(15.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Turecko zatím ještě nesplnilo všechny podmínky, které by splnit mělo, čili podle mého názoru stanovisko Evropské komise, která říká, že Turecku bude poskytnuta tato liberalizace vízového režimu, je předčasné. Je potřeba počkat na to, až Turecko reálně splní všechny podmínky, které si liberalizace vízového režimu vyžaduje. A samozřejmě my chceme, aby v těchto dohodách do budoucna byla vždycky také doložka, že bude možné pozastavit tuto liberalizaci v případě, že pro to budou důležité bezpečnostní nebo migrační důvody. A mimo jiné součástí té dohody je také jasná readmise, pokud jde o navracení uprchlíků z Evropy do Turecka. Musí tady jasně fungovat možnost navracet uprchlíky z Řecka, z Bulharska a z dalších zemí do Turecka a to musí být nutně součást této dohody.

A jenom chci pro pořádek také připomenout, že ono usnesení Poslanecké sněmovny bylo přijato až ex post. Bylo přijalo ex post, poté, kdy Evropská rada přijala závěr. To usnesení vy jste nepřijali před jednáním Evropské rady. Vy jste ho přijali až ex post (upozornění na čas), čili nemohlo být zohledněno ve vystupování České republiky.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Sedmou interpelaci přednese paní poslankyně Dana Váhalová, která bude interpelovat pana premiéra ve věci aktuální situace v OKD. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, vážené kolegyně, kolegové, vážený pane premiére, situace v OKD je velmi vážná. Jsou ohroženy tisíce pracovních míst. Probíhá řada jednání. Řada jich ještě probíhat bude a v tisku probíhá řada informací. Dle vašich slov je vláda připravena zaměstnancům OKD pomoci. Připravila a dále připravuje několik konkrétních opatření, která by měla pomoci zaměstnancům OKD a potažmo celému regionu. Jedná se o předčasných odchodech do důchodu pro horníky. Dále návrh speciálního sociálního programu, který by měl pomoci propouštěným zaměstnancům. Nejlepší řešení pro udržení sociálního smíru v regionu je zajištění co nejdelšího pokračování těžby co největší části OKD tak, aby byla co nejdéle udržena zaměstnanost.

V kontextu dnešního ranního jednání bych se vás chtěla zeptat, jaká je aktuální situace kolem insolvence OKD a šance, že bude pokračovat těžba co největší části OKD. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já chci především poděkovat ještě jednou Poslanecké sněmovně, protože včera se povedla myslím velmi důležitá věc. Včera Poslanecká sněmovna schválila zákon, který umožní odejít předčasně do důchodu horníkům, kteří odfárali alespoň patnáct let v hlubinném dole. To se samozřejmě netýká jenom lidí, kteří pracují v OKD. Týká se to i třeba horníků na Dolní Rožínce, kteří kopali uran, ale je to myslím velmi důležitý signál. Horníci, kteří za sebou mají patnáct let v hlubinném dole, budou moci odejít do důchodu o sedm let dříve. Když jsme se dívali na statistiky, tak to znamená, že už příští rok bude moci předčasně odejít do důchodu 670 hlubinných horníků a do roku 2018, tzn. příští rok a přespříští rok, bude moci odejít do předčasného důchodu více než tisíc hlubinných horníků. To samozřejmě výrazně snižuje to sociální napětí, které v tuto chvíli existuje kolem možného úpadku OKD. Čili to je první důležité rozhodnutí. Děkuji za to Poslanecké sněmovně.

Vláda přirozeně situaci kolem OKD velmi pozorně sleduje. Čekáme teď na rozhodnutí soudu, protože uvidíme, jaký bude následný režim této společnosti poté, kdy management sám na sebe podal insolvenční návrh. A připravujeme konkrétní kroky. První z nich po předčasných odchodech do důchodu je sociální program, sociální příspěvek, který připravuje Ministerstvo průmyslu. Navazujeme na obdobné programy, které fungují v jiných zemích Evropské unie, včetně Slovenska. V těchto zemích v souvislosti s tím, že postupně zavírali hlubinné doly, tak zaváděli příspěvky, které poskytovali zaměstnancům, kteří museli z důvodu uzavírky dolů z jednotlivých firem odejít. A my chceme, aby takovýto sociální program fungoval i pro zaměstnance OKD, pokud budou muset ze společnosti v příštích letech odejít. Čili to je první materiál, který připravil ministr průmyslu a obchodu a bude předložen příští týden na jednání vlády.

Další důležitá věc se týká aktivní politiky zaměstnanosti. Příští týden bude ministryně Marksová informovat vládu o tom, jak se daří jednat se zaměstnavateli zejména v Moravskoslezském kraji. Máme připravený příspěvek na dojíždění do práce, o který budou moci požádat nezaměstnaní v Moravskoslezském kraji. Máme připravená jednání s firmami, které nabízejí několik set volných pracovních míst. Chci zmínit nabídku ze strany automobilového průmyslu, který oslovil vládu a nabízí zhruba tisíc volných pracovních míst. Tady jsme připraveni v rámci aktivní politiky zaměstnanosti zaplatit rekvalifikace, tak aby tato místa mohla být využita i pro uvolňované pracovníky z OKD.

Je zde šance zaměstnat lidi v průmyslové zóně v Mošnově, kde by se postupně měl uvádět do provozu nový výrobní závod firmy Hyundai Mobis rovněž v rámci automobilového průmyslu. Takže chceme aktivně podpořit nabídky firem, které dneska přichází, a rádi bychom pomohli, zejména pokud jde o rekvalifikaci a zejména pokud jde o otázku podpory dojíždění do zaměstnání. To je další důležitá aktivita, kterou chceme dělat.

Pozvali jsme také šéfa báňského úřadu na příští týden na jednání vlády. Chceme od něj slyšet přesné informace o tom, jak bude báňský úřad dohlížet na zajištění bezpečnosti v OKD, na zajištění v dolech, protože prioritou je, aby tady byla maximálně zajištěna bezpečnost, bezpečný provoz. A samozřejmě budeme dohlížet také na to, aby byly plněny všechny zákonné parametry z hlediska dalšího provozu OKD.

To, co pokládám za důležité, je, aby firma byla schopna plnit své závazky vůči svým zaměstnancům, tzn. aby jim byla schopna vyplácet mzdy, aby jim byla schopna vyplácet eventuálně odstupné, pokud tito zaměstnanci budou muset z firmy odejít. A určitě vláda má silný zájem na tom, aby OKD zůstalo v provozu, aby pokračovala těžba, protože to by nám samozřejmě umožnilo rozložit ten tlak na trh práce v Moravskoslezském kraji do delšího období. Takže i v tomto smyslu je vláda připravena jednat s těmi, kdo budou nyní v této firmě rozhodovat. Ale musíme nejprve vyčkat na posouzení návrhu, který předložil management, a musíme vyčkat na rozhodnutí soudu.

Tolik tedy velmi stručně k těmto opatřením. Jinak platí, že zítra ministr průmyslu a ministryně práce by měli navštívit Moravskoslezský kraj a budou pokračovat v jednáních tak, aby vláda rozhodovala příští středu plně informovaně.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu premiérovi. Paní poslankyně nemá doplňující otázku. Přejdeme k osmé interpelaci. Pan poslanec Václav Klučka bude interpelovat pana premiéra Bohuslava Sobotku ve věci programových priorit na státní rozpočet 2017. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Velmi pěkně děkuji, pane místopředsedo. Dvacet sekund, jenom něco ještě k rozpravě, která tady probíhala včera na začátku odpoledního zasedání, kdy jsme byli jako koaliční poslanci napomenuti za to, že si dovolujeme interpelovat i pana premiéra. Já chci pouze na základě této rozpravy sdělit, že my máme stejná práva jako poslanci opoziční a budeme jich využívat. Dnes bylo podáno 37 přihlášek na premiéra, z toho je 24 opozičních a 13 koaličních. Já myslím, že je to spravedlivé.

Pokud jde o moji otázku, kterou, pane premiére, chci na vás vznést. Za chviličku uplyne polovina roku 2016. Koncem září je vláda povinna předložit rozpočet na rok 2017. Myslím si, že všechny občany v tomto státě zajímá, jaké jsou tedy priority vlády pro příští rok. Jak je to se střednědobým plánováním? Platí ten plán, který byl postaven při projednávání rozpočtu na rok 2016, nebo jsou určité změny vzhledem k ekonomickému rozvoji českého státu? Já bych vás velmi poprosil, abyste tohleto sdělil českým občanům, abychom věděli, s čím můžeme v roce 2017 počítat.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Prosím, pane premiére, s čím můžeme v roce 2017 počítat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP