Neautorizováno !


(17.50 hodin)
(pokračuje Fiala)

Já jsem si nepřipadal jenom jako na předvolebním shromáždění hnutí ANO, tam jsem nikdy nebyl, tak se mi to špatně posuzuje. Ale říkal jsem si, že to tak nějak vypadá. Mně to připomínalo ještě jednu věc i těmi útoky, tou rétorikou. Mně to připomínalo nechvalně známý projev z Červeného Hrádku, nebo jak se to jmenovalo. A ještě mi chyběl ten kůl v plotě a zpochybňování spousty umělců a dalších a dalších lidí. Ale to spiknutí, ty nesmysly, ty věci, které zdánlivě vypadají, že jsou propojené, a vůbec propojené nejsou, to všechno v projevu pana ministra Andreje Babiše bylo. Možná to byla taktika, jak odvést pozornost od té skutečné podstaty této kauzy. Ale pokud to taková taktika byla, tak si myslím, že hrubě podceňujete, pane ministře, veřejnost a minimálně podceňujete poslankyně a poslance v této Poslanecké sněmovně, protože my na něco takového neskočíme.

Ale pojďme kousek dál. Pojďme kousek od osoby ministra financí Andreje Babiše, od kterého jsme se věrohodného vysvětlení nedočkali, a možná to mnozí z nás ani nečekali, a pojďme k jeho nadřízenému. Já musím konstatovat, že pokud Andrej Babiš se s tou kauzou věrohodným způsobem nevyrovnal a pokud to neučiní v nejbližší době, tak je na čase, aby tu situaci řešil jeho nadřízený, totiž předseda vlády.

A znovu bych si tady dovolil, dneska to dělám často, ale některé výroky pana předsedy vlády z minulosti jsou opravdu pozoruhodné, znovu bych si tady dovolil citovat Bohuslava Sobotku. Cituji: "Protože já si myslím, že lidé čekají, že premiér bude razantní, že bude věci řešit a že skutečně vládu povede." Tak to jsou slova Bohuslava Sobotky z roku 2011. Já si taky myslím, já to také očekávám, že pan premiér bude razantní, a lidé čekají, že bude razantní a že bude celou situaci řešit. Tak by si měl na tato svoje slova vzpomenout.

Nemohu také panu premiérovi upřít jistou prognostickou schopnost, protože v září 2011 řekl, a to budu znovu citovat doslova: "Já se domnívám, že každému premiérovi bez ohledu na to, zda patří k pravici, nebo k levici, by mělo záležet na tom, jakou pověst a autoritu má jeho vláda mezi občany. Já jsem čekal," pořád cituji Bohuslava Sobotku, "jaké stanovisko k této kauze zaujme. Očekával jsem, že se od ministra financí distancuje, že se jeho chování odsoudí, že se z toho vyvodí patřičné závěry. Ale k ničemu takovému nedošlo. Znamená to tedy, že premiér takové jednání ministra schvaluje? Jak je možné, že se premiér od počínání ministra nedistancoval? Jak je možné, že premiér takového člena vlády nevyzval k tomu, aby na funkci člena vlády rezignoval? Vždyť přece poškozuje pověst celé vlády. Ale jestliže ministr financí není schopen sám vyvodit důsledky z tohoto vážného selhání, měl by jednat předseda vlády a měl by navrhnout jeho odvolání. Přece v kulturní civilizované zemi kdekoliv v Evropské unii kdyby toto člen vlády udělal, tak musí okamžitě odejít." Dámy a pánové, Bohuslav Sobotka, září 2011.

Pro kontext, abyste rozuměli tomu kontextu, kdo si to už nepamatujete, tak připomínám, že vážným selháním tehdejšího ministra financí bylo to, že dal facku mladíkovi, který jej vulgárně napadal. Ano, není to nic, za co bychom mohli tehdejšího pana ministra, mého váženého kolegu, chválit. Ale uznejte sami, že je to s dnešní situací naprosto nesrovnatelné. A jak tehdy razantně vystupoval současný premiér Bohuslav Sobotka a jak by on tehdy rázně řešil tu situaci, kdyby to byl jeho ministr! Dnes má příležitost, a nedočkali jsme se ani jediného slova.

Jestliže premiérovi nevadí, že v jeho vládě sedí člověk, který je podezřelý z obcházení dotačních pravidel, protože jak tvrdí premiér, naší vlády se to netýká, i když to samozřejmě není pravda, tak by měl alespoň řešit věc, která se této vlády nepochybně bezprostředně týká. Andrej Babiš má jako ministr financí v gesci audit evropských dotací v České republice. Je nejvyšší instancí v České republice pro kontrolu čerpání evropských peněz. Je nepřijatelné, aby za této situace při podezření na to, že se dopustil dotačního podvodu, nebo jeho firmy, aby za této situace tuto funkci, tedy aby byl tou nejvyšší instancí pro kontrolu čerpání evropských peněz, aby tuto funkci za této situace vykonával.

Před týdnem přišel časopis Reportér, pan ministr financí to tady také krátce zmínil, se svědectvím dvou současných zaměstnanců Ministerstva financí, kdy vyšlo najevo, že stávající náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek úkoloval ministerskou referentku, aby v Bruselu zjistila informace o tom, jestli a jak OLAF obvinění firem Andreje Babiše vysvětluje. Tohle je situace, která se už této vlády týká. To je situace, před kterou nemůže pan premiér strčit hlavu do písku. A já si myslím, že náměstek ministra financí, kterého si na ministerstvo přivedl Andrej Babiš, když se snažil získat informace o tom, jak probíhá vyšetřování Babišových firem, jednal způsobem, který je nepřiměřený. Ale i kdyby se ukázalo, že jednal naprosto správně, jak se nás tady o tom snažil přesvědčit pan ministr financí, tak už tento případ ukazuje, že něco tady není v pořádku. Že není v pořádku to, aby ten, kdo odpovídá za Českou republiku, za kontrolu čerpání evropských peněz, byl sám podezřelý z dotačního podvodu a dělal nadále tuto svou kontrolní funkci. To prostě v pořádku není. A budou zcela logicky se objevovat podezření na to, že vyšetřování neprobíhá tak, jak má. Já jsem nicméně přesvědčen, že chování Babišova náměstka je nepřijatelné, že nepatří do právního státu a že neměl už dávno na Ministerstvu financí sedět. A ptám se, co na to říká premiér, co na to říká předseda vlády Bohuslav Sobotka? Nic. Jako obvykle v této věci mlčí.

Znovu připomínám, dámy a pánové, toto už není kauza hnutí ANO a pana Babiše, to je kauza, která vrhá stín na celou vládu, a pan premiér Sobotka by si toho měl být vědom, měl by se k tomu postavit čelem a měl by nějak jednat. A já se ptám pana premiéra, proč se nedrží svých slov v minulosti, že by měl ministr odstoupit, že by měl odstoupit hned a počkat, dokud se problém nevyřeší. Jak máme brát vážně vaše výroky o tom, že v politice neplatí presumpce neviny a podobné věci? To jste říkal, když jste byl v čele opozice. Teď jako premiér se k těmto slovům nehlásíte.

A pokud snad pane premiére máte krátkou nebo selektivní paměť, rád bych vám vaše vámi proklamované etické zásady politického chování připomenul. Cituji: "V okamžiku, kdy člen vlády zjistí, že jeho spolupracovníci jednají nestandardně, kdy jednají podivným způsobem, kdy se vyjadřují podivným způsobem, tak má konat, zejména pokud je ministrem vlády." To jsou, pane premiére, vaše slova. To jsou zase slova z prosince roku 2010. A já se vás ptám, proč teď nekladete na členy své vlády stejná maxima, stejné morální požadavky, stejné etické zásady, stejnou presumpci viny, jako jste kladl v minulosti na ministry minulých vlád, když jste byl sám v čele opozice.

Abych ale byl, dámy a pánové, spravedlivý, tak k podezření ze selhání jednotlivců samozřejmě došlo i v minulosti. Připomeňme si případ ministra životního prostředí Pavla Drobila, který odstoupil poté, co byl jeho podřízený - podřízený! - obviněn z nekalého jednání. Nikoliv přímo on, ale pouze jeho podřízený. Pavel Drobil nekličkoval, přijal politickou odpovědnost a rezignoval. (Ministru Babišovi spadla prázdná plastová láhev do prostoru řečniště, omlouvá se mimo mikrofon, že to neudělal schválně.) Ne, neklesli jsme v politické kultuře tak, že by to pan ministr po mně hodil, jenom to spadlo. (Mírné pobavení v sále.)

Ale připomeňme si případ Pavla Drobila. A připomínám ho přesto, že to není příjemné, byl to ministr za Občanskou demokratickou stranu. Když se objevilo toto podezření, přijal politickou odpovědnost, a rezignoval. A podotýkám, že následně soud všechny aktéry jakýchkoli obvinění zbavil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP