(15.20 hodin)
(pokračuje Laudát)

Tady musím zareagovat na pana kolegu Miholu. Víte, vždycky argumentovat tím, co se mně hodí, nebo to, co někde je... Na světě najdete vždy celé spektrum, jak k nějaké problematice přistupují. Já mám obavu, že vlastně vždycky někdo něco někde uvidí a řekne si, že tohle tady musíme za každou cenu aplikovat. Samozřejmě desetkrát posbírané plusy ve zcela jiných kulturách, ve zcela jiných systémech, nikdy nemusí ve výsledku být plus, ale naopak minus. Obávám se, že Benelux je trošku jinak nastaven, má jiný systém služeb, lidé mají také jiné zvyklosti. A nechápu, proč něco, co tady dneska funguje, chcete tímto způsobem ohýbat.

Teď přesně vezmu větu pana předsedy Miholy, kdy se ptal, koho to baví být o víkendu v prodejnách. Tak samozřejmě by mě docela překvapilo, kdyby jediná prodavačka nebo prodavač v těch velkoprodejnách řekl, že je to baví. Nebaví to nikoho, protože každý samozřejmě má nějaké rodiny, nějaké koníčky apod. Nicméně není většího důkazu než tento předklad a podpora zejména z řad sociální demokracie toho, jak hluboce jste odtrženi od reálného světa, od skutečných potřeb lidí. Moje zkušenost velí, že v těch prodejnách jsou velice často lidé, kteří obracejí každou korunu. Příplatky a vůbec i základní mzdy, příplatky o víkendech a svátcích jsou pro ně poměrně důležitou součástí jejich příjmů. A oni nepřehazují to, zda mají, nebo nemají čas se někomu věnovat. Pro ně zásadní otázka je, jestli peníze vydělané mají, nebo nemají. Já nevím, jestli víte, že v téhle zemi je narůstající skupina sociálně slabých, a vy se této skupiny vlastně dotýkáte. A to nejen v oblasti toho, kdo chodí do prodejen pracovat, ale i těch, kdo tam zrovna do těchto prodejen zřejmě stále více budou chodit nakupovat levnější potraviny. Tak je to nastaveno ve vyspělých zemích a docela bych se divil, pokud by u nás i v budoucnosti to bylo nějak jinak.

Předkládaný návrh je o to z mého pohledu směšnější, že lidí v menších obchodech pod 200 metrů tedy nelitujete a nad 200 metrů litujete. Zjevně zase bude chodit nějaký zaplacený orgán, rozšíříte zřejmě řady dalších a dalších kontrolorů na stále se zmenšující skupinu těch, kteří vytvářejí hodnoty, kteří platí daně, a budete přeměřovat. Něco obdobného jak jeden městský policista na Barrandově přeměřoval metrem, zda skutečně je vzdálenost parkujícího auta od přechodu pět metrů či pět padesát. Tak jestli na tohle máte, je to úplně zvrácená představa o tom, jak má svět vypadat a fungovat. Takže nevím, ve jménu koho vy toto tady předkládáte. Útočíte na sociálně slabší skupiny lidí. Multimilionáři zřejmě k pokladnám a k zásobování velkoprodejních prostor rozhodně nechodí pracovat.

Nevím, zda předkladatelé si říkají, že lidé nakupují podle skutečných představ. Nebyli jsme to my, kdo jásal nad tím, že spotřeba domácností roste. A pokud by k tomu předkladatelé nebo zpracovatelé zákona přistupovali zodpovědně - možná že je podceňuji a dostane se nám tady odpovědi - tak by z obchodů zaslechli něco o impulzivních nákupech. To jsou nákupy, které člověk uskuteční v daný okamžik na daném místě. A budete se divit, je oslněn např. reklamou, momentální náladou nebo na rozměry prázdnějším nákupním vozíkem. Všechno tohle funguje a funguje velice efektivně. A on v danou chvíli tu věc koupí, i když ji k životu nutně nepotřebuje, a víckrát ji, když nebude mít zrovna v daný okamžik čas, náladu, peníze nebo poloprázdný nákupní košík nebo ten pocit, že ho má ještě prázdný, už nekoupí. Samozřejmě dneska máte pocit, že jste za vodou, že růst ekonomiky je nekonečný, ale ono to tak nebude. A zase potom budete vykládat, jak něco nefunguje. Možná vás potká to štěstí, že se zase ocitne při poklesu ekonomiky nějaká středopravicová nebo pravicová vláda, a zase budete vykládat, jako tomu bylo v minulosti, jak to za vás všechno báječně fungovalo.

Celkem rozumím argumentům paní kolegyně Semelové. Vy se tady snažíte sice modernějšími metodami vychovat nového člověka, nevím, jaké éry, kapitalistické nebo současné postglobalizační, postmoderní to rozhodně není. Oni se více jak čtyři desetiletí pokoušeli vychovat socialistického uvědomělého člověka a pak víte, jak to všechno skončilo. Nevím, že dnes jim vadí, že si lidé za mzdu a svým způsobem, pokud pominu sociální aspekty, dobrovolně chodí vydělávat peníze do obchodů. Nevím, jak se to rovná s tím, že komunisti již od prvních měsíců své vlády šturmovali a honili lidi jak dobytek na různé brigády, honili je, aby dělali tzv. v akci Z, honili je k tomu, aby odcházeli do těžkého průmyslu, a nevím, na soboty se nekoukalo, protože tahle vymoženost, kterou měli v kapitalistických zemích již dlouhou dobu, se k nám dostala myslím někdy na začátku 70. let minulého století. Rozhodně ne předtím. Tudíž pracovní úsilí, víkendy nevíkendy, svátky nesvátky, na to nehleděli. A to nebylo o prodávání, to byla často otrocká fyzická dřina. A nebyli to ti, které poslali do lágrů. Takže zrovna dojemná péče ze strany této politické strany mě vůbec nedojímá.

Divím se, že tady zástupci KDU říkají, že chtějí propustit ten zákon do druhého čtení. Nevadí jim zřejmě, že tam některé významné náboženské svátky nejsou, kdežto jiné jo. Já se domnívám, že ještě logické by bylo to, že náboženské svátky se mají ctít, tudíž pro věřící by bylo volno, ateisté by mohli pracovat, pro ně to přece žádné svátky nejsou. Tomu bych ještě rozuměl. A nechápu, proč ateisti prostě volnem i některými aktivitami tyto svátky slaví.

Já bych moc doporučoval, abychom pokus o tento zákon zamítli už v prvém čtení. Nevím, proč se takovýmito návrhy mají zabývat výbory, trávit tím zbytečně čas, hledat nějaké pozměňující návrhy, jestli se to ještě rozšíří, nebo ne. Chuť sociálních demokratů programovat zřejmě sociálního člověka 21. století je tak neodolatelná, že jestliže tuhle nohu strčenou do pootevřených dveří schválíme, tak je jen otázka času, než přijdou s tím, že chtějí zavřít o všech nedělích. Nevím, jestli už tuto představu ze svých internetových stránek stáhli, nebo se tam ještě vyskytuje. Nejsem běžným návštěvníkem stránek sociální demokracie.

Proto vás vyzývám, abychom s tímto zákonem zametli v co nejkratší době a co nejefektivněji. Vedle toho, že zkomplikujete život těm, kteří potřebují vydělat každou korunu, a je to na jejich volbě, často podmíněné sociálním tlakem, zkomplikujete ho spoustě lidí, kteří mají nějaký životní rytmus, pracují někde, kde skutečně pro ně je docela zásadní z hlediska času, komfortu nakoupit si právě kvůli svým pracovním aktivitám o svátcích. A nevím, z jakého důvodu jim chcete jejich život komplikovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP