovený zákonný mechanismus valorizace nepřináší uspokojivé výsledky. Vrátili jsme se k tomu mechanismu, který tady fungoval v minulosti, že se důchody budou valorizovat o sto procent inflace, o jednu třetinu mezd. Ale ukázalo se, že kdybychom ho uplatňovali, tak opět hrozí nízké valorizace.

Pokud šlo o valorizaci, kterou jsme řešili na konci roku 2014, tak kdyby se uplatnil ten mechanismus, tak by v lednu roku 2015 byla valorizace necelých 70 korun. Proto jsme navrhli konkrétní změnu zákona, která umožnila, že valorizace penzí od ledna 2015 byla v průměru o 207 korun. Čili tehdy jsme odmítli tu variantu 70 korun a šli jsme na variantu 207 korun. Pokud šlo o valorizaci v letošním roce, ta podle toho zákonného schématu vyšla pouze na 40 korun a my jsme se rozhodli, že to budeme kompenzovat, a proto jsme v únoru letošního roku vyplatili každému důchodci, a to se týká jak starobních, tak invalidních důchodců, 1 200 korun mimořádné dávky, která měla dorovnat tu nízkou čtyřicetikorunovou valorizaci pro letošní rok.

Ale protože nechceme, aby se ta situace opakovala v příštích letech, vláda předložila nový návrh, který by zabránil tomu, abychom byli v rukách valorizačního automatu a nemohli vlastně nic udělat, jako se to stalo na jaře letošního roku. Protože kdyby vláda chtěla letos zvýšit penze o víc než 40 korun, tak jí to zákon neumožňuje. Myslím si, že to je špatně. Takže jsme předložili novelu zákona, která umožní vládě, aby zvýšila penze až o 1,7 %. A jsem rád, že tady v Poslanecké sněmovně byl schválen pozměňovací návrh, který to vládě umožní až o 2,7 %. Chci poděkovat za to, že ten zákon byl tady v Poslanecké sněmovně schválen. Pokud ho schválí Senát, tak vláda už počínaje příštím rokem bude v jiné situaci, bude mít poměrně široký manévrovací prostor a bude schopna sama rozhodovat o tom, jak vysoká valorizace bude. Pouze zde bude existovat horní limit, který je stanoven ve výši 2,7 %. Přes tento limit se vláda dostat nemůže. Ten limit znamená, že maximální valorizace příští rok by mohla být v částce někde kolem 300 korun.

Pokud jde o rozhodnutí vládní koalice, jestliže tento zákon bude schválen, jsme zatím ve vládě dohodnuti, že by valorizace penzí v příštím roce měla být zhruba 200 korun v průměru, a vedeme jednání o tom - a uvidíme, jestli se podaří dobře příští rok vybírat daně - ale vedeme také jednání o tom, že pokud se daně budou dobře vybírat, že bychom i příští rok mohli vyplatit ten jednorázový příspěvek 1 200 korun každému důchodci. Čili zatím je dohoda na 200 korun valorizace v průměru od 1. ledna příštího roku a budeme v koalici jednat o tom, jestli bude rozpočtový prostor po novém roce, abychom v roce 2017 přistoupili k tomu jednorázovému příspěvku.

To, co je ale klíčové a důležité, je, že včerejším rozhodnutím Sněmovny, které doufám potvrdí i Senát, se zásadně změnil manévrovací prostor vlády a vláda by konečně měla mít možnost valorizovat penze ve větším rozsahu a už by se neměla opakovat situace, kterou jsme zažili na začátku letošního roku, kdy valorizace mohla být nejvýše 40 korun a vláda měla zcela svázané ruce.

Říkám to proto, že není možné, abychom ignorovali sociální situaci seniorů. V přecházející interpelaci jsem mluvil o tom, že ekonomika roste, že se zlepšují parametry, ale do příjmu seniorů se ten růst ekonomiky může promítnout v zásadě jenom tím, že budeme valorizovat penze. Do příjmů domácností se růst promítá vyššími mzdami, vyššími platy, ale seniorům musíme valorizovat penze. A v důsledku hospodářského růstu na to máme peníze.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, pane premiére. Paní poslankyně nemá doplňující otázku. Vaše odpověď byla vyčerpávající.

Jedenáctou interpelaci přednese pan poslanec Radim Fiala, který bude interpelovat pana premiéra ve věci suverenity České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP