(14.40 hodin)
(pokračuje Farský)

Takto přesvědčeni byli i poslanci, kteří potom, co se při třetím projednávání této písemné interpelace pan ministr Babiš na jednání dostavil, tak s jeho vyhýbavou odpovědí, že to Sněmovně holt neřekne, nesouhlasili, což přirozeně vede k tomu, že se očekává, že interpelovaný ministr svoji nedostatečnou odpověď, jak o ní takto hlasovala Sněmovna, doplní tak, aby byla dostatečnou.

Bohužel, odpověď je opět ta samá. Písemně mi dorazilo: Setrvávám na své původní odpovědi, nic dalšího vám k tomu neřeknu. Což už neříkal v tu chvíli jenom mně jako interpelujícímu poslanci, ale celé Poslanecké sněmovně, kterou předtím označil za spolek, v kterém se vyskytuje pět zlodějů. A pokud je není ochoten - nebo schopen, je to otázka - identifikovat, pak ta špína ulpívá na každém z nás. A já si to líbit nenechám. Z tohoto pohledu mi připadá, že byla a v podstatě pořád ještě jsou dvě možná čestná řešení: buď jmenovat těchto pět zlodějů, v pořádku, je to možnost, anebo se Poslanecké sněmovně omluvit. A protože už šancí na jmenování těchto pěti zlodějů a těch omluv, výmluv a vyhýbání se bylo dáno dost, tak bych v tomto případě chtěl navrhnout zařazení bodu, a to po písemných interpelacích tento čtvrtek, s názvem Omluva Andreje Babiše Poslanecké sněmovně.

Já pevně doufám, že pro tento návrh budou hlasovat všichni ti, kteří ještě uznávají a přijímají minimální důstojnost Poslanecké sněmovny jako základní demokratické instituce. A v době, která je velice složitá a kdy na demokratické základy tohoto státu jsou opakované útoky, si útok od místopředsedy vlády nenechá líbit. Děkuji za podporu. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Ptám se pana kolegy Tejce, jestli se hlásí. Není tomu tak. V tom případě, pokud nejsou žádné další přihlášky k pořadu schůze, tak bychom přistoupili k hlasování. Já ještě přivolám kolegy z předsálí a budeme hlasovat tak, jak byly přednášeny jednotlivé návrhy.

 

Nejprve bychom hlasovali o návrhu z politického grémia, což je vyřazení bodu 221.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 2, přihlášeno je 172, pro 161, proti nikdo, tento návrh byl přijat.

 

Nyní pan poslanec Okamura, dva nové body. Zeptám se pana poslance, zda si přeje oddělené hlasování. Je tomu tak.

 

Takže nejprve nový bod, vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie jako první bod dnešního jednání Sněmovny.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 3, přihlášeno je 173, pro 44, proti 111. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tím pádem bychom hlasovali o tom, že postup České republiky ve věci zadrženého českého občana Petra Jaška v islámském Súdánu bude navržen jako první bod dnešního jednání, protože ten první návrh neprošel.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 4. Přihlášeno je 173, pro 63, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Paní poslankyně Havlová si přeje zařadit nový bod, a to Informace ministra průmyslu a obchodu k nelegální výplatě podpor na OZE, a to na zítra na 14.30. minut.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 5. Přihlášeno je 173, pro 43, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Pan místopředseda Filip si přeje zařadit nový bod do bloku zpráv jako první bod v bloku zpráv, a to Informace ministra vnitra a ministra spravedlnosti o počtu a stavu vyšetřování trestných činů souvisejících s privatizací a z toho evidovaných dluzích na nezaplacených majetkových podstatách státu. Je to tak správně? Ano.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 6. Přihlášeno je 173, pro 49, proti 59. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Černoch si přeje zařadit nový bod, a to jako první bod ve středu, tedy zítra, a to Informace ministra průmyslu a obchodu k nové tarifní struktuře elektřiny. Může to tak být? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 7. Přihlášeno je 173, pro 74, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Pan předseda Mihola chce tisk 489, což je podpora výzkumu, zařadit v úterý 8. 3. jako první bod, tedy ještě před pevně zařazené body. Je tomu tak? Ano.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 8. Přihlášeno je 173, pro 163, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Lank, bod 112, což je návrh na vydání zákona o referendu k imigračním kvótám, si přeje zařadit dnes po pevně zařazených bodech s tím, že my dnes úplně pevně zařazené body nemáme. Je tam pouze dohoda na tom, že bude blok druhých čtení, takže bych to viděl jako první bod, pokud s tím budete souhlasit.

Takže kdo souhlasí s tím, aby bod 112 byl dnes jako první bod, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 9. Přihlášeno je 173, pro 46, proti 92. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Ondráček si přeje tisk 238 zařadit pevně na čtvrtek třetího v jedenáct hodin. (Hlasy z pléna, zejména poslanec Faltýnek něco dodává.) Aha. Takže ne na 11 hodin, ale bylo by to po bodu 217. To znamená pátý bod po písemných interpelacích. Je s tím takto souhlas? Pan kolega Filip mi napovídá, že se to týká exekutorů, bod 77. Tak poprosím o strpení, já to najdu. Ano, je to exekuční řád. Nikoliv, je to poslanecký návrh pana poslance Ondráčka. Pokud je všechno jasné, tak budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo souhlasí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 10. Přihlášeno je 174, pro 132, proti 29. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP