(12.20 hodin)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, možná jsem se vyjádřil špatně. Ano, možná je to moje chyba, ale mám za to, že tomu tak není. Ale přece jenom se vyjádřím ještě jednou. Já se velmi nerad vpasovávám do role militantního antikuřáka. Já jsem velmi tolerantní člověk. Ale to, co jsem tady říkal, tak snad z toho jasně zaznělo, že to, o co mně primárně jde, je ochrana nekuřáků před kuřáky. Pokud si kuřák kouří, tak ať si kouří. Ale pokud já si dám štamprli slivovice, tak je to věc moje a mých jater. Když jsem ve společnosti kuřáka, tak cigaretový dým je věc kuřáka, jeho plic, ale také mých plic. O tom mluvím. Pokud tomu někdo nerozumí, tak se pokusím třeba i namalovat obrázky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jandák k faktické poznámce. A pak nová faktická poznámka pana poslance Stanjury. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: To bylo výborné, můj předřečníku, skutečně.

Ale já jsem chtěl říct jinou věc. Víte, vy jste v úvodu řekli, že chcete lidi vychovat. Zamysleli jste se někdy nad tím, jak dopadly všechny režimy, které lidi chtěli vychovávat. To za prvé.

A za druhé. Nevidím tady ministra kultury. Co bude s mešním vínem? To bude pod čtyři procenta? (Pobavení.) Nezlobte se, velmi podstatné. Je tady silná menšina věřících. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Jandákovi. Nyní pan Stanjura - také k faktické poznámce. Pak se snad vrátíme do diskuse. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Kdyby byla pravda, že ti vášniví obhajovatelé tohoto návrhu zákona chtějí řešit pouze zákaz kouření, tak jsme tady dávno projednávali a hlasovali o návrhu pana poslance Vondráčka. To je prostě o zákazu kouření. A můžeme o tom debatovat, jestli je to rozumné, nebo není.

Nabalilo se tam plno věcí. Já nebudu ty absurdity vyjmenovávat. Mluvil jsem o tom dnes nebo včera v jiném bodě. Jako zákaz požívání alkoholu na veřejných prostorách. Jakmile to město přijme, tak hned dává výjimky: To je dobrá akce. Tady máme ten grog. A tady máme to svařené víno. Ono se z toho vždycky všude, aspoň v mém rodném městě... z toho charita. To znamená, kdo si koupí na vánočních trzích, jak bych to slušně nazval, tento lehce alkoholický nápoj, tak to má hned dobrý pocit. Korunu z kelímku pošleme na charitu apod. Je to úplně jinak.

A to, co říká pan kolega Benešík, tak to je extenzivní výklad. Protože vy nemluvíte o kouření v restauracích. Vy jste mluvil ve svém prvním vystoupení o kouření venku. A to není ani v tomto návrhu zákona. A správná poznámka je - zatím. Vždycky je nějaký začátek. Ti, co prostě říkají ne, to už je všechno, už nic nebudeme chtít, pak ale přijdou za rok a řeknou: našli jsme stát, kde je to tvrdší. A hned to prosadíme. A je to skutečně u jiných návrhů zákona. Vidím to často. Ministr zemědělství tu jako obvykle není - významná tržní síla. On dal dvacet evropských zemí a z každé vybral to nejpřísnější. A poskládal to. A vždycky měl argument: je to i ve vedlejší zemi.

Myslím, že v této chvíli nikdo, ani ministr zemědělství, nemůže odhadnout, jak dopadne hlasování o pozměňujících návrzích. Ale doporučoval bych všem, kteří chtějí vychovávat občany, aby tak nedělali. Ať výchovu uplatňují ve své rodině. To úplně stačí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončila vám doba pro faktickou poznámku. Nyní faktická poznámka pana poslance Kalouska. Poté paní poslankyně Lorencová. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já chci uklidnit pana poslance Jandáka. Jako kluci ministranti jsme panu děkanovi pravidelně upíjeli mešní víno a dolévali vodou, takže jsme to pod čtyři procenta většinou spolehlivě dostali. On si to ten život upraví sám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Lorencové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Lorencová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, tak mě napadá, že pokud je to tak strašně škodlivé, že o tom musí rozhodovat Sněmovna, o tom, jestli kouřit, nebo nekouřit v restauracích, jestli dýchat, nebo nedýchat ten smradlavý vzduch po kuřácích, proč zrovna si neusnadníme život, a vlastně i našim voličům, abychom tím, že zakážeme výrobu tabákových výrobků, že zakážeme výrobu cigaret. Zakažme výrobu doutníků nebo čeho všeho se to týká. Víte, jak by se nám zjednodušil život? A dovoz! Na ten jsem zapomněla. Samozřejmě. Víte, jak by se nám zjednodušil život? Vždyť bychom tady vlastně ty čtyři, pět hodin vůbec nemuseli ten problém projednávat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Lorencové. Nyní paní poslankyně Válková s řádnou přihláškou. Ještě než ji budu moci udělit slovo, konstatuji omluvu z pracovních důvodů od 12.30 do 13 hodin od paní poslankyně Putnové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, nečekejte ode mě, že budu parafrázovat a opakovat to, co tady už zaznělo. Navíc stojím pevně a konzistentně na straně ochrany nekuřáků před kuřáky v tom smyslu, v jakém se tady diskuse doteď vedla. To znamená zejména v restauračních provozovnách.

V této souvislosti bych vás jenom ráda upozornila na to, že tuto problematiku už řešíme v České republice více než dvacet roků. Vyzkoušeli jsme si praxi - a pan kolega Klán, vašim prostřednictvím, pane místopředsedo, nás upozornil, že ty zkušenosti jsou velmi cenné. Byť asi tohle zrovna nechtěl. Vyzkoušeli jsme si, jak to v praxi vypadá. Že v provozovně, když se zakáže kouření v její části nebo jen přes oběd, tak je kouř stejně všude. Nedávno jsem byla v docela dobré restauraci, až skoro luxusní se dá říci. Měli tam oddělený prostor kuřácký a nekuřácký drahým závěsem, který sice vypadal velice hezky, ale samozřejmě ten kouř propouštěl.

Zakouřeno je tedy všude a pořád. Jediným řešením je tak úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách restauračních zařízení. A to je ten původní návrh Ministerstva zdravotnictví. Takto jsme to schválili. Osvojili jsme si to i v ústavněprávním výboru, v garančním zdravotnickém výboru. Říká to i rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace, kterou jsme samozřejmě ratifikovali. Proto vás prosím, abychom skutečně podporovali úplný zákaz. To znamená bez takzvaných - protože to takzvané tady platí dvojnásob, a právě zkušenost Rakouska nám ukazuje, že to není dobrá cesta - bez takzvaných stavebně oddělených prostor. Budou tam chodit lidi s nápojem nebo s jídlem. Budou otvírat dveře. Bude tam zase kouř.

Čili řekněme si, jestli chceme vůbec hlasovat. Jestli chceme hlasovat, tak bychom hned na začátku měli hlasovat o pozměňovacím návrhu, kterým se vrací ten původní návrh Ministerstva zdravotnictví. To znamená zákaz kouření, úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních. Plus k tomu označení té předzahrádky, jestli je kuřácká, nebo není. Tam couvli všichni, i vnitřně já, která původně jsem chtěla třeba tu plochu omezit. Ale uznávám, dobře, předzahrádka je prostorem, který už je vně uzavřeného restauračního zařízení. Takže jedinou povinností bude, aby tam provozovatel, resp. majitel, dal značku - tady se kouří nebo tady se nekouří.

Rakousko na to přišlo. Proto také odsouhlasili zákon, kterým od 1. ledna 2018, nemýlím-li se, měsíc nevím přesně, na celém území Rakouska je celoplošný zákaz, úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních.

Osobně si také myslím, že kdybychom teď schválili nějaký kompromis, takzvaný kompromis, ono ve skutečnosti bychom nemuseli schvalovat nic, tak že budou i provozovatelé nás oprávněně kritizovat, protože zase budou muset investovat. A s vědomím, že jednou tady přijde někdo, kdo skutečně ten úplný zákaz konečně prohlasuje. Čili v takovém případě se mi chce říct, že lepší je žádný zákon než takový špatný, neúplný, takzvaně kompromisní zákon.

Kdybychom schválili stavebně oddělené prostory, ublížíme nejen provozovatelům, ale i hostům samozřejmě. Nyní hosté aspoň vidí na dveřích, že se uvnitř kouří. Podle jednoho nového návrhu by všechny provozovny zvenčí byly označeny jako nekuřácké, ale kouřit by se v nich vlastně tímto způsobem mohlo, v těch stavebně oddělených. Čili to je naprostý legislativní paskvil. Nechci být příliš kritická, ale zdá se mně, že to není důstojné této Sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP