Neautorizováno !


(16.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Také jako jedna z mála českých firem dostává dividendy od svých zahraničních dceřiných společností. Od roku 2006 do roku 2015, tedy za deset let, obdržel Agrofert ze zahraničí, když peníze přišly do České republiky, 22,9 mld. korun dividend. To jsou peníze, které naše firmy v zahraničí vydělaly, a my jsme ty peníze vzali do České republiky. Pro ilustraci uvádím, že do České republiky přišlo za stejné období celkem 83 mld. korun dividend, to znamená, že firmy Agrofertu se na tomto čísle podílí více než čtvrtinou, 26,6 %.

Firmy Agrofertu na rozdíl od jiných nevyvádějí peníze ven jako jiné korporace, ale naopak je přinášejí ze zahraničí zpět do České republiky, investují zde a zaměstnávají další občany. A to v době, kdy opačným směrem, tedy z České republiky do zahraničí, odteklo za stejnou dobu, to znamená deset let, 1 927 mld. korun - 1 927 mld. korun! Ale není to nelegální. My jsme chtěli, aby tady zahraniční firmy investovaly, a když zaplatí korporátní daň, tak samozřejmě mají právo si vzít tu dividendu. A pokud bychom na tom něco měnili, tak samozřejmě bychom ohrozili další investice zahraničních firem v Čechách.

Jiná věc je samozřejmě, že Finanční správa se soustředí na daňový základ, který tyto firmy vykazují, aby skutečně nesnižovaly uměle daně u nás. Bylo by zajímavé vědět, kolik z této částky, z těch 1 927 mld. za deset let, skončilo na účtech offshorových společností, z nichž přibližně 15 tisíc patří českým akcionářům. Už taková majetková struktura vyjadřuje určitý vztah těchto lidí vůči naší zemi. Mimochodem zajímavé by bylo vědět, kolik z těchto offshorových firem vlastní bývalí nebo stávající politici a kolik z nich jsou takzvaní solární baroni.

Rád bych ještě řekl pár vět, když už je zpochybňováno moje podnikání, ke své nadaci, která se věnuje zejména podpoře rodičů samoživitelů v nouzi. I můj ministerský plat posílám na program samoživitelky. Nadace nadále pomáhá hendikepovaným dětem, seniorům, studentům ze sociálně slabých rodin a pak také dobrovolným profesionálním hasičům. V projektu Sportovní centra nadace Agrofert sportuje po celé republice více než 1 300 dětí, které si mohou vybrat ze široké nabídky sportů. Nadace od svého založení rozdala 88 milionů korun a na rok 2016 navýšila svůj rozpočet z původních 56 mil. korun na 106 mil. korun, které budou rozděleny jak mezi neziskové organizace, tak mezi individuální žadatele. Navýšení rozpočtu bylo mou reakcí na výzvu novinářky Kubátové z Mladé Fronty Dnes, abych vrátil dotaci. Ale já jsem žádnou dotaci nedostal. Dotace byla poskytnuta podle pravidel, proto já nemám co vracet. Nikomu nevznikla žádná škoda. Nicméně abych ukázal lidem, že mi skutečně nejde o peníze, protože jak je známo, i když to nerad říkám, jsem miliardář (projevy veselí a slabý potlesk zprava), navýšil jsem rozpočet nadace právě o těch 50 milionů.

Teď bych chtěl říct pár slov ke své práci v naší koaliční vládě. V koaliční vládě, která je, myslím si, velice úspěšná. Chtěl jsem, a doufám, že se na mě dívá pan Martin Jaroš, který na Facebooku oprávněně kritizoval, že co se vlastně v Čechách děje, proč se tady bavíme o Čapím hnízdě. Já bych byl strašně rád, kdyby si to vyslechl a aby přišel a angažoval se v politice, protože netuší, jak to funguje v politice, netuší, jak to funguje na ministerstvech. Je třeba si to vyzkoušet. Nepochybuji o tom, že by si mnozí ze srdce přáli, aby pseudokauza o Čapím hnízdě zastínila výsledky mé práce na Ministerstvu financí. Výčet všech výsledků resortu by zabral několik hodin, takže stručně připomenu alespoň ty nejvýznamnější.

Od svého nástupu do funkce jsem dvakrát snížil deficit státního rozpočtu, a to v roce 2014 ze 112 mld. na 77,8 mld., v roce 2015 plánovaných 100 mld. na 62,8 mld. s cílem mít vyrovnaný rozpočet ve střednědobém horizontu. Velmi důležité je říci, že nezlepšujeme výsledky hospodaření státu za cenu zvyšování daní a škrcení ekonomiky a děláme to při rekordních investicích, které jen v roce 2014 dosáhly 112 mld. a v roce 2015 dosáhly naprosto historické výše 176 mld. s meziročním nárůstem téměř 65 mld. Tudíž kdybychom nenavýšili investice, měli bychom dokonce za rok 2015 vyrovnaný rozpočet.

Je potřeba také říci, že naše koaliční vláda snižuje daně, ať už formou nižší DPH, vyšším daňovým zvýhodněním na děti, zavedením školkovného, nebo vrácením slevy pro pracující důchodce. Za minulý rok to bylo 22,5 mld. Zlepšujeme stav státní pokladny, zvyšujeme platy ve veřejné správě, a to policistům, hasičům, učitelům, vojákům a dalším. Navyšujeme důchody, které Kalousek zmrazil. I díky této práci se Česká republika svou výší dluhu stále může řadit mezi nejméně zadlužené země Evropské unie, přičemž my chceme tento trend udržet - a již druhý rok po sobě se nám to daří. Takže zatímco v roce 2013 byl státní dluh 41,3 % HDP, v roce 2014 už jen 39 % HDP a loni poklesl na 37,3 % HDP. Pro porovnání, Řecko má 176 nebo Itálie 136 nebo Francie 100. My jsme jedna z nejméně zadlužených zemí Evropské unie a to je skvělé. Od mého nástupu na ministerstvo se podařilo z dluhu umazat 4 procentní body. To představuje absolutní pokles o 10,4 mld. korun. A kdo nás tu nejvíc zadlužil v minulosti? No pan nejlepší ministr financí Kalousek! 670 mld. nás zadlužil, když byl ministrem. Je to spočítáno na den.

Ano, stále si stojím za tím, že lze Ministerstvo financí řídit jako firmu. Díky tomu jsme také od roku 2014 na úrokových výdajích za státní dluh uspořili bezmála 8 mld. a na finančních operacích jsme ke včerejšímu dni vydělali do státního rozpočtu celkem 920 mil. korun. Dále Ministerstvo financí v lednu 2015 začalo jako první české ministerstvo v historii zveřejňovat podrobná data o svém hospodaření ve formě otevřených dat, a to navíc v přehledné a uživatelsky přívětivé aplikaci Supervisor, která byla mimochodem Fondem Otakara Motejla oceněna jako nejlepší aplikace založená nad otevřenými daty vůbec. Nečekali jsme, až nás k tomu donutí registr smluv.

Poprvé v historii této země jsme také zmapovali veškerý její majetek ve formě mapy majetku státu, která obsahuje neuvěřitelných 1,6 mil. položek. Zjistili jsme díky tomu přes 25 tis. bezprizorných nemovitostí, které byly zapsány na neexistující zaniklé státní instituce. Nemovitosti byly zapsány na 1 906 státních subjektů, z nichž bylo přes 1 300 neexistujících nebo v likvidaci.

V roli ministra plním své sliby. Jedním z nich byl i ten, že nebudu navyšovat daně a že je efektivně vyberu. Proto jsme prosadili daňovou Kobru, která státnímu rozpočtu zachránila více než 4,1 mld. korun. Zavedli jsme kontrolní hlášení na DPH, prosadili elektronickou evidenci tržeb, která je jedním z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky. Jako první ministr financí prosazuji moderní regulaci hazardu po vzoru nejvyspělejších zemí západní Evropy.

Posílili jsme personálně dlouhodobě oslabované kontrolní a vymáhající agendy Finanční správy. Praha přestala být daňovým rájem. Tady chodila kontrola jednou za 200 let, vážení. Našli jsme v Office House paní v malé místnosti, kde bylo registrováno 1 600 firem. Ve srovnání s rokem 2013 jsme tak na daňových příjmech a odvodech vybrali do roku 2015 o 117,7 mld. korun více. Znovu opakuji, o 117,7 mld. korun více. Vy jste se mi vysmívali, že vybereme stovky miliard, a my je vybíráme. Do konce roku 2017 budeme na 200. A není to málo peněz. Kdybychom je dali jenom na důchody, můžeme měsíčně přidat každému důchodci 820 korun. Kdybychom je dali na dálnice, postavíme 400 km nových dálnic. Kdybychom je dali učitelům, zvýšíme jejich výplatu o 12 tis. Bohužel zanedbaných a podfinancovaných oblastí bylo v České republice zanecháno tolik, že jejich náprava je postupná a není otázkou jednoho funkčního období vlády.***




Přihlásit/registrovat se do ISP