(11.10 hodin)
(pokračuje Faltýnek)

Nicméně jsem si pro zajímavost vytáhl kompletní stenozáznam z projednávání celého zákona - první, druhé i třetí čtení. Včera večer jsem si to přečetl, kdo co říkal. A musím konstatovat, je to pouze můj názor, čili z mého pohledu argumentace ze strany ODS, která nechce, aby se vybíraly daně, je pořád stejná, konstantní, stabilní. A jenom zacituji, když jsme 4. listopadu začali diskutovat v prvním čtení o tomto zákonu, z úvodního slova pana předsedy Fialy: Já jsem na tiskové konferenci v této souvislosti připomněl slova bolševického revolucionáře Nikolaje Bucharina, který říkal, že socialismus, to je především evidence. Tady nám tedy levicová vláda velmi dobře ukazuje, k čemu směřujeme, protože toto je další evidence, a evidence naprosto zbytečná. (Potlesk poslanců ODS.) Děkuji. Děkuji.

Bylo to pro mne velmi poučné čtení. A nad vystoupením kolegů z ODS jsem se jako opravdu zamýšlel a některé věci zněly tak, že opravdu mají hlavu a patu na rozdíl, na rozdíl od našeho vzácného kolegy prostřednictvím pana předsedajícího Kalouska.

Nerad používám silná slova, ale kolega Kalousek tady dneska znova říkal, že pan předseda tady v tom svém projevu při obhajování tohoto zákona některým skupinám straní a jiným ne. Podrobně jsem si prostudoval všechna vystoupení ministra Babiše, mám je tady k dispozici (ukazuje papíry v ruce), pane kolego, je možno si osvěžit paměť, je to před rokem, čili není to tak dlouho, a není tam ani slovo. V těchto stenozáznamech fakt není ani slovo, takže jste neříkal pravdu. Nebudu používat silná slova, ale bohužel to tak opravdu není.

Na závěr mi dovolte citát ze závěrečného vystoupení pana předsedy Fialy před hlasováním: Senát nám tady vrací novelu zákona s obdobnými připomínkami, jaké jsme tady, a určitě si na to dobře vzpomenete, vznášeli v Poslanecké sněmovně právě my občanští demokraté. Máme tady na stole znovu špatnou novelu, špatnou novelu, kterou připravil ministr financí. My jsme na to upozorňovali. Teď to potvrdil Senát a potvrdil to i hlasy vládních senátorů. My jsme principiálně proti zavedení kontrolního hlášení, a to proto, že chceme svobodu podnikání, a ne zatěžovat naše podnikatele a živnostníky dalšími a dalšími opatřeními, která jim komplikují život. (Potlesk poslanců ODS.)

A proto - a proto - ani ten pozměňovací návrh, který z našeho pohledu je dobrý, nemůžeme podpořit. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Faltýnkovi. Nyní pan předseda Miroslav Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vaším prostřednictvím chci říct kolegovi Faltýnkovi, že mu prostě nezbude, než aby se začetl trochu víc. Já jsem přece netvrdil, že oněch nehorázných prohlášení se dopustil pan ministr financí při projednávání tohoto zákona. On se jich dopustil při mnohých jednáních o elektronické evidenci tržeb, a ne jednou, ale několikrát, vždy ve svém emotivním výstupu, který poznáme podle toho, jak vysoká koncentrace je tam slovenštiny nebo ne. Několikrát opakoval, nikoliv že intuitivní vnímání vietnamských tržnic je. Několikrát řekl, že Vietnamci neplatí daně. Já bych se s ním klidně vsadil, ale nemá to smysl, protože on je člověk, který když se zjistí, že sázku prohrál, tak stejně neplatí.

Nicméně pokud se začtete stejně pečlivě do všech jeho vystoupení týkajících se elektronické evidence tržeb nebo i některých jiných daňových zákonů, tak si tam přečtete na zvukovém záznamu vyjádření ministra financí, že Vietnamci neplatí daně. Jako bývalý ministr financí dobře vím, že k takové informaci je možné se dostat pouze se zneužitím dat. A pokud takovouto informaci on oficiálně řekl, pak pro ni musel mít podklady a ty podklady byly nelegálně zjištěné. Nelegálně zjištěné podklady je zneužití dat, v tomto případě k útoku na jednu národnostní skupinu. S tím vůbec nic neuděláte. To tak je. Jestliže se ministr financí neštítí zneužít svých důvěrných informací k útoku na jednu národnostní skupinu, nebude se zajisté štítit tak postupovat i v jiných případech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Kalouskovi. Nyní s přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Evidentně jsme nebyli jediní, kteří pročítali stenozáznamy. A jenom pro vysvětlení panu předsedovi Faltýnkovi, a děkuji za to, že nám udělal takovou politickou reklamu. Tomu se říká zásadový postoj. Když si myslím, že je něco špatně, tak ani drobné vylepšení, protože ta senátní verze byla o něco lepší tím, že kvartální plátci DPH budou podávat kontrolní hlášení jednou za kvartál a ne logicky jednou za měsíc, ale přesto to byl zásadový postoj a nic jsme nezměnili. A tak to má být.

A teď jenom obecně k tomu, co probíhá nejenom dnes, ale v těchto týdnech. Tak když jsme nechali projít zákon o kontrolním hlášení, ale on se tehdy jmenoval zákon o zavedení třetí sazby DPH, vzpomeňte si, na co byl kladen důraz v té debatě i v mediálních výstupech, tak dneska nám říkáte: No to jste měli blokovat, že jo. Co teď, když už je to schváleno? Když blokujeme EET, tak nám říkáte: Neblokujte, nechte to projít a schválit. Tak si musíte vybrat. Ale evidentně je jedno, co uděláme, a od toho je vláda, aby kritizovala opozici a naopak.

Ale vy nám blokujete návrhy zákonů mnoho měsíců, déle než rok, a to není obstrukce, protože vy se domníváte, že na to máte právo. My jsme zatím blokovali EET dva pátky. Už je to obstrukce. A dokonce veřejně říkáte, že se chystáte porušit zákon. Ne intuitivním omylem, což je takový novotvar v češtině, to by mě docela zajímalo, proto jsme se smáli, ne tomu, že si někdo splete omluvy, ale to spojení intuitivní omyl. Takže až porušíte zákon, jednací řád, tak to nebude intuitivní omyl, ale plánovaná akce, především hnutí ANO 2011. A jsem opravdu... V zásadě je to dobře pro nás, dopředu říkat: my se chystáme porušit zákon. No já nevím, jestli je to to správné a jestli takhle by měli vystupovat poslanci Parlamentu České republiky.

A teď věcně mi dovolte zareagovat na vystoupení pana ministra financí. Souhrnné hlášení. Souhrnné hlášení, jak říkal, bylo schválené v prosinci 2009, platilo od 1. ledna 2010. Nic proti. Kdo v té době vládl? Vzpomenete si? Byla to vláda ODS? No nebyla. Vládl tady úřednický kabinet premiéra Fischera. Takže aspoň tohle bychom mohli zasadit do nějakého časového rámce a říct, kdo v té době vládl. To bylo takové to mezidobí po zrušených předčasných volbách před řádnými sněmovními volbami. A já osobně jsem tady nebyl, takže neponesu odpovědnost za hlasování Sněmovny v době, kdy vládla úřednická vláda.

Teď k té opakované lži. A já to klidně řeknu: lež. Je to lež, že nechceme vybírat daně a že nechceme bojovat s daňovými úniky. Lež jako věž. Ale lišíme se v některých nástrojích a v případě, jak silné mají být ty nástroje. Pan ministr financí říká, že kontrolní hlášení je nástroj pro velké ryby. A já s tím souhlasím. Souhlasím. Ale vy současně chytáte i české běličky. A to je to, co říkáme, že je špatně. Dokonce jsem si to připravil v latině - je to rutilus rutilus. Takže místo abyste chytali jenom velké ryby, tak zatěžujete ty malé české rybičky. A to je to, co vám vyčítáme. Proto jsem říkal: pobavme se například o limitech, a kdo má nižší obrat, tuto administrativní náročnost nebude mít. Takže není pravda, že to odmítáme a priori. Proto jsem říkal případně sektorově. A bavme se, co ještě má smysl pro ty stamilionové podvodníky, které chceme chytat stejně jako vy, a čím vlastně zatěžujete ty, kteří mají obrat, a říkal jsem to ve svém dnešním prvním vystoupení, jeden, dva, pět, deset milionů ročně, to znamená DPH z toho je maximálně 21 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP