(18.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Budeme tedy pokračovat. Nejdříve přečtu omluvy a potom dám slovo paní kolegyni Černochové. Omlouvá se pan kolega Šarapatka do konce jednacího dne a paní poslankyně Válková také od 18 hodin do konce jednacího dne.

Nyní tedy má slovo paní kolegyně Jana Černochová. Pan kolega Fiedler je omluven, pan kolega Černoch přepustil svému kolegovi, takže prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já tady poslouchám od odpoledne, stejně jako vy, diskusi a myslím si, že asi se s většinou z vás shodnu, že to usnesení, které možná v dobré víře navrhovali kolegové z KDU-ČSL a připojily se k nim některé jiné strany, tak po těch dnešních událostech v Bruselu je úplně passé. O čem se tady, kolegyně a kolegové, ty dvě a půl hodiny bavíme? My už dneska nejsme v problému, že máme chránit vnější hranici. My už jsme dneska v problému, že bychom měli chránit hranici vnitřní. Jak daleko je Brusel od Prahy autem? Sedm hodin, řidič? Sedm osm? Někteří pět.

Já si opravdu myslím, že pokud má dneska naše Poslanecká sněmovna přijmout nějaké usnesení, nějaké relevantní stanovisko pro zástupce vlády České republiky, pro pana ministra vnitra, tak by to usnesení skutečně mělo být mnohem tvrdší. Já si velmi vážím toho, že pan ministr vnitra Chovanec ubezpečuje občany České republiky, že je chlácholí, že samozřejmě i povolává prostřednictvím pana ministra obrany - který tady ale není - Armádu České republiky.

Já neznevažuji, nevtipkuji na toto téma, ale skutečně, je tady nějaký první stupeň teroristického útoku a my se bavíme o tom, jestli tady budeme nadále důrazně odmítat zavedení povinného přerozdělovávacího mechanismu běženců, a vyjadřujeme v návrhu kolegy Mihuly znepokojení nad skutečností, že se Evropské unii ve spolupráci s dalšími zeměmi nedařilo migrační toky efektivně koordinovat. Nepřijde vám to skutečně mimo mísu? Po tom, co se dozvídáme, že je 200 lidí vážně zraněných, přes 30 lidí je mrtvých.

Já bych skutečně prosila, jestli by bylo možné, abychom tu debatu posunuli od těch akademických vzletných frází k něčemu skutečně konkrétnímu, k něčemu skutečně hmatatelnému. A já si skutečně myslím a chtěla bych vás tímto pozvat jménem svým i jménem pana poslance Kádnera, předsedy výboru pro obranu, se kterým děláme příští týden právě na téma ostraha hranic, moderní technologie, které jsou s ostrahou hranic spojeny, takže není to jenom lidský potenciál, jsou to prostě různé věci, které známe ze zahraničí, tak abychom se začali věnovat tomuto tématu a nezkoušeli si tady zase navrhovat něco, co skutečně je pouhou frází a plácnutím do vody. Navíc si někde v některých bodech to usnesení i protiřečí, prosím pěkně. Protiřečí si, že odmítáte zavádět kvóty, na druhou stranu za každého syrského občana navráceného do Turecka na základě dohody Evropské unie má být přesídlen jeden syrský občan přímo z Turecka. Vždyť to jdou dvě ustanovení toho usnesení proti sobě, kolegyně a kolegové.

Teď fakt se vás nechci nikoho dotknout, ale podpořte prosím návrh usnesení, které předložila paní Miroslava Němcová za klub Občanské demokratické strany, kde skutečně si myslím, že je velmi silná věta, která se týká jednak odmítnutí dohody předsedů vlád členských zemí Evropské unie, která se týká zrušení vízového režimu pro turecké občany, a velmi silné usnesení, návrh usnesení, je tam také v tom smyslu, že vnější schengenské hranice mají chránit ty země, které tu hranici vlastně sdílí s těmi státy. Ne my. My jsme ve fázi, kdy se každá země musí začít starat o ochranu svých vlastních hranic.

Dovolte mi tedy, abych vás závěrem požádala o to, abyste podpořili usnesení paní Němcové a Občanské demokratické strany, protože to si myslím, že reaguje na tu tragickou událost z dnešního dne, a ne usnesení, které tady bylo kolegy v dobré víře, ale před drahnou dobou vypracováno. A ta doba... Víte, ta doba jiná před Paříží, nebo byla jiná před Paříží a je jiná po Paříži. A byla jiná před Bruselem a asi se shodneme, že po dnešních tragických událostech jsme se v té válce, nebo ta válka se posunula zase o něco blíž k nám. A to si myslím, že bychom jako Poslanecká sněmovna měli akceptovat. A snažit se v maximální možné míře vyjádřit i poděkování příslušníkům ozbrojených a bezpečnostních sborů za to, že jsou. Já jsem ráno projížděla Prahou, takže jsem viděla, že skutečně pan ministr hned v těch brzkých ranních hodinách byl schopen dát do ulic několik stovek policistů, a jsem za to ráda a myslím si, že to je v dnešní den ten jediný možný způsob, jakým můžeme uklidnit situaci a ubezpečit veřejnost, že Česká republika v mezích svých možností bude na tyto věci připravena.

Jen si ještě neodpustím malé šťouchnutí. Vy víte, že jsem tady před několika týdny hovořila ve prospěch držitelů zbraní, že jsem tady kritizovala návrh Evropské komise, který vede k odzbrojení části obyvatelstva, a jistě jste si také všimli, že se v Bruselu na tom letišti nalezl kalašnikov. Předpokládám, že tento kalašnikov nebyl legální. Takže tady bych opět apelovala na pana ministra a na všechny kolegyně a kolegy, aby až budeme řešit ten zákon o zbraních, což nás čeká ve čtvrtek, a budeme to mít na plénu Sněmovny, tak abychom skutečně k tomu přistupovali po Bruselu, abychom skutečně neodzbrojovali naše obyvatelstvo, nesnižovali možnost opatřit si našim obyvatelům, a nejenom našim obyvatelům, obyvatelům Evropské unie, zbraně a neztěžovali to lidem, kteří ty zbraně drží legálně, ve prospěch těch, kteří je drží nelegálně a vždycky si je obstarají.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní místopředsedkyni Černochové. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Chalupa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuji za slovo. Jen velmi krátce. Já nevím, jestli jsem to správně pochopil, snad ano, a jsem rád, že se ty věci vrátí zpátky do výboru, kde otázky obrany a bezpečnosti se mají projednávat. Paní kolegyně se zmínila o výboru pro obranu. Dvacátého čtvrtého je výbor pro bezpečnost, takže vážení kolegové, vy, které to zajímá, přijďte na ten výbor, můžeme se tam pobavit. A možná se pobavit o nějakém jiném typu usnesení, protože to usnesení, tak jak je tady dnes nachystáno, s tím v podstatě taky mám problém a nesouhlasím s tím, abychom tady dneska vůbec nějaké usnesení přijímali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu kolegovi Chalupovi. Pan poslanec Fiedler není přítomen a místo pana poslance Černocha pan poslanec Kádner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kádner: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem moc rád, že dneska tady slyším vlastně jednotnou notu, a věřím tomu, že dneska potom při hlasování různých podnětů, které tady padly, budeme velice úspěšní a posuneme se krokem dopředu. Ale jelikož je opakování matka moudrosti, tak bych za náš klub zopakoval nebo více méně ještě pár věcí vysvětlil.

Mí kolegové z poslaneckého klubu zde obsáhle vysvětlovali, proč je dohoda s Tureckem totální prohrou premiéra Sobotky a také bezprecedentním ohrožením naší bezpečnosti. Já bych se chtěl pozastavit nad tím, co jsme za tu obrovskou cenu dostali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP