(13.20 hodin)
(pokračuje Laudát)

A poprosil bych pana řídícího schůze, jestli já jsem tady byl okřikován, že jsem snad urazil svého času paní Lorencovou, aby když tady někdo huláká a pokřikuje, že je někdo lhář a podvodník, aby byl veden k pořádku. Nebo kde má tedy vedení Sněmovny tu laťku, co je... Možná že byste měli vydat česko-slovenský slovník urážek, nadávek, aby se každý zorientoval, co je ještě slušný výraz a co nikoliv. Takováhle kultura je - vy jste říkali po náměstích, že přinesete novou kulturu, nový styl práce, že jste lepší, že jste ti noví politici, nebo nepolitici, noví lidé, noví lidé jsem slyšel, že vám někdo vymýval mozky, tak nevím, co je to, skutečně, protože až takhle to tady vyhroceno nikdy nebylo.

Nedomnívám se, že tady děláme nějaké šílené obstrukce. Tady nikdo nečte libanonské pohádky. Tady nikdo nečte historii od příchodu Slovanů po husity, což se tady odehrávalo v minulém volebním období. Skutečně bych chtěl, aby to šlo zpátky. Proboha, ať se pan ministr financí začne kontrolovat. Vždyť tady přece vyndal grafy, mluvil o svém holdingu. Pak křičí, že je někdo lhář, podvodník, že tady o ničem takovém nemluvil, aby záhy vytáhl tatáž čísla a znova to opakoval.

A poprosil bych, jestli se máme udržet ve slušných kolejích jednání, tak abyste, pane řídící schůze, vedl k pořádku. Pokud tady někdo křičí na někoho, a křičí, protože to byl křik, to nebyl ani zvýšený hlas. Chápu, že koalici se nic nedaří (upozornění na čas) a že to nejde, že ztrácíte trpělivost a musíte všechno rychle převálcovat, než voliči naznají, že je krmíte nesmysly. No tak prostě trošku se ale těmi slovy řiďte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas, pane poslanče. Omlouvám se. (Poslanec Laudát: Děkuji.) Ano, skutečně máte pravdu. Myslím si, že do parlamentní demokracie by neměly patřit urážky ať z jedné, či z druhé strany. Myslím si, že to je velká zodpovědnost poslanců, kteří vystupují.

Nyní tedy... (Miroslav Kalousek stojí u řečnického pultu. Probíhá gestikulace zprava.) Ano, nyní kolegyně Langšádlová. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, my jsme opravdu ve třetím čtení tohoto zákona, který má a bude mít, pokud bude přijat, a já pořád ještě věřím, že se nám podaří tomu zabránit, velmi negativní dopady na podnikatele, na počty pracovních míst atd. Zmínila jsem tady pouze to, a chtěla bych se ohradit vůči slovům pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Filipa, který tady v tuto chvíli není. Jsem přesvědčena, že výhrada k tomu, že se prokazuje, že nejsou korektně připraveny a věcně správně připraveny podklady, které odůvodňují předložení tohoto materiálu, upozornění na takovouto otázku je zcela v souladu s politickou kulturou a s prací parlamentu. Jsem přesvědčena, že máme právo na úplné informace, máme právo na správné, korektní informace a máme právo se vůči tomu, pokud je nedostaneme, ohradit. A tady opravdu není odpovídáno na otázky, není vysvětleno, jak je možné, že jsou v materiálech chyby. Na mnoho dotazů, otázek tady k tomu zákonu nebylo zodpovězeno. A já opravdu zcela v souladu s politickou kulturou, zcela v souladu s pravidly parlamentní demokracie vůči tomuto postupu vyslovuji velkou výhradu, protože toto je nepřijatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou, po něm paní poslankyně Kovářová. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já dobře rozumím, pane ministře financí, proč byste si nepřál, abychom o Agrofertu mluvili. To je váš bytostný zájem. Proto jste si také koupil víc jak polovinu mediálního trhu, aby se o Agrofertu nemluvilo. Ale opozice o něm mluvit musí, protože jinak by nenaplnila to, o čem tady mluvil pan místopředseda Filip - ústavní úlohu nejenom zákonodárného, ale i kontrolního orgánu nad vládou České republiky. Jestliže je tady obrovská korporace prokazatelně vysávající veřejné rozpočty a ta patří ministrovi financí, který je z Ústavy za ty veřejné rozpočty odpovědný, tak je to tedy zatraceně velké téma pro Poslaneckou sněmovnu jako kontrolní orgán a nelze o tom nemluvit zvlášť v situaci, kdy jak zjišťujeme, neumíte ani sčítat.

Na základě materiálu, kde jsou zcela zásadní chyby, chcete, aby tato Sněmovna zvedla ruku pro zákon, který vám umožní bez výběrového řízení zcela netransparentně rozdat svým kamarádům zakázky za stamiliony ročně, podle vašeho ročního součtu 396, vy ovšem říkáte 308, protože jste to neuměl sečíst. Doopravdy ten součet je 396. Jak správně říkáte, je to ale jenom odhad. Takže doopravdy to bude pravděpodobně ještě mnohem víc, až ti vaši kamarádi bez výběrového řízení předloží návrh. A to všechno povede k několika velkým výdělkům pro několik málo oligarchů. Nevybere se jedna jediná koruna navíc, jak balkánské zkušenosti ukazují, a zničí se tisíce živnostníků, jak balkánské zkušenosti ukazují. To všechno ve prospěch Agrofertu a jeho obchodních partnerů.

Tak se nám nedivte, že o tom musíme mluvit, když už jste ucpal ústa novinám. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přečtu omluvenku. Dne 22. 1. od 12.45 a od 14 se z důvodu nemoci omlouvá pan poslanec Jiří Koubek.

Nyní tedy s faktickou poznámkou paní poslankyně Kovářová a připraví se pan poslanec Zlatuška. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vrátila bych to zpátky k té věcné debatě a poprosila bych o odpověď na své otázky. Kolik plánujete, že by EET přinesla do státního rozpočtu? 10 až 15, nebo 18? Jaká odhadovaná částka přichází v úvahu? Za druhé: Roční provoz bude 170, 308, nebo 396 milionů? A pak bych to ještě doplnila třetí otázkou: Kolik tedy bude stát IT systém? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní tedy s faktickou poznámkou pan poslanec Zlatuška. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Zlatuška: Vážený pane předsedající, pan poslanec Kalousek tady opakovaně zvedá jednu údajnou numerickou chybu v doprovodném materiálu, který má 185 stran. V okamžiku, kdy bych dostal nějakou písemku na nějakou zkoušku, která by měla tuhle délku, a byla tam jedna numerická chyba, tak bych se pravděpodobně snažil přijít s tím, jestli tam není ještě něco jiného, a adekvátním způsobem to vytkl. I kdyby náhodou tam tady tahle chyba byla skutečně taková, že není vysvětlitelná jiným způsobem, tak zde lze konstatovat: našli tam jednu chybu v součtu, nic jiného konkrétního nenašli, ve všem ostatním je potřeba se sem vracet a opakovat tím jedním součtem, kde jsme si ani nestačili poznamenat ta čísla, abychom to kalkulačkou dokázali zkontrolovat, nemluvě o tom, že není žádný zákon, který by předepisoval, jak se sčítá a odčítá.

A k výhradám k Chorvatsku bych jen konstatoval, že v Chorvatsku, na území dnešního Chorvatska, se například narodil i takový Nikola Tesla. Bez něj bychom tady pravděpodobně dneska ani nesvítili.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji dvě faktické poznámky. První má pan předseda Kalousek, po něm pan poslanec Kučera. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Myslím, že můj předřečník měl báječný nápad. Ještě nemáme, kolegyně a kolegové, zákon, který by nám říkal, jak se sčítá nebo nesčítá. Možná že byste to měli zvážit a navrhnout zákon: platí vždycky ten součet, který pan ministr Babiš uvede jako správný. (Ojedinělý potlesk.)

Jinak jsem mluvil o jedné křiklavé chybě a pan kolega Zlatuška říká: kvůli jedné chybě na 195 stránkách... No ono jich je tam jak máku těch chyb. Tohle je chyba u provozních výdajů, ty jsem uvedl jako příklad. U investičních můžeme pochválit, tam se v součtu pan ministr financí nesekl o 82 milionů, ale jenom o osm. To je hezký. Byť je to ročně a byť to... Ale už je to částečné zlepšení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP